- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Videón a Z Flip7 méretes külső kijelzője
- HTC U11 - újra a szorítóban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Aktív témák
-
Satan-Claus
senior tag
OFF
Az OFF annyit tesz, hogy valaki nem az adott fórum eredeti kérdésére vonatkozó választ ad, hanem valami teljesen más témát vet fel. Rövid távon színesíti a fórumot, hosszú távon tönkreteszi.
Ezt jelöljük az oda nem vonatkozó rész előtt OFF-fal, és a végén ON-nal, jelezve, hogy a hozzászólásunk mely része vonatkozik az eredeti kérdésre, és melyik valami teljesen másra.
ON -
Satan-Claus
senior tag
Annyit fűznék hozzá Khalox kolléga precíz írásához, hogy ha mégis a Java mellett döntenél (:D), akkor a JDK (Java Development Kit) ingyenesen letölthető a sun honlapjáról ([L]java.sun.com/products[/L]). Én speciel az 1.3-as verziót ajánlom, mivel állítólag a 4-essel vannak gondok. Persze, ha egy komolyabb fejlesztői környezetet szeretnél (JBuilder, JDeveloper), azért már komoly pénzeket kell fizetni.
-
khalox
őstag
A vizuális eszközök (Borland Delphi/Visual C++/ mindenféle builder) az nem ingyenes, meg kellene venni.
Ha diák vagy, akkor a Microsoft Campus-on keresztül szert tehetsz jogtiszta M$ cuccokra az intézményen keresztül. A Borland-ról ilyet nem tudok (psszt.. warez oldalak - tanulni szvsz nem bűn leszedni).
A Turbo Pascal v5.5-ig ingyenes, afelett nem. A FreePascal (benne van a nevében is) ingyenes. Nem véletlen, ti. ezeket szokták oktatási célokra hsználni. Ezt letöltheted a honlapjáról, de fejből nem tom - www.freepascal.xxx? érdemes kipróbálni)
Linux-ok telepítésekor az egész fejlesztőrendszer a rendelkezésedre áll (GNU C/C++), ingyenes. A GNU C-nek/C++-nak van DOS-os verziója is.
Turbo C/Assembler is ingyenesen használható már, de ez nem biztos. -
khalox
őstag
A programozás nem egészen ilyen, de ha mindenáron párhuzamot akarunk vonni:
Turbo Pascal -> Delphi (ezek a Borland termékei, a Delphi is Pascal)
C --> C++ --> Visula Studio (Borland/Microsoft)
Java
Ezek így nagyjából a nehézséget is tükrözik (a Java mehetne a C++ és a Visual közé). Ez azt is jelenti, ha az egyikkel tisztában vagy, akkor a felette lévő elsajátítása sem jelent problémát, csak a Visual-osoknál tisztában kell lenni az operációs rendszer/ablakrendszer nüanszaival (legyen az Windows vagy bármi egyéb) - és pl. W esetében alkalmazkodni a Microsoft-hoz.
A Linux/Unix és a W is C/C++ alapú végső soron (de biztos ezért sokan belém fognak kötni).
Ha W-s programokat akarsz írni, akkor olyan fejlesztőrendszert érdemes használni, ami M$-os (Visual C++-t). Ez nehéz.
Szumma: egyik programozási nyelvet sem fogod tudni megkerülni, ha ezzel fogsz foglalkozni. pascal/C++ mindenképp megtanulandó. -
khalox
őstag
Én pl. azárt ajánlottam a Turbo Pascalt, mert
+ meg lehet tanulni hatékony programokat írni
+ az online súgója magyar nyelvű
+ minden gépen elfut a fordító
- kicsit régi.
Java/Delphi/C++ objektumorientált csodák. Egy csomó olyan struktúra van és eszköz, amit egy kezdőnek is muszáj használnia, mert másképp nem áll össze a program, ami lehet ugyanazt csinálja, mint amit a fentebbivel is megírsz..
És akkor azt is meg kell tanulnia plusszban + egy csomó minden 'lóg a levegőben'. használod, de nem tudom, mi áll mögötte. Mik a tipikus buktatók és hibaforrások.
Ha én számteches államvizsgán pl. olyat mondanék, hogy Java-val kezdjél, akkor én repülnék a jelenlévők közül a legnagyobb kezdősebességgel. -
Satan-Claus
senior tag
Én a C++-t, vagy Java-t ajánlanám kezdő nyelvnek, hogy rögtön az OO paradigmával indíts, és ne korlátozzanak mondjuk Pascal-os beidegződések. Ha Java, akkor szerintem az Angster féle könyv egész jó, és mivel távoktatásra készült, ezért autodidakta módon is jól elsajátíthatóak az alapok.
Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpársportok
- Apple asztali gépek
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Bluetooth hangszórók
- DOOM - The Dark Ages
- TCL LCD és LED TV-k
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen videókártyát?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Intel ES Core i5-3470 4-Core 3.2GHz LGA1155
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest