Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz pakriksz #14968 üzenetére

"Mint írtam, ha nincs benne azonos sor, akkor hozzá kell adni! Így az update nem jó ide."
    Bocs, igazad van, én voltam a hülye, kevertem a REPLACE INTO ... SET ...-szintaktikával... :W Ami egyből be is illeszti az új sort, ha nincs olyan még.
    De tulajdonképpen előnyt nem hoz ahhoz képest, amit most használsz, szóval a korábbit, amit írtam az UPDATE-tel kapcsolatban, inkább felejtsd el, bullshit, visszavonom.

"» "INSERT INTO stats (ip, user, downloads) VALUES (:userip, :user, 1)
    ON DUPLICATE KEY UPDATE downloads = downloads + 1"
    Erre már ír hibát, méghozzá hogy "You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ':userip, :user, 1) ON DUPLICATE KEY UPDATE downloads = downloads + 1' at line 1""

Azért az jó, hogy kihangsúlyoztam, hogy ezt direkt PDO prepared statement-es szintaktikával írtam, és hogy nézd meg, amit itt írtam... :)
    Nyilvánvaló, hogy ez így nem fog működni, amíg nem megfelelő módon használod.
    A :userip-nek és a :user-nek a query-ben szükséges egy megfeleltetés, értéket kell adni neki a query előkészítése után, így működnek a prepared statementek. Előnyük, hogy az SQL Injection általuk nem lehetséges.
    Direkt azért linkeltem be azt a hsz.-emet, mert ott írtam példákat, hogy lehet átírni PDO-sra a lekéréseket. :)

De akkor berakom neked ide is, a saját példádhoz igazítva (ha el nem írom):

// csatlakozás
    $db = new PDO(
    'mysql:host=localhost;dbname=test_db', // test_db-t módosítsd a megfelelő adatbázisnévre
    'root', // módosítsd
    '1234', // módosítsd
    array(
    PDO::MYSQL_ATTR_INIT_COMMAND => 'SET NAMES UTF8;', // egyből UTF-8-ra fogja állítani kapcsolódás után a karakterkódolást
    PDO::ATTR_ERRMODE => PDO::ERRMODE_EXCEPTION, // kivételeket fog dobálni probléma esetén
    )
    );

$query = 'INSERT INTO stats (ip, user, downloads) VALUES (:userip, :user, 1)
    ON DUPLICATE KEY UPDATE downloads = downloads + 1';
    $stmt = $db->prepare ( $query );
    $stmt->bindValue( ':userip', $userip );
    $stmt->bindValue( ':user', $user );
    $stmt->execute();

ez fog dobni egy exceptiont, amit try-catch-blokkal kellene lekezelned. A [B]rowCount[/B]-metódusra ez vonatkozik:
    http://hu1.php.net/manual/en/pdostatement.rowcount.php#109891
    "Daniel Karp ¶1 year ago
    Note that an INSERT ... ON DUPLICATE KEY UPDATE statement is not an INSERT statement, rowCount won't return the number or rows inserted or updated for such a statement. For MySQL, it will return 1 if the row is inserted, and 2 if it is updated, but that may not apply to other databases."

Tehát ha a korábbi kód után írsz egy ilyet:

$affected_rows = $stmt->rowCount();

Akkor ezek szerint MySQL esetén az $affected_rows 1-et fog tartalmazni, ha új sor lett beszúrva, illetve 2-t, ha update-elve lett egy korábban már beillesztett sor.
    Így ellenőrizheted, mi a query-d eredménye.

Új hozzászólás Aktív témák