- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- VoLTE/VoWiFi
Új hozzászólás Aktív témák
-
DNReNTi
őstag
válasz
Jim Tonic #17075 üzenetére
Szia,
Ha számok összeadásáról van van szó, akkor a .5 is 0.5, illetve a 00 az 0. Ha azonban string típusú változók, akkor egy az egyben fűzi őket össze, ahogy le van írva. Másik csavar lehet, ha a változók egész szám típusúak, de a művelet konkatenáció nem összeadás. Akkor megint más jön ki. -
DNReNTi
őstag
Ó je. Most először látok ilyet álláshirdetésben:
"Előnyt jelent: PHPStorm fejlesztői környezet ismerete"
Metál! -
DNReNTi
őstag
válasz
DrojDtroll #17038 üzenetére
"a php-t mivel kezdjem?"
<?phpBocs nem hagyhattam ki.
Szerk:
Komolyra: Teljesen a nulláról akarod ezt megoldani? -
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16992 üzenetére
Törölted a session-t a két teszt között?
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16984 üzenetére
"nem tudom mi a problémád azzal ha .txt fájlban van számolva hogy mennyiszer töltötték le"
Teszem azt van 800.000 letölthető fájlod. Szép kis fájlrendszer lesz szövegfájlokban vezetve melyik hányszor lett töltve. Arról nem is beszélve: rendezd már növekvő/csökkenő sorba. Egy szóval tudnám a legjobban összefoglalni: adatbázis. -
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16982 üzenetére
"A chrome-nál automatán elindul a letöltés."
Nem. Csak ha úgy van beállítva. Default, így van."Egy txt fájlban van mentve hogy eddig hányan töltötték le."
Ha már úgyis Karácsony: Jesus fuckin' Christ.Egyébként:
Szerver oldalon nem fogod tudni, hogy végül a fájlnak mi lett a sorsa. -
DNReNTi
őstag
A kérdés kiváló.
(#16971) eMKid
Szétmegyek.Az év kommentje kérem.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16958 üzenetére
$content = "<html><title>$subject</title><body>$body</body></html>";
(#16960) honda 1993
Tegyük hozzá, miután kiderült mire akarod használni, és legfőképpen figyelembe véve a "környezeti változókat". Lásd fentebb.Szerk: elírás
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16953 üzenetére
Ebben a kottában kábé az a legkisebb hiba.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16949 üzenetére
Még szerencse, hogy a múltkor belinkeltem egy egészen korrekt leírást tele kommentekkel, magyarázatokkal, lépésről lépésre.
(#16951) honda 1993
"lattam hogy a jelszo is ugyanugy latszik mint a felhasznalonev, akkor mar sejtettem hogy ez az egesz forraskod kuka"
Végül is, igen bonyolult átírni a type="text"-et type="password"-re. Ettől függetlenükl egyébként abban igazad van: "ez az egesz forraskod kuka". -
DNReNTi
őstag
válasz
Sk8erPeter #16938 üzenetére
Nem áll jól.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16933 üzenetére
Dehogy hosszú, tele van kommentekkel. Másrészt egy csomó plusz dolog is van benne, amik szigorúan véve nem kellenek egy bejelentkezéshez.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16931 üzenetére
Ehin e egy: How to Create a Secure Login Script in PHP and MySQL.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16922 üzenetére
A tippem az $error[] tömb.
-
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16919 üzenetére
Véletlen sem szeretnék beleszólni, de szerintem ha már ráfordítod az időt, akkor fordíts rá egy picivel többet és ne csak működjön, hanem legyen jó is. Teljesen építő jelleggel mondom ezt, nem leszólás akar lenni.
Egyrészt most, hogy benne vagy, nem nagy kaland valamivel jobbra, általánosabbra megírni, mint mondjuk hónapok múlva, amikor azt se tudod mit miért úgy csináltál meg ahogy. Másrészt egy csomó jó dolgot meg lehet tanulni, mikor az ember egy ilyet "hobbifejleszt". Harmadrészt, ha sikerül elég általános motort írnod, akár értékesíteni is tudod, ráadásul rengeteg időt meg tudsz spórolni, hiszen már van egy jól működő, megbízható alapod, csak testre kell szabd a specifikus igényeknek megfelelően.
Hajrá! -
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16917 üzenetére
Az oké, hogy a felület így megy (gondoltam), de az magát a fájlt nem védi.
Erre gondolok pl:
www.pumpkinseed.hu/admin/engine/edit_post.php?method="delete"&pid=34Ha nem ellenőrzöd a jogosultságot az "edit_post.php" fájlban, akkor bárki kedvére kitörölheti pl az összes posztot. Visszatérve a felületre, nem biztos, hogy a jelszó a legjobb módja az azonosításnak. Sőt. Kapásból elhasal, a dolog, ha két egyforma jelszó van. Na meg nem is szerencsés tárolni sem session-ben, cookie-ban meg főleg. Korábban már tárgyaltuk ezt szerintem pont ebben a topikban, legjobb ha id-hoz és még valami unique mezőhöz kötöd az azonosítást. Akár a munkamenet maga is kaphat egy azonosítót.
Ez már lvl3.
-
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16915 üzenetére
Elég erre egy fájl. Szerintem a törlés is "szerkesztés". Legyen az adatbázisban a bejegyzések táblának egy olyan mezője, amiben azt tárolod, a bejegyzés látható/aktív e, így nem kell törölnöd, csak ezt átváltani. Ha esetleg véletlen törölsz, vagy töröl valaki, így könnyen visszaállítható. Fontos: Arra figyelj, hogy mikor valaki ezt a fájt használja, ellenőrizd van e jogosultsága a műveletre! Ezzel kezd.
-
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16913 üzenetére
Jogos, én az azt követő posztot néztem.
Visszavonom a kötekedésem.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16907 üzenetére
Kiderülni kiderül mit szeretnél, de a button tag-nek nincs action attribútuma. Ez így teljesen nem jó. Ráadásul amellett, hogy rossz, még csúnya is, miért nem jó egy sima hivatkozás (<a>), szépen megformázva? Te csak linkelni szeretnél ha jól látom, nincs űrlap művelet. Ráadásul ez miért PHP kérdés?
Szerk:
(#16906) PumpkinSeed
Csak, hogy tovább kötekedjek: a metódusoknak, függvényeknek paraméterei vannak, nem változói. -
DNReNTi
őstag
válasz
fordfairlane #16904 üzenetére
Zsír. Akkor jogosan kötekedek.
-
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16901 üzenetére
Most lehet ez láma lesz, de ez így működik?
public ex(){}
Tehát elhagyható a function? Én világéletemben úgy használtam. -
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16896 üzenetére
Jó'tetted. PDO vagy MySQLi?
-
DNReNTi
őstag
válasz
magortaltos #16891 üzenetére
Félreérted, nem akartam lekezelő lenni, csak imádom használni ezt a szolgáltatást. Vedd úgy, hogy simán a keresési eredményeket linkeltem.
(#16892) magortaltos
Kicsit kiegészíteném amit DS39 már leírt.
A kottázáshoz a legjobb ha egy rendes fejlesztői környezet használsz. Kicsit ijesztő elsőre, de meghálálja magát. Ilyen pl a NetBeans, vagy a PhpStorm (amit én is használok), de még sorolhatnám. Van aki a notepad++-ra esküszik. -
DNReNTi
őstag
válasz
magortaltos #16889 üzenetére
Van róla poszt bőven: Let me Google that for you. Egyébként szerintem 100%-os megoldás nincs (proxy, NAT, stb), de a találatok közt vannak elég részletes megoldások.
-
DNReNTi
őstag
válasz
fordfairlane #16885 üzenetére
Ott a pont, eszembe nem lett volna.
-
DNReNTi
őstag
"mivel lekérem a hallgató neveket ahhoz, hogy egy legördülő sávból válasszam ki a kitörölendő nevet, ott pedig megjelenik minden név ami az adatbázisban van"
Ha ez így van, akkor csekkold le ott milyen oszlopnevet használsz, ha azt írja nincs olyan oszlop, akkor bizony nincs is.Szerk:
Amúgy mér' nem PK alapján törölsz? Teszem azt van 6db Vér István a táblában, és te csak egyet akarsz törölni, aki amúgy a 6 közül a negyedik, hogy oldod meg így? -
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16847 üzenetére
Ez esetben Péternek van igaza megint. Reinstall.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16844 üzenetére
Milyen asztali gépet vegyek?
Úgyis itt a karácsony, lepd meg magad egy normális géppel.
-
DNReNTi
őstag
válasz
Speeedfire #16814 üzenetére
Ne tetézd a bajt.
-
DNReNTi
őstag
válasz
Sk8erPeter #16806 üzenetére
Mondom én, hogy kell téma összefoglaló 0. poszt.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16803 üzenetére
Én most leszedtem a legfrissebbet. Telepít, indít, hibátlan. Szóval a hiba az Ön készülékében van.
-
DNReNTi
őstag
válasz
Sk8erPeter #16797 üzenetére
Na én is ezt csináltam csak valamit ezek szerint elszúrtam. Rámegy majd. Thx.
-
DNReNTi
őstag
válasz
Sk8erPeter #16793 üzenetére
Jogos.
IIS-t én is felpróbáltam egy időben, de a .htaccess web.config-ra konvertálásánál elúsztam, idő nem nagyon volt foglalkozni vele, szóval akkor azzal le is álltam. Pedig szimpatikus lenne. Van arra valami általános és szuper módszer?
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16789 üzenetére
Úgy értettem, hogy egyesével tetted e fel a hozzávalókat (Apache, MySQL, PHP), vagy leszedtél egy LAMP Stack Installert (például) és úgy. Bár igazából mindegy. Lényeg, hogy megy.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16784 üzenetére
Na az király. Egybe raktad fel a lamp stack-et? Vagy egyesével molyoltad össze? Utóbbi macerásabb, én a kaland kedvéért egyszer belevágtam, nulla linux előélettel.
Nem volt egy nagy élmény.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16781 üzenetére
Az aláírás alapján nem volt nehéz azonosítani.
Amúgy kíváncsi lennék a haverod mire alapozza ezt a véleményét.
Nem árulok el most óriási titkot ha elmondom a LAMP/WAMP = Linux/Windows, Apache, MySQL, PHP. Ebből már könnyen kikövetkeztethető, hogy kb ugyan arról van szó csak más OS-en.
Azt azért előre borítékolhatod, hogy míg egy WAMP-ot beüzemelni mondjuk 5 perc, addig ha nem vagy gyakorlott linux user, akkor a LAMP-ra rá fog menni egy napod, aztán nem megy és leformázod az egészet a francba.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16779 üzenetére
Persze hogy van. Nagyon trükkösen Lamp.
-
DNReNTi
őstag
válasz
fordfairlane #16760 üzenetére
Ez nem szép, hanem epikus!
-
DNReNTi
őstag
válasz
peterfihugo #16747 üzenetére
Nem akarlak elszomorítani, de ez nem PHP hanem Ruby.
"telekocsis rendszert kellene összehoznom a közeljövőben és szeretnék pár példát látni, hogy ki hogyan építette fel"
Ebből pedig az jön le, hogy te nem példákat akarsz látni, hanem kész forrást, amiből össze lehet ollózni a produktumot. Nem hiszem, hogy ilyen projektspecifikus példát találni fogsz, akár PHP, akár más egyéb nyelven. Példát mindig a részfeladatra keress.Szerk: Na megin' lassú vótam.
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16718 üzenetére
Szerintem ez ebben a formában mindenhogy dara.
Az én javaslatom inkább egy pontrendszer, ami alapján sorrendet állíthatsz fel a felhasználókból egyetlen lekérdezéssel: Magyarul lenne egy mező a felhasználók táblában, amely különböző interakciók hatására növekedne, esetleg csökkenne is. Regisztrációtól eltelt időt lehetne CRON-nal vezetni, a többi részletkérdés. Így megoszlana a "sorbarendezés" feladat. Amikor pedig arra vagy kíváncsi ki a top X db felhasználó, csak a pontok alapján rendezve lekérded a táblát. Ez így nem dara.
-
DNReNTi
őstag
válasz
peterfihugo #16713 üzenetére
Lépésről lépésre:
- a kép fizikailag felkerül e a szerverre?
- a kép a megfelelő helyre kerül e?
- a $fn (beszédes nevű) változó tartalma mi a mentés előtt?
- lefut e a lekérdezés?
- az adatbázisba bekerül e valami?
- ha igen mi?Hirtelen ennyi.
-
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16710 üzenetére
Amennyiben MySQLi-vel próbálkoztál, olvasd át ezt: How to Use PHP Improved MySQLi extension (and Why You Should) Szvsz elég kimerítő és érthető leírás. Nem bonyolult.
2-3 példa után röhögve használod.
(#16711) peterfihugo
omfg. -
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16688 üzenetére
Open Directory? Gondolom van benne ilyen, onnantól hogy megnyitod, kész a projektizálás. Ezt JetBrains felhasználóként mondom.
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16677 üzenetére
Dede, mindenki barátja tele van vele.
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16674 üzenetére
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16672 üzenetére
1. Miért követnél el ilyet?
2. Ez: $CURUSER["id"]; hogy?
3. Prepared Statements -
DNReNTi
őstag
válasz
fordfairlane #16669 üzenetére
Annyit nem ér az egész, hogy a globális változókba mentsem amit behúzok. Marad a hagyományos megoldás.
Köszke
-
DNReNTi
őstag
válasz
fordfairlane #16667 üzenetére
De, tökéletes. Nem is értem, hogy nem jutott eszembe. Na meg én vagány akartam lenni és feltalálni a spanyolviaszt.
Ettől függetlenül ha valaki tudja a választ, hogy lehet metódussal fájlt behúzni, ne kíméljen és ossza meg, mer ettől függetlenül érdekel.
-
DNReNTi
őstag
Hogy legyen má' szakmai téma is:
Szerettem volna csinálni egy "rootInclude()" metódust a saját kis függvényosztályomba. A lényeg annyi lenne, hogy a metódus mindig root relative húzná be a szükséges fájlokat, a megadott paraméternek megfelelően. Tehát e helyett:
require_once($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . '/dir/dir/dir/file.php');
Ennyi lenne:
Functions::rootInclude('/dir/dir/dir/file.php', 'ro');
A második paraméter határozza meg milyen módon húzza be a fájlt. A példában a 'ro' a require_once(), ami konstansként definiálva van, itt most az olvasmányosság miatt ezt kihagytam. Na most a dolog működik is meg nem is. Behúzza ugyan a fájlt, de a metódusba, azaz a szarnak ad egy pofont. Ha a visszatérés így néz ki: return require_once($path); Akkor sem vagyok előrébb, sőt nem is tudom ilyet szabad e. Tehát a kérdés: Hogyan lehetne a metódussal úgy inklúdolni, hogy a meghívott fájl ott is használható legyen ahol szükség van rá?
Remélem érthető vótam.Szerk: elírás
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16657 üzenetére
fordfairlane leírta miért. Én meg írtam is egy halál egyszerű példát amiben tényleg külön van választva. Most lehet az én példám nem tűnik sokkal egyszerűbbnek a te példádnál, vagy attól amint PumpkinSeed írt de akkor képzeld el ezt a gyakorlatban, amikor mondjuk 600 sor HTML van a PHP darabkák között. Na azt olvassa ki valaki.
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16655 üzenetére
Magyarul: nem választja szét.
-
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16646 üzenetére
"a jobb átláthatóság érdekében"
Kinek a pap, kinek a paplan, de szerintem ettől sokkal átláthatóbb és olvasmányosabb ha inklúdolsz.
if ($igaz) {
include('igaz.php');
} else {
include('hamis.php');
}
Értelem szerűen a megfelelő HTML a megfelelő fájlban.(#16648) honda 1993
Ne gondold, hogy felhúzom magam. Inkább csak... kiégek.(#16649) tothjozsi96
Ha már itt tartunk akkor én meg ezt ajánlom. -
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16645 üzenetére
"Szoval itt csak arrol van szo, hogy veletlen lenyomtam kozben a Shiftet is."
Oké, legyen így. Nem fogok oknyomozást indítani, nem kell azt gondolni, hogy bárki is hibátlanul kottázik. Ettől függetlenül, ha tudod amit leírtam, és ránéztél a saját kódodra, egy ilyennek ki kell vernie a szemedet. Minimum. Most visszakanyarodhatunk oda, hogy attól mert csak elírás még nem tudod, vagy tudod csak nem nézted meg mit írtál, vagy tudod is és látod is, csak leszarod, satöbbi, de nincs kedvem. Őszintén szólva az után, hogy kajak leírod, hogy te arra nem voltál hajlandó, hogy elolvasd a hibaüzenetet, hát nem tudom mit vársz még magadtól. -
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16643 üzenetére
Gondolok itt arra, hogy egy tök egyértelmű hibaüzenettel nem tudsz mit kezdeni, még csak annyira sem, hogy abból a fájlból másold be a kódot amire a hibát írja. Bemásolsz egy tök irreleváns kódrészletet. Most nem tudom, hogy ez magas fokú lustaság, magyarul el sem olvastad a hibaüzenetet, nem is akartad megoldani, vagy életedben most először láttál PHP hibaüzenetet. Azt sem tudom melyik lenne a jobb. Gondolok itt arra is ami szerinted csak egy elírás, de az nem elírás. A valódi oka, az hogy nem tudod, a tömbök indexeire [] jelek között hivatkozunk. Ezt nem lehet elírni ha tudod. Ja igen, ehhez kapcsolódik, hogy a $_POST[] egy tömb. És még sok mindenre tudnék gondolni, de nem akarlak ezzel se téged se magamat fárasztani.
A kulcsszó: ALAPOK! -
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16640 üzenetére
Egyelőre ilyenekre kellene keresni: php basics, php beginner, php 101. Így nem lehet valamit (rendesen) csinálni, hogy alapokról lövésed nincs. Ahhoz, hogy egy (normális) regisztrációs-bejelentkezős felületet megírj, nem ilyen szinten kellene lenni. Ismétlem magam, ne haragudj, de olyan hibákat lépsz meg amiket kábé egy 2 órája php-val foglalkozó ember lépne meg.
Egyszerű példával élve, ez olyan mintha a konditeremben aláfeküdnél a 500 kilónak, holott eddig 100 kiló a rekordod. -
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16637 üzenetére
"Azt latom en is hogy "ott" jelzi. ( De ott hol ?)"
Erre fogod és bemásolod a másik PHP fájl kódját.
Logikusnak tűnik.Asszem korábban már volt szó arról, hogy elengedhetetlen egy minimális angol tudás. Akkor most elkerülhető lett volna az elmúlt 10 hozzászólás. Na, de megoldom én ezt az ördöglakatot: A config.php 9. sorában van egy zárójelhibád.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16633 üzenetére
De bakker, ott van leírva a hibaüzenetben, hogy mi a hiba.
(Most attól eltekintve, hogy az egészet nem így kéne csinálni.) -
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16625 üzenetére
$_post{'submit'} ???
Szerk: megin' elkéstem.
-
DNReNTi
őstag
Röviden: mindkettő. Működés szempontjából az a legjobb ha akármelyikre is hivatkozik a felhasználó, azt az oldalt lássa, amit vár, egy per megléte, vagy nem léte miatt béna dolog hibaoldalra irányítani. Én a per végződés híve vagyok. Tehát ha valaki per nélküli url-re hivatkozik, akkor hozzácsapok egyet automatikusan.
-
DNReNTi
őstag
Ötlet:
Nem e érdemelne meg ez a topik, akár a hozzá kapcsolódóakkal együtt: Weblap készítés, HTML szerkesztés, jQuery topic, CSS topic egy-egy nulladik hozzászólást, hasonlóan mint a JavaScript topic? Ezzel talán valamennyire elkerülhető lenne néhány veszedelmes kérdés (lásd: elmúlt napok hozzászólásai), össze lehetne foglalni a nyelvek nagyon alapjait, teszem az egy "hello world" szintig. Talán így elkerülhető lenne, a "szar ez a php mér nem megy az index.php.html" meg a "echo '$valami'; mér' nem jó?" és társaik. Szerepelhetne benne, hogy mire való a programkód gomb, a jsfiddle, pastebin, developer oldalak satöbbi. Mit gondoltok? Lenne ennek támogatottsága? Lenne e néhány ember, aki segítene ezt összedobni? No offense: elsősorban a tapasztaltabb, öreg motorosok támogatására számítok. -
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16598 üzenetére
Oszt mér' nem készítesz az oldal arculatával megegyező hibaoldal(aka)t? Szvsz elég prosztó megoldás a die()
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16594 üzenetére
Mint ahogy már előttem Zedz leírta, minden mezőt ellenőrizni kell szerver oldalon.
"Szerintem ez így célszerűbb, mert ha valaki inject-el, akkor itt már elbukik, vélemény?"
Mán úgy érted SQL Injection? Prepared Statements?(#16593) CSorBA
Remélem.Olyan jól fogalmaz.
-
DNReNTi
őstag
válasz
Peter Kiss #16584 üzenetére
Kábé ezt szerettem volna írni
-
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16571 üzenetére
"szugseg lehet Mysql-re is"
Igen, ez elképzelhető. Annyival kiegészíteném, hogy nem lehet, hanem 100%, hogy szükséged lesz valamilyen adatbázisra (pl mysql). Egyébként igen, megírod, feltöltöd, megy. Ennyi.Szerk: lemaradtam megin'.
(#16574) Sk8erPeter
-
DNReNTi
őstag
válasz
Sk8erPeter #16534 üzenetére
Miután má' leírtam nekem is eszembe jutott.
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16530 üzenetére
Szerintem egyszerűbb megnézni a végrehajtóban, hogy a http request post e. Ha nem az, viszlát.
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16528 üzenetére
És ez miért is akadályozna meg bárkit abban, hogy szétterhelje az oldalt? A robot is megkapja a uniqid()-t.
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16520 üzenetére
De most ha mondjuk 0.1 másodpercenként van egy üzenőfali bejegyzés, ami lássuk be elég aktív oldal lehet, akkor naponta, 864.000 db bejegyzés keletkezik. Legyen 1 millió, hogy könnyű legyen számolni. Ez az INT-et 4290 nap alatt, azaz majdnem 12 év alatt meríti ki, ilyen extrém használat mellett.
Wtf?
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16518 üzenetére
"Láttam olyan oldalt ahol problémát okozott már az INT(10) is."
Az 4.2+ milliárd rekord. Milyen oldal lehet az ahol ez problémát okoz?igyelmen kívül hagyva természetesen az interneten belüli interneteket (Google, Facebook, és társaik.)
Most remélem nem fogok hülyeséget írni, de: Egyébként az INT esetében a mező méretének definíciója teljesen felesleges, az INT ígyis úgyis 4 byte, azaz 4.2+ milliárd egyedi egész számot tárollhatsz így. A sima INT értéktartománya: -2147483648- tól 2147483648-ig terjed. Ha ID-hoz használod az INT típusú mezőt, akkor célszerű INT UNSIGNED-ként definiálni, így negatív értékek nincsenek, 0-tól 4294967295-ig mehetnek bele az értékek.
Ha ez sem elég, ott a BIGINT, 8 byte-on, UNSIGNED-nak definiálva 0-18446744073709551615 egész szám. Nem tudom elképzelni, hogy ez se lenne elég.
Hogy a többire is válaszoljak:
Teljesen projekt függő. E-mail címeknek én simán VARCHAR(255)-öt adnék. Vannak elég extrém címek. A többi rajtad múlik. Fontos viszont, hogy a beadott stringek hosszúságát ellenőrizd szerver oldalon, ne told bele a max 40 hosszú mezőbe a 120 hosszú stringet, mert így jársz. -
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16514 üzenetére
-
DNReNTi
őstag
válasz
fordfairlane #16510 üzenetére
Van bizony. Most kipróbáltam olyan mezőn amin nincs, úgy >700ms.
Szerkesztéshez: +1.(#16509) disy68
E má' level 4. -
DNReNTi
őstag
válasz
Peter Kiss #16505 üzenetére
"Az meg nettó hülyeség, hogy ennyire kicsi adat mellett bármit számítana a szám vs. szöveg megkeresése"
Most csak a kedvedért egy 96.675 soros táblán lefuttattam egy-egy selectet:
String-re (felhasználónév) keresve: 125 ms.
Int-re (id) keresve: <0 ms.Egy forgalmas oldalnál szvsz ez igenis számít, napi több tízezer (esetleg még több) lekérés esetén ez nagy különbség. A random szám generálást nálam egy saját metódus oldja meg, ami eredetileg random stringet generál, de beállítható paraméterrel, hogy a string csak 0-9-ig karakterekből álljon, így "számosítható" az eredmény.
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16502 üzenetére
A biztonságos beléptetés valamint főleg a felhasználói adatok biztonságos kezelése elég összetett dolog, írhatnék délig, mire leírom az egésszel kapcsolatban a véleményemet.
Mivel az idő az ellenségem, rövidre fogom. Ami már kiderült itt korábban is a felhasználói adatok sütiben tárolása a lehető legrosszabb megoldás, ha ráadásul még a jelszót is sütiben tárolod (ahogy korábban írtad) az pedig egyenesen kötél általi halált ér.
Leírom az én alap megoldásom, aztán majd a többiek kijavítják vagy kiegészítik, szerintem ez egy weboldal esetén megfelelően biztonságos:
A felhasználók az alap adataikon kívül regisztrációkor kapnak egy mondjuk 20 számjegy hosszú unique random számsort, amely adatbázisban a felhasználó táblában van rögzítve. Amikor a felhasználó a felhasználónév és jelszó párossal helyesen belép, akkor a $_SESSION[] változóban eltárolom ezt a random azonosítót. Innentől a böngésző bezárásáig ez alapján azonosítom a felhasználót. A számsor unique, szóval ugyan úgy használhatom erre a célra mint mondjuk az id-t. Ha lehetőséget adsz arra, hogy a felhasználó belépve maradjon, akkor ezt a számsort nyugodtan tárolhatod sütiben is, így amikor a felhasználó újra meglátogatja az oldalt, a süti tartalmát beállítod a session változóba és minden megy tovább ahogy eddig. Kilépéskor a sütit "lejáratod" a sessiont unset()-eled.Miért számsor és nem string?
Mert az SQL lekérdezés gyorsabb számszerű ekvivalenciára mint szöveges egyezésre.Miért jó ez megoldás?
Mert ha még valaki, valahogyan hozzá is jutna, ehhez az azonosítóhoz (pl. a sütiból), abban semmilyen logikai minta nincs, ami alapján a többi felhasználó azonosítója megszerezhető lenne.Hogyan lehet ez még biztonságosabb?
Ennek a level 2 változata, ha random azonosítót minden belépéskor generálod és mented el a felhasználóhoz, ez viszont félmegoldás, mivel ha a felhasználó miközben be van lépve, belép egy másik eszközről, akkor az eredeti munkamentét el fogja veszíteni.Hogyan akadályozható ez meg?
Egyszerűen, level 2 helyett egyből a level 3-mal. Ugyan úgy egyedi azonosítót generálsz belépéskor, de ezt már nem a felhasználó táblában, hanem egy külön a belépéseket kezelő táblában rögzíted. Fontos, itt nem elég csak a random azonosítókat és a felhasználó id-kat tárolni, az egyértelmű azonosítás érdekében környezeti változók mentésére is szükség van. Kilépéskor a tárolt munkamenet célszerű az adatbázisból eldobni, így nem lesz tele szeméttel, továbbá érdemes időközönként háttérfolyamattal takarítani, teszem azt mondjuk a 48 óránál régebbi munkameneteket eldobni.Röviden ennyi.
Aki nem ért egyet pls javítson ki. -
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16500 üzenetére
A kérdésedben benne a válasz.
UTF8 a fájlod, erre beállítod hogy a böngésző ISO-8859-2 formátumként kezelje. -
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16494 üzenetére
Jaja, pontosan. Sot ha uberbiztonsagos akarsz lenni a loginok kezelesre kulon tablat hozol letre, nem pedig a felhasznalo tablajaban tarolod.
Ez mondjuk szvsz egy sima weboldal eseteben mar agyuval a verebre kategoria.
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16492 üzenetére
"Kérdés hogy SQL injektálás szempontból milyen lesz majd."
Wat?"nekem kettő dolog fő a tároláshoz, igazából az egyik a felhasználó ID-je a másik pedig a jelszava megkeverve valamivel"
Wat? Miért kellene ezeket tárolnod? Miért nem elég mondjuk egy minden helyes loginnál generált unique hash, amely alapján azonosíthatod a felhasználót, és 100% biztonságban csak szerver oldalon kezelnéd az id-t jelszót, stb-t? -
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16479 üzenetére
Én felhasználó beléptetésre mindenképp a session-t javaslom. Ha pedig engedélyezed, az "emlékezz rám" (ne lépjek ki ha bezárom a böngészőt) funkciót, akkor a kettő kombinációja. Ez esetben jó egy unique hash sütiben ami alapján be tudod léptetni a felhasználót. Sütiket szerintem csak "nem globális" beállítások tárolására érdemes használni, pl mondjuk az előbb említett "emlékezz rám". Továbbá ne felejtsd el, hogy most már fel kell hívd a felhasználók figyelmét arra, hogy sütiket használsz, és mielőtt használod őket, ezt ők el kell fogadják.
-
DNReNTi
őstag
válasz
Sk8erPeter #16465 üzenetére
Az strtr-el elkerülhető ciklus használata. Szerintem ennyivel "gyorsabb". Ki kellene próbálni, hogy ez a gyorsabb, vagy egy while ciklus a behelyettesítési tömbön.
szerk: elírás
-
DNReNTi
őstag
válasz
tothjozsi96 #16462 üzenetére
Csak kíváncsiságból, pontosan mit jelent az, hogy lassú? Úgy értem mondjuk egy 3.000 karakter hosszú string-nél milyen eredmény jön most ki, és mi lenne elfogadható? Egyáltalán mifajta oldal / alkalmazás az, ahol ennyire számítanak a milisec-ek? Már korábban is írtad valamire, hogy lassú.
Egyébként minek 300 smile? Nem e elég mondjuk 20?
(#16463) fordfairlane +1
-
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16447 üzenetére
nagy probléma, ha néhány helyen a HTML részben is vannak PHP kódrészletek?
Én ezt nem értem.Ha behúzod a PHP-t külső fájlból akkor is lesz php a HTML-ben. (Illetve a pontosság kedvéért HTML lesz a PHP-ban.) Szóval: wat?
-
DNReNTi
őstag
Ez tényleg hasznos lehet. Nem azt mondom, hogy hibátlan, mer' sok helyen bele lehetne kötni, de anno kezdőként sokat spórolt volna nekem egy ilyen olvasmány.
(#16441) honda 1993
Ne csak olvasgasd.Hanem a bevezetőtől kezdve olvasd és csináld is meg a példákat, hiába úgy gondolod, hogy az haszontalan, mert téged csak az 56. érdekel.
-
DNReNTi
őstag
válasz
PumpkinSeed #16410 üzenetére
Mondjuk a PHP 5.3 engem nem gyoz meg. Meg hogy kezel igy alias-okat? Vagy hogy fut szolgaltataskent?
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16373 üzenetére
Mert ha php-t akasz futtatni es html a kiterjesztes akkor alap esetben a webszerver nem fogja forditani a php kodot hanem egy az egyben kuldi tovabb a vegfelhasznalonak. Ezert kell a php kiterjesztes.
Jé szenyor tag lettem
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16369 üzenetére
Sztem rosszul emlekszel. Pont forditva.
-
DNReNTi
őstag
válasz
honda 1993 #16360 üzenetére
De miert index.html a file neve ha valojaban php? Szvsz ez meg is oldja a problemat.
-
DNReNTi
őstag
Hola,
Két kérdés, mind a kettő pdf készítéssel kapcsolatos.
0: TCPDF osztályt használok.
1: Hogyan lehetne megoldani, hogy ne törje meg az elemeket az oldaltörés, hanem ha nem fér el egy tábla sora, akkor azt már a következő oldalra tegye? A pdf html-ből van generálva, jó kis kőkori deperecated tag-ekkel. Így legalább pont úgy néz ki ahogy szeretnénk, viszont ha oldaltörés jön, simán elvágja a sort keresztbe.
2: Hogyan tudnék egy négyzet alakú képből max átmérőjű kört kivágni? Mivel a háttér fehér, az is tökéletes megoldás ha nem transzparens png a kimenet, hanem lemaszkolom fehérrel a körön kívül eső részt.Thx
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Gyúrósok ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Subaru topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Trollok komolyan
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- További aktív témák...
- Precision 3480 27% 14" FHD IPS i7-1370P 32GB 512GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- Apple watch Ultra 2 megkímélt akku 100% 2025.08.25.Apple jótállás beszámítok!
- Precision 3580 27% 15.6" FHD IPS i7-1360P RTX A500 32GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Intel Core i5-13500 OEM
- Toshiba Surveillance Pro S300 8TB megfigyelőrendszerekre optimalizált merevlemez
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest