Hirdetés
- CES 2026: Nem folyt ki a szemünk a TCL papírképernyőit bámulva
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- Helio Core néven újabb kijelző nélküli Amazfit kiegészítő jött
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- iPhone topik
- Garmin topik
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Az iskolában nem tanították, hogy hogyan kell gráfokat és azon belül fákat reprezentálni?"
Most mit kötekszel?
Nem arról volt szó, hogy fingom sincs, mi az a gráf vagy fa, hanem arról, hogy jelen esetben Te hogy oldottad meg a gyakorlatban. Nyilván az egyetemen vagy máshol tanított elméletet csak akkor tudod összekapcsolni a gyakorlattal, ha erre szolgáló feladatot minimum egyszer megoldottál. Az meg még akkor sem biztos, hogy elsőre eszedbe jut, amikor az triviális. Jó, most mondhatod, hogy de neked igenis elsőre eszedbe jutott, de talán ne hasonlítsuk össze a Te webfejlesztésben és programozásban szerzett tapasztalatodat az enyémmel, ahhoz képest én valszeg csúfosan le vagyok maradva... 
Szóval érted, ha már akár egyszer láttam olyan megoldást, ahol végre azt érezhetem, hogy az egyetemen vagy akárhol oktatott elméleti dolgok közül tudom hasznosítani a tudást, akkor a homlokomra csapva mondhatom azt, hogy "nahát, akkor ezt az elméleti hátteret erre a feladatra is le lehet képezni!" És onnantól könnyebben megy."Pedig eddig is erről volt szó."
Valóban...
"A menü és a menü tartalom táblák között 1:n típusú reláció van. Ha n:m reláció lenne, akkor lenne szükség kapcsolótáblára. Ezt sem tanították az iskolában?"
Ismét kötekedés...de inkább elengedem a fülem/szemem mellett...
A kérdés oka az volt, hogy először úgy képzeltem, hogy a language táblát is azért kell joinolni, mert mondjuk úgy kérdezel le, hogy "... WHERE language.name='en';", és akkor tényleg kellett volna joinolni, mivel akkor különben honnan szeded a nevet? De persze rájöttem, hogy csak simán azonosítószám alapján kérdezel, én meg úgy gondoltam, hogy név (hu, en, de, es, stb.) alapján kissé könnyebb beazonosítani adott nyelvet...
"A file-os megoldás azért jó, mert tudsz olyan oldalt készíteni, amelynél a megrendelő saját maga szerkeszthetik a menüt és a menüpontok tartalmát, mégsincs hozzá szükség adatbázisra."
Igen, viszont így megnő az esélye annak, hogy elcseszi a fájlt, és ha nem ért a HTML-hez, akkor néz, hogy miért nem működik. Mondjuk ha úgy van megoldva a dolog, hogy ne legyen benne HTML, hanem mondjuk csak soronként elválasztva a menüpontok, behúzással az almenüpontok, a menüpontokhoz tartozó tartalom meg különálló fájlokban, csupán a fő szövege, vagy valami más megoldással kerülik el a gányolás lehetőségét, akkor ilyen para nincs, de akkor meg már iszonyat macerásnak látszik az egész.
Akkor meg már mondjuk az a kérdés is felmerül, hogy miért is ne használjunk adatbázist a saját életünk megkönnyítésére, és alakítunk ki egy jó admin felületet a megrendelőnek, ahol sokkal szebb felületen tudja szerkesztgetni a menüpontokat és a belső tartalmat. Persze azt is alá lehet támasztani, hogy miért ne, ha akarjuk, de minek.

Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Fractal Design Pop Air RGB 850W
- Apple iPad 10th Wi-Fi + Cellular - Silver - 64GB - BONTATLAN - ÚJ
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 250GB SSD 120GB SSD RX 580 4GB Zalman T3 Plus 400W
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Nem arról volt szó, hogy fingom sincs, mi az a gráf vagy fa, hanem arról, hogy jelen esetben Te hogy oldottad meg a gyakorlatban. Nyilván az egyetemen vagy máshol tanított elméletet csak akkor tudod összekapcsolni a gyakorlattal, ha erre szolgáló feladatot minimum egyszer megoldottál. Az meg még akkor sem biztos, hogy elsőre eszedbe jut, amikor az triviális. Jó, most mondhatod, hogy de neked igenis elsőre eszedbe jutott, de talán ne hasonlítsuk össze a Te webfejlesztésben és programozásban szerzett tapasztalatodat az enyémmel, ahhoz képest én valszeg csúfosan le vagyok maradva...