Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- One mobilszolgáltatások
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- Apple Watch
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
uniplet
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
No, nekem ezt adta ki,
Partition Alignments: Correct on all partition [MBR]
Ezek szerint ok?
Mert a hagyományos osztok szorzok számolás szerint nekem nem jó szám jött ki.L.
-
Futtasd le ezt a progit, ez majd kiírja, ha rossz(vagy jó) az alignálás, csak hogy nehogy hibás számolás miatt elbeszéljünk egymás mellett. SSDOK
Ha valóban rossz az érték(ami W7-el partícionált meghajtó esetén kizárt amúgy), akkor is van lehetőség a korrekcióra utólag, adatvesztés nélkül, ingyenes szoftverekkel is. -
uniplet
csendes tag
Üdv!
Próbáltam rákeresni a kérdésemre, de sehol nem láttam még hasonlót.
Lényegében az allignálásról kérdeznék valamit,
Van egy ssd-m ami zsír újonnan lett telepítve w7 home prof 64 bittel, de valamiért nem sikerült neki rendesen particionálni, és elcsúszott. Pedig állítólag a win7-nek alapból úgy kellett volna telepednie, hogy jó az allignálás.
Ez nem sikerült neki. Kérdésem, hogy van e értelme leklónoznom az ssd-t, és jó helyre felrakni?Köszi ha valaki segít.
-
válasz
King Unique
üzenetére
"Több 3 TB külső MBR partíciós vinyóval láttam "próbát" és látták a tényleges tárhelyet egybe, v kamuzik mind ?"
Igen, illúzió. Ha ténylegesen MBR-re inicializálnál egy ilyen meghajtót, akkor ott is egyből 2TB-t látna az OS (nehogy bárki ezt eljátssza egy külső HDD-vel, mert utána csak gyári particionáló- és alignáló szoftverekkel lehet csak a 3TB-t visszanyerni, XP alatt nincs más út)"Az nem magyarázat fenti külső vinyós példára, hogy az NTFS fájlrendszer 4K szektormérettel tud 16 TB-os lemezeket is kezelni (ha adottak x64 OS, UEFI), ahogy ezen a 2 oldalon is említik "
Az NTFS fájlrendszer és "nem kezel lemezeket". A 16TB a legnagyobb egybefüggő fájlméretet jelöli. Ez szép is lenne, csak ugye ha MBR esetén csak 2TB-ot látsz, azon nehéz lenne egy 16TB-os fájlt kreálni(na meg persze ma még messze vagyunk egy 16TB-os lemezképektől)
mclaren777
Simán csak GPT-re kell inicializálni a HDD-t és már használhatod is a teljes kapacitást. [link]UI: Elnézést azoktól, akik kerestek privben (is), de az év ezen szakaszában napi 12-16 órában telepítünk, pakolunk össze gépeket stb., nem sok időm van PH!-ra, de igyekszem válaszolni hétvégenként.
-
mclaren777
senior tag
Ha az adatlapomon levő alaplap nem tud UEFI-t és 3Tb unlock progit sem látok hozzá, akkor felejtős a 2TB-nál nagyobb merevlemez? (NEM bootlemezként üzemelne és föl is lenne osztva több partícióra.)

-
King Unique
titán
válasz
King Unique
üzenetére
No, erre semmi válasz, ötlet

Fentebb említett "11MB a szabad terület, a foglalt meg 0MB." máshol is hasonló, legalább is nálam MBR partícióknál, akár gépi SATA, akár külső USB, sehol sem a ténylegeset írja oda (van ahol 0-0 MB).

Bootoláshoz kell az UEFI, 64 bit, GPT, de külső adattár kezelésnél már nem vagyok biztos GPT-ben fenti 2 cikk alapján se, az USB Bridge gyártók trükköznek ezzel-azzal, de ha OS látja egybe, az most tényleg annyi-e stb....

-
King Unique
titán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Az nem magyarázat fenti külső vinyós példára, hogy az NTFS fájlrendszer 4K szektormérettel tud 16 TB-os lemezeket is kezelni (ha adottak x64 OS, UEFI), ahogy ezen a 2 oldalon is említik [link1], [link2]

Több 3 TB külső MBR partíciós vinyóval láttam "próbát" és látták a tényleges tárhelyet egybe, v kamuzik mind ?
-
tlac
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Akkor újra megfogalmazom a kérdésemet alaposabban leírva.
Azon elmélkedek, hogy rá lehetne-e erőltetni az MBR-re 2TB-nál nagyobb vinyókat. Az alapfelállás szerint nem. Viszont ha az MBR-ből csak azt veszi ki az oprendszer, hogy hol kezdődik a partíció és az mennyi szektorból áll, akkor szerintem igen, abban az esetben ha a partíciók kezdete 2TB alatti területen van (természetesen nem lógnak egymásba, szépen egymás után vannak) és a méretük nem nagyobb, mint 2TB.
Nincs ekkora vinyóm, így kénytelen vagyok virtuális gépen kipróbálni. Mivel csak azt az 512 byte-ot szerkesztgetem, elvileg nem kellene, hogy a virtualizáció elferdítse a valóságot.
Úgy tűnik gparted-dal megtudom a 2 x 1,5Tb-ot linux alatt csinálni, amit aztán a win probléma nélkül elfogad. Viszont önmagában win-nel nem tudtam létrehozni a 2 x 1,5-öt.A 64 bitről meg azért beszéltem, mert a partíció kezdetét 64 bites változóba kell tennie, hogy ezzel aztán meg tudja címezni a szektorokat.
-
Semmi gáz, én sem olvastam vissza, lévén, hogy egy másik topiktársnak adott válaszom kapcsán írtál először... Azt a HSz-t megnéztem (abban ugye nincs szó virtuális gépről), visszább meg nem olvastam...
Szóval akkor éles rendszer és pl SATA porton fityegő HDD esetéről van szó, akkor annak sincs jelentősége, hogy 32 avagy 64 bites az OS, lévén, hogy semmi köze a dologhoz, mivel az MBR-ben (ami az első fizikai szektor a meghajtón, 512 byte méretű) van tárolva a partíció kezdete (több egyéb dolog mellett) azon a bizonyos 32 bites értéken és ezen nem változtat az OS. 32 bites rendszer esetén is használhat 2TiB-nál nagyobb meghajtó, csak kötelezően GPT partíció stílus kell, hogy legyen.
(Ha egy 2TiB-nál nagyobb kapacitású meghajtót rendszermeghajtónak használnál, akkor kötelező a 64 bites OS, mert csak az képes boot-olni róla UEFI támogatás is kell ilyenkor))Virtuális gépen mindegy, ott bármi lehet, mert lehet GPT-ben telepíteni, miközben a fizikai HDD MBR és lehet Linux-ot is telepíteni Ext4 fájlrendszerrel, miközben a fizikai HDD NTFS fájlrendszerű, stb stb...
-
tlac
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
mindenhol leírtam, hogy az alatt próbáltam, ahol nem ott, ott nem beszéltem arról
viszont én azt gondolom, hogy a vinyóhoz való szoftveres hozzáférés az ugyanaz
és azt feltételezem, hogy ez így működhet a valóságban, ha rendesen látja a partíciót, akkor a 64 bites rendszerek, 64 biten már tudják címezni
-
Virtuális gépen semmi sem az, mint aminek látszik, egy illúzió az egész. (Az én HDD -m most SSD-nek mutatja magát virtuális gép alatt, mert azt akartam, de attól még csak egy HDD...)
Éles rendszer alatt ezt nem fogod kivitelezni MBR-elSzóval nem "bajom" van a virtuális gépekkel, csak legközelebb ezt az apróságot említsd meg, hogy virtuális gép alatt particionálnál, meg használnál HDD-t, mert akkor nincs miről beszélni, mert nem érvényesek azok a szabályok alatta, mint éles rendszerek alatt.
-
lumpy82
csendes tag
Sziasztok
Segítsetek plííííííz
Ma vettem egy toshiba 320 Gb vinyót. A partition magic ezt írja: Partition table error #105 found!

Nem enged formázni, törölni. sárgaként jelöli "BAD" felirattal.
Van rá vmi mód hogy felélesszem vagy vigyem vissza.Playstationban volt azt mondta a tulaj.
-
tlac
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
mesélj, mi a problémád a virtuális géppel meg a linux-szal?
csak 512 byte-ot szerkesztek...de itt van egy win-es virtuális gép is

UI: A felkiáltójelek meg azért vannak ott, mert nem is lehet formázni. (inaktív a zöld pipa a GParted-ben, amivel a módosításokat alkalmazni tudnád)
persze, hogy inaktív, mivel nem volt függőben lévő változtatás
-
Könyörgöm ne fárasszuk egymást... VIRTUÁLIS GÉP meg Linux meg GParted?
Még mit fogtok kitalálni bakker... 
Akkor leírom érthetően Windows alatt egy fizikai meghajtó legnagyobb felhasználható kapacitása 2TiB, amennyiben MBR partíció stílus van használva. Ha nagyobb kapacitású a meghajtó, akkor GPT partíció stílust kell használni.UI: A felkiáltójelek meg azért vannak ott, mert nem is lehet formázni. (inaktív a zöld pipa a GParted-ben, amivel a módosításokat alkalmazni tudnád)
-
tlac
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
Mert a szektorok száma ÖSSZESEN 32 biten tárolódik. 32 bites szám határozza meg, hogy melyik szektoron kezdődnek, pl
1. partíció 64. szektortól kezdődik és 1000 szektor méretű
2. partíció 1064. szektortól kezdődik és 2000 szektor méretűA partíciók nem fedik egymást, a partícióstruktúra lineáris, azaz ahol az egyik végződik, onnantól kezdődik a másik, nem kezdődhet 2 partíció ugyanazon a szektoron stb, ergo 2 a 32.-en-1 szektor (4GiB-1) lehet a legmagasabb szektor, ahol egy partíció kezdődhet. 2 TiB feletti terület eléréséhez nem elég ez a 32 bit, márpedig MBR-nél ez van.
Ebből meg már remélem egyértelmű, hogy teljesen mindegy hány részre akarod felosztani a HDD-t, MBR esetén akkor is csak 2TiB-t tudsz elérni. (Normális partícionáló progik meg sem engednék, hogy a 2. 1,5TB-os partíciót létrehozd, vagy levágnák 500GB-re...)
-
tlac
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
leírtam hogyan gondolom, szeretném érteni, hogy hol a hiba
"pl. 3 terrás vinyónál, 2 db másfeles partíció, a partíció kezdetek beleférnek és a méretek is 4 byteba"
a 2. partíció miért csak 500 giga lenne? 1,5 terrától indul, ez nem gond, és 2 terránál is kisebb, így elvileg a mérete is tárolható
-
"akkor sem működik, ha az utolsó partíciót kicsivel a 2 terrás határ előtt akarom létrehozni?" ha nem, akkor miért nem?
Nem, és azért nem amit írtam...A 3Tb-os példád esetén sem tudod kivitelezni, mert csak 1 db 1,5 Tb-os partíciót tudsz majd létrehozni, meg még 1 db 500GB-osat...
A Rocko66 által linkelt példákkal meg nem kell foglalkozni, mert az USB-s meghajtó és mindenféle hibás adatokat lehet USB-ről beolvasni, mindenféle zöldségeket ad vissza a firmware (nézd meg az első képet, ott szerinte 11MB a szabad terület, a foglalt meg 0MB. Pont ennyire értelmetlen az MBR is, mert nem az)
Az USB-s meghajtók firmware-je emulál bizonyos dolgokat, hogy olyan OS "alatt" is lehessen használni, ami amúgy nem is támogatja a pl GPT-t (pl XP sem támogatja semmilyen formában sem a GPT)
Nagy kapacitású meghajtókat (2TiB-nál nagyobb terület is felhasználva) csak speciális particionálással (gyártó adja), jumpereléssel és/vagy szintén gyártó által mellékelt driverrel/utility-vel lehet elérni.
Ilyenkor a meghajtó "hazudik" az OS felé, mert nem tehet mást, de ez nem azt jelenti, hogy az XP kezeli a GPT-t, mert erről szó sincs. -
tlac
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ez így azért értelmetlen, mert akik tudják az MBR felépítését, azok tisztában vannak azzal, hogy a partíció(k) mérete és kezdete szektorszámban van megadva egy 32 bites előjel nélküli DWORD formájában.
Innentől kezdve meg meg nincs félreértés mert 2^32*512(ez a szektor mérete byte-ban)= 2TiBakkor sem működik, ha az utolsó partíciót kicsivel a 2 terrás határ előtt akarom létrehozni?
ha nem, akkor miért nem?vagy pl. 3 terrás vinyónál, 2 db másfeles partíció, a partíció kezdetek beleférnek és a méretek is 4 byteba
-
scope2007
addikt
ha nem GPT-re van formázva, akkor elvileg nem is lesz 2.2TB felett előrhető méret...
szal arra kell hogy legyen a Tied is formázva
számítógép - kezelés és ott kiválasztani a megadott hddt

vagy számítógép - eszközkezelő - lemezmeghajtó - és az adott hdd - kötetek - beolvasás
-
Rocko66
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy 3TB-os külső hdd jelenleg 1 partícióval.
Adatok lementése után több ember javaslatára szetetném 2 partícióra osztani.
Érdemes szerintetek ketté venni?
Vagy maradhat egyben?Nagy méretű mkv filmek tárolására használom.
-
kmarci25
veterán
Sziasztok!
Feleségem netbookjában (Asus Eeepc 1015) egy 320GB-os HDD teljesít szolgálatot. Gyárilag 4 partíció van rajta, 1 rendszer, 1 adattároló (mindkettő NTFS), egy 15 GB-os rejtett FAT32 (asszem erre készít az előre telepített rendszerről backup-ot a masina), és egy pár tíz MB-os valami. Mindegyik primary partíció.
Szeretnék a gépen lévő win7 mellé telepíteni egy linuxot. Ez oké is lenne, ebből már kiokosodtam. Tegnap viszont particionálni szerettem volna a HDD D meghajtóját (adattároló), itt ütköztem hibába. A MiniTool Partition-t használom általában ilyenekre. Nem engedte split-telni a D partíciót, ezért a Resize-zal szerettem volna megoldani. Mikor az apply-ra kattintok, akkor viszont kiírja, hogy a D meghajtó is használatban van, pedig nem fut róla semmi! Felajánlja, hogy indítsam újra a gépet, és akkor befejezi a műveletet, felosztja a D partíciót két részre. Itt nem mertem továbbmenni...
Az adatvesztés nem érint, mert mindenről csináltam másolatot, ami a D-n volt/van. Az egyedüli, ami érdekel, hogy a gépen lévő win elinduljon üzembiztosan, mert komoly szankciókra számíthatok, ha nem így lesz.

Szóval mit mondtok? -
Pethew
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Vettem a gépembe egy 3TB-s Seagate merevlemezt, amit elkezdtem partíciókra bontani. Nagyjából egy 700GB-os résszel pedig semmit se tudok kezdeni.
Se az EASEUS Partition Manager nem tudott vele semmit kezdeni, sem pedig a windows alap partíció kezelője. Felismerik, hogy ott van, de semmit nem hagynak vele csinálni.
Aztán a Minitool Partition Wizarddal is megpróbáltam és akkor kaptam egy olyan hibaüzenetet ami esetleg támpontot nyújthat egy hozzá értőnek:
"this disk uses mbr format the disk space beyond 2tb will be unusable"
ezzel mit tudok kezdeni, hogy a fennmaradó részt is partíciókra tudjam osztani?(ha ez számít 64bites win8 oprendszerem van)
Előre is köszönöm a segítséget.
-
scope2007
addikt
üdv!
valakinek van valami ötlete erre?
van egy 2TBos hdd, ami már döglődik.. kondíció is rossz stb...
a bios felismeri, windows lemezkezelő látja, de amint megpróbálom formázni, akár csak betűjelet adni neki, azt már nem engedi...
~ 70% adatot lementettem már róla, míg el nem tűnt a betűjele a meghajtónak.. de így nem tudok mivel hozzáférni.
Pedig kellene a betűjel, mert az adatmentő programom csak azt engedi betöltetni. -
Egy partícióból elveszel helyet, majd az így felszabadult szabad helyet hozzácsapod a C-hez. A #756 hozzászólásomban lévő progi alkalmas a feladatra. (Windows lemezkezelőjével ez nem minden esetben kivitelezhető) Itt egy példa az átméretezésre/mozgatásra: [link]
diablo666 - "az normalis,hogy 1 terras vinyobol csak 931-et lat a rendszer"
Igen, az. A gyártók 10-es, míg a rendszer 2-es számrendszerben adja meg, ez utóbbi esetben 1024 a váltószám, nem 1000."telepitett win7 utan hogy tudok normalisan particionalni...?"
had ne mondjam (de azért mondom), hogy ezt előtte is meg lehetett (kellett) volna tenni...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"a win 7 disc management-nel 470 giga a max amit le lehet vagni
ez miert van?"
Mert a beépített lemezkezelő nem tud adatvesztés nélkül dolgozni ill. átfedett területeken lévő adatok mozgatását sem támogatja. neked is csak a A #756 hozzászólásomban említett progit tudom javasolni, azzal kivitelezhető. -
diablo666
tag
hi
az normalis,hogy 1 terras vinyobol csak 931-et lat a rendszer

telepitett win7 utan hogy tudok normalisan particionalni...?
most egy C meghajto van 906 gb ures hellyel..itt szeretnek meg hagyni 75 gigat es a maradek 830-at levagni az adatoknak egy kulon particiora...
a win 7 disc management-nel 470 giga a max amit le lehet vagni
ez miert van?
telepiteskor kellett volna particionaltatnom?
-
cecil
aktív tag
Sziasztok!
Hogy tudok egyik partícióról "átcsoportosítani" szabad helyet egy másikra ha megtelt?
-
Frod
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszönöm, amint veszek egy újat akkor mindenképp át fogom helyezni, az ssd-n nagyon eszi a helyet

-
Anubis_9
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Azért azt tudtam, hogy minimálisan 1 partíció kell, hogy használható legyen, csak épp nem fogalmaztam egyértelműen.

Igen, visszaolvastam itt és láttam, hogy 2 TB-s vinyók felett GPT partíció stílus kell. Jó tudni, erről korábban még nem is hallottam.
-
"Csak gyors kérdésként annyi, hogy particionálni tudok-e úgy egy 1,5 TB-os hdd-t, hogy van már rajta pár GB adat, vagy teljesen üresnek kellene lennie?"
Adatvesztés nélkül is kivitelezhető a dolog, csak megfelelő progi kell hozzá általában, pl EaseUS® Partition Master Free EditionVirtuális memóriát csak simán átteszed egy HDD-re és kész.
Anubis_9
Particionálni mindig kell (1 partíció is partíció), különben csak levélnehezéknek használhatod a HDD-t.
Adattárolásra használt HDD maradhat egy darabban is, természetesen egy 3TB-os HDD-n kötelező a GPT partíció stílus. -
Anubis_9
addikt
Sziasztok!
Pénteken érkezik 3 TB-s Toshiba DT01ACA300 HDD-m. Ha csak adatot tárolok majd rajta, nem lenne rajt rendszer, van értelme particionálni szerintetek? Csak mert eddig olyan szorgosan bontottam 2 részre az 1 és 2 TB vinyóimat...
Köszi!
-
Frod
addikt
Sziasztok!
Csak gyors kérdésként annyi, hogy particionálni tudok-e úgy egy 1,5 TB-os hdd-t, hogy van már rajta pár GB adat, vagy teljesen üresnek kellene lennie?+1 ha a 120 GB-os SSD-mről, át akarom menteni a virtuális memóriát (mert eléggé zabálja a helyet, csak az OS és 20 GB-nyi játék van rajta erre a 120-ból van 50 GB-om
) akkor azt elég ha csak átteszem a nagyobb merevlemezre, vagy csináljak neki csak egy kb 30 GB-os partíciót és oda csak azt tegyem, az úgy jó? -
kekec@
csendes tag
Szia!
Lenne még egy kérdésem ha nem zavarlak.
Adva van a Lenovo laptop helyreállító "lemez" usb pendrivre-ra megcsinálva.
Gondoltam csinálok még egyet (végül is nem drága a pen) de csak egyet. Az elsőt megformázta vinyónak win7 alól mivel tudom klónozni az elsőt. Biztos ami biztos alapon... -
Inkább dobj egy képet a lemezkezelőről, mert azt hiszem nem értem, hogy mit is szeretnél, vagy ha értem, akkor meg nem tudom mi lehet a gond a kép meg talán segíteni fog.
(Meg azt is írd le röviden, hogy mit szeretnél, pl: "Egy új adatpartíciót szeretnék létrehozni a lemez végén" vagy hasonló...) -
Tam1878
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Csak azért érdekes, mert a Win7 alatt ilyen problémába nem ütköztem. Ott telepítés után külön tudtam partícionálni, itt viszont, ahogy megtettem az újraindítás után rendszer hibát észlelt és nem állt fel a rendszer. Tehát, akkor ezt egy újratelepítés útján tudnám eszközölni?
-
"Olyan kérdésem lenne, hogy windows 8 alatt van-e valami extra tudni való partícionálás előtt(az ssd-t szeretném particionálni, amin a rendszer is van). "
Saját maga alól nem fogja kivágni a fát... Ha az SSD-n már van rendszer, akkor a W8 telepítőlemezről bebootolva le kell törölni a partíció(ka)t és újra létrehozni. -
Tam1878
csendes tag
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy windows 8 alatt van-e valami extra tudni való partícionálás előtt(az ssd-t szeretném partícionálni, amin a rendszer is van). Egy próbálkozásom már volt korábban, de érdekes dolgokat produkált a rendszer(konkrétan nem indult újra).
Válaszokat előre is köszi.
-
kolakola
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi, én is így gondoltam, de most megerôsítést nyert.
-
-
kolakola
tag
Sziasztok,
Vázolom a sorrendet:
1. Adott egy winyó, rajta XP, ami kékhaláozott.
2. Szomszéd okossrác leformáz, majd win7 telepít. (a konfig 100 éves, nem bírja)
3. Az XP-rendszer GHOST-ja megvan.A kérdés az, hogy a Win7 által létrehozott 100MB-os partíció maradhat a helyén, ha visszaghostolom az XP-t, vagy azt is törölni kellene. Az egész ügy vidéken van, egy dobásom van vele. Se telepítőm, se semmim nincs itt, csak a GHOST file, és a progi. an olyan lehetőségem is, hogy ígyhagyom, és legközelebbre felkészülök, de szeretném most megoldani, ha van rá mód, és lehetőség.
-
King Unique
titán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ok, köszönöm, megfogadom a tanácsokat

Ahogy korábban említettem, több rendszer van, több partíción, ha külső progival csinálnám, akkor majd a saját, hanem másikét méretezem át, meg elvileg zsugorításnak simán kell mennie. BD és Comodo és gdata van fent, előbbi 2-ben van paranoid mode, de kikapcsolva, majd figyelek erre is, comodora főleg...
-
Most nem térek ki rá részletesen, hogy mi különbség a partíció stílusok és a fájlrendszerek között és hogy milyen korlátokkal rendelkeznek, ehelyett csak annyi vonatkozik rád, hogy:
MBR partícióstílust használj és NTFS fájlrendszert, mert egy 500G-s HDD esetén semmilyen méretkorlátozásban nem vagy érintett.King Unique - "De "simán" zsugorítással, v a MiniToolt csak felinstallálva nem is lehet , nem engedi windows, v mi?"
1. Van amikor a lemezkezelővel is kivitelezhetőek feladatok (nem tudhatom, hogy esetedben ez járható út vagy sem)
2. Külső alkalmazások esetén célszerű nem OS alól elvégezni ilyen műveleteket, mert érhetnek kellemetlen meglepetések. Pl volt olyan ügyfél, ahol a partíció átméretezés közben egy paranoid módra állított víruskergető megakasztotta a folyamatot (minden bedőlt)... Szóval ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése végett célszerű boot-os eszközökről elvégezni ilyen feladatokatAnnyi biztos, hogy ha sikerül is a zsugorítás és az új partíció létrehozása (mindegy, hogy lemezkezelővel vagy sem), akkor annak a partíciónak elsődleges partíciónak kell lennie, egyébként nem telepítesz rá OS-t...
-
King Unique
titán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Értem, köszönöm a linket !

De "simán" zsugorítással, v a MiniToolt csak felinstallálva nem is lehet , nem engedi windows, v mi? -
Livius
őstag
Egy NTFS partíciónak mekkorának szabad lenni maximum? Egy 500GB-os HDD-t akarok majd szét osztani két felé, úgy hogy legyen egy 80-120GB-os része a programoknak fixen, annál nem kéne több. Nem rendszer HDD lesz majd!
-
válasz
King Unique
üzenetére
Kicsit feljebb linkeltem itt a MiniTool® Partition Wizard Home Edition 7.8 ISO-t. Abból gyárts le egy bootlemezt vagy boot pendrive-ot (szintén megtalálod ennek menetét a bejegyzésemben) és arról bootolva elvégezhető a feladat (elméletben, mivel a tényleges partíciószerkezetet nem látom)
-
King Unique
titán
Notimon multiboot rendszer van - win7, win8, win8.1 Preview (VHD) - , amit majd kicsit át szeretnék méretezni.
Az 8.1 véglegesnek szeretnék új partíciót, amihez a többiből kéne kicsit lecsippenteni, ehhez jó a lemezkezelő zsugorítása, v külső progival (Minitool, Easus) csináljam?
Olvastam vmelyik topicba, h vki ubuntus particionáló progival szabta át és utána gondok akadtak bootnál, rendszer partíció átméretezése amúgy is kényes, de a fentebb említett módszerrel kivitelezhető rendesen, h ne okozzon gondot
-
kekec@
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Tartottam válaszodtól.Mindenesetre marad akkor a saját recovery lemez létrehozása.
Illetve ami még maradt az a teljes ssd klónozása elvileg jó kell hozzá a Ghost is.. bár még csak ismerkedek az ssd technológiával.
Köszönöm válaszod. -
Sajnos ehhez a partíciószerkezethez nem lehet hozzányúlni, pontosabban lehet, de nem elég csak egy partíciókezelő alkalmazás. (Esetedben a rendszer a hibernálási fájlokat és azzal kapcsolatos egyéb "teendőket" a külön erre acélra beélesített partícióra/partíción végzi)
Sajnos azt nem tudom, hogy kiterjesztett partíción, logikai meghajtónak lehet-e hibernálási attribútumot adni...
Elsődleges partícióval nem lenne gond, csak nálad az már nem lehet több sajnos... -
kekec@
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Igen az eredeti háborítatlan állapot de SSD.
-
-
kekec@
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
-
Soltika
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Szia!
Köszönöm a hozzászólásodat.
Az SSD fórumon is elindítottam a kérdést, és ott született meg a megoldás.Rákerestem a guglin erre: "alapértelmezett telepítési mappacím" és kiadta ezt:
http://zoszko.hu/2011/01/02/alapertelmezett-telepitesi-mappa-atallitasa
Majdnem kiguvadt a szemem mire megtaláltam a fájlt, de MÚKODIK
Újra húzom a gépet, feltelepítem a rendszert az SSD-re, ahogy kész megteszem az átállítást.
Létrehozza a winyón azokat a mappákat, amik alapból a "C"-re mennének (E
rogram File x86; stb.)
Ez a terv. Hétvégén nekiesek, oszt lesz a mi lesz.
Majd visszajelezek, hogy milyen. Feltéve hogy egyáltalán fogom-e tudni használni....
Egyébként 3 komoly irodai szoftvert használok ami nem kérdezi hogy hova, hanem nyomja a C-re
Még egyszer köszi a segítséget. -
Az előtelepített gépek partíciószerkezetére mindig vigyázni kell, már ha valaki azt szeretné, hogy a beépített recovery stb funkciók is maradéktalanul működjenek. Azt nem tudom, hogy mit sikerült most elbaltázni(már ha el lett baltázva), de az előtelepített gépek rendszerét más módon lehet csak klónozni.
Példák az előtelepített gépek klónozására: [link] | [link] -
kekec@
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Szia!
Igen előre telepített, elméletileg 256-s bocsánat rosszul fogalmaztam.
Van egy system_drv, win7, recovery és egy hibernálási particíó.
Normál hdd esetén semmi gondom, de ez az első ssd-m. Gondoltam csinálok egy ghost-t a recovery partícióra csak kevés lenne a szabad 10gb. Na ezek után akartam szétszedni a win7-s részt ami sikerül is de a win7-ből zsugorítással létre hozott partíciót nem tudom formázni. -
Nem tudom a géped adatait, elsősorban a memória mennyiség érdekelne, ugyanis 8 vagy több giga ram miatt szokott így eltűnni egy 60G-s SSD kapacitása. Azt tudni illik, hogy a W7 a fizikai memória méretével megegyező 2db fájlt is létrehoz(virtuális memória meg a hibernáláshoz kell). Ez 8G RAM esetén 16G-t csip le kapásból az SSD-ből.
A megoldás ez esetben az lehet, hogy fix méretűre állítod a virtuális memória méretét (pl 1024 MB) a hibernálást meg letiltod.
Azért erre gondoltam elsőre, mivel nekem 20G szabad helyem van egy 64G-s SSD-n és nagyságrendileg nagyobb szoftvereket használok, mint amit Te felsoroltál (pl AutoCAD, Adobe teljes fejlesztőcsomag, Blender, RAD Studio stb stb)kekec@
W7-el előtelepített gépről van szó? (ez fontos, mert akkor vannak olyan plusz partíciók, amikre figyelni kell)
Milyen szerzet az az SSD, ami 200GB kapacitású?Krisztina87
W7 esetén csak egyetlen esetben van létjogosultsága az UEFi installnak, ha a rendszermeghajtó kapacitása nagyobb, mint 2TiB. Minden egyéb esetben teljesen értelmetlen, így esetedben is, hisz egy "mezei" 500GB-os HDD-re szeretnéd telepíteni.
A W7 telepítése ez esetben hagyományos módon zajlik, csak nem UEFI installt kell indítani. Ezt úgy tudod megtenni, hogy az alaplapod boot menüjét használod, amikor megjelenik a boot menü, ott 2x fog látszódni(pl ha DVD-ről telepítenél) a DVD meghajtó. Egyszer pl AHCI: DVD meghajtó blablabla, meg még1x UEFI
VD meghajtó blablabla néven. Értelem szerűen ne az UEFI előtagos lehetőséget válaszd.
A W7 telepítővel meg majd tudsz particionálni, létrehozol egy pl 60G-s partíciót a rendszernek, a maradékot meg az adatoknak -
Krisztina87
tag
Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy 500Gb-os winchesterre szeretnék feltenni egy win 7 x64-es rendszert, és érdeklődnék milyen formázást kéne használjak.
A rendszer UEFI-t ajánlgat, de azt úgy tubom 1Tb felett érdemes. Meg olyat is halottam, hogy ha két partícióra van bonta a winchester akkor újra telepítésnél ez miatt azt is meg kell szüntetni...
Cél: C,D meghajtó, (D tárolás), C windows, és ha elszáll, a D érintése nélkül tudjam formázni, majd újra tenni a win7 64biteset. -
kekec@
csendes tag
Na adva van egy laptop 200Gb ssd-n Win7 oprendszerrel.
Ketté akarom szedni az ssd-t saját kötetzsugorítással 100-100Gb ki is jön. A formázatlant szeretném formázni de nem engedi kevés a hely stb hibaüzenetet kapok., valami dinamikus dologra is hivatkozik.
Mit lehetne tenni? -
Soltika
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Vásároltam egy komplett új gépet. Azt javasoltátok itt a fórumon, hogy egy Kingstone 60 GB SSD legyen a rendszer és egy Toshiba500 GB 32MB SATA3 legyen a háttér.
Így is tettem, a PCX pedig összeállította nekem.
A gáz ott van, hogy felhúztam a Win7-et az SSD-re és partiztam a Winyót, de minden programot alapból a "C" meghajtóra akar pakolni ami ugye az SSD.
Persze amit tudok, az "E"-ként elnevezett Winyóra próbálok telepíteni, de egy csomó progi nem kérdezi az útvonalat, hanem alapból a "C"-re telepít (Adobe, vírusírtó, Office, stb) ezért ripsz-ropsz tele lett az SSD.
Nyilván van erre megoldás, de én satu vagyok ehhez, ezért-e kérés.
Kérem, aki tud adjon nekem erre valami érthető magyarázatot. Nem én vagyok Neo, tehát butított változatot kérek tisztelettel.
Előre is köszi. -
válasz
sajti_pajti
üzenetére
Igen, ha csak adattárolásra használod, akkor lehet egyben az egész HDD, azaz a 3TB.
(Magát a 32 bites OS-t nem fogod tudni telepíteni rá, de adattároláshoz használni tudod 32 bites OS alól is) -
sajti_pajti
tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Szóval ha jól értem, nyugodtan csinálhatok akár egy nagy 3 terás (adat)partíciót is: nem lesz gondom vele.
köszi -
válasz
PikkPukk
üzenetére
Az még kafa dolog, hogy legtöbb helyen hibás / hiányos az MBR leírása, mert elfelejtik említeni, hogy a particiók össz mérete nem lehet több, mint 2 TB.
Ez így azért értelmetlen, mert akik tudják az MBR felépítését, azok tisztában vannak azzal, hogy a partíció(k) mérete és kezdete szektorszámban van megadva egy 32 bites előjel nélküli DWORD formájában.
Innentől kezdve meg meg nincs félreértés mert 2^32*512(ez a szektor mérete byte-ban)= 2TiBSzóval édes mindegy, hogy hány partíció van (MBR-ben amúgy csak 4 lehet max, a többi csak logikai), 2TiB-nál magasabb szektorokat nem lehet elérni...
De a lényeg, hogy most oké minden.

sajti_pajti
32 bites OS alatt csak adattárolásra tudod használni(szóval tudod használni arra, amire szeretnéd), rendszerlemezként viszont nem (OS-t nem lehet indítani róla). -
sajti_pajti
tag
Remélem nem túl lüke kérdés:
Adott egy 3 TB-s külső usb2-es dokkolóba dugott vinyó, 64 bites Win7-en átállítottam GPL-re. 32 bites Win7-en is szeretném használni (írni és olvasni is), rakhatok rá egy nagy 3 terás partíciót, vagy inkább két másfeleset, vagy ne használjam 32-esen?
köszi
-
PikkPukk
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi a sok infót!

De alapvetően valami hw baja volt a winyónak. Visszavittem, letesztelték, kicserélték. (ők is 2TB-nek látták csak)
Az még kafa dolog, hogy legtöbb helyen hibás / hiányos az MBR leírása, mert elfelejtik említeni, hogy a particiók össz mérete nem lehet több, mint 2 TB. (és az MBR-ként inicializált winyóknál látnak az userek 2TB + 700MB kiosztást, utóbbival nem lehet semmit sem kezdeni)
Most nálam egy külső USB3-as dobozban megy a 3TB-s GPT-s winyó (2 x 1.5TB particiókkal). -
válasz
PikkPukk
üzenetére
"A BIOS-ban a SATA módot 2TB-nál nagyobb winyó esetén mindenképp AHCI módba kell állítani, mert IDE módban sose fog a 3TB összejönni?"
Nagy kapacitású meghajtók esetén mindenképpen AHCI javasolt (nem utolsó sorban Vista óta AHCI-ben illik telepíteni, ha a deszka támogatja)"A Win7-et amúgy IDE módú BIOS beállítással installáltam, s utólag átállítva AHCI-re kékhalált kapok.
Akkor érdemes Win7 reinstall AHCI módban, és akkor lesz 3TB a winyó Win7 alatt?"Igen, ez teljesen természetes dolog. Ha utólag próbálod átállítani az üzemmódot, akkor azt így próbáld, ahogy itt la vagyon írva: 6. SATA IDE módban telepítettem a Windows 7-t, utólag át lehet állítani SATA AHCI módra?
Nem tudom, hogy chipset drivert feltoltad-e. Ha igen, akkor nem biztos, hogy sikerrel jársz, ez esetben reinstall, de most már a leírásom szerint (megfelelően beállított BIOS, megfelelő SATA portra kötött meghajtó, nem kell chipset driver és nem kell AHCI driver sem elsőre, stb)
"És a BIOS sosem fog 3TB-t mutatni? Mert ott sem látok 3TB-t semilyen beállítással sem a SATA listában..."
Nézd meg, nincs-e egy jumper rádugva a HDD-re ami 2TB-ra korlátozza le, bár vadiúj WD HDD-n nem szokták lekorlátozni, max utólag esetleg XP-s használathoz (ne csak automatikusan lehúzz valamit, előbb a HDD tetején olvasd el a jumper kiosztást és hogy az miért felel)
USB porttal meg ne kísérletezz... -
PikkPukk
csendes tag
válasz
Krisztina87
üzenetére
Meg kell particionálni egy másik gépen előtte (kitölteni az öszes helyet), és akkor már nem tud "foglalni" feleslegesen. Vagy egy WinXP telepítővel indítani, particionálni, kilépni a telepítésből, és utána mehet a Win7 telepítő. (egyszerű fapados megoldások
) -
Krisztina87
tag
AZ lenne a kérdésem, hogy miért hozz létre egy 100Mb-os külön partíciót a telepítéskor a windows feltétlen szükséges ez? Ha nem beállítható úgy telepítésnél, hogy ne hozza létre?
-
PikkPukk
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi, de még pár "apró" kérdés felvetül emiatt, amit eddig nem olvastam sehol sem (bár csak pár óráig turkáltam a netet ezügyben eddig):
A BIOS-ban a SATA módot 2TB-nál nagyobb winyó esetén mindenképp AHCI módba kell állítani, mert IDE módban sose fog a 3TB összejönni? (a default az IDE mód az alaplapnál)
A Win7-et amúgy IDE módú BIOS beállítással installáltam, s utólag átállítva AHCI-re kékhalált kapok.Akkor érdemes Win7 reinstall AHCI módban, és akkor lesz 3TB a winyó Win7 alatt?
És a BIOS sosem fog 3TB-t mutatni? Mert ott sem látok 3TB-t semilyen beállítással sem a SATA listában...
Az már csak a ráadás kérdés, hogy mi van akkor, ha külső USB-s tokba rakom a winyót (ill. beleraktam, de ott is csak 2TB látszik)...
-
válasz
PikkPukk
üzenetére
"... ha törlöm diskpart / clean-nel, és GPT-re inicializálom, akkor sem változik a helyzet"
Akkor egyértelmű a hiba oka, ami 2 dolog lehet
1. A W7/W8 alap AHCI driverét használod, amely ritka esetben ilyen anomáliát okoz
2. felpakoltál Intel chipset csomagot és ezáltal egy bináris hulladék Intel AHCI driver-t is (pályafutásom alatt ezidáig csak intel driver esetén találkoztam ilyen jelenséggel)Megoldás elég egyértelmű: Egy megfelelő verziójú Intel RST driver kell
(ha tudnám az alaplapod pontos típusát, akkor megmondanám pontosan melyik drivert pakold fel)
Ezt telepítsd fel: iata_enu_11.6.0.1030.exe
jelszó: fscd -
PikkPukk
csendes tag
válasz
trueracerguy
üzenetére
Szerintem nálad megoldás a parancssorból elindított DISKPART program (Win7 alatt), amivel törölni tudod a lemez teljes tartalmát:
- diskpart
( - help)
- list disk (ebből megtudod az N-t)
- select disk N
- clean
- exit -
PikkPukk
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi, de ez nem oldja meg a problémát. A belinkelt képeken amúgy is csak egy 1TB winyó van.
Nálam a bal oldalon a "Lemez 1" alatt csak 1900 GB körüli szám van (a pontos számra most nem emlékszem) a 2900 GB helyett...
(a winyó egyébként új, nincs rajta semmi, ha törlöm diskpart / clean-nel, és GPT-re inicializálom, akkor sem változik a helyzet) -
trueracerguy
csendes tag
Üdv. Az lenne a problémám, hogy valamilyen oknál fogva dinamikus lemez lett az SSDm és a rendszerpartíció, vagyis az a 100 megás cucc (valaki felvilágosíthatna hogy mi az
elég noob vagyok ilyen téren) és hogy nem tudom alapértelmezetté konvertálni. Ha jobbal rákattolok a lemezkezelőben akkor szürkén ott van hogy Alapértelmezetté konvertálás. Az is jó lenne ha lenne egy teljesen üres SSDm amin semmi sincs, mintha még most bontottam volna ki. NEM TUDOM TÖRÖLNI SE! (a windows most HDD-n van) -
PikkPukk
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy WD 3TB-s winyót és egy viszonylag új UEFI-s Gigabyte H77-DS3H alaplapot, de akárhol nézem (BIOS, Win7-x64), sehol sem mutat többet 2TB-nál. Vagyis még csak fel sem tudom 2 x 1.5 -re darabolni...
Egyértelműen alaplap probléma, vagy van valami kerülő megoldás?
köszi -
amisis
aktív tag
Sziasztok nekem egy olyan problémám lenne hogy van egy merevlemezem és rajta két partició az egyiken win7 másikon win8 a. A win8 as particiót mindennel együtt megakarom semmisiteni de se a windows se az külső progik nem engedig. Ebben tudna létszives vki segiteni. Előre köszi!

-
bigman001
tag
sziasztok tudtok abban segíteni mi lehet a baj akkor ha elkezdenék egy win 7 rakni elérek a particiokhoz meghajtó beállítás haladó látom a 3 meghajtót 100mb , 50giga és 940giga ezeket szeretném teljesen törölni de nem aktív a törlés csak a formázás és nem tudom megváltoztatni a méretet sem mi lehet a baj????

-
1213
csendes tag
Sziasztok!
A következő lenne a problémám. Az elejétől felakartam telepíteni a PQ Magic-et 9-es verzió ami telepítés közbe kék halált okozott.Gép újraindul betölt viszont az összes ikon ismeretlen helyre mutat az egyik winchester eltűnt nem látszik a számítógépbe.Lemezkezelőbe és az eszközkezelőbe igen.Nincs betüjele de nem is tudok neki adni mert nem engedi a következő programal sem AOMEI Partition Assistant Standard Edition 5.2 jelenlegi betüje a particíónak semmi és melette van 1 kis csillag min pl a rendszer particíó mellet és semmit nem tudok módosítani rajta adatok minden megvan csak nem férek hozzá.Mit Tehetnék? windows reinstáll megoldaná a problémát?

-
balu999
tag
Köszi , win2k3 telepítővel sikerült particionálni.Le is formáztam.
Most más gondom van vele.
Win7 rendszerrel működik rendesen IDE-USB átalakítóval.Win2k3 rendszerrel használnám de nem működik.Rá dugom ki is jelzi , hogy felismeri még a vinyó nevét is kiírja de sajátgépben és totalcommanderben nem jelenik meg a meghajtó. -
batman.
senior tag
Szia!
Ezzel: EaseUS Partition Master Free Edition próbáld meg. -
balu999
tag
Sziasztok
Van egy kis problémám.
80gb-os IDE-s vinyomón nincs partició. Szeretném particionálni de nincsen ide az alaplapomon. USB IDE átalakítóval üzembe helyeztem , bios fel is ismeri. Win7 telepítő lemezzel próbáltam particionálni és formázni de azt írta ki , hogy nem támogatja az usb-s telepítést így nem tudtam particiót létrehozni .Van valami egyszerű megoldás?
-
hegegabi80
addikt
válasz
Lazarus911
üzenetére
Hát ez nehéz kérdés. Ubuntut nem konyítom. De próbáld meg valami visszaállító progival. Én korábban a Recuva nevű ingyenes progit használtam, sikerrel.
Viszont ha az ubuntu telepítője formázta is a dolgokat, lehet esélytelen. Esetleg még a itt kérdezz rá. -
Lazarus911
aktív tag
Üdv!!Segítséget szeretnék kérni.Feltettem a párom gépére az ubuntut.A probléma az h letörölte az összes particiót,és csinált egyet..:-(..Adatot vissza tudom állítani? A képek meg a doc fájlok kellenének csak..Laptop ráadásul tehát még a winyot is ki kell kapnomés betenni vhogy az asztali gépembe..Tanács és segitség kellene..Köszi
-
PZee
csendes tag
Sziasztok!
A gépem rendszer particióját bővítettem az easesus partition master progival. Azóta a gépem nem bootol be, csak addig jut el, hogy : easesus master boot mode. Ezután újra indul és ismét megjelenik a win 8 betöltő ábrája. Hogyan tudnám rá venni a normál bootolásra. Hiába probálom a BIOS- beállításnál csak ez a kép fogad.
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv: PZ -
alienpapa
senior tag
Beírom ide is, hátha hamarabb kapok választ.
A windows lemezkezelőjével letöröltem egy partíciót, amit nem kellett volna. Hogyan tudnám ezt visszaállítani? Jó lenne megúszni a dolgot getdataback nélkül, mert hirtelen nem tudok keríteni egy 500 gigás vinyót, hogy visszakapjam az adataimat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen házat vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Motoros topic
- Filmvilág
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Gitáros topic
- KODI (ex-XBMC) Android alapokon, Androidos media-boxok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- További aktív témák...
- WD Blacck SN8100 4 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.900-14.000 MBs - Eladó!
- 4x2TB WD RED Nas Merevlemez
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- 1TB-os Western Digital 3,5-es HDD-k (állapot infók és árak a leírásban)
- Samsung 990 PRO 4TB (MZ-V9P4T0BW) PCIe 4.0 NVMe M.2 - Garancia: 2028.12.03 -ig
- AKCIÓ! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Honor 90 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Eladó Pegatron R7 240 4GB videokártya
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3633
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X13 G1- i5-10310U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Még mit fogtok kitalálni bakker... 

Az adatvesztés nem érint, mert mindenről csináltam másolatot, ami a D-n volt/van. Az egyedüli, ami érdekel, hogy a gépen lévő win elinduljon üzembiztosan, mert komoly szankciókra számíthatok, ha nem így lesz. 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

rogram File x86; stb.)

elég noob vagyok ilyen téren) és hogy nem tudom alapértelmezetté konvertálni. Ha jobbal rákattolok a lemezkezelőben akkor szürkén ott van hogy Alapértelmezetté konvertálás. Az is jó lenne ha lenne egy teljesen üres SSDm amin semmi sincs, mintha még most bontottam volna ki. NEM TUDOM TÖRÖLNI SE! (a windows most HDD-n van)