Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Két Redmi Note 14 Pro és egy Pro+ futott be
- 2026-ra halasztotta a Siri felturbózását az Apple
Új hozzászólás Aktív témák
-
Klown
aktív tag
Huhh, kezdek itt elveszni! Én is egy mesh rendszert szeretnék TP-Link Deco cuccokkal, de csak, mint AP-k működnének. A topológia a következő:
ONT (mint router) -> Switch -> TP-Link Deco 1 (UTP-n csatlakozva a switch-be)
-> TP-Link Deco 2 (UTP-n csatlakozva a switch-be)Akkor ez most ha csak AP-ként használnám a Deco-kat, menne rendesen mesh wifi-ként, roaminggal? Egyre tanácstalanabb vagyok...
Üdv: Klown
-
Klown
aktív tag
válasz
Alex91 #71083 üzenetére
A normális alatt mit értesz? Félek, hogy a Deco router része buta és fapados... Ha már vennék saját router-t, akkor az már tudjon többet, mint egy szolgáltatói eszköz! (ONT) Mit ajánlanál esetleg az én esetemben?
Szóval amire szükségem lenne az a VPN képes router + mesh AP-k.
Köszi előre is!
-
Klown
aktív tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok a kérdésemmel kapcsolatban!
Ha nem, akkor sorry!
Szeretném a mostani otthoni hálózati setup-omat kicsit upgrade-elni. A netet jelenleg egy Fiberhome ONT biztosítja, amely router-ként üzemel. Az elmúlt 5-6 évben hibamentesen, betonstabilan működött, de kb. fél éve a wifi-je vacakol, emiatt ki is kellett kapcsolnom. (Ugyan csak n-es, de bitang erős, csont nélkül lefedte a teljes, 90m2-es lakást, emiatt nagyon szerettem.) A hibajelenség, hogy az eszközök ugyan látják, csatlakoznak rá, de forgalmazás nem nagyon történik, vagy ha igen, akkor is borzasztóan laggos. (Egy restart ideig-óráig segít rajta.) És erre a szerencsétlen ONT-ra kapcsolódik két router, de csak AP-kként és egy Zyxel NAS. Szerencsére a vezetékes része az ONT-nak továbbra is hibátlanul üzemel.
Szóval az az ötletem támadt, hogy akkor az ONT megy át bridge módba és vennék hozzá egy tisztességes routert. A TP-Link Omada ER605-t néztem ki, ami a netet csiholná, továbbá komoly selling point számomra, ha VPN szerverként is üzemelne, már csak a NAS miatt is. (Jelenleg csak SCP-n/SFTP-n érem el távolról a NAS-t.) És az Omada router után UTP-vel összekötve tennék 2 db TP-Link Deco M4-et mesh AP-nek a lakás két végébe, ami azért lenne jó, mert nem kellene kézzel váltogatnom az eszközökön a Wifi hálózatok közt, hanem lenne rendes Wifi roaming-om.
Ez így kivitelezhető? Helyes az eszemfuttatásom?
Ha nem stimmel a logikám, vagy bármilyen ötletetek, tanácsotok lenne, akkor ne fojtsátok magatokba!
Előre is köszi!
-
Klown
aktív tag
válasz
jerry311 #59557 üzenetére
Kinéztem a TP-Link Deco M4-es szériáját. Ezt ár-érték tekintetében jónak találtam. Utánaolvastam és egész jól letisztult a kép! Viszont ezzel kapcsolatban lenne egy további kérdésem:
- Ha AP-ként szeretném ezeket használni, akkor is működnek mesh-ként? Jelen esetben a fő Deco eszköz lenne UTP-vel összekötve az ONT-vel, viszont a másik eszköz viszont csak vezetéknélkül csatlakozna a fő Deco-hoz. Tehát AP-ként is működik a mesh, ill. a Wifi roaming-funkció?- Ill. ha AP-ként használom az eszközöket, akkor sorosan is fel lehet fűzni azokat?
ONT -> Fő Deco -> Szatelit DecoVagy muszáj a közvetlen, vagy switch-en át, de az ONT-hez bekötni?
ONT -> Fő Deco
ONT -> Szatelit DecoKöszönöm!
-
Klown
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék egy picit megismerkedni a Wifi Mesh-sel. Ezért utánaolvastam, így a koncencepció lényege nagyjából átjött, de gyakorlati tapasztalat híjánt lenne 1-2 kérdés, amire hátha tudtok nekem válaszolni, mielőtt belevágnék ilyesmibe:
- A szolgáltatói eszköz (ONT, HGW, stb.) Wifi-jét mindenképpen érdemes kikapcsolni ilyen eszközök használata esetén, mivel abban nincs benne a mesh hálózathoz szükséges vezérlés, ami a többi eszközzel tartja a kapcsolatot? Jól értelmezem?
- Két mesh eszköznek egymás Wifi hatótávjában kell lennie? Gyanítom, hogy igen, hogy az eszközök közti kommunikáció meglegyen. Vagy kommunikálhatnak UTP-n keresztül is egymással, ha már egymás Wifi hatósugarán kívűl vannak?
- Az előző kérdésből adódoan olyan lehetséges-e, hogy maga net/LAN UTP-n keresztül érkezik (uplink) a mesh eszközbe a maximális sávszélesség elérése végett, de ettől függetlenül a mesh eszközök a rejtett vezetéknélküli kapcsolaton kommunikáljanak egymással? (A mesh hálózat fenntartásához szükséges forgalom történhet-e azon?) Ergo így nem egy gyengébb térerejű, ezáltal lassabb Wifi-t kell tovább "relézniük" tovább.
- Egy két szintes épületnél hogyan érdemes elhelyezni az eszközöket? Az épület legtávolabbi pontjaiban? Pl. földszint elején és az emelet végén? Vagy célszerűbb pl. mindkét eszközt adott szint közepén elhelyezni?Remélem érthetőek voltak a kérdéseim és nem túl buták!
Segítségeteket előre is köszönöm!Üdv: Klown
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lexus, Toyota topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen videókártyát?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Nintendo Switch Lite Grey
- Lenovo Gamer PC , i5 12400F , RTX 3060 , 16GB RAM , 512GB SSD
- Új Zsír Lenovo Yoga 7 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -60% i7-1260P 16/1TB 2,5K Intel Iris Xe
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- UH!! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Strapabíró Laptop 15,6" -70% i7-10610U 16/512 NVIDIA MX250 2GB FHD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest