Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Két Redmi Note 14 Pro és egy Pro+ futott be
- 2026-ra halasztotta a Siri felturbózását az Apple
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Peterson_
addikt
válasz
MaCS_70 #71068 üzenetére
Igen, bocsánat, árnyékoltra gondoltam.
Lehet, hogy feleslegesen marogattam annyi hornyot, de sebaj, így nyugodtabb a lelkem, lejavítani meg úgy is én fogom.
Egyébként tizen+ évvel ezelőtt nálam is volt úgy a net egy ideig, hogy az egy utcával arrébb lakó haverom háztetőjéről vette a mi pajtánk tetejére feljenőzött antenna a jelet, aztán 40 méter sima beltéri UTP-n keresztül ment a két épület között, a padlásra, majd le a szobába.
Jó pár évig bírta, mielőtt megették a kábelt meg a routert az elemek.[link] -btw pl. ez vagy ilyesmi kábel alkalmas lehet?
-
Peterson_
addikt
válasz
MaCS_70 #71043 üzenetére
Pont a rack szekrény miatt kérdeztem, mert a nappaliban ormótlanul nézne ki még egy drágább és esztétikusabb megoldás is.
Közben itt hála a segítségeteknek összeállt nagyjából, hogy mit hogyan kellene, meg úgy néz ki meg lehet oldani más helyiségbe is a bekötést.
Így egyben lesz minden onnan osztva fali switch+ fali kábelek + patch kábelek és Nodeok formájában.Olvastam itt a "Hálózati kábelek és szerelésük" topikban, hogy szigetelt kábel akkor kellhet, ha az elektromos vezeték mellett fut a fali kábel.
Nálam ez kb. mindenhol így lesz, de külön horonyban/védőcsőben kb. 10 cm távolságra az áramkábelektől (ezek természetesen szintén védőcsőben)Jól gondolom, hogy ebben a formában már nem jelenthet problémát, vagy érdemesebb ennél nagyobb távolságra helyezni az utp-t?
-
Peterson_
addikt
válasz
Alex91 #71025 üzenetére
Nem szólsz bele, ellenben nem is sokat segítettél
- Egyébként kevés pénzből újítok.
Kőműveskedni sem tudtam, azóta bepucoltam már néhány falat, és még sok dolgot kénytelen leszek megtanulni, mert nem lesz dupla fizetésem/megtakarításom, hogy mással csináltassam (kivéve villany/gáz), mert azzal nem játszunk.Akkor is összehányok valamit, ha nem kapok segítséget, csak gondoltam kérdezek, mert próbálnám értelmesen csinálni.
-Na én most direkt nem rendeltem aljzatot, csak kábelkivezetőt, mert mindenki óva intett a az aljzatoktól.
Akkor ezek szerint nem para? -
Peterson_
addikt
válasz
MaCS_70 #71016 üzenetére
Nem akarom szétoffolni a topikot, de igazából ilyesmi az elképzelés. Pontosabban, ahol kell, ott horony, azon belül 32-es gégecső falban fel, padláson át szintén gégecsőben, teljesen külön kezelve az áramtól.
Ha jól értem, végül kb ilyesmire lesz szükségem:
Szolgáltatói(Telekomos) modem -> erre a router -> erre pedig kábelen a másik két...router(mint mesh Node-ok) vagy AP eszköz.Tömör kábelnél ilyen esetleg ilyen megfelelő lehet? És akkor ehhez vagy krimpelhető, vagy szerszám nélküli dugók?
Illetve ami még továbbra sem tiszta(tényleg bocsi), hogy ilyenkor, ha mesh módban vannak a routerek/Ap-k, ezekből mehet kábelen a net a fix eszközökbe, mint a gép, stb, vagy közvetlenül a fő routerből, esetleg a szolgáltatói modemből kell a vezetéken csatlakoztatni kívánt eszközöket megetetni nettel?
Illetve itt írtatok olyat, hogy a szolgáltatói modemhez relatíve közel kell rakni a routert.
Ha jól rémlik a modembe megy a szolgáltató optikai kábele, onnan pedig a routerbe, akkor elvileg tehetem messzebb is, nem?
Csak mert arra gondoltam, hogy vagy csak a modem lenne, mit tudom én a nappaliban a TV mögött, és a többi cuccot( switchet, routert), vagy az egész hóbelebancot bedobnám egy ilyesmibe: [link] , és akkor vagy innen futnának szét az "UTP"-k, vagy eleve az optika is ide futna be, és sehol nem lenne kábel, csak ahol nagyon muszáj. -
Peterson_
addikt
válasz
Patice #70998 üzenetére
Annyi még, hogy igazából azért a garázst gondoltam, mert pont vékonyak a falai, jó helyen van az udvarban (elég pici udvarról beszélünk, kb. 400m²), és védett.
De igazából még szóba kerülhet a lépcsőház is, wifi szempontból onnan is fedve lenne a terület releváns része.
2 db kamerát terveztem egymástól kb. 15-20 méterre, de azt is kábelen vinném, azt tartom biztosabbnak.
Az egyiknek falban marok hornyot, ha már úgy is az egész épületet szét kell vagdosnom a villany miatt.
A másikat pedig földkábelen dobnám át a helyig, ha már úgy is ások az áram miatt...De akkor jól értem, hogy érdemesebb külön kábelt hagyni a fix helyen lévő cuccoknak (ugye számítógépek, tv pl.)
A Switcheket meg megint külön kábelezni, és azok mellé valami passzív adapter?
Illetve akkor ezek akár tudnak adni áramot és kábelt is a kameráknak? -
Peterson_
addikt
Sziasztok!
Próbáltam már több topikban is olvasgatni, remélem jó helyen járok a kérdéseimmel.
A következőben szeretném kérni a segítségeteket:
Vettünk egy elég lepukkant házat feleségemmel, és mivel kb. a nulláról kell mindent újra kialakítani, azt gondoltam, hogy az internetet is szeretném jól átgondoltan megoldani.-Ami biztos, hogy Telekom gigabites net lesz, és az az elképzelés, hogy a lakás (kb 150m2 ) egésze legyen lefedve wifivel is, de a tévé, PC-k, kamerák közvetlenül kábelen kapják a netet.
Illetve az udvarra is szeretnék wifi lefedettséget, hátha alapon.
Körülbelül a ház közepén a nappaliba jönne be az optikai kábel, és én azt gondoltam, hogy a szolgáltatói egységről innen dobnám szét falban futó kábeleken a gépekre, illetve a routerek is kábelen kapnák a netet.
Kiindulva a mostani lakásunkból, úgy sejtem szükségem lesz majd három routerre, amiből kettő a lakás két szélsőbb helyiségében van, egy meg ugye kint lesz a garázsban (kb ~25m a modem helyétől)Konkrét típust még nem néztem routerből, sem kábelekből( itt gondolom cat5e, vagy cat6 legalább illene), illetve nem tudom érdemes-e gondolkodni csatlakozó nelküli kábelben (a kábelcsatornán való áthúzás miatt) és mennyire macera feldugózni krimpelőfogóval...vagy inkább felejtsem el
Olvastam, hogy érdemes mesh módban használni a routereket, a kényelmes wifizés végett, de azt nem tudom, hogy van-e bármi akadálya annak, hogy mesh módban szórjam a wifit, és közben az asztali gépem kábelen a routeren keresztül kapja a netet, vagy érdemes ezeket teljesen külön kezelni?
Egyáltalán járható lehet, amit gondoltam, vagy eleve hülyeség az egész?
Bocs, hogy ennyi mindent összehordtam, de eddig soha nem bonyolódtam bele ezekbe a hálózatépítési dolgokba.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Lexus, Toyota topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Nintendo Switch Lite Grey
- Lenovo Gamer PC , i5 12400F , RTX 3060 , 16GB RAM , 512GB SSD
- Új Zsír Lenovo Yoga 7 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -60% i7-1260P 16/1TB 2,5K Intel Iris Xe
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- UH!! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Strapabíró Laptop 15,6" -70% i7-10610U 16/512 NVIDIA MX250 2GB FHD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest