-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
válasz
HollyBoni #7599 üzenetére
Annak a Samyangnak 5.3-as torzítása van. Ez állati sok. Amíg csak tájképelsz ez annyira tán nem vészes, de ha valami egyenes vonalú tárgy (oszlop, fal, ember) kerül a képbe, akkor szépen meg fogja hordósítani.
Nem tudom miért fontos az f2.8. Vegyél egy Sigma 10-20 f4-5.6-ot aztán jóidő. Ha meg ragaszkodsz hozzá, akkor Tokina 11-16 f2.8. Ennél olcsóbb nincs, de legalább ez meg is éri az árát.
-
aleister
veterán
válasz
Real_Necro #7508 üzenetére
Autót fotóz, nem pedig auto-n.
-
aleister
veterán
válasz
Santiagain #7374 üzenetére
Nekem meg állati zajosnak.
De kis méretben, webre jó.A másik tényleg szebb, jobban sikerült.
-
aleister
veterán
FX: 36x24
x1.2: 30x20
DX: 24x16
5:4 30x24Az 5:4-en kívül mindegyik 3:2-es képarány.
Ha jól emlékszem ezzel az x1.2-es croppal jöttek anno a D7100-nél, hogy milyen jó fícsőr. Egy ideje ez már létezik.
Az LV-s kérdéssel megfogtál. Nagyon ritkán használom így a vázat. Ha találgatnom kéne, azt mondanám, hogy nem. Szerintem elég mostoha ez a 16:9 a DSLR-eknél. Egyszerűbb, ha csinálsz LR-ben 16:9-es vágást, és ráhúzod az összes fotóra. Persze így elég nehéz lesz komponálni.
-
aleister
veterán
válasz
lyunior #7239 üzenetére
Én mindig azt szoktam mondani, hogy új dslr-nek 18-105 kitobi kell kezdésnek. Hogy miért?
1. Elég nagy átfogása van. Aki kompakthoz szokott annak egy 17-50 vagy egy fix az elején nagyon fura lenne.
2. Némi használat után tudni fogod, hogy milyen gyutávokra van VALÓJÁBAN szükséged. Ekkor már lecserélheted, és célzottan vehetsz obit. A jelen árakat nézve Te 40 alatt jutnál a 18-105-höz. Fél év múlva ezt garisan eladhatod 45-ért.
3. Elfelejtettem. -
aleister
veterán
válasz
Santiagain #7228 üzenetére
Sima liba. A probléma a nagy tárgytávolságban, és az ennél fellépő bokeh milyenségében van, nem pedig a DOF nagyságában. Egy portréobinál, portrétávolságnál, tág rekesszel szinte rögtön az élességi pont után elkezd erőteljesen mosódni a DOF, majd jön egy a szép háttérmosás. Ellenben nagy távolságnál, szűk rekesznél először csak lágyul, aztán mosódik, aztán lesz valami bokehszerűség.
A téma is gyenge keresztmetszet, mert a vadak (nem, nem Trónok harcáról van szó
), tipikusan csak épp-hogy kijönnek az erdőből. Ott állnak a mező szélénél, mögöttük (már-már a DOF-ban) pár méterre a fák. Ebből nagyon nehéz szép háttérmosást kihozni.
Ha hazaérek linkelek szürkemarhás képet, ahol állati messze volt a háttér, f5.6-tal készültek, és mégis csúnyácska a bokeh. -
aleister
veterán
Pont múlt hónapban volt egy állatos kiállításom. Előtte nagy hasznát vettem volna egy ilyennek. Most lehet, hogy belekóstolok a makróba. Meghozták a képeid a kedvet.
Állati béna próbálkozásaim voltak, de azt hiszem -így egy év múltán- tudom már a hibákat. Tán egy Raynox-szal több szerencsém lesz a közgyűrűsor után. -
aleister
veterán
válasz
Real_Necro #7215 üzenetére
Sajnos néha még a 300 is. Teljesen szituációfüggő.
Tán a Sigma 150-500-zal már jobb esélyekkel lehet indulni, csak nem tudom, hogy az 500-as vége mennyire vállalható. Szeva-nak 50-500-a. Ennél valamivel szebb állítólag a rajzolata a 150-500-nak. No meg ezekkel háttérmosás nemigen lesz a nagytele végén már.Jó lenne megfizethető áron egy fix 500-600-as üveg.
-
aleister
veterán
válasz
erika53 #7195 üzenetére
Igen, mert Te hobbifotós vagy. Aki élesben akarja használni a vázát, ahol fontos a gyors reakció, annak meg sem fordul a fejében a D5xxx széria.
Hozzátenném ugyanezt elmondhatná egy D90-et vagy D5100-et vásárló, hogy milyen állatira őrül, hogy nem dobott ki feleslegesen pénzt egy D5200-re, és vehet a megmaradt zséből valami üveget. Ráadásul ez sokkal találóbb lenne, mint a D7xx széria bármelyik tagjához hasonlítani.
(#7201) lyunior:
Jó vétel az. Használtan kicsit olcsóbban kijössz (15-20k), de ennyit bőven megér a 3 év gari. -
aleister
veterán
Mindkettőtöknek a válasz: oké.
-
aleister
veterán
válasz
Real_Necro #7147 üzenetére
Van valami vonzó abban, hogy párnacsatázó férfiakat fotózzak, de inkább lenyírom a füvet.
-
-
aleister
veterán
válasz
hogolyo74 #7083 üzenetére
Én annyiban bekevernék, hogy használtan D90-et már kapni 90k környékén. A 18-105 középárban 45k. Amit így spórolsz az pont elég lesz az olyan kis apróságokra, mint memóriakártya, fotóstatyó, lenspen, stb.
D5100 szintén a D90 árában mozog használtan. Ugyanolyan jó mindkét váz, csak más területeken.Ami fontos az tán inkább az obi. Jól ráéreztél a 18-105-re. Ez kezdésnek remek választás, és ha most megveszed használtan, meg merem kockáztatni, hogy 1-2 év után veszteség nélkül fogod tudni továbbadni.
A D5200-öt én nem ajánlom. Akkor már D7000 használtan. Ez a váz az itt lévők nagy részének a szükségleteit egy életen át kielégíti.
-
aleister
veterán
válasz
imyourfriend #7043 üzenetére
Bocsi bogaram, de téged már az elején letiltottalak a privátról, a többiekkel meg csak értelmes dolgokról beszélünk.
(#7055) Peethy:
Az a baj, hogy de, megint a hatalmas élettapasztalatával felszedett okosságival jött. Az eredeti szálat csak matematikailag érintő, világmegváltónak szánt bölcsességet tett közkincse, ami simán elmegy, ha hajnal 2 és 3 között húzza elő valamelyik szimatszatyros bölcsész hallgató 2 boroskóla között az aktuális közhelytárából.
Tök jó, csak épp az eredeti kérdés megoldásában semmit nem segített.ÍYF:
Az utolsó tanács a részedre. Nevezhetjük akár barátinak is.
Szerintem fogd ezt a nicket, és hagyd a viharba. Lesd el, hogyan kommunikálnak itt az emberek. Majd csakis ez után csinálj szépen egy másikat. Ezt követően minden esetben -miután megírsz egy kommentet- a küldés előtt válaszolj három kérdésre:
1. kapcsolódik ez a témához?
2. ugye nem viszek bele IYF senkit nem érdeklő életéből semmilyen többletinformációt?
3. hozzátettem bármi pluszt a probléma felgöngyölítéséhez?Ha mindháromra "igen" válasz születik, akkor postold.
Tiszta lappal, megváltozott kommunikációval simán lehetsz itt megbecsült tag, ezzel a jelenlegivel -az előéleted tekintve- sosem.
Szép álmokat! -
aleister
veterán
Fent vannak a Photoexpo workshopok..
-
aleister
veterán
válasz
Freddy76 #7020 üzenetére
Nyilván csupa szívjóságból vállal 3 év garit. ugye? Mert az igazgatótanácsban csak filantróp humanitárius ül, akiknek első és legfontosabb dolguk, hogy az állam ostorcsapásaitól sújtott plebs legalább emiatt boldog legyen. Vaaaagy -tudom hülye ötlet- sokkal inkább, hogy így szerezzen még vásárlókat. Érdekesmód ezt te is beláttad, akkor nem értem miért hozod fel érvként. Elég csak egy pillantást vetni arra, hogy mi szokott mostanában egy igen komoly ok lenni a Tamronok mellett.
Szóval igen, hálás vagyok a konkurencia nevű dolognak, amiért végül 3 év garit kapok, de hogy jön ez ide?"A kosz jelen esetben nem a szenzoron van, ez tény"
Ez mellé ment. Láthatóan nem követed az eseményeket, ugyanis tény, hogy nem a szenzoron van a kosz. Vagy a tükrön, vagy a mattüvegen, vagy a kereső zárt rendszerében.
Ha az első 2 eset valamelyikéről van szó, akkor egy pár perces munkálattal orvosolható. Innét kezdve szimpla empátia kérdése (ugye spanyol?), hogy Gizike hátraszól-e medve Lajosnak, hogy ugyan csinálják meg már mindenféle papírozás nélkül akár garis, akár nem.
Amennyiben meg a keresőben van a szősz, akkor az biztos, hogy az összeszerelés alatt került oda. Ez pedig kőkeményen a Nikon felelőssége, tehát illene tisztítani, nem pedig lekezelően leosztani a jogosan reklamálót, hogy miért zavarja.Tehát akármelyik eset áll fent, bezony nem vet túl jó fényt Gizikére. Hozzátenném ez a "hölgy" már villantott egyszer-kétszer. Nekem konkrétan akkor kellett egy mély levegőt vennem, amikor közölte, hogy Nikon napra nem tudnak Nikkor objektíveket vinni, mert az egy másik cég. Akkor éreztem úgy, mint Bazsee71 kolléga...inkább elköszöntem, és letettem a telefont, mert világossá vált számomra, hogy itt értelmes beszélgetés már nemigen lesz..
Nekem egyébként jó tapasztalatom van a szervizzel (igaz még csak egyszer kellett hozzájuk fordulnom), de csak ezért nem fogom őket védeni. Sőt! Nikon napokon a szervizvezető szokott ott lenni a marketinges jóemberrel, és mindkettőjükkel nagyon jókat szoktam beszélgetni. Értelmes, segítőkész, kedves emberek. Kezdem úgy érezni, hogy Gizike az egyetlen gyenge láncszem ebben a gépezetben.
-
aleister
veterán
Feltehetően a tükrön van valami kis dzsuva, esetleg a mattüvegen, ami percek alatt kifújható. Otthon simán tisztítható, de egy új nikonostól nem várható el, hogy a váza belsejében matasson.
Egyre többször hallani, hogy a Nikon szerviz lerázza az embereket, miközben hetekig ülnek a szintén ingyenes kalibrálásokon.Szóval igen, ez valóban erős stílus.
-
aleister
veterán
Már régóta meg akartam csinálni a DXO Optics topikját. Ma végre rászántam magam.
-
aleister
veterán
Ismét lesz Photoexpo.
Kissé megváltozott. Eddig a belépőjeggyel minden látogatható volt. Most is vannak ugyan előadások, de helyet kaptak komolyabbnak mondható workshopok is. Ezekre külön jegyet kell venni. Ez egyrészt kicsit lehúzás szagú, másrészt egy normális workshopért pár ezer forint nem téma.
Szóval elég ambivalens érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Ha ugyanolyan lenne, mint tavaly, akkor nem mennék, de ezek a workshopok akár még jók is lehetnek. Sajna a konkrét program még nincs kiírva.
Valakit érdekel?
-
aleister
veterán
válasz
dabgergo #6798 üzenetére
Szívesen!
Én úgy oldottam meg, hogy kikaptam a notiból az ODD-t. Számomra felesleges, mert az elmúlt 3 évben egyszer sem használtam. Vagy lerángatok valamit percek alatt a netről, vagy a CD/DVD kapacitásánál nagyobb (és gyorsabb) pendrive-on viszem az adatokat.
A felszabaduló helyre meg egy beszerelőkeret segítségével beraktam az SSD-t.(#6800) m3ss:
Igen, az egész rendszer gyorsaságát állatira megdobja. Abszolút ajánlott az SSD. Én személy szerint félek a cellák limitált írási ciklusa miatt, ezért használom inkább a statikusabb dolgok tárolására. Ettől a bátrabbak persze tárolhatnak rajta NEF-eket, biztos meghálálja sebességben, csak az SSD élettartama csökken.
Egyébként megoszlanak arról a vélemények, hogy mennyire érdemes kímélni egy SSD-t ebből a szempontból. Ha nem számít a pénz, akkor simán érdemes full SSD-s rendszert építeni.Jól gondolod egyébként: a nagyobb felbontású képekkel való munka néha megizzasztja a vasat. Az i5+8GB jó kis kombó, de nem tudom, hogy a 24MP-s D7100-hez elég lesz-e. Ki kell próbálni.
-
aleister
veterán
válasz
dabgergo #6785 üzenetére
A 12-öt nem ajánlom, ha csak nem 9xx szériás i7-ed van. Tudtommal legalábbis csak az használ 3 csatornás memóriakezelést. Minden más cpu dual channel-re van kihegyezve, tehát érdemes 2 vagy 4 darab ugyanolyan ramot tenni az mbo-ba.
A vga is hoz a konyhára az Adobe szoftvereknél, de jelenleg leginkább az nVidia Cuda magjai gyorsítanak. A következő generációs Adobe CS7 (és LR 6.x) elvileg már tudni fogja a Radeonok OpenCl utasításkészletét használni, ami tényleg látványosan gyorsít majd. Hozzátenném a jelenleg felhőben elérhető Adobe CC már most ismeri.
A gyorsabb cpu meg mindig jól jön.
(#6788) imyourfriend:
Maradjál már csöndben, ha látványosan fingod sincs valamiről. Köszönöm! -
aleister
veterán
válasz
Freddy76 #6746 üzenetére
Igen, a kijelzőre gondolok. Azt is szokták itt EVF-nek hívni, de azt én sem tudom, hogy ez most helyes-e, vagy sem.
A kérdésem természetesen a "kukucska" nélküli milcekre vonatkozott. Elég sok ilyen van a piacon (én legalábbis többet látok ilyeneből, mint a keresővel szerelt modellből), és kíváncsi vagyok, hogy ezeket mennyire lehet használni az említett körülmények között.
-
aleister
veterán
Igen, így van. Ezért is használtam az "elméletileg", "elvileg" és a "tökéletes" szavakat.
A gyakorlatban minimális eltérés van csak. Ráadásul az emberek szemei más és más érzékenységgel bírnak. Sokan nem is érzékelik a különbséget. Leginkább csak a hisztogramon lehet látni a különbséget.
-
aleister
veterán
Elméletileg van.
Próbáld ki pl azt, hogy beállítod a vázon Auto-ra majd helyesen (mondjuk Sunny-ra) a WB-t, majd LR-ben váltogatod a sunny és az as shot opciókat. Elvileg ugyebár ugyanannak kéne lennie a végeredménynek, gyakorlatilag viszont más lesz, ha auto-ban fotóztál.Régebben már írtam erről. A fenti jelenség azért van, mert kiéghetnek a színek is (ugyanúgy, mint egy túlexpózott fehér felület). Ezeket hiába próbálod a helyes beállítással visszahozni utólag, szoftveresen LR-ben, már információvesztés van a "kiégett" részek miatt.
Szóval elvileg, ha tökéletes eredményre törekszel, akkor érdemes rászánni azt a kis időt, és beállítani a WB-t. Az esetek nagy részében úgyis elég a fotózás legelején egyszer belőni.
-
aleister
veterán
Pontosan. A WB-t beállítom az elején, a fénymérése meg remek ezeknek a vázaknak. Technikailag kevés hiba keletkezhet a gép oldaláról. Ha meg becsúszik valami kis gikszer, ott a NEF tartaléka.
Sokkal valószínűbb, hogy én ítélem meg rosszul pl egy mozgó témához szükséges zársebességet, vagy épp rosszul komponálok, kicsúszok a DOF-ból, stb. De ezt általában kioldáskor már érzi az ember, és ilyenkor van értelme visszanézni a képet."...mondjuk tajkepeknel mindig nezem."
Igen, bár ez általában kicsit ráérősebb műfaj. -
aleister
veterán
válasz
MC Pite #6709 üzenetére
A cikk alapján az emberi reakcióidőt kb 10-20%-kal növeli meg az említett késleltetés. A kérdés már csak az, hogy ennek mennyi hatása van életszerű használat közben.
Én egyébként nem nézem meg minden egyes expó után az elkészült képet, csak ha érzem, hogy valami nem volt oké a komponálással.
-
aleister
veterán
Nem érted. Nem csak azért előny egy FX-re tervezett obi DX-en, mert egy esetleges full frame-re váltásnál nem kell kidobnod.
Már ketten leírtuk -szerintem elég érthetően- az okát. Látom kénytelen leszek konyhanyelvet használni. Fogalmazzunk úgy, hogy ha egy FX-es almát DX-es szájjal eszel meg, akkor nagy eséllyel az esetleges kukacos részt nem fogod elfogyasztani.
-
aleister
veterán
válasz
forceberg #6551 üzenetére
Az iránytűsnél elég jellegtelen volt a háttér, de a másik 3 fotónál látszik, hogy valóban szépen mos.
(#6550) Freddy76:
A Taminál a 70-300VC és a 90-es kimaradt. Még az életben nem hallottam, hogy ezekkel gond lett volna, míg a felhozott 2 típusnál azért bele lehet rendesen futni. -
-
aleister
veterán
Ahogy Byk01 is írta a Tami 70-300 FX-re van tervezve. Ennek az a legnagyobb előnye, hogy nagyobb területet rajzol ki, mint egy sima DX-es obi. Az üvegek ugyebár a szélek felé egyre gyengébb képet mutatnak optikailag. Namármost egy FX üvegnél ennek a gyengébb területnek egy része már a DX lapkán kívül esik, levágódik, így egységesebb képet adnak.
Megesik, hogy egy FX-re tervezett üveg szétesik full frame-en, de DX-en tök jó képe van. Leginkább a fentinek köszönhetően. Pl a 28-75/f2.8 VC-t is ilyennek mondják.
Ettől természetesen még lehet jó üveg az 55-200.
-
aleister
veterán
válasz
krisztynna #6527 üzenetére
Teljesen jól válaszoltak a többiek odaát. A Tami 70-300 VC abszolút ajánlott ebben a kategóriában. Nem a gyutáv miatt, hanem mert szebb a képe és erősebb benne a képstabi, mint a felhozott kitobiban.
-
aleister
veterán
válasz
Anubis_9 #6520 üzenetére
MF és szűk blende. Egyébként meg halk AF-ű obi plusz külső mikrofon...már ha a D3200-ön van ilyen bemenet.
(#6523) Bazsee71:
Már miért köveznénk? Ha jobb, akkor jobb.
Egyébként is mondani szokták, hogy videózásra a dslr-ek között a Canon ajánlottabb...fotózásra meg a Nikon. -
aleister
veterán
válasz
imyourfriend #6451 üzenetére
Igen, DX-en ugye dolgozik az 1.5-ös crop. A 35-öst szokták használni a standard emberi nézet elérése végett.
-
aleister
veterán
válasz
imyourfriend #6449 üzenetére
Röviden az ekv 50.
Kicsit hosszabban szerintem keversz valamit.
"Nem a látószögre gondolok..."
A gyutáv és a látószög párban jár. Az egyiktől függ a másik. Ha a gyutávot kérded, kérded a látószöget is.
Ez kb 48 fok az ember esetében. -
aleister
veterán
válasz
spanyoll #6447 üzenetére
Ubazzeg csak ilyet tudok. De most komolyan, Cokin P-re kb 25-30 usd-ért 20-30 darabos szetteket lehet kapni.
Az FF szopó. Ott csak
minőségidrága cucc van. Darabja alsó hangon 40 usd a szűrőnek. Szóval ne légy lusta...írd be a béjen, hogy cokin P filter set (vagy csak filter), és rendezd ár szerinti sorrendbe! Vedd meg a legolcsóbbat és háváj van. -
aleister
veterán
Ugyanígy jártam. Ráadásul fizetős melónál. A GetDataBack a Te szoftvered! Kártyára a Fat32-es verzió ajánlott. Nálam megoldotta.
Az esetemben is olvashatatlan lett a kártya. Úgy csináltam, hogy ezután leformáztam a vázban, majd a progival visszafejtettem a rajta lévő fájlokat.
-
aleister
veterán
válasz
Freddy76 #6310 üzenetére
Igen, a határok elmosódnak, és a szaksajtó sem igen tud normális definícióval szolgálni. Számomra az a bridge, ami kb mindent tud, amit egy nem pro dlsr, csak nem cserélhető az optikája.
Ezek képminősége ott van, ahol a kitobis belépő vázaké. Lehet velük kreatívkodni a manuális beállítások miatt, de nem kell velük görcsölni az obipark végett. A méretük is barátságosabb, de már nem olyan kompakt. Egy ilyen pl ideális választás lenne a kollégának.
-
aleister
veterán
válasz
Chris Kiki #6295 üzenetére
Szerintem az itt lévők 100%-át nem érdekli, hogy milyen vázat fog venni. Mindenki arra költi a pénzét, amire akarja.
Ellenben, ha rászántuk azt a pár percet az életünkből, hogy segítsünk neki a vásárlásban, hogy rávilágítsunk mi fog TÉNYLEGESEN számítani a fotózás közben, és mi a marketing által a dilettánsok arcába tolt számháború eredménye, akkor kicsit visszás, hogy abszolút negálja, hogy mit mondunk neki, csak write only tolja a 60 és a 24-es számokat felváltva.ps: ezt az egész "asszonyos" dolgot meg úgy ánblokk nem értem, de nem is igen akarom
-
aleister
veterán
Mondjuk akkor miért nem D5100-et veszel?
"d5200 Kihajtható lcd + erősebb proci + ugyanolyan szenzor + több megapixel + 60fps video + rengeteg effekt + könnyebb + kisebb"
Kihajtható kijelző: pipa.
Erősebb proci nem kell.
A szenzor ua, mint a D7k-ban.
Több megapixel felesleges. Marketing.
60 fps videó: a videó így is-úgyis bukó lesz.
Rengeteg effekt: bullshit kategória, megintcsak marketing.
könnyebb, kisebb a D5100 is.
...és marad 70k a zsebedben. Amiből vehetsz valami jó kis üveget.Azt nem tudom honnét veszed, hogy a D7k szenzora van a D5200-ben. Kicsit következetlen vagy, mert később ki is emeled, hogy nagyobb az 5200-es felbontása. A D5100 és a D7k használja ugyanazt az érzékelőt. A D5200 pedig a D7100 és D3200-be szerelt szenzort kapta.
A D7k-nak meg szemmel láthatóan nem vagy tisztában az előnyeivel:
- pentaprizmás kereső
- beépített fókuszmotor
- master módot ismerő built-in vakú
- kettős kártyafoglalat
- gyorsabb sorozatkép
- minőségibb anyaghasználat, kialakítás
- valamint akárhogy is nem akarod megérteni, de a dedikált gombok és a plusz egy tárcsa állatira meggyorsítja, megkönnyíti a fotózást. Nem véletlenül írják ezt többen. -
aleister
veterán
válasz
#40935168 #6145 üzenetére
A dropbox 18GB-ig ingyenes. Már erre is rengeteg kép felfér. Ha meg megszorulsz, csinálsz egy új fiókot.
A múltkor volt egy win reinstallom. Mondom átnézem a képeket is. A fele ment a kukába. Ha jövőre meg fogom nézni, tuti letörlök megint ugyanennyit. Idővel az emberben kialakul az érzék az igényes felé, és nem tart meg minden vackot. A családi képekre bőven elég a jpg, azok meg kijönnek 1-2 megából darabonként.
Szóval okosan meg lehet ezt oldani.
-
aleister
veterán
válasz
#40935168 #6143 üzenetére
A vinyó is pénzbe kerül, amin lokálisan tárolod a fájlaid, akkor miért várnád el, hogy az adott cég ingyen csinálja ezt meg Neked? Cserébe kapsz némi biztonságot (raid tömb, backup).
A 2.5T-ből meg töröld ki a családi képeket és a fókuszteszteket, úgy már fel fogsz férni egy dvd-re.
-
aleister
veterán
válasz
psycroptic #6098 üzenetére
Vannak olyan vakuk, amikben van fényérzékelő dióda. Ezeket természetesen el tudod villantani a beépített vakuval is, de ekkor manualban fognak működni.
-
aleister
veterán
Hát 40-et nem ér egy D. 45-ért már lehet kapni G-t.
Van egyébként néha olyan hullám, hogy valaki elkezdi ár felett hirdetni az obiját, és sokan mennek utána. Meg kell várni míg elül a hype.(#6059) flash-:
Ha nem panorámázol, akkor az AF belövi neked. Egyébként meg hiperfokális távolság. -
aleister
veterán
válasz
Anubis_9 #6056 üzenetére
Nemigen láttam mostanában használt 50G-t. Régebben a 35G körül/minimálisan felette ment el. 45k tán reális érte.
(#6055) subidu:
Igen, láttuk. Mérsékelt lelkesedést okozott.
A 140-es végével az ajánlás a madárfotósoknak kicsit erős. Mondjuk, ha griffeket fotóz az ember... -
aleister
veterán
300 napos? Nem sok az egy picit próbálni?
30 napos meg lifetime próbaverzió van, de ez utóbbit a törvény bünteti.Egyébként elég furák a készítők. Mondhatni gecik
A Standard verzió 150 euró. Ez még rendben is lenne, hisz a szaksajtó is jobbnak tartja a DXO-t az LR-nél (ami ugye 130 euró). ...és most jön a csavar, ugyanis létezik egy Elite verzió is az alap mellett, ami az égadta világon semmivel nem tud többet a Standardnál, mégis kétszer annyiba, 300 euróba kerül.
Most jön, hogy megkérded, hogy akkor ki a fene veszi meg önszántából dupla annyi pénzért. A válasz az, hogy önszántából senki, de sajnos a pro vázakkal rendelkező embereknek ki kell pengetni a felárat a nagy büdös semmiért. Nem tartom jogosnak ezt a fajta megkülönböztetést.Pl egy D700 is Elite licensz kíván, de egy D7100 beéri standarddal. No meg mi van, ha nekem két vázam van? A D5100-re megvásárolt Standardot, nem tudom használni a D800-hoz?
Szóval vannak itt furcsa dolgok a liszenszeléssel, de ez nem csorbítja magának a szoftvernek az érdemeit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- EAFC 25
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Könyvajánló
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- További aktív témák...
- HP OMEN MAX 16T-AH000 - Ultra 9 275HX, 32GB, 1TB SSD, NVIDIA RTX 5090
- Quadro FX 570 eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest