- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Magisk
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- MIUI / HyperOS topik
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Egy héten belül bemutatkozik a Nubia Z70 Ultra
- Apple Watch
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
speedyrg
tag
Szerbusztok.
Erről a boltról van valakinek infója?
https://www.rhinocamera.despeedyr
-
ssgt1981
senior tag
Ne haragudjatok a láma kérdésért, de nem régóta fotózok. Adott egy 18-105-ös, illetve egy 55-300-as objektív. Milyen rekesz beállításokat kell ahhoz használni, hogy nagyobb fókusztávolság esetén a képek ne legyenek kiégettek? Kissebb fókusztávolság esetén nincs gond a képekkel, de magasabbak esetében a képek fakók és színtelenek. Általában tájkép módot szoktam használni, de ha megoldást jelent akkor áttérnék a manuális rekeszállításra.
-
ssgt1981
senior tag
válasz fireman123 #37604 üzenetére
Köszi a linket még annyi, hogy általában iso 100-on használom a gépet.
-
rekid
addikt
-
Throme
veterán
válasz ssgt1981 #37603 üzenetére
Erősen szerintem:
- Nézd meg a fénymérési módot. Ne spot-on legyen, hanem teljes szenzorra nézze a gép.
- használj RAW-ot és ha nagyon kiég, akkor expo kompenzációval próbálj segíteni rajta, majd egy képszerkesztőben a - asszem - highlight csúszkával a világos részeket, shadow és black csúszkával a sötéteket állítgasd.
Vázat nem írtál, de ezt régebbi gépekkel is megteheted.
Újabb szenzorokban nagyobb a tartalék.Aztán az is számít, hogy honnan jön a fény. Ha kvázi szemből, akkor sajnos nehéz dolga van a fotósnak.
Próbálj olyan táj részletet keresni, amire süt a nap, és ne olyat, ami felől süt a nap, vagy nagyon árnyékban van.
Tudom ez egy kirándulás során nehéz, mert nem fog rád várni senki, míg ideálisak lesznek a fények....és még egyszer : szvsz!
-
ssgt1981
senior tag
-
Papa-Het
aktív tag
A kérdésem az lenne hogy a Nikon foglalkozik olyan lencsék javításával ami nem közvetlen tőlük lett véve?
-
Papa-Het
aktív tag
Szerencsere sikerült megjegyeznem a cégtől akitől vettem és ugyan ra kell fizetnem egy pár fontot, de ingyen elviszik és ingyen kiszállítják szombaton. Hal istennek.
-
ssgt1981
senior tag
válasz randras_83 #37616 üzenetére
A Nikon obival készült képek nekem LR után is vérszegénynek tűnnek. Lehet én vagyok béna!
-
szaki1986
tag
Sziasztok!
Az "elérhető" árú nagylátó obi felhozatal DX-re még mindig ennyire siralmas ahogy nézem? Csak a Tokina 11-16 meg a Sigma 10-20/3.5 ill. 4-5.6 van jóformán?
Szeretnék egy UWA-t a D5500 + Sigma 18-35/1.8 mellé, de nem tudom melyik a lenne a jó választás. A Tokina drágább, de tesztek alapján jobb a képminősége (plussz ugye f/2.8). Sigmánál képminőségbeli különbség van a két változat között? Ti melyikre szavaztok?https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
randras_83
addikt
Nekem meg ezt
https://www.flickr.com/randras83/
-
N.GÁBOR
aktív tag
válasz randras_83 #37624 üzenetére
Fú mindenkinél sokkal jobb lett az új kép mint az eredeti. Elárulnátok a receptet?
vrbst mellékelte ugyen a lightroom kezelőfelületét is, de nem is értem, hogy ezekkel a beállításokkal hogyan javulhatott ennyit a kép. Kezdőként én motorikusan csak lehúztam volna a csúcsfényeket, kicsit föl az árnyokokat és ennyi. Ehhez képest a mellékelt kép szerint ehhez nem is feltétlenül kell nyúlni ebben az esetben.[ Szerkesztve ]
May the force be with you!
-
oszy
veterán
Én most a három objektívemet akarom kalibrálni. Nikon 16-85, Nikon 35, Nikon 55-200. Program nélkül. Ez a papíros dolog pontosan hogyan működik? Mert eddig nem nagyon sikerült. Sajnos a program elég drága.
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
Throme
veterán
Hát ott nehezebb dolgod lesz.
Szerintem állítsd a vázat A módba.
Elméletileg egy mérés nem mérés, szóval min-közép-max fókusztávon érdemes megnézni, és ezeknél is több rekesz értéken. Mondjuk elég lehet teljesen nyitva nézni. F22-n már nem fogod látni, ha van is fókusz gond.
VR off.
Mindenképpen a közelponton túl (messzebb) legyen a téma, különben fals eredményt kapsz, ha egyáltalán éles képet lősz.
Állvány. Expo késleltetés beállítása nem árt.
Sima jpg.
Aztán hogy mit fotózol az már ízlés kérdése szerintem, nyomtatványt, ceruza elemeket...stb.
Nyomtatványt 45°-ban, elemeket szemből.Kezdődhet a móka.
Katt, megnéz, AF tuning-ban eredménytől függően picit korrigálni (ha rossz irányban indulsz el nincs gond, akkor majd a következő képnél, ellenkező irányt választod).
Ha jó, akkor lehet más fókusztávon ellenőrizni. Ha nem jó, és sehogy se kapsz mindenhol egyforma eredményt, akkor vagy szerviz és ők kalibrálnak (nem hiszem, hogy sokkal jobban) , vagy a sűrűbben használt végén, vagy annak közelében, vagy fókusztáv közepén állítod jóra.
Azt azért nézd meg, hogy hová került a fókusz (visszanézésnél a piros keret hol van), mielőtt egy homály képnél szívbajt kapnál.szvsz
Sok türelmet, sok sikert!
[ Szerkesztve ]
-
-
hotkar
aktív tag
Nem mindet.
A 16-85 belefért (talán +4 kellett neki)
A 70-300 -10-nél lett jó.
Az AF-S 50/1.8 annyira kicsúszott, hogy nem lehetett pontosra állítani.
A 35/1.8-nál meg döntenem kellett, hogy közelre vagy távolra legyen jó, mert a két beállítás köszönő viszonyban sem volt egymással.Aztán fogtam egy 2,5 mm-es imbuszkulcsot meg egy PH0x5-ös csavarhúzót, és arrébb állítottam az AF szenzort. Nemcsak hogy mindet be lehetett állítani, hanem összébb is rázódott a tartomány.
-
TayRol
nagyúr
Hali!
D7100-hoz képest a 7200 megéri a felárat? Használtban gondolkozom. Vagy azt is kérdezhetném, hogy inkább legyen D7000 és a maradék pénzt obiba fektessem?
-
TayRol
nagyúr
Kicsit visszahúzott a szívem, eladtam mindent. Olympust meguntam, Fuji valahogy nem az igazi (mármint sebességben, képben állat), meg valami kis mazochizmus is belém költözött, hogy hátha sikerül megint fókuszhibás, decenteres obikat kifognom. Sony meg még mindig nem az igazi számomra...
forceberg: gondolkoztam 610-esen, de nem akarom üveggel etetni, annyi pénzt még egyszer nem fogok fotós cuccba beleölni.
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz Throme #37636 üzenetére
Ne a 45°-os papírra mérjen! Én vettem egy dobozdarabot, 45°-ban megtörtem (iskolai szögmérő) majd mellé toltam egy társasjátékot (nem röhög, ez volt kéznél.. ) rajta egy postittel. a postiton lévő kereszt középpontja egy síkban a mérőskála közepével. A középső fókuszpontot a kereszt kellős közepére állítottam. (Állvány nyilván.)
Igazándiból bennem még az merült fel, hogy mi van akkor ha másik fókuszpontot használok és mondjuk az kehes?
[ Szerkesztve ]
Gyáva népnek nincs hazája!
-
Throme
veterán
Valahol a neten létezik egy erre a célra kitalált skála, kivágva és összehajtogatva kész is a 45 fokos skála.
Nem baj, hogy ezeket leírjuk, mert legalább elvesszük a kedvüket az állítgatástól .
Mondtam én, hogy macerás. Elég lesz csak azokkal a lencsékkel foglalkozni, amiknél tényleg gond van.Ha azt mondjuk, hogy egy obit, pláne, ha zoom, a főbb fókusztávokon, legalább 3 rekeszértéken, és legalább 3x lemérve állítgassák be, majd váltsanak AF pontot és ismételjék meg, majd játsszák végig az összes AF ponttal....szerintem a kardjukba dőlnek
-
HThomas
senior tag
válasz hotkar #37639 üzenetére
"A 35/1.8-nál meg döntenem kellett, hogy közelre vagy távolra legyen jó, mert a két beállítás köszönő viszonyban sem volt egymással"
Ez nálam is így volt (D7000+35 1.8), és az őrületbe kergetett, amíg nem ismertem ki. Aztán belőttem arra a távolságra, amin a leggyakrabban használom.
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Mozilla Thunderbird
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Szólánc.
- Renault, Dacia topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- OLED TV topic
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- Nikon Z Nikkor Z 24-200 VR azaz optikai stabilizátoros utazó zoom eladó
- Panasonic Lumix s5 + kiegészítők, Beszámítás, Leírást olvasd!
- GARANCIÁLIS! Makulátlan állapotú Nikon Nikkor Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR objektív
- Panasonic Lumix G7 + Lumix G Vario 12-60 f/3.5-5.6
- Viltrox EF-M2 II speedbooster 0.71x
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest