Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shabbarulez

    őstag

    válasz Jack O'Neill #1386 üzenetére

    Nem hiszem hogy lassítaniuk kellene. Azért a Westmere egy 1xűbb váltás lesz, mint most a Nehalem, így gyorsabban is megtörténhet. Mivel moduláris a proci felépítése, csak többet kell a részegységekből belepakolni. 1.5x több mag, 1.5x több cache, még egy memória vezérlő, még kettő QPI. A magok nem nagyon fognak változni, egyedül talán csak az AES-t gyorsító utasítás készlettel egészül ki, de gyakorlatilag egy 1xű shrink lesz. És mivel az már nem lesz egy teljesen új architechtúra ellentétben a Nehalemmel, a validáció is jóval 1xűbb lehet.

    Gondolj arra a Penryn is egy ilyen shrink volt, ott 2007 januárájában volt a tape-out, 2007 novemberében már árulták a procikat. Inkább a 32nm gyártástechnológia esetén valószínűbb ha történik valami, de időben ott is jól állnak. Tavaly szeptemberben mutatták be 32nm-es SRAM wafereket, nemrég volt hír arról hogy 1 hónap múlva az IEDM-en fognak újabb infókat felfedni a 32nm-es technológiáról: [link] Időben már akár az is beleférhet, hogy bejelentik a tape-outot és mutatnak egy Westmere wafert és akkor bőven beleférnek abba hogy még jővő év 4. negyedévben piacra kerüljön ahogy eddig. Maximum akkor lesz érdemes 2010-es startban gondolkodni, ha még jővő februárban sem hallunk Westmere tape-outról.

    A mostani AMD slideok között benne van hogy AMD 2008Q4 legvégére tervez hogy elérje a 32nm-es SRAM wafer fázist. 2010 elején készülhetnek el a proci tape-outok, 2010 legvégére indulhat meg forgalmazás és 2011 elejétől a nagyobb volumenű felfutás.

    Egyébként szerintem is vicc már az amit AMD művel ezeken az Analyst Dayeken. Ha az ember egymás mellé rakja a tavaly júliusi, tavaly decemberi, idén május környékén és most kiadott slideokat akkor szinte alig lesz közös pont. Szinte minden alkalommal totál lesöpörték az asztalt, új nevekkel, új termékeket pakoltak fel, új időpontokra folyamatos csúszásokkal. Ezek után már igen nehéz bármit is elhinni nekik és szinte borítékolható hogy a fél év múlva érkező következő slideok tartalma sem lesz köszönőviszonyba a mostani slideokkal, ahogy az elmúlt 3 korábbi eset során is ez történt.

    Az Intel szerintem pont hogy sietni fog a 32nm bevezetésével, mert elemi érdeke. A Nehalem 45nm-en túl nagy méretű monolitikus chip ahhoz hogy mainstreamben, nagy volumenben gyártani lehessen épp ezért szerintem igen rövid lesz az életciklusa és az Intel arra fog törekedni hogy minél rövidebb idő alatt kiadja a 32nm-re kicsinyített változatát. 65nm-en az Intel bele sem ment a natív 4 magban, mert olyan nagy chipet eredményez ami totál gazdaságtalanul gyártható. AMD is ettől szenved hogy van egy marha nagy monolitikus chipje ami drágán gyártható, de közben nyomott mainstream áron kényszerül értékesíteni. Ebbe a zsákutcába az Intel szerintem nem fog belemenni. Gyanítom jővőre is a Nehalem mainstream inkább csak a mainstream felső szegmense lesz, az drágább árszegmensbe és a fő vonal továbbra is a Penryn fog maradni, mert az roppant kicsi és rendkívül gazdaságosan gyártható. Viszont egy minél korábbi 32nm-es shrink után a 2 és 4 magos Nehalemek is kellően kis méretűre zsugoríthatók hogy bekerüljenek a széles körben teríthető termékek közé, de addig ez üzletil megfontolásból az Intel részéről nem lesz erőltetve. Gondolj bele az Intel igen nagy volumenben gyárt, ha a Nehalem miatt a procijainak die mérete a 1.5x-ére nőnek és mint mainstream termék azokból nagyon sokat kell gyártani, az a gyártó kapacitás bővítését is magával kell hogy hozza. Most van 4 gyáruk 45nm-en, ez kvázi azt jelentené még kettőt kellene mellé építeni. De egy gyár 3-4 milliárd dolcsis költség, költség oldalon nagyon nem mindegy hányat kell építeni. Egy mainstream Nehalem termék ára a mainstream jellege miatt fix árkategóriákban mozog, így a bevétel oldalon ez növekedést nem hoz, de ha 1.5x több gyár kell ahhoz hogy ugyanazt a bevétel szintet elérjék, az könnyen hazavágja a gazdaságosságot és a profitot. Szerintem pont ezért a 45nm-es Nehalem nem lesz erőltetve az olcsóbb szegmensbe, ott továbbra is a Penryn lesz a húzóerő, a Nehalem mellett még jővőre is megmaradnak a drágább árcédulák a Penrynhez mérten. De a 32nm-es shrink után már megnyílik az út a gazdaságosabb nagy volumenű gyártás előtt és onnantól megkezdődhet a Penryn nyugdíjazása. Szerintem pont ezért fogja az Intel minél inkább sürgetni a 32nm mielőbbi bevezetését, mert az üzleti érdeke azt diktálja.

Új hozzászólás Aktív témák