- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Légies iPhone halvány színei
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Yettel topik
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
-
Mobilarena
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
YanezTTrain
tag
válasz
Daywalker #5358 üzenetére
Nincsen avval semmi baj. Valszeg automata üzemben használta éllenirányú menetre a többi vonathoz képest. Analóg korszakban ez teljesen bevett szokás volt, hogy az ember csinál ilyen apró kis trükköket, ha nem akar a pályába egymillió kapcsolósínt, rellét, stb beiktatni a feszültség pólusfordítására.
Ezért csipázom én nagyon analógban a Märklint, mert ezt a dolgot beépítették a mozdonyba gyárilag. -
YanezTTrain
tag
válasz
Daywalker #5348 üzenetére
Ezek között a régi gépek között sokszor talál az ember olyan dolgokat, amik tényleg irgalmatlanul sok munkát kívánnak. De van amikor megéri egy kicsit szenvedni. Például a BR23-as gépet totális romos állapotban vettem öt ezer forintért. Az alkatrészbeszerzés ami hiányzott nem volt több 2-3 ezer forintnál. A munka végére viszont egy kb. 40 ezer forint pillanatnyi értékű modell gurult az asztalon. Koránál és a mára viszonylag kevés példányszámnál fogva viszont tartja az értékét, sőt az idő múlásával az értéke még emelkedni is fog. Az eszmei értéke ugye már most megfizethetetlen, miután saját kezüleg keltettem életre a gépet.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Daywalker #5346 üzenetére
Ez a Märklin esetében nem teljesen igaz. Vettem én olyan mozdonyt, hogy ki se látszott a rozsdából a hajtás, vagy éppen három dobozban meg zacskóban volt a mozdony. Több hetes meló után, ezen értsd a teljes fém alváz petróleumban áztatását, rozsdátlanítását, újrafestését, vagy éppen egy törött fő csatlólúd többszöri újraforrasztását, amíg sikerült tökéletesen összeilleszteni.
Az összeszerelés után viszont meglepően jó futású, kezesbárány működésű gép lett belőlük. Igaz, itt most a 40-es 50-es évek teljesen fém mozdonyairól beszélek, ahol még a mozdonyszekrény is fém öntvény, műanyag legfeljebb szigetelőként van benne, de az is inkább még bakelit.
A teljesen műanyag gépek esetében azonban igaz a tétel, a használt, régi darabok nagyon meg tudják szivatni az embert. Az esetek többségében játékként használták őket, vagyis hajtották, mint Singer a varrógépet. Karbantartást, szervízelést nem kaptak a gépek, vagy ha igen akkor teljesen szakszerűtlenül. Az étolajtól ments meg Uram minket! Így vagy szarrá van kopva a hajtás, lógnak a tengelyek, szorulnak az áttételek, vagy a besűrűsödött étolajtól kissé megerőétetett, vagy félig leégett forgórésszel küszködnek szerencsétlenek.
Szóval a nagyon használt dolgok tényleg neccesek. -
YanezTTrain
tag
válasz
Daywalker #5332 üzenetére
Bizony van ám 4 vagy 5 féle ív a BTTB korszakból, azért annyira nem volt gázos az a vágányrendszer. Mikor már gyártottak íves és keresztváltót is akkor már elég komoly pályákat lehetett építeni a BTTB anyagból. Én mindenképpen a régi U profilos sínből építkezem, mert akkor lesz korhű a dolog. Picit több a munka vele, ha komolyan jó pályát akar az ember, de nem gond, végül is nem egy szoba méretű asztal lesz építve.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Daywalker #5328 üzenetére
Ha retrot akarsz építeni, akkor semmiképpen ne cserélj sínt. Mert ugye anno a kommunista érában a Zeuke és a BTTB nem gyártott modellsíneket. Modellsínekkel elveszik egy része a nosztalgiának. Kicsit macerásabb egy jó pálya építése kalapsínnel, de nem lehetetlen. Ha viszont csak a szerelvényekkel akarsz nosztalgiázni, akkor érdemes a modellsínekre váltani, mert sokkal jobb, biztosabb az áramvezetésük, mint a kalapoknak.
Tanyát eddigi állapotáig két délután alatt dobtam össze. Most jön a pepecs meló, az ajtók, ablakok, üvegezés, világítás, tető! Na és utána egy-két melléképület, amik elmaradhatatlanok egy tanya udvaráról. De remélem hamarosan(mondjuk egy hónap) elkészülök vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest