Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Laco_

újonc

válasz Longjohn #82 üzenetére

Te hogyan alakítanád ki a digitális rendszert ?Nekem TT cuccaim vannak és még ha smd tranyókat meg PIC-et használok akkor sincs sok helyem mondjuk egy br81 vagy br92 es mozdonyba! Van valami speckó IC erre , ami megoldja egy tokban az egészet! Most nem a kompleten kapható dekóderre gondoltam!

• Batman2

őstag

válasz Longjohn #82 üzenetére

Hi

Ja, ez teljesen igaz !
    Sajnos BR118-asom egyáltalán nincsen. :O
    De azért ne panaszkodjak, mert mostmár mindent számolva van 11db mozdonyunk, az már jó szám ! :)
    Jelenleg még nincs is elég szakasz hozzá, hogy mindegyiket fel tudjam tenni ! :D
    Egyel kevesebb van, mint mozdony, de még úgysem lenne átmenő válgány, úgyhogy legalább +3-at kell még létrehoznom.
    Ez elvileg nem lesz probléma, mert úgyis tervezés alatt van egy hegyi állomás rész, ahol pont 3 szakaszt gondoltam kialakítani.

sajnos a nemrég vett négy mozdony közül az egyiknek egy kerékpárja annyira kajlán megy és a műanyag is féloldalasan kikopott valszeg emiatt, hogy jelenleg nem igazán élvezhető a használata, de nagybátyjám is rajta van a dolgon és ki tudja talán pótolni a hiányt és a kereket helyre tenni.
    Ez történetesen egy NOHAB, amiből már van egy tökéletesen működő példány.

Motanában a pálya alakítása mellett a világítós személykocsik LEDes, stabilizált tápegységes megoldásán dolgozom.
    Már három kocsi át van alakítva, gyönyörűen egyenletesen világítanak és még megállás után is nehány másodpercig, amíg a kondiban van szufla. :)
    Az eredeti ízzós, ygakorlatilag nem is látszott, hogy van benne. :D

Jó munkát mindenkinek !

Üdv:

• Aaron14

őstag

válasz Longjohn #83 üzenetére

Igazából a fővonal aztjelentené ,hogy lenne egy hosszú oda-vissza sínrész és egyik részenis és másik részen is megállók, vagy hogy? Valami ilyesmi az jó lenne.
    Szobámba nem férne be mert nagyon kicis de van padlás esetleg ,ami padlószőnyeges és szépen meg van csinálva és tiszta is.
    Fú mire ez kiépül ,ahogy fogalmazott egy vasútmodell fan szószerint egy jobbkategóriájú személygépkcosit lehetne vásárolni.
    Perzse ha kézileg is csinál valamit az ember az nagyon jó dolog, de én biztos nem értenék hozzá sajna és ha tönkretenném sok pnézem bánná :U

Na most megyek is ,mert holnap első nap az új suliban aztán 7-kor kelek már várom ,hogy megismerjem az új osztálytársakat :) Természetesen Roco-s órarendet viszek ha megtalálom amit hoztam Pestről :)

• Batman2

őstag

válasz Longjohn #72 üzenetére

Szevasz

Egyáltalán nem bonyolult az analog irányítás sem, és ott ráadsául több apró trükköt lehet akár házilag is megoldani.
    Az alap az, hogy van egy billentyűsor (pl. ''TT zongora''), amivel a szakaszokat tudom kapcsolni és van egy adag nyomógombos kapcsolósor, amivel pedig kettessével a váltók állíthatóak egyik, vagy másik állásba.
    A jelzőlámpáknál pedig az egyirányú hatásosságot, pl. egyenirányító válgány oldja meg és egy nyomógomb megnyomásával már zöldre is váltható.

Ez számomra sokkal érdekesebb,.mint a készen kapott digitális rendszer, amivel nem kell máe semmit foglalkozni, csak játszani.

Nekem az a játék, hogy folyamatosan alakítom és új elektronikai megoldásokat találok ki és közben mindíg egy kicsit játszom is az egésszel.

Természetesen van a digitális rendszernek is érdekessége, de számomra leginkább akkor, ha én alakítom azt ki, ami szándékomban is áll.

Üdv.:

• Aaron14

őstag

válasz Longjohn #79 üzenetére

Jó reggelt!!

Köszi a tippet ,van nekem is egy iylen kiskönyvem. De télleg nemértem mit kell elektronikázni :S Na majd bővebben utánanézek ,most az elsődleges ,hogy miylen terepasztal formát nézzek és hogy nézzen ki a pályám.
    Sajnos vásárlásnál beleesek abba a hibába ,hogy mozdonyt veszek sín esetleg valami más helyett :(((
    Szóval most el kell határoznom magam ,hogy nem veszek mozdonyt asszem. 80-ból szépszámmal lehetne síneket venni,csak győzzem hazahozni Ceglédre vonaton :D

• Aaron14

őstag

válasz Longjohn #76 üzenetére

Na ,igen ! De ezek a kapcsolások ,meg mik nekem túl bonyolultak :S Azt sem tudom mit kell csinálni.
    Meg ihez kell kapcsoló meg stb.?
    Mert a sínben megy az áram, kell max a váltókhoz, lámpákhoz meg még a világításokhoz. Ennyi. Ezen kívül?

• Aaron14

őstag

válasz Longjohn #72 üzenetére

De esetleg azt megcsinálhatod ,hogy külön egy digitális része lenne a terepasztalnak.
    De arra felhívom a fogyelmed ,hogy míg a digitális vezérlésű vonatok mennek analóg pályán, addig az analógok nem mennek a digitális pályán ,sőt ha ráteszel egy digitális pályára egy analog mozdonyt, dekóder nélükl, akkor a rendszernek annyi. Úgyhogy ezzel vigyázni.

Most azon kell elkezdenem gondolkodni ,hogy mire költsem majd a szülinapi 80e FT pénzem, :D így iskola kezdetével :D

• Aaron14

őstag

válasz Longjohn #70 üzenetére

Na igen ,nekem meg jön a szülinapom, gondolhatod,miylen leszek amikor bemegyünk egy vasútmodell boltba, mint egy ovódás (mondjuk 14 éves vagyok és msot leszek 15),de ott a felnőttek is olyanok mint a gyermekek :) Nagyon szép hobby.
    Igen a digitális vezérlés jó dolog, csak ugye 99 mozdony egyszeri irányítása nem ajánlott ,mert mire eljutsz a 20.ról az 55-sre addig összeütköztek :D
    Na jó viccet félretéve, van benne oylan funkció ,hogy ahol már vezéreltél valamit mondjuk a kettesen és gyorsan pörgeted, akkor ott megáll, nagyon hasznos.
    Nemtudom,mennyibe fáj egy iylen digitális rendzser magában mert én start szettel vettem ROCO és van egy ovális pálya mellékvágánnyal hozzá, egy kis gőzmozdony ami füstöl, 4 kocsi asszem ami teher és személy is van. És maga a digitális rendszer ez így 140.000FT körül van. A mozdonyoknak sajnos ''digitálisnak előre készítve'' kell lenniük,tehát egy dekóder helynek kell lennie és nemtudom ,hogy régebbi modelleknél mit lehet tenni. Egy dekóder borsos, 7500FT körül van. Elég a mozdonyt megvenni iylen árakon. :( Én még amikor nem is tudtam semmit ezekről csak azt hogy nekem iylen kell akkor azthittem egy 50-ből kijön a start, de tévedtem :( Sebaj annak örüljünk ,hogy mennyi örömünk van benne :)
    Van oylan digitális rendszer is ahol 9999 mozdonyt vagy egyebeket lehet kezelni, mert pl nekem arról megy egy váltó is :) csak kétszer kell megnyomi ,hogy váltson nem tudom miért:S Meg eléggé zajos.
    Sok sikert a pályaépítéhez Longjohn :)

• Aaron14

őstag

válasz Longjohn #63 üzenetére

Ahha, értem, köszi. Egyébként a mozdony adott érszen kattog ,de eléggé elkeserítő ,hogy egy 50eft-os mozdony ami vadiúj, ilyet csinál.
    Lehet nagy baj az ,hogy földön van és ez okozza ,hogy nem teljesen sík hanem kicsit más, úgyértem sík csak azért mégsem annyira mintha lelenne szögezve.
    Most lesz szülinapom és azt tervezem ,hogy 80eft összegben vásárolok majd sínt hozzá meg iylen cuccokat. Mit ajánlassz egy kezdőnek ,hogy mivel bővítsem még a gyűjteményem. Persze nem nézegetni akarom őket :) Előbbi hozzászólásomban levannak írva ,hogy mik is vannak nekem így röviden.

• Aaron14

őstag

válasz Longjohn #61 üzenetére

Értem. Hát nem tudom ,de nagyon gyanakszom ,hogy a kereke leérhet a sní melletti kis ''bütskökre'' és az kattog. Váltónál pedig ha megmozgatom jobbra-ballra a mozonyt akkor van amikor jó és világít. :F Digitális a rendszer így talán a régebbi analógok szóba sem jöhetnek. Ezeknél a digitális rendszereknél nem tudod ,hogy van megoldva az ,hogy csak egy adott mozdony induljon? Tehát hogy viszi az infot a sínben a chippig? Ja és analógnál ,nem is lehet egyáltalán külön mozgatni a mozdonyokat vagy ez hogy működik?
    Asszem még garis ,csak az a helyzet ,hogy egy kismozdonyomra ami régebbi típusú még füstöl is ha cseppentek bele iylen szert és illatos :) na szóval erre rendeltünk egy bal első ütközőt két éve és még azóta sme jött meg.:S Nemtudom mozdonyoknál iylenkor mivan. Egyébként pont azért választottam a H0-ást mert itt lehet a legszélesebb körben válogatni, igaz helyigényes de szépis szerintem. Mindenki a maga méretét tartja szépnek és ez így jó :) A másik kérdésem még az lenne ,hogy láttam ROCO 2001-2002-es katalógusbvan asszem ,hogy mutatnak alulról motdonyokat és középen van nekik valami fehér léc vagy mi és egy lézert vetítenek rá vagy valami iylesmi. Ez mi célt szolgál?
    Majd képeket is felteszek a netre és akkor meg is lehet nézni az eddigi gyűjteményem ami nem annyira hűde.... De el sem tudom hinni miylen drágák ezek a cuccok..istenem mennyire elit lett ez is mind sokmonden a mai világban, főleg ebben az országban. :( :O

• Aaron14

őstag

válasz Longjohn #59 üzenetére

A TT az szép kis méret. Én nekem bármennyit mondanának nem adnám el annyira szívemhez nőnek a dolgok :)
    Az az igazság ,hogy én csak boltban vásárolok iylen dolgokat, tudom ,hogy drága de minőségi és fontos nekem a megbízhatóság.
    Ez a modulos megoldás pontosan mit is jelent?
    Most egy olyan gondom van,hogy adott egy Siemens Taurus ÖBB motdony és a váltóknál villan egyet a lámpája és ha kanyarból megy egyenesbenem mindig de néha kattogást csinál. Lehet a pálya a hibás? :F
    Az mondjuk igaz ,hogy földön van még csak mert nincs még asztalom és máshol nem tudom felépíteni.
    Szóval erre mi mondassz mi lehet a baja vagy a pályának van valami gubancja?

• Aaron14

őstag

válasz Longjohn #57 üzenetére

Na végre valaki aki vasútmodellezik:)
    Hát gondolkodtam azóta és lényeg ,hogy látványos legyen ,en unjam meg hamar.
    ROCO-t választanám ,mert ROCO gyártmány minden tartozék meg stb. mondjuk van egy-két kivétel.
    A füzeten én is gondolkoztam és találtam is Kecskeméten ,csak nem volt eladó :/
    Pesten az Erkel utcában a ROCO, asszem Modell-Kit boltban vásároltam eddig mindent.

Köszi a segítséget és nézz be gyakrabban :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés