- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Mobil flották
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Loha
veterán
SONY oldalán sincs részletezve, hogy bármi különbség lenne a G520-as modellek között, szóval a különbségek elhanyagolhatóak lehetnek, tudásuk megegyezik.
Talán külső külső burkolatban lehetnek eltérések.
520GS-t ne keverjük ide mert köze sincs a G520-hoz, az csak egy 96kHz-es modell.
F520 pedig 137kHz-es és 0,22-es képcsöve van tehát ez a SONY 21''-os csúcsmodellje szintén semmi köze a G520-hoz, vagy inkább annak továbbfejlesztett változata.
Tehát az IBM P275-ben a SONY G520-as képcsöve van, minden paraméterében megegyezik azzal. Trinitron 130kHz 0,24mm
Igazából ezek a Compaq, DELL, IBM stb. moncsik, OEM SONY-k, ahogyan a márkás gépekben szinte minden alkatrész, nagy gyártók átcímkézett termékei.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
IBM P260-at vettél? P275-re sztem nem érdemes cserélni. Ennél érdemben ütősebb a SONY FW900 ami szélesvásznú 24''-os, vagy a F520 ami SZVSZ a legjobb 21''-os. De egyiket sem könyű beszerezni, és ha mégis sikerül, jóval drágábban és rosszabb feltételekkel adják mint ezeket pl ezeket az IBM P275ket.
Ha nagy asztalod van vegyél mellé még 1db-ot -
Loha
veterán
Tegyél be teljesen fekete képet, pl. egy monitortesztelő progival lehet. Legyen teljes sötétség a szobában. Mozgasd rajta az egeret ami ugye fehéren világít, mint egy kis lámpa
Ott jobban fog látszani, hogy a egérmutató fénye verődik vissza, de csak ha oldalról nézed a képernyő szélein.
-
Loha
veterán
Kezdem sejteni
És szerintem tudod mi az?
Egyszerű tükröződés a monitor üvegén, a tools paletta erős fénye tükröződik kicsit a monitor üvegén, de ugye ez belülről tükröződik, nem kívülről. Szóval egy teljesen természetes dologról van szó szerintem. Ezt bizonyítja az is hogy középen nem látszik, mert középen nem pont merőlegesen nézel át az üvegen, és így nem látszik.
Sajnos a vastag üveg velejárója ez. Csökkentsd a fényerőt, kapcsolj lámpát a szobában, vagy ne használj fekete háttér elött, kisebb fehér ablakokat -
Loha
veterán
Elvileg minden VGA-n DVI-I kement van, mert ha DVI-D lenne akkor a DVI/D-SUB átalakítóval nem lehetne rá analóg moncsit kötni.
A DVI-I ugye tud DVI-A és DVI-D-ként is működni, tehát analógként és digitálisként is.
A moncsin valszeg DVI-A van amihez elméletileg DVI-I kábellel vagy DVI-A-val lehet csatlakoztatni a VGA-t. Valszeg a TFT-hez adott kábel amit általában kapni is lehet DVI-D amivel nem fog menni, de elvileg DVI-I-t is lehet kapni.
Sokkal jobb valszeg nem lesz a kép, mert a DVI-A kábel teljesen analóg, tehát ugyan az mint egy jobb minőségű D-SUB, de azért mindenképpen érdemes kipróbálni -
Loha
veterán
Philips 107P40-en (FLAT) csináltam fóliaeltávolítást
Ez is tiszta karc volt, aztán jobbnak láttam, ha leszedem az egészet. kb. 30 percig kellett dörzsölni. először egy mozsdótisztító szert fújtam rá ami hatott de úgy több óra lett volna, aztán kipróbáltam egy szórófejes nagyon erős szíroldót(tűzhelytisztító), hát azzal pikk-pakk lejött tényleg.
Persze ha a DELL moncsimra fújnám szerintem arról nem szedné le ez sem.
Utána igen az a szar, hogy a napfény bevilágít a képcsőbe vagy mi, szóval fényben teljesen elszürkül és nagyon tökröződik. De este teljesen jó, de irodában nem ajánlott leszedni.Szerintem ezek a fóliák pont ugyan olyanok mint a monitorszűrők, tehát van rajtuk egy tükröződés csökkentő réteg, vmint egy kontraszt növelő, sötétítő réteg.
-
Loha
veterán
válasz
szeva000 #376 üzenetére
Ha nincs kedved szépkapni a moncsit, akkor ilyen tűszhely-mosdó tisztító szerek pikk-pakk leszedik, de persze nehogy súrolószert használj...
Alcoholtól nem lesz baja a moncsinak, de ha nem volt túl gyakran tisztítva, és úgy ált neki, akkor valszeg porszemek ragadtak a törlőkendő alá, amik felkarcolták a fóliát.
Egyébként ezeken a profi 21''-osokon meg tudják úgy oldani, hogy nem jön le a védőréteg, ez a fóliázás nem egy jó megoldás... -
Loha
veterán
Sajnos ez a moncsi csak 96kHz-es tehát ennyit szerintem távolról sem ér meg, vmint jó régi lehet, mert a sok gomból itélve nem is OSD-d, de legalább digitális. Szóval sajnos nem a SONY FW900-as van a burkolat mögött...
Sony F520-as sokkal jobban hangzik viszont, 137kHz 0.22mm
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Egy régi monitornál nem.
Mondjuk az érdekes, hogy a fényerőt is feltolod és semmi. A kontraszt az okés. elöregedett a képcső, de általában az szokott lennni, hogy kontraszt 100%-on fényerő meg 0% a régi moncsiknál, mert ha a fényerőt feltolod picit akkor is már csak szürke a fekete.
100%-os fényerőn, használható képet ad a moncsi? És sötét? Érdekes, de szerintem túl sokat nem érdemes erről beszélni... -
Loha
veterán
Én is használtam sokáig egy Targa moncsit, ami 640*480-at tudott 60Hz-en max, de szép képe volt
Az nem villódzott ezen a felbontáson, mert akkoriban még nagy reakcióidejű foszfort használtak és nem volt ideje kialudni
Volt is utánhúzása a moncsinak
Másik előnye ezeknek a monitorszűrőknek, hogy kevésbé tükröződnek, mint maga a moncsi általában, meg ugye FLATHa ezek a monitorszűrők kiszűrnek vmit, azt a szemüvegem is kiszűri...
-
Loha
veterán
Sony jó moncsi, de ennyiért drága... kevés garival 21''-os árban van.
A hű ki ne hagyd lehetőség az IBM P275 az említett boltból, 30k-ért egy év garival számlával. 21''-osok ménységben nem nagyobbak mint a 19''-osok, a képátlónál meg nincs nagy különbség, viszont sokkal igényesebbek. Egyébként nem oylan nagy az a 21'' én simán cserélnék 24''-ra ha lenne normális áron SONY FW900-as -
Loha
veterán
Gondolom ezek használt moncsik... Na most enyiért megkapod az egyik legjobb 21''-osat is itt: [link]
Ha sokat nézel filmet nagyon megéri 21''-ra váltaniha nincs hely akkor meg kell neki csinálni...
''xoxo'' ez ugye vmi olyasmit jelent hogy ölel és csókol nem? Ugye nem H.D. fan vagy?
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Szerintem TV-re és moncsira sem igaz ez a féléves dolog. Régi CRT-ket használtam már egy éves pihenő után is... Sőt egy régi 89-es Targa moncsi soksokéves pihenő után lett újra használva. Van egy Samu TV-nk is amit évente 1-2 hetet megy, aztán csak pihen...
Szóval a legenda cáfolva -
Loha
veterán
Flatron LG-ken meg a NEC moncsikon kívül nem hiszem, hogy más tipusban is előfordulna, szóval szerintem kicsi a valószínüsége. Ha rácsmaszk akkor ott kell lennie 2 merevítőszálnak, ha nincs, akkor biztos, hogy nem az. Flatron esélye pedig nagyon kicsi szerintem. Tesztprogram nem kell hozzá, pontosabban nem segít. A lyukmaszk és rácsmaszk között ha közel hajolsz akkor elvileg lehet látni a különbséget, a rácsmaszk TFT szerű négyzetes képpontokból áll, a lyukmaszk meg kerek. Flatron elvileg közelebb áll a rácsmaszkhoz...
-
Loha
veterán
-
Loha
veterán
A sorkimenő trafó kimegy, akkor a moncsinak annyi
A tiednek rengeteg baja lehet sajnos...
Más:
Szerintem ezek jó példák arra, hogy használt CRT-t érdemesebb inkább boltból venni, mert van rá gari, a bolt nem fog valószínüleg eltünni, és egy rendes boltnak nem célja átverni a vevőt. Normál esetben a használt cuccok boltból viszont drágábbak szoktak lenni mint ha magánembertől vesszük, de a CRT-t általában kivételek, mert ezek a moncsik más csatornákon kerülnek beszerzésre, tehát nem magánemberektől vásárolják fel, hanem jóval olcsóbban szerzik be őket, így még nagyobb haszonnal is olcsóbbak tudnak lenni mint a magánemberek. Szóval olcsón, garival megbízható helyről.... szerintem ennél több nem kell...
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Asszem volt ilyen monitorom, nem egy rossz darab, de nagyon elavult technológiát alkalmaz, viszont elég tartós és megbízható.
Ha jól emlékszem az adatai megegyeznek a Belinea 106095-ével.
[link]
Lehet akár 2002-es gyártású is, szerintem a monitor hátulján vagy vhol rajta van hogy mikori. Everest vagy AIDA32 is kilvassa a gyártási dátumot.
1024*768 85 vagy 100Hz-et ajánlok attól függően, hogy 100Hzen mennyivel lesz homályosabb a kép 85Hz-hez képest. 115Hz az a max amit a moncsi bír ebben a felbontásban.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
35 alatt semmi jót nem tudok használt moncsin kívül ajánlani. 19''-ban 997MB de ez is csak alsó kategóriás 19-es, szóval megvannak a korlátai. Ami már jó CRT újonnan azért már 17''-os TFT is van. Használt moncsiban gondolkozz és olvass vissza, vagy ne legyenek nagy igényeid
-
Loha
veterán
válasz
CastorTroy #295 üzenetére
Akkor semmilyet, mert hardveres gond van. BIOS-ban ugye semmilyen szoftver nem befolyásolja a dolgot...
Még próbáld ki egy másik gépen vagy VGA-val, aztán ha úgy sem jó, akkor vissza gariba ha van még rá... -
Loha
veterán
válasz
CastorTroy #293 üzenetére
Szerintem egy registry manager progival nézd meg, hogy nem maradt-e bent az automatikusan induló progik között a MagicTune. Ha el van távolítva, akkor szerintem utána frissítsd a VGA drivert a legfrisebbre.
BIOS alatt működik az OSD rendesen? -
Loha
veterán
Egy ilyen fotón semmi érdemlegeset nem fogsz látni. El kell menni és megnézni, más lehetőség nincs... ez egy ilyen dolog... P275-ösök képe sem egyforma, mert nincs 2 egyforma képű CRT. De vannak szinte tökéletes képűek, és kevésbé tökéletes...
Ha láttál egy gönyörű képű P275-öt semmi garancia arra, hogy a másik P275-é is az lesz, de ennél a tipusnál elég magas az esélye. -
Loha
veterán
válasz
tomcsi23 #266 üzenetére
Nem a sablon szignált használom, hanem beteszek az indítópultba vmi jó kis mp3-at
Konkrétan nem tudom, de SZVSZ a moncsit nem érdemes kikapcsolni egy óránál rövidebb időtartamra, de persze akkor a gépnek is kell mennie.
Mondjuk kicsit ellentmond ennek hogy nálam a monitor energiagazdálkodása úgy van beállítva, hogy 30 perc után standby-ra megy.Mondjuk ha 30percig nem nyúlok hozzá, akkor valszeg egyhamar nem is fogok. A másik meg hogy 3 perc után bekapcsol a képernyővédő(üres), ami teljesen fekete ugye, ez akár 20-30W-al is csökkentheti a fogyasztást, de ugyanakkor nem hűl ki a moncsi, és azonnal visszajön a kép ha kell.
-
Loha
veterán
válasz
Freespace #261 üzenetére
Én azt javasolnám, hogy a monitort és a gépet egy kapcsolós elosztóra dugd, és kikapcsolás után kapcsold ki az elosztót. Szerintem annál nagyobb szívás nincs amikor egy túlfesz kikapcsolt állapotban teszi tönkre a gépet, mert ugye standby volt csak...
Ráadásul megspórolsz 10-15W fogyasztást óránként.
A monitor nem szereti ha sokat ki/be kapcsolgatják, mert a sok felmelegedéstől majd kihüléstől hamarabb elhasználódik. Meg tapasztalat alapján mondom, hogy a sok videómódváltást sem szeretik(amikor kattog).
SZVSZ miután kikapcsolta magát, teljesen mind1 az élettartama szempontjából, hogy utána még áramtalanítod-e vagy nem, vagy a főkapcsolójával kikapcsolod, legfeljebb a kapcsoló döglik be
Én mindig teljesen áramtalanítom a gépet, kivéve ha beállítom ébresztőre, vagy ha megy folyamatosan a gép
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
Prymus X. #252 üzenetére
Javítatni nem érdemes szerintem. Ha sípol, akkor válasz másik felbontás és frissítés kombinációt, ilyenkor álltalában megváltozik a hangja, vagy el is múlik.
Mondjuk ha 1024*768 100Hz helyett 85Hz-re teszed, vagy mondjuk 1152*864-ben használod. Próbáld végig a ez összes szóbajöhető veriációt. -
Loha
veterán
Ott vannak az optimális felbontások az első hsz-ban
Egyébként 21''-oshoz szerintem 1280*960-an a legjobb, vagy 1152*864.
1024*768 windowsozni már kicsit ronda, mert túl nagyok a pixelek, de játék közben persze
semmi gond nincs az 1024*768-al, de az alá menni már nem célszerű, de persze 800*600-ban is el lehet vele játszadozni, még mindig jobb mint TFT-n.
Ha nagyon kevés a pénz, akkor is inkább használtan vegyél 21'' helyett vmi 19''-ost, azokat is találni, olcsóbban mint ezeket az új 17''-os csodákat...
Vagy pl. ha nincs sok hely vannak jó kis használt 17''-os Trinitronos moncsik is, 15k alatt... -
Loha
veterán
SONY G220
Ha engem kérdezel LG F700B egy 70kHz-es szar. Frissítésekben ugyan azt tudja mint egy öreg 15''-os moncsi. 1024*768 85Hz ennél a monitornál maximális teljesítmény
És ha 30k alatt akarsz új monitort venni, akkor jobbat nem is tudok mondani, mert gagyi az összes. Vagy vegyél használtan vmit, vagy legalább szánj rá annyit hogy kijöjjön az árból egy LG F700P, vagy egy Samsung 796MB. -
Loha
veterán
Szerintem ez nem a beszerezhető kategória sajnos. Nagyon nagy mák kell ahhoz hogy találj egyet, és akkor is nagyon megkérik az árát még mindig. Ennek egyébként az az oka, hogy mivel akkor ilyen drága volt, nem sokan vettek ilyet Magyarországon, tehát a kínálat konvergál a nullához
-
Loha
veterán
-
Loha
veterán
[link]
Nem angol de itt vannak az adatai.
121kHz-es, és a maximális felbontása: 1800 x 1440 80 Hz
121kHz-ből fakadóan bírja a 2048*1536 75Hz-en, de ha a gyártó nem ajánlja akkor talán nem célszerű ilyen nagy felbontásban tartósan használni. Meg egyébként is 1600*1200 85Hz nem elég?
Ha 99-ben gyártották akkor már elég öreg moncsi, szóval a kiöregedésből fakadó jelenségek előjöhetnek. -
Loha
veterán
-
Loha
veterán
Az viszont szerintem kevés, ott már nagyon látszanak a pixelek. Ha nem szereted a kics betüket akkor szeritnem 1152*864-ben használd, nekem is abban megy. Nálam az 1024*768-már nagyon pixeles és nem is tűnik olyan jónak a kép.
De szeritnem érdemes végigpróbálni a felbontásokat és frissítéseket, hogy melyik a neked megfelelő. Pl. Nem mindig a 100Hz a jobb, mert általában 85Hz-en élesebb a kép és van aki nem látja vibrálónak.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
A lezdő hozzászólásomból tudok idézni a Hitachi saját fejlesztésű képcsövéről:
Elliptikus maszk
Hitachi fejlesztése, sajnos nem terjed el, ezért nincs sok gyakorlati tapasztalat, de papíron jól hangzik.
Én sem találkoztam még ilyennel, de elviekben elég jó.Összességében ezeknek az emlegetett 21''-os moncsiknak ha jót sikerül kifogni, verhetetlen képminősége van, még a TFT-kel szemben is.
-
Loha
veterán
Az is nagyon számít, hogy milyen éles a kép mennyire kell erőltetned a szemed, és szerintem ez számít a leginkább. A régi 15''osoknak szerinem nagyon homályos képe van már 1024*768-ban is. 19''-os mincsiknál pedig nagyon kevés van szerintem aminek megfelelő képe lenne 1600*1200-ban, már csak azért is mert túl kicsi hozzá a képátló.
Egy 21''-ossal nem kapnál nagyobb munkafelületet mint most, de kb. 17k ból meg lehetne oldani a cserét(aladod a 2 mostanit), és akkor egyől sokkal ergonomikusabb munkakörülményeid lennének. Vagy megtartod a 19''-os második moncsinak 1280*960-ban és veszel mellé egy 21''-ost, mondjuk ez már nagyobb kiadás.
És is próbálkoztam 2 moncsis felállással egy időben, de ha nem egyforma a 2 moncsi akkor szerintem nagyon zavaró a gyengébbik moncsi képe. Pl. a 21''-os moncsim mellett egy 15''-os képe olyan mintha egy homályos üvegű buborékba bámulnék
Ha 17''-os TFT a másik választott akkor ott meg már egyáltalán nem tűnik olyan élesnek a CRT képe, viszont a TFT-nek nagyon látszanak a színek terén a hátrányai. Viszont az tény, hogy 2 moncsi esetén nagyon jót tesz az, hogy forgatnod kell a fejed és több helyre fókuszálni, így sokkal késöbb fárad el az ember szeme. -
Loha
veterán
Pontosan kéne tudni, hogy akkor mi nem stimmel a moncsi képével. A szellemkép nagyon zavaró tud lenni, és azt szinte mindig a rossz kábel okozza ahogy rlazol is mondta.
Sok esetben lespórolják a használt moncsikról a jó kábelt.
Milyen felbontásban, frissítéssel használod? Én először 1280*960 100Hz-en próbálkoznék. -
Loha
veterán
Nem tudom hogy bírja a szemed, ezeket a moncsikat nem szokás ilyen felbontásokban használni. Nekem 21''-on is sok az 1600*1200, bár azon már megértem ha vki használja.
Meg a 15''-oson az 1024*768 75Hz-en...
Ez szigorúan SZVSZ:
Ha fontos az egészséged és komolyan dolgozol a moncsikon, akkor gyorsan megszabadulsz tűlük. Vagy veszel 1-2 21''-os CRT-t, ha pedig nem férsz el akkor 2 17''-os TFT. Tudom most az fogod mondani, hogy neked semmi bajod tőle, lehet mert már megszoktad... Vannak olyan dohányosok is, akik 90 meg 100 évig élnek, amire nekem nem sok esélyem van, de azért próbálok minél többet tenni azért, hogy egészségesebb életet éljek... -
Loha
veterán
Igen ''bántják'' egymás, ha nem azonos frissítésen mennek. Ha azonos a frissítés akkor elvileg nem. Helyedben megszabadulnék 2 gyengus moncsidtól és vennék egy 21''-ost.
Vmi nem maró szerrel kell tisztítani. Vizes rongy, ha az nem elég, mosogatószer (Pur Universal), vagy vannak ilyen ablakmosó sprickelős izékMeg lehet kapni speciális monitortisztitó folyadékokat(alkoholos) azok is nagyon jók.
Amire vigyázni kell, hogy az erősen szennyeződött moncsit szárazon nem tisztítjuk, és senki ne várja meg hogy vastagon álljon rajta a por, mert a por karcolja fel a legkönnyebben. -
Loha
veterán
Lett mozgatva a monitor? Lehet vmi érintkezési hiba is. Szerintem kizárt, hogy beállítási gond lenne, a fényerőnek nagyjából egyenletesnek kellene lennie, ezt nem lehet menüből korrigálni. Az is lehet, hogy szimplán elörgedett a moncsi, vagy vmi elromlott benne.
Lehet hülyén hangzik, de próbáld meg felülről és oldalról jól megcsapkodnia moncsit, néha szokott segíteni -
Loha
veterán
EIZO-nál én is úgy halottam, hogy sok gond van a sorkimenő trafóval, tehát elég sok meghibásodik, meg a T960 csak majdnem síkképcsöves, de ebben nem vagyok biztos
DELL P1130 meg a SONY G520 belülről ugyan az, csak a külső burkolat más. F520 után szerintem az egyik legjobb CRT
Ennek a tipusnak az elődje, a G500-as. Ami a G500-as mellette szólhat, hogy csak frissítésekben tud kevesebbet (130kHz vs. 121kHz) vmint az egyik legmegbízhatóbb tipus. G520-assal állítólag picit több a gond. Az árakat is figyelembe veszem, akkor egyik sem éri meg, mert makrotexéknél 27k lesz az IBM P275, ami szintén ugyan az mint a SONY G520 belülről és még 6 hó gari is van rá, szóval egyértelműen az a legjobb -
Loha
veterán
Szerintem szimplán elöregedett a moncsid. Javítatni biztosan nem érdemes, szóval ha el bírod viselni akkor használd így, ha nem cseréld le. Ez a jelenség még közelről sem jelenti azt, hogy el fog halálozni a moncsi csak a képminősége fog drasztikusan romlani, de bemelegedve általában egész jó szokott lenni a képük.
-
Loha
veterán
640*480-ban egy 15''-os CRT-nek van szép képe
21''-os CRT-n tényleg ''túl közelről nézem a TV-t feeling'', TFT-n meg homályos lesz a kép, de mindkettő jelenség megszokás után, már egyáltalán nem olyan zavaró SZVSZ.
Mai TFT-knek már egyáltalán nincs olyan rossz képe natív felbontás alatt, szerintem a legtöbb játékban egyáltalán nem zavaró.
Szóval szeritnem 640*480-ban az egyik kutya, másik eb esete áll fenn.
Helyedben és ezeket a szempontokat állítanám szembe egymással:
17''-os TFT:
Kis helyet foglal, keveset fogyaszt és 3év gari van rá.
21''-os CRT
Fele/harmad annyiba kerül mint a TFT, nincs utánhúzás, minden feladatkörben kiemelkedően teljesít.
Szóval szerintem, ha nem akarsz sokat költeni, és van hely az asztalon akkor CRT.
Ha a pénz nem gond, és hajlandó vagy bizonyos kompromisszumokra, akkor TFT.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
Senki_Alfonz #127 üzenetére
Én inkább a DELL-t venném, feketében
Vmiért én jobban szeretem a Trinitron képét...
Persze a döntést sokban befolyásolja az is, hogy az _adott_ monitornak milyen a képe. -
Loha
veterán
A most könnyen beszerezhető monitorok közül, jó választás a Makrotexes Belinea 108080, az árát nagyon megéri, de a kiválasztásnál oda kell figyelni.
Ha a lehető legjobbra törekszel, akkor a most emlegetett DELL P1130 az egyik legjobb beszerezhető moncsi. A Marseusos ára már kilóg a keretből, de a Makrotexnél, lehet még bele fog férni keretbe... joeid-nél kell érdeklődni
És a Siemenseknek maxra csavart fényerővel fényes is volt a képe, vagy nem?Ha nem tűnt túl fényesnek akkor felejtős, meg szerintem egyébként is ilyen versenyzők mellett...
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
CastorTroy #111 üzenetére
Jólvan nekem mind1, vkinek a 17''-os, új moncsikat is el kell adni
-
Loha
veterán
válasz
Prymus X. #102 üzenetére
Nem magasfrekvenciás sípolásra(búgásra) gondolsz?
Ez én is tapasztaltam anno a 959NF-nél, meg utána halottam is hogy ez Samsung betegség. Elvileg semmi bajt nem jelent, csak idegesítő tud lenni
Elektronikában jártas emberektől halottam, hogy vagy vmelyik kondi száradhat ki, vagy pedig vmelyik tekercsnél engedett el a ragasztó, és berezonál a tekercs
Szóval vmi ilyesmiAz a lényeg, hogy SZVSZ semmilyen monitorra káros vonzata nincs a dolognak
Egyébként más monitoroknál is előfordul ez a jelenség, szóval nem egy ritka dolog...
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
CastorTroy #101 üzenetére
használt monitort pedig nem vagyok hajlandó venni
Tudom, hogy vannak bizonyos emberekben a rossz tapasztalatok miatt ilyen ''berögződések'', de szerintem gondold át mégegyszer a dolgot!
Itt sokan vettek használt 21''-os moncsit, és senkitől sem halottam eddig, hogy egy kicsit is megbánta volna a dolgot...Nézd úgy a dolgot, hogy:
1.) Erre is ugyan úgy kapsz garit mint egy újra, csak kevesebbet.
2.) Vásárlás elött alaposan kipróbálhatod a moncsit, amit általában újnál nem tehetsz meg.
3.) Ugyan azért a pénzért egy teljesen más kategóriájú, prefesszionális moncsit kapsz, ami eleve minőségibb alkatrészkből áll, korszerübb technológiával, hosszabb élettartammal rendelkezik, mint ezek a budget kategóriás moncsik. Gondolj bele, hogy amikor ezeket gyártották, 200-250k volt egy ilyen moncsi, gondolhatod, hogy mennyivel alaposabbak voltak a minőségellenőrzésnél, mint ezeknél a 30k-s csodáknál...
Szerintem mindenképpen menj el és nézz meg egy ilyen moncsit, mielött megveszed vmelyik 17''-ost. Ha viszont a mégis mindenáron a 17''-os mellett döntesz, akkor utána nehogy megnézz egy 21''-est...
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Tehát középen van egy függőleges vonal, ami szétválasztja a képet egy világosabb, és egy sötétebb részre
Gondolom ez a moncsi nem tudm semmilyen MagicBright-hoz hasonló dolgot
Elég szokatlan hibajelenség... Én először, megnézném a kábelt, hogy rendben van-e, aztán ha van rá lehetőséged nézd meg másik VGA-val. Ha minden marad változatlan, akkor azonnal vissza gariba.
-
Loha
veterán
válasz
CastorTroy #96 üzenetére
Egyáltalán nem értem a logikai kapcsolatot...
21''-os monitor csak annak tűnik nagynak akinek még nem volt. 19''-os TFT-k már elég elterjedtek, pedig csak 1''-al kisebb a látható képméret. Ha lemegy a 21''-os TFT-k ára azok is népszerűek lesznek. Személy szerinte nekem egy 30-40''-os TFT tökéletes lenne, mert annak áttekintéséhez már talán a fejemet is kéne mozgatni, ami nagyon egészséges -
Loha
veterán
Akik a 30-35k-s tartományban keresnek moncsik, és a 21''-os használtat teljesen elvetették (nem kéne
) , azoknak amiket javasolni tudok:
Samsung 797MB, Belinea 103055
Ezekre szerintem érdemes kiadni azt a pár ezer forint pluszt, ami mondjuk egy 793MB-hez képest van.
70kHz-es monitort manapság nem szabad benni, ezzek legalább 95-96kHz-esek, tehát kényelmesen használható az 1024*768-as felbontás 100Hz mellett.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
CastorTroy #84 üzenetére
Szó szerint. Egy 30k-s monitortól ne várj sokat. Mik az elvárások?
-
Loha
veterán
válasz
CastorTroy #82 üzenetére
Hát jobb mint az LG F720B
, de túl sokat ettől sem szabad várni...
-
Loha
veterán
30k-ért 21''-os használt Trinitront érdemes venni, az LG F720B, ha jól tudom 70kHz-es, tehát az elektronikája annyit tud mint az én 6 éves 15''-os Belinea moncsimé, szóval szerintem ennél minden csak jobb lehet
Most nem ezért mondom ezt mert a Samsung 796MB sokkal jobb lenne, de szerintem ilyen moncsit manapság nem szabad megvenni, kivéve, ha irodai wordözésre kell vmi a lehető legolcsóbban, de ebben az esetben meg szerintem minden, hogy konkrétan melyik tipus.
Szóval visszatérve a kérdésre a Samsung 796MB szintén 30k-s kategória, ez legalább 85kHz-es ami elég az 1024*768 100Hz-es, szóval SZVSZ sokkal jobban ''megéri''. -
Loha
veterán
Nem értelek félre...
Ha maga a kép ferde, és szoftveresen elcsavarod, akkor is kilógnak a sarkok, mert a monitor csak arra a területre irányítja az elektronsugarat, amire az OSD-n keresztül vezérled, tehát máshol nem lesz kép.
Csináltam egy szemléltető képet:
Amiről én beszélek az a monitort vezérli. Nvidia driverek 8-as szériájában van egy ilyen menü, (lehet hogy csak coolbitsre jön elő) amiben a monitort tudod vezérelni. Tehát ha elállítom a kontrasztot, akkor a monitor OSD-jében is változnak az értékek. Tehát ha 65-ön van és felhúzom driverben maxira, akkor az OSD-ben 100%-on lesz. Brigthnesst meg színhőmérsékletet lehet még asszem állítani. Most azért nem irok konkrétumokat, mert egy Matrox van éppen a gépben és nem tudom egzaktul megnézni... -
Loha
veterán
Szoftveresen forgató progibnak jobban végiggondolva semmi értelme nem lenne, mert ha szoftveresen forgatsz pár fokot akkor, akkor a kép sarkai kifordulnának a képből.
Samsung moncsikat pl. a 959NF-et lehetett nagyon jól USB-n keresztül vezérelni, de pl az új nvidia driverekben is van egy ilyen funkció, pl az én moncsimnál a fényerőt, meg pár apróságot tudok állítani szoftveresen, pedig csak VGA csatlakozó van rajt.
De komolyabb beállításokra, mint a forgatás, sajnos nincs lehetőség a driverben. -
Loha
veterán
Vmit itt nagyon keversz mert én erre gondoltam: ''21 DELL P1130 SONY FD trinitron''
ez a Marseusnál 35k. Azért itt már elgondolkodtató az árkülönbözet, meg az is hogy a Marseus mennyi hasznot rak ráSzóval az árak pontos ismeretében én helyedben megnéznék 2-3 Belineát is, mert papíron jó moncsi, csak a gyakorlatban elég nagy szórás van a képminősége terén.
-
Loha
veterán
Makrotex-es Belinea 24k, nem 30k...
Szóval árban ugyan anni, de szerintem a DELL jobb moncsi, főleg ha ez a fekete változat
Mondjuk nem tudom, hogy a Marseusnál erről ÁFÁ-s számlát is tudnak-e adni...
Szóval a fekete DELL nagyon jól mutat minden asztalon, még kikapcsolt állapotban is, és a fekete szín miatt nem tűnik akkora batár állatnak sem
És te se felejtsd el, hogy nagyon alaposan nézd meg a moncsit, minimum 2db-ot, hogy legyen összehasonlítási alapod. Nem kell kapkodni, erre szánd rá az időt. Nem kell semmi extra dologra figyelni, egy szempont van, hogy neked tetszen az amit látsz, de azért a sarkokat nézd meg alaposan
Most nézem, hogy a Makrotexnél sajnos elfogyott az összes IBM...
Mondjuk Belineából is volt vagy 120db még múltkor...
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Akkor szerintem halmozott problémaforrásokkal állunk szemben
Az elosztó nem túl esélyes csak ha nagyon gagyi... SZVSZ
Viszont a VGA hosszabító első a toplistámon, szóval első körben prbáld meg hosszabító nélkül vhogy... Minél kisebb a moncsi, annál kevésbé feltűnő a dolog... és minél nagyobb a moncsi, annál érzékenyebb a zavarokra.
Szóval próbáld meg csak ideiglenesen kiiktatni a lehetséges zajforrásokat, és akkor hátha kiderül a probléma forrása...
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Én továbbra is moirére gyanakszom. Elvileg van moiré szűrő a moncsi menüjében bár nem sokat szokott érni, próbáld ki. Nézd meg, hogy nincs-e vmi mágneses dolog a moncsi közvetlen környezetében, vmint próbáld meg máshogy igazítani a VGA kábelt, hogy ne legyen mondjuk transzformátor közelében. Ha képcső hiba lenne, akkor ezek vékony, általában egyenes csíkoknak kellene lenniük...SZVSZ Esetleg ha van rá lehetőség próbáld meg a moncsit is áthelyezni. Egy ismerősnél pl egy szar elosztó okozott moiré jelenséget, ráadásul TFT-n, arra is csak véletlenül jöttünk rá.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Dell P1130 ha sikerül kifogni egy jó darabot, nagyon tuti moncsi, főleg feketében!
Trinitron képcső, 130kHz, ennél jobban nem nagyon találsz...
Asszem a SONY G520-as képcsöve van benne, sőt akár veheted úgy is hogy ez egy OEM SONY G520
Picit magas az ára, és lehetne 6hó gari, de hát örüljünk, hogy egyáltalán van -
Loha
veterán
LG-nél szerintem a minőségellenőrzéssel van gond. Tehát olyan moncsi is kijön a gyárból, aminek nagyon rossz a geomatriája vagy a convergenciája. Szóval szerencse kérdése, hogy milyen lesz a képe. Ha mákos vagy lesz egy jó moncsid, ha nem akkor meg zavarni fog amíg megvan. Meghibásodási statisztikát nem tudok, de 3év gari mellett szerintem ez lényegtelen.
-
Loha
veterán
1200NF Jó választás, csak az ára sok, szerintem nem érdemes ennyit rászánni.
Mindenképpen érdemes használtan vásárolni mert kb. negyed annyiba van a használt CRT mint egy új. Érdemes minél fiatalabbat venni, de igazából nem az számít, hogy mikor gyártották, hanem hogy mennyi üzemórát ment a moncsi, az pedig úgy sem fog kiderülni.
SZVSZ 3-4 évesnél idősebbet nem érdemes venni. Szerintem használt moncsit csak garival vegyél, mert a kipróbálás alatt szinte biztos, hogy nem jönnek elő a rejtett hibák.
Ezeket a honor.hu-n láttad? Nem ismerem a céget, de nekem nem tűnnek hozzáértőnek...''10GB vinyó 128RAM 350MHz, az XP-t és a DirektX9-et kényelmesen viszi.''
Mindkét monitor elég jó darab, de kicsit drágán adják, de ha ezekre is vonatkozik a fél év gari akkor elmegy...
Mindenesetre felhívnám a figyelmedet, hogy ''Sony 500PS- G500'' monitor nem létezik. (Tudom, hogy nem te írtad el...)
Van SONY 500PS, meg SONY G500. 500PS egy régi darab, ennyiért nem szabad megvenni. G500 viszont az egyik legjobb 21''-os moncsi.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
Kicsidoki #32 üzenetére
Samsung 1100DF Nem ajánlom, nem rossz moncsi, de a lyukmaszk miatt, 1280*960-felett nem hiszem, hogy éles képet tudna produkálni.
Philips 202P40 ha jól tudom 70-es szám a végén csak azt jelenti, hogy újabb kiadás, tehát elvileg egy javított változat, lehet új burkolattal, de semmi lényeges változást nem tartalmaz. Legalábis eddig így volt, de ennek majd utánanézek.
109P40-en volt, igazából nagyon lutris szerintem. A Philipsnél legalább akkora a szórás képminőségben mint az LG-nél szóval csak akkor vennék ilyet, ah elötte alaposan ki tudom próbálni.
IIYAMA Vision Master Pro 514 Profi moncsi, de használtan nem nagyon van, újonnan pedig vagy nincs, vagy irreálisan drága.
Ha van hely az asztalodon, (és nem zavarnak a CRT-k) akkor én a helyedben vennék 2db 21''-os használt moncsit. 60-70k ból megúszod, és profi munkára nincs jobb 2 moncsinál. 21''-os CRT-nél is max 1600*1200-ban gondolkodnék felette szeritnem nincs az az elérhető moncsi ami jó képet ad. Mondjuk a SONY F520 [link] vagy a FW900-as [link] tudhat ennél többet, de még használtan nem láttam, újonnan meg szintém megfizethetetlen vagy nincs.
Vagy még az is jó lehet, hogy veszel egy 17''-os olcsóbb TFT-t 60k környékén, meg egy használt 21''-os CRT-t, és akkor 100k alatt megúszod. CRT-n mehet teljes képernyőn a szerkesztés, a TFT-n meg kint vannak az eszköztárak, meg az egyéb ablakok.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Elég nehéz kérdés, mert tudásban kb. azonosak. Az LG ugye Flatron ami valódi FLAT-et jelent, a Samsung meg álflat lyukmaszkos nagyfényerejű képcsővel, de ennek sok jelentősége nincsen. Én személy szerint a samu felé hajlanék, mert az LG-t mint márkát, nem csípem, de igazából ez inkább személyes preferencia kérdése. A legjobb választás akkor is egy használt 21''-os lenne
-
Loha
veterán
válasz
Anonimus1982 #28 üzenetére
Sajnos ez egy ilyen dolog... A gyártó elvileg megadja, hogy milyen eltérések férnek még bele a gyári paraméterekbe, ez geometriára is meg szokták adni... Ha ez tényleg belefér akkor sokmindent nem tudsz csinálni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Videó stream letöltése
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Suzuki topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- FÓLIÁS! LG UltraWide 35WN75C-B Ívelt Monitor! 3440x1440 VA / 100Hz / 5ms / FreeSync
- Új Bontatlan Apple Studio Display 27 5K Retina Thunderbolt Azonnal Átvehető Deák Térnél.
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Philips 32E1N1800LA/00 4K monitor
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest