- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Mobil flották
- iPhone topik
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Külföldi SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Loha
veterán
válasz
minek?:S #4345 üzenetére
HP CRT Monitor p1130
Weight Unpacked 30.5 kg
Packaged 32.9 kg -
Loha
veterán
válasz
Varlaisaran #4315 üzenetére
NV tulajoknak sem kell, szóval nem sokan maradnak...(Intel?)
A Windows beépített felbontás állítgatóját el kell felejteni és no problemo...
-
Loha
veterán
válasz
zszabika #4018 üzenetére
Szerintem tedd fel a monitor .inf (driver) -jét és akkor tudni fogja az oprendszer DDC nélkül is, hogy mit tud a moncsi, vagy kényszerítsd a VGA driveréből azt a felbontást, meg frissítést amit használni akarsz.
XP alatt RefreshForce nevü progival minden felnbontáshoz beállíthatod a frissítéseket amit használni akarsz, de újabb oprendszerekhez nem jó. -
Loha
veterán
válasz
zszabika #4016 üzenetére
A Trinitronokon nem ilyen felületre gőzölt bevonat van, ami könnyen le tud jönni, hanem ha jól tudom, maga az üveg van anyagában színezve. Egyébként ez a bevonat csak a tükröződés csökkentésére szolgál, sugárzás ellen nem véd
, de nem hiszem, hogy emiatt aggódnod kellene. Szerintem is kábel lesz.
-
Loha
veterán
válasz
macera2 #3990 üzenetére
Resetelj minden beállítást, utána a color menüben vagy egy opció aminek az a neve, hogy color return ez kapcsold be (csak bemelegedés után elérhető), ettől feketére majd fehérre fog váltani a kép és közben, ha még tudja, akkor beállítja a moncsi a megfelelő fehér és fekete színt, utána ha működött, lejjebb tudod vinni a fényerőt. Ha komoly baja nincs a moncsinak, akkor fölösleges szórakozni a color menün belüli expert beállításokkal, válts át easy módba, beállítasz 9300K-t és rendben is vagy. Képernyő sarkokba való kihúzásával meg a geometria beállításával érdemes még szöszölni.
024x768-as felbontás felett -a felbontás nagyságával arányosan- kinagyítja a háttérképet. Így indulásnál annak csak a közép részét látom a monitoron. Ezért a tálca is lemarad. Csak a képernyő mozgatásával jutok el a nagyított kép széléig.
Ez szoftveres dolog, szerintem nem ismeri fel az oprendszer a moncsit és azt hiszi 1024x768-at tud max, utána nagyítja a képet. Lehet nem a gyári kábel van a moncsihoz, amin nem tudja átküldeni a DDC infókat. Megfelelő kábelt kell keresni vagy oprendszertől (és vga) függően, különböző módokon ráerőltetni a megfelelő felbontást... -
Loha
veterán
válasz
macera2 #3988 üzenetére
F520-as még jobb mint a G520, ez volt az abszolút csúcs 4:3-as képarányú Trinitron.
0,24mm -> 0,22mm -es képponttávolság
130kHz -> 137kHz -es frissítésElvileg a fényerő problémát G500-as utáni típusoknál javították, de attól még a gyakorlatban későbbi típusokban is előfordul, csak ritkábban.
Szerintem első körben hagyd bemelegedni egy fél órát aztán tolj rá egy color returnt az OSD-ből, hátha javít valamit. Ha ugyan az a hiba jött elő, mint a G500-asoknál, akkor szerintem ugyan úgy javítható is, csak éppen az lehet a bibi, hogy valszeg nem teljesen azonos a nyák elrendezése, ahol az ellenállás található, és mivel ez egy nagyon ritka típus, nem hiszem, hogy van hozzá leírás, de próba, szerencse... -
Loha
veterán
válasz
Akos1994 #3970 üzenetére
Sony G500-as a G520 elődmodelje, 130 helyett 121kHz-et tud, tehát azonos felbontáson vmivel alacsonyabb frissítések érhetőek csak el vele, a többsége 2000-2001 közötti gyártású, és van egy könnyen orvosolható típushibája is (sokat használt daraboknál, túl magas a fényerő, amit egy ellenállás beforrasztásával lehet orvosolni).
Más burkolattal meg lehet találni többek között a DELL, IBM, HP márkajelzéssel is.
Egyébként nagyon tartós darabok, 10 évet simán elmennek, 1280x960@100Hz vagy 1600x1200@85Hz (G520 tudja 100Hz-en) -et tudják, ez szerintem bőven elég...Szerintem aprón kívül, már nem nagyon lehet találni...
-
Loha
veterán
Szerk: Közben már megelőztek...
121kHz-es Trinitronok nem tudják 1600x1200-ban a 100Hz-et. Ha tudnák sem célszerű egyik CRT-t sem maximumon járatni...
Kétféle elterjedt belsővel lehet 21"-os Trinitronokat találni:
SONY G500 (121kHz)
SONY G520 (130kHz)130kHz már elég a 1600x1200 100Hz-hez.
SONY G520-as belsővel rendelkezik pl. az IBM P275 és a DELL P1130 -
Loha
veterán
Ha 10-13-as fényerővel fekete rajta a fekete, akkor az még teljesen jó, nem érdemes szétkapni. Ha párhuzamosan kötsz az eredeti kb. 10MOhm-os ellenállást mellé még1et, akkor az ugyan az mintha 1db 5MOhm-ost kötnél be, és a régit kikötnéd, csak akkor nem kell semmit sem elvágni. Ha túl sötét lesz a kép, mert túl kicsi az ellenállás, akkor az OSD-ből a COLOR RETURN tudja korrigálni a dolgot, viszont ha túl nagy marad, akkor frodítva nem működik a dolog, ezért is világosodnak ki ezek a moncsik.
-
Loha
veterán
SONY E500 a G500 picit butított változata, 121kHz helyett "csak" 109kHz-et tud, ami azonos felbontás mellett kisebb maximális frissítési értékeket eredményez. Lehet hogy csak szoftveresen korlátozott SONY G500-as.
IBM P260 és a Dell Ultrascan P1110 a monitor külső burkolatát leszámítva megegyeznek, belülről mindkettő SONY G500-as 121kHz-el, úgyan úgy ahogy az elromlott HP P1110-esed is volt. -
Loha
veterán
válasz
steven84 #3771 üzenetére
Újkorukban sztem egyéni ízlés kérdése, mindkettő nagyon jó, sokadik évüket taposva sztem a SONY képcsöves moncsik tartósabbak, tovább marad meg a remek képminőség.
wannabeinla: Sztem újonnan nem találsz 22"-os CRT-t, 24"-ost meg használtan sem, vagy csak irreális áron. 21-22"-ban a topikban sokat emlegetett típusokat érdemes keresni, a jobb darabok olyan 10-20k között mozognak sztem.
-
Loha
veterán
válasz
Kolondrum #3383 üzenetére
Ez a kép csúszkálás teljesen természetes dolog, minden CRT-nél jelentkezik kortól függetlenül, egyszerüen a hő hatására bizonyos alkatrészek elektromos tulajdonságai megváltoznak kicsit, ez okozza. CRT-t úgy érdemes beállítani, hogy hagyod jól bemelegedni (30 perc) utána jól beállítasz mindet, aztán hidegen meg lesz@rod, hogy hogyan néz ki
Az én DELL P1110-em is most tölti be a 8. szülinapját, de ezek a moncsik nem olyanok mint a legtöbb mai műszaki termék, nem eldobhatósnak készültek, szóval 10 évet simán kibírnak egy kis utánapiszkálással (fényerő mod amit írtam), de sztem kivételes darabok még tovább is élvezhető képet adhatnak, ha kimélve használták őket. -
Loha
veterán
válasz
Kolondrum #3380 üzenetére
Az összes SONY G500-as képcsővel szerelt moncsi képe kivilágosodik egy idő után, ami abban nyilvánul meg, hogy a fényerőt leveszed 0%-ra de ennek ellenére a fekete még mindig szürke marad. Ezen segít egy ideig a "Color Return" nevü opció a menüben, de egy idő után már nem tud mit kezdeni a dologgal és a monitor képe kivilágosodik. Ez után egy megoldás van a kivilágosodás problémájára, az ellenállás mod. Le kell kapni a moncsi hátulját, és az R459-es 10MOhm-os ellenállást ki kell cserélni egy kisebbre vagy ami egyszerübb, párhuzamosan kell forrasztani mellé mégegy 10MOhm-osat, és onnantól kezde pár évig jó lesz elvileg. Van róla itt egy képekkel illusztrált leírás: Sony CRT Brightness Fix
Mintha megint mennének fel a CRT-k árai...
-
Loha
veterán
Vazze, megint pattant egyet a moncsim, úgy megilyedtem, hogy most szédülök az adrenalintól...
-
Loha
veterán
válasz
bolcsodal #2741 üzenetére
Én találkoztam már ilyennel, meg tomcsi23 is
Sztem statikus elektromosság okozza, egy időben csinálta a moncsim többször is, aztán egy fél éve kb. egyáltalán nem. Szóval elvileg semmi komoly, és nem hiszem, hogy a póknak köze van hozzá, de ki tudja mire nem képesek a kis huncutok
-
Loha
veterán
válasz
bolcsodal #2486 üzenetére
Úgy emlékszem, hogy nem lehet szervízmenüt előhozni, hanem helyette van egy másik megoldás: A monitor hátulján van egy TTL nevezetü csatlakozó (nem com port) amit össze lehet dugni a gép soros portjával és egy WinDAS nevezetű szoftverrel tudod elérni a szervízmenüt.
Na találtam is egy tuturialt: [link] Pofon egyszerű
-
Loha
veterán
válasz
DroneZ^ #2391 üzenetére
Nekem is volt 959NF-em, asszem a sorkimenő trafó szart be rajt, a szerelővel beszélgetve kiderült, hogy sokat hoznak vissza hasonló hibval, hírtelen változó vagy lecsökkenő fényerőért, és a sípolásért ez a hiba felelős. Garis volt a monitorom, de nem tudták 30 napon belül megcsinálni alkatrészhiány miatt, ezért visszakaptam az árát.
19"-os sztem nem érdemes venni, mert a 19"-os moncsi helyére elfér egy 21"-os is, árban nincs érdemleges különbség minőségben annál inkább.
-
Loha
veterán
Sztem ez a C520K a sima G520 extra kiadása, ezzel a beépített ACRS kalibrációs rendszerrel, de a lényeg(képcső) ugyan az.
Szóval én azt mondanám, hogy C220p a P275 Diamondtron képcsöves kiadása.
medvegy: Sztem menj el nézz meg egy P275-öt és egy C220p-t és amelyiknek jobban tetszik a képe azt vedd. C220p fiatalabb kora miatt talán jobb választás hosszú távra.
-
Loha
veterán
Az IBM C220p-ben Diamondtron NF képcső van, asszem ez volt a Mitsubishi válasza a Sony G520-ra, lényeges paramétereikben megegyeznek.
Nagyon nyálcsorgatóak ezek az "új" moncsik, mindig is egy fekete Trinitronra vágytam, akkor már csak a billentyűzetet kellene kicserélnem feketére, hogy teljes legyen az öszkép
-
Loha
veterán
válasz
Mozso26 #2302 üzenetére
Én RefreshForce-ot használok. Ebben arra írod át amire jól esik.
-
Loha
veterán
válasz
bolcsodal #2297 üzenetére
Moiré-t próbálgasd állítani a moncsi menüjében.
Szar kábeleknél, a felbontás és frissítés növelésével, növetszik a zaj is.Nem tervezem minden kikapcsoláskor áramtalanítani a gépet monitorostul. Készenléti állapotban vmi 10W-ot eszik, ami nem túl sok szerintem...
Sok kicsi sokra megy, de nem ez a lényegi része hanem az, hogy közben a monitorod és a géped tápja is dolgozik vmint az alaplap is, tehát használódnak. Arról nem is beszélve, hogy ha vmi áramingadozás következik be ez idő alatt, ugyan úgy elszálhat a moncsi vagy a táp, mintha használnád. -
Loha
veterán
válasz
bolcsodal #2294 üzenetére
Ez lehet akár kábelhiba is, mondjuk ha egy jó ideje használod a mostani kábellel és eddig nem volt gond akkor nem valószínű.
997MB-d van? Ha igen, akkor a magas hangon való sípolás normális sztem, inkább folyamatos szokott lenne nem szakaszos, de sztem nálad most van kialakulóban, szóval majd folyamatos lesz. Erre van egy nagyon jó megoldás, a gépet és a montirot is egy közös kapcsolóval ellátott elosztóra csatlakoztasd, nem baj ha túlfeszvédős
, és miután kikapcsolod a gépet, az egészet áramtalanítsd, és akkor a sípolás is eltűnik, a villanyszámla is kisebb lesz, vmint az az alkatrészek elhalálozásának valószínűsége is.
-
Loha
veterán
válasz
bolcsodal #2253 üzenetére
Én nem vennék ilyen Daxon kábelt, mert biztosan jó, de annyira nem mint amilyen drága, és neked nem kell 25-30m elvinned a jelet, elég 1,5m is.
Ha Pesten laknál akkor azt mondanám, hogy menj be Makrotexbe és vegyél 700Ft-ért egy használt kábelt ami tökéletes. Ha van a környéken vmi bontó akkor ott érdemes körülnézni, bármelyik komoly 21'' CRT használt kábele jó, mert azokat annak idején nagyon jól megcsinálták.
Roline kábel lehet akár jó is, de én inkább csak vacak minőségű Roline kábeleket láttam eddig.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
-
Loha
veterán
válasz
medvegy #2238 üzenetére
Sztem ami gyorsan eszembe jut:
Amikhez nincs oda írva, azok mind Trinitron képcsövesek.
Legjobbak:
Sony FW900 (24'' 16:10), F520 (21'')
21'':
Sony G500, G520
Dell P1110, P1130 (sokaknak van megbízható bevált moncsik)
IBM P260, P275 (sokaknak van megbízható bevált moncsik)
Belinea 108080 (Diamondtron)
NEC FE1250+ (Diamondtron, de ezzel nincs túl sok hosszútávú tapasztalat)
19'':
Sony G400, G420
DELL P991, P992
Belinea 106080 (Diamondtron)
17'':
Sony G200, G220
És még 1 bolt ami kimaradt: [link]
[Szerkesztve] -
-
Loha
veterán
válasz
plukacs7 #2211 üzenetére
Kb. jó a számítás.
Megnéztem a villanyszámlát 40Ft felfelé kerekítve egy kW/h.
20''-os TFT kb. 40-50W-ot eszik, tehát kb. 20Ft többletkiadást jelent egy CRT 10 óránként.
Sztem ez inkább havi 500Ft körüli összeg lehet, napi 8 órát számolva, 30 napra vetítve.
Így kb. 6000Ft/év a CRT többletköltsége, de ez már elég extrém használatot feltételez sztem -
Loha
veterán
válasz
BlackRaven0 #2204 üzenetére
ráadásul sokat fogyaszt... Ez kb. 100W ami sztem egyáltalán nem olyan sok, főleg ahhoz képest, hogy más kevésbé hasznos dolgok mennyit fogyasztanak.
Ha meg a 15-17''-os CRT-hez viszonyítasz, amik 40-60W körül esznek, akkor meg főleg nem sok, nem is beszélve a közel 80-100W-ot fogyasztó 19''-osokról.
A tél beköszöntével pedig a 100W-ból kb. 80 a szoba fütésére megy el, ami ilyenkor nem számít veszteségnek, mert annyival kevesebbet kell fűteni. -
Loha
veterán
válasz
tomcsi23 #2147 üzenetére
Én is írtam erről a jelenségről már vmikor régebben, egy időben rendszeres előfordult, de már jó ideje nem láttam. Sztem statikus elektromos kisülés okozza a monitor képcsöve környékén amit pontosan nem tudom mi okoz. Szerepet játszhat benne a por, és a levegő elektromos töltöttsége is.
Bajt nálam nem okozzott, de minden egyes alkalommal a frászt hozta rám, volt olyan amikor már nem mert közel hajolni a monitohoz, hátha megint recsen egyet, én meg szívrohamot kapok -
Loha
veterán
válasz
tomcsi23 #2110 üzenetére
A Color Return-tól nem lettek jobbak, de az ellenállás modtól sokkal szebb lett a képe.
Amikor vettem akkor nagyon tettszett a képe, meg most itt nagyon tetszik, szóval nem tomTalán a geometria romlott kicsit azóta, meg a jobbfelső sarokban a konvergencia.
Ha váratlanul nem purcan ki, akkor sztem ezzel a moncsival még elleszek vagy 3évig, ilyen gyönyörű feketét, és kontrasztos képet nem tud semmilyen más megfizethető technológia...
Ja meg, hogy a TFT kiméli a szemet... nemrég kb. 5-6 órát ültem egy 17''-os TFT elött 1280x1024-ben ugye, elég rossz megvilágítás mellett, és a végére úgy megfájdult a szemem, amire legutóbb akkor volt példa amikor egy 15'' CRT elött lanpartyztam egyhuzamban vagy 24órát -
Loha
veterán
Joeid segítségével végre szereztem 10MOhm-os ellenállást és ma meg is csináltam, az ellenállásos fényerő modot [link].
Már 0% fényerővel használtam a DELL P1110-emet, de már így is kezdett kicsit túl világos lenni a képe. A meglévő ellenállással párhuzamosan forrasztottam be a 10MOhm-os új szerzeményt. Most 0% fényerőnél szinte teljesen fekete a képe, ezért 85%-os fényerővel használom, így olyan frankó a feketéje, hogy fekete képernyővédőnél nem lehet megmondani, hogy be van-e kapcsolva a moncsiés persze mellette tökéletesen kontrasztos és kellően világos a kép
Ha már széteszedtem a moncsit kicsit meg is vizslattam belülről, az összes panelen ott virít a SONY felirat, vmint a szervíz kézikönyve is ugyan az mint a SONY G500-é, szóval kijelenthető, hogy ez a moncsi 1/1-ben egy G500-as. -
Loha
veterán
válasz
macikos #1978 üzenetére
Én a Dell P1130-at nézegettem náluk, nagyon szépen mutatna itt az asztalomon, de nincs szívem megválni a mostani Dell-től egyelőre... Ha sikerül tönkretennem az ellenállás moddal, akkor könyebb helyzetben leszek
Ja, és ha látsz véletlenül Sony FW900-at normális áron, akkor szólj nyugottan
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
DroneZ^ #1959 üzenetére
Lehet hülye ötlet, de az jutott az eszembe, hogy ha már úgy is használhatatlanul sötét a 959NF, és nem tudsz vele már mit csinálni, akkor sztem érdemes lenne leszedni a védőfóliát a moncsi képernyőjéről. Ettől jelentősen nőni fog a fényerő, bár ha olyan a szobád hogy besüt a nap, akkor napsütésben eléggé használhatatlan lesz, de a fényerő tuti sokat fog nőni. Mondjuk ehhez is le kell szedni a burkolatot, de sztem ez elöbb, vagy utóbb menni fog
-
Loha
veterán
válasz
DroneZ^ #1948 üzenetére
Ha van burkolat alatt egy fényerő állító poti, akkor azzal érdemes lenne eljátszani...
Tápot lehet cserélni, de sztem csak ugyan ilyenre, és szakember kell hozzá, szóval elég esélytelen. 12k-ért meg kapsz 21''-os IBM-et szóval nem érdemes egy fillért sem rákölteni.
Az enyém is ciripelt amíg megvolt, de nem volt fényerő gondom.
Ha rácsapsz egy nagyot a moncsira, akkor nem villan egyet a moncsi képe? (kontakthiba?) Ez a megoldás sokszor működött már
Legjobb megoldás az lenne, ha az én fölös fényerőmet odaadnám neked és akkor te is jól járnál meg én is -
Loha
veterán
válasz
DroneZ^ #1945 üzenetére
Lehet ez vmi beépített védelem HighlightZone-nál, hogy kímélje a tápot, csak vmi nem úgy működik ahogy kéne...
De valószínübb, hogy szimplán gyengélkedik, a moncsi tápja, a 959NF-eknek az a gyenge pontja.
Highlight nélkül túl sötét a kép max fényerőn is? Kontrasztot is felcsavartad? Azt próbáltad, hogy a színbeállításoknál mindhárom szín csúszkáját feljebb húzod?
Sztem lehet állítani a fényerőt, a moncsin belül egy potival, de ez nem tutkó.
Szoftveres fényerőállítással próbálkoztál? -
Loha
veterán
Olvastam, hogy páran írták, hogy ellenállás mod után jó lett a fényerő, de a Color Return újra elszúrta, tehát biztos van vmi köze hozzá. Megfelelő kábellel meg szoftverrel hardveres módosítás nélkül is meg lehet oldani a fényerő problémát, a monitor ECS portján keresztül... Itt irogatnak róla bővebben: [link]
-
Loha
veterán
válasz
tomcsi23 #1935 üzenetére
Megmondom őszintén nem tudom
Egy régebbi moncsin láttam ilyet, de ott magas fényerőnél látszódtak csak a csíkok. Vhol olvastam vmi okosságot, hogy ezt a video kimenetet vezérlő IC hibája okozza... De olyat is olvastam, hogy ez az ellenállásos mod vkinek megoldotta ezt is...
Oliverda: Elvileg igen, az idővel csökken a monitor fényereje, de ez igazából a kibocsájtott fény erejét jelenti, nem a monitor fényerőbeállítását kell feljebb tolni, ezt jólmegaszontam...
Gyakorlatilag azonos képminőség eléréséhez idővel a fényerőt csökkenteni kell, mert a fekete kivilágosodik, a kontrasztott meg növelni kell, hogy csökkentett fényerő mellett is elég világos legyen a kép. Régi moncsik általában 0% fényerőn, közel maximális kontraszt mellett adnak csak normális képet, feltéve, ha a maximális kontraszton, nem lesz homályos a kép
G520-nak is hasonló felépítése lehet, de nem tudom, hogy használható-e ez a mod.
Ebben a topikban sok okosságot összehordtak, érdemes nézegetni: [link]
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
TFT azért jobb CAD-re mert tökéletes a geometriája, tehát az egyenes vonalak tényleg egyenesek rajta, nem úgy mint a legtöbb CRT-n, amiből nincs tökéletes geomatriájú. Ez CAD-es munkánál zavaró lehet, mert a szem nagyon érzékeny a geometriai hibákra, de ha csak hobbiCADezel akkor még valszeg együtt lehet élni vele.
CRT meg azért jobb TV-re vagy filmezésre, mert egyrészt nincs utánhúzás(ma már ez általában nem probléma), másrészt jobbak a szinek, vmint a szürkeárnyalatok száma több, ami sötétebb filmeknél nagyon jól jön (sötét jeleneteknél sokszor nem látszik TFT-n hogy mi a franc történik), és ami a legfontosabb: bármilyen szögből jól látható.
Az olcsóbb TFT-éknél (amit te is nézegetsz) pedig, ha nem középről nézed a képet, akkor torzulnak szinek, csökken a kontraszt stb, a TV-t meg szereti az ember néha ágyból/kanapéból fekve nézni, vagy párosával (barát/barátnő) és akkor már nehezen valósul meg a pont középről nézés.
CRT-ből Trinitron képcsöves 21-22''-os bármilyen márkás tipus, az a fontos hogy elötte jól nézd meg(próbáld ki).
TFT témában inkább ezt a topikot ajánlanám, jobban értenek itt hozzá mint én: Milyen 19''-os TFT-t? [link] -
Loha
veterán
Ha komolyan akarsz CAD-ezni akkor egyértelműen TFT, internetre, msn-re, office-ra teljesen mind1, hogy mit választasz, TV-zésre, filmezésre egyértelműen messze jobb a CRT, főleg ha nem egyedül nézed
Árban a CRT messze jobb, 12-15k körül lehet venni a 21''-os használt csúcsmodelleket 1év garival, 60k körül meg csak közepes 19''-os TFT-re futja csak. -
Loha
veterán
válasz
ez_meg_emaz #1925 üzenetére
Ha ennyire nincs hely a szobádban, akkor viszont sztem érdemesebb TFT-ben gondolkodni
-
Loha
veterán
Találtam egy jó kis modot a G500-as képcsövek túl nagy fényerő problémájára:
[link]
Szépen le van írva, hogy hogyan kell kicserélni azt az ellenállást, ami a monitor fényerejét szabályozza. -
Loha
veterán
válasz
DroneZ^ #1921 üzenetére
959NF 110kHz. Flatronnál a konvergenciára kell odafigyelni, mert azzal szokott gond lenni.
Nem mind1, hogy milyen SONY 21''-os, ráadásul minden tipusból lehet szart venni, főleg mostanában. Sztem remek a 21'' játékra (csak 20'' látszik), egyrészt mert nagyobb élmény, másrészt meg kevésbé fárasztó hosszú távon, mert kénytelen vagy mozgatni a szemedet
-
Loha
veterán
válasz
ez_meg_emaz #1916 üzenetére
Úgy értem, hogy egy játékra használt moncsinál, elég az átlagos képélesség, tehát nem kell hogy tűéles legyen a képe, természetesen a homályos képű moncsikat messziről el kell kerülni
Játéknál nem zavaró sztem, ha nem tűéles a kép, az inkább szöveges tartalom nézegetésénél zavaró...
CRT ajánlásnál én csak ugyan azt tudom szajkózni mint eddig, 21''-os Trinitron és más semmi!
959NF-nek sötétebb a képe, viszont általában rendben van. LG-nél nagyobb a szórás, meg sztem kevésbé megbízható, de én egyiket sem veném, mert a 21''-os Trinitronokhoz képest mindkettő szar
Akik rácsmaszkos moncsit használnak, azoktól még nem halottam panaszkodást a 2 merevítőszálra, SZVSZ csak azok szokták fikázni, akik csak idejük kisebb részét töltik rögzítőszálas moncsi elött... -
Loha
veterán
válasz
ez_meg_emaz #1912 üzenetére
a shadow mask az magyarul résmaszk?
Gyakorlatilag sima lyukmaszk.
Sztem játékra használt moncsinál, fontos a szép fekete, jó fényerő, és a jó frissítések a megcélzott felbontásban.
Geometria, képélesség, konvergencia sztem játéknál nem nagyon számít. -
Loha
veterán
Öcsém 107P40-eséről is le kellett szednünk a tükrözödésmentes réteget, mert eléggé megkarzolódott. Egy vékony fólia az egész, utána csak jobban fog tükröződni a moncsi, meg kicsit visszább kell venni a fényerőt, de ettől nem villódzhat a moncsi, szóval nézd meg OSD-ben a frissítést, mert sztem nem annyin megy mint amennyire állítottad.
Ez főleg akkor valószínű, ha nem az eredeti VGA kábellel kaptad a moncsit. -
Loha
veterán
Ahogy macikos is mondta, a szellemkép szinte minden estben a rosszminőségű kábel számlájára írható. Marseusból kinézem, hogy vmi gagyi utángyártott kábellel adják el a monsikat. A kábelről könnyen megállípítható, hogy gagyi-e. Ha vékony könnyen hajló kábel, a végein vasmagok nélkül, akkor az szinte biztos, hogy gagyi.
Így néz ki kb. egy jó kábel:
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Ha TFT-n nagyon leveszed a fényerőt, akkor röviden és tömören b*szhatod a kontrasztos képet meg a színeket
Iscariah: Erről a CRT sugárzási témáról már nagyon le lehetne szállni, nagyon sokszor el lett mondva, hogy a modern CRT-k sugárzása elhanyagolható, a szemed meg nem attól fárad, hanem sok más tényezőtől amiket nem irok le megint, de TFT-nél is ugyan úgy megvannak, OLED-nél is meglesznek, és papírlapok olvasásánál is megvannak már századok óta! -
Loha
veterán
CRT-s cikkben a frissítéseknél sztem elég nagy a kavarc.
PAL szabványú analóg TV: 50Hz interlaced 25FPS
NTSC szabványú analóg TV: 60Hz interlaced 29.97FPS
Sztem itt nem kell kavarni ennyi és kész
Egyébként azért azért van eltérés mert az USA-ban 110V 60Hz van, nálunk meg 230V(régebben 220V) 50Hz, és ehhez igazodik a TV is.
Digitális TV-k lehetnek 50 vagy 60Hz interlaced(váltottsoros), vagy 100Hz non-interlaced(nem sorváltó), köztes megoldásról én nem halottam.
Az emberi szem kb. 85-100Hz-et nem lát már vibrálónak. -
Loha
veterán
Sztem amit te fehér világító foltnak látsz a a képernyő belső üvegfelületének tükröződése. 100%-osan átlátszó üveg nincsen, vmennyi fény abból amit a képpontok kibocsájtanak, az üveg belső felületéről is visszatükröződik, a képpontokra. 1100MB ugye egy lyukmaszkos álflat moncsi, tehát a képernyő nem lapos, csak a rajta lévő üveggel laposították ki, tehát gondolom még jobban előjön ez a jelenség mint egy kivül-belül lapos moncsinál.
A jobb 21''-os CRT-knél 1600*1200 is ajánlott, a kevésbé jóknál 1280*960.
A tiedhez én 1152*864-et vagy 1280*960-at ajánlanék.
És 4:3-hoz arányú. -
Loha
veterán
válasz
ATISoft #1335 üzenetére
Elég érdekes probléma... Sztem ennyi próbálkozás után már kizárható a kábel
Már tényleg nem maradt más csak a VGA és a moncsi. Nem hiszem, hogy manapság van értelme CRT-t javítatni, max ha a doboz alatti potik csavargatásával meg lehet oldani, vagy vmi egyszerű csatlakozó forrasztásról van szó... -
Loha
veterán
válasz
Laprasi991 #1158 üzenetére
Sztem első körben próbáld ki a moncsit másik gépen, vagy másik VGA-val, ha erre van lehetőséged, és akkor egy hibaforrást legalább már ki tudnánk zárni, mert én nem vagyok benne biztos hogy a moncsi a ludas.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Macska topik
- Renault, Dacia topik
- Trollok komolyan
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest