- Milyen GPS-t vegyek?
- Na, még egyszer, csak ezúttal OnePlus Open néven
- OpenRock S2 - a második évad jobb
- Kézbe fogták az ultravékony Z Fold7-et
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Végülis leírtad hogy az Intel azért tudott előrukkolni a Core2-vel mert voltak hozzá erőforrásai.
"a lényeg az, hogy egy futó proci vonal áttervezés valószínüleg nem erőforrás függő, hanem irdatlan idő kell hozzá, amit "mi" (ill. a piac) nem szeretünk kivárni"
Ez a mondat így elég ellentétes. Ugyanis az időt csak úgy tudod csökkenteni ha hatalmas erőforrásokat fektetsz a projektbe. Gyakorlatilag több, jobb munkaerőt alkalmazol. Akár hiszed, akár nem, ezeknek az embereknek a bére az ami az egyik legnagyobb kiadás.
Tudom, jól. Pl. jómagam ipari célgépek fejlesztéssel foglalkozom. Általában a munkabér teszi ki az összköltség 40-50%-át. Sokszor (mindig) belefutunk a tarthatalan határidőkbe és az sem ritka hogy anyagilag jelentős buktával zárul a dolog. Persze ha az ember jól kalkulált és szerencsés akkor többször jár ugyanennyire jól...
"A megahertz növekedéssel én szkeptikus volnék, már a P4-eknél is az voltam a 10Ghz-es marketing szövegekkel szemben. Nem tudom miért, de nehezen hiszem el, hogy ez olyan egyszerű lenne."
Ezzel kapcsolatosan én is szkeptikus vagyok. Természetesen ahogy fejlődik a technológia úgy nő az elérhető legnagyobb frekvencia is. Azért érdemes belegondolni hogy a mostani 1V-os processzorokhoz képest ha még lejjebb viszik a működési feszültséget akkor mennyivel csökken a disszipált energia. Ha sikerül lemenni 0,5V-ig, akkor épp négyszer annyi tranzisztort illetve négyszer akkora frekvenciát lehetne elérni mint a mostani csúcs. Különben szuper extrém hűtésekre lesz szükség. Ami meg mechanikát igényel, és annak az árát csökkenteni nem nagyon lehet egy technológiai váltással. Ráadásul a THz feletti tartományban már csak fénnyel működő dolgok jöhetnek szóba.
"Ha a másik felét nézem, vagyis nem a megahertz növekedés irányát, akkor marad a multiprocesszoros útvonal. 8-16-24-32 stb. Ez sem egyszerű, de ezen az úton mintha az AMD járna elöbbre."
Ez a valószínűbb jövő. A párhuzamosítás. Sok egyszerű végrehajtó egységgel, viszont ezeket el kell látni adatokkal. Ami nagy frekvencián üzemelő, széles (fizikailag is jelentős helyet foglaló) memóriacellával lehetséges. Az AMD valóban előbbre jár, de szerintem csak azért mert felvásárolta az ATI-t. A GPU-iban rengeteg stream processzor van. Amúgy szinte biztosra vehető hogy az Intel befogja, majd leelőzi.
Szvsz. az AMD úgy tud előbbre jutni hogy felvásárolja a technikákat. Pl. annak idején a NexGen felvásárlása nagy ötlet volt ( K5, K6 processzorok lettek belőle ). Különben ugyanúgy eltűnt volna az x86-os süllyesztőben mint mondjuk a Rise vagy a Transmeta...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- PlayStation 5
- Filmvilág
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen routert?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen GPS-t vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest