Keresés

Aktív témák

• Sipi

addikt

válasz DcsabaS #33 üzenetére

No, hosszú idő után eljött a nagy pillanat... Végre van időm, hogy különféle kódolással próbálkozzak. Úgyhogy gyorsan bele is futottam jópár kérdésbe, melyekre nem találtam választ.

A lényeg a következő: léteznek olyan beállítások, amelyekről nem tudom eldönteni, hogy a két fő kódolási eljárás (bitrátát fixálom, s a quantizerek változnak, vagy quantizert fixálom, s a bitráta változhat) közül melyikben alkalmazható.

1. kérdés: a per-macroblock quantizerek állítgatása (luminance és darkness masking, temporary és ... complexity masking) fix bitráta vagy fix quantizer esetén értelmes? (Uff, magyarul melyik esetben lehet a fentieket állítgatni?)

2. Ehhez köthetően a per-macroblock kvantálás miatt elcsúszó average quantizert megadott értékre korrigáló Normalize Adaptive Quantization (naq) opció melyik fenti esetben használható?

3. A luminance/chrominance értékekre vonatkozó single coefficient elimination treshold melyik esetben használható?

4. A minimum/maximum macroblock quantizer melyik fenti esetben használható?

5. Megéri-e H.263 helyett MPEG quantizert használni? Mennyiben jobb/más?

6. A quantizer compression pontosan mit csinál? A neve alapján tömöríti a quantizereket, de egyes helyeken azt olvastam, ez arra jó, hogy a low- és high detail frame-ek között a biteket jobban csoportosítsa át. És melyik esetben lehet ezt (is) használni? Fix bitráta vagy fix quantizer?

Köszönettel:

Sipi

• Sipi

addikt

válasz DcsabaS #30 üzenetére

Gyűjtögetem a filmeket - és a legtöbb, amit megszerzek, gusztustalanul rossz minőségű. És még enyhén fogalmaztam. Div3-ban blokkosodva kódolt, elmosódott, nézhetetlen vackokkal van tele a Net.
    Ezért minél több információt szeretnék összegyűjteni, hogy hogyan lehet jó minőségű DivX-kódolású filmet létrehozni, mikre kell ügyelni. Merthogy két egyforma film nem létezik, nem lehet úgy kódolni, hogy na, beállítom egy csúszkán a maximális minőséget, és hajrá. De nem mindig volt egyértelmű, hogy a sok paraméter mikor mit is csinál.
    Volt egy kis vita az MPlayer listáján, ahol többen kérték, hogy legyen néhány előre beállított választási lehetőség, pl. jó-nagyon jó-szuper minőség. Leírták, ez miért lehetetlen - azóta eléggé rosszallóan tekintek a ''Rippeld le SmartRipperrel, aztán kódold be xy programmal, a legjobb minőség presettel'' típusú javaslatokra.
    Köszönöm, most már van esélyem elindulni - neki merek állni saját rippek létrehozásának, TV-műsor felvételének, etc. Ki tudja, egyszer talán orvosi célokra készített full PAL felbontású DivX-eket is merek majd készíteni...:)

Sipi

• Sipi

addikt

válasz DcsabaS #26 üzenetére

Újabb köszönet! Jól kezdődik a napom...:)

Írtad, hogy DivX esetében a színmélységben kvantálás a kodek belügye. A lavcodec-ben találtam pár paramétert, ami viszont lehet, hogy ezzel függ össze.

- vlelim (-1000-1000) single coefficient elimination threshold for luminance
    - vcelim (-1000-1000) single coefficient elimination threshold for chrominance
    - lumi_mask(0.0-1.0) luminance masking
    - dark_mask(0.0-1.0) darkness masking

A leírás szerint a luminance/chrominance értékeket befolyásolja, az utóbbi kettő főleg blokkosodás ellen jó.

Most már mintha kezdeném érteni a dolgokat. Csak ne lenne még ezen kívül kb. 30 paraméter...:P

Sipi

• Sipi

addikt

válasz DcsabaS #26 üzenetére

Azannya, köszönöm!!! Ez kimerítő válasz volt!

A hangot miért a 2. menetben célszerű tömöríteni? Elvileg - a szinkronon kívül - nincs köze a videóhoz, tehát ha először tömörítem, utána szimplán kihagyhatom a tömörítési folyamatból. Így viszont lesz egy fix méretű 100 megás hangom, így egy 700 megás CD esetén marad 600 megám a videóra.

Ha így csinálod, VBR is nyugodtan mehet, hiszen mindenképpen fix méretű file-t kapsz. Ha viszont nem akarom később darabolni, akkor nyugodtan használhatom?

Kézzel be lehet tenni keyframe-et az ominózus helyekre (képváltásokhoz), vagy ezt teljesen automatikusan végzi a kodek, én csak egy teljes filmre érvényes beállítást tudok eszközölni? (Pl. sűrítem a számukat, minden 1/100-dik másodpercben legyen egy.)

(GMC: azt hiszem, MPlayerben ez lehet a vm4. 4 motion vector per macroblock.)

Köszönöm!

Sipi

• Sipi

addikt

válasz Cathfaern #24 üzenetére

Az MPlayer biztosan megmondja. Windows alatt nem láttam még ilyen lejátszót.

Sipi

• Sipi

addikt

válasz Den #22 üzenetére

Hát, azért egy gui nem ártana, már csak a videóhoz sem...:)))

Sipi

• Sipi

addikt

válasz Den #20 üzenetére

Most a Linuxosok meg fognak kövezni, de a Red Hatnek, Mandrake-nek, SuSe-nak pont ez a baja. Nem túl gyorsak. A legtöbb, ami adható, hogy i686-osra (tehát Pentiumra) optimalizálják, de Neked gondolom AthlonXP-d van, ami azért jóval többet tudna... Ráadásul vagy túlságosan windows-os, vagy rengeteg opció van benne, amivel ugyan finomhangolhatod, de képtelenség őket megjegyezni.

Ha forrásból fordítasz, nem csak az adott processzorra, hanem az adott architektúrára is optimalizálhatsz. (Mármint hogy egy AthlonXP és egy sima Pentium között nem csak MHz-beli különbség, nem csak processzoron belüli különbség, hanem alaplapi különbség is van.)

Sipi

• Sipi

addikt

válasz Den #18 üzenetére

Ezek szerint még Linuxot is telepítened kell... Ha szeretsz ''buzerálni'', elmélyedni a dolgokban, szereted a kezedben tartani a gépet, esetleg ajánlhatom a Gentoo Linuxot. Minden programot forráskódból letölt, lefordít és telepít. Emiatt élő Internet-kapcsolat kell neki. Nagyon jó a dokumentációja. Nekem olyan érzésem van vele, mintha szoftveresen moddoltam volna a gépemet...:)

Sipi

• Sipi

addikt

Ez az első topikom. Zavarbaejtő cím, visszafoghatatlan szófosás rajtam, dupla hozzászólások részemről... Valaki offolja szét, mert most métereken keresztül csak én vagyok benne! :)) :)) :))

Sipi

• Sipi

addikt

válasz Den #14 üzenetére

De ha pontosan megírod, mire akarod használni a gépet, honnan játssza le a számokat, stb, segítek összeszedni, milyen programok jöhetnének szóba, hogyan legyenek belőve, stb. Feltéve persze, ha tudok...:)

Sipi

• Sipi

addikt

válasz Den #14 üzenetére

Igen, így tökéletesen menni fog, ha előtte belőtted az alkalmazásokat. Gondolok itt pl. arra, hogy az mplayer-ben beállítottad, az infratávirányító melyik gombja mit csinál. Utána pedig link egy parancsfile-ra, amiben csak annyi van, hogy ''mplayer -tv on:driver=v4l:device=/dev/video0: ...''.

Egyébként érdemes megnézned a [L]http://www.mythtv.org/[/L] és a [L]http://sourceforge.net/projects/freevo/[/L] címet. Mindkettő multimédiás boxot varázsol a gépből. Nekem a freevo-t sosem sikerült beüzemelnem, a MythTV-t majdnem, de ott a gagyi videokártyám a ludas. Az utóbbi trükkös cucc: mindenképpen meg KELL neki adni egy országot, s ennek megfelelően letölti a Netről, hogy ott milyen TV-adók vannak, és azokon milyen műsor megy. Ezt utána menüsen nézni tudod, beállíthatod, hogy melyiket vegye fel, stb. Képeket, zenéket is böngészhetsz vele. Tetszik - csak kár, hogy nem megy...:)

Sipi

• Sipi

addikt

válasz DcsabaS #5 üzenetére

Itt úgy érted, hogy állandó bitrátát véve alapul, a quant maxot veszem fel 6-ra, ugye? A minimum meg, gondolom, 2.

Én három menetben szoktam kódolni, az elsőben csak a hangot tömöríted be, így ha a méret a lényeg, nagyon pontosan meg lehet adni, mennyi legyen a bitrate. A következő menetben megvizsgálja a videót, utána kódolja.

A key frame-ekkel érdemes variálni? Mit lehet vele elérni? (Azon kívül, hogy összedűtöm az egész video-folyamot...:))

Mit jelent a Bidirectional Encoding, QP és Gmc?

Köszi! A végén csak kikupálódok...:)

Sipi

• Sipi

addikt

válasz DcsabaS #5 üzenetére

Igen, igazad van, végül is nem mplayer-gond. Amiket írtál, jók, de én Linux alatt akarok kódolni, az mplayer-rel, azért gondoltam erre. No meg azért is, mert az mplayer-es doksikban sok olyan okosság van, amit elolvasva megtudtam pár dolgot magáról a DivX-be való tömörítésről. A VirtualDub és hasonló programokat annak idején megnéztem, de egyrészt nem ad annyi beállítási lehetőséget, mint az mplayer (bár lehet, hogy ma már nem így van), másrészt az mplayer-doksikkal összehasonlítva: az utóbbiak alapján magáról az mpeg-szabványokról, tömörítésekről tudtam meg sokmindent, és mivel az mplayer opciói a szabványban leírt dolgokat valósítják meg, könnyen kezelni tudtam (egy részüket:))). A Windows alatti kódolókkal az a bajom, hogy adnak opciókat, de azok többnyire egyes emberek által kitalált, ömlesztett funkciók, amelyekről nem tudom, micsodák. Pl. a vqmin/vqmax párosról már tudom, micsoda, mit érhetek el vele. A legtöbb wines opcióról ugyanezt nem tudom elmondani, mert legfeljebb annyit tudtam meg róluk, hogy ha bekapcsolom/nagyobbra tolom a csúszkát, jobb minőséget kapok. De ez - mplayer olvasgatás után - tuti, hogy nem így van, minden film más és más eset. Sokat kell próbálgatni.

Püff neki, hosszú lett. Félig aludtam közben, remélem, nem írtam csúnyákat...:)

Sipi

• Sipi

addikt

Elnézést a dupla irományokért, kezdek elaludni, és néha nem látom, hova kattintok! :(

Sipi

• Sipi

addikt

válasz Den #6 üzenetére

Pontosabban: az mplayert lehet GUI-val is használni, de az nem tud annyit, mint parancssorból.:)

Ha a kerneled kezeli a tunert, az mplayer/mencoder is, mert a standard v4l interfészt használja.
    (Én a GeForce2 GTS-emre SVSH-csatlakozóval dugott ASUS TVüBoxomat használom, a rivatv driverével. Nem olyan jó a minősége, mint Win alatt, de itt legalább működik a felvétel.)

Az ATI-hoz nem igazán tudok hozzászólni, nekem sosem volt olyanom. Attól is függ, milyen ATI (Radeon, Rage, vagy valami mai). Nézd meg a Gatos drivert ([L]http://gatos.sourceforge.net/[/L], ez bizonyos ATI kártyákon kezeli a TV-Int is.

Az mplayerhez írtak egy vidix video drivert, ami Ati, Matrox kártyákhoz biztosít olyan drivert, amivel esetenként sokkal jobban játszik le videókat.

Elvileg minden Linuxos program indítható paraméterezve, vagy van egy konfig állománya, amiben minden paraméter leírható. A XawTV-nek pl., ami egy egész jó (bár nem túl szép) TV-néző alkalmazás, a configjában minden paraméter beállítható - így, ha máshogy akarod parancssorból hívni, csinálsz x konfigot, és a xawtv-t más-más konfig file-lal hívod meg.

Sipi

• Sipi

addikt

válasz Den #6 üzenetére

Pontosabban: az mplayert lehet GUI-val is használni, de az nem tud annyit, mint parancssorból.:)

Ha a kerneled kezeli a tunert, az mplayer/mencoder is, mert a standard v4l interfészt használja.
    (Én a GeForce2 GTS-emre SVSH-csatlakozóval dugott ASUS TVüBoxomat használom, a rivatv driverével. Nem olyan jó a minősége, mint Win alatt, de itt legalább működik a felvétel.)

Az ATI-hoz nem igazán tudok hozzászólni, nekem sosem volt olyanom. Attól is függ, milyen ATI (Radeon, Rage, vagy valami mai). Nézd meg a Gatos drivert ([L][/L]

Úgy tudom mplayert nem csak graifkus felülettel lehet futtatni, hanem karakteresen és indításkor felparaméterezve. Ez érdekelne, és hogy ez esetleg kezel-e tv tunert is, illetve van-e olyan linuxos program ami kezel tunert (ati-t) és paraméterezve indítható?

• Sipi

addikt

válasz KovacsUr #4 üzenetére

Köszönöm! Ez már az lett volna...:) Nem tudtam, hogy jól értelmeztem-e a doksikat. De akkor juhé, idáig minden stimmt.

Pontosan mi az a quantizer? (Ha tudnám, a következő kérdésem is meg lenne válaszolva: miért nincs értelme, ha quant=1, miért jó a 2, és miért lesz egyre csúnyább, ha nő?)

Ezek szerint: ha konstans bitrátát (vbitrate=xxx), vagyis változó kvantálást használok, értelme van a min és max kvantálás megadásának. Ezzel egyensúlyozhatok a nagyobb méret (kicsi min) és a rosszabb minőség (max nagy) között. Ha pedig konstans kvantálást (vqscale=xxx), ezeknek nincs értelme - ekkor a vrc_maxrate és vrc_minrate nyer értelmet?

A vqdiff (maximum quantizer difference between I or P frames) melyik esetben használható?

A vratetol (filesize tolerance in kbit) melyik esetben használható?

A naq (normalize adaptive quantization) opció melyik esetben nyer értelmet? A leírás szerint a makroblokkokon belüli kvantáláshoz való, értem, mit csinál, csak azt nem, hogy a makroblokkokon belüli műveleteket (lumi_mask, dark_mask, stb.) állandó bitráta vagy állandó kvantálás esetében lehet-e használni.

Azt hiszem, csak ennyi...:)

Még egyszer kösz!

Sipi

• Sipi

addikt

válasz KovacsUr #4 üzenetére

Köszönöm! Ez már az lett volna...:) Nem tudtam, hogy jól értelmeztem-e a doksikat. De akkor juhé, idáig minden stimmt.

Pontosan mi az a quantizer? (Ha tudnám, a következő kérdésem is meg lenne válaszolva: miért nincs értelme, ha quant=1, miért jó a 2, és miért lesz egyre csúnyább, ha nő?)

Ezek szerint: ha konstans bitrátát (vbitrate=xxx), vagyis változó kvantálást használok, értelme van a min és max kvantálás megadásának. Ezzel egyensúlyozhatok a nagyobb méret (kicsi min) és a rosszabb minőség (max nagy) között. Ha pedig konstans kvantálást (vqscale=xxx), ezeknek nincs értelme - ekkor a vrc_maxrate és vrc_minrate nyer értelmet?

A vqdiff (maximum quantizer difference between I or P frames) melyik esetben használható?

A vratetol (filesize tolerance in kbit) melyik esetben használható?

A naq (normalize adaptive quantization) opció melyik esetben nyer értelmet? A leírás szerint a makroblokkokon belüli kvantáláshoz való, értem, mit csinál, csak azt nem, hogy a makroblokkokon belüli műveleteket (lumi_mask, dark_mask, stb.) állandó bitráta vagy állandó kvantálás esetében lehet-e használni.

Azt hiszem, csak ennyi...:)

Még egyszer kösz!

Sipi

• Sipi

addikt

Kicsit értelmesebben: két lehetőségem van. Az egyik, hogy a bitrátát adom meg, ekkor megadom, hogy a kodek mennyi bitet használhat adott frame tömörítéséhez, és majd eldönti, hogy milyen kvantálási értékekkel tudja ezt elérni. A másik pedig az, hogy megadom, fixen ennyi legyen a kvantálási érték (mi ez magyarul? - quantizer), ekkor a minőség állandó, de változni fog a bitráta, ergo ismeretlen a végleges file-hossz.

Sipi

• Sipi

addikt

No, aki tudja, szóljon...:)

Szóval, MPlayerrel DVD-DivX átalakítás. A doksikat, levlistákat, stb. böngészgetve kezd összeállni a kép, de még van sok homályos pont.

Alapvetően a következők jöttek le: ha MPEG4-be akarok tömöríteni, két választásom van: 1.) hosszúságra optimalizálom az anyagot (pl. 2 CD-s rip), ekkor a kvantálás változó lesz, vagyis a minőség is, vagy 2.) állandó kvantálást állítok be, de ekkor a kész anyag mérete nem jósolható meg előre. Van egy harmadik út is: 2- vagy többmenetes tömörítésnél az első menetben állandó kvantálást állítok be, ekkor a minőség rulez, a másodikban pedig állandó bitrátát, ekkor a hosszát tudom szabályozni.

Jól látom, vagy sem? Ha igen, jön a többi kérdés...:)

Sipi

Aktív témák

Hirdetés