- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Google Pixel topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Apple Watch
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Íme az új Android Auto!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wind-Storm
őstag
válasz
gabikiraly2 #12967 üzenetére
Ezt tudom, persze, a sorrendjét viszont nem.
Nincs mi, ezért van a fórum -
Wind-Storm
őstag
válasz
gabikiraly2 #12964 üzenetére
A fekete szinte biztos, hogy a GND, amelyikre meg adod a +t és működik vele a venti az a 12V helye. A többi kettőt pedig meg kell találni.
Amúgy itt egy kép a kiosztásról:
(#12965)
Ha mindkét ventinél tudod melyik az, és a tápban is jó helyre kötötted, akkor valószínű az lesz.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
gabikiraly2 #12962 üzenetére
Az fordulatszám visszajelző kábele biztos, a többi variálható lenne?
Miből gondolod, hogy biztos?
Szerintem a PWM meg a sense felcserélődött, ennél a ventinél a színek bármit takarhatnak.
A GND meg a 12 Volt a helyén kell, hogy legyen.Én tuti fognám azt a ventit és megkeresném a helyes vezetékeit, majd rákötném az alaplap egy only PWM módon szabályzó csatlakozójára és tesztelném, hogy tudja-e úgy szabályozni. Ha tudja, akkor a beépítendő ventit is kell tudni szabályoznia a tápnak. Egyéb esetben más szabványt használ, bár ezt kétlem, hogy így lenne.
De azért vigyázni a dologgal, mert egy fordított polaritás simán kinyírhatja a venti elektronikáját és kész.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
gabikiraly2 #12960 üzenetére
Rosszul kötötted be?
-
nzozz
aktív tag
válasz
gabikiraly2 #12832 üzenetére
gabikiraly2: szívesen!
Wind-Storm: nem én akarom kicserélni ill. nem tudok róla, hogy döglődne, de talán pont azért kell kicserélni... A teljesítmény jele P, mértékegysége Watt (W).
mmdms: P=U x I (teljesítmény = feszültség szorozva árammal)
benjamin23: Google a barátod, de ha a trafóról max. 24V körüli fesz.t ad le, akkor egyenirányítóhíd + puffer + 7805 (5V) vagy 7812 (12V) -os stab.IC -vel és 2db csatival simán megoldható ez a probléma is
Sokee: tulajdonképp minek kellenek ezek? Feszültségeket kimérni? Bár nem hinném, hogy az említett kis tuninghoz hardveres "beavatkozás" kéne, de lehetséges....
szab.tam: szerintem egész egyszerűen beforrasztasz egy teljesítmény ellenállás a pozitív (sárga, 12V) ágba egy molex anya és apa csatlakozó, némi vezeték és meg van oldva a probléma. Az ellenállás változtatásával tudod szabályozni a ford.számot.
-
nzozz
aktív tag
válasz
gabikiraly2 #12830 üzenetére
Piros: + táp
Fekete: GND
Sárga: RPM visszajelzés
Eddig megegyezik az összes ventin, ugyanezekkel a színekkel, a 4. szál csak a PWM -es ventiken található meg, a szín nem mindig ua.
A PWM (Pulse Width Modulation = Pulzus Szélesség Moduláció) lényege, hogy nem a feszültséget változtatja, hanem nagy frekvencián ki/be kapcsolja azt. Ennek a frekvenciának a változtatásával lehet szabályozni tulajdonképpen a ventilátort. De őszinte leszek, nem tudom ehhez minek a 4. szál. És jobban belegondolva, így lehet, hogy nem tudod csak úgy kimérni.
De szerintem az összes számítógépekben használt ventinek elektronikai szempontból csak a feszültsége és áramfelvétele(vagy teljesítménye) ismert ill. hogy PWM -es vagy sem. Ezek mind meg vannak adva, nem kell mérni. A hasonló paraméterű venti választása jelen esetben a hasonló teljesítményű és méretű, esetleg légszállítású venti választása jelenti. -
nzozz
aktív tag
válasz
gabikiraly2 #12828 üzenetére
Helló!
Igazából mit szeretnél kimérni? És mi célból? Ha a venti feszültségét akarod kimérni (bár nem tudom minek...) akkor legegyszerűbb ha leveszed a ventin lévő matricát és rámérsz arra a 2 forrpontra, ahova a piros és fekete kábelek csatlakoznak (DC feszmérés, 20V határral). Persze ehhez nem ár kiszedni a ventit és bekapcsolni a tápot... úgyhogy azért óvatosan!
-
Wind-Storm
őstag
válasz
gabikiraly2 #11057 üzenetére
Kérdezd meg DaveJr kollégát, biztosan tud neked ilyen csatit keríteni
-
Kvazár
őstag
válasz
gabikiraly2 #10167 üzenetére
Válaszd a legmagasabb teljesítményűt, hogy ne melegedjen nagyon.
-
Kvazár
őstag
válasz
gabikiraly2 #10165 üzenetére
Mit szeretnél megtudni?
Válaszd a kiszámolt értékhez legközelebb értéken lévőt és akkor jó lesz. -
Kvazár
őstag
válasz
gabikiraly2 #10163 üzenetére
Meglehet igen!
Lomexben megkapni hozzá mindent. (Csatlakozók, vezetékek, ellenállások.)
Az ellenállás értékét pedig a feszültségosztó képletével kitudod számolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- OLED TV topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Háztartási gépek
- E-roller topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged