- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic V2 - origami
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #42323 üzenetére
Ha tippelnem kellene: kb.: +5W kakaót adna terhelve a CPU-nak, és fél órával több nézegetni valót találnál a biosban?
Mennyivel jobban néz már ki az I/O shild!Még mindig káprázik a szemem, pedig nem vagyok földműves
(#42325) Ringman: Amíg el nem hasal ez a supermicro lap, addig marad, a CFI A7879-ben!
-
törölt tag
válasz
DiceBlade #42319 üzenetére
A memóriát nem kell eladni, elég bios-ban beállítani időzítést, feszültséget.
Meg kellene nézni még párszor a héten/hónapban, hátha lesz.lga 1155-ben bőven van annyi potenciál, arra hogy építs rá egy homokozót. Ahol kipróbálod mire fogod használni mindennap, és mire ritkábban a szervered. Mire kitapasztalod, esetleg kinövöd, már azt is tudni fogod hogy konkrétan mennyi erőforrás szükséges a ténykedésedhez, és lehet rá "létező optimális" hardvert vásárolni.
Nyugodj meg, amikor elkezdtem, én is túltoltam: Dual Xeon CPU, 32GB ram, hardveres Raid vezérlő, 8db SAS HDD... Minden össze volt hordva.
Most meg egy D525-ös Atom CPU "dübörög" a NAS-ban 4GB memóriával! -
törölt tag
válasz
DiceBlade #42303 üzenetére
3570T-nek kisebb a szivárgó árama, és használhatnál 1333-as memóriát, ha bírja 1,35V-al, mert 1V körüli CPU mellé jobb választás mint az 1,5V-os.
i3-as proci nekem sem jött be médialejátszóba, csak ha letiltottam a HT-t, de úgy magas volt a CPU terhelés és sokkal jobban melegedett mint az I5.
Ha van rendesen pénzed, rendszer-meghajtónak Intel DC S-37x0-szériás SSD-t próbáld ki, mióta ez van szó szerint hideg az I5 FHD YT videó nézés alatt is.
-
törölt tag
válasz
IamSociopath #42242 üzenetére
Nekem is volt ilyen késztetésem, egész durva hardvereket, hűtéseket hordtam kombináltam össze.
De ahogy kiderült, hogy ezeket a (2007-2010) CPU/GPU-kat durván tuningolni is lehet ezekkel a hűtésekkel, picit nagyobb fordulattal és adódott lehetőség 250W-os VGA-kat "kipróbálni", alább hagyódott és csináltam egy "hangos" vizes mATX gépet. Nem volt az olyan gáz, simán bealudtam a duruzsolására és a melegre amit csinált.
450W-ot disszipált 1/2 térfogatban mint a Dragon. Ezt tovább feleztem, ma kb.: 1/4 térfogatnál tartok és 350-400W disszipációnál. -
törölt tag
válasz
IamSociopath #42240 üzenetére
Ha van rá ennyi hely*, és kell hogy helyben legyen a HDD akkor ez is célravezető megoldás.
*Ez egy chieftek nagytorony?
-
törölt tag
válasz
Cucuska2 #42229 üzenetére
Azt le se merném írni, hogy mi történik, ha egy hdd-t s hűtés nélkül, meleg környezetben folyamatosan terhelsz.
Passzív gép / HDD csak választani kell a kettő közül.
Amúgy nagyon kemény kompromisszumokkal, előkészülettel együtt lehet élni bizonyos HDD-kel, úgy hogy még zavaró sem lesz felpörgés/előtt után, és még belese döglik.
Nálam egy 200GB-SSD és egy 500-as WD AV-25 van szendvicsben, felakasztva szilikontüskékre egy 3Kg körüli masszív húzott alu+acél házban, amit 500Rpm-es folyadékcsapágyas venti szellőztet. HDD 9 percrel tétlenség után leáll, és 1.8sec alatt felpörög 20500 üzemórával ezelőtt még 1,4sec-alatt indult el.
A teljesen passzív gépnél 1db 400GB-s ssd és helyi hálóban egy NAS, 4db 7200-as WD RE4 HDD-el dolgozik.
-
törölt tag
válasz
hegegabi80 #42206 üzenetére
Amikor én megpattantam, akkor volt az mATX lapok fénykora leáldozóban, be voltam berendezkedve teljes vízhűtéssel, egy kompakt házba:
De úgy alakult, hogy az összes tényező, ami számomra fontos volt, és érdekelté tett: a Int. FW port, és hogy CPU-tól második slot legyen az 1. PCI-express slot 1-2 generáció alatt megszűnt az alaplapokon.
Átkerült a vga szorosan a CPU mellé, ami a vízhűtés csövezését zilálta tette, és nem tudtam csatlakoztatni a FW. hangkártyámat a géphez.Szóval maradt egy "üres ház" egy marék vastag fekete csővel és 1db ssd-vel, sajnos nem volt olyan sok hely az asztalomon hogy eltűrjem, így tovább léptem.
A kép 5 éve készült amikor "kiköltöztem". Azóta is ez a seasonic táp hajtja a gépem
.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #42181 üzenetére
Az a láb nem érzékel, nincs hozzá sense bemenet sem a kodeken.
Regeditben az SPDIF(bemenet) és a Realtek Digital Output(kimenet) definiálva van, mellettük egy-egy marék reg. key Win alatt.
Ezen a néven keresd.
Ami min. meg kell tenni, hogy működjön elméletben: engedélyezni a digital kimenetet, be-pach-elni az audio mixer kimenetére, illetve a jelszintet beállítani 0-tól eltérőre. Nem feltétlen kell, hogy legyen hozzá grafikus felületed, ha eddig eljutsz.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #42179 üzenetére
Még annyit elfelejtettem, hogy a szoftverben is tudni kell engedélyezned azt a kijáratot, olyan drivert kell keríteni, vagy mókolni rajta*.
*Élő ember mesélte, hogy visszafejtette, és egy egy .ini file/registri stringek vannak a driver melé társítva, amivel akár parametrikus-eq-is tud az 1 dolláros kodek DSP-je.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #42174 üzenetére
Itt a dokumentáció: [link]
A 48-as láb az spdif kimenet, 86-os oldalon taglalja hogy milyen alkatrészeket vár el a láb és a tüske (RCA) illetve toslink csatlakozó közé.
Kövesd végig csipogóval, és ellenőrizd mi van beforrasztva. Kép alapján minden be van forrasztva 98% hogy koax-hoz jó lesz. Optikához a 48-as lábra kellene forrasztani a 10nF-os kondi "elé".
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
vampire17 #42153 üzenetére
Szia!
Szoktam nézni a PH! aprót, azt a 40K nyugodtan félreteheted csak alaplapra és várhatsz hogy felbukkanjon egy. De még ha találsz is, ezek nagy valószínűséggel nem fognak neked "passzívan" működni, mivel elég sűrűn vannak az alkatrészek, és a vrm is csak 2-3 fázisú, minden alkatrésze aktív hűtésre van kitalálva. Nem lesz stabil.
Amikor a kezedben lesz egy Dual gigabit NIC bővítő kártya, ami aktív hűtés nélkül is üzembiztos, gyere vissza.
Egy H61-es lap és egy T-s 2. generációs i5 még rá is vehető a passzív üzemre, ezek hárman kb. 40K-ból kijönnek, ha jó vételeket fogsz ki.
Ebben a cpu hűtés, a külső tápegység+Dc-Dc és az olcsó ház még nincs benne. -
törölt tag
válasz
IamSociopath #42145 üzenetére
Igen, fokozottabb a kockázata hogy sípol/kattog valamelyik állapotában a gép, csendes környezetben erősen ellenjavallat a használata.
Még egy fontos amire figyelj, hogy: ilyen kis teljesítményű DC-DC mellé nem jár 4p CPU táp-csatlakozó, azt külön kellhet megvenni.
Remélem elsőre sikerrel jársz!
-
törölt tag
válasz
IamSociopath #42142 üzenetére
Szia!
Van lehetőség közvetlenül ATX csatlakozóba dugható DC-DC konvertert választani paneltáp helyett, elkerülve a vezeték korbácsot.
-Maga a DC-DC konverzió nagyon jó hatásfokkal történik 95% felett, viszont az AC-DC konverzió még mindig gyenge max. 85-88% körüli hatásfokot lehet elérni 100W körüli kockákkal, 90%-ot 250W körülvel.
-Általános a túl áram, túl és alulfeszültség elleni védelem, micro-controller felel ezekért a funkciókért is.
-Ez csak akkor fordulhat elő, ha az AC-DC nem tud magától visszaállni üzemi állapotba, nem jelenik meg a kimenetén a feszültség. Maga a DC-DC az ATX szabvány betartása esetén nem okozhat ilyet.
Ha hangos környezetbe kerül /nem lakószoba/ használhatsz széles feszültség bemenetű DC-DC és egy megbízható delta electronic typ. laptop tápegységet, elvileg 1-2%-al jobb hatásfokra lehet számítani, mint egy 12V-os rendszerű AC-DC-vel plusz DC-DC-vel ilyen kis terhelésnél.
Viszont előfordulhat olyan buktató, hogy nagyon alacsony terhelés esetén a 12V-on nem indul el a lap/tápegység kombináció, ennek utána kell olvasni/ki kell próbálni.
-
törölt tag
válasz
velizare #42132 üzenetére
lett egy pár ősz hajszálad, de még nincs vége:
Ha a hűtést cpu bracket nélkül teszed fel, akkor a hátlapi merevítővel ne a furatoknál, hanem a cpu foglalat alatt/háta mögött legyen alátámasztva!
Mert első esetben a furatoknál és a foglalat közepén támadó erők hatására az üvegszálas pcb elhajlik a foglalattal együtt, közepén lévő lábakon csökken a kontaktus nyomás. Ami érintkezési hibát jelent becsíkozhat az IGP/megfagyhat a gép ha bármilyen kis erőhatás éri a hűtőt. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
gaben1117 #42100 üzenetére
Arányaiból egy mATX desktop háznak néz ki low profil bővítőkkel. Az hogy 1db szellőztető ventilátor került rá (optimális helyre) egyéb oldalsó perforáció nélkül, arra enged következtetni hogy megrendelésre készült, valamelyik szolgáltató/brand-nek.
A gyenge minőségű képen is látszik, hogy az előlap és a oldallap színe több árnyalatot elüt egymástól, átfújták volna a palástot.?
Belseje még érdekes lehet, ill. az hogy a bekapcsoló gomb milyen megoldású. Esetleg itt találnál egy PCB-t amin van felirat, akár a gyártóé.
Zsír megoldódott
-
törölt tag
Ja, de azért is folyót kellett sírni, majd csodát tenni, mert bármiről kaptam árajánlatot, annak max.: a felét voltak hajlandóak kifizetni.
Fél-pénzből lett egy used, de full-os mobil WS, de a rendszer SSD+OS-t még én szponzorálom bele, cserébe megengedik, hogy dolgozhatok vele. -
törölt tag
Ahogy én értelmezem prezentációs célra használná ahol nincs ekkora párhuzamos terhelés. De hátha leírja ő is.
Mi i7+16GB rammal lövünk ilyen feladatokra, mert nem lehet tudni mit hoz az előadó, 10 percel kezdés előtt érkezik. Ami kijönne a gépből azt 600-an néznek, ha kijön.
Win10 meg jajdejó ehhez.
(#42015) Diocles: Ki vannak száradva a kondik a monitor tápjában, párat már rendbe raktam ilyen tünetekkel.
-
törölt tag
válasz
pappesz #42008 üzenetére
Magára a Video+ppt. feladatra nevetségesen erős a hardver, egyedül a win10 miatt keresnék sokkal erősebb hardvert, hogy egy esetleges háttérben futó frissítés alatt ne lehessen megégni vele a főnökség előtt.
Ha valakinek magán célra megy, és nem múlik azon pénz hogy megy/nem megy akkor OK.
(#42007): Egy kéz fent!
-
törölt tag
Erre egy +1 hardver csere előtt.
100%-on tekerő diszket a taskmanager-ben a túl sok lemezre várakozó feladat/CPU okozza, az így keletkező akadás "mértékét" meg az átlagos válaszidő mutatja.
Win10-el HTPC-zni drágább lesz a végén a lemez igénybevétel miatt, mintha valami célszoftvert használna.
(#42005) pappesz: Egy használt H61+ivy-b i5 T/xeon procis gépet tennék össze Pico psu-val, kínai led tápegységgel. Ez használt alkatrészben <50K. kell még hozzá memória + nagyon patent SSD, borítás.
Nem dadog W10 alatt és néma, kis szerencsével 100K alatt össze lehet vadászni.
-
törölt tag
válasz
Ringman #41964 üzenetére
Szia!
A koolink ház jobb hátsó részén lévő hálózati betápból kinyúló korbács, és a felette lévő merevítő helyzetét lenne jó ha lemérnéd, fontos hogy ezek mennyire lógnak be az alaplap fölé, és milyen magasan vannak az alaplap síkjától. Valamint ezen az oldalon mennyi hely van az alaplap széle és a ház oldala között.
Ezzel meg a beszerezhető AM4-es hűtő kínálat összefésülésével szerintem ki tudunk még két alaplapot zárni a háromból, ami nem férne el toronyhűtővel. Könnyebb lesz választani közülük.
-
törölt tag
válasz
Grave_444 #41934 üzenetére
Ha szeretnéd:
A psu kábelek nagy része felesleges, ahogy a vga saját ventilátora is, talán a burkolata is. A felső PWM ventit elvezérli a VGA megfelelő profillal.
2,5"-os meghajtókat az előlapra fel lehet tenni egymás mellé/alá, rövidebb sata kábellel a táp mögött vezetve.
Táp bevezető helyére talán beférne egy iec aljzat, amire 90°-ban el lehetne vezetni a kábelt, akár az alaplap tálca alatt átvinni.USB és front panel kábeleket lenne a legnehezebb szépen eltüntetni.
-
törölt tag
válasz
Archttila #41902 üzenetére
Se szép, se szellős nem lett tőle
(#41903) Nirvanus: ha az egy enermax táp volt, ne bánkódj utána.
(#41905) sati: azok a sarkok... Összképben annyit ront, hogy a kombi ventirács és a cső kivezetések kialakított rész látható lett, az meg pont nem a legszebb része ennek a háznak.
Megértem hogy nehezen vették rá.
-
törölt tag
válasz
energy4ever #41867 üzenetére
-
törölt tag
Összességében nézve természetesen nem. De pl.: NV driver érzékeny arra hogy milyen mag van alatta, Rizsával nem fog annyi AVG/Max. fps-t adni. Nálam 20-50%-al csökkent a Max. fps játéktól függően. -50 és 500FPS-ről van szó! 3570K@4,5 vs. 1800X.
Ha fix. 100%-on akarod látni a GPU-t akkor nem ezt keresed.
-
törölt tag
Ha túl tudod tenni rajta magad hogy nem minden helyzetben lesz VGA limit, csak abban az esetben hagyd ott a 7700-at. Ezzel együtt hasznos, is ez a feature, mert kevésbé melegít miatta a VGA.
Amúgy minimum fura/zavaró lesz az elején, mert minden apró játékélményt befolyásoló dolgot az arcodba tol, aminek eddig nem tulajdonítottál nagy jelentőséget, mert nem lehetett még ilyen direkt a kapcsolatod a PC-vel.Rám elég nagy hatást gyakorol(t), jelenleg annál a stációnál tart a Zen-kálvária, hogy: már az LCD TV után húzását is látom, amíg "nem melegszik be" a panel/elektronika. Egy plazma TV-t ki szeretnék próbálni vele
-
törölt tag
válasz
Archttila #41832 üzenetére
Beszélek én is össze vissza
BKNy lencse fejű is jó, lényeg hogy kellően nagy felületű legyen a csavar fej alatti rész, és kellően alacsony a csavarfej hogy a csatlakozókkal ne interfráljon. Torx-al még laposabb lehet.
Önzáró anya, nem zárt anya.: [link]
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #41825 üzenetére
-a bill. "elvesztése" arra utal hogy a tápfesze (5V) ingadozik.
-Azok a "vicc" csatlakozók jelenthetnek instabil kontaktot, és pillanatnyi nagy áramnál eshet rajta akkora feszültség, hogy 12V alá kerül a Pico-n a tápfesz, letilt. Próba képpen cseréld le ezeket egy egyszerű csokira.GND a házhoz egy ponton legyen kötve, csak a ups kimeneténél, se az akku se az AC-DC GND-je ne csatlakozzon máshol a vázhoz.
A fastON csatlakozók szoruljanak rendesen, amúgy azokat is el lehetne hagyni, meg a mini FTjr-t is a ups-psu között, ott is esik némi fesz az átmeneti ellenálláson.Ha ezzel megvagy tegyél fel egy képet, ha mersz.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #41823 üzenetére
-Próbáltad-e már árnyékolt kábelt használni, vagy ferritgyűrűt a bekapcs/sleep gomb kábelére húzni?
-Nincs földhurok az egységek között, amin az ébredéskor hirtelen meginduló áram zavart okozhatna?
-A szünet mentes nincs úgy beállítva, hogy alacsony feszültségnél elaltassa a gépet? -
törölt tag
Szia!
Annyit tegyél meg - mielőtt tápot cserélsz - hogy videó lejátszást indítása után marokra fogod és megrázod az AC-DC-t, átmozgatod az összes kábelt-csatlakozót. Megfogod a hűtőbordát marokra és megbillegteted óvatosan körbe, Illetve a ramokat körömmel megpöccinted.
Ha netán valamelyik lépésnél szétfagyna, az utalhat a probléma eredetére.
A Széles bemenetű DC-DC-vel általában probléma szokott lenni, hogy valamelyik üzem állapotában sípoló hangot hallat.
Ha az eredeti 120-as Pico psu-d van és tényleg hibásnak bizonyulna, felvásárolom.
(#41821) soneec: a vágást abban az esetben tedd meg, ha tudsz is vele együtt élni, mert könnyen tönkre lehet tenni vizuálisan a házat. Javasolnám hogy kérdezz rá a gyártónál hogy van-e lehetőség pót oldal lapot rendelni, ha valami balul ütne ki.
A minta élőben sokkal erősebb lesz, mint a rajzon mutat, mert a belső élen kivilágít a nyers alu színe.
Ha teheted olyat válassz ami erősen harmonizál a fedélen található rácsozattal. -
törölt tag
válasz
soneec #41805 üzenetére
Vizezéssel arra számíts, hogy töredéke lesz annak a ventinek a léghozama, amire a radiátor elé/mögé kerül.
Másrészt a CPU-n a vizesblokkal a körülötte lévő VRM kevésbé lesz kitéve légmozgásnak.Egy nagyon egyszerű módszer: egyesével kapcsolgasd fix 50%-ról maximumra a ventilátorokat, jegyezd fel az állandósult hőmérsékleteket/eset. Amelyik a legkisebb diferenciát adja a fix 50%-hoz képest, azt külön meg kell nézni kikapcsolva, ha kikapcsolva jobb akkor megfordítva, ha megfordítva rosszabb akkor kiszerelve.
-Így első benyomásra a legalsó nem sok vizet zavar, ő lesz a felesleges.
-Majd azt az oldallapot amin a két ventilátor van, be kellene fedni egy kartonpapírral, és csak ott kivágni ahol a ventilátorok lapátjait is ki takarná. Ha így mérhetően jobb a végeredmény, ebbe a két pozícióba kellene elhelyezni két olyan jószág, ami alacsony fordulaton is nagy nyomást csinál.
-Ha ez megvan és még mindig indokolt a kompakt vizezés, akkor az elhagyott venti helyére kockázatmentesen beépítheted az AIO hőleadóját.Én így, ebben a sorrendben tapogatóznék ebben az esetben.
-
törölt tag
válasz
soneec #41796 üzenetére
Nem gond.
A noctua jobban légnyomás/fordulat-ra van kihegyezve, szűkebb helyeken intenzívebb áramlást hoz létre. Az Eloop biztosan fül barátabb nála, amíg nem a ház alsó részére szereled fel, rotorral lefelé, addig nem lehet ezekből sem baj.
Ház zegzugosságát elnézve, summa 1db ventilátor biztosan kevés ahhoz hogy valódi szellőzést produkáljon.
Fogdosd körbe, hogy kiderüljön hol áll meg/gyűlik össze a meleg, mely területeket kerüli ki, a szellőzés. -
törölt tag
válasz
soneec #41790 üzenetére
Nem feltétlen ez a topic, de ha venni kellene, akkor a NF-A14 FLX/PWM
Nem a világ leghalkabb ventilátora 800-1000 RPM felett, de mindegy milyen orientációban szereled fel, nem nő meg idővel a zaja, ezt nem tudja más.
Nanoxia Deep silence PWM, fractal desingn SS R2, Silverstone AP141-et, és a NF-A14 PWM-et próbáltam ki eddig.
-
törölt tag
válasz
felora:) #41719 üzenetére
Tudom mire gondolsz, de gyárban azt lemossák, hullámforrasztás után, és az nem így néz ki. a második kép jobb oldalán, a fehéres folt az annak a maradványa.
Lehet flux, mert valaki már próbálta/sikeresen javította a lapot.
Vagy lehet akár odakenődött, kiszáradt hővezető paszta, annak van hasonló színe..
Első esetben megkérdezheted azokat akik itt PH-n foglalkoznak ilyennel, hogy volt-e hozzá szerencséjük. Óvatosan fel lehet deríteni az előző tulaj nevét/számát/e-mail címét, ha van rá energiád.
-
törölt tag
válasz
tippm86 #41709 üzenetére
Ha van egy multimétered akkor CPU tápdugó GND/+12V és a foglalat tövénél lévő kondik csíktalan vége között nem szabad zárlatnak lennie.
Ha van tápod is, CPU és memória behelyezése nélkül is fel kell állnia a CPU feszültségeinek a power on gomb megnyomására.Első képen a sárga/zöld trutyi az mi?
Második képen a kondi csík felőli lábán égés szagnak kell lennie, "ha az az". Valamint a kép alsó részén a 0.1-es ellenállás szakadt?!-nak néz ki.
-
törölt tag
válasz
#25954560 #41655 üzenetére
A vándorló csavarok miatt nem lehet 2x ugyan úgy össze rakni.
Pontosabban a derékszögben az éleknél zárómegoldásokat alapból problémásak lesznek, amúgy az össze záró palást nagyon jól fogja a ventilátor hangot, egyedül a kialakuló "cső" okozta rezonancia tud zavaró lenni, ha ott van a befúvó ventilátornak pl. az alaphangja.
500W+ tdp-hez meg lesz fordulat.Én ezért gondolom hogy nem lesz "végleges" állapota egy ilyen keretnek
-
törölt tag
válasz
Grave_444 #41638 üzenetére
Elfogadom, a gömböcsége, Y2K-szerű egyszerűsége okán inkább bájos mint szép.
(#41639) cinemazealot: Van egy pár alu házam amit meg is tartok, az AE - S21T- eladtam, lemondtam a PCI + Dvga-ról . Azok 12-18-27K környékén jöttek használtan, jó ideje nem találtam hasonlókat itt aprón.
Ami még ezen kívül tetszik min, 2x ennyi.
A második 10,5"-os VGA-tol, és a Z77-es laptól megváltam, így nagyábol okafogyottá vált a projekt. Azóta találtam 500W feletti körüli 1U-s platinum tápot, amivel a CPU hűtő mellé mehetne.
(#41640) HookR: Szerintem 6 és a 8 rétegű PCB előállítási költsége között 20-30% eltérés lehet, végfelhasználónál ~ 10-15 usd max.
Szerintem arra számoltak a gyártók, hogy minél olcsóbb lapot tudjanak előhúzni a paplakból, mert egyrészt versenyképes árazást ígért az AMD, másrészt nem a rétegigényt akartak kielégíteni.
Van egy olyan sejtésem, hogy az X370-mellé jobb minőségű biost, magasabb memória órajelet adhat a gyártó, mint a 350, 320, 300-as kiépítés mellé.(#41641) &rew: Majd ha lesz borítása is probléma lesz a lap és a VGA közötti szűk hely.
Én a hátával tenném a lapot, a VGA-kat elforgatva 90°-al és közéjük valami acéllemezt, a radiátor fújhatna közéjük. A 12V 50A-t vihetné két réz sín a táptól, amibe a korbács+csatlakozó 4-5cm-es darabja lenne csak beforrasztva.Az a variálható váz okos dolog fejlesztéshez, "szimulációhoz".
(#41644) sati: Szívesen
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Archttila #41609 üzenetére
Ha ez puha alamánium lemez, akkor a metrikus menet nem a végleges megoldás.
Ha már így alakult, hajtsál be a lemez háta mögül lapos fejű, torx M4*5..8-at rozsdamentes anyagból,
Elvileg a kiálló csavarokra be kell tudnod simán csúsztatni a VGA hátlapját, ha az alaplap pontosan van becsavarozva ezért jól vezeti meg a PCI-express slot a VGA-t.Ez után akár be is ragaszthatod egy csepp menetragasztóval az alamániumba, hogy ne szopósodjon ki a metrikus menet. Én láttam már élőben fekete M4 zártanyát, tekersz 1-1-et 2 a csavar végére, öröm boldogság, örök élet.
-
törölt tag
Ez már tényleg különleges, bár az árához képest nem sok anyag van benne, nem látom így elsőre hogy egy nebula, vagy egy minicube-nál mivel ad többet amik kb.: 1/10-ébe kerülnek.
4x2,5" hot swap nas-hoz karcsú, amúgy hétköznapi netezős-konfig-ként, meg valószínű nem lesz kihasználva ez az előnye.
Egyik sarkára állítva, dizájn-nas-nak a 80"-os TV mellé a fényes ezüstre festett falú nappaliba
.
-
törölt tag
válasz
flashpointer #41549 üzenetére
Az megvan, hogy a radiátor feletti részen kívül sehol máshol nincs rajta perforáció, csak amit az IO csatlakozók körül hagytak, a dugók kiszélesedő részének
Ez olyan gyönyörű.
-
törölt tag
Ez az egyik problémája ennek a háznak, túl közel van az oldalfal a VGA-hoz,
A másik, hogy oldallapokat nem lehet billenés nélkül, egyszerre be pattintani ezekbe a klipszekbe, ilyen kicsi helyet hagyni a a váz és alapok között óhatatlan összevered a házat.Jót tett neki hogy a sarkok meg vannak törve a piros csíkkal, de a négyzetes alapterület, négyzetes kivágások miatt gomb/kábelkivezetés olyan kisiparinak tűnik. Viszont bekapcsoló gomb működtetésének élménye nagyon jó irányba fordíthatja a user XP-t, ha az nagyon masszív, érzést sugall. De a benne lévő két színű led, már nem biztos hogy nem fog gagyi hatást kelteni.
-
törölt tag
válasz
#25954560 #41531 üzenetére
Nagyon tisztességes munka, és a minimal-megoldásodat is imádom, de legalább ugyan ennyire szeretek kötözködni is
:
Vannak olyan komponensek, aminek a 3,3V és az 5V-ot már nem szabályozzák tovább az alaplapon. Ha bármi instabilitást tapasztalsz, vagy anomáliát, akkor legelőször ezeket duplázd meg a két ATX csatlakozó között. Ezek a komponensek nem vesznek fel 10A-eket, de pölö.: a vga pci-express portból felszippant 3,3V-ből pár A-t és akár rövid a vezeték hossz ellenére is esik rajta akkorra feszültség, hogy a VGA által végzett stby-wakeup vagy wake-stby állapotváltás esetleg meg tudhatja bolondítani az alaplap 3,3V-os ágat, ha túl nagy a belső ellenállása a tápnak, a vezetékezés miatt.
A Ciripelést a tekercseken (főleg a VGA ad időben drasztikus áramváltozásokat) átfolyó áram gyors változása okozza, amit a porvasmag méretváltozással követ le, és ez a rezgés alakul át hanghullámokká.
Elsőre a VGA által keltett képi-tartalom-változással-összefüggő-modulálást próbálnám csökkenteni, úgy hogy az energiagazdálkodását kevésbé intenzív szintre választanám meg. Akár a TDP limit változtatása is eszembe jutna.
Második lépésnek a hangforrással kellene foglalkozni: Ha nem túl nagy a disszipációja, csak langyos a tekercs a PCI-express táp csasatlakozó felől, akkor impregnálnám, bevonnám valamilyen sűrű mégis elasztikus anyaggal. Meg kellene nézni hogy a PCB-hez hozzá ér-e a porvasmag, ha igen akkor egy nagyon picit el kell emelni (1mm) majd PVA-val (faragasztó) egy fecskendő és egy vastag tű segítségével fel kellene tölteni a tekercs testet és a pcb-tekercs közti részt. Ez a cucc nekem bevált rezgés mentesítésre, könnyű vele bánni, eltávolítani, olcsó 5*.
Step down megoldásnál, nagy áramnál, a halható tartományban lévő frekvenciával ingadozó terheléssel mindig lesz valamekkora coil whine! Ha 0-ra megszünteted a DC-DC-ben, akkor a VGA VRM-ből fogod hallani, ha onnan is kiirtod, akkor a AC-DC-ből. Mindig a leggyengébb láncszem "szakad".
-
törölt tag
válasz
alevan #41521 üzenetére
Az elektronika teljesítménnyel, megbízhatóságával nem lehet jelentősen nagyobb baj, de a rajta lévő kábelek/csatlakozók is low-cost megoldások. Van kockázata, hogy ezek valamelyike okoz beazonosíthatatlan instabilitást.
Ha korbács nélkül használod, pl nincs 3,5/2,5 hdd/ssd betervezve akkor csak a dc-jack kitágulása melegedése jelent valós veszélyt, de ezt könnyen lehet detektálni, és cserélni is.
-
törölt tag
Te vágod, az csak fix távolságra tartja a viszonyítási ponttól a vágófejet.
A vágott felület minősége azon múlik hogy a forgáspont és síkja mennyire fix, mennyit kopik közben a szerszám éle míg körbehaladsz.Szerintem úgy számold a nyers átmérőt, hogy még egy hengerre ragasztott csiszolóvászonnal át kell kezelni, hogy szemnek derékszögű legyen a vágott él, sorja, kenődések nélkül.
Amúgy szögletes házon a teljesen szabályos, köralakú nyíllás nem harmonizál semmivel, az csak egy luk, ami magára vonja a figyelmet. szvsz.
-
törölt tag
válasz
szzimo53 #41441 üzenetére
Szia!
1. elméletben igen a 160W nagyobb mint a 120W, de azt is figyelembe kell venni, hogy melyik hardver mennyire veszi igénybe a (3,3v/5v/12v) tápágat, illetve milyen képességekkel rendelkezik a tápegység. Ezeket az adatokat dokumentációban, ill. jobban felszerelt külföldi oldalak méréseiben találod meg.
2. ha a 24 Pin-es tápcsatlakozót fogad az alaplap, és azt dugsz bele, akkor a 12 és 3,3V-on keresztül ki tudja szolgálni összesen max. 75W-al a 16x-es kártyát.
A picopsu molex kimenetét átfordítani 6 pin-re szerintem problémás, ha vékony kábelen jön, egy apró bontható csatlakozón keresztül, és még egyébb eszközök is lehetnek rádugva.3. AC-DC-böl min. olyan teljesítmény kell választani, ami a rendszer teljesen beterhelt átlag fogyasztását maradéktalanul kielégíti, a csúcsfogyasztásra szokott még 20% tartalék lenni bennük(áramlimit), ezen felül.
Többünknél bevált a fém borítású beépíthető AC-DC-k. Egészen jó áron hozzáférhetőek és ezek folyamatos üzemre vannak tervezve, nem úgy mint a xbox tápegység, vagy laptoptöltők.pl.:[link]
-
törölt tag
válasz
KaiotEch #41427 üzenetére
My-2-cent:
2U racktálcára fúrsz likakat amin keresztül felcsavarozod az alkattrészeket, hdd-ket lógatva. Kerítesz egy rávaló szép fa/szálcsiszolt alu lemezt, amire ráragasztasz szivacsból egy útvesztőt, amibe valahova teszel 2db ventilátort ami a szellőzést csinálja, és az egészből semmi sem fog hallatszani.
Az alu/fa lap aljára választasz négy esztétikus talpat.Megértem ha kész megoldást szeretnél, de ennél ultimate-ebb-et, tartósabbat nem fogsz kapni még 300K-ért sem.
-
törölt tag
válasz
Pista0001 #41420 üzenetére
Sima intel brand d2700 csinált olyat hogy hp 2065-el sötét volt a kép boot helyett, amíg nem talált bootolható eszközt, ami a boot orderel egybe vágott volna. Van némi rutinom de így is 10 percet elvett az éltemből.
-
törölt tag
válasz
#25954560 #41397 üzenetére
75x2,5mm vékony kötegelővel korbácsba lehet rendezni, nem kell rátépni elsőre, formálható marad nyomkodással, hajlítással, akár erősebb ívet is tudsz bele tenni. Amikor elégedett vagy picit jobban meghúzod +2-3 kattanás, és egy elég merev pászma lesz a vége. Egy új és éles sniccerből kiengedsz 5mm és szépen lassan, kis erővel le lehet vágni a felesleget, még szép is lesz.
Ennél helytakarékosabb, tömörebb megoldást nem tudok.
A CPU tápkábelből a 4 pin(144W) is elbír alapon a processzorral, ha adtak ilyet hozzá nyugodtan használhatod a 8 szálas helyett, kevesebb a kóc.
A VGA tápkábele nagyon nyűgösnek látszik, ebből eredménytelen kínlódás helyett, hardveres próba és elégedettség kialakulása után csináltatnék megfelelő hosszút(4<->6 Pin-el a végein), úgy hogy L alakban az előlap mögött el lehessen vezetni a VGA-hoz. -
törölt tag
Boldog Békés Karácsonyt!
-
törölt tag
válasz
#34576640 #41366 üzenetére
Ha rákerülhet a CPU-ra egy potens toronyhűtő, a VGA-t meg lecseréled ref.-re ami a hő 80% házon kívülre teszi, és beleraksz 2db 800-1000RPM-en tekerő 120mm-es ventit, ami a VGA-ból bennmaradó hőt kitessékeli, akkor elméletben a toronyhűtő teljesítőképessége is érintetlen marad, megvalósítható komolyabb bonyodalom nélkül.
Ennél van egy fokozattal optimálisabb megoldás ilyen kis térfogatnál, de ahhoz elég sokat kell faragni, nem kapható kulcsra készen és csak ~4C° előnye van vga-n mérve.
-
törölt tag
válasz
#34576640 #41350 üzenetére
Ha sokat húrcibálnád, esetleg néha rákényszerülnél nem kézipoggyászként felvinni, akkor egy ref. kártyával jobban járnál.:
Egyrészt 520g-al könnyebb, másrészt a hűtő egész jól egyben tartja, harmadrészt van lehetőség a hátsójánál fogva fixen odacsavarozni egy darab lemezzel a házhoz, amikkel egyszerre csökkentheted az esélyét, hogy kitépi a pci-express csatlakozót a kártya egy nagyobb zöttyenőnél, vagy lesarkazza a hűtő a GPU-t.Persze nem törvényszerű hogy megtörténik, de jobb elejét venni a cifra káromkodásnak.
-
törölt tag
Persze hogy jó, de szerintem pazarlás.
Utána kellene mérni, hogy a gumi kerettel együtt fel tudod-e légzáróan szerelni arra a furán 8-szögletű kivágásra.az egy "gyengébb" venti, de rack-es szerverbe tettem 2db-ot és 5 év üzem után "bontva" is be tudtam állítani nagyon halk-ra és mellé a legalacsonyabb hőmérsékletet produkálja a nas-ban. Szerintem nagyon megér 1250-ft-ot.
-
törölt tag
Egy nagyobb nyomású ventit keress, és növeld addig a fordulatszámát, amíg a rácson keresztül kézzel érezhető légáram nem jön, a VGA oldalán a jobb felső sarokból érezhetően langyosabbnak kell lennie. Ekkor történik "valami" amit szellőzésnek lehet nevezni.
200W-os sum TDP-nél még nem szabad hogy probléma legyen 1db 120mm-es ventilátorral.
szerk.:A Ház aljára mint ahogy a túl oldalon van.. csinálhatsz szellőzőt úgy hogy nem fog látszani.
Nekem egy 4790 OC volt mókuskerekes hűtéssel HIS? volt, annak teljesen jó volt ez a ház, bő 200W fölött volt a kártya OC-val.
Más: Restaurálom a su-go 05B-t, Tápot, előlapot rendbe tettem. Elég hitvány sz@r egy konstrukció, az életkedvem is elment, de legalább kicsi és fekete.
Elkezdem felértékelni a FT03-Mini-t, olyan idegesítő utána belenyúlni egy ilyen utánzatba
-
törölt tag
-
törölt tag
A 120-as-ban nagyobb esélyed van, mert alacsony fordulathoz is tartozhat elégséges légszállítás.
80mm-esben könnyű a rotor ahhoz hogy a leggyengédebb motor, nyomaték ingadozását kiegyenlítse a tehetetlensége, szóval motorzaj elkerülhetetlen.Ezen felül Van/volt pár-féle ventilátor amit kipróbáltam, de közülük egy sem volt, ami bármilyen feladatra alkalmas lett volna, úgy hogy "csendes"-re volt véve a fordulatszáma.
-
törölt tag
Első eset eredeti kupakkal pont átlépte a 65C°-ot, újrapasztázva hagyományos trutyival: 61-62C
Második eset 48-68C° között marad böngészés+YT FHD videó. Aidával stress-test-el beterhelve fél óra alatt eléri 96C° és vissza vesz 1db szorzót, úgymarad. Ha stress-teszt alatt közelébe teszel egy ventilátort, akkor 40-42C°-ban tetőzik.Nem tudom hogy a CPU-d hogy van pasztázva, menyire homorú a kupakja, ezek leronthatják az eredményeket.
-
törölt tag
Van egy boot faliure guard ami ezt csinálhatja ami leírtrál:
Boot Failure Guard Message
If the computer fails to boot for a number of times the system automatically restores
the default settings.Nem lehet-e, hogy a Memóriád rosszul van beállítva?! feszültség időzítések?!
Az is segíthet, ha memória nélkül elindítod a gépet, áramtalanítás után. lekapcsolod. Vissza teszed a memóriát, beállítod pontosan. (kinézed aida64 Alaplap->SPD-ből a memóriamodul pontos órajel-időzítés párosait, és a modul alap feszültségét is beállítod hozzá kézzel. )Illetve ezt meg próbálhatod ki/be kapcsolni:
CSM (Compatibility Support Module)
szerk: ha 1db modullal használod, akkor nézd meg légyszíves a manuálban, hogy melyik csatlakozóba kell tenni azt.
-
törölt tag
válasz
djsiegfried #41167 üzenetére
Áramot legpontosabban és legegyszerűbben az xbox táp kimenetén lévő, soros (áramfigyelő) ellenálláson eső feszültségből számolhatod ki.
Ha ez nem hozzáférhető, akkor csinálhatsz magadnak egy 0,05Ohm-os mérőadaptert, vagy akár a táp vezetékéének a belső ellenállásán eső feszültséget is mérheted, ez jó nagy szokott lenni pl.:GND harisnyánál 0,1-0,2 Ohm.
200mV-os méréshatárral lehet kezdeni, 20-50-100mV/A -re lehet számítani metódustól függően.DC Lakatfogó szerintem lassú és pontatlan kis áramoknál, de ha azzal akarsz mérni, csak az egyik vezetéket szabad beletenni, vagy a GND-t, vagy a 12V-ot! Különben két azonos mennyiségű áramot, de ellentétes irányba vivő vezeték által keltett mágneses tér kioltja egymást, és ~0-t fog mutatni a műszer.
-
törölt tag
Nekem tetszik az a ház, de egy ventilátort számolj bele pluszban (CPU hűtőn kívül), ami a légcserét végzi, különben lassan de eléggé felmelegedhetnek a HDD-k.
Muteromnál egy ennél laposabb alu házban van egy ilyen konfig, nem úsztam meg a 40mm-es ventilátor bekötését 3,3V-ra, pedig meg kellett volna csinálnia a szellőzést is a 80x15-ös ventilátornak, mert pont fölötte volt a perforáció.
(#41154) tippm86: Szerintem a CPU-ra+HDD-re is határeset
-
törölt tag
Ezt a DC-DC-t megkapod jóval olcsóbban HA-ról.
Ez egy ilyen tápnak a másolata, ha nem akarsz vele problémába futni egyáltalán, a kábeleit lecseréled valami márkásabb tápról kitermelt csatlakozóra, és fixre forrasztod azokat a pcb-re.
Ha kalandvágyó vagy, tudom ajánlani ezt az univerzális Laptop töltőt, átalakítható 365/24/7-re a belseje pl.:[link]
-
törölt tag
Hasonló esetet boncolgattunk pár hozzászóláson keresztül.
Kell valami kicsi, de a bekapcsolás folyamán állandóan jelen levő terhelés a 12V-on: ellenállás/led-szalag.
Különben nem lesz indulásnál elég stabil a táp kimenő feszültsége, nem tudja reset-elni magát az alaplap a boot-hoz.Nem egyértelműen a teljesítmény arány a lényeg, hanem hogy bekapcsolásnál 0, majd felugró terhelésnél is stabil maradjon a kimenet, ezt nem mindegyik táp tudja. Nekem egy ilyen bajos konfig 4 táp közül csak egy HX1000-el volt hajlandó indulni stabilan, ami elég jól cáfolja az 1KW-jával a túl nagy teljesítmény/fogyasztás arányt
-
törölt tag
válasz
djsiegfried #41125 üzenetére
Nagyon röviden: alapterhelés nélkül nagyon ritkán vált át ON állásba a kapcsoló elem a transzformátor előtt, hogy tartani tudja a névleges kimeneti feszültséget 0 terheléssel. Amikor a terhelés rákerül, a vezeték végén lehullik a feszültség amit a remote sens érzékel, és a valós terheléshez képest túl magas kitöltési tényezőt állít be a kapcsoló elemen, amitől a feszültség jelentősen ingadozhat amit alul/túlfeszültségnek érzékel a védem, leállítja-elindítja a tápot.
Meg lehet próbálni a sense-t a vezeték táp felől végén bekötni, úgy kisebbet lökhet indításnál, cserébe nem korrigálja ki a vezetéken eső feszültséget, de még mindig szerencsésebb mint nem bekötni.
Mellé egy-két watt-nyi ellenállást bele lehet tenni a tápba a kimenettel párhuzamosan, ki kell kísérletezni mennyi lesz az elég.
Az említett fet-nek nincs közvetlen köze a problémához, az rendeltetés szerűen működik.
Azok a feszültségek hibátlanok@#41117
-
törölt tag
válasz
djsiegfried #41112 üzenetére
Ha van rá lehetőség, 500mA-nyi Ohmikus fogyasztót tegyél a 12V-os ágra, ami ad egy alap terhelést a DC-DC-nek.
Szerintem ez lesz a baja, és ezért nem áll fel /mindig/ st-by-ból.
Ha elindult, nézd meg biosban milyen feszültségeket kap.
-
törölt tag
válasz
djsiegfried #41110 üzenetére
Nekem egy ehhez nagyon hasonló kudarccal indult az ismerkedés a Témával, mATXről jöttem volna ITX-re (LGA775), elég nagy szop@'s volt, mire rájöttem miért nem indul el, mivel nem volt hozzá How-To, meg keltett érteni hogyan működik a platform, lap.
Az innen szerzett tapasztalatok fel felfrissítése után, 1155-el nem volt semmi problémám, pedig elég bizarr dolgokat követtem el, eredményesen.Drukkolok hogy ne add fel a küzdelmet az ereménye előtt.
-
törölt tag
válasz
djsiegfried #41093 üzenetére
Nekem a HT-s verzió van, ami összesen 1db m.pci-express csatlakozóval gazdagabb mint a sima. 120W-os pico psu lassan 6 éve szolgálja hibátlanul.
Ha le tudsz akasztani ilyen dc-dc-t, át lehet alakítani a vezetékeit így:[link]
11V-ot adó Xbox táp azért problémás, mert mire a dc-dc kimenetére kerül és beterhelődik tovább esik 2-3 tizedet, amúgy +/-5% -on belül kellene lennie az alaplapnál mérhetően (11,4-12,6V között) .
-
törölt tag
válasz
hektorka69 #41042 üzenetére
Ez érdekes.:.:
F10 ENTER-rel próbálj kilépni, miután megváltoztattad az értékeket.
Ha ez nem működik, akkor húzd le az OS-es drive-ot, ha ekkor nem áll vissza, visszalépve a biosba, akkor Win-es program eltávolít, ha feltettél bármi util-t az alaplapi cd-ről.
Elem csere, esetleg van valami gond a cpu hőmérséklet visszajelzésével?
-
törölt tag
válasz
hektorka69 #41038 üzenetére
Bios-ban a H/W monitor fülön tudsz definiálni CPU hőmérséklet-ventilátor fordulatszám függvényt, amivel KELLENE szabályoznia a rádugott PWM ventilátorokat, nem kell win.-es program/driver/akármi hozzá.
-
törölt tag
Csak most néztem át a képeid:[ITX-Box V12]
Annyi építő jellegű észrevételt tennék, hogy:
A tetején a rácsozat beengedi a port, a riseren és a tápon (vízszintes felület) fog leülni, ami elég jól látható lesz a sok kivágás miatt.
Az SFX táp kilépő légáramlatát fel kellene használni a VGA körüli levegő cserélésére.
A VGA hűtős végét riser-en lévő 1db pöcök tartja, érdemes lesz a PCB-t táv-tartózni+csavarozni.
Az alaplap tálcán felül-alul hagynék kivágást amin 4db sata kábelt át lehet bujtatni a 2,5"-os lemezekig.
Ezen felül hatalmas riszpekt részemről, mert letisztult és precíz munka, messze van ez már a "Box"-tól.
Szerk.: Ezt nem csúfítanám el, mekkora esélye van hogy valaki mini-1080Ti-vel akarjon kínlódni, amikor a normál/extra méretű custom hűtősök, és a FE. se futja ki magát intenzív szellőzés nélkül.
-
törölt tag
válasz
djsiegfried #40994 üzenetére
Hint.: azt a processzort csak P2.10-es bios-tól támogatja a lap:[link]
-
törölt tag
válasz
djsiegfried #40991 üzenetére
Bármi lehet.
Ennyi információból azt tippelném hogy: a PG jelet nem kapja meg a táp az alaplaptól 450ms-on belül és lekapcsol.
El kellene indítani külön a táp részleget, lemérni és külön egy ismert tápról a pc-s részt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- EA Sports WRC '23
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Háztartási gépek
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Mini PC, tiny PC HP Fujitsu Esprimo i5-7500T
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest