Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• .mf

veterán

válasz rekid #7171 üzenetére

"Isten ments.. akkor már inkább valamelyik rollei. Kínai cucc kínai minőség."

Akkor már inkább valami más. A Rollei is kínai cucc (átmatricázott Fotopro), kínai minőség. Oké, egy fokkal jobb kínai, talán kevésbé hullámzó minőséggel - de vannak kínai állványaim, amik jobbak, mint a Rollei, és olcsóbbak voltak nála (pedig akciósan vettem).
    Az akciós áráért a C5i úgy-ahogy elmegy, de jónak nem nevezném.

Zsoltzsolt: a monopoddá alakíthatósak gyenge pontja pont az a rész, láttam már képeket, ahol az ment szét, ezáltal tripodként használhatatlan lett. A másik meg az, hogy ezek általában utazóállványok, tehát monopodként sokkal rövidebbek annál, hogy kényelmesen tudd használni.
    Monopodot olyanoknál szoktam még látni, akik hosszú telével lőnek és nehéz a gép+obi folyamatosan tartani, de közben kell tudni gyorsan is mozogni, követni a témát (sport, madár, állatfotó). Ha monopod kell, vegyél monopodot, ne átalakíthatóst. Vannak olcsó monopodok is. Nekem is van itthon egy Weifeng 1003, olcsó monopodnak elmegy, egy átalakíthatósnál biztos jobb, de évek óta csak porosodik, nem vagyok nagytelés, nem használom.

• .mf

veterán

válasz x86x64 #7135 üzenetére

31k? Vagy nagyon felmentek az árak, vagy rossz helyen nézed. A Nanomax megvolt, igaz jópár éve, de kb fele ennyiért vettem. Az egyetlen állványom, amit eladtam - nem ajánlom. A Manfi valszeg jobb minőségű, de azt se ajánlanám, ennyiért már vannak jobbak nála.

Mekkora kell, mire kell?

• .mf

veterán

válasz peppe79 #7134 üzenetére

Jóisaz. Ma én is a m4/3 cuccom vittem magammal, amikor kimotoroztam naplementét nézni - az én táskám még annál is könnyebb volt, pedig még egy kis üveg víz is volt benne :P :))
    EM5, 9-18, 20, 45, + két akku - ez egy nagyobb övtáskában elfér, plusz a friss állvány.

Hogy on is legyek, egyúttal fel is avattam az új állványt. Budaörs Farkashegyen most is volt szél, lökésekkel. Az állvány maxra nyitva + a középoszlop felcsavarozva de nem kinyitva m4/3-hoz még adekvát, majd viszek FF vázat is, de úgy érzem az ott már kicsit határ-feszegetés, legalábbis középoszloppal, és főleg ilyen szeles időben. Hosszú expóknál (30-60 s) az erős széllökések már próbára tették, az Esthajnalcsillag kistelével már nem teljesen egyenes csíkot húzott. Középoszlop nélkül, alacsonyabb lábszöggel már valszeg jó lett volna, csak olyan mélyre motoros cuccban, merev cross-csizmában már nem volt kedvem hajolgatni, és a hideg süvöltő szélben úgy elgémberedtek az ujjaim, hogy már obisapkát is alig bírtam feltenni, csatot sem sikerült egy kézzel kinyitni...

• .mf

veterán

válasz peppe79 #7131 üzenetére

50 nap alatt összeadódtak a távok :DDD Google maps timeline (szerintem elég alábecsült: sokszor csak a pontokat kötötte össze légvonalban, még ha az út szerpentines is volt) statjai szerint 330 km gyalog, 50 km bringa, 10500 km vonat-busz-metró, 270 km autó, és 19000 km repülő.

Az állvány 1.7 kilója már csak a hab volt a tortán, mint írtam, sokszor a hegyekbe legkönnyebb kiépítésben is 17~18, de néha 22.5 kilónyi cuccal mentem. Gondolom ezután nem meglepő, hogy elhatároztam, hogyha megint ilyenre adom a fejem (esélyes), akkor könnyítek a cuccomon. Csak a fotós felszerelés 6.5~7 kiló volt, ebből legalább 3 kilót szeretnék faragni - az állvány-csere már -1.2 kg, a csak pár képnél használt telezoom helyett egy 135 f4 -550 g, vaku-cuccok helyett belső akkus lámpa -500 g, kisebb-könnyebb táska, kevesebb egyéb kiegészítő, valamint ha kijön a Samyang 18 f2.8 Z-re is, akkor arra lecserélem az UWA zoomot adapterestül, az is -350~400g.

• .mf

veterán

válasz ANOka #7128 üzenetére

Lehet Alin kívül máshol is kapni? :) De csak BF akcióban volt annyi, most már visszament a normál árra.

Azért azt leszögezném, hogy ez egy céleszköz, ami arra jó, amit én kerestem hosszútávú túrázásra (kicsi, kis átmérőjű, könnyű, még épp elég magas, hogy gazból kilásson), de általános felhasználásra már nem, ahhoz túl kicsi és gyenge.

• .mf

veterán

válasz .mf #7061 üzenetére

Nosch...

Szóval megjártam Japánt a C5i-vel, más állványt nem is vittem magammal (pedig gondolkoztam rajta, hogy bedobjam-e a mini Hamát is, de végül nem vittem, sajnos), éshát... Már ott is nézelődtem, mi a kínálat mini állványokból a boltokban (láttam sok Gitzot, Leofotot, Siruit - csak mind elég drága volt, használtan is), aztán amint hazaértem, rendeltem is egy mini állványt :DDD az Aoka 163CL-re esett a választás, most érkezett meg.

Nem rossz a C5i, akciós áráért még elmegy... A két hónapos út végére rosszabbul nézett ki, mint az Induro AT214-esem, ami kb 5 év alatt sokkal több országot látott már. Sok helyen megkopott a festék, a lábszög-állítót is mintha egy gépkutya szájából vették volna ki, olyan ütött kopott, annyira puha fém. Ha már lábszög, a szöget jól tartotta, de azért, mert iszonyatosan meghúzták a lábakat - csak úgy tudtam becsukni, ha hónom alá vettem.
    S amiért hazaérve egyből rendeltem a mini állványt:
    1.) nehéz, mérlegen 1.7 kg - és cipeltem rengeteget, hegyre fel, hegyről le, összesen 300+ km-t gyalogoltam, volt, hogy egy nap 1000 m szint fel hegyre, 17~18 kilónyi cuccal a hátamon;
    2.) csak korlátozottan tudtam használni. A Z6-ot vittem, amiben van vázstabi, tehát szürkületig még megvoltam stabi nélkül, csak este kellett, ha mentem esti kivilágított templomokba, templomkertekbe - de ezek többségében nem volt szabad állványt használni. Hiába cipeltem magammal szinte mindig mindenhova, alig használtam végül; és ott se volt fontos, hogy ilyen magas legyen.

Szóval így lett az Aoka 163CL, akciósan 54 EUR volt.
    Eddig szimpi. Összeszerelés, anyagminőség jónak tűnik, működése is sima.
    Középoszlop nélkül 500 g (kicsit fejnehéz, emiatt nehezebbnek érződik, de konyhamérleg szerint is ennyi), max 70 cm, összecsukva ugyan még csak fele marad, de sokkal kisebb az átmérője, mint a középoszlopos állványoknak.
    Középoszlop még pár tíz g, azt külön nem mértem le; csak felcsavarva és nem kinyitva még elégnek tűnik váz + fél kiló alatti kistele vagy rövidebb fixek, könnyű nem-tele zoomoknak.
    Könnyű kis városjárósnak pont jó lesz, főleg így téli hónapokban, amikor sokat van sötét.
    Ja és adtak hozzá ajándék Arcás telefon-tartót, most már telefonos time-lapsehez sem kell helyben tartókat eszkábálnom :))

Vazz már 6 fgép állványom van itthon (plusz még vaku, világítás), és gondolkodom az Aoka rövidebb lábszettjén is, ezt már kezeltetni kéne?... :))

• .mf

veterán

válasz dqdb #7051 üzenetére

Láttam én is, tetszett-tetszett, aztán kiírták az árát és dobtam egy hátast :Y Vazze némely Gitzo és RRS is olcsóbb...
    Lesz ultralite is? Azt még nem is láttam. Igaz az eddigiek alapján nem is az én árkategóriámba jön...

Viperator: ekkorám (C5i: 43 -> 159 cm, 1.6 kg) már van, sőt, ennél kicsit kisebbem is (WF-6615: 31 -> 133 cm, 1.15 kg); már csak kifejezetten minit keresek (50~60 cm max magasság, hogy a fűből-gazból kilásson, <500g, és kicsire csukható - nem csak magasságban, átmérőben is). Na ez az, amilyet még nem nagyon láttam :) Volt egy Slik Sprint Minim, ami ugyan kicsit nagyobb és nehezebb volt ennél, csak sajnos egy ismerősnél elkallódott, és már nem gyártják... Az az Aoka van egész közel hozzá, meg megnézek majd egy ilyen tekerős-lábút is, amit Peppe ajánlott.

• .mf

veterán

válasz Viperator #7047 üzenetére

Há' me' semmisejó :DDD
    Tudom, mi kéne nekem, csak olyan ezek szerint (még?) nincs.

Ők úgy látom inkább világítás-állványokat készítenek? Az egy kicsit más téma. Az egyedi dolgok pedig mindig drágák.

Peppe: aha, akkor tényleg más. Ránézésre úgy tűnt, hogy az a kör alakú lyuk a szekciók aljánál és a rajta kilátszó műanyag a retesz, mint a Hamánál és egyéb hasonlóknál.
    Oké, pár fokkal jobb. Viszont a kicsik nevetségesen tömzsik, hiába rövidek, olyan vastagok, hogy nem férnek be fotóstáska oldalzsebébe. Középoszlop nélkül sokkal kisebbek is lehetnének. Vagy a Benronak vagy az Induronak volt egy olyan szériája (de már nem találom nyomát :( ) meg úgy látom egy Hama-kategóriás német gyártónál is van hasonló, Mantona Scout: a középoszlop nem szerves része (utólag csavarozható fel rá egy kiegészítő darab), a spider nem a szokásos kör alakú, hanem elliptikus, és a lábak összecsukva egy síkban voltak, így sokkal laposabb, könnyebben pakolható. Kár, hogy az érdekes megoldások kivesznek, manapság már minden állvány egykaptafa (kis túlzással)

• .mf

veterán

válasz peppe79 #7041 üzenetére

"Ha nem feltétel a masszivitás, akkor miért viszolyogsz annyira a műanyag elemektől?"

Nem attól viszolygok, hogy műanyag, hanem attól, hogy kattanós-reteszes ÉS műanyag. A kattanós-reteszesben alapból nem bízok annyira, a Hamával is sokszor van úgy, hogy úgy tűnik bekattant és rögzült, utána mégis érzem, hogy csúszik össze. A műanyag meg puha, könnyebben megkopik, egy éles fém (mint a láb) könnyen le is sarkazhatja. Egy félmillás gépet nem bíznék erre a kombóra, de még a régi Olymat se szívesen, pedig arra már estem is rá.

"A legkisebb Aoka 163c nagyon cukor állvány, de vajon megéri?"

Igen, ezt írtam én is, hogy az az Aoka már közelíti az elképzelésemet, de még nem fedi: a lábai sokkal erősebbek, mint szükséges (tök fölösleges a 16 mm vastagság, a Gitzo Series 0 legkisebb szekciója csak 11 mm; a Sirui több nagyobb állványánál pedig 10 mm-es) - vagy lehetne kisebb átmérőjű lábakkal vékonyabb-könnyebb, vagy lehetne még egy extra szekcióval megtoldva magasabb; vagy lehetne a kettő egyszerre, +1 szekció és vékonyabb lábak, 16-19-22 helyett 11-14-17-20, ezzel a magasság is meglenne, és a tömeg is fél kiló alatt maradna, pont olyan lenne, amilyet szeretnék.
    Van ennek egy nagyobb változata is, aminek a lábai közel 10 centivel hosszabbak, de extra szekció ott sincs, azonban pont fél kilón marad - határeset...

Úgy látom a Cullmann is árulja Carvao névre címkézve...

• .mf

veterán

válasz Lassú Víz #7037 üzenetére

Nekem úgy tűnik, hogy az a középoszlop csak egy opcionálisan rászerelhető darab, lehet nélküle csak a lábakon közvetlenül a fejet is használni.
    Amúgy nem mondanám felejtősnek azt a kihúzható extra középoszlopot sem, csak a helyén kell kezelni. Egy széles vagy normál látószöggel, ha nem fúj a szél, és nem hosszú expó kell, csak kézbőlinél épp hosszabb, vagy csak letenni akarod fixen, hogy benne legyél a képben, más szögből világítsd a tárgyat, fényfestés, stb.

• .mf

veterán

válasz peppe79 #7034 üzenetére

"Pici állványokból, ami masszívabb darab"

A masszivitás nem feltétel :) Ennek a gagyi Hamának sem a pálcika-lábai a gyengéje (ld a Feisol lábai sem vastagok, mégis sokat elbírnak), hanem az, hogy sem a láb szögét, sem a láb hosszát nem lehet állítani, így az egyenetlen / nem-vízszintes talaj már problémás.
    Amiket linkeltél, ezek nekem mind nagyon tömzsik. Az a párcentis középoszlop teljesen feleslegesen növeli az átmérőt; és ez a műanyag zár se szimpi.

"Ilyen paraméterekkel rendelkező állványt nem fogsz találni"

Ettől félek én is :)
    Átnyálazva BH majd Amazon kínálatát, azért akadt egy-kettő, ami már közelebb áll az elképzelésemhez:
    Aoka [link] , Sirui AM-223 [link] - na ez már majdnem, ilyen kéne a Sirui esetében szekciónként 1-2 centivel hosszabb, vékonyabb (a min. 16 helyett 10~12mm átmérőjű) lábakkal (esetleg +1 lábszekció 11-14-17-20), és szénszál helyett olcsóbban aluból.

Viperator: igen, említettem is pont ezt feljebb - mondjuk legalább az EU-s ára jobb, Amerikában drágább. A gondom vele csak az, hogy alacsony, egy kis gazból se lát ki.

• .mf

veterán

válasz peppe79 #7031 üzenetére

"Amit a Neomax állványnál legfőbb negatívumnként tudok felhozni, az a lábakat tartó műanyag zsanér."

:Y Eddig se volt túl bizalomgerjesztő, így meg főleg :DDD

De ha már itt tartunk: ha épp nem a 3 rendesebb állványom valamelyikét viszem magammal (mert nem tervezek állványos fotózást), akkor is legalább egy mini-állványt szoktam a táskára akasztani vagy hátizsákba bedobni, hogy mégis legyen valami, ha épp kéne valami támasz és nem földre / táskára stb tenném a gépet. Ez most jobb híján egy Hama Traveller Compact, már rég le akarom cserélni, mert igazi vérgagyi: lábaknak csak egy szöge van, a lábszekciókat vagy csak teljesen ki, vagy teljesen be lehet állítani, a 40 centije nem acélos, a pan-tilt fej darabos, vízszintezni csak a laza lábak megfelelő szögbe állításával lehet (és utána reménykedni, hogy ott is marad), QR plate nincs; viszont csak 250g, átmérője és csukott hossza is kicsi, és nem-kihúzott lábakkal elég sokat elbír.
    Hallottam már pár mini állványról, RRS 243, Feisol TT15, Leofoto, stb; de ezek embertelen áron mennek. Van-e még valami olyan, ami:
    - 50~60 cm nyitva
    - 20~30 cm csukva, átmérője minél kisebb
    - középoszlop nem kell - annyival is kisebb az átmérő
    - 3~4 lábszekció, legalább egyik állítható hosszal
    - legalább 2 lábszög
    - gömbfej (ha Arca-QR, még jobb) vagy 1/4" v 3/8" menet gömbfejnek
    - 400~500 g
    - elég, ha csak 2 kilót bír el
    - nem heroin-ár

• .mf

veterán

válasz peppe79 #7027 üzenetére

Régen mennyit kerestem ilyen kis kompakt gömbfejeket, amik már nem a játék kategória, és van QR-plate is... Cuki
    Úgy látom amazonon Koolehaoda és Pergear néven árulják. A related között pedig voltak még Neewer mini gömbfejek is, és egyik sem drága. Na csak pár évet kellett ezekre várni...

Ez a teleszkópos állvány mennyire megbízható? Valahogy sosem találtam őket elég bizalomgerjesztőnek... Kis-állványnak WF-6615-öt szoktam vinni, méretben hasonló (30 cm --> 133 cm) viszont tömegben másfélszerese (1.15 kg)

• .mf

veterán

válasz tvamos #7016 üzenetére

Köszi a válaszokat!

Cullmannom volt már, alsó-középkategóriás Nanomax, nem voltam vele elégedett: nem csak a zár volt gagyi, de még a lábszekciók is rezonáltak, nagyon lassan nyugodott meg. A nála olcsóbb Weifeng 4 helyett 5 lábszekció ellenére ég és föld volt hozzá képest stabilitásban. Remélem csak én fogtam ki rossz szériát, és ezek az újak jobbak.
    Manfinál jól látom, hogy a zárak műanyagból vannak, vagy csak a festés vezet félre?

• .mf

veterán

Hali!
    Gondolkozom rajta, hogy kéne még egy állvány :B
    Okt. végén mennék Japánba, nem akarok nagy poggyászt vinni. Az Induro 214-es pont túl hosszú összecsukva (52~53 a középoszlopot és a tappancsokat levéve), hogy beférjen a csomagba. Utazónak van még egy Weifeng 6615, ami az évek alatt egész derekasan helyt állt, pedig sarkkörtől sivatagig sokmindent kapott már, és az 5-szekciós lába is egész stabil (a középoszlop már más tészta) - a 30 cm-es összecsukott mérete baba, de cserébe nyitva is csak max 133... Szóval kéne valami a kettő közé.

Van-e most valami "slágertermék", ami
    - összecsukva 37~42 cm
    - gömbfej nélkül kinyitva legalább 135 középoszlop nélkül, azzal 150+
    - FÉM twist-lock
    - preferáltan NEM monopoddá alakítható (sok kínai ott megy szét leghamarabb)
    - fej opcionális, ha van, akkor Arca QR-talp
    - jó az alu
    - 4 vagy 5 szekció
    - lehetőleg nem túl drága, de korrekt darab

Amiket eddig találtam:
    - Gitzo Traveller Series 1, ha valaki mondja a lottó-nyerőszámokat
    - Manfi Element Traveller Big (mínusz: monopod, műa twist-lock, márka-feláras kínai)
    - Rollei C5i (mínusz: monopod, tuti ennek is van kínai OEMje, de amúgy szimpi)
    - Giottos VGRN 9255, 9265 (mínusz: monopod, ritka, drága)
    - Sirui T04x kicsi, T1004XL nagy
    - Zomei Z668 (mínusz: monopod, összecsukott magasság necces)
    - QZSD Q668 (mínusz: monopod, műanyag záras)
    Kihagytam valamit?
    (Lol, hogy guglin keresés közben egy saját 2015 eleji összefoglalómat találtam a itt a topikban, már el is felejtettem, hogy ezt anno összeírtam... ha változott azóta a helyzet, szóljatok :DDD )

• .mf

veterán

válasz atish15 #6693 üzenetére

A Rollei már rég nem márka, hanem csak matrica. Meg kéne keresni a nem-Rollei matricás kínai eredetit (lol az irónia), arról esélyesebb, hogy lesz teszt / beszámoló.

• .mf

veterán

válasz Matska #6688 üzenetére

Twist-lock zárasat könnyű szétszedni, nem kell hozzá semmi szerszám. Ha folyt bele és ki akarod tisztítani, akkor szedd szét, tiszta vízzel öblítsd át, töröld meg, majd összerakásnál a menetnél kenj rá egy kevés szilikonzsírt

• .mf

veterán

Hali!

Az állványok is egy neverending story mint a táskák, objektívek... :DDD Most is van jópár állvány itthon (plusz 1 valahol kavarog a világban), de kell még :DDD Kéne egy nagyobb-közepes és még egy mini:

Közepes:
    Van nagy-állványnak egy Induro 214, ami szép-jó, de akkora (55 cm összehajtva), hogy pont nem fér már bele egy közepes méretű bőröndbe. Aztán van az utazó, egy Weifeng 6615, ami összecsukva mindössze 30 cm, de kinyitva csak 133, ami 192 centivel eléggé görnyedős, és néha alacsonyabb is a kelleténél.
    Szóval valami olyasmi kéne közepesnek, ami
    - max 45 cm összehajtva
    - 145-150-re nyílik
    - twist-lock, lehetőleg fémből
    - preferálnám a NEM monopodosokat, sokra volt panasz, hogy az gyenge pontjuk (igen, ezzel a kínálat nagyja kiesett...)
    - nem érdekel a márka (nevestől is láttam már drágán gagyit), inkább az ár-minőség arány érdekel, ebayes is jöhet.

Mini:
    Általában szokott nálam lenni egy - megkapaszkodni - hama mini állvány, Traveller Compact. Vérgagyi vékony kattanós teleszkópos lábú, nincs középoszlop sem (annyival is kisebb), de olyan pici (kb 20 cm) és könnyű (200 g), hogy simán elfér, és arra épp elég, hogy talajnál kicsit magasabbról egy 50-es fixszel megtartson egy könnyű A7-est. Kéne még egy ilyen (sajnos már kifutott) vagy hasonló a másik fotós táskámba is, mert néha otthon felejtem (olyan kicsi, észre se veszem...)
    Hátránya, hogy gömbfej helyett méretét és tömegét tök fölöslegesen növelve egy karos panhead van rajta; a magassága csak kb 40 cm (néha fűből sem lát ki), nem állítható (lábszekciót vagy teljesen kihúzod vagy csukva hagyod), és terpesze kicsi portréálláshoz.
    Próbáltam Gorillapodokat, eredeti vékonyat és klón hengeres vastagot, nem jöttek be, gyakran nincs mire tekerni, kell egy kis magasság. Volt egy Slik Sprint mini 2-m (remélem egyszer még visszajut hozzám, mert sajnos már az is kifutott), valami félúton a kettő közötti kéne, azaz:
    - 25-30 cm összehajtva (nem visszahajtós lábú preferált)
    - 60/+ nyitva
    - kis átmérő, középrész nem szükséges
    - 3-400 g
    - legalább egy lábszegmens állítható (twist-lock ha van)
    - vagy 30° vagy kétállású terpesz
    - gömbfej vagy csak láb
    Létezik ilyesmi? Vagy ami a Traveller Compacthoz hasonló, de nála pár fokkal jobb?

Köszi!

• .mf

veterán

válasz Real_Necro #4628 üzenetére

"Esetleg még gyűjtögetni kicsit és egy jóféle Giottos-t venni."

Ahhoz inkább idő és szerencse kell, mert jóféle Giottost már csak használtan kapni ;] Az újabbakról nem sok jót hallani, a lábszegmensek zárjai gyengék, s az egész nem elég stabil. Inkább Benro Ax9x0T-ket mondanám helyette (1970, 1980, 2970, 2980) vagy SystemGO, de azok nem kaphatóak itthon és drágábbak (30k-tól ill. 50-60k; csak állvány, fej még plusz), mint amennyit szerintem rászán.

Talán még egy Beike 777 ebayről, annak kiszedhető a középoszlopa, és a helyére fel lehet tenni a fejet, így egész alacsony tud maradni.
    Jobb képet most nem találtam, de ezen is látszik:

• .mf

veterán

válasz Monya78 #4622 üzenetére

>FF váz
    >3-4eFt-os hama

:Y
    :W
    Kérem mondd, hogy az egy filmes FF váz volt, nem egy sokszázezres-félmillás-millás digit FF váz, amit egy 3-4 eFt-os hamarfelejtsdel "állványra" raktál :((( Mintha valaki venne egy Ferrarit és egy Zsiguliról rakná át a felniket és gyári 30 éves gumikat....

Nagyon alacsonyra menéshez opciók:
    - megfordítható középoszlop: sok állvány tudja, de fejjel lefelé lesz a gép
    - rövid vagy felezhető középoszlop: kevesebbnél van, a rövid ált. kiegészítő (+zsé)
    - 3D középoszlop: csak drága állványok tudják

S mi van, ha nagyon-alacsony-makróra vennél egy külön állványt? Valami kisebbfajta de stabil tabletop is megfelelhet.

• .mf

veterán

válasz Monya78 #4618 üzenetére

Tényleg bele kellene már írni az 1. hsz-be, hogy nem a tömeg, hanem a gyútáv a lényeges paraméter...

Szvsz a 120-140 cm magasság senkiföldje. Kicsinek nagy, nagynak kicsi. Eléggé hajlongós abban a magasságban gépet kezelni. Nekem is van egy ilyenem, amit utazós, meg motoros tanktáskába még beférősként használok, mert mindössze 30~32 cm hosszúra hajtogatható, ~1.3 kg. De mellette van egy kisebb-könnyebb darab túrázni gyalog és bringával, és egy rendes méretű, nehezebb is.
    A másik meg az, hogy 1 m körül nincs normális állvány. Van pár tabletop, de azzal még a fűből se látni ki. Ha itthon normális áron lenne, egy Velbon Ex-Macron még elgondolkoznék, bár az is sok sebből vérzik.
    Ha csak egyetlen állványt tervezel, akkor egy 155-165-re nyitható utazóállványt javasolnék, az már kényelmesebb magasságú, meg ha csoportot fotózol, akkor nem alulról fényképez, de még kicsire hajtogatható (35-45 cm) és viszonylag könnyű (~1.5 kg).

A kinézett darabokat nem ismerem, keresni sem akarok nekiállni, de sajnos itt hatványozottan igaz, hogy olcsó húsnak, meg a márka sem garancia. Volt "olcsó" (19-ről 15-re akciózva) Cullmanom (nanomax 250), pár alkalom volt benne, és örültem, hogy közepes bukóval megszabadultam tőle.

• .mf

veterán

válasz grigo #4611 üzenetére

"Úgy értem fut ez a ks0 fej klón pár néven. Ezeket úgy általában egyben árulják jó áron, komplett tripodként. Ezek iránt érdeklődtem volna. De úgy gondoltam nyilvánvaló hogy mi érdekel."

Nem, mert az, hogy milyen fej klónja (amiket amúgy már nem is nagyon kínálnak, más fazonok vannak helyette; ezekről is írtam már, kereső vagy olvass vissza) még semmit nem mond arról, hogy melyik fajta állvány. Meg kicsit fordítva ülsz a lovon, nem a fejet kitként, hanem az állványt kitként szokás, mert ezen az árszinten még az állvány gyengébb láncszem.
    Amúgy csak kettővel feletted írtam pont le...

Van egy Beike BK-03 = QZSD Q-02 fejem. Nagy, masszív, nehéz. Kidolgozás nem tökéletes, a gömb döntése nem teljesen sima, körbeforgatása jobb. A két szorítós megoldása kicsit fura, mert a második nem csak a mozgatási ellenállást állítja, teljes stabilitásért jobb mindkettőt meghúzni. Viszont elég stabilan fog, ekv. 300 mm-en is csak minimálisat bólintott, ekv. 100-on távkioldó nélkül lőttem stacket elmozdulás nélkül. 5k-ért meg ajándék, kb. 20-25k-s fejek szintje.
    Kínai állványból meg a WF-6615-ösömről pedig már párszor írtam itt, de az nem ebayes volt, helyben vettem.

Kayaman: lehet -- januárban a hátizsákomban volt egy 35 cm-es állvány, csak abba kötöttek bele Ferihegyen röntgenezésnél, hogy a szerelőtasakja 3-4 db imbuszkulccsal is benne volt a tokjában, ami mivel szerszám, nem nézik jó szemmel; de végül felengedték. Miután a következő megállónál átrámoltam a cargo hold cuccba, se Londonban, se Norvégiában nem szóltak érte, pedig nem sokkal Charlie Hebdo után volt, magas terrorfokozaton. 40-es is szerintem simán megy, csak ezek szerint a szerszámokra figyelni kell (meg a méretre).

• .mf

veterán

válasz ssgt1981 #4605 üzenetére

20k-ig bezárólag szerintem vegyél egy mély levegőt.
    Toldd meg még egy kicsivel, és akkor ebayről egy Weifeng 6610, 6615 vagy QZSD Q-668. Nekem 6615-ösöm van egy éve, néhányaknak Q-668-asa. Kicsire csukhatóak (6615 30~32, 668 ~35, 6610 ~50), egész stabil a lábuk, a fej okés de lehetne jobb. Hátrányuk, hogy a visszahajtós felépítés és a 6615 és 668 esetében 5 szekció miatt lassabb felállítani, valamint a 6615-ös a 135 centijével kissé alacsony (nálam ez csak a kisebbik utazós állvány, rendes állványnak egy Induro AT214-et használok; ha akkor válogathattam volna, lehet inkább a 668-at vettem volna), a másik kettő 150-156 centije már jobb. A dupla középoszlop is ront a stabilitáson, jobb nem használni, főleg telével. A monopodos-részt ne használd, mert hallottam már horrorsztorikat a monopodos láb megszakadt menete miatt használhatatlanná vált darabokról.

• .mf

veterán

Na, megjött az AT214. Elsőre elég pozitív.
    Előtte gondolkoztam, hogy a 167 elég lesz-e, de élőben még a 192 centimhez is bőven: teljesen nyitva, fejjel és vázzal kb. ki kell húznom magam, hogy a keresőbe lássak :)
    Így utólag a (csak állvány, fej nélkül) ~155-160 centis magasság is elég hosszú, elcseréltem volna pár dekával kevesebbre... Érződik azért a különbség a tömegben az utazóállványomhoz képest (1.3~1.4 fejjel vs. 2 fej nélkül). Na de ez úgyis a nagyállvány, nem a kirándulós, annak pedig kellett már végre egy tisztes magasságú.

• .mf

veterán

válasz #23920384 #4586 üzenetére

"azok vagy 4 vagy 5 szekciósak ami nekem kiesik"

Mert?
    Az, hogy milyen a rögzítés minősége, merevsége, milyen a lábak vastagsága, merevsége, rezgés-ellenállósága, többet számít, minthogy 3, 4 vagy 5 szekció. Volt gyenge, remegős 3-szekciósom és van nála sokkal stabilabb 5-szekciósom. Annak is a kihúzott középoszlopa a gyengébb pontja, mint a lábai. Szerintem nyugodtan lehet 4-es is, amennyiben jó modell.
    Pár dolog:
    - 300 (APS-C --> ekv. 450) már elég hosszú - látószögben is szűk, tehát nagyon felerősít minden remegést, és eléggé előre lógó tömeg. Ahhoz az a fej már lehet, hogy gyengécske, még bebukik meghúzás után. Meg nem is szabványos gyorscseretalpas.
    - ez a Benro olcsóbb kategóriájába tartozik, csodát ne várj tőle, de a full speckó alapján korrekt (26 -> 20 mm-es lábak).
    - én kirándulni azért nem ezt választanám, mert nyitva még nem túl magas (156 cm fejjel), csukva viszont még elég hosszú (67 cm). Ha valamikor repülőn magaddal akarnád vinni, csak raktér-poggyászként lehet.
    - ha kirándulni, utazni, esetleg repülőn is, ahhoz praktikusabb lehet a travel tripod kategória, de az ha kicsire hajtogatható, akkor még 5 szekcióval se lesz 1.5-1.6 m felett, fejjel. (Kirándulni én pl. egy WF-6615-öst használok, de rövidebb obikkal, inkább csak kisteléig bezárólag, éjszakai képekhez. Az 30~32 cm-re csukható, de max ~135 cm. Ebayen még a QZSD Q-668 egy népszerű travel tripod, de az is 5-szekciós; a 4-szekciós testvére 999 sajnos a 666-hoz hasonlóan gyengébb műanyag gyorszárakat kapott)

• .mf

veterán

válasz access_denied #4583 üzenetére

Ugyan, csak egy linket adtam meg hozzáfűztem pár gondolatot :)
    Remélem beválik.

• .mf

veterán

válasz xXxian #4580 üzenetére

Így van, én is onnan és a kuponnal rendeltem. Tegnap és ma is írtak, hogy megrendelés rögzítve (még azon az áron) ill. véglegesítve.
    Valószínűleg el lehet adni, de minél drágább, annál nagyobb a bukó rajta.

Access-denied: a teszt pozitívnak tűnik, remélhetőleg a tartóssága is rendben lesz.

• .mf

veterán

válasz access_denied #4573 üzenetére

Ez így is van, de mégis működik, s mondom, ezek a kínálat csúcsdarabjai, és tényleg csak dicsérni hallottam azokat (bár annyiért az a minimum). Azért van egy nagy masszív állvány alattuk, hogy elbírja azt a kis egyensúlytalanságot :)

xian: én is 214-est rendeltem, majd meglátjuk (eddig még nem hívtak vissza, hogy azon az áron mégse tudják adni *advesphoto*, remélem ki is szállítják).
    Én nem ragaszkodnék annyira a gömbfejeikhez. Gyártanak mások is, jobb fícsörűeket is olcsóbban. Eleve nem tetszik abban a szériában, hogy nem szabvány gyorscseretalpat használnak. Ha már induro, akkor bármelyik másik gömbfejük, szvsz. De mondom, az említett kínaira is jókat mondanak, főleg az árához képest, itt is van néhány embernek. Ha pedig a szokásos 3-4 hétnél gyorsabban kéne, láttam olyat is, aki csak kicsit drágábban (6.5-7k volt talán) de Angliából küldi, és itt van fél hét alatt.

A pan ... Szerintem az egy "nice to have" dolog, de nem létszükséglet, még panorámázáshoz sem. A freeware Hugin egész jól össze tudja rakni a képeket, pl:
    - ennél megmakacsolta magát a pan, csak a gömbbel forgattam
    - ez pedig teljesen kézből volt (ekv 24 mm, f8, 1/15 s :DDD), sőt, mivel kevés földfelszín volt a képben, még a referenciapontokat is manuálisan adtam meg Huginban.
    A lényeg csak annyi, hogy
    - alaposan átlapolni, és
    - hagyj bőven helyet körülötte (alatta-fölötte-mellette), mert lehet, hogy a görbület miatt Hugin egy olyan kivetítést használ, hogy nagyon sokat vág mindegyik oldalából.

Karos fejet is simán lehet használni, nekem is olyan volt az első. Hátránya, hogy nagyobb és több helyet foglal, lassabban állítható (ha dönteni is kell, akkor főleg), az olcsóbb egykarosak csak pan és tilt, tehát dönteni ált. csak max. egy portréállás; viszont külön lehet, sokkal pontosabban állítani a pan és tilt tengelyeket, mint egy gömbfejjel.

• .mf

veterán

válasz access_denied #4571 üzenetére

Hja, sajnos nagyon is drága, és csak egyre drágább :(((

Pedig a RRS gimbalok is féloldalasak, mégis jó cucc (meg ha már a drágaságot emlegettük, hát az is... 650-800 USD). A Wimberleyk is féloldalasak, amiket ez a kínai másol (s azok is 600 USD). Oké, mindkettő az állványok csúcsa felé van a Gitzo társaságában, de ha a csúcson is jó a féloldalas...

• .mf

veterán

válasz .mf #4568 üzenetére

Most nézem, a héten a Mikrosatban felment az összes Induro ára -- az AT214 28900-ról 32368-ra :Y
    Gyorsan meg is rendeltem digikon még a régi áron, remélem még annyiért megkapom :(((
    De utálom ezt, ha felmegy a dollár, akkor azért emelnek, ha felmegy az euró, akkor azért :(((

• .mf

veterán

válasz access_denied #4564 üzenetére

Remélem feltűnt, hogy ez csak a szövettok hozzá? :)

Amire gondolsz, az legolcsóbban ennél kezdődik, de a minőségéről, megbízhatóságáról semmit sem tudok.

Az új Giottosokról én is vegyeseket hallottam. A régi twist-lock lábúak jobbak voltak. Remélem több szerencséd lesz velük.

xian: a kitjeiket nem dicsérik túl: korrekt, de csak amennyire az árért elvárható. Az állványaikról (fej nélkül) hallani jobbakat, és nálunk szerencsére jó áron is vannak.
    Amit kinéztél, csak 158 cm fejjel, viszont összecsukva 62 cm, kézipoggyászként már nem viheted fel. Én speciel az AT214-et néztem ki (csak még azóta se jutottam el a boltig; 54.5, tehát ippeg poggyászméret --> 167 + fej ~10 cm), ha nem kell akkora magasság, akkor az AT114 is jó lehet (45 --> 151 + fej), vagy ha a szállítási méret nem fontos, akkor a 213, 113 is jó lehet. 214-et is láttam már több komoly felszerelést használó profi fotósnál. Merev, stabil, bár kicsit nehéz a maga 2 kilójával (bár ahogy Borisz mondta, a súly a megbízhatóság jele).
    (Vicces amúgy, hogy Amerikában 10 év gari jár rájuk, itt meg adnak 1-et... :U)
    Fejnek meg ebayről halásztam egy olcsó de okésnak mondott QZSD Q-02 (= Beike BK-03 = stb) 5k-ért (még nem ért ide); B-I-N-ban 6k körül mennek.

• .mf

veterán

válasz xXxian #4557 üzenetére

"Látom vannak cseretalpas fejek, ha jól tévedek ezek arra valók, hogy a talp fixen gépen marad s nem kell a menettel szórakozni. Ha ez így van, erre nem hiszem hogy szükségem van."

Így van, arra való; de én ennek szöges ellentétét vallom, nálam a gyorscseretalp hiánya (preferáltan szabvány Arca - sajnos Manfi fejek többsége nem az) kizáró ok.
    Nagyon praktikus az, ha a gépet egymás után többször teszed fel és veszed le (pl. jó helyet keresel és kicsit arrébb vándorolsz). A cseretalp másrészt már annyira alap elvárás is, hogy csak az alsó-kategóriában nincsen.

Két nagyon végletes cuccot választottál ki, kb csak az a közös bennük, hogy Manfi... az egyik utazó-állvány, 40 --> 144 centi, ami kézipoggyászba is befér repülőn, viszont teljes magasságán is hajolgatós; a másik pedig batárnagy, összecsukva is 70, kinyitva 179 (+ még a gép, elég magasan lesz teljesen nyitva).
    Először inkább azt találd ki, hogy milyen helyzetekben kell, s oda hogyan juttatod el (gyalog, bringa, autó, repülő?).
    A helyedben bővíteném a palettát is. Van világ a Manfin kívül is...

"BeFree-re is 4 kilót írnak, egyik gépem, sincs 2kg obival, szóval elvileg van 100+ % tartalék. :)"

Sokszor írtuk már, a tömeg egy teljesen irreleváns paraméter, meg mindegyik gyártónál mást is jelent. Nem mond semmit az állvány valós stabilitásáról, merevségéről, fej tartásáról, bebólintásáról, stb. Továbbá nagyon függ a használt gyútávtól is, mert egy hosszú telén sokkal jobban kijön a kis rezonancia is.

• .mf

veterán

válasz athomi #4550 üzenetére

Zsír. Magassága milyen, fejjel-géppel gondolom 162~165 cm-es szemmagasság?
    A fej pan-je milyen ott? Nálam a WF-en néha olyan nehezen jár a pan, hogy a fej előbb kezd el letekeredni..
    S a monopod-láb csavarozása? Pár hasonló kialakításúnál arra is hallottam panaszokat, pl. juhtyúkon videó is van valami másfajtáról (Sinno / Kamay), ahol a monopod-láb menete megszakadt, és már csak bipod maradt...

Ez idegesít amúgy nagyon a kínai gyárakban, van 5-6 gyártó, de 30-40-féle márka alatt gyártják külsőre nagyon hasonló (sőt... egyes darabjaiban mm-re azonos), de mégis eltérő anyagminőségű termékeiket; csak nem tudod, hogy melyik-melyik, melyik a jó gyártó olcsóbb terméke, melyik a gagyibb gyártó magas árra belőtt, de gagyi terméke... Pl. elvileg egyetlen cég a Benro, Induro, MeFoto s valószínűleg még pár. Van a Weifeng, ami még Fancier és még 1-2 néven fut. A QZSD-t is tudom, hogy még Andoer, Koolehaefassetudja és még 1-2 néven adja, de a terméknév ugyanaz (pl. Q-666, Q-668 - kivéve a Zomei, ami Z-668 néven félig Q-666-as darabokból álló 668-ast árul). Kamay és Sinno is egy gyártó. Fotopro-t itt Rollei néven is árulják. Kingjue / Kingjoy is egy OEM-gyártó, amit Phot-R néven is láttam. Beike és variánsait is láttam már sok matricával. Aztán Triopo, Manbily még, amiknél olyan darabok előfordulnak, amik a többieknél nincsenek. Meg még egy Dunarekesztésnyi matricázós márka.

Megint nagyon gondolkozom a 6615-ös mellé egy nagyobb darabon. Ugyan még a sarkkört is végül vele jártam meg, kicsi (30~32 cm), kis tömegéhez (1.2~1.4 kg?) képest egész stabil és jól helytállt, de max. 135 cm fejjel, hajolgatós.
    - Továbbra is szeretnék kabinpoggyász méretben maradni (<53~55 cm),
    - legalább 150 cm legyen fej nélkül,
    - 4 lábszegmens,
    - twist-lock,
    - monopod nélkül,
    - de megfordítható középoszlop (kifordítós-horizontális opcionális),
    - s stabil-megbízható,
    - ~30k körül.
    Sok speci- és review-bogarászás után maradt:
    - Induro 214,
    - pár idehaza nem kapható Benro (A1580T, A1980T, A2580T, Goclassic / Gotravel),
    - Fotopro 684
    - kérdőjelesen Kingjoy / Kingjue / Phot-R 1008R, egy Benro 1980 és 2980 közti méretű másolat

Esetleg kihagytam valami megnézésre érdemeset?

• .mf

veterán

válasz LW #4541 üzenetére

Use the search, Luke! Volt itt is szó róluk, net-szerte meg nagyon sok helyen. Jók az árukhoz képest, a fém-záras 668 meg talán még egy fokkal megbízhatóbb. Csodát persze ne várj, összerakni idő, magassága korlátozott, a fej meg meghúzás után is még minimálisat bebólint (mint szinte minden emberi árú fej).

• .mf

veterán

válasz Alx.Mercer #4517 üzenetére

Magyarországi elérhetőséget sajnos én sem tudok, eBayen clamp, Arca, plate kombinációkkal keresnék rá, ott már sok ilyet láttam.

• .mf

veterán

válasz kojak007 #4497 üzenetére

Csatos vs tekerős, szvsz: tekerőst bárhol szétszedem szerszám nélkül, és kitisztítom / bezsírozom. A normálisabbak vízállóak, és jobban viselik a szennyeződést. Meghúzni negyed-fél fordulat, és nem enged el, max ha a műanyag gyűrű elkopott. Nincs kilógó csat, ami beakadjon dolgokba, nem csípi be az ujjadat / ruhádat.
    Csatoshoz szerszámok kellenek, ha elkezd gyengülni a szorítása.
    Egyéni preferencia kérdése, de szerintem nem véletlenül tekerős az összes Gitzo és RRS is.

Necro: jaja, viccess volt, ahogy mentünk az alagútban, majd jött egy körforgalom - azt hittem, kiértünk az alagútból, de nem, a körforgalom is benne volt :DDD
    Sétáltam egy mit sem sejtető kisutcában, páremeletes bauhaus irodaház, nagy garázslejáróval, aminek a nyomok alapján nagyobb forgalma volt, mert míg a kisutca tovább még havas-jeges volt, az a rész ki volt járva. Ahogy megyek el mellette, akkor látom, hogy az nem egy garázslejáró, hanem egy alagút bejárata vazze :DDD Este még visszamegyek lefényképezni, nagyon szürreál.

• .mf

veterán

válasz Real_Necro #4492 üzenetére

Tromsø, Norvégia - már a sarkkörön túl. Ezért jöttem, és ma végre sikerült is elcsípni:

A Weifeng 6615, Oly E-M5, Samyang halszem nyitva, ISO320, 30s sorozat távkioldóval time-lapsehez. Fenti kép dxo-val leheletnyit megdolgozva. Képek és timelapse is mennének felfelé teljes felbontásban ide, ha gugli hagyná magát... :U

Kojak: inkább vagyok skót és spártai, ha cserébe többet tudok utazni -- tehát mindenhova fapadosan és akciósan megyek. De fapados és fapados között is van különbség. Amikkel eddig találkoztam, a Wizz és a Jetstar Asia volt a legalja. Szerencsére a Ryanair kb azonos áron korrektebb, ha meg az ilyen szemét húzásokat nézzük, mint a standard méretű kézipoggyász sarcolása, akkor olcsóbb is. Eddig vagy tíz légitársasággal utaztam, de ilyet még egyiknél se hallottam.

Jókat hallottam a Benroról eddig, bár itteni hálózata nem hiszem, hogy van, ritkásan van boltok kínálatában. A kínálat egyik drágább sorozatát nézted ki; én pl. maradnék a Versatile szériánál, volt / van monopodom, de sosem tudtam hatékonyan használni, s kb. csak ennyi többlet-fícsöre van a Versatile szériához képest, ami jóval olcsóbb.
    Európában a legjobb árakat Benrora Lengyelországban láttam, ott van képviseletük - az amerikai ár alatt mennek, de sajnos a külföldi szállítás eléggé megdobja, min. 100 PLN.

• .mf

veterán

válasz Real_Necro #4490 üzenetére

Nekem tegnapelőtt Ferihegyen kivetették a Weifengem ( :)) ), de csak azért, mert az imbuszkulcsai benne voltak a tokjában... de végül átengedtek. Leszállás után ezeket átrámoltam a bőröndbe, a következő repülőn már nem volt gond vele. De amúgy már röntgenképről felismerték, hogy mi az, tehát biztos nem először látnak ilyet. Laptoppal is felengednek, pedig azzal is agyon lehet ütni embert, ha szétvered vele a fejét :DDD

Normál esetben opció lenne a bőrönd, csak mivel most kifejezetten éjjel fotózni jöttem (sarkkör, Északi fény), ezért most az alapvető cuccokhoz soroltam, ha elkallódik a bőrönd, akkor a harmadik pulcsi, konzervek, pótcipő, váltásruhák nélkül tovább elvagyok, mintsemhogy állvány nélkül szalasszam el a jó lehetőségeket. Két napja vagyok itt, és még semmit sem láttam az Aurórából :(

• .mf

veterán

válasz kojak007 #4487 üzenetére

Csak egy gondolat: eddig (25-30 repülőút) ugyan még nem mérték le kézipoggyászom se méretre, se tömegre (igaz igyekszem mindkettőn belül maradni; és nem repülök a lehúzós wizzel, ahol kitaláltak egy nem-standard kis cabin luggage méretet és keményen büntetik sokezres felárral a normál standard cabin luggage-et, mocskos tolvajok), de: ha >55 cm maga az állvány, akkor plusz a táskája (főleg, ha hagynak benne helyet egy állványfejnek is), plusz a táska, amibe kerül, már nem biztos, hogy bele fog férni. Esetleg ott van még az A2580T (535 --> max 1655; de sima, semmi extra fícsör) vagy A1980T (500 --> 1585, dönthető középoszlop).

Igaz, mostani út alatt is láttam olyan hátizsákokat is, amik ránézésre is már biztos 60 cm fölött voltak...

• .mf

veterán

válasz hdanesz #4470 üzenetére

Aha, szóval a székhely az ügyfélszolgálati iroda és átvételi pont. Sok esetben ez nem azonos.

• .mf

veterán

válasz hdanesz #4462 üzenetére

Helyben? Úgy tűnt, hogy web-only, nem találtam címet, ahol átvenni lehetne. Nagyon gondolkozom még, hogy gyorsan elrohanjak-e egy ilyenért, mielőtt elutazom, vagy elég lesz-e a meglévő is. A Benro A2980T jobban tetszik (illetve még jobban tetszene, ha a középoszlop kiszedése nélkül is beférne a kézipoggyász 55 cm-es maximumába, az 56 centije helyett), lengyeleknél olcsón lenne is, csak a szállítás mindenütt min. 100-150 PLN, úgy meg már...

A gömbfejekkel is lehet portrézni, minden rendes gömbfejen egyik oldalon van egy kivágás, amivel 90-100 fokra dönthető a gép. Vagy: ha Arca-Swiss szabványos a fejed, veszel az ebayről egy univerzális vagy gépre szabott L-bracketet (amit a gépre rakva, nem csak az alján, hanem az oldalán is van egy talpa - így stabilabb marad a gép és az állvány, mert a fenti egyensúlyi pontnál marad a gép és középen marad a súlypont, valamint legalább 5 cm-rel magasabban marad a gép)

A szettnél vedd azt is figyelembe, hogy nem csak gyengébb a fej, de az állvány-láb is, csak kisebb magasságra nyitható és a lábai is vékonyabbak. Nem véletlenül nézem én is a külön állvány + fejeket, pedig nekem is EM5 van. Minimálisat bólintani (pár fok) meghúzás után sajnos a legtöbb szokott (a mérték persze változó), amik már nem, azok pedig önmagukban többe kerülnek, mint a kereted...

• .mf

veterán

válasz Byk01 #4456 üzenetére

"(KS-0 néven is megtalálható)"

Ránézésre nagyon hasonló, de nem ugyanaz. A legnagyobb különbség, hogy Q-02 szabványos Arca-Swiss, míg a KS-0 és másolatai nem; nálam ezzel azok ki is ejtették magukat. A tekerők elrendezése is más. Van még másfajta verzió is, a Beike feliratosnál megintcsak más szögben állnak a tekerők, de legalább az is Arca-Swiss.

Dani: ahogy Byk írta, Induro a Mikrosatnál is kapható. A gömbfej pedig ha gyorsabban kell a kínai rendelés szokásos 3-4 hetes átfutásánál, kicsivel drágábban angol eladótól is rendelhető, itt valamikor korábban már linkeltem.

• .mf

veterán

válasz hdanesz #4452 üzenetére

"Cullmann nanomax 290 [...]
    Árban szeretnék megállni 30-40ezer forintnál. Nem tudom ilyen árban van-e minőségi különbség a mostanihoz képest.
    "

Van... Nekem is volt Nanomax 250, árához képest vacak. Kicsi utazóállványnak most egy Weifeng 6615-öst használok, és bár ~15k-ért vettem, amikor HK-ban voltam, de már ennél is elég nagy a különbség. Nagy állvány jelenleg nincs, vagy {Benro A1980T, A2580T, A2980T (egyik sem kapható idehaza :( ), Induro AT214} állvány + QZSD Q-02 gömbfej, vagy Q-668 állvány + Q-02 gömbfej a terv. Ezek a kombinációk mind beleférnek a költségvetésedbe.

• .mf

veterán

válasz taranis #4416 üzenetére

Benro Travel Angel, Siruik, aztán nemrég még egy rakás hasonló kialakításút gyártó jelent meg, MeFoto, stb.
    Vagy a kínai másolatuk. Én egy Weifeng 6615-öst használok egy éve. Ebayen is kapható, de nem akartam látatlanban megvenni, így amikor egyszer jártam olyan boltban, ahol volt, kipróbáltam és elég korrekt volt, főleg az áráért, úgyhogy megvettem. Nagyon kicsire hajtogatható, 3x cm: pont ezért vettem, mert a motoros táskámba is befér. Cserébe viszont csak 13x cm-re nyílik. Hosszú teléhez pedig lehet gyenge lesz a gömbfeje, csak 30-as, és meghúzás és elengedés után még egy kicsit enged lefelé (én széles oldalon használom többnyire, tele inkább csak ekv. 120-150-ig). Nagyobb (150~160 cm) és erősebb a QZSD Q-668 és Q-1000, ezeknek is fém a lábzár menetes része, és a gömbfejeik is nagyobbak: 36 ill. 45-ös.

• .mf

veterán

válasz taranis #4411 üzenetére

Nem értem, miért jön mindenki a tömeggel. Irreleváns. A gyútáv az, ami fontosabb. Ha telét is használ, ahhoz stabilabb állvány kell, mert a kis remegés is jobban látszik.

Polcsa: csak pár posttal feljebb írtam... azok fele hasonló tripod + monopod, közülük jobb a Q-668, Q-1000. Vagy Siruik, Benrok, stbk között is van hasonló kialakítású, akiket ezek a kínaiak másolnak.

• .mf

veterán

válasz polcsa #4408 üzenetére

Az ilyen zármechanikát inkább hanyagolnám... S az ilyeneknek az alsó lábszegmense borzasztó vékony.
    Miért pont ilyet nézel? Olcsóbban vannak megbízhatóbbak.

• .mf

veterán

válasz FLx #4403 üzenetére

"Rá kellett jönnöm, hogy az egyik legfontosabb kellék az állvány, mindenen lehet spórolni, de ezen nem."

Nos... szerintem meg semmin sem lehet (ész nélkül) spórolni, állványon sem, de fontos a váz, nagyon fontos az obi, a szűrő, a vaku, a kártya (főleg ha elromlik), stb.

Szvsz: mindenes állvány nincs. Ami még elég könnyű ahhoz, hogy utazásra, túrázásra magaddal cipeld, az vagy nem lesz elég stabil, vagy nem lesz elég nagyra nyitható; ami pedig stabil és magas, az nehéz is lesz. Szerintem egyszerűbb kettéválasztani: 1 utazó-állvány, ami kisebb-könnyebb, de nem nyitható túl magasra, viszont kisebb obikkal még stabil; valamint egy magasabb, masszívabb, stabilabb állvány, ha kifejezetten fotózni megy az ember és egy szemmagasságban is stabil darab kell.

Szerk: ha utazóállvány, akkor lehet érdemes ebayről egy jobb kínaival megpróbálkozni. Nekem Weifeng 6615 van egy éve, a QZSD-kről (Q666, -668, -999, -1000) is egész jókat hallottam.

• .mf

veterán

válasz athomi #4389 üzenetére

Kinyitott max méret, min méret, összecsukott méret, tömeg, mire használnád, milyen fícsörök, keret, stb, ilyen specifikációk...

A teherbírás csak egy ráírt szám, majdhogynem irreleváns. Nem attól kell félni, hogy óvatos használat mellett a lába összetörik (vagy ha igen, az nagyon rossz) - hanem hogy nem elég merev ahhoz, hogy mozdulatlanul tartsa a gépet enyhe szélben, vagy ha mellette halad el út, villamos, stb.

Volt Cullmann állványom, amit 20-ról akcióztak le 15-re, tehát már eggyel magasabb árkategória. Teljesen nyitva az se volt az igazi, az alsó lábszegmens és a csatja nem tartotta elég mereven, remegett az egész és lassan állapodott meg. Talán 3 kg volt teherbírásnak megadva. Ráraksz 6-8-at, még nem csuklik össze; de 0.7 kg-nyi váz+teleobit sem tartott meg rendesen.
    Ha mégis ragaszkodsz az olcsóhoz, akkor személyesen nézd meg és próbáld ki, max 3 lábszegmens (2 csat), alsó lábszegmens is elég vastag legyen, középoszlop kihúzása nélkül is legyen elég magas, mert az még egy gyenge pont.

• .mf

veterán

válasz athomi #4387 üzenetére

Nagyon alaposan specifikált kérdés :U
    S: olcsó állványt semmilyet.

• .mf

veterán

válasz Alg #4383 üzenetére

"Portrén kívül :U mindenfélére használnám makró, napkeltés/napnyugtás hosszú záridős dolgok, etc.."

Azt ne feledd, hogyha nincs mire csimpaszkodnia (márpedig Murphy törvényei szerint pont akkor nem lesz semmi a közelben), akkor a fűből sem látsz vele ki. Nem tud egy állványt helyettesíteni. Vettem én is kis gorillát, de az ötlet a gyakorlatban elvérzik.

Nálam a jelenlegi / folyamatban lévő felállás: 3 állvány
    - egy nagyobb állvány, amit felegyenesedve is kényelmesen lehet használni. >2 kg, akkor viszem, ha kifejezetten fotózni megyek és kell nagyobb és stabil állvány.
    - egy kompakt utazóállvány, ami összecsukva 3x cm (kinyitva 130-140), <1.5 kg, amit akkor viszek, ha ennyi hely még van, és esélyes, hogy kelleni fog rendes állvány.
    - egy kicsi-könnyű miniállvány, összecsukva ~25, nyitva ~40-50, 300-350 g; rozoga vacak, vészállvány, ha nincs más kéznél, de legalább könnyű magammal vinni, és már a fűből jó esetben kilát. Gondolkozom egy komolyabb, de hasonló méretűre cserélésén, csak kicsi a választék.

• .mf

veterán

válasz Telomanikus #4373 üzenetére

Átcímkézett Benro / Weifeng / QZSD / Sirui / Mefoto / Fotomate / stb, ezek közül néhány ebayen ennek alig több, mint a feléért van (+vám+fa). Nekem Weifeng van (6615), HK-ban vettem egy éve. Minimális csomagolt magasságú utazó-állványnak kisebb vázhoz és obikhoz bejött, de arra készülj fel, hogy teljesen nyitva sem túl magas (a legmagasabb talán 160 teljesen nyitva, fejjel; a többség 140, tehát behajlós-guggolós), valamint az ilyeneket kinyitni macerásabb és 2-4x több idő, mint a nem felhajtós lábúakat. Az enyémen 30 mm-es a gömbfej, de van néhány, aminél 36-os.

Krystos, Cintula: azzal az ársávval csak az a gond, hogy ha annyiból boltból teljes méretűt vennél, jó eséllyel hamarosan el fogod adni valamennyi bukóval és komolyabbra váltasz. Vagy pedig teljes magasságán csak beltérben használod, időzített kioldóval, kültéren a legalsó lábszegmenst nem nyitod ki. Ez nem profi fotósság kérdése, ezek egyszerűen gagyik, és teljes magasságra nyitva már nagyon nagy a remegés / kilengés. Volt Cullmann nanomaxom, a legalsó lábszegmense olyan volt, mint a nyárfa. A ráhazudott teherbírás tökmindegy, a láb és rögzítésének merevsége, tartása az, ami számít.

• .mf

veterán

válasz Gabesz84 #4369 üzenetére

Oh, nem is tudtam, hogy az állványok szakértője vagy. Taníts, mester! Kérlek magyarázd el, hogy miért van, hogy a régi Cullmann Nanomax 250 állványom, ha kinyitom az alsó lábszekcióit is és lerakom, rugózik-remeg; míg a hasonló méretű másik állványom, szintén teljesen nyitott lábszekciókkal, meg se moccan?
    :U
    Egyszerűen túl vékonyak és rossz rögzítésűek a lábszekciói. Kint az utolsó lábszekciót nem is nagyon nyitottam ki. Amikor igen, akkor a közelben elhaladó metrótól vagy villamostól még sokáig rezgett.

• .mf

veterán

válasz Gabesz84 #4366 üzenetére

Muhahaha, valaki hisz még a Cullmann marketing-számainak... Méghogy időtálló... :))
    A Nanomax 250-re 3-4 kg-t írtak. Semmi teher nélkül is remeg, mint a nyárfa, olyan vékony és gyenge rögzítésű a legutolsó lábszekció. Nagy ívben.

• .mf

veterán

válasz mutyuru #4339 üzenetére

Ja, a fejre nem is válaszoltam...
    Benro BH vs B: a BH tudtommal a legolcsóbb szériájuk, igazi alap-darab. B-nél plusz, hogy panorámára is használható, tehát a fejet önmagában is körbe lehet forgatni, nem csak az egész állvánnyal együtt; a panorámának is van egy rögzítője; valamint a gömbfejnél azt is lehet állítani, hogy mennyire finoman, könnyen mozogjon. Továbbá a BH egyedi gyorscseretalpas, csak a sajátjával jó; a B meg amúgy az összes többi is Arca-Swiss szabványos.

Ha nem félsz egy kis kockázattól... A Benrot (ami kínai cég) gömbfejeit korábban másolták / lehetett gyártósorról lepottyant / kamionról leesett / márkája nélkül más matricával olcsóbban is kapni ebayen.
    A B széria elődjének, a KS-0 ill. KS-1-nek a másolatát innen is jópáran használták/-ják, úgy hallom megelégedéssel. Most is vannak hasonló másolatok, vagy más-márkáskéknt árultak, jelenleg a BK-03 és Q-02 a két legnépszerűbb modell. Nem tudom, hogy pontosan minek a másolatai, a Benro B-1-hez hasonlóak a technikai paramétereik (36 mm átmérőjű gömb, Arca-Swiss lefogatás, lefogató kialakítása, méret és tömeg is kb), de testük kialakítása kicsit eltér. A BK-03 talán a KS-0 teste + egy Arca-Swiss lefogató? A Q-02 a QZSD sajátja lehet (a QZSD Q-666, -668, -999 állványkitek többnyire a Q-02 gömbfejjel jönnek; azokra se nagyon panaszkodnak), lehet, hogy az ihletet merítették csak onnan. Ki tudja... Ellenben 6000-ből itthon vannak, s az még a vám- és áfamentes határ (22 EUR) alatt van. Még Angliából is rendelhető, az meg is érkezik Karácsonyig. Csomagolása viszont üres fehér kartondoboz lesz csak.
    Ha nem lenne már gömbfejem, én bepróbálkoznék vele; de nekem kisebb-könnyebb gépem van és ált. nem hosszú-telézek, nem tudom, hogy a D40-hez telével mennyire válna be.

• .mf

veterán

válasz mutyuru #4339 üzenetére

Ha Sirui, akkor inkább a 2004: ugyanis az 1004 teljesen nyitva is csak 140 cm magas, fejjel ~150, géppel ~155, tehát hajlongani kell hozzá. A 2004 8 cm-rel magasabb, a ~163 már sztem 175 cm-ig még kényelmes. A Benro A1692 is hasonló méret (156 cm, képek alapján felteszem fej nélkül)
    Szemben a 2970 teljesen nyitva 175, tehát fejjel-géppel még én is ágaskodnék hozzá; ott akkor a középoszlopot nem is kell teljesen kinyitni, így stabilabb marad.

A fenti hajtogatósak továbbá attól is ilyen kicsik, hogy 5-szekciós a lábuk. Ez ront a stabilitáson (még egy, még vékonyabb legalsó lábtag), és tovább tart felállítani (plusz eleve is).

Viszont: a 2970 (3-szekciós láb) már nem fér bele a kézipoggyász méretbe, csak a 2580 és neccesen a 2980 (4-szekciós láb). Vagy ott van még az Induro AT214, a 2580-ashoz hasonló méretben és funkciókkal, de itthon olcsóbban.

• .mf

veterán

válasz Real_Necro #4336 üzenetére

Akkor inkább ne :))

Btw valakinek nincs kuponkódja Mikrosatba? Jó áron van náluk pár Induro állvány, és úgy tűnik, van valami kuponrendszerük is.

• .mf

veterán

válasz mutyuru #4323 üzenetére

Szerencsés flótás... legtöbb házas fotós ismerősömnél nemhogy a pontos típust nem tudják és csak izéknek, bigyóknak nevezik, de főleg nem vennének is, hanem folyton arra panaszkodnak, hogy már megint egy újabb izére szórod a pénzt...
    (Valaki fotós szólása, hogy "mindig attól félek, hogyha meghalok, akkor a feleségem annyiért adja el a fotós felszerelésem, amennyibe mondtam, hogy kerültek" :DDD )

On.

Állvány:
    Írtad, hogy repülőre is viszi -- kézipoggyászban vagy csomagban?
    Kézipoggyász max. hossza 55 cm, míg csomagba egész nagy is belefér.
    Én pont azt tervezem, hogy legközelebbi utamra egy kézipoggyász méretet kitöltő túrásabb jellegű hátizsákot és oldalán egy állványt viszek. Amiket én kinéztem: Induro AT214, Benro A2580T (e kettő sima középoszlopos), Benro A2980T (dönthető középoszlopos, de ez csak kiszedett középoszloppal fér be a méretkorlátba, mivel azzal 56 cm, anélkül 2-3 cm-rel rövidebb). A gond csak az, hogy a -T (twist lock, csavarós-záras) verziókat idehaza nem kapni; de -T vagy -F (gyorscsatos) preferencia kérdése.

Összehajthatósok:
    Benro Travel Angel, Siruik, QZSD Q666, Q668, Q999, Weifeng 6615: egy Wf 6615-ösöm már van, amellé (egy hagyományos helyett) tervezem ezt a másik állványt. Miért, hiszen olyan jó kompakt poggyászméret, kérdezhetnéd. Igenám, de teljesen nyitva is csak 135 cm fejjel, ami guggolós vagy nagyon behajolós. A leghosszabb QZSD 999 is csak 157 cm teljesen nyitva, fejjel; igaz ez kb. 175-180 cm-ig már nem hajolgatós.
    Másrészt: macerásabb felállítani. Pl. állítsuk fel egy stabil 2-3 lábszekció + leeresztett középoszlop állásba.
    Egy normál állványt felállítani annyi, hogy nyitok 15° szöget a lábakon, kieresztem a lábszekciókat és rázárom, ennyi.
    Ezeknél: nyitok 165° szöget a lábakon, általában fogásváltás is kell hozzá; lábszög-pöcök be; lábtagok kiereszt és rázár, középszlop leenged és rögzít. 3-4x annyi idő.
    Motorozáshoz nekem ideális a 30 cm-re csukott mérete, mert nagyon szűken vagyok hellyel. De ha van legalább 50 cm hely, akkor inkább a hagyományosat viszem.

... és akkor a fej még egy külön litánia :))
    Gömbfej vagy tilt vagy pano? Amiket leírtál, ha nem videózik, a gömbfej is jó lesz. Abból asszem a Vanguard BH250 és Benro B1 a legolcsóbb ajánlott; de nem értek a lovakhoz, a többiek majd megerősítik vagy megcáfolják :)

• .mf

veterán

válasz role_of_72 #4307 üzenetére

"Túrázás: Vittem (2 hetes) túrára az összeállítást (2,2kg), oda nehéz volt :) Városba kivinni viszont bőven vállalható.

Ha a súly fontos, esetleg a karbon állványokra vess egy pillantást, talán még 2kg alatt meg is úszhatod (árban mondjuk húzósabb)."

Karbonnal is csak párszáz grammot nyersz, jó esetben 20-25%-ot; ellenben árban ált. duplája.
    Alternatíva: túrázásra egy másik állványt rendszeresíteni, ami kisebb és könnyebb? Nem lesz olyan magas, meg valószínűleg gyengébb is lesz, teléket nem fogja annyira szeretni; de hiába van egy jó és drága állványod, ha a súlya miatt otthon hever, és nem viszed magaddal; a semminél meg ez is több.
    Szvsz :)

• .mf

veterán

válasz z.kiss.z #4303 üzenetére

A színessége és a lábszög-rögzítője a Mefotora, pár egyéb részlet a QZSD-re emlékeztet, valamelyik kínai OEM matricázása lesz.

• .mf

veterán

válasz .mf #4294 üzenetére

Ma is tanultam valamit... a zinternet erejének köszönhetően megtudtam, hogy pont, hogy a twist-lock könnyebben javítható és szerszámok nélkül karbantartható, míg a flip lock szétszedése körülményes vagy csak károsodással lehet. Úgyhogy a Benro A1980F, A2580F és A2980F helyett most A1980T, A2580T és (méretileg neccesen, de középoszlop nélkül talán) 2980T változatait keresem, ami külön örömömre egyáltalán nem kapható kishazánkban :U :(
    Viszont kiderült az is, hogy az Induro AT214 méretét elírták azon az összehasonlító honlapon, ahol néztem, és így még pont becsusszan a cabin luggage méretbe. Viszont ennek nincs olyan trükkös középoszlopa...

• .mf

veterán

válasz Gabonetta #4292 üzenetére

Asztali :)) Teljes magassága 157.5, erre egy fej alsó hangon 6 de inkább 10 cm vagy akár több, aztán a kereső még 6-8-10 cm, tehát 170-180 cm-ről beszélünk.
    De ahogy Alx.Mercer is írta, vannak nagyobbak is, én csak a méretkorlátok miatt (cabin luggage = 55 cm alatt kell lennie) nézem a 1980F-et. Magasabbnak ott van pl. a 2970F, ami középoszlop nélkül is 147.5, teljes pedig 174.8, aztán még erre jön a fej és a gép. Viszont azt itthon is normálabb árban kapni, 33.7k, szállítással együtt a lengyeleknél se sokkal olcsóbb (395 PLN, azaz szinte pontosan 29k + száll). Fura, hogy itthon csak minden második van: A1970F van, 1980 nincs, 2570 van, 2580 nincs, aztán megint pont az nem kapható, ami nekem kéne :W

• .mf

veterán

válasz Gabonetta #4283 üzenetére

Gyár oldala full adatokkal, kicsit lassan tölt be; rövidebb gyári oldal, ami gyorsabban tölt be.
    A1980F
    4 lábszekció, utánhúzható (!) fliplock gyorscsatokkal
    Láb átmérők: Φ25 - Φ12
    Egyik lábszáron szivacs; középoszlop végén kampó
    1575 mm max magasság
    1310 mm csukott középoszloppal
    390 mm min (továbbá középoszlop megfordítható)
    506 mm csukva
    1.79 kg
    3D-s középoszlop, minden irányban külön rögzíthető; Alx.Mercer fentebb linkelt egy videót a testvérmodellről, ahol látható, hogyan működik -- nekem a megoldása sokkkkal szimpatikusabb, mint a Manfrottóé.
    Táska, imbuszkulcs, gumitalp helyére csavarható acéltüske

Noddy: Cullmann 250-nel kezdtem, ami ennek az elődmodellje volt, és volt E-PL3-mam is (egy éve lecseréltem EM5-re). Ránézésre annyiban más, hogy a feje minimálisat változott, valamint a lábánál végre van utánhúzó csavar, ami az elődök egyik legaljább hiányossága volt. De a 250 sok más sebből is vérzett. A legutolsó lábszárai nagyon vékonyak (átmérőben és anyagban is) és remegősek, kültéren nem is mertem teljesen nyitva használni. A fejnek is voltak tervezési problémái. Nem tudom, hogy ezeken mennyit javítottak, de a láb kísértetiesen hasonlít (a csavart leszámítva).
    Elsősorban a mérete, akciós ára, boltban kipróbálhatósága, a "német márka" és a "10 év garancia" miatt választottam. Azóta volt már szerencsém más állványokhoz is és le is cseréltem, visszanézve az akkori akciós áráért sem igazán érte meg, ennyiért pedig biztos vannak jobbak. Ha a keret engedi, akkor keress valami jobbat. Vagy ha nagyon ez a max, akkor nézz körül a használtpiacon. Sőt, ha még nem riasztottalak el kellőképpen, mivel az enyém eddig 10-15x, ha használtam, és csak porosodik, mióta vettem helyette másikat, elég akciósan megválok tőle. Ha virágmakróra használod csukott lábakkal, ahhoz a vékony lábtagok remegése se lesz gond.

• .mf

veterán

válasz Gabonetta #4279 üzenetére

Nem, az A1980F-re. Az A1970F-et írtam is, hogy idehaza 33k; az A1980F viszont, amit én keresek, idehaza nem kapható, a lengyeleknél viszont csak 24k lenne, ha nem lenne ott az a csúnya szállítási díj...

• .mf

veterán

válasz .mf #4277 üzenetére

Amúgy mekkora lol má' ez is... Gondolkoztam, hogy a dönthető középoszlop mennyire lenne-e hasznos nekem, és azért eszembe jutott pár helyzet, amikor jól jött volna. 107 USD a 1580 vs 141 a 1980, hmm...

Rákeresek itthon, nem is ismerik a típust. Csak a 3-szegmenses 1970 van, ami hajtogatva 59 cm, míg a 1980 csak 50.6 (tehát cabin luggage-nek már esélytelen), és az a 1580 25900-as árához képest 32900.

Rákeresek EU-n belül. Találok pár árösszehasonlítón néhány lengyel webshopot. Náluk a 1980 olcsóbb (24k), mint nálunk a sima 1580 (26k), a 1970-ről nem is beszélve (33k)!! Viszont a szállítás önmagában 100 PLN, ~7,5k :( :U
    Nem jár innen valaki egész véletlenül Lengyelországban? ;] Vagy ha valakinek megjött a kedve valami jóféle Benrohoz, osztozkodhatunk a szállításon... :))

• .mf

veterán

válasz Alx.Mercer #4269 üzenetére

Köszi, még körbejárogatva párszor és egyes kiszemeltekről teszteket, beszámolókat keresve, ehhez a családhoz jutottam megint vissza. Van forgatható középoszlop nélküli is, az x9x0 helyett x5x0.
    Most számolgatva meg zollstockkal méricskélve úgy tűnik, hogy az A1580 151 cm-e + fej + gép kombóhoz is már csak kicsit kell előredőlni, ellenben a 49 cm-es méretével még cabin luggage méretbe is befér, míg a 2580 54 cm-je már nem igazán. Bár az is igaz, hogy arra meg ott van a 6615-ös (ami valószínűleg szintén egy Benro-másolat).

• .mf

veterán

Sziasztok!
    A nehezebb kérdés utazós kompakt állványt szerencsére már egy ideje letudtam, arra van egy Weifeng 6615 majd' egy éve. Viszont néha úgy érzem, hogy kéne egy nagyobb normális állvány is, mert a 145 cm max magassága a 192 cm-emnek kicsit görnyedős; és a kis összehajtogatott méret másik hátránya, hogy hosszabb idő felállítani (5 szekciós, felfelé visszahajtott láb).
    Tudnátok esetleg olyat ajánlani, ami
    - ~165-170 cm max magasság (fej nélkül)
    - inkább 3, max 4 szekciós láb
    - lehetőleg nem csavarós lábszekció zárak
    - két terpesztési szög elég (normál és közepszéles)
    - normál szerszámmal utánhúzhatós lábak
    - megbízható mechanika (lábterpesztés, zár)
    - egyik lábszáron szivacs jó ha van (ha nincs, akkor lesz sk)
    - lehetőleg 50, de max 60 cm hordméret, ~1.5 kg vagy alatti tömeg (állvány)
    - sima megfordítható középoszlop kampóval elég, nem kell kiforgatós
    - ha fej is lenne hozzá, akkor gömbfej és Arca-Swiss szabvány qr-plate preferált
    - főleg tájképelek inkább széles oldalon, tele nagyritkán max ekv 200-ig
    - MILCek (m4/3 és talán jövőben Sony Ax), 2kg alatt
    - használt és ebay is lehet, ~25-30k-ig.
    Kösz! :R

• .mf

veterán

válasz .mf #3630 üzenetére

Weifenggel mik a tapasztalatok (úgy tűnik, mintha 1-2 embernek itt lenne), illetve a Benro / Giottos féle negyed / nyolcad-csavarásra rögzülős lábakkal?

Jelenleg 2 / 3 állvány maradt:
    Cullmann 200T
    Cullmann 230T
    Weifeng 6615

Igazából mindegyiknél vannak kivetnivalóim...
    Cullmann
    - a fej konkrétan fos, cserélendő. Amúgy is, mert nem QR-es
    - 200 és 230T-nél a lábat nem lehet utánhúzni. Utolsó tag nagyon vékony.
    + de legalább 10 év, helyben elérhető gari

Weifeng
    - nagy kérdőjel a márka. Elvileg tizenéve OEM.
    - ez a csavarással rögzülős láb nekem ugyancsak kérdőjel
    - garanciára nem számíthatok
    + fej normálisabb, QR-es
    + Benro / Giottos másolat
    + láb utánhúzható, az egész szerelhetőbbnek tűnik
    + eleve vastagabb utolsó szegmens nélkül is magasabb
    + alig alacsonyabb, mint a 250-esem, azt is kiválthatja

Más tipp senkinek?
    - 30, max 35 cm összehajtogatva, átmérőben is kompakt
    - 0.8-1 m elég
    - QR-es gömbfej preferált, vagy legalább cserélhető
    - elbírjon 1 kg-nyi cuccot ekv. 200 telével
    - 20k alatt

Az ismertebb márkákat (Gitzo, Manfrotto, Benro, Vanguard, Velbon, Cullmann, Slik) már átnéztem, ami a fentieknek megfelelt, az a keret sokszorosába lett volna -- nekem teljesen felesleges magassággal. Pedig tutibiztos, hogy láttam már ilyesmit, mint amit keresek, csak nem tudom, hogy ki gyártja.

• .mf

veterán

Sziasztok!

Ha már utazó-tripodok volt nemrégiben a téma, Kiskornél szórakoztatására én is kérdeznék :DDD
    Azonban nekem tényleg hangsúlyos az utazás és kis méret része, amiért egyes kompromisszumokra is hajlandó vagyok, pl. megelégszem mindössze 1 m max. magassággal is. Sokat szoktam fotózni utazás közben -- illetve van, hogy fordítva is, azért indulok útnak, hogy fotózzak. Motorral megyek, néha munkából külföldre repülővel, így a hely viszont nagyon korlátos.

M4/3-ot használok, jelenleg E-PL3, hamarosan E-M5. Tehát natív obikkal 1 kg alatt (palacsintákkal akár mindössze 0.5 kg körül) marad a rendszer.
    Anno vettem egy Cullmann Nanomax 250-est -- már ott is a méretet néztem elsősorban, úgy próbáltam ki eDigiben, hogy befér-e a motoros táskámba. Befér, viszont elég sok helyet foglal a motoros táskáimból, hátizsákomból vagy bőröndömből, így végeredményben elég ritkán vittem magammal, szinte csak otthon és városon belül használom; amikor pedig motorral megyek, arra vettem egy elég gagyi, de cserébe nagyon kics állványt, ami az obis övtáskámba is elfér.

Na de sok a duma, inkább lényegre térek.

Felhasználás
    - utazás, túrázás közben
    - tájkép: nappal (+ND), napkelte/-nyugta, éjszaka
    - város: nappal és éjszaka
    - szélestől kisteléig (ekv. 85-90); ritkán ekv. 300 is
    - 1 kg terhelés

Elvárások
    - ~30-35 cm összehajtogatva és szétszedve (kiszedhető középoszlop)
    - lehetőleg átmérőben se legyen túl nagy
    - elég, ha kb. 0.8-1 m a max. magassága -- csak a fűből lásson ki
    - 2-3 szekciós lábak, esetleg 4
    - láb szegmensenkénti csatos gyorszár preferált, de nyitott vagyok
    - jó lenne, ha szélesre is lehetne terpeszteni, de nem fontos
    - fej: gömbfej mérete miatt preferált; de lehet kis 3D pan is
    - gyorscseretalp

Eddig kb ilyesmit (legalábbis amit be is tudtam azonosítani -- pár fotósnál láttam már hasonló méretű és tulajdonságúakat, csak nem tudom, hogy mik voltak) a Slik Sprint Mini II-t láttam, illetve Cullmann 230T egy QR-gömbfejjel. Kb. ezek árkategóriájában (12-18k) gondolkozok elsősorban. Ezeken kívül van még más tippetek?

Kösz!

• .mf

veterán

válasz .mf #3443 üzenetére

Sziasztok, erre esetleg?

Röviden: kéne egy elég kompakt állvány
    - amit kis fotóstáskában is mindig magammal tudok vinni (18-20 cm hossz összecsukva és/vagy szétszedve) vagy tanktáskában (25-30 cm hossz, de ne legyen túl vaskos)
    - 2-szekciós (vagy 3), de állítható láb (elég 30-50 max magasság, csak lásson ki a fűből), tabletop méret elég lenne, viszont a legtöbb tabletop túl vaskos (Velbon CX mini hosszban bőven jó lenne, de szélességre ez sem túl kompakt)
    - MILC-hez, tehát 0.7-1kg teherbírású is elégséges

Ehhez legközelebb eddig Cullmann Nanomax 200T-t láttam, esetleg még más kisebb darabról tudtok?

• .mf

veterán

Sziasztok!

Létezik-e olyan kompakt utazóállvány, ami
    - tripod
    - nagyon kompakt, lehetőleg ~18-20 cm-esre összecsomagolható, hogy a fotós kistáskámba is beférjen; vagy pedig ~25-30 cm körül még a tanktáskámba könnyen pakolhatóan.
    - lába kétszelvényes és állítható, (nem pedig az ilyen méretben gyakori rugós-golyós megoldás, ami vagy teljesen nyitott vagy teljesen zárt)
    - kibír m4/3 gépet könnyebbfajta telével, tehát 0.5 és 1 kg között

Gorillapod mindig nálam szokott lenni a kistáskában az objektívek mellett, ami pár dologra ugyan jó, de ha pusztában találja magát az ember, meg van lőve, mert korlátos magassága miatt a fűből sem lát ki - szóval ennek a helyét venné át.
    Nem kell mindentudó legyen, van rendes állvány is, csak az a mérete miatt ritkán van velem, főleg utazáskor, ugyanis hossza miatt a motor tanktáskájában alig fér el más tőle (pedig már azt is eleve úgy kellett keresnem, hogy mi az, ami még befér..).

Eddig Cullman Nanomax 200T-t láttam -- tudtok esetleg ennél kisebbről is?

• .mf

veterán

válasz kiskornel #2690 üzenetére

Fene egy hideg volt kint, a kezeim annyira elgémberedtek, hogy nem volt időm alaposan kipróbálni ezt-azt. Pl. a legalsó lábszelvényt ki se nyitottam, majd talán a hétvégén egy olyan próbára is sort kerítek. A körülmények is egy "embert próbálóbb" teszt ellen játszottak: egyrészt szélcsend volt, másrészt a Nagykörút kivilágítása adott annyi fényt, hogy még legalacsonyabb iso mellett is egész rövid volt a záridő (max 1/6, kézből azért már necces. Már nem volt erőm állítgatni a gépet hosszabb záridőre, ujjaim mintha botból lettek volna). Szóval ilyen előnyös helyzetben egész jól teljesített, stabilnak tűnt, felállítva (mínusz legalsó szelvény) megmozgatva nem nagyon imbolygott, finoman lenyomva az expo gombot a 2s késleltetéses kioldás bemozdulástól mentesnek tűnik.

• .mf

veterán

válasz kiskornel #2690 üzenetére

Szerintem kicsit félreérted, hogy hogyan értettem :)
    Jobb, ha van nálam útközben is valamilyen állvány, mintha semmilyen sem lenne, több lehetőséget ad az embernek. Ez már szerintem a használható kategória, ha az ember figyelembe veszi a korlátait. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem a stabilitás parnasszusa, és hogy a méretért, hordozhatóságért és árért kompromisszumokat kellett kötni. Azt látom én is, hogy amilyen pipaszár lábai vannak, teljes méretben csak lakásban használható. Ezért is örültem, hogy a 250-es is befért a táskámba, mert ez a legutolsó szelvény nélkül is olyan magas, mint a 220-as teljesen kinyitva, így -- bár a 220-ast nem próbáltam, de feltételezem -- stabilabb. Mivel a középállvány szétcsavarozható, így azon is morfondírozok kicsit, hogy a gyári helyett egy alján kampós rudat betenni, s arra akasztani táskát, hogy lent is legyen valamennyi súly -- a legutolsó szelvény nélkül tűnik annyira masszívnak a többi, hogy kibírja.
    Holnap este terveztem néhány éjszakai városképet készíteni, meglátjuk, mennyire válik be. Illetve azt, hogy a kezeim mennyi idő után fagynak oda, pont holnap lesz a leghidegebb :)) Viszont nagy telém most nincs, legnagyobb a max 84 ekv. kitobi...

• .mf

veterán

válasz .mf #2687 üzenetére

Na a vége az lett, hogy elkezdtem gyanakodni, hogy a szállítási méretet úgy adták meg, hogy az állvány egyben van. Úgyhogy elmentem a közelben lévő edigitalba és megnéztem a Nanomax 250-et, amire ugyan 49cm-t írnak, de a középállványt középen szétcsavarozva és így kiszedve már nevetve befért a tanktáskámba :)
    A láb utolsó szelvénye már tényleg pipaszár, de még anélkül is magasabb, mint a 220-as. Viszont ennyi műanyagra nem tudom, hogy adhatnak 10 év garanciát, de majd meglátjuk.

szerk:
    De, motoros kolléga :) S motor nélkül is szoktam ide-oda utazni és fényképezgetni, olyankor is jól jön. Motorral szeretek úgy menni, hogy kitalálok egy nagyjábóli irányt, aztán amerre valami érdekeset látok, vagy amerre az út visz, arra megyek, s körbenézek; majd a nap végén a gps hazanavigál :)
    Egy m4/3 gép még egész könnyen befér a tanktáskába, a váz (PL3) majdnem kompaktgép méret. Néha azért sötétedés felé, vagy akár már éjszaka kézből nem lehet rendesen kitartani, s megfelelő támaszték, megfelelő helyen sincs mindig. Ezért lett utazóállvány. Nem biztos, hogy gyakran magammal fogom cipelni, de találó az angol mondás: "better to have and not need than to need and not have."

• .mf

veterán

válasz balpis #2686 üzenetére

Köszi, akkor jogosan ódzkodom a Hamáktól.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Nanomax 220 lesz. 41->113cm. Még épp passzentosan befér a tanktáskába, ami nekem nagy előny, mert azt sokkal jobban szeretem, mint a hátizsákot (azt rángatja a szél). Felhasználói review-k néha vegyesek, de többnyire pozitívak, s 10 év gari van rá. Kéne egy olyan verzió, ami 3 helyett 4 szelvényes, s 40->130cm, s nem lenne kérdés :)

• .mf

veterán

Sziasztok!
    Tippeket vagy véleményt kérnék.
    Kéne egy tripod, ami:
    - maxra állítva min. 120cm magas, összecsomagolva max. 50cm
    --- vagy esetleg van valami, ami 37-38cm alatti (ezesetben a tanktáskámba beleférne), de nyitható 100cm-re?
    - m4/3 a gép, tehát 1kg alatti tömeggel számolhatunk
    - nem használok nagy teléket, bár idővel egy max 150 / ekv. 300 még nem kizárt
    - elsősorban város / épületek (nappal és éjszaka) ill. tájfotózás
    - jó lenne valami megbízhatóbb darab, ami nem hullik egyből szét. Hobbifotósként nem lesz nagy igénybevételnek kitéve, de jobban szeretném, ha még sok évig gond nélkül működne.

Költségvetés: sajnos az egy ideje nem megérkező fizuk miatt most elég alacsony, s még az Ünnepek is itt vannak... mondjuk 12k-ig bezárólag van valami értelmes?

Amiket nézegettem:
    - Velbon CX-200, -444, -888
    - Cullmann, viszont a méret- és büdzsé-korlátok miatt úgy látom inkább csak az Alpha 1000 és Nanomax 200 (tanktáskába is befér, de utóbbi sajnos kicsit kicsi), valamint Alpha 2000 és Nanomax 220
    - Vanguard MAK S, bár méretben a korlátot feszegeti

Hamáktól kicsit ódzkodom... de ha a lájtos használatot azok is túlélik és használhatóak maradnak pár év múlva is, akkor akár az is jöhet.

Köszi!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés