Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• rekid

addikt

válasz b.vr #6921 üzenetére

Az utazó állvány is felmegy az utastérbe.. nekem semmit nem szóltak se a vanguard veo2-re... se a pixire...

• Viperator

őstag

válasz b.vr #6921 üzenetére

Szerintem utastérbe nem fogják engedni, csak csomagtérbe. De ekkoránál nem tudom, úgyis mindenképpen átmegy a fémdetektoron... De az a kérdés, hogy ekkorát átengednek-e vagy nem.

• kiskornel

addikt

válasz b.vr #3187 üzenetére

Nos. A sínhez: oldal irányú mozgatásra akkor lesz szükséged, ha valamilyen álló témát fényképezel, és kicseszettül nagy nagyításban. Akkor elég macerás a kis, finom állításokat Gömbfejjel végrehajtani. :K
    Olyankor én is azt mondtam, hogy de jó lenne... viszont nem volt ilyen fícsör, mert az enyém csak előre-hátra léptethető finoman.
    Amúgy én egy kínait vettem, olyan 10k-ra emléxem. Sajnos már az eredetit is kínai (ha érted mire gondolok), úgy, mint a hamisítvány.

Nekem pikk-pakk megy a középoszlop vízszintbe rakása. Benyomom alul a gombot feltólom, döntöm, majd vissza. Pár mp csupán. Ha nem akarsz ilyen fícsört, akkor olyan márkát válassz, ami elég magas középoszlop nélkül, és ki lehet szedni a középoszlopot... de még jobb, ha van hozzá rövid középoszlop. Azzal úgy 30cm magasról tudod fényképezni, ha totál szétterpeszthetők a lábak.

Egy biztos: a legrosszabb megoldás, ha a fejet ide-oda kell szerelgetni, úgyhogy én a kurta középoszlopra szavaznék... meg erre a kidönthetőre, mert pikk-pakk lehet földközeli helyzetbe hozni, ha neked nem is sikerült.

Sajnos egy csomó márka kiszorult a piacról, lévén nem éri meg nekik itt forgalmazni, így a komolyabbak közül már csak a Manfrotto maradt, abból is ami kapható az kapható, ami nem, azt bazi nehéz beszerezni. Még mindig nincs bélelt állványtáskám (már vagy fél éve rendeltem...)

Most nekem a 190XPROB jutott eszembe, a csöppség (a próbált cuccod kisebb változata), bár alacsony, és érződik rajt, hogy nem egy monstrum.

Szerk.: most, hogy már kb tudod mit kell nézni, vagy mit vársz el, irány a helyi kis fotósbolt. Nekem itt még azt is felajánlották, hogy elvihetem egy napra kipróbálni a cuccokat. :K
    Olcsók és jónak kinézők még a kínai Vanguardok... súlyra könnyűek, de engem nem győztek meg. Pont az nem tetszik, hogy precízen rakták össze őket. Szerintem nem bírnak olyan sok évet ki, mint az ősök, de hát ezt nehéz bizonyítani, mert még 1 db sincs belőle a közelben, ami legalább 5 éves lenne. Persze, ha vigyáz rá az ember, akkor sokáig meglesznek.

Én még mindig azt mondom, hogy rezgés szempontjából eddig a legjobb állvány a Benro volt, csak az már nem kapható itt MO-n. Így az újakról nincs tapasztalatom. A régi 24k HUF os alapállvány még mindig nagyon faxa. Persze a lábkupakokat már vagy 2x vissza kellett ragasztanom :B de más bajuk nem volt.

Szerk.: most, hogy már tudod mire kell kb figyelni, irány a helyi fotósbolt. Próbálgasd!

• b.vr

őstag

válasz b.vr #3151 üzenetére

Na szóval, 2 hete a kis m43 cuccomat [(#3133) b.vr ] egy Manfrotto 055Pro állvánnyal és egy 141RC fejjel próbálgattam pár óráig.
    Találtam róla egy technikai adatokkal is szolgáló ismertetőt (link) ráadásul itt a fejről is írnak a 4. oldalon a Manfrotto 804RC2 kapcsán, mint azóta már beszűntetett korábbi népszerű belépő fej (és érzésre tényleg nagyon hasonlónak is tűnt)
    Kipróbáltam kerti virágokhoz makróra (még életem első focus stackingjét is megcsináltam - hát ez állatira tetszik :) Persze egyelőre csak fókusz-tekergetéssel tudtam csinálni, ami asszem eleve nem az igazi, főleg hogy nálam ugye focus-by-wire van, de alig várom hogy legyen makro-sínem) Aztán még a budai várba is felvittem egy kis esti teszt-fotózásra.
    Ezek után szerintem már jóval közelebbit tudok mondani a saját igényeimről.

Először is, az én cuccomhoz (szerencsémre) messze nincs szükség ekkora teherbírásra (az állványra 7 kilót írnak, a fejre 4-et, mondjuk hogy a Manfrotto-értékeket hogyan kell a többi gyártóhoz viszonyítani, az egy másik kérdés, ebben semmi tapasztalatom sincsen)

Aztán: a középoszlopot kidönteni nem lehet, csak 90 fokban is beszerelni, de ez macerás, ilyet semmiképpen nem szeretnék, mert ha minden egyes alkalommal azon kell gondolkoznom hogy van-e kedvem átszerelni, aztán meg ugye vissza... hát az régen rossz (és ez nem csak makrónál jön elő, a várban is volt hogy mélyről szerettem volna fölfelé fotózni)
    Ha bent van a középoszlop, akkor hiába terpeszthetőek szét a lábak, a középoszloptól nem lehet mélyre süllyeszteni. Viszont ezt pont ebben a cikkben láttam hogy a középoszlop teljesen eltávolítható (amúgy jó magasra ki lehet húzni a lábakat, szóval ott azért marad némi rugalmasság)
    Masszív, de mint írtam, nekem ennyire masszívra nincs szükségem. És persze nehéz.
    Ja, és a lábakat elég nehézkesen lehet terpeszteni. Gondolom azért hogy nagyobb súly alatt se kezdjen elmászni, de nálam ennek nincs értelme, viszont használat közben bosszantó, jó lenne valami "arany középút"

A fej kapcsán (túl azon hogy még ennyire (dslr-ekhez képest semmi különös) masszívra sincs szükségem) arra jutottam, hogy nagyon igaz amit sokszor olvastam, hogy a 3D fej ugyan precíz, de "kissé" körülményes. Biztos a rutin sokat segítene, de asszem én most inkább a gömbfejjel kezdenék.

Összességében meg (persze) jó nehéz a cucc, több mint 3 kiló (kb 2,4+0,8), de persze nem önmagában a súly a probléma (ha összecsukva akkora lehetne (ez nyilván sci-fi :) ) mint egy ólommal töltött fél literes ásványvizes palack, nagyjából pont nem érdekelne mert elsüllyeszteném a hátizsákba, de így esélytelen még oldalról is hozzá rögzíteni. Szóval jó lenne valami olyasmi ahol erre van azért esély. Ráadásul (na nem ez a legzavaróbb, de azért) még a várban is (pedig ott jó sok volt a fényképező turista) kissé hülyén éreztem magam egy ekkora monstrummal, mint Aki Most Éppen Valami Nagyon Nagy Dologra készül :D

Összességében ha tudtok akkor olyan állványt keresek valami megbízható gyártótól, ami teherbírásra legyen mondjuk 4 kiló (kicsivel több mint a fele az általam próbáltnak, gondolom így az állvány súlya is lemegy valahová 1,5 kiló környékére) , lehessen nagyon szélesre terpeszteni, nem baj ha nem kidönthető a középoszlop viszont akkor vagy lehessen teljesen kiszerelni vagy lehessen hozzá kapni valami minit.
    Valamint hozzá arányos teherbírású megbízható, precíz gömbfejet.
    (kiskornel írta hogy ilyen kis súlyokkal nincs tapasztalata, talán ásnak igen, illetve most azért a tapasztaltak alapján már szerencsére precízebben tudtam megfogalmazni mit is keresek)

És ami egész biztos, hogy egy jó és megbízható makró-sínre mindenképp szükségem lesz, kérlek ajánljatok megfelelőt (a fentieknek megfelelően nem kell óriási teherbírás, viszont legyen precíz, finoman szabályozható, focus stackingre alkalmas) Ha jól tudom van olyan ami valamennyire oldalirányban is állítható. Ez nagyon megdobja az árat? (illetve szerintetek érdemes? Nagyban megkönnyíti a fotózást?)

• kiskornel

addikt

válasz b.vr #3149 üzenetére

Háát. Még mindig nincs tapasztalatom kis súlyok esetére.

Hogy ne legyen vizes a papucs:

• kiskornel

addikt

válasz b.vr #3133 üzenetére

Hmm... 50k alatt?
    kb. 10k egy macro sín. Persze lehet occsóbban is venni, de az kb olyan is. És így is kínai lesz.
    Aztán itt van, hogy kellene a macro funkció. Jó fej + jó állvány 40k-ból?

Nincs tapasztalatom ilyen kis súlyok esetére, de 1kg-mon (450D + 100mm saccra annyi) jól meg kell tépni a 18kg-os fejet. Itt minden tized mm elmozdulás bazinagynak tűnik, különösen extrém állások mellett.
    Kihajtható oszlop nem olcsó. Ahol olcsó, ott a sín állítás után nem talál majd vissza a képkivágás a kívánt helyre.

Márkás állványból saccra 4kg fölötti, és márkás fejből is 8kg alá én nem adnám.

Vízesés -> télen, nyáron eléggé terepnek minősül. Sár, víz, vastag levéltakaró, mindez domboldalban, télen hóban.
    Nem árt a szöges talp... szvsz olyat nem érdemes venni, ami 2 évig ha kibírja.

Legalább egy Benro, vagy nagyobb kategóriás Induro-t néznék, ami jól terpeszthető.

Azt se akarom, hogy úgy járj, hogy megveszed az állványt, és utána azt írod: ez BÖSZME.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés