Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
-
Mobilarena
Kérdés előtt olvasd el az összefoglalót!!
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnénk megkérni minden kedves fórumozót, aki videókártya ajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.
(mellé)beszélgetést itt kéretik megtenni: VGA kibeszélő offtopik
Köszönjük.[ Módosította: koncsik ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Perillustris
üzenetére
7. éves 5700 XT-m még nekem is mindig megfelelően üzemel. Vagy van itthon egy 27 éves S3 Trio-m, még az is megy, igaz az csak nagyon max 15 wattot vesz fel.
2080 Ti-nál szerintem inkább a bányászás lesz a probléma, ha arra volt használva. Elhiszem, hogy nincs két egyforma miner, de hát ez így lutri. -
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Játékok alatt 2000-2010 közöttire gondoltam .
Ez elég tág kategória. -> [link] Itt akár válogathatsz is közöttük.
A Crysishoz lőném be az összes korabeli játékot, ha a kártyád azt jól tudja futtatni, akkor a többivel is el fog boldogulni. A GOG.com-on található verzió fut Windows XP-n is és hát nekem egy GTX 750 Ti kártyával is elment... Nem hibátlanul és nem max grafikán de elment 1280x1024 felbontáson.
Kérdés lenne az is, hogy a felújított/remastered verziókkal akarsz játszani, vagy pedig az eredeti, DVD verziókkal? Utóbbiaknak nyilván jóval alacsonyabb a gépigénye és nem igényel overkill kártyát a futtatása.
A 6600 XT-t még mindig tartom, 60k forint körüli áron, de lehet jóval lentebb is menni, pl. GTX 1650, az már 20-25k között megvehető és nem igényel külön tápcsatlakozót.
Vagy új 9060? —> bár lehet ez már over killnek tűnhet , de gondolok a jövőre amibe át kerülhetne majd egy másik pc-be.

Ez a processzor biztosan nem fogja tudni kihajtani és a jövőre gondolva nem tudom van-e értelme a 8 gigás verziót venni a 16 gigás helyett? Többiek majd írnak erre valamit, nekem ennyi ötletem van.
#195699 T0m leírt egy csomó kártyát én ebből a korszakból azokkal vigyáznék, amik sokat bányásztak. Nem tudni, hogy ki mennyire kultúráltan használta a sajátját.
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Szintén 6600 XT-t ajánlottam volna, esetleg RTX 3060-at, ha hasonló áron lenne... így inkább az AMD-t. A proci 12 éves és az újabb kártyákat biztosan bottleneckeli. Több pénzt arra a gépre én nem költenék.
A játékokat tényleg jó lenne tudni, hogy mennyire retró.
-
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Szia,
A tápegységnek kettő darab 6+2 PCIe csatija van? Egy vagy kettő korbácson?

-
válasz
viperabácsi
üzenetére
Ebbe mondjuk videókártyát csak úgy raknék, ha nincs fedél a gépen. 70 wattos kártya is belekozmál.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Azt hiszem Vigneau
nagyúrfélisten megelőzött ebben, legalábbis kicsi is, kocka is és Radeon is van benne.
Csak még tudtommal nem SteamOS fut rajta. Jonsbo C6 mATX ház és Asus Dual RX 9060 XT. Procit nem tudom, de valószínűleg az is Ryzen.
-
válasz
Callmaster
üzenetére
Abból kiindulva amit írsz, nekem gyanús, hogy nem arról van szó, hogy az AMD ne tudna csúcskártyát gyártani, hanem egyszerűen nem akar, mert nekik mindig ez lesz a piaci profiljuk, hogy ár-érték arányban jó kártyákat gyártsanak a szélesebb tömegnek és az Nvidiának mindig alávágjanak az árban.
Arra leszek leginkább kíváncsi, ha kivonul a desktop piacról az Nvidia (mert már tavaly is rebesgették), akkor az AMD mit fog kezdeni egyedül konkurencia híján? Az Intel konkurencia? Kérdés, hogy meddig, éppen próbálják a céget megmenteni, lehet azt a részleget is le fogják építeni hamarosan. -
válasz
KAMELOT
üzenetére
Miért ajánlasz neki 8 gigás kártyát játékra, amikor már a 8 gigás kártyák is kezdenek kimenni a divatból? Például:
https://www.hardware-corner.net/games-8gb-vram-list/
Ráadásul 2023-as cikk, nem tegnapi. Ha régi játékokkal játszik, akkor meg teljesen felesleges új generációs kártyát vennie 8 giga VRAM-mal, akkor vegyen valami használt kártyát vagy az előző, vagy kettővel előbbiből, attól függően, hogy mennyi pénze van.
-
válasz
F-ECT$
üzenetére
Az első tízben csak Nvidia kártyák vannak és jellemzően az 1080p-re készített típusok, szerintem nem véletlenül, mert ezek olcsók és jó teljesítményt nyújtanak. Három dolog lepett meg, az 1650, a két laptop GPU és a 3050. Utóbbi mondjuk tetszetős, főleg a 6 gigás verzió, mert nem kell neki külön tápcsati.

-
válasz
PHenis
üzenetére
Irdatlan mennyiségű retro játék van, amit egy i5-6500 és egy alacsony fogyasztású kártya együtt elvisz, szóval a játszásról biztosan nem kell lemondani. Az ajánlások közül én a 3050-re néznék rá, mert az tudja az AV1 dekódolást is (YouTube és társai) és a 4060-nál olcsóbb. A legújabb játékok nyilván nem fognak rajta menni, vagy legalábbis élvezhető szinten nem, de a játszásról ezzel a géppel még nem kell lemondani.
Gog.com-on megéri szétnézni és, amit írtál Heroes sorozatot, az menni fog rajta. Gondolom a 3-at játszod (mint az emberek többsége), az nekem az N100 procis gépemen megy az iGPU-val. 26 éves játék, az eredeti verzió még Pentium 2-es gépen futott.
-
válasz
Rowon
üzenetére
Linux témához még annyit, hogy elvileg az Intel nyílt forráskódú drivere is jó Linuxon, legalábbis az új B580 kártyánál is nől a teljesítmény az újabb verzió kiadásával.
Intel Arc B580 Linux Graphics Driver Performance One Month After Launch
https://www.phoronix.com/news/Intel-Arc-B580-Vulkan-Jan-2025Azt azért nem merném mondani, hogy nyugodtan veheted az Intelt is Linuxhoz, ennek utána kellene járni jobban.
-
válasz
tvamos
üzenetére
Szia,
1080p-n játszol gondolom? Milyen monitorod van? A 4060 pedig elég jó kis kártya 1080p-re, vagy még használtan a 6700 XT is.
A Linux-szal való kompatibilitás miatt SZVSZ az AMD kártyák előnyt élveznek, mert sokkal jobban megírták rájuk a drivereket, sőt, a Linux kernel natívan tartalmazza a nyílt forráskódú AMD drivert, míg pl. az Nvidia telepítése körülményesebb (de nem lehetetlen). Egyikre sem akarlak rábeszélni, csak megemlítettem.
-
Még korábban valahol láttam ezt a táblázatot és elmentettem a könyvjelzők közé. Az Asus tette közzé. Adott configokhoz (CPU + VGA) tápegység ajánlás, ha már úgyis téma volt, hogy mekkora tápot vegyünk. Viszonyításnak jó lehet.
Szerk.: sajnos az Intel kártyák nem szerepelnek rajta.
-
válasz
Winne
üzenetére
Teljes rendszert nézve az az ideális, ha a tápegység valahol ~50% körül van terhelve, pont most volt a táposban linkelve a cikk, ahol a Seasonic szakembereivel készített interjút egy japán hardveres oldal. #156946 -> [link] (böngésző kiterjesztéssel fordítható). Ez szerint idézem:
A szükséges teljesítmény 600 W, akkor a ténylegesen beépített tápegység 850 W vagy 1000 W. Az energiaátalakítási hatékonyság szempontjából a termék 50% körüli terhelés mellett történő használata rendkívül stabil, és pozitív hatással van a termék élettartamára.
Bele kell még számolni korábbi szabványú (ATX 2.**) tápoknál az esetleges tranziens "tüskéket", az újabb (ATX 3.**) szabványoknál már ezzel nem kell foglalkozni, mert ezeknél a másodperc töredéknyi idejére a tápegység képes leadni a névleges teljesítményének a kétszeresét. Példának szerintem egy igen sokat linkelt kép az Igor's Labtól ( [link] ), RTX 3080 FE és a közel 500 wattos tüskéje... hát ehhez felül kellett méretezni a tápot, különben egy-egy ilyen tüske képes volt aktiválni a belső védelmét és voltak is olyan userek, akik ezzel küzdöttek.
Legtöbb "baj" a kérdésedben szereplő 7900 XTX-nél lehet, ami TPU mérések alapján ~412 wattot tüskézik ( [link] ), de még azzal is bőven beleférsz, főleg, ha az adatlapodon lévő 5600-at használod mellé. Az Aurum egy elég jó tápegység volt anno (bár már nem fiatal az se). Ha 10 éves elmúlt, akkor már érdemes lehet azt is cserélni.
-
válasz
Mans20
üzenetére
Nvidiával egyedül annyi a probléma 2024 év vége felé (még mindig), hogy a nyílt forráskódú driver nagyon gyenge és fejletlen, szemben az AMD és az Intel megoldásaival, akik igen sok energiát fektettek bele, hogy a nyílt forráskódú driverük jól működjön.
Minten telepíthető pár klikkből a proprietary (zárt) driver, szóval nem tudom mi lehet a probléma. Talán a VGA gyenge a monitorhoz, vagy nem jól telepítette a drivert és a Nouveau adja a képet.

Mindegy, ezt már a Linuxos topikban kellett volna neki kérdeznie.
-
Szia,
Bár nem a kérdésedre válaszolok közvetlenül, én ezt vettem: [link] 4lzánál le volt akciózva 212k-ra és talán még a jövőben is lesz ilyen alkalom, csak figyelni kell az árát. 3 ventilátoros, vapor chamberes hűtés. Coil whine magas terhelésen is minimális.
Egy gond van vele, hogy VERY BIG.
326 mm hosszúnak írják, de az nyugodtan van 340 mm is. Esztétikailag is nagyon szép kártya.
-
válasz
menyhartlevi
üzenetére
Ezt csak tippnek írom. Ha kell a ray-tracing, akkor 3070, de az csak 8 giga VRAM. Ha nem kell a ray-tracing, akkor 6700 XT és az 12 giga VRAM.
-
válasz
DravenMoral
üzenetére
Én azért ezt nem mondanám, hogy nem éri meg csak a WoW miatt új kártyát venni. Azt a játékot közel 20 éve fejlesztik és még legalább 6-7 év biztosan lesz benne, most jelentettek be nem egy, hanem három új kiegészítőt... egy kieg átlagosan 2 évig szokott menni. Szóval én azt mondom fejlesszen csak nyugodtan, ha akar, a többit meg majd meglátjuk.
WoW - Ray Tracing + 4k = [link]
-
válasz
Pkc83
üzenetére
Írta, hogy 1440p-t használ. Ahhoz 6800-at már ne vegyen, ha hosszú távra tervez. Ahogy ÁK-n nézem 300k-ba kerül. Egy százassal drágább, de ez a kártya biztosan jó lesz 5 év múlva is, míg a 6800... már nem biztos. 20 gb VRAM, újabb architektúra, nagyobb teljesítmény, stb.
Nem tudom min vesztetek össze, az a része nem is érdekel, csak a témára válaszoltam. -
-
AMD vonalon a 6800 / 6800 XT jó lenne 1440p-re, viszont az újonnan kb. kétszer annyiba kerül, mint amennyit hajlandó lennél fizetni érte.
Sőt, mondjuk nem is biztos, hogy vennék már ilyen kártyát, hanem megvárnám a 7000-es szériából a hamarosan piacra kerülő 7700 / 7800 karikat, de azok meg még ennél is drágábbak lesznek.
-
válasz
Viktoár
üzenetére
Nem tudtam, hogy erről van szó, nem is akartalak megbántani. Lényegében sok olyan kommenttel találkozom itt a fórumon, hogy valaki tudna valamire áldozni, mert telne belőle, de inkább megvesz valami kevésbé jövőtálló dolgot, mert tud spórolni rajta pár ezer forintot. Klasszikus példa rá a tápegységek, amikor valakinek van egy félmilliós számítógépe és belevesz valami abszolút elektronikai hulladék tápegységet, mert azon tud spórolni.
Na mindegy, szóval félreértettem a kérdésedet. Jó lesz az a 6600 XT, elvileg Ultra beállítások mellett FHD-n tudja a fix 60 fps-t, az a lényeg. A hűtés még érdekes lehet, ár-érték arányban a Sapphire Pulse elég jó és azt hiszem azok most más modelleknél is olcsóak.
-
válasz
Pécsi gyerek
üzenetére
Miért? Te is dohányzol?
-
válasz
Pécsi gyerek
üzenetére
Semmi közöm nincs hozzá, tényleg. Viszont a 6700 XT +20-30 fps full HD-n, ezzel arra próbáltam utalni, hogy jövőtállóbb választás a 6700 XT, mint a 6600 XT.
-
-
Csak annyit szólnék hozzá a témához (mert érdekesnek tartom), hogy 2019-ben vettem egy 5700 XT-t. Jelenlegi árakat nézve szerintem Forguet stratégiáját fogom követni. Addig tartom meg, míg már kompromisszumokkal lehet majd csak használni.
-
válasz
norbert1998
üzenetére
5700 XT már 4 éves, míg a 6700 XT csak 2 (se). Inkább az utóbbit venném, még ha kicsivel többe kerül is, tovább lesz elég, mint az 5700 XT.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Techpowerup VGA /GPU kiadások időrendben, valamint teljesítmény összehasonlítására alkalmas/
Játék tesztek és GPU vs GPU tesztek (Angol) Link 1 - Link 2
A GPU-k grafikus egységeinek listája: AMD, Nvidia, Intel ARC.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Rosewill "kockák" az egyedi NAS vagy házi szerver összerakásán gondolkodóknak
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Bestbuy játékok
- Parkside szerszám kibeszélő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- Konteó topic
- További aktív témák...
- Dell Pro Plus 14 Core Ultra 5 238V 32GB 512GB FHD+ TouchScreen ProSupport Plus gar: 2028.10.07
- 27% - GAMING PC! i5-12400F / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe / B760 / 650w! BeszámítOK
- TOP Pure White PC /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB M.2 PCIe SSD/ akciós áron eladó! BeszámítOK!
- Dell Latitude 5300 13,3" FHD IPS touch, i5 - i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Asus Chromebook C423NA, 8GB RAM, N4200 Pentium, 180 Kihajtható
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
2080 Ti-nál szerintem inkább a bányászás lesz a probléma, ha arra volt használva. Elhiszem, hogy nincs két egyforma miner, de hát ez így lutri.

Csak még tudtommal nem SteamOS fut rajta. Jonsbo C6 mATX ház és Asus Dual RX 9060 XT. Procit nem tudom, de valószínűleg az is Ryzen.