-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
fgabor87
tag
Megvettem az Asus RT-N12 D1-est. Egy kicsit körbejártam a routert az alatt a pár nap alatt, amióta megvan.
Első észrevételem az volt, hogy bár ennek 5 dBi-s antennái vannak, elmarad a jelerősség a 3dBi-s D-Linkhez képest. Nagyon kicsi eltérésről beszélünk, de én inkább egy hajszállal nagyobb jelerősséget vártam volna. Végeztem egy gyors tesztet.
A grafikon első felén a D-Linken van az Asus 5 dBi-s antennája, míg az Asus-on a D-Link 3 dBi-sei. A két router ugyan ott van, és ugyan arra a csatornára is vannak beállítva, hogy ezek ne befolyásolják a mérést. Teljesen normális eredmények, a D-Link jele erősebb.
A grafikon közepén az ingadozás az antennacserét jelzi. Mindkét router visszakapta a saját gyári antennáit, azaz a D-Link a 3 dBi-seket, míg az Asus az 5-ösöket. Jól látszik, hogy nőtt ugyan az Asus jelerőssége, de még így is gyengébb, mint a D-Link.
Feltételezem, hogy az Asus router alapból kisebb teljesítménnyel ad, mint a D-Link, és ebből származik a különbség. Az is megfigyelhető, hogy az Asus antennái valóban nagyobb teljesítményűek, jól látszik a 2 dBi-s eltérés.
Összességében azonban nem fed le nagyobb területet az Asus, hiába nagyobbak az antennái.A másik érdekesség ami feltűnt, hogy a honlapon és a doboz hátulján is erős utalás található arra, hogy a vendéghálózatok létrehozásával lehetőség van azokon sávszélesség korlátozást végrehajtani. Honlapon lévő szöveg: "Max. négy vezeték nélküli hálózati szint dinamikus sávszélesség-felügyelettel. Például nagy sávszélesség és teljes hozzáférés a vezetőknek,[...]"
Illetve a dobozon lévő ábra:
Ezzel szemben erre nincs lehetőség, csak az állítható be, hogy a vendéghálózatra csatlakozott eszközök elérhetik-e a hálózatra csatlakozott többi eszközt, illetve megadható egy időtartam, amíg egy eszköz a vendéghálózaton tartózkodhat. Sávszélesség korlátozást semmilyen formában nem lehet beállítani. Ezzel kapcsolatban egyébként megkerestem az Asus-t, ők azt mondták, hogy se a honlapon, se a dobozon nincs arra utalás, hogy lehetőség lenne vendéghálózaton sávszélesség menedzselésre.Ezektől függetlenül egy stabil, gyors, és megbízható eszköznek néz ki. Könnyű beállítani, kevésbé melegszik, mint az előző D-Link 635-ös. WiFi-n is stabil, átjön a teljes sávszélesség, mindez viszonylag alacsony ping értékek mellett. Plusz pont jár azért, hogy lehetőség van rá custom fw-t tenni, ha valakinek nem lenne elég a gyári teljesítménye, vagy konfogurálhatósága.
Egyelőre örülök neki, hogy megvettem, és remélem, hogy hosszú időn keresztül szolgálni fog.
Ajánlom másoknak is, akik stabil, olcsó és könnyen kezelhető routert szeretnének vásárolni. -
fgabor87
tag
válasz
Multibit #41298 üzenetére
Persze, önmagában nem. Csak az előző 3 társa átlag 2 évig húzta. Egy volt, amit gariban cseretermékként kaptam, és nem zsír új volt, hanem egy használt, javított készülék, az kb fél évig ment. Utána mondtam is a d-linkes srácnak, hogy inkább teljesen újat küldjön. Az kb 2 évet bírt, fokozatosan ment tönkre. Először a kezelőfelület kezdett el bohóckodni, néha 2-3x kellett a menüpontra kattintani, mire be is töltötte, aztán a net néha volt, néha nem, majd kialudtak a fényei.
A mostani kezdetektől fogva bohóckodik, wifi radio off-on üzenetekkel van tele a log, és nem láttam még 3 napnál hosszabb uptime-ot. Pontosabban a kapcsolódási időt írja, szóval elvileg dobálja a kapcsolatot wan felől.
Nagyon bíztam a d-link-ben, de sajnos csalódnom kellett. Ezen felül egyébként megemlítem, hogy a support 5*-ös. Van tőlük egy printserverem is, az még igazi régimotoros ezüst-zöld. Remélem kiszolgál még jó pár évig. -
fgabor87
tag
válasz
Intruder2k5 #41292 üzenetére
Köszönöm szépen.
Ha jól számoltam, ez már a negyedik d-link routerem, átlag 2 évig bírják nálam. Pedig marhára vigyázok rájuk (fizikailag). Eddig mindig cseréltek gariban, de ezen kívül nem vagyok megelégedve velük. Ezért is fontolgatom a cserét. Nomeg mostanában lesz két éves.
De ahogy néztem, egy d-link sincs az ajánlott routerek között. -
fgabor87
tag
Sziasztok.
Jelenleg ez D-Link DIR 635-ös routerem van 20/1-es nethez. A gondom az vele, hogy amikor több gép is lóg rajta, és nagyobb terhelést kap, előfordul, hogy újraindul. Van 3 vezetékes gép, 3 laptop wifin, és 2 teló, de így egyszerre soha nincs fent minden. Max a 3 vezetékes gép, és 1-2 laptop.
Egy Asus RT-N12 D1 jobban bírná a terhelést? Vagy az sem erősebb?
(A router log fájlja meg tele van wireless link down-up bejegyzésekkel, de nem vettem észre, hogy szakadozna a wifi.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kompakt vízhűtés
- CPU léghűtés kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen notebookot vegyek?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Fúziós energiát vásárol a Google
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5450 Intel Core Ultra 5 135U 4nm 32GB DDR5 érintőképernyős laptop Dell gari 2027.09.hó
- PlayStation 4/5 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- PlayStation 5/4 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX ONE/Series kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX Series S 512GB, 6 hó garanciával Bp-i üzletből eladó!
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Crucial 240GB SSD eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest