Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Magisk
-
Mobilarena
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
"Erre senki nem fog neked egzakt választ adni, olvass reviewkat, nézz youtube-ot és úgy döntsd el."
Már írtam fentebb, hogy mindez megtörtént. Csak tudod mindezek nem adnak választ arra, hogy a felsoroltak közül melyik gyártó/márka és annak terméke kerülendő messziről a minősége és a magyarországi képviselete, szervizháttere miatt.
Mindegy... Majd lesz valahogy.
Köszönöm a segítséget!"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz cs.zs. #138938 üzenetére
Nagyon köszönöm Neked is a választ, azt pedig külön köszönöm, hogy ennyit fáradtál az asztalok és monitorok fotózásával!
Az ajánlott ASUS monitort felvettem a listára, bár árban sajnos nem a legolcsóbb az általam kiszemelt többi 34 colos UWQHD monitorhoz képest. (Gondolom a képfrissítése miatt... Egy ponton túl minden további Hz aránytalanul drágítja a monitorokat.)
A 200.000-es felső határt azért adtam meg, mert valami határt kellett húznom, de őszintén szólva, ha egy 150 ezres és egy 100 ezres közül utóbbi is jó vétel, akkor nem bánom.
Nem vagyok a pénztárcám ellensége, és minden forint számít.
"Szóval ha valami ilyesmi felől érdeklődsz Te is, és néha játszol is, akkor mit keres ott az ajánlatok között az a 60 Hz-es 89.000 Ft-os nem-gamer?"
Ha az eredeti hozzászólásomban listázott ViewSonic VX3276-4K-MHD monitorra gondolsz, kérlek? Az árát véletlenül elírtam, és csak a szerkeszthetőség lejárta után vettem észre, hogy ~160 ezer forint.
Bár ennek tükrében már nem gondolom versenyképesnek: [ViewSonic VA3208-4K-HD - 98.900 Ft]
Ha most mondjuk 2002-t írnánk, már venném is, mert a CRT időkből élénken emlékszem a Viewsonic monitorokra... De hogy LCD vonalon mit alkotnak, arról sajnos fogalmam sincsen!
Ami a játékra és a képfrissítésre vonatkozó kérdésedet illeti, kérlek...
Nem katasztrófa, ha FreeSynch nélküli és 60 Hz-es a monitor. A mostani monitorom is ilyen, és amennyit én játszom a géppel, ahhoz egyébként tökéletesen megfelelt ez is.
(Megjegyzem egy bevilágítástól mentes, nagy kontrasztú AMVA+ panel van benne. Ha a látásom még olyan volna, mint akár csak 5 éve, akkor nem is gondolkodnék azon, hogy másikat/nagyobbat veszek helyette.)
Nyilván, ha a hozzáértők azt mondják, hogy az általam kiszemelt monitorok közül pl. a fent említett Viewsonic-ot nem szabad megvenni, ezért vagy azért, és helyette 3 másikat javasolnak a találati listámból (ami mind "gamer" monitor), akkor az egy plusz jó dolog.
De nem ezen fog múlni a választásom, hidd el!"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Celithrandi #138937 üzenetére
Köszönöm a választ, és tengermély tisztelettel, de nem értem, hogy mi nem egyértelmű..!?
A kérdésem az, hogy az itt általam felsorolt monitor modellek (és gyártók) valamint az ebben a hozzászólásomban írt két modellt is figyelembe véve melyik jó vétel, melyiket érdemes/szabad választani, és melyiket messzire elkerülni?
Ár/érték arány, paraméterek, minőség, megbízhatóság, szervizháttér figyelembevételével...
(A Samsung és az LG szervizét, importőrét ismerem, de hogy az ASUS, AOC, BenQ, MSI, Viewsonic, iiYAMA, ACER, stb. kapcsán mire számíthatok, arról fogalmam sincsen sajnos!)
Tényleg hálás volnék, ha ebben segítenétek!
[ Szerkesztve ]
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
"Azt vedd figyelembe VA panel esetén, hogy egy nagyobb széles monitor esetén már komolyabb torzulás lehet a széleken mivel ennek a típusnak az egyik legrosszabb a betekintési szöge."
Köszönöm a választ; Celithrandi és sztivo fórumtársaknak is!
A monitor talapzata, állíthatósága annyira nem kritikus kérdés, mert nagyon széles, nagyon mély íróasztalom van, amelynek a hátulján végig egy magasított, mély polc húzódik; ezért egy igen tisztességes kiterjedésű talapzat sem lóg le róla.
(Ha pedig csak azon múlik, nyilván beszerzek egy asztalra rögzíthető tartó kart.)
Összefoglalva az elhangzottakat:
- Vagy egy 32 colos, 16:9 képarányú 4K monitort kell vennem, ami a szemem szempontjából előrelépés volna, de multitaskingra már nem ideális.
(Utóbbira 43 colos 16:9-es 4K monitor lenne megfelelő, ám azokat 200 ezer forint alatt nem kapom meg, pláne nem 100 ezer forint közelében.)- Vagy egy ívelt, 34 colos 21:9-es UWQHD VA paneles monitort, ami multitaskingra a szélessége miatt remek, ám nem sokkal lennének nagyobbak a betűk rajta "normál" használatnál.
- Méretben ideális egy ívelt, 40 colos 21:9-es UWQHD monitor volna jó, de olyan nem létezik. Még sík változatban is csak az általam fentebb linkelt MSI és AOC monitorok kaphatóak, IPS panellel. Márpedig az alacsony kontrasztot (és az IPS Glow-t) szerintem én már nem tudnám elviselni.
- Mindezek alapján az eddigi találatok közül melyik példányok ajánlottak, és melyik kerülendő? TV-s vonalon ismerem a márkákat és a szervizeket (Samsung monitort pl. ezért nem vennék már soha többé), de a sokféle monitorgyártó esetében csak a CRT időkben voltam naprakész.
--> Tudtok, még ebben kérlek segíteni?
Plusz találtam még két versenyzőt:
[MSI 34" Gaming 342CQR E2 UWQHD VA LED 180Hz HDMI/DP ívelt gamer monitor] - 129.990 forint
[32" ViewSonic VA3208-4K-HD] - 98.900 forint
--> Ez utóbbi már-már gyanúsan olcsónak tűnik... (A többi 32 colos, 4K monitorhoz képest.)Szóval melyiket érdemes, és melyiket nem?
Side note:
- Beszerzés szempontjából a Media Markt és a Best Byte ideális, mert van a városunkban üzletük, így online rendelés és esetleges elállás esetén nem kell a postázáson aggódnom. Media Markt preferált a korrekt ügyfélszolgálata miatt.
- Az Alza is jó lehet még, mert ha jól tudom a Postával leszerződtek, ezért ingyen tudom visszaküldeni nekik, ha esetleg valamilyen okból elállnék a vásárlástól.
- Az Oázis Computer esetében a kalibrálás és a pixelgarancia (valamint utóbbival az általuk menedzselt visszaküldés) szimpatikus.Ezért választottam ezeknek az üzleteknek a kínálatából.
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz Celithrandi #138609 üzenetére
Köszönöm, hogy válaszoltál!
- Arra céloztam, hogy egy kijelző a natív felbontásában használva adja a legélesebb képet, illetve adott pixelsűrűség mellett a natív felbontás egész számú többszörösében, hányadosában. (Én tévés vonalon mozgom otthonosan; TV-k tesztelésével is foglalkoztam évekig.)
- A mostani monitorom nem 2K, hanem Full HD, és természetesen 2K alatt nem a 2048 x 1080, hanem a 2560 x 1440 felbontásra gondoltam:
[..]
"nézz jobban utána vagy írd le mit szeretnél. Miért nőtted ki, mire kell?"Már számtalan Youtube videót megnéztem, cikkeket elolvastam a különféle, kiszemelt monitorokról, és amikor már azt hiszem, hogy kirajzolódott a számomra optimális választás, akkor valami olyan info-t látok, olvasok, ami elbizonytalanít.
Legutóbb mindjárt a fentebb említett itteni iiYAMA monitoros hír, amelyre szinte rekord számú, 62 hozzászólás érkezett (Te is írtál oda), és a tapasztalt felhasználók sem tudtak megegyezni abban, hogy melyik felbontás az ideális és milyen méretben...
Bízva az itteni fórumtagok modern monitorokat érintő nagyobb tapasztalatában kérdezek most itt.
Írom a lényeget:
- Miért "nőttem ki"? A látásom közelre sajnos sokat romlott (jelenleg ~1.75-2 dioptria) az elmúlt ~3-4 évben, ezért a 24 colos monitorom már a betűk zoomolásával is kicsi. Pár éve a levelezőprogramomban a default 9-es betűmérettel írtam a leveleimet, közel egy éve már 15-ös betűméretet használok.
Mindezt úgy, hogy két éve szemüveggel nézem a monitort.
Ezt a fórumot is jó ideje olyan nagyításban olvasom, hogy a két krémszínű sáv kiér a monitor széléig.- A monitort általános, multimédiás & munka célra használom: levelezés, fórumozás, hírolvasás, Youtube videók megtekintése, játék, és Home Office munka (Excel, Outlook, MS Teams, stb. két desktop-on) viszont zenészként szeretném stúdióprogramhoz is használni!
Ott pedig fontos, hogy két desktop-ot is el tudjak helyezni egymás mellett, vagy kellően széles legyen a sávokat mutató munkaasztal.- 8/10 bit-es, preferáltan VA paneles megoldást keresek a nagyobb kontraszt miatt, és FreeSynch support is jó volna.
--> Nem tudom, hogy az IPS glow és az alacsony kontraszt miatt manapság be merjek-e vállalni egy IPS paneles monitort...!?- Ár/érték arányban kedvező típust szeretnék, mondjuk ~100.000 - 200.000 forint között, preferáltan az alsó határ közelében. (Ha akciósan/olcsóbban van még jobb vétel is, annak csak örülök.)
- HDMI és Display Port legyen rajta, ha egy mód van rá.
- PIVOT mód, és minden irányba állítható talapzat előny.
- Fentiek miatt gondolkodtam első körben a ~32-43 colos, 16:9-es monitorokban, preferáltan 4K felbontásban, de mint írtam, nyitott vagyok QHD-re, vagy Full HD-re is. (Ha utóbbinak egyáltalán van értelme a fentiek alapján.)Amiket találtam:
[32" ViewSonic VX3276-4K-MHD] - 88.900 forint
[AOC CQ32G4VE 31,5'' Ívelt QHD 175 Hz 16:9 VA LED Gamer Monitor] - 89.999 forint
[32" iiyama G-Master GCB3280QSU-B1] (QHD) - 126.900 forint
[BenQ EW3270U] - 126.500 forinttólJelenlegi vs. 32 coll: [link]
Jelenlegi vs. 43 coll: [link]
- Illetve képbe kerültek a 21:9-es, UWQHD készülékek is, amelyek közül ezeket találtam:
[ACER ED340CUHbmiipx 34'' Ívelt WQHD 100 Hz 21:9 Adaptive-Sync VA LED Monitor] - 94.999 forint
[34" Xiaomi G34WQi 2K Curved] - 111.600 forint
[34" MSI PRO MP341CQ] - 114.190 forint
[AOC U34E2M 34'' Sík UWQHD 100 Hz 21:9 FreeSync VA LED Monitor] - 120.999 forint
--> Nem tudom, hogy ilyen wide monitor esetében a sík panel jó választás-e egyáltalán, vagy itt mindenképpen 1500/1800R ívelt paneleket kell választani!?
[34" iiyama G-Master GCB3480WQSU-B1 Red Eagle] - 139.990 forint
[PEAQ PMO G341-CWQK 34'' Ívelt UWQHD 165 Hz 21:9 G-Sync/FreeSync VA LED Gamer Monitor] - 149.999 forint
[LG UltraWide 34WP65CP-B.AEU 34'' Ívelt UWQHD 160 Hz 21:9 FreeSync VA LED Gamer Monitor] - 150.999 forintJelenlegi vs. 34 coll UW: [link]
--> Nem tudom, hogy a látásom szempontjából mennyire lenne előrelépés mindez...!?
40+ colban pedig 200.000 forint alatt szinte nincsen UW monitor, és ha jól látom, a zöme IPS paneles.Emiatt "futottak még" versenyzők 40 colos UW méretben::
[MSI MAG401QR] - 179.901 forint
[AOC AGON AG405UXC] - 214.901 forintJelenlegi vs. 40 coll: [link]
--> Ez még az a méret, amit különösebb probléma nélkül el tudok helyezni az (elég nagy méretű) asztalomon, és a nézési távolság is ideális tud maradni.Mi a véleményetek a fentiekről? Tudtok segíteni, kérlek a választásban, ill. véleményezni a fenti típusokat?
A fenti részletek alapján hálásan köszönöm a segítő szándékú, konstruktív válaszokat, vásárlási tanácsokat előre is!
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Legyetek szívesek, segítsetek az alábbiakban...!
A BenQ GW2470H monitoromat sajnos kinőttem; szeretnék egy nagyobb méretű, legalább 31,5 colos képátlójú készüléket vásárolni helyette.
Ám még abban nem vagyok biztos, hogy milyen képarányú (16:9 vs. 21:9) és felbontású legyen...!?
Nemrég itt a fórumon a 280 Hz-es, új iiYAMA monitor híre alatt egészen komoly vita bontakozott ki a szükséges és megfelelő képfelbontásról...
Full HD-ról nyilván praktikus lenne 4K-ra váltanom, de a jellemzően magas ára miatt leszűkíti a lehetőségeimet.
Viszont 2K monitorom nem volt még, így nem tudom, hogy Full HD-ban használva adott méretben mennyivel mosottabb a kép, mint egy 4K monitor esetében? (Ahol az alacsonyabb felbontás a natív felbontásnak egész számot adó hányadosa.)
Tehát mire számíthatok a gyakorlatban?
Tudtok ebben érdemi info-val segíteni, kérlek?
Köszönöm előre is!"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz KAMELOT #104674 üzenetére
Köszi az info-t!
- Jó dolgokat írnak erről a típusról... Határozottan tetszik.
-->4K-s kivitelben is van esetleg ajánlat a grafikus monitorra, vagy túl nagy kompromisszumot kellene kötni a megadott árkategória miatt?
(A másik témát illetően... Yeffy a saját bevallása alapján "kocagamer"; csak ritkán játszik a géppel, első sorban más multimédiás feladatra használja.
Az biztos, hogy én mozizni, dolgozni, netezni 10-ből 10-szer inkább egy jobb VA paneles monitort választanék ilyen feladatra. Nincs IPS glow, és a "panell lottón" is jobb esély van egy homogén példányra, felhősödés és sávosodás nélkül. A fekete szint és a kontraszt pedig összehasonlíthatatlanul jobb.)"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz KAMELOT #104619 üzenetére
Egy kérdés:
- Multimédiás célokra, ritka "kocajátékra" nem jár jobban egy kontrasztosabb VA paneles példánnyal?
A megadott árkategóriában ezekből is rendelkezésre áll pár igen korrekt alternatíva, nemde?"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Kimondottan, csak és kizárólag Photoshop képfeldolgozási, grafikai munkára 150.000 forint körüli összegért milyen monitort tudtok ajánlani, egy középkorú felhasználónak?
Preferáltan az ALZA, Konzolvilág, esetleg a PCX kínálatából.
Én valami IPS paneles, 27 colos modellre gondoltam, talán DELL, HP, vagy Philips palettájáról, de nem vagyok biztos benne, hogy melyik lenne megfelelő.
A PIVOT módba forgatható talapzat is hasznos volna szerintem.
Tudtok ebben segíteni, kérlek?
Köszi előre is!
Üdv: Piftuka"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz pigmeus #101441 üzenetére
Egyelőre nem panaszkodhatom. Meglehetősen homogén a panel, és bevilágítástól mentes.
Az tény, hogy a nézési távolság függvényében, illetve a középpontból jelentősebben kitérve érezhető a szaturáció romlás.
De mivel a megejelenítő közepét nézem, oda fókuszál a szemem, semmi zavarót nem tapasztalok. (Viszont mindig elégedetten mosolygom a jó színvilágon, remek fekete szinten, és kontrasztos képen.)
- Milyen körülmények között, milyen beállításokkal teszteled?
- Végignézted a "sztenderd" tesztképekkel is?"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz s4hu|SyD^ #101392 üzenetére
A helyhiány az egy dolog. Valóban fontos, és meghatározhatja, hogy mekkora készüléket tudsz elhelyezni.
A többivel kapcsolatban nekem nem annyira szélsőséges a véleményem. Egyrészt különítsük el azt, hogy a 4K tartalom játék, vagy egyéb.
Az evidens, hogy a Windows asztalt 4K felbontásra (tehát a natív felbontásra) kell állítanod, ám ahhoz nem kell "über" videokártya.
Attól még a játékot játszhatod a 4K monitoron is alacsonyabb felbontásban. Amúgy éppen a "Full HD"-re skálázásnál nem fogsz tapasztalni semmi katasztrofális minőségromlást.
(De én amúgy FIFA-ztam a 32 colos 4K Samu monitoromon - amíg vissza nem vittem a panelhibái miatt - 1024x768-ban is, és semmi komoly probléma nem volt a látvánnyal.)
Azt is vedd figyelembe, hogy "2D tartalomnál" viszont jól jöhet az a 4K felbontás, és a 32 col. Sokkal több ablakot, vagy alkalmazást tudsz egymás mellé, illetve alá-fölé kipakolni.
Ha pedig nem kell ennyire "elaprózni" a munkaterületet, akkor szintén.... a desktop is mehet alkalmasint "Full HD"-ba.
Fordított helyzetben viszont ugyebár a 27 colos, "Full HD", vagy 2K monitort nem tudod 4K-ba átméretezni....
Én nem akarlak rábeszélni semmire, csak rávilágítottam egy másik aspektusból is a témára."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Richard! #101382 üzenetére
Nos, én nem vásárolok monitort külföldről.
Számomra fontos az, hogy ha esetleg pixelhiba miatt cseréltetni kell, vagy bármilyen meghibásodás miatt javíttatni, akkor ne kelljen vesződnöm a külföldre postázgatással.
(Az pedig végképp nem fér bele, hogy ilyen esetben elkönyveljem a "buktát", és vegyek egy másikat, ami hibátlan.)
Az időm, a nyugalmam pénzben nem mérhető.
Akkor tehát mi is a drága?
Egyébként egy gyors Pricerunner keresést végezve, megnézve az eBAY és Amazon.com árakat, valamint dollárban még a BESTBUY oldalát is, azt kell mondjam, hogy ez bizony külföldön még drágább.
345 Font, annak megfelelő EURO, vagy 399 dollár a legolcsóbb kezdőár mindenhol."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz s4hu|SyD^ #101376 üzenetére
Az a helyzet, hogy mindenki számára más az ideális távolság.
Én pl. itthon ~70-90 cm távolságból nézem a monitort (attól függően, hogy mennyire húzom közel a székemet az asztalomhoz), és amíg nálam volt a 32 colos Samsung 4K monitor én egyáltalán nem éreztem zavarónak.
Számomra ez a méret ilyen távolságból tökéletesen megfelelő volt. (A 43 colos Philips az már szerintem nagy volna.)
A legjobb az, ha személyesen győzödsz meg róla valahol, hogy mennyire megfelelő számodra egy 32 colos (vagy éppen 27 colos) monitor.
Egyébként bármilyen hihetetlen is, ha van már egy monitor az asztalodon, akkor ez az oldal nagyon-nagyon sokat segít a tervezésben, és a döntésben."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Orlin #101352 üzenetére
"Mondjuk becsapós lehet nekem,mert én az állványon szeretném fordítani magam irányába nem pedig a portré helyzetbe történő forgatását."
MInden tisztelettel, de nincsen ebben semmi "becsapós", mert amikor olyan jellemzőt látsz a monitor adatlapján, hogy "forgatás" az éppen erre vonatkozik.
(Tehát a talapzat tengelye mentén - jobbra, vagy balra - történő elforgatásra.)
A BenQ és AOC monitorok egyébként teljesen korrekt minőséget produkálnak a maguk kategóriájában. Mindegyiknek van, belépő szintű, közép kategóriás, felső-közép kategóriás, és prémium modellje is. Nyugodtan választhatsz az ő palettájukról is."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Orlin #101342 üzenetére
Akár az a HP is megfelelő lehet. Általánosságban, a HP és DELL monitorai korrekt minőségűek. (Csakúgy, mint a laptop számítógépeik.)
Esetleg a DELL P2217H is szóba jöhet. Ennek ugyan 2 collal kisebb a képátlója, és 2016-os, "kipróbált" modell, de a csatlakozásait illetően sokkal jobban felszerelt, hiszen D-Sub, Display Port és HDMI bemenete is van, ráadásul egy 3.0-ás USB hub-ot is tartalmaz.
(Létezik 24 colos méretben is, kicsivel drágábban.)
Amellett valódi 8 bites panelja van, és az állványa széles tartományok között állítható, még PIVOT módba is. Valamint nem 2, hanem 3 év jótállás jár hozzá.
"De ha nagy a betekintési szög ,akkor lehet nem is kellene annyira a fordíthatóság?"
Ezt viszont Neked kell eldöntened.
Hol és milyen körülmények között lesz használva? Egy asztalon lesz elhelyezve, és egyetlen ember ül majd vele szemben, aki jellemzően nem is mozdul el a helyéről?
Esetleg többen ülnek majd előtte, és mindig csak az egyikük nézi?
Csak mert ha az első eset, akkor alapvetően egy fix talapzatú monitor is tökéletesen megfelel.
Persze mindettől függetlenül is, kényelmi szempontból, a teljesen mobilis állvány jó dolog.
Tehát vagy olyan készülék, ami gyárilag ilyennel rendelkezik, vagy olyan, amit egy VESA szabványú, karos állvány tart."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Orlin #101331 üzenetére
A BenQ "GW" monitorok nem rendelkeznek állítható talapzattal. Ez az ún. "Stylish" széria.
Egyébként a 30.000 forintos kategóriában sajnos nem fogsz találni forgatható, állítható talapzattal szerelt monitort. Az ilyen funkció egy adott típusú készüléket mindig legalább ~15.000-20.000 forinttal drágábbá tesz.
Egyébként ebben az árszegmensben nincsen szignifikáns minőségi különbség a BenQ monitorai között.
Ha számodra fontos a nagy betekintési szög, akkor nézd meg, melyik az a típus, amelyen a csatlakozók megfelelnek számodra, és VESA szabványú állvány csatlakoztatható hozzá.
Onnantól kezdve teljesen mindegy, hogy a monitor saját talapzata mennyire mobilis, hiszen ~6.000-10.000 forintért asztalra rögzíthető, minden irányba forgatható, "darus karos" állványt tudsz vásárolni hozzá.
Egyébként még az IPS panel sem előfeltétel, mert a VA panel betekintési szöge is jó, ezt tapasztalatból mondom. (Pénteken vettem át a BenQ GW2470HL monitoromat.)
A szaturáció ugyan romlik ha oldalról nézed, de feltételezem, hogy egy megfigyelésre használt kontroll monitor esetében ez nem probléma.
Ha pedig mégis az, akkor marad valamelyik IPS paneles típus."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz AxBattler #101318 üzenetére
Így igaz. Még beépített hangszóró sem feltétlenül szükséges.
Elég, ha van egy audio kimenet a monitoron, és akkor fejhallgatót is lehet hozzá csatlakoztatni.
Ha pedig valaki hangszórót szeretne, akkor már 10.000 forint alatti áron egészen korrekt 2.0, vagy 2.1 szettet talál a CREATIVE kínálatában, ami fényévekkel jobban szól, mint a monitor apró, beépített hangszórói."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz verycool #101316 üzenetére
Nem komplikált ez, maximálisan értelek.
Esetleg a fentebb általam belinkelt "Full HD" LG készüléket nézd meg!
Igaz, hogy TN paneles, de játék és mozi mód is kiválasztható rajta. A TN panel miatt egyébként sem lesz komoly problémád játék alatt, a filmekhez pedig nem rosszabb, mint egy átlagos IPS paneles monitor."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz zolnagy #101296 üzenetére
"Ti melyiket vennétek a kettő közül?"
Igaz, hogy az ASUS készülékre 3 év jótállást kapsz, de szerintem a Samsung jobb vétel.
Fejlettebb, valódi 8 bites SVA panelja van, amit a Samsung gyártott, és képminőségében, betekintési szögében biztosan jobb, mint az Innolux, vagy a TP Vision 6 bites panelja.
Az ívelt kialakítás szerintem ebben az esetben előny, mert segít egy kicsit a szélek szaturáció romlásának csökkentésében. (Hiszen valamelyest a képernyő két széle befelé, a szemed fókusza irányába lett fordítva.)
A kialakítás hátránya lehet (Samsung tévéknél előfordult), a nem tökéletes illesztés, de ezt az készülék kibontását követően úgyis meg tudod állapítani. Ha szükséges elállsz a szerződéstől, és cserélteted.
Ráadásul az Oázis Computer - úgy látom - most akciós kalibrálást és pixelgaranciát ad a készülékhez. így ~42.000 forintért lehet egy korrekt, VA paneles monitorod, ami ráadásul Freesync-es; és ez szintén nagy előny.Mindezeken túl még személyesen is letesztelted legalább a Media Markt-ban. És ott tetszett, amit láttál. Szerintem ez is sokat számít.
Majd írd meg, kérlek, hogyan döntöttél!
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz verycool #101293 üzenetére
"Üdv. 21,5 - 24" között keresnék Full HD Monitor + TV kombót 35e - környékén persze 5-10e Ft plusz költség nagy minőségi szintlépés esetén vagyis ár/érték arány alapján beleférne."
Bizonyos szempontból nagyon nehezet kérdezel, másfelől viszont meglehetősen egyszerű a dolgod.
Azért nehéz, mert ez a "műfaj" kezd szinte teljesen kikopni. Mára annyira elváltak egymástól az olcsóbb, "HD Ready" és "Full HD" tévék, kisebb panellal, hogy aki első sorban tévézne, úgyis azt vesz magának.
Aki pedig inkább egy korrekt monitort keres a pénzéért, az arra fókuszál. (A tévé adást pedig megoldja egy TV kártyával, és arra alkalmas kiegészítő eszközökkel.)
És azért egyszerű, mert gyakorlatilag nincsen választék.
A Media Markt kínálatában például 4 LG, "HD Ready" modellt találsz, egyébként jóval drágábban az általad megadott pénzkeretnél. (És van egy olcsó GABA, ami szóra sem érdemes.)
Ezen kívül a monitorok között listázva van egyetlen típus, ami "Full HD".
A fentiek mellett még az egyes nagyáruházak (ALDI, Auchan, Tesco, stb.) saját márkás modelljei, és a különféle "no name" kínai gyártók kínálatában találhatsz esetleg még ilyen készülékeket. Mindegyik Vestel, vagy kínai gyártmány.
Szóval egészen biztos vagy benne, hogy egy ilyen kis képernyős, "öszvér" megoldást keresel?"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz erik365 #101273 üzenetére
"60-70cm távolságra elég a 22" vagy nyugodtan vehetema 24"-ost?"
Nyugodtan vedd meg a nagyobb képátlóval rendelkező típust! Ilyen távolságról nézve a legtöbb ember számára még a 32 colos monitor sem "túl nagy".
Nem tudom, mekkora monitorod van, de én pl. tegnap cseréltem le a 10+ éves kis 19 colos Samsung monitoromat egy 24 colos BenQ monitorra, és ha csak pusztán a két látható, azaz hasznos képméret közötti különbséget nézem, elmaradt a "Wow! faktor".
Egyébként ezen a remek oldalon, a megfelelő adatok megadásával, cserélgetésével kiválóan tudod tesztelni azt, hogy az egyes, általad kiszemelt monitorok mennyivel nagyobbak/szélesebbek/más arányúak, mint a jelenleg használt monitorod."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz FuRiONight #101255 üzenetére
Minden tisztelettel, de "csak" két kategória létezik:
- A "hardcore" játékos,
- és a "casual" (vagy "hobbi", vagy "átlagos") játékos.
Előbbi az, aki versenyeken indul, rendszeresen megméretteti magát, és különös előszeretettel FPS játékokban teszi mindezt. Számukra valóban fontos a minél kifogástalanabb mozgásmegjelenítés, és gyors képfrissítés.
(Tudom... hajdanában, danában - talán igaz sem volt - én is rendszeresen versenyeztem "MOH:AA"-ban a cimboráimmal, szervezett Clanbase küzdelmekben.)
A második kategóriába tartozik mindenki, aki nem "profi" versenyző, és akár kevesebbet, akár többet játszik, de "csak úgy"... a maga szórakoztatására, kikapcsolódásként.
Utóbbi kategória tagjai számára is fontos lehet a magas képfrissítésre képes képmegjelenítő készülék, de a 60 Hz is tökéletesen megfelelő.
Kár volna elhitetni velük, hogy számukra csak és kizárólag a 100 Hz feletti monitorok a megfelelőek!"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz KAMELOT #101243 üzenetére
"BenQ EW3270U"
Hinnye... Jól leárazta az Oázis Computer ezt a típust! Nemrég még a ~170.000 forint körüli árkategóriában versenyzett minden üzletben.
Most pedig 130.000 forintért megvásárolható... Azért ez jelentős kedvezmény.
De nagyon helyes. Kússzon csak a 32 colos, 4K monitorok ára 100.000 forint alá!"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz KAMELOT #101197 üzenetére
"Van '' A legjobb monitor'' csak a pénztárca szab határt"
Minden tisztelettel, de nincsen.
Olyan monitor van, ami adott felhasználó számára, az ő általa felállított preferenciák alapján, az általa alkalmazott területeken, a pénztárcájának keretei által biztosított összegért a "lehető legjobb" (avagy "legmegfelelőbb").
Sajnos még a legdrágább televízió készülék, vagy monitor sem tökéletes és hibátlan; nem rendelkezik 100%-ban homogén panellal, tökéletes mozgásmegjelenítéssel; nem mentes a bevilágítási hibáktól, és egyéb, a kép(minőség)et érintő "anomáliáktól".
És nagyon valószínű, hogy ebben az évszázadban nem is lesz ilyen..."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz zolnagy #101183 üzenetére
Köszönöm, hogy leírtad mindezt! Megértelek, hogy a VA paneleket preferálod te is.
(Hozzátéve, hogy tudod... nincsen "A legjobb" monitor. Mindenki a saját pénztárcája adta lehetőségek közepette, az egyéni preferenciája alapján találhatja meg, hogy egy IPS, TN, vagy VA panellal szerelt készülék a legmegfelelőbb számára.)
A személyes tesztet illetően maximálisan igazad van. Televíziók esetében szoktam is alkalmazni, de ahol élek ott monitorból nincsen ilyen lehetőség (a helyi MM-ban demófalra kitett 8-10 LG/Samsung készülék kivételével).
Most pedig sürgős volt a dolog, így nem is várhattam; megrendeltem a BenQ GW2470HL típusú monitort.
BÍzom benne, hogy megfelelő lesz addig, amíg nem cserélem le (a terv szerint a nem túl távoli jövőben) egy nagy méretű, 4K-s prémium modellre!"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Piftuka #101164 üzenetére
Egyébként én az eddigi keresgélés alapján ezt találtam szimpatikusnak:
[BENQ GW2470HL]
Az "Árukereső" oldala alapján bőven bele is fér a megadott árkeretbe, és még a kedvenc szaküzletem is forgalmazza.
Mi a véleményetek?"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
A nyár eleji Samsung "kálváriám" óta még nem sikerült odajutnom, hogy megvegyem hosszú távra a "hiper-szuper" 4K-s monitort. Ami késik, nem múlik, de...
Addig is muszáj most már valami megjelenítőt vennem a régi kis monitorom helyett.
Segítsetek, kérlek abban, hogy:
- A max. 40.000 forintos árkategóriában
- ~24-27 colos méretben
- 16:9 képaránnyal, Full HD felbontással melyik típus a "Best Buy" a (kép)minőséget illetően?
- A lényeg, hogy "ne folyjon ki a szemem" a használatától; legyen PWM/Flickerfree.
- Céges munkához (levelezés, Word, Excel, Weboldalak, Tool-ok, stb.), otthoni általános multimédiás használatra (internetezés, PH! olvasás, Youtube zenehallgatás, casual gaming).
Köszönöm a segítséget előre is!
Üdv: Piftuka"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz WiZARD #99235 üzenetére
Ha BD filmeket is szeretnél nézni rajta, akkor jól jöhet.
Szerintem azt kell első körben meghatároznod, hogy mennyit vagy képes és hajlandó fizetni a monitorért.
És annyit érdemes megjegyezni, hogy sajnos jó eséllyel 14 évet nem fog kibírni az, amit most vásárolsz. Tudod... napjaink műszaki, illetve használati cikkeit nem a tartósság jegyében gyártják. Nesze neked "fogyasztói társadalom"...)
-
Piftuka
veterán
válasz AxBattler #99180 üzenetére
Jaj, megelőztél!
Én is éppen most akartam megosztani. Az iiYAMA honlapját böngésztem nemrég, és láttam a fotót:
Valóban nincsen sok adat még róla, és furcsa, hogy a cég honlapján is csak szimplán "VA" panelként tüntetik fel, ám ez bizony szerintem is a zseniális, Full HD, ProLite XB2783HSU-B3 "nagytestvére" lehet.
Márpedig, ha így van, és ugyanazt a kiváló "AMVA+" panelt kapta, akkor ez számomra az "év monitoros híre".
Annyi különbséget látok a holnap alapján, mintha ennek a talapzata "csak" emelhető és dönthető lenne; a PIVOT mód sajnos hiányzik.
Ám mindenképpen figyelem a hazai megjelenést, remélem, Brekk-ék is forgalmazzák majd! (Az elődöt már teljesen kilistázták.)
Készítettem egy összehasonlítást az ominózus négy, 32 colos, VA paneles UHD monitorról...
Pusztán az adatok alapján nehéz a döntés. Mindegyik esetében vannak "pro" és "kontra" érvek.
Szóval kíváncsian várom a többi tesztet az iiYAMA modelljéről!
-
Piftuka
veterán
"A homogenitás nagy monitornál már ilyen sajnos. "
Ismerve a TV piacot, én ezt nem fogadom el.
Ennél jóval nagyobb méretben is sikerült kifogástalanul homogén VA paneles tévéket alkotni. Azt gondolom, hogy a monitorok világában sem jelent ez nagyobb kihívást.
Egy ~150.000 forintos, vagy még drágább monitor ugyan legyen már teljesen homogén!
-
Piftuka
veterán
válasz AxBattler #99140 üzenetére
"A BenQ-ról többen is pozitívan nyilatkoztak, szerintem biztosan jobb élmény lesz Neked is."
Az valóban remek monitor. Ahogyan említettem, a 46.000 forintos árkülönbség viszont nagyon jelentős volt.
(És eleve max. ~150.000 forintos kategóriában keresgéltem, amibe természetesen belefér plusz néhány ezer. Ám néhány tízezer már nem.)
" Viszont időközben kijöttek tesztek a Philips 326M6VJRMB-ról, helyedben erősen megfontolnám: 4K, VA, Freesync, 60Hz, HDR600, jobb hangszórók, Ambilight csík, VESA, stb.
PCmonitors, Prad.de"Köszönöm a tippet!
Elolvastam a teszteket. Ez is remek darabnak tűnik. Ráadásul a megnövelt fényerő, a HDR, és a ~3.300:1 - 3.700:1 körüli kontrasztarány egészen kiváló.
Egyedül a panelhomogenitás a kérdéses, mert arra egyik helyen sem adtak neki ötöst...
Illetve jó volna tudni, hogy ez valódi 10 bites panelt kapott!? Az Oázis-ban a termék adatlapján 8 bit + FRC-t írnak.
Viszont a fenti tesztekben, és a Displayspecifications oldalán 10 bitesként hivatkoznak rá.
Azért ugye tudod, hogy ha a Samsung túlszaturált volt, akkor ez pláne!?
Elvileg ugyanaz a Quantum DOT-os Innolux panel üzemel benne, ráadásul nem 125, hanem 135% sRGB coverage mellett. (A 43 colos modell esetében ez az érték 147%...)
-
Piftuka
veterán
válasz freezer922 #99137 üzenetére
" Lètezik egyàltalàn ilyen monitor?"
Ha létezne, akkor nagy valószínűséggel bőven 1 millió forint feletti összegbe kerülne. (Pláne valódi 10 bites panellal.)
Egyébként van ekkora LG monitor, ami minden szempontból megfelel, az általad leírtaknak.
Kivéve a képfrissítést.
Mondjuk ha ennyi pénzed van egy monitorra elkölteni, és főleg játékra szeretnéd... akkor talán jobban járnál egy professzionális, 55-65 colos, 120 Hz-es panellel szerelt SONY, vagy Panasonic tévével.
-
Piftuka
veterán
válasz Zotyko #99132 üzenetére
Ebben a kategóriában óriási különbségeket az általános képminőségben nem lehet megtapasztalni.
A márka megbízhatósága és a termék funkciói alapján érdemes választani a véleményem szerint.
És tulajdonképpen az általad kinézett LG 24MP59G egy korrekt kis IPS gamer monitor a maga kategóriájában.
HDMI, Displayport és audio kimenet... 75 Hz-es Freesync, "Flicker free" panel... 3 év jótállás
A "Full HD" felbontáshoz a méret is ideális.
Én a kettő közül mindenképpen ezt választanám, az IPS panel miatt. (Egyébként a Media Markt-ban olcsóbb.)
Ám, ha gyorsabb válaszidőt szeretnél, akkor ebben az árkategóriában az ACER "Nitro", játékosoknak ajánlott IPS paneles monitorai még talán jobbak is:
https://oaziscomputer.hu/termek/9359/acer-nitro-vg220qbmiix-umwv0ee006
https://oaziscomputer.hu/termek/7569/acer-nitro-vg240ybmiix-umqv0ee001
Itt a fórumon szokták dícsérni őket.
IPS panel lévén számíts bevilágításra homogén tartalomnál, de a színhűsége, szaturációja (és betekintési szöge) biztosan jobb lesz, mint egy hasonló kategóriájú TN paneles monitoré.
-
Piftuka
veterán
válasz Dictator^ #99131 üzenetére
"[..]kicsit tartok így már az Acer ZX321QU-tól.. remélem, hogy ha el is határozom magam mellette, akkor nem lesz ilyen. (az is VA paneles)"
Azért nagyon tartani nem kell! Fókuszálj arra, hogy "tökéletes lesz".
Egyébként abban egy más típusú VA panel van, ráadásul simán lehet, hogy egy kifogástalanul homogén darab lesz.
Arról már nem is beszélve, hogy mivel az elméletben egy "gamer" monitor, a szaggatással nagy valószínűséggel nem lesz problémád.
És a szélek szaturációit illetően az ívelt képernyő még előny is lehet.
-
Piftuka
veterán
Az általad alkalmazott felhasználási területeken nincsen jelentősége.
Az LCD monitorok más elven működnek, mint a régi, katódsugárcsöves készülékek. Ott bizony ez rendkívül sokat számított.
Az LCD monitorok esetében arra figyelj, hogy ún. "flicker free", vagyis "villódzásmentes háttérvilágítással rendelkező" típust vásárolj magadnak!
Itt egy elég részletes adatbázist találsz az érintett képernyő modellekről. (De csak 2016. májusáig bezárólag. És mivel felhasználói adatbázis, ezért sok modell esetében nem visszaigazolt az adott típus kapcsán ez a tulajdonság.)
A korrekt webáruházak az adott modellnél feltüntetik ezt az információt. (Jó esetben a gyártó eleve elérhetővé teszi ezt az info-t.)
-
Piftuka
veterán
válasz OgreImre #99129 üzenetére
"Sajnos kifogtál egy rossz homogenitással és bevilágítással rendelkező példányt a panellottón."
Igen, sajnos ezt történt!
Egyébként ezekben a 32 colos 4K VA monitorokban ugyanaz az Innolux panel üzemel... (Ami persze nem meglepő.)
"A szaggatásra és a zöld színre nincs magyarázatom. A freesync kikapcsolható? A jelenlegi VGA-d nem támogatja a freesync-et, lehet ez is gond "
Intelligens a monitor. Érzékelte, hogy a Freesync nem működik. A menüben ez a funkció ezért inaktív.
-
Piftuka
veterán
válasz AxBattler #99108 üzenetére
Minden tiszteletem, és köszönöm, hogy segíteni szándékozol, de konstruktív, érdemi segítséget várok, nem kioktatást!
- Írtam korábban is, hogy milyen a VGA-m, és hogy veszek majd újat hamarosan, de most nem a felbontás a probléma.
Az említett régi játékok 1024x768-as felbontásban, vagy max. Full HD felbontásban (és gyakorlatilag mindenhogyan) szaggatnak. A játékmód bekapcsolásával, és a válaszidő minimalizásával ez javul, de erősen "artifact"-ol, ghost-ol a kép.
- A korábbi vonatkozó, AOC-ot javasló válaszodra pedig már válaszoltam korábban.
Írtam azt is, hogy kedvelem a "túlszaturált", élénk színvilágot is. Nem ezzel van a probléma.
- A TV-khez értek; rendkívül sok típust (mindenféle panellal szereltet) leteszteltem az elmúlt ~8-10 évben, de ennyire rossz homogenitású VA panelt nem nagyon láttam még.
Egy átlagos IPS is elszégyellné magát ezektől a bevilágításoktól.
Ezen miért segítene egy olyan AOC, ami a fenti teszt szerint (és más tesztben is olvastam róla) is elég rendesen inhomogén, és "fényszivárgós" panelt kapott?
- Ráadásul a Freesync-et sem tudja, én pedig olyat szerettem volna.
Maradt az általad is ajánlott BENQ... végül a 46.000 forint (ha állványt is vennék hozzá, akkor 56.000 forint) különbség döntött a Samsung javára.
-
Piftuka
veterán
válasz Dictator^ #99098 üzenetére
"A képekre kíváncsi volnék. Igaz én egy VA Paneles Samsung TV-t cserélnék egy Acer XZ321QU-ra, de ott is többen felhívták a figyelmem, hogy készüljek ilyenre, mint amit leírtál.."
Elkészítettem a fotókat.
Szabad szemmel kb. ez látható:
Black uniformity 20% fényerő, kb. 100 nit (ISO 200, 2 mp záridő, F3.7)
Black uniformity 100% fényerő, kb. 250 nit (ISO 200, 2 mp záridő, F3.7)
Az alábbi fotókon kiválóan látszik, hogy nem is csak 2-3 cm szélességben, hanem jóval nagyobb területen, a két szélen nagyon alulszaturált képet ad:
A bal és jobb felső sarok "V" betűjének és az "X"-nek olyan pirosnak kellene lennie, mint középen a pirosnak:
Itt is jól látszik az eltérés:
-
Piftuka
veterán
"Szerintetek az mennyire müködőképes ha laptopra kötök hdmi-n vagy mini displayporton egy monitort amin tudnék dolgozni/tanulni(kódólni/fejlesztőeszközőket használni,netezni stb)."
Teljesen működőképes. A laptopban általában egyszerűbb a video vezérlő, de a fenti célokra tökéletesen megfelel.
A fent említett kapcsolattal pedig jellemzően jó képminőséget is biztosít. Én így dolgozom hossz évek óta.
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Kedves Házigazdák, monitor guruk!
Segítsetek nekem kérlek!
Leszűkítettem a választást a BenQ EW3270U és Samsung U32H850 készülékekre.
Mivel a MM-nál 131.000 forint volt akciósan, ezért megvettem a Samsung U32H850-at.
Viszont....
- Radeon 5770 VGA-m van. Emiatt "Full HD" felbontásban és 8 biten használom. (Ennyit tud a VGA.)
- Tegnap alaposabban leteszteltem monitort, és sajnos egyelőre finoman szólva is felemásak az érzéseim!
Nem homogén a panel. VA-hoz képest számomra, különösen nem az.
- A jobb alsó sarokban sajnos nem csak 100%-os, hanem 20%-os fényerőn is látszik egy szélesebb bevilágítás két foltban. Most már kifejezetten zavar.
A panel felületén több felé látható "derengés". Fekete és szürke (5%, 50%) teszt háttér mellett is jól látszik.
- A panel két széle, főleg a bal oldali 2-3 cm széles sáv pedig egész egyszerűen alulszaturált. Ott gondolom végig enyhébb a háttérvilágítás. (Jobb oldalon "csak" kb. 1-2 cm szélességben.)
Homogén rikító világoskék, piros, lila, stb. háttér mellett ott az a sáv tompa, szürkés, haloványabb kék, piros, lila stb.
És nem csak a monitor közepétől nézve!
Tehát nem arról van szó, hogy mivel VA panel, a szélek felé középről nézve romlik a szaturáció. (VA paneles tévém van - SONY 55W809C -, ismerem a jelenséget. Amúgy annak kifogástalanul fekete, és homogén a panelja.)
Ha pont szemben ülök a sávval, akkor is ilyen.
- Ezen kívül tegnap teszteltem játékokkal, és van, ami "folyik", annyira egyenletes (pl. Fable, vagy egy tök új verekedős Steam játék), de van ami totál szaggat.
Főleg régebbi játékok (Rally Championship 2000, Fifa 2005) szaggatnak, ami pláne érthetetlen.Ami sima, az még akkor sem szaggat, ha "játék módba" kapcsolok a monitoron.
Ami szaggat, azon viszont az sem segít.
- Az RTings Local Dimming tesztje annyira szaggat, mintha 2-3 FPS-sel futna.
A szokásos Pioneer, Panasonic, SONY, Samsung, LG, Hitachi demo videók (Full HD, és UHD) sem tökéletesek. Finoman szólva sem "röccenésmentes".
- És... a játék módban, 4:3-as játék kép mellett azt vettem észre, hogy a két fekete sáv oldalt, totál zöld lett. De teljesen sötét fűzöld. -->
Restartot követően pedig a "BIOS Boot" képernyő, és a "Windows Loading" (Win7) feliratot tartalmazó fekete képernyő is.
Mivel nem jöttem rá, hogy melyik beállításom okozhatja (gamma, feketeszín korrekció, stb.), ezért visszaállítottam mindent default-ra.
Utána ismét jó volt. Fekete volt a "BIOS boot" és a "Win 7 loading screen". Aztán megint indítottam egy játékot, játékmódba kapcsoltam, és megint zöld lett a fekete.
Megint visszaállítottam default-ba, de ezúttal zöld is maradt a "Boot" load és "Windows load" képernyő.
Summa summarum: ez így sok(k) a jóból sajnos! Sanszos, hogy elállás lesz belőle.
Van bármelyikőtöknek bármi ötlete a fentiekre, illetve a megoldásra? (Kivéve a bevilágítást, mert az annyi.) Nagyon hálás volnék az érdemi segítségért!
Mellékelek majd fotókat is, hátha az segít jobban érzékeltetni...
Köszönöm szépen a segítséget előre is!
Üdv: Piftuka
-
Piftuka
veterán
Annál azért egy picit több különbség van.
Az LG és a BENQ ez alapján valóban nagyon hasonló. Fényerőben, és a színtérben van minimális különbség közöttük.
No és persze az "LG specifikus", és "BENQ specifikus" feature listában.
-
Piftuka
veterán
válasz maglew #99057 üzenetére
Olyan monitort kell keresned, amelyen van "Audio out" csatlakozó.
Azon keresztül a számítógépről a HDMI, vagy Display Port kábelen a hangot tudod továbbítani egy hangszórónak, esetleg fejhallgatónak. (Ezért termézetesen az ilyen csatlakozók megléte a monitoron szintén előfeltétel.)
A Samsung u32J590 például kifejezetten "filmes" monitor, DCI-P3 színpalettával (95%-os lefedés).
Más kérdés, hogy nem 50.000 forint, viszont ennyiért bitang jó áron van.
Az 50.000 forint alatti ársávban viszont csak két modell van. A legolcsóbb (S27E330HZX) nem rendelkezik "Audio" kimenettel.
A C27F396FHU igen, viszont annak ívelt a képernyője. (Ám, egészen korrekt darab ennyi pénzért.)
-
Piftuka
veterán
válasz maglew #99034 üzenetére
"22-24.colos irodai monitorra gondoltam."
Ebben az esetben nem feltétlenül kell szerintem új monitorban gondolkodnod.
Innen válaszhatsz megfelelőt: Használt monitorok
Nem kerül egy vagyonba, és van rá 1 év jótállás.
-
Piftuka
veterán
válasz laychi #98933 üzenetére
Közben eszembe jutott, hogy a Displayspecifications.com oldalon fent van az információ, és összehasonlíthatom őket.
- Az AOC és a Philips nem tudja tehát a Freesync-et. Árban viszont azok a legjobbak.
- Színpalettában, és feature-ben egyértelműen a Samsung a nyerő. Ám sajnos arra "csak" 2 év jótállást vállal a gyártó!
- A HDR kapcsán a BENQ a befutó. Hátrány a magas ár, és a statikus talapzat.
És hogy "könnyebb" legyen a döntés... mindegyikben ugyanaz az Innolux, MVA panel van.
Szóval dilemma, dilemma, és dilemma...
Melyiket válasszam? A fehéret, vagy a feketét? A pirosat, vagy a kéket?
-
Piftuka
veterán
válasz Exodius #98960 üzenetére
Erősen típusfüggő, hogy a panel jobb-e, mint a kisebb, és "csak" Full HD felbontásra képes készülék esetében.
(Az ominózus iiYAMA AMVA+ panelja amúgy remek.)
Hogy a jóval több pénz ráfordítása megéri-e...?
Nos, ezt csak Te tudod eldönteni. Mégpedig az alapján, hogy ad-e számodra jelentős pluszt a nagyobb felbontás, a jobb válaszidő... És ha ad, akkor nem sajnálod-e kiadni ezekért azt a plusz ~30.000, vagy még több forintot.
-
Piftuka
veterán
válasz Exodius #98937 üzenetére
"Azt még kérdezni akartam, hogy a fentebb lévő árkategóriában, egy filme-böngészősnek már nincs sok értelme lépnie, mert effektíve nem lesz szebb a kép, csak belecsúszik a gamer-szekcióba? Ahol 1 ms meg FreeSync várja és ezért a felár?"
Minden tisztelettel, de... átfogalmaznád a fenti kérdésedet? Ne haragudj, de semmit nem értek belőle!
-
Piftuka
veterán
válasz Exodius #98928 üzenetére
"Az iiyama milyen minőség? Nem sokat hallottam róluk."
Ugyanis anno a CRT monitoraikkal lettek világhírűek. Sikerült néhány olyan darabot alkotniuk, ami a piacon a legjobb volt.
Olvasva a hozzászólásodat, én is kapásból az iiYAMA ProLite XB2783HSU-3 készüléket ajánlottam volna.
És ajánlom is.
A cimborám ilyet vett, ezért volt alkalmam alaposan letesztelni nála. Pazar készülék szinte minden szempontból.
Az ő példánya csaknem kifogástalan homogenitással rendelkezik, mélyek a feketéi, jó a kontrasztja, és a panel képességeihez mérten szép a színpalettája is.
Nem volt problémám a betekintési szögeivel, ha pedig ~1,5 méterről nézed a monitorodat, akkor neked aztán pláne nem lesz.
Az állítható, forgatható, PIVOT módba is rendezhető talapzata pedig "hab a tortán".
-
Piftuka
veterán
válasz AxBattler #98918 üzenetére
"Eddig csak pozitív véleményeket olvastam az EW3270U-ról: ha elég a 60Hz a játékhoz, akkor simán vehető."
Köszi az info-t! Maximum 60 FPS bőven megfelelő nekem.
"Ha az állvány nem tetszik, akkor 10k HUF körül utólag tudsz akármilyen asztali / fali rögzítést venni, nekem ez lenne az utolsó visszatartó tényező..."
Egyelőre az ára (alapár + pixelgarancia + kalibrálás + állvány) nagyobb visszatartó erő sajnos! Azzal együtt a 200.000 forint sokkal közelebb van, mint a kitűzött ~150.000 forint.
Azt még hadd kérdezzem meg, hogy a korábban általam belinkelt három monitor közül melyik tudja a "Freesync"-et?
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz OgreImre #98910 üzenetére
Köszönöm a tippet!
(Azt hittem, Neked "BENQ PD3200Q" modell van, azért ajánlottad korábban...)
Mesélnél kérlek, erről a "BENQ EW3270U" készülékről?
Az a helyzet, hogy a talapzatát (és a tervezett keretemnél valamelyest magasabb árát) leszámítva nagyon szimpatikus.
Elegáns, kellően konszolidált, de modern a megjelenése.
És a tulajdonságai nagyon hasznosak, és praktikusak. Úgy látom, hogy azokat illetően ideális "mindenes" monitornak tűnik.
Ez is tudja a "PIP" funkciót, illetve osztható a képe két "asztalra"?
Milyen a kontraszt? Milyen a panel homogenitása? Milyen a fényerő a gyakorlatban? stb.
Köszönöm előre is!
-
Piftuka
veterán
válasz viperabácsi #98892 üzenetére
Nagyon klasszul, érthető módon magyarázza el a lényeget!
Ritka az ilyen; tényleg le a kalappal előtte!
-
Piftuka
veterán
válasz AxBattler #98884 üzenetére
Köszönöm a választ!
- Mi a probléma a QLED-del? Éppen azt ecseteltem fentebb mennyire rajongok a 8-as, és 9-es QLED televízió készülékeikért.
Vagy ez a monitor nem éri el képminőségben a 8xx tévé szintjét?
- Az AOC-ról sok jót olvastam, kedvelem az AMVA panelt, és árban is az a legkorrektebb. Egyedül a panelek bevilágításában tapasztalható nagy szórást emelték ki negatívumként.
- A Philips-et pedig (a tévék révén) ismerem; a monitorukról nem tudok sokat. Negatívum a hazai szervizháttér.
- A BENQ-t én is néztem, de sajnos csak 8 bites a panelja, és nem állítható, nem PIVOT-os a talapzata.
Tőlük esetleg létezik másik, ajánlott modell, hasonló tulajdonságokkal, de ilyen talapzattal?
-
Piftuka
veterán
válasz laychi #98791 üzenetére
No, megvolt az irodai teszt.
Rosszul emkékeztem, mert nem 28, hanem "csak" 27 colos a monitor; mégpedig ilyen: DELL 27U18Q
Alaposan megnéztem az általam leggyakrabban használt fórumokkal, internetes oldalakkal, valamint fájlböngészővel, MS Excel és Notepad++ programokkal.
Ahogyan várható volt, a WQHD felbontásban nem volt annyira szép a kép, a karakterek, mint 4K felbontásban.
- Viszont fontos megjegyezni, hogy így is... mind Full HD, mind WQHD, mind 4K felbontásban jobb képet adott, mint a jelenlegi kis 19 colos monitorom, a használt 1600x900-as felbontásban.
- A 4K Windows alatt alapból valóban kicsi karaktereket eredményezett volna, de a Windows10 automatikusan 150%-ra skálázott, és a betűméretek még így is egy hajszálnyival nagyobbak voltak, mint az én monitoromon, amit most látok!
Mindhárom fent említett felbontásban kiválóan tudtam olvasni mindent, és messzebbről, mint ahogyan a saját monitoromat "sasolom".
Mindezek függvényében azt gondolom, hogy ha 27 colos készüléken nem jelentett problémát a szövegek, karakterek láthatósága, olvashatósága 4K felbontás alatt, akkor a 32 colos monitoron egy fokkal mindez még jobb lesz, hiszen kicsivel eleve nagyobbak a képpontjai.
Summa summarum: az ominózus, alaposabb "irodai" teszt alapján azt gondolom, otthonra is megfelelő lesz nekem a 4K felbontású monitor.
-Már csak az a kérdés, hogy melyik típust vegyem meg!?
10 bites panellal, állítható talapzattal, VA panellal az alábbiakat találtam:
1. Melyikről mi a véleményetek?
2. Van más alternatíva, amit javasoltok a max. ~150.000 forint körüli ársávban? (4K, állítható talp, PIVOT alapfeltételek.)
A felhasználás, továbbra is általános multimédia: böngészés, munka, home stúdió, játék, youtube, film.
[ Szerkesztve ]
-
-
Piftuka
veterán
válasz Piftuka #98810 üzenetére
Egyébként ezzel a készülékkel "szemezek" nagyon egy ideje:
- Valódi 10 bites panel, széles színskála, állítható talapzat... és video tesztekben úgy láttam, hogy nagy általánosságban kifogástalanul homogén a panelja.
- Bár sokan ágálnak a Samsung ellen, és a QLED technológiát is körberöhögik, én beleszerettem az ilyen televízió készülékeikbe.A 8-as és 9-es sorozat tagjai pazar televíziók.
A nagy kérdés persze az, hogy ez a 8-as szériába tartozó QLED monitor mennyiben vethető össze az általam jól ismert 8-as szériába tartozó QLED televízióval? (Panel és elektronika szempontjából...)
Ezt tudjátok? Esetleg ismeri/használja már valaki innen a fórumról?
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz laychi #98791 üzenetére
Köszi a megerősítést! Én is így értettem.
És most egyszerre tudok több info-t, és bizonytalanodtam el még jobban, hogy melyik monitor volna a megfelelő számomra.
- A 32 col, WQHD monitort a natív felbontásában tudom használni, a játékok esetében kérdéses (hiszen az már erősen függ a hardvertől is).
- Egy 32 colos Full HD monitor viszont már "pixelesebb" képet ad a natív felbontásában.
- A 32 colos, 4K monitor esetében pedig azon tanakodhatok mindig, hogy vajon tönkreteszi-e a szememet, ha a natív felbontásában használom...
Dilemma, dilemma, dilemma...
-
Piftuka
veterán
válasz laychi #98771 üzenetére
Köszi az újabb info-kat, és tippeket!
"A 28"-al az a baj,hogy nem 32",mint amit te szeretnél venni."
Nyilván nem. Án jelenleg ennél jobb megoldás nem jut eszembe, és nem is elérhető sajnos számomra.
De gondoltam, ha a 28 colon esetleg nem érzem kicsinek a 4K felbontást, akkor 32 colon sem fogom annak érezni.
Ilyen szempontból tehát jó lehet a teszt.
(És "vica versa" a Full HD felbontás "felmérésére" is...)
"Mivel a natív felbontása 4K,így 4k,ill FHD felbontást tudsz nézni rajta reálisan,wqhd elmosott lesz valószínűleg"
Akkor ha jól értem...
- Egy 4K monitor, Full HD vagy 4K felbontásban néz ki jól
- A WQHD pedig WQHD felbontásban?
"Legjobb lenne,ha az általad használt progikkal tudnád kipróbálni. Esetleg vidd a géped és kösd rá."
Sajnos ez nem opció! Az otthoni gépemet nem hozhatom be a munkahelyemre.
Azért majd Windows-zal, böngészővel, MS Office alkalmazásokkal, és pár munkahelyi applikációval letesztelem.
"Előző kérdésedre (#98762) Piftuka ,hogy 10bit vagy 8bit +rfc itt utána tudsz nézni.
[Displayspecifications]"Óh, baxxus!
Látod, erre nem is gondoltam. Pedig televíziók miatt (én ahhoz értek) gyakran használom én is...
-
Piftuka
veterán
válasz laychi #98748 üzenetére
Köszi, a melóhelyen valószínűleg ki tudok próbálni egy "über" 28 colos 4K DELL monitort...
Megnézem "Full HD", "WQHD" és "4K" felbontásban is; Windows és böngésző (és pár program) alatt.
Tudsz tanácsot adni kérlek, hogy mire érdemes figyelnem?
Úgy értem, hogy ezen a ~27 col látható felületen a WQHD hogyan aránylik a tervezett 32 coloshoz ugyanabban a felbontásban? 4K vs. 4K esetében szintén ez a kérdés.
-
Piftuka
veterán
válasz OgreImre #98747 üzenetére
Neked is köszönöm!
A "gamer" LG nem szimpatikus, és csak 8 bites a panelja.
A BENQ-t viszont én is nézegettem; valóban klassz darabnak tűnik.
Ám a gyártó honlapjáról nem derült ki egyértelműen, hogy valódi 10 bites panelt kapott, vagy "csak" 8 bit (+ FRC)!?
Meg tudod mondani, kérlek?
-
Piftuka
veterán
válasz AxBattler #98743 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat, Mindnyájatoknak!
Az a helyzet, hogy nem tudom, hol tudnék kipróbálni egymás mellett egy 32 colos WQHD és egy 4K monitort.
Tudom, Budapesten sok üzletben lehetséges, és az "Oázis"-ban is van lehetőség ilyenre, de itt nálunk a Media Markt-ban csak LG és Samsung modellek közül van pár olcsóbb, és kisebb.
Egyébként esetemben a választási lehetőséget leszűkíti, hogy mindenképpen sík paneles, dönthető, állítható magasságú, "PIVOT-képes" monitort szeretnék, és a pixelgarancia és kalibrálás miatt mindenképpen az Oázis Computer-ből...
-
Piftuka
veterán
válasz laychi #98737 üzenetére
Az a helyzet, hogy ha 4K a monitor, akkor ott a lehetőség, hogy 4K BD filmet is natív felbontásban nézzek rajta.
Illetve home stúdiózás esetén jelentős "extra helyet" tudna biztosítani a natív 4K felbontás.
Egymás mellé pakolhatnék komplett sávokat, vagy egyik oldalra sávokat, a másik oldalra az effekteket és kezelő paneleket.
Ebben mindenképpen több lehetőséget nyújtana, mint a Full HD, vagy akár a WQHD, nemde?
(És úgyis fejleszteni szeretném a számítógépemet, így nem kizárt, hogy hamarosan akár játékokat is tudok 4K felbontásban is futtatni.)
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz laychi #98721 üzenetére
"32" 4K-n kijelzőn tudsz FHD-n játszani és nem eszi a kártyát,csak annyira,mint natív FHD-n. Viszont nem hiszem,hogy szép lesz akkora képméreten az 1080p felbontás. 27"-on sem szép."
Pontosan milyen jelenségre gondolsz, a "nem szép" alatt?
Pixeles lesz a kép? Alapvetően az számomra nem probléma.
Retro számítástechnika rajongóként egyébként is a régebbi játékokat preferálom. Így Full HD felbontásban még eddig nem is futtattam egyetlen játékot sem.
Igaz, a monitorom azt nem is tudja.
Ilyen készülékem van: Samsung P2070 Series Business Monitor
"Mi a jelenlegi 19"-os monitorod képaránya és felbontása?"
Ez egy 16:9-es képaránnyal rendelkező monitor, és a Windows 7 alatt a natív, 1600:900-as felbontásban használom. Számomra nem extrém kicsik a betűk így, de azért "Közepes ikonok"-at használok a Windows asztalon.
Van játék is, ami tud a natív felbontásban futni (pl. Witcher), de például a FIFA2005-öt csak 1024x768 pixeles felbontásban, 4:3 képarányban tudom futtatni. (Mert az a maximum.)
És ebben a felbontásban az 55 colos SONY W809C tévémen sem zavart, hogy látom a képpontokat.
Vagy éppen múlt hétvégén nosztalgiából a LucasArts féle "DIG"-et futtattam. Az pedig talán 640x480-as felbontást adott. Pixeles... nyilván az, de engem nem zavart.
Summa summarum:
Fentiek tükrében jó lehet a 4K-s, 32 colos monitor is számomra, alacsonyabb felbontáson játsszva?
-
Piftuka
veterán
válasz Motion_Blur #98704 üzenetére
Nagyon köszönöm az újabb info-t Nektek!
"Windowsban 150%-ra kell állítani a betűméretet hogy el tudd olvasni a szöveget."
És mi a helyzet 32 colon a WQHD felbontással? Annál nem kell a betűméreten állítani?
Illetve azért mondod, hogy ehhez a 27 colos való, mert 32 colon látni a képpontokat?
"Nagyjából ennyi a hátránya + persze játék alatt zabálj a videokártyát."
Ugye ez csak akkor igaz, amikor 4K felbontásban futtatja az ember az adott játékot? Full HD felbontáson, és az alatt, ugye nem?
-
Piftuka
veterán
válasz Piftuka #98582 üzenetére
Nos, rendben... ha a válaszok, illetve a lehetőségek (hiánya) miatt eltekintek a ~40-43 colos mérettől, és marad a 32 colos képátló...
Általános kérdés:
- WQHD vs. 4K felbontás?
--> Melyiknek milyen előnye, illetve hátránya van az említett felhasználási területen?"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
-
Piftuka
veterán
-
Piftuka
veterán
válasz Frawly #98504 üzenetére
"Attól is függ, hogy „átlagos” távolságon pontosan mit értesz,[..]"
Az íróasztalomon, a szokásos pozícióban és távolságban ülve ~70-80 cm-re van a szememtől a képernyő közepe.
" meg milyen tartalmakat szoktál rajta nézni, ha pl. sok ablak van megnyitva egymás mellett, sok oldal, táblázat, stb., akkor arra jobb a minél nagyobb képátló, de ha csak film, játék, egész képernyős böngészés, arra már overkill, meg nem tudod túl közelről áttekinteni egyben."
Hát ugye említettem, hogy általános, multimédiás célra keresek monitort.
Az egyetlen speciális feladat a stúdió program, ahol jól jön a sávok, illetve szerkesztő ablakok egymás mellé pakolása.
Csak tényleg nem tudom eldönteni, hogy elegendő-e a 32 colos képátló, vagy mindenképpen 40 col felettiben gondolkodjak!?
Még az is megfordult a fejemben, hogy veszek egy 42-50 col körüli alsó-közép kategóriás, nem gagyi tévét...
-
-
Piftuka
veterán
válasz OgreImre #98467 üzenetére
Nézegettem én is ezt a Philips monitort, ám sajnos nem rendelkezik állítható állvánnyal.
Az pedig számomra fontos.
Bár nem tudom, hogy a ~40-42 colos méretű monitorok között van-e egyáltalán olyan, amelyik nem fix talpas, hanem mobil, ráadásul PIVOT módra is képes...
-
Piftuka
veterán
válasz Piftuka #98393 üzenetére
Ebben tudtok segíteni?
- A 40-42 col körüli monitor méret "túl nagy" otthonra, íróasztalra, "átlagos" távolságból nézve?
Most jövök a Media Markt-ból, és néztem egy kiállított 32 colos, ívelt Samsung monitort... Egyszerűen még az is kicsinek tűnt abból a távolságból, ahonnan itthon nézem.
Jó, tudom... ott nagy a tér, mellette sok másik monitor... becsapós; nem ugyanaz, mint a szobámban, "egymagában", az íróasztalomon...
De tényleg érdekel a véleményetek!
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz Piftuka #92798 üzenetére
Nos, bizonyos okokból nem jött össze a vásárlás akkor, viszont legalább volt alkalmam a cimborámnál letesztelni alaposabban az iiYAMA XB2783HSU-B3 monitort.
Valóban nagyon klassz készülék4
Ezen kívül a munkahelyemen néztem még meg egy 28 colos, 4K-s, DELL gyártmányú, IPS paneles, felső-középkategóriás típust.
Az is nagyon tetszett...
De mindent összevetve kezdem azt érezni, hogy a 27-28 colos méret kicsi lenne nekem itthonra.
Ezért a 32 col, és afeletti képátlóval rendelkező monitorokat is "fókuszba" vettem. Youtube videókat néztem az egyes típusokról, és teszteket olvastam...
A továbblépéshez viszont a segítségeteket kérem!
- Az első kérdésem az, hogy általánosságban a 40-42 col körüli monitor méret "túl nagy" otthonra, íróasztalra, "átlagos" távolságból nézve?
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz turbokappa #93867 üzenetére
Ne haragudj, de nem!
Az eredeti kérdésemet két konkrét típus kapcsán tettem fel.
Megjegyzem, még mindig nem kaptam választ arra, hogy az a két monitor alkalmas-e játékra.
-
Piftuka
veterán
Nézegetem, az Oázis Computer honlapját, továbbra is a VA paneles készülékek után kutatva, és felfigyeltem erre a két szépségre:
Ezekről mit érdemes tudni? Jók általános "mindenes" monitornak?
Vagy a viszonylag magas válaszidő miatt játékra alkalmatlanok? (Mondjuk az "Omen" elvileg "gamer" monitor...)
@Brekk, mi a véleményed?
-
Piftuka
veterán
válasz turbokappa #93852 üzenetére
Nem értelek...
A "SAMSUNG C27HG70QQU" és "AOC AGON AG322QC4" monitorokról kérdezek, erre bemásolod ide az egyik ACER monitorról készült videót...
-
Piftuka
veterán
válasz turbokappa #93820 üzenetére
"TN az ajánlott, mondjuk nekem ips-ben jobban tetszik."
De ezek nem TN, hanem VA panellel szerelt monitorok!
És éppen azért linkeltem be a hivatkozásukat, mert elvileg ezeknél nem lehet probléma a VA panel "szaggatása", hiszen "gamer" monitorok, FreeSynch technológiával...
Vagy mégsem alkalmasak játékra?
-
Piftuka
veterán
válasz Piftuka #93468 üzenetére
Somebody, anybody? Pleaseeee!
Kérek szépen tapasztalati véleményeket, és segítséget ebben a kérdéskörben!
@Dear Brekk?
-
Piftuka
veterán
Nézegetem, az Oázis Computer honlapját, továbbra is a VA paneles készülékek után kutatva, és felfigyeltem erre a két szépségre:
Ezekről mit érdemes tudni? Jók általános "mindenes" monitornak?
Vagy a viszonylag magas válaszidő miatt játékra alkalmatlanok? (Mondjuk az "Omen" elvileg "gamer" monitor...)
-
Piftuka
veterán
válasz snecy20 #93462 üzenetére
Köszi a választ!
Tehát csak akkor volna ideális a böngészéshez egy ilyen monitor, ha lehetne PIVOT módba is forgatni...
Akkor ez most mégis kimarad, mert nekem tényleg sok féle felhasználási területre kell a monitor, és már így is bosszantó, hogy a jelenlegi 19 colos "Samun" zoom-olgatnom kell a PH!-t, mert annyira kicsit a betűk 1600x900-ban, és a kép két széle egyáltalán nincsen kihasználva...
Szerk.: Egyébként Te mire cserélted le azt az UltraWide LG monitorodat?
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz snecy20 #93426 üzenetére
No, és munkára, internetezésre, stb. mennyire megfelelő egy ilyen készülék?
Csak mert lehet, hogy elcsábulok... Akkora, mintha egy 27 colos, 16.9-es monitorhoz hozzátoldanánk még az 1/3-át.
-
Piftuka
veterán
válasz AxBattler #93260 üzenetére
"15"-os CRT után a Samu 730BF magát a 21. századot jelentette."
Mondjuk számomra az iiYAMA Vision Master Pro 454 monitorom által nyújtott képi élményt eddig semmi nem tudta überelni!
A legjobb monitor volt, amit csak vásárolhattam akkor. (Leszámítva, a Nyunyu által is használt, 22 colos változatát, a "VM Pro 512"-est. )
A mai napig sajnálom, hogy elajándékoztam, és már nincsen a tulajdonomban!
Ideális "retro gamer" monitor volna...
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz AxBattler #93222 üzenetére
"A forgatható állvány a legkevesebb, azt tudsz rendelni üzletből is, 12-15k HUF körül már egész jókat kapni."
Úgy érted, hogy az iiYAMA forgalmaz a monitoraihoz állványt? Vagy más cég gyárt ilyeneket? Tudsz esetleg konkrét modellt ajánlani?
"A 40"-os azért elég nagy asztali használathoz, a 32"-ostól meg nem mindenhol voltak elájulva..."
Köszi az info-t!
Érdekes, hogy minőségben ekkora különbség van a 27 colos és a 32 colos modell között. Pedig elméletben ugyanazt az elektronikát használják, és ugyanazt a paneltípust is...
Jut eszembe még egy kérdés...
Bármelyiket is választom, szükséges új videokártyát is vásárolnom a jelenlegi "Sapphire Radeon Vapor-X HD5770" helyett?
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz AxBattler #93091 üzenetére
"Ha létezne, ugyanannyiba fájna, mint az általam ajánlott monitorok - csodák sajnos nincsenek."
Igazad van. Más kérdés, hogy az iiYAMA-ra nem sajnálnám a pénzt!
Egyébként sajnos nem létezik!
VA panellel szerelt változatban 3 ennél nagyobb modell van. Az egyik a "G-Master", játékosoknak szánt, ívelt képernyős modellje.
A másik kettő a PROLITE X3272UHS-B1, valamint a PROLITE X4071UHSU-B1.
Azonban sajnos ezek egyike sem kapta meg az állítható, forgatható állványt!
Pedig biztosan remek készülékek, ráadásul már 4K felbontásúak...
-
Piftuka
veterán
"Nem tudom nem tettem egymás mellé, sztem semmiben, vagyis a tükröződésben igen, az nagy felületen főleg monitornál elég zavaró. Képminőséget nem javít, csak jobban néz ki."
A tévék kapcsán pár cikkben levezették ezt korrektül, hogy a fekete szintben, a kontrasztban mennyit jelent a fényes képernyő. (Nem véletlen, hogy a jobb készülékek esetében ott éppen a matt tűnt el szinte teljesen.)
Megmondom őszintén, hogy az iiYAMA felé húz a szívem. (A NEC örök kedvencem, de méretben, tudásban egy ilyen tőlük klasszisokkal drágább volna, sajnos!)
Nagy szerepe van ebben a korábbi, csodálatos, bámulatos, 19 colos iiYAMA VM Pro 454 monitoromnak. Gondolom ismered...
Ha a IIYAMA XB2783HSU-B3 megvásárolható volna nálatok 32 colos méretben, WQHD felbontású változatban, már nem is volna kérdéses, hogy mit veszek.
Létezik ilyen?
-
Piftuka
veterán
válasz AxBattler #92881 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a tippeket!
Mindegyik klassz monitornak tűnik, de árban sajnos már közelebb vannak a 200.000 forinthoz, mint a 100.000-hez!
Annyi pénzből pedig már vehetnék 2 darab 27 colos iiYAMA monitort is, ami már nem akármilyen pluszt jelent "home stúdiózás", vagy szimulátor játék során...
-
Piftuka
veterán
"A linkelt Q3277PQU egy állandó modell, sztem az is lehet h ugyanazzal a panellal mint az említett olcsóbb tesó. "
De mennyiben más az említett olcsó modellhez képest? (Amely gyakran pixelhibás, és por jut a panel mögé, ahogyan említettétek...)
- Egyáltalán ez az AOC márka milyen minőséget képvisel? (Nemrég egy amerikai filmben láttam, hogy valami nagy állami vállalat központjában csupa AOC monitor üzemelt...)
"A linkelt Q3277PQU egy állandó modell, sztem az is lehet h ugyanazzal a panellal mint az említett olcsóbb tesó. Bár az nem matt volt hanem inkább fényes."
- És azt problémának tartod? Miért? (Tévéken ugyebár éppen a jobb képminőség miatt azt alkalmazzák.)
Vagy a tükröződés problémája miatt említed?
"Mekkora VA penels monitorról beszélünk?"
- 27 col és felette. Viszont, mivel az árat max. 100.000 forintban határoztam meg, így gondolom, ez erősen behatárolja a lehetőségeket.
Mondjuk, ha olyan szinten "Best best buy"-t tudsz mondani, valamivel 100.000 forint felett, amiért megéri, akkor hajlandó vagyok esetleg kicsit emelni a kereten.
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Köszönöm a választ Neked is!
"Az AOCtól sem félnék, igazából nem egy rossz monitor. Fix a talpa, tudásra egy jó mindenes. Az IPS miatt még csak nem is nagyon lassú. Sztem jó vétel."
Elnézést kérek, de én a VA paneles modellt linkeltem be...
A lényeg, hogy gyanúsan olcsó volt ahhoz képest, hogy 32 colos, és WQHD...
- És mi a különbség a nála kétszer drágább AOC Q3277PQU - PRO LINE modellel?
Mennyiben más? Mennyiben jobb? És az iiYAMA-val összehasonlítva?
- Valamint az érdekel még, hogy egy 32 colos monitort WQHD felbontásban használva pl. böngészésre, hogyan kell elképzelnem a képet? Nem aprók a betűk a kijelzőn?
- A harmadik kérdésem pedig továbbra is az, hogy az iiYAMA-n kívül még melyik VA paneles monitort ajánlod?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest