- Realme 8 - az igazi nyolcas
- iPhone topik
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Poco F4 - uzsonna tavalyi receptből
- Mobil flották
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
gLes
őstag
Azt csak azé mondtam, mert aki ''nagyban'' csinálja, monnyuk már komoly stúdiószinten, az nem biztos, hogy megelégszik egy szem SATA wincsivel, annak elvi 150MB/sec-os adatsebességével, monnyuk, aki már akár 5-6 hosszabb videóból vág össze vmit Szeretek néha túlozni tudod, de oda is írtam, hogy ez nem földi halandónak való játék, és különben is miért kell minden hülyeségbe belekötnöd? Jóérzés?
-
Begi
senior tag
Koszonom szepen a hozzaszolasokat!
Akkor ugy nez ki Panasonic lesz belole -
-
kpbendi
csendes tag
Ha vágni is akarod az anyagot, nem csak archiválni, akkor NAGYON fontos, ismétlem: NAGYON fontos, hogy a kamerának ne csak firewire kimenete, hanem bemenete is legyen. (DV-IN)
Két dolog miatt:
1. a megvágott anyagot így tudod minőségromlás nélkül archiválni. (Mind a DVD, mind egyéb analóg rögzítési mód minőségvesztéssel jár)
2. ez a fontosabb: ha van DV bemenete a kamerának, akkor vágás közben a kamerát egy tv-hez kötve, magán a tv-n nézheted a vágás eredményét. Tehát bedigitalizálod az anyagot mondjuk premiere-be, majd elkezded vágni, és a tv-n ugyanaz a videokép fog megjelenni, mint a timeline-on.
Ez tényleg fontos, mert így azt a képet látod, amit majd a néző is fog.
Csak néhány példa, ami a számítógép monitoron máshogy néz ki, mint a tv-n:
- színek,
- fényesség,
- vékony vonalak recegése (a fieldek miatt)
- feliratok olvashatósága és korrekt elhelyezése (a tv-n kevesebb látszik, mint a video teljes felbontása) -
kpbendi
csendes tag
DV szerkesztéshez egyáltalán nem kell SCSI. Otthonra szimpla pénzkidobás lenne.
Profi stúdiók nem a sebbesség miatt használnak SCSI-t, hanem egyéb tulajdonságai megbízhatóság, RAID, stb. dolgok miatt.
Egyébként a SCSI már a profi kategóriából is kezd kihalni, egyelőre a HD és 2K felbontású ill. tömörítetlen videozás területén tartja magát, ahol gigant adatátvitel kell. -
gLes
őstag
-
kpbendi
csendes tag
Azért kell DV kazira archiválni, mert később is vágható lesz az anyag.
(Azt meg sohase lehet tudni. De tényleg, tök jó pl. 6 év után 2 perces klipben összevágni a gyerek összes szülinapját.)
Mivel az MPEG2 interframe-s kódolás, csak komoly minőségvesztés (értsd: átkódolás) után lehet ismét vágásra alkalmassá tenni az anyagot. A vágott anyag amúgy se olyan hosszú mint a nyers (ha jól van megvágva), szal megéri azt a pénzt kazettára költeni.
De a lényeg: legyen a kamerán DV bemenet! Akkor eldöntheted, hogy mit akarsz és nem kell később a falba verni a fejedet a döntésed miatt:
Amúgy ez a csak DV kimenet totál agybaj: egyedül az EUban létezik ilyen, mert az EU nagyobb vámot rak a DV bemenetes kamerákra. Sokszor ugyanaz a típus, ugyanazért az árért az USA-ban alapból dv bemenettel van ellátva. Néhány csak DV kimenetes kameránál van lehetőség a DV bemenet engedélyezésére firmware cserével, vagy szervíz menü beállítással (Samsung), a Panasonic sajnos hardveresen tiltja le a DV bemenetet (állítólag), ezért ha ilyet veszel, mindenképpen nézd meg, hogy van-e DV IN rajta. (Csak a dokumentációban lesz benne, másik csatlakozót ne keress )
[Szerkesztve] -
kpbendi
csendes tag
Nem érted a lényeget: az MPEG 2 interframe tömörítésű, ami annyit jelent, hogy minden x-edik kockát tárolja csak (I frame), a többinél meg csak az I framek közötti különbséget. Tök mindegy, hogy milyen gyors a gép, a minőség mindenképpen romlani fog, mert egy veszteséges tömörítésű anyagot kell csupa I frame-é alakítani, majd onnan vissza.
Ezzel szemben a DV kockánként tömörít, így ilyen konverzióra nincs szükség. Az eredeti felvétel és a bedigitalizált, megvágot, visszaírt anyag között viszont semilyen minőségi különbség nincs. (Kivéve, ha renderelt effektet rak rá az ember, de a romlás még azzal is elhanyagolható.) -
kpbendi
csendes tag
-
kpbendi
csendes tag
OK, mégegyszer:
DVD-n archivált anyagot MPEG2-ből kikódolod DV kodekes avi-ba, megvágod, majd visszakódolod MPEG2-be és DVD-re archiválod.
Ez az eredeti felvétel háromszoros újrakódolását jelenti.
Ha a vágott anyagot DV kazettán archiválod, akkor az újbóli vágáshoz nem kell újrakódolni, mert a kazettáról minőségromlás nélkül tudod digitalizálni a felvételt DV kodekes AVI-ba. Az újravágott cuccot is átkódolás és minőségromlás nélkül tudod visszaírni szalagra.
Az MPEG2 végformátum, alapvetően publikáláshoz és nem editáláshoz találták ki.
(Bár létezik csupa I frame-el dolgozó MPEG2 alapú editor, az nem a DVD szabványnak megfelelő kódolást és bitrátát használja.) -
gLes
őstag
Mindig csak a kötekedés
Figyelj, ha 2 percet ki akarok vágni a ballagás DVD-mből, az nagyon jó lesz nekem MPEG2-be, azt is úgy tekeri orrba szájjba a Premiere ahogy akarom, és asszem ez a lényege a digitális technológiának, hogy jószerivel nincs minőségromlás És még ha van is az MPEG miatt, azt 5x-ös átkódolás után se veszi észre az egyszeri halandó
És mégegyszer hangsúlyozom: DV kazira archiválni drága móka
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
-
xcbiker
addikt
én ilyet szeretnék: http://www.pricescan.com/electronics/items/item518699.asp
az lenne a legjobb ha valaki ennyiért el is tudná hozni
De ez mégjobb lenne:
http://www.pricescan.com/electronics/items/item518173.asp
[Szerkesztve]Notebook javítás, BGA chip csere. Adatmentés Sérült Adathordozókról.
-
kpbendi
csendes tag
Figyelj, ha nincs minőség igény, akkor ennyi erővel a Divx mellett is kampányolhatsz, a CD még olcsóbb, mint a DVD.
Ha később használni akarsz egy anyagot, azt a lehető legjobb minőségben érdemes archiválni. Többször volt már dolgom olyan anyagokkal, amiket annak idején többszázezerért BETA-ra forgattak, de a végeredményt csak VHS-en tartották meg. Aztán lesegettek, hogy miért nem lehet többet felhasználni.
Azt tanácsolom bárkinek, aki DV anyagot akar archiválni, hogy azt DV kazettán tegye és ne DVD-n, mert később szívás lehet belőle. Aki nem hiszi, járjon utána.
És mégegyszer hangsúlyozom: DV kazira archiválni nem drága móka, ha fontos a minőség. -
vdevilmate
csendes tag
Cevasztok, az lenne a kerdesem, hogy dv kamerarol melyik programmal lehet a legprofibban letolteni, szerkeszteni, es menteni a filmet? Nem baj, ha fizetos, csak a neve erdekelne. Koszi
-
IRON STORM
őstag
válasz vdevilmate #83 üzenetére
Én a Sony Vegas 4.0 -át használom. szerintem király
De jó a Scenalyzer Live nevű progi is.Csak a TDi!
-
vdevilmate
csendes tag
Kossz a segitseget, idokozben talaltam egy allat cuccot: adobe premier 7.0, tepjetek le, eleg profi az anyag, es igen jol kezelheto.
Amugy hozzaszolva a temahoz, en is most vettem egy pana nvgs11-et. A tobbihez hasonlitva egyertelmu a foleny, 24x optika, 1,3mp bekapcs, 100k huf. van rajta minden, mi szem-szaj ''ingere''. Amugy kicsit reszletesebbe aki vasarlason gondolkozik: 1.nem minden gephez adnak drivert, sot hasznalhato szoftwert. (luxus),
2. csak usb kabel jar hozza amivel csak allokepeket lehet letolteni. Ugye mindenki csak azert vesz dv kamerat, mert allokepet akar kesziteni.
3. Csak allokepet lehet rogziteni az opcionalis sd-kartyara, mozgot egyatalan nem, ha kazetta is van. Csak kis kartyakat kezel a cucc epp ebbol kifolyolag. Szoval semmi ertelme, olyan, mintha telcsivel fotoznal, csak divatosabb, mert latjak, hogy ''megteheted''.
Ja ez plusz 30 forintert.
4.Fire-Wire kabel nem jar hozza, mert filmet csak ezzel lehet letolteni. Ki akarna dv kamerarol filmet letolteni,nem? +4500 ft, ha eppen talalsz valahol.
5. A letezo legkisebb kapacitasu akksival adjak.
Utananeztem, miet van ez igy.... Nos EU bizonyitott: Az USA-ban forgalmazott ugyanilyen arfekvesu es teljesitmenyu kamerak mindegyike gyarilag tartalmazz: dv, usb kabel, driver, vagoszoftver (mac-rol mostinkabb ne is beszeljunk), hordtaska, sd kartya+bovitohely.
Indok nincs, csak. Ja es fele ennyiert!
Ennyi
de legalabb 2 even belul ha megmurdel, jani lehetek a vevoszolgalatnal, ahol majd megint hulyenek neznek.... -
Zsé-
csendes tag
Szijasztok!
Kis segítséget kérnék!
Szerintetek milyen videókamerát vegyek max 100.000-ért? -
agrarfiatal
senior tag
jah csak dvd már jócskán tömörített anyag a dv avi meg nem annyira tehát minőségbeli különbség is van a kettő között. a minidv kazi meg nem annyira drága h a megvágott anyagot visszaírja rá az ember
sony-t nem tom milért húzzátok. én 1 éve trv pc 109et használok és igen jó kis gép. a mérete meg igencsak kicsi.
amúgy 10x optikai zoom-ot kihasználni már majdnemhogy állvány kell mert a kézremegés meglátszik hiába van akármilyen kézremegés stabilizátor a gépekbe építvetévedni emberi dolog, na de ennnyit......
-
agrarfiatal
senior tag
válasz vdevilmate #85 üzenetére
jah csak usa-ban ntsc van ezt ne felejtsétek el - ha onnan akarnátok vásárolgatni
tévedni emberi dolog, na de ennnyit......
-
zdomiter
tag
Sziasztok! Én is gondolkozom egy Panasonic NV-GS17-es kamerán, csak nem értem azt a tulajdonságát, hogy 400 000 effektív pixel. Mondjuk, ha utánaszámolok a 720*576-os DVD felbontáshoz éppen elegendő, de nem értem hogy a CCD-nek miért csak a fele a valós pixelszám.
A régebbi videóimat pedig ki szeretném írni dvd-re, és ehhez kaptam kölcsön egy dvd felvevőt, de ahogy az előző írásokból értelmezem, a felvevő nyersanyagát már minőségromlás nélkül nem is tudom újravágni? Pedig jó lenne valami megoldás rá, mert szeretnék neki menüt csinálni, és a felesleges részeket kivágni. Végtére is nem lehet mpeg2-ben szerkeszteni áttömörítés nélkül, csak szabdalni és chapterekre bontani. -
szasza_1
senior tag
Jó, hogy van ez a topic. Kár, hogy nem elöbb vettem észre.
Én a múlt héten vettem egy Pana NV-GS150-es kamerát. Szerintem nagyon szép képeket csinál, elöször meg is lepődtem, mert elötte csak egy CCD-s kamerát használtam, és hát azok enyhén szólva alkalmatlanok voltak fényképezésre. A videó is egész jó, nagyon szép szinei vannak a képnek. A képstabilizátor egész jó, csak az a bajom vele, hogy nem lehet állítani a ''hatásfokját''. Mondjuk, ha nem szeretném mozgatni a kamerát, akkor a kép sem mozduljon meg, mint ha állványról kameráznék, ha meg pásztázni szeretnék, akkor meg nem tartaná annyira stabilan a képet. De mondjuk így is jó, még 10x-es zoomnál is nagyon stabil képet lehet vele csinálni, pedig valamikor eléggé remeg a kezem. A digitális zoom kb 30x-ig használható, addig egész jó. (72cm sík 100Hz-es Pana TV-n nézve)
Az LCD kijelzőjének nagyon szép színei vannak, és a kis belekukucskálos akármi is egész jó, de azt nem szoktam használni.
A menüjében egész sok minden használható, és az tetszik benne, hogy mindent meg tudok csinálni a hüvelyk ujjammal. (Elötte NV-GS120-at akartam venni, csak mire összegyült a pénz, kijött ez is. Azon oldalt voltak a gombok. Szerintem jobb ez a Joysticos megoldás. Egyik haveromnak az is tetszett benne, hogy világit a joystic vége, ha aktív)
Szerintem a kazettás mechanikája egy picit hangos, de nem zavaró. Legalább hallod, hogy mikor mit csinál.
Ami nem tetszett benne, hogy lejátszási módnál pl a variálható sebességű keresését csak távkapcsoloról lehet elérni. Meg az akku töltöje nem mutatja, hogy hány %-nál tart a töltés, csak egy led világit rajta, addig, amig tölti. Meg nem tudja egyszerre tölteni az akkut, meg egyszerre mükődtetni a kamerát.
Röviden ennyi jutott róla eszembe, ha még van kérdésetek vele kapcsolatba, akkor írjatok.
És most nekem lenne 1-2 kérdésem.
1. Milyen progit ajánlottok arra, hogy könnyen letöltsem, illetve visszatöltsem a DV file-t? Nem kell semmi extra, csak annyi, hogy kijelöljem a filet, meg a kamerát, és töltse vissza a kamerára.
2. Lesz minőség beli különbség SP és LP mód között? Tehát LP-be is ugyannyi adatot ír fel a kazettára kisebb helyre, mint SP módban?
3. Azt írta a kézikönyv, hogy csak SD kártya megy bele. Mi van akkor, ha MMC-t rakok bele? Valami tönkremehet tőle? -
dabadab
titán
''2. Lesz minőség beli különbség SP és LP mód között? Tehát LP-be is ugyannyi adatot ír fel a kazettára kisebb helyre, mint SP módban?''
Lesz. LP modban visszavesz a bitrate-bol, vagyis egy kepkockara kevesebb adat jut.
''3. Azt írta a kézikönyv, hogy csak SD kártya megy bele. Mi van akkor, ha MMC-t rakok bele? Valami tönkremehet tőle?3. Azt írta a kézikönyv, hogy csak SD kártya megy bele. Mi van akkor, ha MMC-t rakok bele? Valami tönkremehet tőle?''
Elvileg nem kellene semminek tonkremennie, viszont nem is valoszinu, hogy tudna hasznalni a kamera az MMC-t.DRM is theft
-
szasza_1
senior tag
Még azaz egy bajom van vele, hogy nem tud felvenni AV-ról. Pedig jó lenne, ha másik videókameráról be tudnék vele digizni filmeket. Amin gyárilag volt AV bemenet 100e-rel drágább volt. Az lenne a kérdésem, hogy ez csak a szoftverből nincs engedélyezve? Mert a menüben ott van, hogy mi legyen az AV, de csak out van ott. Ha valaki tud bővebb információt ezzel kapcsolatban, az vagy e-mailen, vagy itt megoszthatná velem. Előre is köszi.
-
tigerleslie
tag
Up, mert most akarok venni digitkamerát.
Végigolvastam a topicot, és látom vannak tapasztalatok hasonló kamerával kapcsolatban amilyet én szeretnék venni.Alap infók: házi használatra kellene, viszont sokat lenne használva. Amit kinéztem az a Pana-NV-GS 120-200 ig. Bár aszem a 200 még 200k fölöt van és az lenne a fájdalomküszöb.Tehát ezen belül mit ajánlotok? Ami még fontos az éjszakai felvétel milyen (teljes sötét) értsd: van-e rajta night shot funkció?
Thx.HONDA-The Power of Dreams
-
szasza_1
senior tag
válasz tigerleslie #95 üzenetére
Ezeken a kamerákon csak dísz a night shot funkció. Nem igazán használható. Ezeken nem olyan van, mint a Sony-kon, hogy infrával vesz fel, hanem ez simán szinesben akarna felvenni, nagyon hosszú záridővel, így nem is jön ki a 25fps. Ha csak egy beszélgetést akarsz felvenni, akkor ki kell fordítani sz LCD-t, az elfehéredik, és elég fényt ad ahhoz, hogy 0lux-on is lásd a képet. De viszont a 3CCD-sek úgy vettem észre, hogy kevesebb fénnyel is beérik normál üzemmódban.
[Szerkesztve] -
szasza_1
senior tag
válasz tigerleslie #97 üzenetére
A night shotnak két üzemmódja van, van egy 1luxos, meg egy 0luxos. A 0luxosnál arra kell fordítani az LCD-t, amerre kamerázol, és az világítja meg a témát. Ilyenkor az elektronikus keresőben nézed a képet, hogy mit veszel fel. Olyan Sony féle infrásat csak Sony-n láttam eddig.
-
szasza_1
senior tag
Meg tudná nekem mondani, hogy a videó fájlt milyen codeccel kell elmenteni, hogy vissza tudjam tölteni a kamerára? Próbáltam a Panasonic DV codecjével, meg valami DV Encoder codeccel, de az egyikkel sem jó. A hang 16bites, 48kHzes. Hol van a baj?
Új hozzászólás Aktív témák
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Projektor topic
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Facebook és Messenger
- War Thunder - MMO Combat Game
- iPhone topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs