- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
parandroid
félisten
válasz
Biqci #218855 üzenetére
Mondom, nekünk Mini lett így. Gen3 Cooper beleférhet az árba, csajosan jól néz ki, és 135 PS. És nem hal meg pályán sem. Mondjuk majdnem 1200 kg, de legalább össze van rakva. Vegyesben 7, sokat dugózva városban asszony 8 liter körül etette. Nem egy elektromos, de olyan 8k euróból nemigen lesz. Ja, párom is épphogy magasabb 160 centinél, de amúgy jól beállítva ez nem kéne, hogy szempont legyen. Majd meglátjuk, kisebbik lány most kezdi a jogosítványszerzést, ő 160 centi alatt van…
p
-
parandroid
félisten
válasz
Biqci #218844 üzenetére
“Szóval tippek?” Automata váltó.
Amúgy ha nem vagyok indiszkrét, mire kell a 120 ló? Sok az autópályás használat?
Nem tartom valószínűnek amúgy, hogy ennyiből kijön hibrid, de lepjetek meg…
Jó sok évvel ezelőtt keestünk hasonló szempontrendszer mellett második autót, mostani fejjel is olyasmiket néznék, mint akkor: i20, vagy a Kia párja, vagy Yaris/Mazda2. Polo is kalapban volt, de drágálltam, Fabiátis próbáltuk, de ott el is ment a kedvem a Skodától hosszúidőre. Nekünk végül a Mini lett a befutó. Azt mondjuk nem mondanám, hogy keveset fogyaszt, de legalább normálisan megy.
p
-
parandroid
félisten
válasz
bandus #218816 üzenetére
Nem, ennyi idősen már nem megy a lízing, de kb ugyanaz tovább, csak finanzierung néven. Meg nyilván kevesebbet is kell fizetnem, mint eddig, mert nem új az autó. Jó, 4 éves autót veszek, de alig futott, azt is én hajtottam, évente volt szervizelve, és egy karc nincs rajta sehol, hülye lennék meghagyni másnak - igen jó vétel lenne valakinek. Pláne kb 21k euróért, ami a maradványérték a lízing végén…
p
-
parandroid
félisten
Kis Mazda 6 beszámoló
Tavasszal lejár a lízingem, voltam a dealeremnél konzultálni. Mivel SUV elvi okokból kizárva, 3-as mild hybrid Mazdát tudtam próbálni, 6-ost nem lett volna értelme, mert most is pontosan ugyanaz a modell van, mint az enyém. Ha meg konnektoros hybridet szeretnék, akkor Mazdánál csak a 2-es jöhetne szóba, ami gyakorlatilag egy Yaris. MX-30, CX-30 meg megint nem tetszik annyira, hogy ilyet hajtsak, plááne nem a 6-os után. Így, hogy nincs mire váltani, nem is nagyon van más ésszerű opció, mint megtartani..
Mazda 6, Skyactive G-194, kombi, 2,5l, automata, a színes bőr, és a napfénytető kivételével full csomag, ami még így 4 év után is elég potens (bár ezek az extrák egyre több autóban lesznek megszokottak, 4 éve azért még nagy szó volt az aktiv mátrix led, sávtartó, meg a radaros tempomat dugózós funkcióval, ülés hűtés-fűtés, car play/android auto, stb).
Sajnos egy csomó magánjellegű probléma miatt csak 36k ment bele eddig, a lízing lejártáig valszeg meglesz a 40k km, de ezzel még mindig csak kb bejáratós, szóval átveszem még 4 évre. Rohadni egyelőre nem rohad (vagy csak nem látom sem én, sem a szervíz az éves átvizsgálások alkalmával). Viszont még mindig imádom, azt is, ahogy megy, meg azt is, ahogy kinéz. A negatívum annyi, hogy lehetne elektromos a csomagtérajtó, és vezetéknélküli a car play (ez az egyetlen fejlesztés az új modellekben, kicsit irigylem is), eseteg fűthető a szélvédő (mintha az új 3-asnál ezt is láttam volna az extra listán). Fogyiban 7,77-nél vagyok eddig vele összességében, ami nem szar egy ekkora böszme nagy szívó benzinestől, pláne rengeteg rövid üzemmel.
Más modellben őszintén szólva nem gondolkoztam, annyira szeretem a Mazdák formavilágát, egyedül az új Prius konnektoros hybrid változata csábított, de a mai napig nem tudtak a Toyotánál mutatni élőben egy példányt, egyszerűen beszerezhetetlen, és még demo autó sincs. Reklámanyagok egy éve kint vannak, először nyár elejére ígérték, aztán nyárra, aztán pszre, és még mindig sehol semmi. Szaksajtó már tesztelte, cikkek mindenhol kint vannak, de a kereskedések is még csak a céges bemutatókon látták, 'haza' nem vihették. Ha esetleg mégis akkora durranás lesz, és lehet majd kapni is, akkor a lízingszerződés lejártával most már bármikor ki tudok szállni a Mazdából, és átülni, de azért ez egy nagyon feltételes módú ha...
p
-
parandroid
félisten
válasz
ZolkoW #201397 üzenetére
Tágasabb, kellemesebb, magasabb az üléspozíció, ha valódi egyterűt sikerül kifognod, akkor tolóajtós is. Gyerekkel ég és föld egy kombihoz képest. Nagyon nagy kár érte, hogy kihalt a kategória. Egy jó egyterű a kisbuszos tágasságot, könnyű pakolhatóságot, térkínálatot adja (fotelszerű ülések hátul is, szevasztok!), a teherautós vezetési pozíció nélkül. Hat évig hajtottam egy Mazda 5-öt, előtte G Astra kombim volt. Az Astra csomagtartója nagyobb volt (kivéve fölfelé), a Mazda 5 viszont a hátsó (illetve középső, merthogy volt egy üléssor a csomagtartóban is) olyan teret, és kényelmet kínált, amit azóta sem láttam autóban. Hozzá kell tennem, hogy két személyre, a középső ülés egy jelképes lehajtható fapad volt csak a két normális fotel között. Viszont mindezt kompakt méretben.
keepsmewait: Ha már így szóba került a Mazda 5... Én imádtam, főleg az Astra után, két már felcseperedő (8, 12 éves) gyerekkel, meg két kistestű kutyával. Az Astra G-hez képest űrtechnika (mai szemmel már nyilván nagyon nem), tágas, kényelmes, jól pakolható, mindenhol hozzáférhető, cserébe a nagy doboz miatt kissé sokat fogyasztott (8,5 körül volt a 6 év átlaga), és az 1,8-as, 115 lovas szívóbenzinnel autópályán kissé lomha. Rozsdáról nem tudok mesélni, újan vettem, kb hatévesen adtam le, én sose nézegettem, a márkaszervíz meg sosem szólt, akkor sem, amikor becserélték egy Mazda 6-ra. Mondjuk én nem is használtam sokat (ezért is nem vettem dízelt), olyan 90k km-t tettem bele, amíg nálam volt (volt mellette második autó is).
p
-
parandroid
félisten
válasz
Rhino666 #201168 üzenetére
2,5 literes Mazda 6 pl csak 194 lovas, az azért nem jelenik meg. Ráadásul turbó sincs benne, szóval tutira alulmotorizált.
Amúgy minek neked ennyi ló? Rendszeresen vontatsz valamit, vagy csak hobbi/perverzió?
Megint nem mellesleg azért az sem mindegy, hogy az a 200 le 1500, vagy 2000+ kg-hoz tartozik.
p
-
parandroid
félisten
válasz
vzsryl #201050 üzenetére
Ez nem tudom, mi ez az autocatalog, de az astra classic modelleket hiányolom belőle, márpedig Mo-n nagy részük ilyen volt. Nekem pl emlékeim szerint 105 lovas volt az 1,6 (16V), és 2006-os, ebben meg csak 101 lovas verzió van, és arra is azt mondja, hogy csak 2000-ig gyártották. Amúgy nem értek hozzá, de a Twinport amúgy is más motorszéria, mint az Ecotec, amiket ez listáz, nem?
p
-
parandroid
félisten
válasz
bandus #201039 üzenetére
Fasza. De nem Countryman, hanem Clubman. Amúgy meglepően tágas, simán elücsörgök benne a hátsó ülésen. Persze mi kis család vagyunk, én gyakorlatilag kimagaslok a nejem, lányaim mellett a 175 centimmel, meg a (jobb napokon) 75 kilómmal.
Amúgy a közepes, háromhengeres, turbós motor van ebben is (sima Cooper, nem S, 136 LE), nyolcfokozatos automatával. Nem az autópálya réme, de korrektül megy. Három fős családnak, vagy fiatal párnak bőven elég családi autónak. Idősebbeknek inkább Countrymant mondanék, azért ez elég mélyen van, kicsit sportos a vezetési pozíció. Amúgy alulról súrolja a kompakt méretet (ugye ez gyakorlatilag ugyanaz az autó, mint az 1-es BMW). Pályán, nagyobb tempónál sokkal halkabb, mint a hatchback volt, meg mivel szélesebb, hosszabb is, kicsit stabilabbnak is érződik.Ha valakinek bejön a Mini, ez is tetszeni fog neki, ha a méretétől eltekintünk, mindenben hozza azt, amit egy Mininek kell. De én legközelebb azt hiszem, a 3 ajtóst veszem megint, ez meg lesz a ‘nagy’ családi autó. A Mazda helyett valószínű, hogy nem kell már prémium kombi, nagyobbik lány kirepült, hárman maradtunk.
Countrymant is próbáltuk, csak azt tudom felhozni ellene, hogy “SUV” (a maga módján), olyat meg nem akart egyikünk sem. Ellenben abból van konnektoros hibrid, sajnos a mininél egyetlen más modell sem létezik ilyen verzióban.
p
-
parandroid
félisten
válasz
hobizoli #201029 üzenetére
Tisztában vagyok a nyugati árakkal, párhuzamosan 2 autót hordok márkaszervízbe sok éve. Amíg Mo-n laktunk, addig is csak oda voltam hajlandó menni. De tudom, a márkaszervízek a hozzám hasonló balfaszokból élnek, és ot húznak le, ahol tudnak, de én ezt élvezem. No meg ebből lesznek a megkímélt, pontosan vezetett szervízkönyves autók, amiket majd néhány év múlva mindenki keresni fog.
p
-
parandroid
félisten
válasz
hobizoli #201024 üzenetére
Igen, ezeknek a prémium bálnáknak akkor kezdődik a haláltusája, amikor ilyen szervizekbe kezdik őket hordani, mert az olcsóbb. Hosszabb távon persze nemhogy olcsóbb nem lesz, de legalább soha nem lesz már jó. Na, jöhetnek a sztorik, hogy a márkaszervizek milyen barbárságokat követnek el, és hogy oda aztán autót nem szabad vinni.
p
-
parandroid
félisten
válasz
diegho #201002 üzenetére
Aki 2m-es, és ugyanekkora utast akar vinni, annak a Meriva pont olyan szar megoldás, mint az Astra. Értem én, hogy egyre nagyobbak, meg kövérebbek az emberek, de a 2m még mindig csak a népesség 1%-a (sem). A 100+ kg más kérdés, sajnos, de erre sem az lenne a megoldás, hogy egyre nagyobb autókat veszünk.
p
-
parandroid
félisten
válasz
szabonagyur #200987 üzenetére
A modern prémiumoknál meg feature.
Tudom, hogy miért csinálják, de annyira béna, amikor indexelésnél kialszik a ledes menetfény. Mindig ezek a bontószökevények jutnak eszembe ilyenkor.
Szerk.: Továbbolvasva látom, hogy nem vagyok ezzel egyedül.
p
-
parandroid
félisten
válasz
bandus #200967 üzenetére
Azért azzal a 194 lóval arrébb lehet állni, ha nagyon útban van…
Jó, biztos nehezebben lódul meg, mintha egy turbó is fújná, cserébe ha egyszer megindult, akkor azért egészen kulturáltan mozog. 3000-es fordulaton legalábbis nem sok szereplő tudja a 160-at. Persze városi futkosósnak nem ez való.p
-
parandroid
félisten
Mert eleve kevés futott belőle, és a legfiatalabb is már nyolcéves, a nagy átlag meg bőven tinédzser. Én is sajnálom, hogy a Ford-VW vonalon kívül senki nem foglalkozik már egyterűvel. Persze manapság mindenki suvot akar, szóval örüljünk, hogy még szedánok, meg kombik vannak, mert nekik sem áll jól a szénájuk.
p
-
parandroid
félisten
válasz
3L1T3 #200803 üzenetére
BMW-n pörögtem még, én is nagyon bírom ezeket a hosszú motorháztetős, lapos kombikat, de olyan pofátlan árral indult (jóval) alacsonyabb felszereltséggel, és gyengébb motorral, hogy letettem róla hamar. Meg ugye az alapból hátsókerekes, az ilyesmiből meg én már kinőttem.
p
-
parandroid
félisten
válasz
3L1T3 #200799 üzenetére
Igen, illetve lízing.
Zolkow: Nekem előtte egy Mazda 5-öm volt, 2014-ben vettem újan. Annak kutya baja volt, azon kívül, hogy rommá verte a jég az egyik mo-i látogatás során.
Biztosító kifizette az értékcsökkenést, a maradék árából meg kifizettem a maradványértékét a banknak. Azt tartja a népi bölcsesség, hogy a Mazda az rohad, nekem ezekkel a viszonylag új autókkal ilyen gondom sose volt. A 3-as is teljesen jó amúgy, szinte mindent tud, amit a 6, bár ez az új egy kicsit túlságosan bunkerszerű az én ízlésemnek. Amúgy szerintem semmivel nem rosszabb autó, mint egy azonos korú Golf / Astra / i30, vagy bármi más kompakt.
p
-
parandroid
félisten
válasz
3L1T3 #200788 üzenetére
Mazda 6 Skyactive G-194 (2,5 liter, turbó nélkül, 194 LE). Aktív matrix fényszóró, ő kezeli az egészet, ha szembejön, vagy előtted megy valaki, akkor is csak kimaszkolja, hogy ne vakítson, az út szélén meg marad a nappali világosság. Ezt a radaros tempomattal, meg a sávtartó automatikával együtt már én sem adnám fel. Négy ülésfűtés, az első kettőt hűti is, 360 kamera (állítólag csúnya felbontással, whatever), belül mindenhol bőr a szokásos zongoralakk helyett. Apple Carplay is van, de sajnos csak vezetékes (én legalábbis nem találtam meg bt-n keresztül). Most van az összes autós portál tele a 100 éves kiadással (pl.: [link] , [link] , [link] , [link] , stb), na, olyan, csak az enyém grafitszürke, és fekete bőr (az a fehér gyöngyház vörös bőrrel nekem annyira nem is jön be). Ja, ugyancsak automata, erről sem szívesen állnék vissza.
p
-
parandroid
félisten
válasz
3L1T3 #200775 üzenetére
Hasonló igények mentén kerestünk akkor autót (amiket a belterekről, meg a felszereltségről írsz), annyi, hogy én kizártam bármi suvot. Végül Mazda 6 lett a befutó. Keretbe belefér, motor fasza, beltér igényes, hely van, extralista rendben, meg tetszett is a dizájn. Persze ezek mind kissé szubjektív szempontok. Ha még hibrid is lenne, meg motorosan nyílna-záródna a csomagtérajtó (igények, igények…), nekem ez lenne a világ legtökéletesebb autója.
p
-
parandroid
félisten
válasz
bitpork #200524 üzenetére
Főleg ha háromhengeres is, meg piros, mi?
Szeretem ezeket az örök igazságokat.bandus: Övvel sose volt gondom, amúgy nem tolja előre. Hely egyértelműen tágasabb, a kilátásnál meg pont az oldalra-hátra irányt értettem. A Minin ráadásul keret nélküli ablak volt, az nagyon fog hiányozni most.
Nekünk most duplaannyi ajtó lesz, mint eddig, kicsit sajnálom is, szerintem én a következő cserénél állok vissza háromra.
Csomagtér kérdés: Úgysem ül hátul senki, egy mozdulat lenyomni az ülést, amire az nem elég, annak bérelek furgont.
p
-
parandroid
félisten
válasz
bandus #200517 üzenetére
Ez komolyan érdekel, mert nálunk is pont felmerült. Miért nem?
Én nagyon szeretem, mert az egész úgy van kialakítva, hogy elöl sokkal kényelmesebb, tágasabb, a beszállás is, meg a hely is. Nagyobb az oldalablakod is, úgyhogy kilátni is jobb. Persze utasnak lenni szar benne, de aki 99%-ban egyedül, vagy max egy utassal jár, annak sokkal praktikusabb. Én a hátsó ülést is azért nem fixen ledöntve használtam, mert kicsit hangosabb úgy.
p
-
parandroid
félisten
válasz
bitpork #200501 üzenetére
VW id3-4-ek most nagyon mennek. Előtte a Golf GTE-k (meg elektromos Passatok) annyira nem tűntek ki az utcaképből. Ioniq, Kona is van bőven, i3 is, Zoet is látni néha, Teslából is mindenféle, a Toyota hibridek meg évek óta népszerűek. Hibridből még a BMW-t látni sokat (530E), meg a mindenféle Audi suvokat, most legújabban meg az új Cuprát. Ja, meg van az elektromos Mini, meg Smart, városban népszerűek. Érdekes módon MX-30 nem nagyon van.
Amúgy az az érzésem, hogy eddig nem is nagyon lehetett villanyautót kapni. Illetve nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat, rengeteg modell csak papíron létezett. A dízeleket meg nem a villany kannibalizálta, hanem a benzinesek. Egyelőre.
p
-
parandroid
félisten
válasz
Stylewars_kp #200497 üzenetére
Úgy érted, 5 éves, 50k km-est, vidéki, nem dohányzó, garázsban tartott nyugdíjas orvostól?
Csodák nincsenek, dízelt itt is az vett, aki sokat ment, azok meg hajlamosak cégnévre venni, vagy lízingelni, a lízing lejártával meg flottaértékesítőnek megy, onnét meg egyben veszik a készletet a nagy kereskedők keletre. És ők nem fogják olcsón adni. Magánszemély már itt is alig vesz dízelt, mert normális éves futással már nem éri meg, különösen a kitiltások miatt. Ahogy meg egyre kevesebb lesz belőle, úgy lesz a kereslet is egyre nagyobb, amíg keleten semmiféle szankció nincs rájuk. Német belpiacon meg azért nem látsz már hirdetésben, mert itt már hirdetni sem éri meg őket. Ami meg még van, azt meg viszik az itt élő balkániak, törökök, meg egyéb káeruópai népek egymás között.Pttypang: Szinte már csak cégek veszik, magánszemélyek szinte egyáltalán nem. Eladások amúgy nemigen álltak földbe, ami csökkenés volt, azt most épp visszahozták volna, ha nem állna be éppen csúnyán az ellátási lánc.
p
-
parandroid
félisten
válasz
t72killer #191587 üzenetére
Vegyél egy jó tetőboxot, ha legalább 4-en vagytok, nyaraláshoz jól jön, meg költözésnél is beletömhetsz ezt-azt. De bútort ne akarj abban vinni (meg amúgy tetőcsomagtartón se, ha rám hallgatsz).
Furgont legutóbb egy napra béreltünk (délelőtt elhoztuk, este visszavittük), nem volt 100 eur. Teljes hétvége sem sokkal több, csak időben le kell foglalni, mert nem fogsz szabadot találni megfelelő méretben. Mobilos appról intézhető az egész.
Vagy veszel egy öreg transitot 500 eur-ért, és imádkozol, hogy az alatt, amíg költözöl, ne rohadjon le, másnap meg eladod.
p
-
parandroid
félisten
válasz
t72killer #191585 üzenetére
Már megint költözöl? Felejtsd már el a szekrényelemeket, meg a költözést, bérelsz egy furgont, és kész. Ha meg mindenáron a tetőn akarod vinni, akkor ahhoz tetőcsomagtartó kell, nem tetőbox.
Amúgy egy 100x235x60-as ikea pax szekrény önmagában 45 kg, csak a korpusz, erre 2 ajtó kell, aminek darabja 10 kg (a könnyebbeknek, ha nem tükrös, üveges), plusz a polcok (7kg/db), fiókok (8kg/db), egyéb sallang. Ezekből mennyit akarsz a tetőboxba tenni?
Tényleg nem rosszindulatból kérdezem, az elmúlt 8 évben 4x voltam kénytelen költözni, rengeteg szir-szart vettem boltban, ebayen, mostanra utálom az egészet, és a legnagyobb jóindulattal tanácsolom: felejtsd el, bérelj egy furgont a sixtnél, vagy a hertznél.
p
-
-
parandroid
félisten
válasz
Somatom #191486 üzenetére
Fene tudja. Én itt a németeknél nemigen látok szétrohadt autót. Persze lehet, hogy csak azért, mert a magyar (lengyel, román, bolgár, ukrán, délszláv, stb) nepperek már mind elhordták. Amúgy nekem Mazdám volt (van), amíg használtam, nem rohadt szét. Persze nem a hegyekben lakunk, errefelé igen enyhék a telek, hó meg csak mutatóba van.
p
-
parandroid
félisten
válasz
Bdanyy #191409 üzenetére
Német forgalmihoz nemigen fogja a magyar szerviz megcsinálni. Ha meg Mo-n szerelteted fel, akkor fordíttathatod le a műbizonylatot, meg idegeskedhetsz, hogy meglesz-e a tüv. Ha meg normális helyen csináltatod, hogy tutira minden legális legyen, meg nemzetközi papírral, akkor meg nem lesz olcsóbb, mint a németeknél. És akkor még a hazaútról nem is beszéltünk, meg hogy ‘otthon’ mennyi időre vagy autó nélkül, és ezt hogy oldod meg.
p
-
parandroid
félisten
-
parandroid
félisten
válasz
t72killer #191384 üzenetére
Az újak között kizárt. Az autó teljes hossza kb fix, és ahogy az ütközéselnyelő zónák, meg a légellenállás leküzdése viszi a helyet, kb elértek arra a szintre, aminél egyszerűen nem lehet nagyobb helyet kigazdálkodni. Ja, kombiban ráadásul a függőleges hátsó ajtót is kb elfelejtheted. Vegyél egy transportert, vagy utánfutót.
p
-
parandroid
félisten
Amúgy meg szerintem olcsóbbak lettek az autók.
2014-ben vettem egy Mazda 5-öt 27k eur-ért. 1,8 szívó, alufelni, ülésfűtés elöl, 4 elektromos ablak, navi, kamera hátul, kihangosító, tempomat... kb itt vége is az extráknak. Idén ‘vettem’ egy Mazda 6-ot, 2,5 skyactiv, automata, led fények, körbe kamerák, radaros tempomat, bőr, 4 ülésfűtés, navi, memóriás ülések, estig sorolhatnám az extrákat, és ez volt 35k eur. Szóval konvertibilis valutában annyira nem érezhető a drágulás azért, amennyit a felszereltség indokolna. Persze az igazi egy kb fullos, 2014-es Mazda 6-tal összehasonlítva lenne (még ha ezeknek az extráknak a nagy része nem is létezett akkoriban), de ilyen árajánlatom nincs.
Ja, a Mazda 5 5,5 évesen 12k eurt ért. Vajon volt értékvesztés?
p
-
parandroid
félisten
válasz
kisza25 #191271 üzenetére
Nem, nem annyit érnek, mert a Ft közben beleállt a földbe. Konkrétan a pénzed nem ér már annyit.
Ha másképp nem megy, akkor úgy kérdezem, hogy ha volt 2016-ban 4 milliód készpénzben, azt eldugtad a párnahuzatba, és most előveszed, hogy vennél egy autót, akkor milyen autót tudnál venni belőle? Mert 2016-ban kijött volna belőle egy vadas új vitara, most meg csak egy 4 éves, az új meg már 6 milkó. Na, ez a 2 milkó az akkor új Vitara értékcsökkenése.
Aztán meg az is benne van, hogy csak trollkodsz.p
-
parandroid
félisten
válasz
[CS]Blade2 #191167 üzenetére
Az olcsó autózás illúzió. Mindig az volt, de az évek során az elvárások is egyre nagyobbak lettek. Nagyapáink egy trabantnak is örültek, mindegy, csak menjen. Apáink tízezerszám hordták be a halálukból feltámasztott roncsokat a határnyitás után. Akkoriban nem számított motor, extrák, csak autó legyen: B Corsák, Kadettek, Fiesták, Escortok, R5-ök, R19-ek, Pug 205-ök, mind eleve torkavéresen került az országba, és egy kisebb vagyonba kerültek. A 2000-es évek első felében volt egy viszonylagos jólét, persze hitelből, azóta is nyögjük, nem mellesleg a magyar autópiac jelentős része nem véletlenül ilyen évjárat. Közben az autók egyre szebbek, egyre modernebbek, egyre erősebbek, egyre nagyobbak, egyre nehezebbek, egyre jobban felszereltek, és ennek ellenére egyre kevesebbet fogyasztanak, miközben a Ft/EUR árfolyam meg 265-ről 365-ig zuhant, ami majdnem 40%.
A megbízhatóság, és a tartósság megint más kérdés, nyilván egy 50 lovas szögegyszerű szívóban, tekerős ablakokkal, 2 csillagos ncap-pel, klíma, és ülésfűtés nélkül kevesebb a hibalehetőség, de biztos, hogy vissza szeretnénk abba ülni? Ha igen, az sem gond, veteránautózásnak hívják a dolgot, és egy fantasztikus hobbi, de ha a megbízhatóság is szempont, meg nem valami szétrohadt roncsot akar hajtani az ember, akkor olcsó az sem lesz.
p
-
parandroid
félisten
válasz
dangerzone #191152 üzenetére
A legújabb swiftben még nem ültem, az előző generációsnál egy fokkal kellemesebb az i20 beltere. Én tesztvezettem annak idején, egy teljesen normális, élhető kisautó, normálisan extrázva volt pár éve akciósan 15k eur, amikor egy 1.0 tsi poloért 17k+ eurt akartak rólam legombolni. És utóbbiban még a kihangosító, meg a normális rádió is feláras volt. Fabiához, Fiestához képest komoly minőségi ugrás, Mazda 2-vel kb egykutya. Viszont ezek mindegyikénél nagyobb mind csomagtérrre, mind beltérre, hátul is teljesen normális hely volt benne magam mögött.
Az meg, hogy mennyit veszik... Németeknél fordot már szinte csak cégautónak látni, magánvásárlóknál tarol a hyundai/kia. Hát még a suvoknál.
p
-
parandroid
félisten
válasz
diegho #191047 üzenetére
90-100 között, tempomattal kb bármi elmegy 5 literből, ez annyira jól optimalizált működés. A kérdés az, hogy a kereszteződések, lámpák, eléd keveredő traktorok, kanyarodásra forgalmi helyzettől függetlenül csak álló helyzetből képes falusi sofőrök, stb leküzdése után mennyire dinamikusan szeretnél visszatérni erre a tempóra.
Mondjuk egy dustert venni gazdaságos közlekedésre, aminek emelt a hasa, nagyok a kerekei, légellenállásban legfeljebb egy ikeás pax szekrényt képes lenyomni, belül nem tágas, de legalább nehéz, az legalábbis véleményes. De legalább csúnya. Még ahhoz képest is, hogy suv, vagy mi. Persze falun jól lehet vele vegyülni. A minőséget mittudomén, mégiscsak egy olcsónak szánt román renault, ez legalábbis biztató (khm...).p
-
parandroid
félisten
válasz
Beus0726 #191008 üzenetére
Konkrétan arra, hogy bűn ronda mind a kettő.
Két otromba gnóm, nem csoda, hogy az utóbbi években el is tűnik a piacról ez a keménytetősdi. Egyszerűen nem tudják megoldani, hogy egyszerre legyen megbízható, praktikus, és valahol hunyorítva ne olyan autóra hasonlítson, ami kombinak készült, aztán a soron valahol rádőlt egy présgép, és akkor már úgy hagyták. Talán az Eos az egyetlen kivétel, de az sem véletlenül szűnt meg, egyszerűen nem érte meg gyártani.Amúgy meg kérdezz meg keménytetős kabrió tulajokat, hogy ők vennének-e megint ilyet, illetve nézd meg, hogy megtették-e. Gyanítom, hogy ebben nemigen lesz különbség a vászontetőhöz képest.
Az aggályaidat amúgy megértem, kabriot a németek is általában időszakos rendszámmal veszik (itt van olyan, amivel áprilistól októberig használhatod csak az autót), télen garázsban áll. Vandalizmus ellen meg olyan biztosítás kell, ami erre fizet, más megoldás sajnos nemigen van.
p
-
parandroid
félisten
válasz
Beus0726 #191004 üzenetére
Amúgy tudom, hogy keménytetőset keresel, de szerintem a piacon a legszebb klasszikus formájú cabrio a bmw 1-es (most már 2-esnek hívják a coupet és a cabriot) sorozata. Kicsi, arányos, szép, az újak még modernek is, és mindegyikhez van normális benzinmotor. A vászonnal meg szerintem sokkal kevesebb a szívás, mint a keménytetővel. Annyi, hogy gépi mosóba nem mehet, meg sokévente lehet, hogy cserélni kell. De még mindig jobb, mint egy túlkomplikált keménytető, és az autónak is autóformája marad tőle. Nézd meg szegény focust, vagy astrát, mit műveltek vele, konkrétan egy multipla-tulaj is sírva röhög, ha meglátja. A másik, amin én elgondolkoznék, az a Golf, szintén egészen pofás cabrio verzióban.
p
-
parandroid
félisten
válasz
dangerzone #190934 üzenetére
3 ajtós. Naná.
A linkelt cuccok simán beférnek. Amúgy van egy olyan állása az ülésnek, amikor fixen meredekebbre tudod állítani a támlát egy felhajtható adapterrel, akkor a csomitartó utastér felőli fala függőleges. De én simán le szoktam lökni az üléseket fekvőbe, aztán néha hetekre úgy is marad, nem zörög semmi, hangosabb sem lesz.
Ha Frankfurt környékén jársz, megnézheted amúgy élőben is.
p
-
parandroid
félisten
válasz
dangerzone #190931 üzenetére
Mind a kétszer sima Coopert vettem, ez a középső szint (One -> Cooper -> Cooper S -> JCW). A gen2-ben ez 1,6 szívó, 126 ló (a rettegett Prince motor), gen3-ban 1,5 turbo, 135 ló (ez bmw saját fejlesztés, sajnos csak 3 henger, a 2 literes 4 hengeresből egyszerűen elhagyták a negyedét). Az autó alig több 1000 kg-nál, szerinted hogy megy?
200-at még elviszi ha kell, bár az már kicsit sok neki. 180-ig viszonylag dinamikus. 140-ig nemigen fogsz vele fenntartani senkit, már ha nem kimondottan sportautókról beszélünk. Ha velük is tartani akarod a lépést, akkor Brumi fórumtársat kérdezd, ő jár JCW-vel, az kicsivel 200 ló fölött tud, ha jól rémlik. Fogyasztani én nagyon vegyesben 7 körül szoktam vele, ha ez szempont. A beltér véleményes sokaknál, ha első blikkre nem utálod, akkor tetszeni fog, az anyagminőséggel nincs gond, prémium kisautó. Futómű tökéletes, kerekek a sarkon, az ülés mély, hátra max gyereket lehet tenni. Sportüléshez ragaszkodni kell, az nagyon sokat számít.
Amúgy van belőle dízel is, de nehogy már....
p
-
parandroid
félisten
válasz
dangerzone #190918 üzenetére
Én tesztvezettem kb mindet, amit írtál (kiát, suzukit nem, de előbbi kb i20). Amúgy mind jó kis autó, mindegyiket lehet szeretni a maga módján. Végül egy használt Mini lett a családi kisautó, kb pont annyiért, amit írsz. Aztán 2 év múlva megtoltak hátulról, akkor becseréltem egy gen3-ra. Az első vásárlásnál nekem szempont volt, hogy valami kevésbé csoffadt motor legyen benne, mert németeknél az autópályát kikerülni sem tudod, de azért turbo nélkül mert sok a városi menet. Aztán a másodiknál feladtam. Ami még tetszett, az az i20, de a többihez képest az méretben felfelé kilóg, és az 1,4 szívó karakterisztikája nekem kicsit fura volt, másodiknak a Polo lett volna talán a választás, de a tsi-t is inkább kerültem volna. Mazda 2/cx3 is jó kis autó, simán polo szint, amúgy érdekes módon árban is sajnos. Legalábbis újan. Mazda adta volna magát, mert egy 5-öst hajtottam akkoriban (azóta 6-os lett belőle). Nekem bejött amúgy a pici mazda, kicsit ugyan ötajtósan furán néz ki, sok értelme a hátsó traktusnak úgysincs, motorerőre elégnek tűnt (nem alap motor volt, valami nagyobbacska, de a fene emlékszik, melyik). Beltérre a legjobbak között volt a kategóriában, még ha a kis tablet fura is a műszerfalla ragasztva (de ebben legalább nem egy kis szürke lcd-csík a kijelző, mint ennyiért a többiben. Ja, anyagilag a legracionálisabb választás az i20 lett volna. Vezetni meg magasan a Minit a legjobb ezek közül. Próbáld ki mindet! Német kereskedők igen készségesek a tesztvezetéssel, bemész, elmondod, mit szeretnél, kérsz egy ajánlatot, jól elbeszélgettek, kapsz egy kávét, lefénymásolják a jogsid (magyar is jó), és megkapod egy órára a tesztautót. Simán fognak tudni ajánlani a legtöbb helyen lízingből visszavett, kevés km-es, pár éves használtat, vagy jelentős kedvezménnyel egy bemutató-, csereautót is.
p
-
parandroid
félisten
A spurfahrer nem a start/stopra élvez, hanem be sem kapcsolja a klímát, mert attól nő a fogyi.
Én szeretem ezt a funkciót, persze ésszel kell használni, ha tudod, hogy mindjárt mehetsz, ne hagyd leállni. Persze így is óhatatlanul vannak bosszantó szituk vele, hogy persze pont akkor vált zöldre, amikor leállít. Amúgy normális rendszer jó darabig bírja a hűtés/fűtést is a tartalékkal, amíg meg nincs elég tartalék, nem enged leállni. Amúgy is minden indítás sokkal simább ezekkel az autókkal már, pont a start/stop miatt nincs már az, hogy motorindításnál vibrálnak a lámpák, kiégnek az izzók, meg elhallgat a rádió, vagy hogy kinyírod az akkut, mert a klíma egyszerre indul a motorral. Egyszerűen sokkal okosabb, ‘smoothabb’ a kiegészítő elektronika.
Környezetvédelmi szempontból meg engem igenis érdekel, hogy a pirosnál álló 50 autóból minél több nem alapjáraton pöfög, hanem leállítja magát. Vagy egymillió autó szaladgál a városban, abból mindig van pár tízezer, csúcsidőben akár egyszerre százezer is, ami épp egyidőben pirosnál áll, ne pöfögjenek már fölöslegesen. Jó, tudom, szeméttel tüzelés, meg mátrai hőerőmű... Ezek is bicskanyitogató dolgok, de ez egy másik harc, amit mielőbb meg kéne vívni.
p
-
parandroid
félisten
-
parandroid
félisten
válasz
akooos #190717 üzenetére
Amennyit ő szán rá, abból még a gen1 is necces lesz. Amúgy sem minden a ménes, a 126 lovas gen2-nek a prince-alapú motorral sokkal jobb tulajdonságai voltak, mint a 135 lovas 1,5-ös, turbós bmw-motornak. Jobban is ment, hangja is szebb volt, jobban kellett pörgetni, sokkal viccesebb volt vezetni. Persze a 2 literes turbós motoroknál biztos más a helyzet.
p
-
parandroid
félisten
-
parandroid
félisten
válasz
[CS]Blade2 #190319 üzenetére
Húszévesen az összes. De valószínűleg már tizenpárévesen is.
p
-
parandroid
félisten
válasz
vzsryl #190119 üzenetére
Ha nem akarsz nagy egyterűt, akkor a touran még lehet egy jó kompromisszum, az még egészen személyautós, és szerintem isofixes mindhárom ülés (ebben nem vagyok biztos). Talán még tsi-t is találni belőle, bár gondolom ritka. Meg nem vagyok benne biztos, hogy az annyival jobb sok rövid távon, mint a tdi. Bár legalább kéndioxidot nem ereget. Igazán kitalálhatnának már valami városi gyerekcipelős hibridet is, bár valószínű, hogy úgyis suv lenne belőle, az kell a menő anyukáknak.
p
-
parandroid
félisten
válasz
aero. #190089 üzenetére
Valamit valamiért. A teljes felépítést, váltót, motort sajnos emiatt nem fogják átdolgozni. Vezetni biztos nem olyan, mint egy prémium kombit, mindenki másnak, aki benne utazik, viszont összehasonlíthatatlanul komfortosabb - mármint 3-nál több utas, vagy bizonyos speciális igények (gyerek, kutya, nagy sporteszközök, esetleg kerekesszék) esetén. Amúgy áruszállító vant vezettem többfélét is, pug boxertől merci viton át opel comboig, nyilván kicsit fapad, meg nem egy ötös bömös, de nem is rosszabb, mint akár egy ford turneo, vagy renault express (vagy mi van most helyette), vagy hasonló kisdobozosból lett hétüléses. Persze ha személyautós kényelem kell a vezetéshez is, akkor ahhoz az egyterű áll a legközelebb. A Sharan is jó autó, de árban az sem fog beleférni, azon kívül meg van még a piacon a Galaxy, és asszem végeztünk is a felsorolással.
p
-
parandroid
félisten
válasz
cappa72 #190084 üzenetére
Azt nagyon sajnálom amúgy, hogy az amerikában divatos minivan-ek (teljes méretű, nem kompakt egyterűk) eu-ban sosem terjedtek el. Kb egy vw multivan kényelmét tudják egy majdnem autó formájú dobozban. Helyette jöttek a suvok, és kiirtották azt a kevés egyterűt is. Felkészülnek a kombik.
p
-
parandroid
félisten
válasz
Bandit21 #190082 üzenetére
A 2.0-s disi jó motor, nekem az 1.8 szívóval volt, full megbízható szerkezet, de kicsit lomha azért a 115 lóval. A 2.0-s már 150 ló, tapasztalatok szerint ugyanannyit estik, mint a kistesó, csak sokkal jobban megy. Amúgy a belterét nagyon szerettem, elöl-hátul roppant kényelmesen el lehetett benne férni, a középső sor foteljeit is imádtam. Újan vettem, 5,5 év után adtam el (nagyon durván szétverte a jég, biztosító fizetett, még épp jól ki tudtam belőle szállni), Mazda 6 lett helyette, de ugye mi csak 4-en vagyunk. Sőt, inkább már csak hárman, nagyobbik gyerek már 19. Legutóbbi magyar út is kétautós volt, ők már külön jöttek-mentek a pasijával (helyben, időben is egyszerűbb volt így szervezni).
p
-
parandroid
félisten
válasz
Bandit21 #190080 üzenetére
Bocsi, nem tudtam az árat, nekem nem volt aktuális, bár sejtettem, hogy drágák. Csak látok néha egyet-egyet nyitott hátsó ajtóval itt-ott, és ez alapján eléggé célszerszámnak tűnik. Konkrétan kölykök szoktak benne szaladgálni a fotelek között.
Nekem a két (saját) gyerek + két kutyához Mazda 5 volt, a tolóajtót imádtam, de a középső üléssor gyakorlatilag csak kétszemélyes, cserébe a két hátsó ülés is teljesen használható gyerekeknek, szóval ilyen 4+2-esnek volt használva (vendég gyerekeknek, meg a nagyiknak kellett néha extra hely). Persze csomagtartó nemigen volt ilyenkor, ráadásul a 2 extra ülés nem kivehető, ami rengeteget elvesz a csomagtartóból. Szóval neked ez szerintem kicsi lenne. Ráadásul már pár éve kivonták a modellt.p
-
parandroid
félisten
válasz
Bandit21 #190078 üzenetére
Az igazi nagycsaládos megoldás pedig a doboz, németeknél a standard nagycsaládos autó négy gyereknél, és fölötte, mindig valami kisbusz. Nem a Combo/Berlingo-féle átalakított kisáruszállító, hanem a transporter/vito/vivaro, stb személyautósított verziói (a neveiket nem tudom). Némelyik nagyon durván luxus belülről, méretre meg egy komplett nappali. Persze az áruk is durva.
p
-
parandroid
félisten
válasz
Biqci #189984 üzenetére
Annyi, hogy a németeknél benne van a díjban a voll-, vagy teilcasco is, meg ott se mindegy az önrész, meg az autó értéke, szóval így nehezen összehasonlítható. Én most a drága autóra valami 270 eurt fizetek negyedévente nullönrészes vollcascoval (nyilván sokéves bónusszal, de ez így kb 90 eur havonta), de ehhez még jár egy rakás szolgáltatás, a kisebbik autón teilcasco van, 150 eur önrésszel, az 150 eur alatt van negyedévente (tehát havi 50 alatt).
gergo5951: Frankfurtban egy helyi bérlet (minden közlekedési estközre) havonta 91,80 eur. Ahogy Munez írja, zónás, plusz irányos, ez a belső zóna, az agglomerációból drágább, tőlünk most olyan 150 lenne az, amivel ezen a vonalon bejutok a városba, és bent akárhol használhatom (de a túloldali agglomerációig már nem jó).
p
-
parandroid
félisten
válasz
bernel #189886 üzenetére
Wow, ha 20 évig használsz egy autót, az olcsóbb, mint ha 5 évente veszel egy újat! Mind. Blown. Tudod, mi az, ami még ennél is olcsóbb? Néhány évente venni egy 20 éveset, aztán hajtani, amíg működik. Ahogy néztem a vidéki gépparkot, egy fél ország működik ezen az elven. Konkrétan falun minden második ház kertje úgy néz ki, mint egy autóbontó, lerúgott, rendszám nélküli, ‘donornak még jó lesz’ roncsokkal.
p
-
parandroid
félisten
válasz
IMIIKE1998 #189823 üzenetére
Mazda MX-5.
p
-
parandroid
félisten
válasz
Tothgera30 #189766 üzenetére
- Balra! Itt balra!
- Ott egy garázssor van, hova balra?
- Másik bal!Been there, done that.
p -
parandroid
félisten
válasz
molnarpeter #189713 üzenetére
Jahogyúgy. Akkor egy gonddal kevesebb.
p -
parandroid
félisten
válasz
molnarpeter #189649 üzenetére
Esetleg Kia Stinger? Ha nem kombit akartam volna, akkor azért azt alaposan kipróbáltam volna...
p
-
parandroid
félisten
válasz
[CS]Blade2 #189538 üzenetére
Úgy 1,5-2x annyiba, mint egy vadonatúj autó. Szalonból, nullkilométeresen.
p
-
parandroid
félisten
válasz
Stylewars_kp #189211 üzenetére
Ezzel az autóval te aztán rendesen beletapicskoltál a lecsóba! Az enyémnek 90k alatt semmi nem jött ki, abból én 30k-t tettem bele, de láttam az első 60k szerviztörténetét (végig bmw-nél szervizelt autó volt), folyadékok, szűrők cseréjén kívül semmi extra törődést nem kért.
p
-
parandroid
félisten
válasz
mokus1 #189198 üzenetére
Figyu, mi tényleg szerettük, igaz, nem sokat volt nálunk. 60k körül vettem, valamivel 90 fölött kitörték alólam. Nyilván ebből is vannak torkavéres példányok, 200k km fölött meg bármi lehet halálcsapda, de a közismerten büntető német piacon még mindig mindennapi látvány a gen2 mini, és a használtak között is prémiumnak számít. Ezért is nem viszik keletre tömegesen.
p
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest