Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Épp a napokban írta nekem valaki (de szerintem ezt már mondtam neked): a 6ms-es IPS-ek simán verik az 5ms-es TN-eket válaszidőben. Most akkor ehhez tedd hozzá, hogy a gyakorlatban semmi különbség nincs az 5ms-es és 2ms-es TN-ek között... [csak közben átírtad a hsz-t]
(#5465) Khelben: "neki is elkezdesz regélni a luxusautókról"
Ezt ugye most már direkt csinálod?
-
dezz
nagyúr
válasz
Khelben #5458 üzenetére
Azért írtam, hogy valószínűleg, mert minden alól vannak kivételek (kivéve, ami alól nincsenek
). Én meg már nagyon sok emberrel beszéltem, akik semmi pénzért nem ülnének vissza TN elé. Egyébként, milyen típus volt, ha még emlékszel?
Persze, vannak félsüketek, de azért egy átlagember nagyon is észreveszi a különbséget egy párkás speaker és akár csak egy pártízkás minihifi között, nem beszélve a >100k-sakról. Már megint nem tudom, minek hozod fel a 30-milliós bmw-t.
Itt inkább valami 1 milkó körüli kisautó vs. 2-3 milliós, kényelmes, átlagos autó esetéről van szó.
-
dezz
nagyúr
válasz
Khelben #5455 üzenetére
Ha pár napot eltöltenél egy jobb panelos előtt, utána valószínűleg te sem annyira szívesen ülnél már vissza a TN elé. (Persze az is egy "megoldás", hogy inkább sosem nézünk meg egy jobbat, nehogy...
) Akármennyire is olcsó (mert hát egy 24"-esért 50k az nagyon is olcsó, csak esetleg a magyar minimálbérhez képest nem).
Ez kb. olyan, mint a ~10k-s PC-s speakerek és egy normálisabb hifi cucc viszonya. És nem pedig az audio hidh-endé, ami az utóbbit illeti, amit egyesek gondolnak. (Annak a legdrágább, CG-s Eizo-k felelhetnek meg.)
Nem azt írtad, hogy már talátál ilyet? Én tudok néhányat, 23" és 24" méretben is, de ezek ugyebár nem érdekelnek téged (>100k).
-
dezz
nagyúr
-
dezz
nagyúr
válasz
Khelben #5445 üzenetére
Nem szóltam volna hozzád, ha te nem provokálsz... Nem érted, miért provokáció? Azért, mert ahhoz nem kell vájtszem, hogy lássa az ember a különbséget a TN és a jobb panelok között. Inkább csak arról van szó, hogy szerinted nem éri meg, legalábbis te sajnálnád rá a pénzt. (Bár szerintem nem is láttál még igazán jót, de mindegy.) Szóval, tulajdonképpen az a "vájtszem" itt a sznob színonímájaként szerepelt... Na hát ez az, ami kissé sértő volt, mert szerintem egyátalán nem kell ahhoz sznobnak lenni, hogy valaki ne akarja elviselni a TN hibáit...
(Mellesleg inkább a méret erőltetését minden áron [mindegy milyen, csak nagy legyen] lehet egyfajta sznobságnak tekinteni!)
Egyébként nem tudom, milyen 300k-ról beszélsz... Egy Dell U2410 138k, ami ennyi pénzért ajándék! A 23"-es EA231WMi is nagyon jó, alig 100k fölött. Nos, én ezeket ajánlom... És bőven megérik az árukat, vájtszem nélkül is. Bár nem ennyire jó, de említhetném még a Green-t is (24"), azt is inkább venném, mint egy nem sokkal olcsóbb TN-t. Ha meg nem a méret a lényeg, akkor 22"-en ott van a 2209WA 75k-ért.
-
dezz
nagyúr
válasz
HoReSz1975 #5443 üzenetére
Koránt sem csak abban... Inkább lesd meg ezeket: [link] (és majd klikkelj rá az első fejezet linkjeire is), [link].
Egyébként igen, egy jobb CRT után sok tekintetben visszalépés egy TN panelos, gyenge elektronikával felvértezett monitor... Még vannak jópáran, akik ezért nem váltanak. Megvárják, amíg a jobb panelosok+elektronikásak elérhetőbb árszintre kerülnek. Mostanra amúgy sokat javult a helyzet. De olyanok is vannak szép számmal, akik nem vártak, más szóval sokan ülnek jobb paneles monitor előtt...
-
dezz
nagyúr
Számlára is lehet használtat venni. A használtnál persze (legyen a használat akár csak 1-2 hónap) nem olyan erős az újdonság varázsa érzés, ami ugye a fogyasztónak nagyon fontos, ha nem a legfontosabb dolog...
A "vájtszemű" volt a provokáló (de legalábbis válaszra ingerlő), ha nem esett volna le. Önmagában nem az, de ilyen szinten használni igen.
Talán nem egészen mindegy, hogy mi mennyire környezetszennyező, és mennyire "erőltetjük" a környezetszennyezést. Talán te sem azért tanulsz, hogy a gyerekeid egy élhetetlen világban éljenek, vagy ha ez cseppet sem izgat, akkor az talán igen, hogy már akár 50-es, 60-as éveidet is ilyenben töltheted, nyugdíj, lakás, élelem, sőt tiszta víz nélkül elég érdekes lesz... Attól, hogy az emberek jó része idióta (és lesz@rja ezt az egészet), még nem kell mindenkinek az lennie. Szerintem.
Te inkább a kivételt erősíted, a legtöbben csak webeznek és játszanak... (Apropó játék: aztán csodálkoznak, hogy a középkat. videokártyájuk lassú az 1920-as bontáshoz...)
-
dezz
nagyúr
Mond az a szó neked valamit, hogy provikáció?
Egyébként meg van értelme, mert lassacskán megértik az emberek, hogy nem a képméret a legfontosabb szempont (meg a trendi dizájn)... Azt is hozzátenném, hogy az LCD gyártás súlyosan környezetszennyező, így sokkal okosabb dolog inkább ritkábban venni egy igazán jót, és azzal jó ideig ellenni, mint 1-2 évente cserélgetni a szarokat (mert az eggyel nagyobb méret is "megfizethetővé" vált, meg hátha a következő jobb, de persze nem)... Az utolsó mondatod meg egyszerűen nem igaz. -
dezz
nagyúr
Valójában akkor is kihasználod, ha sima 3x8 bites képet adsz neki, mivel a monitor "belső ügyei" ekkor is 3x10-12 biten kerülnek megvalósításra, és ez kihat a végül megjelenő képre is. Pl. egy CRT monitoron ugyebár analóg módon történtek az ilyen szabályzások, na hát a sok bit ezt "szimulálja". A 3x8 bites monitorok olyanok, mintha minden beállítást (kivéve fényerő, ami általában csak a háttérvilágítást állítja) az eredeti, 24 bites képen végeznél el... (Itt írtam erről kicsit bővebben.)
A 3x10 bites DisplayPortos vagy HDMI-s kapcsolatnak hétköznapi videokártyák esetén akkor van értelme, ha kihasználod a 3x16 bites LUT-jukat (a kalibrációs profil ide kerül betöltésre, vagy pl. gamma-korrekcióra is használható): itt már nem mindegy, abból a 3x16 bitből mennyi megy tovább a monitor felé (már olyan monitor esetén, ami tudja is fogadni).
Valahogy le kellene tesztelni, hogy a 4890 több bitet visz-e át HDMI módban... Nincs kizárva, hogy többet, mint 3x8.
Ha frame-buffer szinten is 3x10 bitet akarsz használni, ahhoz egy FireGL/FirePRO kártyára lesz szükséged (bővvebben itt), illetve szerintem a Quadro-k is támogatják.
Spiderman: "az a kép eleve kiesik, ahol nem az első kocsi a legfényesebb, utána pedig photosoppal megnézed, hogy melyiknek a legnagyobb a fényereje a többi közül. ebből valszeg több is lesz, de leszűkül a kör pár képre. fogod azt, amelyiknek a legnagyobb az utánhúzása (akár ps-sel kiméred a fényerőt megint, és veszed a legnagyobbat) ez áll a legközelebb a valós eredményhez, ez az az állapot, ahol az első kocsinak világítani kellene, a többinek meg már nem."
Jahh, én is (valahogy) így csinálom. Csak nem tudom, mit értesz valós eredményen. Ha azt akarnánk visszakapni, hogy látváyilag hogy is jelenik meg a dolog, akkor sok ilyen, különböző fázisokat ábrázoló képet össze kellene átlagolni, mert a szem is ezt csinálja.
(#5388) Dracula: De, a 2209WA 16:10-es. 22"-ben Full-HD (1920x1080) nem is nagyon lesz, csak 23"-ben. A 23" Full-HD (1920x1080, 16:9) és a 24" 1920x1200, 16:10 között elhanyagolható különbség van csak pixelméretben: 0.265mm (96 dpi) vs. 0.27mm (94 dpi).
(#5391): A legtöbb mozifilmnél mindkettőn ott van a csík alul-felül... A 16:9 valójában tévés szabvány.
(#5397) old gray: A CRT-s kép is szét van esve kikapcsolt VSync mellett (ez amúgy nem magát a szinkronjelet kapcsolja ki, csak a játék nem fog ahhoz alkalmazkodni), csak ott nem annyira látványos a dolog, mint TFT-LCD-n, ahol a CRT-vel ellentétben két frissítés között végig kint van az előző kép.
-
dezz
nagyúr
válasz
Dracula #5375 üzenetére
Épp most hívtam fel a figyelmed, hogy az nem egy "vélemény" volt, hanem egy tényközlés.
Ha valaki max. 75-öt tud a monitorra szánni, és ragaszkodik a 24" mérethez, akkor valószínűleg az a legjobb választás... Viszont ha nem ennyire szigorú az anyagi keret plafonja, akkor ugye nem csak az árat kell nézni, hanem ár/teljesítmény arányt is...
(A másik variáció, ha a méretből adunk álább... Itt most konkrétan a Dell 2209WA-ra gondolok. Bár ez is eIPS-es, de ekkora méretben az kisebb kompromisszumot jelent, és amúgy egy igazán minőségi monitor...)
Egyébként nemrég még a Dell U2410 volt a drágább a HP LP2475W felett, szóval az, hogy most fordított a helyzet, önmagában nem jelent semmit. (Most épp a Dellt lehet olcsóbban beszerezni.)
Mindegy, nem dumálni kell, hanem megnézni...
-
dezz
nagyúr
válasz
Cyberpunk #5348 üzenetére
De, éppen hogy az valós válaszidő, mert a standard Tr+Tn válaszidő egyrészt valójában két váltás idejének összege (bekapcsolás+kikapcsolás, azaz fekete->fehér->fekete), másrészt semmit sem mond a g2g időről, ami korábban a TN-nél és főleg a VA-knál a többszöröse lehetett a fullos váltások idejének, mert a kisebb váltásokra lustábban reagáltak. (Az IPS-nél meg nagyjából az ellenkezője volt a helyzet, így a nagyobb számok ellenére valójában gyorsabb volt.) Mindenesetre, amennyire titkolták régebben a g2g időt, most (az overdrive bevezetése óta) ezen versenyeznek, így már kidomborítandó tényezővé vált. De egy-egy (tehát nem két!) nagy váltás ideje sem sokkal több.
adm: Miért, mi tud még akár csak egyet is tárolni a nem kimondottan hw-kalibrálható, többszázezres grafikus monitorok közül? Egyik sem... (Esetükben a PC LUT-ja által kerül megvalósításra a kalibráció.) Amúgy bár a U2410 Standard módja gyárilag hw-kalibrált, de nem a szokásos 2.2-es gammára, hanem ~1.7-re, aminél felfelé domború a görbe, így világosabb a megszokottnál, ami egyeseket zavarhat, számukra ajánlatos elvégezni egy "sima" kalibrációt 2.2-re vagy beszerezni egy profilt (már ha gyakran használja a Standard módot). De az nagy poén lenne, ha kiderülne, hogy utólag is lehet hw-kalibrálni! (Egyébként korábban jeleztem a gyártó felé, hogy jobb lett volna a standard 2.2-t alkalmazni, ha már "Standard" mód, azt válaszolták, elgondolkodnak rajta. Nem tudom, azóta történt-e valami változás.)
(#5359) Sz.Andro: Rampokat (feketéből fehérbe vagy valamely színbe tartó finom színátmenet, lépcső) nem mutattak?
(Kalibráció és/vagy fehéregyensúly-beállítás előtt és után?) Ez persze a hétköznapi feladatokban kevesebbet számít és a TN-eken sem jobb, csak a komolyabb monitorok viszonylatában írtam.
(#5362) Dracula: "A Green ről meg volt itt egy nem túl jó vélemény..."
Ezt így inkább ne... Ugyebár az én hsz-emre gondolsz. De az tudatosan nem csak "egy nem túl jó vélemény" akart lenni (amire rá lehetne sütni, hogy elfogult), hanem egy (szolíd) ténykijelentés, amit mellesleg részben pl. Sz.Andro is megerősített, hiszen nyilvánvaló.
-
dezz
nagyúr
Az IPS és a TN ms-e két eléggé különböző dolog...
Épp most írta nekem valaki, hogy az új 2209WA-ja (6ms) "simán alázza" az 5ms-es TN-eket.
Az EA231WMi-n is inkább csak 50-60fps-es scrolloknál látható a különbség (pl. gyorsan mozgó 2D játékok, de nem annyira, hogy ne lehetne velük teljesen jól játszani), 3D játékokban nem nagyon, filmezésre meg szinte tökéletes!
Egyébként azért ennyi, mert amúgy igen gyors a panel, csak nincs benne overdrive (így nem jelentkezik annak inverz utóképe sem), de ha az kell, az ATI kártyák tudják úgy küldeni a jelet, mintha lenne... (Driverben be lehet kapcsolni.)
-
dezz
nagyúr
válasz
csaszi64 #5313 üzenetére
Nos, én már többekkel beszéltem, akik teljes megelégedéssel használják a Dellt. Sőt, ismerek olyan tagot is, aki hasonlóan vehemensen a Dellre teszi a voksát... De szerintem normálisan beállítva és bekalibrálva viszonylag közel áll a kettő egymáshoz. Szóval, ilyen különbségeket akkor lehet kihozni, ha a "normálisan" helyett "rosszul" vagy "sehogy" szerepel a mondatban...
De ha továbbra is azt hiszed, az egyik ennyivel jobb, mint a másik, a legjobb lenne, ha a saját szemeddel győződnél meg róla: talán lesznek olyan szívesek Hexxáék, hogy megmutatják őket neked egymás mellett, mindkettőt bekalibrálva! (Az Oázisban szerintem megteszik, de akkor nyilván illő lenne ott is rendelni meg.)
ps. az avatart hagyd meg nyugodtan, hiszen sokan mások is ezt használják... (Az egy másik dolog, hogy az alapján engem kapásból felismernek élőben is, legalábbis ha nem frissen borotválkoztam, amit bőröm miatt nem tudok naponta megtenni.
)
-
dezz
nagyúr
A szögek alapján az olcsóbbak közül az NEC ASLCD24WMCX-BK lehetne más, de a user manual-ban már csak 160/160 szerepel, szóval nem tudom...
-
dezz
nagyúr
válasz
borisz_B #5292 üzenetére
Ja, és itt van még ez is:
Itt ugyanúgy kb. 0.2/0.7-nél van a felső csúcs, mint a te grafikonodon a HP-nál... (Ez Adobe RGB módnál készült, Standard módnál még nagyobb is a terület.)
Az sRGB móddal kapcsolatban ezt találtam a HP User Guide-jában:
"sRGB Support
The monitor is designed to support sRGB for color management, which adapts to the color standards used in the image technology industry. To take advantage of the sRGB support, you will need to change the monitor’s color temperature to sRGB and install the sRGB color profile (ICM) file.
NOTE: The sRGB color temperature preset will improve the color accuracy of sRGB images on the computer monitor, but some color variation may still occur."
Összehasonlításul sRGB-re a Dell 100%-ot ad meg.
-
dezz
nagyúr
válasz
borisz_B #5292 üzenetére
Ültem már előtte, de az alaposabb vizsgálat alatt ennél többre gondoltam. A hátulját viszont tényleg nem néztem meg.
"bár a Dellnél még mindig lehetne javítani, de többszöri kalibrálás után sem tudtuk elérni a HPnak megfelelő színélményt, és a fekete mélységét sem! Dell-nél 0,23, a HPnél 0,14 lett a fekete mélysége!"
Izé, bocs, de ebből a mondatból némileg az jön le, hogy nem vagytok tökéletesen tisztában a kalibráció megfelelő menetével. 0.23 cd/m2 csak akkor jöhet ki, ha értelmetlenül magason van a fényerő! Igen, az lehet, hogy a Dellen alapbeállításon magasabban van a háttérvilágítás, na de azt a kalibráció előtt megfelelően be kell állítani! Nálam 0.1 cd/m2 jött ki 120 cd/m2 fehérszint mellett, és 160-ason sem sokkal több.
Figyelmedbe ajánlanám az 1200:1-es kontrasztarány is... Nem hiszem, hogy a HP-n ennél több lenne...
(A tesztben egy korábbi programverziót használtam, ami némileg helytelen feketeszintet írt ki a resultsban, de ott is 0.14 és 0.16 között volt.) Az általad említett beszűrődés is a túl magas háttérvilágítás számlájára írható.
"Az AdobeRGB lefedettségről csak annyit, hogy a HP bőven lefedi, míg a Dell csak súrolja ezt a színteret: lsd. kép"
Ez meglepő annak fényében, hogy a HP "92%-os reprodukálható színtartomány"-ról ír (bár nem írják, milyen színtartomány 92%-a), miközben a Dell 96% Adobe RGB és a standardhoz képest 110%-ról. (Nem lehet ez is kalibrációs hiba?) Mindenesetre ha sRGB-ben is dolgozik az ember (vagy egyszerűen hétköznapi, sRGB-s képeket és videókat is néz), akkor igen fontos az sRGB megfelelő visszaadása is. A Dell ezt nagyon jól tudja, de a HP-nál nem emlékszem, hogy sikerült volna ezt akár csak megközelíteni is.
A nálam járt Dellen igen jó volt a homogenitás, csak a jobb felső saroknál volt enyhébben zöldes, szürkés háttér mellett.
"Kalibrálás után a fehéregyensúlyt jobban megtartotta a HP"
Ezt nem egészen értem. A fehéregyensúly nem egy fix dolog, hanem különböző tényezőktől függ. Ha megfelelően történik a kalibráció, akkor az olyan lesz, amilyen ki van tűzve.
"a HP gyorsabbnak bizonyult, ezt pl.az akció jeleneteknél volt észrevehető, és amire a Dellel lőni próbáltunk, addigra a HPval már majdnem célba is értünk! Próbáltuk a game módban, azzal valamivel gyorsabbnak bizonyult, de hogy ilyen különbség volt, még bennünket is meglepett!"
A Game és a leglassabb sRGB mód között én max. 11ms-et mértem, ami kevesebb, mint egy képkocka 60 fps mellett, ami messze nem jelent ilyen látványos különbséget, annak akkor valami más oka lehetett...
Tényleg nincs egetverő különbség a 10 és 12 bit között, pusztán annyi, amennyit írtam.
Nincs kizárva, hogy a HP is tud fogadni 3x10 bitet HDMI-n és DP-n, de megerősítés sincs róla.
-
dezz
nagyúr
Khmm, te itt most azért szídod az EA231WMi-t, mert nem olyan a feketéje, mint az S-PVA-s Eizoidé (ami S-PVA-n belül is a legjobb)!?
Na ne már!
Ilyen alapon a CG-s Eizo-kat mégjobban lehordanád, ugyanis az EA231WMi-nek jobb a feketéje annál! Úgy tűnik, nem igazán van összehasonlítási alapod IPS téren, mert az a monitor egyátalán nem az IPS "alja"... (Ha még az eIPS-ről mondanád ezt, megérteném, az tényleg nem olyannak való, aki S-PVA-hoz van szokva.)
Milyen fényerő és kontraszt beállításon van egyébként?
T@nk: Röviden: annyira.
Nem tudom, mit szeretnél még hallani.
-
dezz
nagyúr
A napokban néztem egy CG243W-s Eizo-t (készül is róla a cikk
), és bizony ez sem volt mentes a dologtól (felfénylés), és bár jobb volt a feketéje, mint pl. az NEC 2490WUXi2-nek, az S-PVA-s S2433W-t nem érte utól. A CG243W -- ami így is a grafikus monitorok egyik ásza -- mégis 2-3x annyiba kerül, mint az -- amúgy hétköznapi(bb) monitornak szánt -- S2433W...
Az, hogy a CG243W-hez hasonló (persze annál azért valamivel gyengébb) panel és elektronika ellenére az NEC 2490WUXi2 mégis inkább az S2433W-vel van egy árszinten, részben az Eizo márka nagyobb presztizs-értékének tudható be, és részben annak, hogy -- bár hw-esen tudná -- nem kalibrálható hw-esen (ahhoz a SpectraView változatot kell beszerezni, ami lényegében ugyanaz, csak engedélyezve van a feature, és adják is hozzá a programot, meg talán a kolorimétert is).
Ha ennyire fontos a fekete, akkor az első generációs WUXi-k ajánlhatók, amiken a minnél jobb feketét egy bizonyos A-TW réteg biztosítja (nevével ellentétben, ti. TW = True White, de mindegy). Vagy szintén ezek SpectraView változata (bár azt hiszem, itt az alapmodellnél is megoldható a hw-es kalibráció).
-
dezz
nagyúr
Na, mielőtt nagyon belegalalyodnánk: azt látom, hogy milyen (S-)PVA-kat hasonlítasz, na de milyen IPS-hez? Más szóval, akkor most neked milyen monitorod is van?
Egyébként a jellegzetes fekete alapon látható felfénylésről beszélsz, de ez eltérő mértékben jelentkezik az egyes IPS típusoknál.
Még egy szó a moire-ról: végülis az eltérő "pixel-szerkezet" is okozhatja, nincs kizárva. De tegyük hozzá a témában járatlanabbak kedvéért, hogy ez szabad szemmel természetesen nem látható, csak a fix felbontású digitális fényképezőt zavarja. (Megjegyezném még, bár ezzel nyilván nem mondok neked újat, hogy az eltérő pixel-méret is befolyásolja a dolgokat.)
-
dezz
nagyúr
válasz
Dracula #5274 üzenetére
A W2420P-re gondolsz? Ha jól megkésve is, sőt visszatérve "halottaiból" (egyszer már törölve is lett), de állítólag most már tényleg jön majd valamikor.
[link] Viszont sok helyen azt olvastam, hogy valószínű ez is eIPS-es lesz. Bár nem biztos.
Mármint melyik LED-es LG 24"? Gondolom, nem a csúcskategóriás W2420R-re gondolsz (H-IPS + RGB LED + 3x12 bit), hanem valamilyen fehér LED + TN-esre (mint pl. az a BenQ). De hogy jönnek ezek ide?
Nem néztem az árakat, hogy mennyit kérnek a fehér LED miatt, de ha így sokkal drágábbak, mint egy CCFL-es TN, akkor érdemesebb hozzátenni még egy kicsit, és egy komolyabbat venni.
madgie: Nem akartam megkérdőjelezni semmit, csak jeleztem, hogy a moire a közelebbi kép (+ a fénykép felbontása közötti arány [vagy ha minden egyforma, akkor nyilván a kicsit eltérő fókusz]) miatt van. (Gondoltam, véletlenül megfeledkeztél róla, nyugodtan előfordulhat.) Nyilván egy PVA-ról is lehet moire-sabb képet is csinálni, szóval nem értem, hogy az miért érv, de mindegy. De amúgy mire is ment ki a dolog, mert egy kicsit nehezen lehet követni?
-
dezz
nagyúr
válasz
borisz_B #5245 üzenetére
Na, akkor hasonlítsuk össze őket (Dell U2410 vs. HP LP2475W) -- röviden, mert eddig nem volt lehetőségem tüzetesebben megvizsgálni az utóbbit.
A kettőben lényegében ugyanaz a panel van, kontrasztarányuk és feketéjük kvázi egyforma, csak az U2410-ben szélesebb gamutos CCFL-lel, így tudja majdnem a teljes Adobe RGB-t, ugyanakkor teljesen jól "szimulálja" az sRGB-t is. Ha jól emlékszem (utánanézve sem derült ki egyértelműen) a HP gamutja is szélesebb a szokásosnál, de azt hiszem, az Adobe RGB-hez kevés, az sRGB-hez meg sok, és nincs is benne külön ilyen szimuláció. Emiatt egy sRGB-s kép színesebbnek hat, de ezek ugye "hamis" színek. De ha ez kell, az U2410-et is át lehet kapcsolni Adobe RGB módba (vagy Custom-ba, ahol gyárilag is fel van tolva a színtelítettség [ami egyébként itt 6-komponensre állítható])...
Egymás mellé téve őket a full fehér szebbnek tűnhet a HP-n, de inkább csak kalibrálatlan állapotban, az eltérő gyári fehéregyensúly okán. (Bár a gamut is befolyásolja a dolgokat, talán jobban meglátszódik a kalibrálatlanság, stb.) Ezen kívül a Dell gammája alacsonyabb Standard módban, mint a szokásos 2.2 (tehát felfelé domborúbb a gamma-görbe), emiatt kontraszttalanabbnak (és mégis világosabbnak) tűnik rajta a kép, de ezt is helyre lehet tenni egy megfelelő színprofillal.
Válaszidőben és lagban is egyformák, szerintem.
A Dell 3x10 bites megjelenítéssel rendelkezik és 3x12 bites feldolgozással, így bármit állítunk a monitoron (kiv. fényerő), igen szépen megmaradnak a világossági fokozataink. A HP-t ebből a szempontból szintén nem nagyon néztem, de úgy emlékszem, 10 bitesnek tűnt a feldolgozás (így ott is megmaradnak a fokozatok, de icipicit azért változnak az egymáshoz képesti különbségeik -- persze sehol sincs a dolog a 3x8 bitesek sávosodásától hasonló esetben).
A csatikat illetően a Dellen eggyel több DVI van, viszont nincs S-Video. A többiben egyeznek. Viszont nem lehet tudni, hogy a HP is tud-e fogadni 3x10 bites képet HDMI-n és DisplayPorton, mint a Dell.
Amúgy most nézem, hogy itt már csak br. 138k az U2410, ami igen jó ár érte!
-
dezz
nagyúr
Szerintem nem kellene egy mondatba sűríteni, amit igazából minimum jópár mondatban lehet csak leírni...
Mindenesetre több előnye is van az IPS-nek, de ez a linkelt oldalakon szépen le van írva.
Szerk: Egyébként engem legalább annyira zavar, ha nem jobban, a PVA-k black clush effektje, mint a szögfüggő fakulásuk. A jobb PVA-kon az utóbbi teljesen elviselhető, de a black clush-t (ez az, amikor a sötétebb részek pontosan szemből sötétebbek, mint egy picit oldalabbró) még ott sem tudják elhanyagolhatóvá tenni. Én pl. a két szemem között is érzékelem (ti. az egyik szem kicsit más szögből látja ugyanazt a pontot a monitoron), és ettől enyhén(!) TN feelingje van a számomra. Az viszont nekem is tetszik, hogy a feketéje a "konyhából" is elég sötét marad, viszont egyes IPS-eken is éppen elég jó már.
(#5251) Nyugdíjas: Azért pl. az EA231WMi-nek igencsak PVA-t közelítő a feketéje...
(Mellékesen megemlíteném az amúgy kuriózumnak számító első generációs NEC WUXi-kat is, amiken még rajta volt az A-TW réteg, ezeknek volt a legjobb feketéje az IPS-történelemben.)
(#5267) madgie: Bocs, de az alsó felirat görbületéből jól látszik, hogy az NEC-t jóval közelebbről fotóztad, a moire is ennek tudható be...
-
dezz
nagyúr
A múlt hónapban én is megnéztem a Green-t, sőt az Oázisból át is hoztak egy 2209WA-t összehasonlításul. Teljesen egyértelmű volt, hogy a Greenben eIPS panel van (mint már párszor leírtam, ez a H-IPS-en alapul, csak valamilyen filtert lehagynak róla), mint a 2209WA-ban, mivel ugyanolyan volt a fekete, tekintve annak mélységét és szögfüggőségét.
Én is idéznék az egyik linkről:
"Mindent összevetve az IPS ma talán a legjobb paneltípus, ennek ellenére mégis inkább a profik körében terjedt el, ami elsősorban árának köszönhető. Ezen a helyzeten változtathat az LG és az IPS Alpha eIPS (Enhanced IPS) panelje, amelynél az apertúra méretének csökkentésével sikerült mindkét gyártónak a fényáteresztő-képességet növelni. Habár a panel előállítása ezzel nem lesz olcsóbb, a háttérvilágítás esetében kevesebb lámpatestre van szükség, így mégis lehet költséget megtakarítani. A jobb fényáteresztő képesség értelemszerűen több szivárgó fényt eredményez, így az eIPS kontrasztarányra picit gyengébb. Emellett az eIPS panelek színreprodukciós képessége is elmarad az S-IPS-étől (de a TN/VA megoldásokhoz képest továbbra is jobb)."Szóval, az eIPS feketéje nem is olyan mély, mint pl. a "fullos" H-IPS-é, és a felfénylés is erősebben jelentkezik a fekete részeken, amihez nem kell "oldalról nézni", mivel a nem pont veled szemben elhelyezkedő pixeleket ugyebár máris más szögben látod... Ez persze függ a monitortól való távolságtól is, de 0.5-0.6 méterről nézve észlelhető. A 2209WA még éppen a határon van, mert éppen ott érjük el a monitor (távolabb eső) szélét, ahol az effekt kezdene eléggé zavaróvá válni (a rálátási szög növekedésével). A Green viszont nagyobb, tehát tovább fokozódik a dolog. Más szóval, a 24"-es eIPS már egy kissé kompromisszumos dolog.
Megjegyzem, volt még más problémája is a monitornak (és most már talán nem vádol meg mzsombor elfogultsággal, hiszem maga is láthatta), szóval aki azt képzeli, hogy egy U2410 szintű monitort kap féláron, az bizony téved... Amúgy javasoltam is, hogy hozzanak át pl. egy U2410-est is, de erre sajnos végül nem került sor, pedig tanulságos lett volna. (Azért persze a hibáival együtt is jobb választás összességében, mint egy TN paneles.)
-
dezz
nagyúr
80cm-re natív bontásban, és még messzebb akarsz menni? Nem lesz az egy kicsit sok? Egyébként először nagy, de aztán megszokod.
Csak nehogy vissza kelljen váltani 17"-re, mert az kész klausztrofóbia!
22"-esből van 1680x1050-es is, nem csak Full-HD. Ezen még egy kicsivel nagyobbak is a pixelek, mint pl. egy 17"-esen. (Szerintem amúgy ez a pixelméret az ideális. A 26"-eseken is ekkora.) 22"-es Full-HD-n már eléggé kicsik a betűk, közelről kell nézni. Akkor már inkább 23"-as.
Nyugdíjas: Végülis van benne egy h.264 dekóder... De azon azért elcsodálkoztam volna, ha vitte volna pendrive-ról az mkv-kat...
-
dezz
nagyúr
-
dezz
nagyúr
válasz
TrollBalint #5049 üzenetére
Ha meglesz valamelyik (U2410 vagy az az ugyancsak IPS-es LG [ha tudod, nézd meg, mert lehet, hogy cseppet sem zavaró rajta a pixelhiba]), majd 1-2 hónap használat után nézz meg valahol egy ugyancsak 24"-es TN-t...
Előzőben: világosságal -> világossága
-
dezz
nagyúr
"Ezt ezerszer lerágtuk."
Akkor tudnod kell, hogy vannak, nem is kevesen, akiknek otthonra sem felel meg a TN, szóval nem kell kijelenteni, mint valami törvényt, hogy teljesen jó otthonra.
"Ha lesz ugyanabban az árban megbízható jobb paneles monitor, mondjuk a Samsungtól vagy az LG-től (Tv tunerrel, mert nekem az kellett) akkor azt veszünk."
Ugyanolyan áron 2x jobbat (és magasabb gyártási költségűt)? Azt várhatod... Mindegy, nem kötelező a dolog. Én nem arról akarlak meggyőzni, hogy te ne TN-t vegyél (hiszen már meg is vetted), hanem az általánosítások elkerüléséről.
"Amíg csak ismeretlen márkájú, nem pixelgaris monitor jelenik meg olcsón, vagy 150 ezer felett márkás, addig maradok a TN filmesnél."
Vannak más lehetőségek is.
"Nekem megfelel, látom a hibáit, de nem zavar. És csóró köztisztviselő vagyok, nincs pénzem drágára."
Elhiszem, de te egy ember vagy, még ha sokat használod is a királyi többest.
"A monitoromat szemből, székből nézem, sohasem nézem felülről, vagy alulról.
Ez szerintem a hozzászólók 99 %-ra igaz"1. Most direkt próbálsz megint ezzel a hülyeséggel idegesíteni? Vagy tényleg ennyire megerőltető kicsit legörgetni? Akkor segítek, idézem magam: "Függőlegesen továbbra sem szívderítő: itt nincs "holtjáték", ahol alig változna a kép egy kis mozgásra, mivel gyakorlatilag egyenes arányban áll a függőleges szöggel a világosságal. Ehhez számoljuk hozzá, hogy 24"-es méretben kb. 30 fok a különbség a panel alsó és felső széle között, így alul szemből is sötétebb." Vagy valamit nem értesz belőle?
2. Portré módban (mert sok TN-esen van pivot) sokszor megvalósul a kimondottan "alulról-felülről" nézés (ha nem csak olvasol), csak ebben az esetben oldalról, amikor is főleg nagyon kijön a dolog. Sőt, ilyenkor az egyik szem más képet lát, mint a másik. Nagyon kellemes... (Egyszer próbálkoztam ezzel valahol TN-en, hát kb. 5 perc után feladtam.)
-
dezz
nagyúr
válasz
TrollBalint #5042 üzenetére
Nem, nem nagyon nézzük felülről a monitort, de talán olvasd el az #5032-es alját is...
Semmilyet!
(De nyilván nem fogsz rám hallgatni, szóval mindegy. Ja, meg arra sem, aki a másik topikban is ugyanezt írta neked, ami a >22" TN-t illeti.
Szóval, sok sikert ahhoz a 26"-os TN-hez, amit úgyis meg fogsz venni, mert szép nagy.
)
-
dezz
nagyúr
"Szvsz a monstani TN filmes monitorok otthonra jól megfelelnek."
Csak nem árt hozzá egy kis(?) kompromisszum-készség...
Pl.
[link] vs. [link] Én speciel inkább hozzátennék még, elvégre nem fél évre vesz az ember monitort, és nem mindegy, hogy milyen képet bámul napi x órában. Így a jobb panelek gyártása is feljebb fut (szerencsére ez már folyamatban van), amitől olcsóbbak lehetnek. A TN meg mehet a múzeumba.TrollBalint: Ma már valamilvel jobb -- mindkettő. Legalábbis vízszintesen, a TN. Függőlegesen továbbra sem szívderítő: itt nincs "holtjáték", ahol alig változna a kép egy kis mozgásra, mivel gyakorlatilag egyenes arányban áll a függőleges szöggel a világossága. Ehhez számoljuk hozzá, hogy 24"-es méretben kb. 30 fok a különbség a panel alsó és felső széle között, így alul szemből is sötétebb.
-
dezz
nagyúr
"a 70-80k körül kapható Samsung és társai (pva panel?)"
Én nem látok ebben a sávban (S-)PVA-t, csak TN-t -- különféle, neked talán felesleges extrákkal, mint videobemenet, drágábbaknál tévé-tuner, stb. Ja, és a csicsás design-t, vagy a gyakorlatilag csak papíron jelentkező 2ms vs. 5ms különbséget is eléggé megfizettetik... S-PVA-st 1.5-2x ennyiért látok.
Ez nem "fikázás", hanem egyszerűen tény, hogy a TN panel (és a melléjük adott elektronika) rendelkezik a legtöbb és legnagyobb kompromisszumokkal.
Attól, hogy szemből nézed a monitort, még nem látod szemből az összes pixelt... Főleg ilyen nagy monitoroknál: lehet vagy 30 fok különbség a felső és alsó szél között, és ez a TN-nél már épp elég arra, hogy jól látható különbség legyen. (Ráadásul, és engem egyébként ez idegesít ebben a legjobban, ez kisebb függőleges elmozdulásra [vagy pl. előbbre hajolás] is azonnal változik, mivel a TN paraméterei kvázi egyenes arányban állnak a függőleges szöggel. Más panelfajtáknál a 90 +/-x foknál van egy stabil érték, ami minden más irányban csak fokozatosan és egyformán kezd változni.) Vízszintesen meg még több, de szerencsére az itt is kisebb különbséget okoz (egyéb típusokhoz képest persze nagyobbat).
De amúgy az asztali TN-ek még mindig jobbak, mint a laptopokban lévő. (Utóbbinál a fogyasztás csökkentése a fő szempont, így lehagyják azt a plusz réteget, ami a fényáteresztés némi csökkentése árán javít valamennyit a képjellemzőkön.)
Bárkinek előnyt jelenthet a jobb panel (nem olyan tipikus LCD-s, hanem papír- vagy CRT-szerűbb és jóval stabilabb kép, élénkebb és élethűbb színek, stb.). Csak éppen ennek meg is kérik az árát, és bár itt is mennek lefelé az árak, az arányok nem nagyon változnak. Viszont, ma már 115 és 180 között kaphatsz igen nagyszerű 23-24"-es monitorokat. (Ahhoz képest ez nagy előrelépés, hogy 1-2 évvel korábban a nagyobb TN-ek is 100 fölött voltak...)
-
dezz
nagyúr
Aki egy felsőkategóriás (H-IPS paneles) 23"-es monitorra pályázik (vagy legalábbis kíváncsi rá), 24"-es társaihoz képest jóval kedvezőbb áron, az lessen ide:
NEC EA231WMi teszt @ Logout -
dezz
nagyúr
válasz
HoReSz1975 #4920 üzenetére
"kontraszt 70.000:1"
Ennek a neve dinamikus kontrasztarány, és nagyrészt csak egy parasztvakítás... Hétköznapi használatban a valós, natív kontrasztarány számít (1000:1, papíron, legjobb esetben). A dinamikus úgy jön ki, hogy pl. a filmes üzemmódban a képtartalomtól függően szabályozzák a háttérvilágítást, de nem ám azonnal, hanem másodpercekbe tellik, amíg alkalmazkodik a monitor a képhez. Ez elég zavaró tud lenni, legtöbben egyszerűen kikapcsolják. A gyártóknak persze így is jó, mert így is megtehetik, hogy a legnagyobb fényerőn mért fehérszintet hasonlítják a legkisebb fényerőn mért feketéhez, és ebből aztán szép nagy számok jönnek ki. (Mellesleg muris, hogy maga a Samsung sem tudja, hogy 50000:1 vagy 70000:1.)
-
-
dezz
nagyúr
válasz
wannabeinla #4844 üzenetére
A szépség eléggé relatív dolog, mindenesetre LCD-n jóval élesebb a kép (natív felbontásban), így jobban kijön a HD jelleg, a részletgazdagság, stb. Az, hogy szebb-e vagy sem (színezet, stb.), az attól függ... TN paneles monitoron nem feltétlenül lesz szebb. IPS-en vagy S-PVA-n viszont szerintem kimondottan nagyon jól néz ki.
Hogy játékokban mennyire jó, az a reagálási időtől és a lagtól függ. Az előbbiben már elég jók a mai típusok (bár nem érik utól a CRT-t). A lag ma is típusfüggő, az alacsony lagosaknál szinte észrevehetetlen a különbség.
-
dezz
nagyúr
Utólag jutott a tudomásomra, hogy elhangzott itt 1-2 dolog velem kapcsolatban is egy később törölt vitában, ezért néhány tényt szeretnék leszögezni. Nem dolgozom az Oázis Computernél, és nem részesedem az eladásokból sem. Ők kölcsön adnak nekem monitorokat, én meg letesztelem őket, ennyi. Az elfogultságról annyit, hogy ezekben a tesztekben nagyrészt mérési eredmények és fényképekkel dokumentált megfigyelések szerepelnek, nem marketingszöveg. De a mellékesen közölt, pár soros szubjektív értékeléseket is teljes mértékig fenntartom. Aminek a topikban hangot adok, az a saját magánvéleményem.
-
dezz
nagyúr
válasz
kecskesadam #4842 üzenetére
Monitoroknál tudtommal egyelőre csak edge lighting (széli [meg]világítás) van, így csak az játszhat szerepet, hogy a LED-eket jobban le lehet szabályozni, mint a CCFL csöveket, azaz jobban le lehet venni a háttérvilágítást.
-
dezz
nagyúr
Upsz, hibás a link, ez lenne az:
NEC 2490WUXi2 és 2690WUXi2 teszt -
dezz
nagyúr
Közben egyébként kijött Logouton a NEC 2490WUXi2 és 2690WUXi2 teszt, ha valakit érdekel.
[ Módosította: Racecam ]
-
dezz
nagyúr
válasz
old_artist #4802 üzenetére
Érdekes ez a monitor, hogy az idővel egyre jobbá válik...
(Talán ha becézgeted is, még jobb lesz! A végén leveri a 600 ezres Eizokat is, meglátod!
) A fényes panelfelület is csak a fehér falat tükrözi fényes nappal, de azt is csak egy kicsit.
A 8 bit sem probléma, hiszen "mérföldekkel jobb", mint a (60-70cm-ről lényegében ugyanazt a hatást keltő) 6 bit + 2 bit FRC.
(Az egy másik dolog, hogy az FRC villogását egyesek észreveszik, mint pl. én is.) Az, hogy állítasz valamit a monitoron, és összefolyik a(z amúgy sem túl sok) 256 szint, az kit érdekel. Hmm.
Btw, feketeszintet cd/m2-ben mérik.
Mi a minimuma? És mennyi akkor, ha pl. 120 cd/m2-re állítod a fehéret?
-
dezz
nagyúr
Hogy egyértelműbb legyen: az a kijelentés csak saját magamra vonatkozott. A 3x10 bites Eizo-m után nem nagyon akaródzna áttérni 3x8 bitre. (Azért nem azt írom, hogy vissza, mert pl. a CRT-k, ami előtte volt, ebből a szempontból úgymond 3x16 bitesnek felelnek meg, hiszen a beállítások analóg módon befolyásolják a megjelenített képet.) Persze nem csak ezen múlik, hogy végső soron mennyire jó pl. ez a monitor.
-
dezz
nagyúr
"Szóval látom a lényeg még neked sem tiszta ; ennyi pénzért nem kapsz jobbat"
Ez természetesen így is van, de magam is jeleztem ezt, két helyen is a hsz-emben.
"és nekem elhiheted ,hogy rengetegen vannak akiknek ez az ár a felső határ."
Tudom, és nem is akarom elvitatni, hogy ez egy igen jó monitor lehet ennyi pénzért, és nyilván sokkal jobb választás, mint egy neki megfelelő TN-es, de azt egy kicsit túlzásnak tartom, hogy lényegében a nyomdai előkészítést kivéve mindenre tökéletesen alkalmas.
Oké, talán az is túlzás volt, hogy én semmire sem használnám (a 8 bites feldolgozás okán). Nálam sem állnak a szekrényben az aranytömbök.
De van egy bizonyos elvárásom.
-
dezz
nagyúr
válasz
old_artist #4767 üzenetére
Jól hangzik, főleg ennyiért. (Bár látatlanban a C-PVA-s Samu tulajdonságai is jól hangzottak.) Azért lenne néhány kérdésem.
Mi a helyzet a fekete felfényléssel (rézsútos szögből)? Mennyire jelentkezik? Mint pl. a Dell 2209WA-nál (erősebben), vagy pl. mint az U2410-nél (enyhébben)?
"- betekintési szögei jók, az IPS monitoroktól megszokottan magentásodik oldalról nézve"
Ugye itt is kérdés a mérték.
"- a panel előtétje fényes, de használat közben nem tükröződik"
Úgy érted, ha sötétben használjuk? Akkor tényleg nem.
"- fényereje a 400cd/m2-nek köszönhetően brutális, mindenképpen kalibrálást igényel"
Szerintem kicsit egyszerűbb nem maxra venni a fényerőt.
"- mivel 8bit-es (LG.Display LM240WU4) IPS panellel állunk szemben, ezért elmarad a 10bit-es társaitól (pl. HP LP2475W)"
A 8-bites panel ellenére lehetne 10-bites [per komponens, persze], elektronikus rásegítéssel, persze eleve min. 10 bites feldolgozással. De ugye ilyen jobb elektronikákkal máig csak néhány nívósabb gyártó foglalkozik (Eizo, NEC, Dell, HP, van még valaki?).
Nem azért, de szerintem a 8 bites kezelés ma már annyira kevés, hogy én nem nagyon ajánlanám munkára, sőt a magam részéről másra sem használnám (bővebben). Persze, ha egy ugyancsak 8-bites TN-t helyettesítünk vele, annál azért még mindig jobb, az IPS panel okán. (Csak legyen elég jó a feketéje -- tekintettel az IPS-nél szokásos felfénylés mértékére is --, mert ugye az újabb TN-ek már elég jók ebben.)
Nos, én itt közben az NEC MultiSync EA231WMi-t tesztelgetem, amit meg jóárasított minőségi monitornak lehet felfogni.
Hamarosan kész a beszámoló!
-
dezz
nagyúr
Villogni nem fog a TFT-LCD az alacsony Hz-től, de attól még a képfrissítés sűrűsége (fps) számít.
(#4753) mzsombor: De, nagyon is lát!
(#4747) Nyugdíjas: "az e/H/S-IPS panelek egy paneltipust jelentenek, csak bizonyos előtéteket, bevonatokat lehagynak/változtatnak rajtuk. Maga a pixelszerkezet ugyanaz lehet."
Ezt annyiban pontosítanám, hogy a H-IPS az S-IPS továbbfejlesztése, és egy kicsit más pixel szinten. A bevonatos/filteres rész az e- és H-IPS viszonyára lehet igaz. Ugyanakkor, sok gyártó simán S-IPS-esnek írja az e- és H-IPS-es monitorait is.
Ilyen az S- és AS-IPS: [link]
És ilyen az e- és H-IPS: [link]
(Képként nem jelent meg itt, ezért átjavítottam linkre.)
-
-
dezz
nagyúr
válasz
gecsekg #4656 üzenetére
Full-HD = 1920x1080. Ez eredetileg HDTV szabvány.
Az a kérdés, tudnak-e 1:1 pixel-mappingot a TN-paneles, 1920x1200-as monitorok. (A HP, Dell, stb. jobb panelesei tudnak, de azok árszintje jóval magasabb.)
(#4652) Hexaa: Hát, mondjuk egy IPS (de a VA-kkal is így van) panelhoz eléggé elkél a min. 10 bites megjelenítés és a 10, vagy inkább 12 bites feldolgozás (ez utóbbiak között is látni a különbséget). Itt jobban kijön. (Főleg, hogy a 8 bit sem 6 + 2 FRC-vel.) A HP 2475 is 10 bites, de ott talán saját elektronikával oldották meg. A Dell, NEC sem adja alább 10 bitnél, feldolgozás néha 12. Nem beszélve az Eizo-ról.
Az LG (és társai) viszont nem nagyon foglalkozik ezzel a monitorainál. Még ha 10 bites is a panel, az elektronikájuk valószínű akkor is csak 8 bitet használ belőle. A 23"-es C-PVA-s Samunak is ez egy egyik nyűgje. (Nem 100%-os kontraszton igencsak egyenetlenek a színlépcsők, kontraszt-állítás közben még "vonaglanak" is, ahogy pontatlanul követik.)
-
dezz
nagyúr
válasz
old_artist #4637 üzenetére
Nem létezik 178 fokos S-IPS panel (176 a max.). Szerintem eIPS lesz, mint a Dell 2209WA. Persze az sem olyan rossz, bár 24"-nél már kicsit zavaró lehet az erős fekete felfénylés.
-
dezz
nagyúr
A saját méréseim alapján (de a neten is ezt találni) a Dell 0-1 frame-et késik (0-16 ms), a HP-ról azt találtam több helyen, hogy 1-2 frame-et (16-33 ms).
mzsombor: Olyan jól bizonyára nincsenek, mint pl. az említett, H-IPS-es és 10+ bites Dell vagy HP... Ezek képátméretezésben is nagyon jók, meg ugye egy sor csatlakozó van a hátukon.
-
dezz
nagyúr
Az LG egyelőre igencsak zsákbamacska... A panelnél sem lehet tudni, hogy pontosan milyen, mert az LG mindent "S-IPS"-nek hív, ami újabb IPS, valószínű csak 8 bites, stb. És mintha azt olvastam volna itt 2-3 napja, hogy még akár 1-2 hónap, mire valóban megvásárolható lesz. (Egyelőre mintapéldány jön.) Az U2410 képességei viszont adottak, és hát egy igen jó monitor...
-
dezz
nagyúr
Szerintem már kaptál választ, nem is egyet. Ha azt hitted, ez valami tech support, ahol a személyzet nekiáll a kérdéseidnek külön utánanézni és prezentálni a választ, akkor tényleg rossz helyen jársz...
Dany007: Kár, hogy kvp "szakmai" szövegeinek nagy része merő halandzsa volt. Csak sajnos én zavartam a köreit. De belefáradtem az állandó helyreigazításba.
-
dezz
nagyúr
Már olvastam, de nem tudok segíteni, nem vagyok ennyire benne a TN-es monitorokban. Talán használd a keresőt...
borisz_B: Igen, az az! Erről is készül egy cikk.
Az U2410 tudja az Adobe RGB-is, ez csak az sRGB-t. Viszont, mintha egy kicsivel kellemesebb, lágyabb lenne a képe, pedig a kontrasztarány megvan. (Maga a panel szerintem ugyanaz, leszámítva a háttérvilágítást. De a meghajtó elektronika beállításai kicsit mások lehetnek.) Uniformity funkciója is van, ami sokáig az Eizo-k kuriózuma volt (DUE néven), ami néha jól jöhet.
Gondolom, arra vonatkozik, hogy a 2-es modellen már nincs rajta az A-TW polarizer, mint az elsőn, amitől annak kimondottan nagyon jó lett a feketéje, amolyan S-PVA jellegű. De szerintem ennek sem rossz. (Nem kell részútosan felülről nézegetni.
)
Egyébként a HardForumon vannak, akik mindenáron azt akarják bizonyítani, hogy az S-PVA a király, és másik, akik szerint az IPS. Szemből nézve szerintem egyértelmű, hogy az IPS.
-
dezz
nagyúr
Reméljük, nem kell túl nagy "árat" fizetni a jóárasítás miatt, de majd meglátjuk.
Dany007: Esetleg egy z-vel, de mindegy.
Ha volt egy jobb CRT-jük, akkor azért van összehasonlítási alapjuk... Mint írtam, ez egyéni dolog, hogy kinek mennyire jön be utána a TN. Valaki észre sem vesz dolgokat, mást meg zavarja. Ezért nem lehet kijelenteni, hogy márpedig teljesen jó akár otthonra, mert valójában tény szerűen kompromisszum, amit valaki elfogad, más meg nem.
-
dezz
nagyúr
válasz
Dany007 #4582 üzenetére
Az 50 ezres és az 500 ezres között van még néhány lépcsőfok... 150k-ért is van már elég jó monitor. 170-ért meg kaphatsz 10/12 bites H-IPS-est. (Lásd pl. itt -- a bitekről is olvashatsz, ha nem mondanának semmit.) 24"-esekről beszélünk. Na persze nem is olyan rég még milliós tétel volt egy ilyen kvalitású monitor... Sőt kisebbek.
Mint szó volt róla az előzőekben, ez erősen fizetések kérdése, mi a drága... Persze nem több ezer dollárosokra gondolok (pl. Eizo kimondottan grafikus monitorai), azok kint sem számítanak éppen olcsónak.
Nos, hogy én miért nem vennék sosem TN-t?
1. Az egy dolog, hogy kisebbek a szögei, és mind színben, mind fényességben változik, de (ebben a tekintetben) az idegesít a legjobban, hogy függőlegesen a legkisebb mozdulatra is ezt teszi, hiszen közvetlen egyenes arány van a kontraszt és a nézőpont magassága között. (Nincs legalább egy kis "holt tér", ahol ne változna a mozgásra.) Ebből következően mellesleg a kép teteje és alja is más.
Az IPS-eknél megvan ez a "holt tér", és utána is csak fokozatosan kezd változni a kontraszt, a szín meg ott sem. Pl. most egy 24"-es H-IPS-es NEC előtt ülök, és kb. fél méterre a paneltól elvihetem a fejem a jobb-bal-alsó-felső szélekig anélkül, hogy észrevehetően változna a kép. Mintha egy CRT lenne.
2. 3x6 bit + FRC-s a legtöbb TN. Az még egy dolog, hogy így kicsit egybefolynak a színek világossági fokozatai, no de kiveri a szemem az FRC villogása-bizsergése, illetve a látszólagos oldal irányú mozgása. (Sokan ezt közvetlenül nem látják, csak érzékelik, hogy nem olyan "nyugodt" a kép. Szóval öntudatlanul is fárasztja a szemet, agyat.)
3. A világos részek jóval vakítóbbak TN-en, mint más panelokon. Ezzel is fárasztja a szemet. (Éppen azért kisebbek a szögei, mert kevésbé szórt fényt ad, mivel a háttérvilágítás nagy részét egyenesen előre engedi.)
4. Mesterkéltebbek a színei. IPS-en sokkal inkább olyanok a képek, mintha egy valódi fényképet néznék (már ha maga a kép amúgy jó).
5. A TN-es monitorok (az Eizo gyártmányok kivételével) kizárólag 3x8 bites belső feldolgozással rendelkeznek. (Lásd a fenti cikket, hogy ez mivel jár.)
Most így hirtelen ennyi. Szóval, a TN tele van kompromisszumokkal, amit az ára "feledtet". Ha nem lenne akkora árkülönbözet, mint most, és többször láthatnák az emberek szépen egymás mellett a különféle paneltípusokat az üzletekben, szerintem jóval kevesebben választanák ezt. (Persze biztos lennének, akik akkor is ezt vennék, ha 10k-val drágábban már egy más panelost vehetnének.)
ps. az, de az utóbbi 2-3 évben kb. 2x jártam arra.
-
dezz
nagyúr
válasz
bluobluo #4561 üzenetére
Milyen válaszadást? Milyen kérdésre? Miről beszélsz?
"Nem minden ember tudja megfizetni a drágább paneles monitorokat!"
Esetleg olvasd el a hsz-emet, mert én is éppen ezt írtam...
Hogy a TN-nél az ár a döntő, nem az, hogy hú de kafa...
"csak annyira lehordani a TN-t kicsit dúrva!!"
Én aztán nem hordtam le "annyira", csak leírtam néhány tényt, ezzel alátámasztva a véleményemet -- egy másik véleménnyel szemben, amivel nem értettem egyet.
Ha old_artisttal van valami gondod, akkor írd meg neki személyesen!
(#4563): "Kinek mennyire van pénze, meg ugye mennyit keres!"
Igen, lásd magyar fizetések... (#4558) (De azért a 24" az kell...)
(ps. nem "-nák", hanem "-nék", ha magadról beszélsz. Bocs, de ez nagyon szemetszúró.)
-
dezz
nagyúr
Szvsz meg nem így van.
Nem csak a DTP szintű színhelyesség az érdekes a jobb panelokban! Egyszerűen sokkal szebb és jobb a képük. Aztán jön az, hogy nem késztetnek szinte mozdulatlanságra a kis szögükkel. És nem utolsó sorban nem vakítanak, nem bizseregnek, stb. És még tudnám sorolni. Hogy ki tud vagy akar ezekkel együttélni, hát eléggé egyéni dolog. Csak azért teszik sokan, mert jóval olcsóbb.
Szóval, a TN nem a 30 ezer forintos fényképezőnek felel meg, hanem inkább a 15 ezer forintosnak.
(Nem a jobb monitorok a drágák, legalábbis nem eszeveszetten, hanem a magyar fizetések az alacsonyak. Szinte eszeveszetten...)
-
dezz
nagyúr
válasz
peeter1986 #4538 üzenetére
Pedig az még a legolcsóbbak közé tartozik a kategóriájában (vagy úgy is mondhatnánk, az ugyanolyan vagy hasonló panelra épülő monitorok között)...
Ezek a magyar fizetések...
-
dezz
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #4534 üzenetére
Gondolom, nem a wide-gamut volt a lényeg, csak nincs olcsóbban nem wide-gamutos IPS...
A HP-t még nem néztem, de a Dell U2410 igen jól tudja szimulálni az Adobe RGB és sRGB-t.
(Amúgy az LG egyelőre nem viszi túlzásba a 10+ bit alkalmazását, valószínű ez a monitoruk is 8 bites [per component].)
-
dezz
nagyúr
Sziasztok! A korábban linkelt U2410 teszt megjelent Logouton is, kommentelhető.
-
dezz
nagyúr
válasz
kecskesadam #4503 üzenetére
Az előző hsz-em alján részben neked is válaszoltam. A többi kérdésed nem elég konkrét (pl. összeghatárok nincsenek, stb.), vagy nincs rá konkrét válasz.
ashnur: Úgy vélem, itt. (Ez a 2. legolcsóbb, de az 1. egy webáruház, és itt meg is nézheted. +6k-ért garantáltan pixelhibamenteset kapsz, és még így is olcsóbb, mint jápár más helyen.)
-
dezz
nagyúr
Én sem láttam még őket egymás mellett...
Az S2433W VA (S-PVA?) panelos. Az tényleg egyéni dolog, hogy valakinek a VA-k vagy az IPS-ek tetszenek-e jobban (ezokból van az Eizo több monitorának VA-s és IPS-es változata is).
Az adatok alapján nem zárnám ki, hogy az SX2462-ben valójában ugyanaz a panel van, mint a Dellben (azért ezt ne vedd készpénznek, csak az utóbbit tudtam közelebbről szemügyre venni). Azonban, az Eizo rendelkezik egy bizonyos DUE-vel, ami a TFT-LCD paneleknél előforduló, kisebb homogenitási problémákat hivatott eltüntetni. Ezen kívül alapvetően jobban oda is figyelnek a minőségre. (Viszont nem vállalnak pixelhibamentességet, és nem könnyű garantáltan pixelhibamentes modellhez jutni.) Hogy ez megér-e neked kétszeres árat, ezt is neked kell tudni...
A CG222W 22"-es és VA-s.
De a Dell is teljesen jó grafikus felhasználásra -- végülis részben éppen erre készült. (Vásárlás előtt persze érdemes lehet szemrevételezni az adott darabot.)
Köztes megoldás lehet az NEC 2490WUXi2, hasonló panellal, de ez nem Wide Gamutos, csak az sRGB-t tudja, de pl. ebben is van Uniformity (kb. mint a DUE).
ThorsHUN: Itt találsz egy rövid összehasonlítást. (Bár van benne 1-2 kisebb hiba, lásd lap alja.)
-
dezz
nagyúr
válasz
bluobluo #4493 üzenetére
Persze, én is azért váltottam, mert már kifolyt a szemem a CRT-től (pedig nem gagyi volt). Évek óta egy S-IPS-t bámulok egész nap, na attól nem fárad el a szemem hajnalra sem. De ezek a nagy kontrasztú, vakító TN-ek... Hát nem tudom. Bizonyos szempontból jobbak, más szempontból rosszabbak. Azért talán több a jó, mint a rossz.
-
dezz
nagyúr
válasz
bluobluo #4486 üzenetére
Csak a legeslegjobb TFT-LCD-k képe kezd olyan lenni, mintha egy papírlapot néznél...
De persze nem olyan képletapogatós-kihúnyós elvű, mint a CRT-k, így nem villog. (Csak adott esetben pixel szinten vibrál, illetve a háttérvilágítás szabályzása nem analóg, hanem villogtatásos alapú [digitális moduláció], de az legrosszabb esetben is többszáz Hz-en megy.)
Bagira01: Na ja, mert az egy nagy kontrasztra törekvő olcsó TN, ami kb. úgy engedi át a fényt, mintha simán a fénycsövet bámulnád...
-
dezz
nagyúr
válasz
Bagira01 #4484 üzenetére
A TFT-LCD nem villog úgy, mint egy CRT...
(#4460) Nyugdíjas: Lehet, hogy keveri a HDCP-vel (HD Content Protection), amit a HDMI mellett tudhat egy monitor a DVI(-I/-D) bemeneten is, és amit megkövetel a legtöbb HD-s készülék (Cable Box, Blu-ray lejátszók, stb.), illetve a PC-s Blu-ray lejátszó szoftverek is (kivéve persze, ha warez).
Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Revolut
- Macska topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Megjelent a The Last of Us Part 1 PC-s kiadása
- További aktív témák...
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Fóliás LG 27" 27ML60SP-W IPS LED Monitor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- PlayStation Plus Premium előfizetések
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest