- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Alteran-IT #12043 üzenetére
Nem szeretném túl ragozni ebben a topicban, de ezt a történetet már saját ismerősi körben is láttam : Ááá, az drága, nem éri meg (6-8-10 évvel ezelőtt). Most, hogy családos ember(k) ő(k) is Syno-t használ(nak) 😊😊😊
Ennyi -
válasz
Alteran-IT #12027 üzenetére
Kinek mi a fontos. Kinek mennyi ideje van.
20 évvel ezelőtt én sem vettem volna Syno-t, mivel még nem volt családom, és "rengeteg" időm ilyesmire. Akkoriban még magamnak állítottam, raktam össze a számítógépet.
Ma már nem töltök ilyesmivel időt (nincs rá).
Drága: valakinek egy MikroTik Hap Ac2 is drága :-) -
válasz
Alteran-IT #12024 üzenetére
Drága?
-
válasz
E.Kaufmann #11746 üzenetére
Hát be kell valljam, nem nézegetem nap mint nap 😊
-
Egyszerű soros kapcsolás : mindenkin ugyanaz az áramerősség folyik.
24V táp esetében : 24V esik összesen az egész körön : kábel + eszköz.
De ha az egészen 0.6A megy, akkor a 0,8 helyett 1,5 Amper-os táp sem fog többet hajtani.
Ehhez már feszültséget kell növelni.
Egyébként jó lenne látni, mennyi marad a MikroTik-nek. A jobb sorozatokban van feszültség mérés, és az lekérdezhető. -
válasz
bambano #11722 üzenetére
"az mtu problémát lehet úgy ellenőrizni, hogy ráraksz egy klienst, és a kliensen veszed le az mtu-t 1400-ra. ha ettől látványos a javulás, akkor az a gond. ha nem, akkor más."
https://www.iea-software.com/products/mtupath/
https://www.elifulkerson.com/projects/mturoute.php
-
válasz
E.Kaufmann #11597 üzenetére
Sajnos most nem találom a forrást, leírást (és mobilon nincs is idegem megkeresni), így csak fejből írom :
1. GPS
2. NTP/SNTP - itt először a dinamikusan (pl DHCP-n) kapott címeket használja, aztán a kézzel megadottakat.
3. IP Cloud
Persze script alapon "minden" lehetséges -
-
válasz
Formaster #11542 üzenetére
"A 88.1 a belső hálózatom címe, de hogy ez miért lett anno ether2 kérlek ne kérdezzétek
"
Régen ez volt a RouterOS default config-ban. Ha jól tudom, manapság bár a (local) bridge interface kapja az IPv4 címet. Hivatalosan "slave" interface-nek nem is adhatsz IP címet. -
-
válasz
E.Kaufmann #11468 üzenetére
RouterOS 6.4x : Linux 3.3.5
RouterOS 7.0x : Linux 5.6.3
ha jól sejtem -
válasz
Formaster #11422 üzenetére
Ezért sem jó telefonon nyomon követni a fórumot. Legalább is nekem. Sikerült már néhány rossz hozzászólást csinálnom 😁
Gép előtt biztos beverem a keresőbe, és leesik a tantusz.
Egyébként igen. Mindkét oldalon ugyan úgy kéne beállítani. Linksys by Cisco, Cisco, Tp-link és MikroTik eszközökön már játszottam a dologgal (LACP). Viszont Linux és Windows alatt még nem próbálkoztam. -
válasz
Formaster #11411 üzenetére
Hát bevallom őszintén, az utóbbi időben én is passzív(abb) résztvevője lettem a fórumnak.
Ettől függetlenül, ha valamire csípőből tudom a választ, és számítógép előtt ülök (nem pedig mobilon keresztül olvasom a fórumot), szoktam írni.
De a tárgyra térve: bennem most állt össze a kép! A hozzászólásaidban én valami bond, bonding eljárást olvasgattam, most meg LACP-t említesz. Az LACP-t ismerem (pl 802.3ad), és a MikroTik-nek is van hozzá egy korrekt leírása. Nem is tudtam, hogy a kettő (ezek szerint) egy és ugyanaz. Bár így utólag végig gondolva ...
Ma is tanultam valamit :-) -
válasz
E.Kaufmann #11256 üzenetére
"Ha a megrendelő vállalkozó vagy cég, ne kuruckodjon lakossági és mobil internettel, hanem legyen egy fix publikus IP címe."
Nem ismerem az összes céget, és a lehetőségeiket, csak a műszaki problémát.
Én azt mondanám, nem anyagi okai vannak. Rendelnek egy rendszert tőlünk több (tiz) milláért, de "normális" netre nincs pénzük? Fura lenne. Ettől még igaz lehet. -
Csak gondoltam ha már van, akkor használom. De sajna nem sok infót találok ezzel kapcsolatban a neten.
Igen, vannak trükkök, kikerülő megoldások is. -
válasz
Beniii06 #11255 üzenetére
Beniii06 és E.Kaufmann
Azért ez elég vicces, hogy régóta itt az IPv6, és nem használható, nem használjuk.
Mi vele a baj? -
válasz
E.Kaufmann #11247 üzenetére
Vezetékes NET esetén még csak, csak.
De mobil NET esetén már nagyon kicsi eséllyel.
Egyébként is. Ez a publikus IPv4 cím kérése, csak idő húzás. Nekem egy bármikor, bárhol használható megoldás kellene, ami időt álló. -
válasz
E.Kaufmann #11233 üzenetére
Windows alól kellene elérni IPv6-on keresztül MikroTik/RouterOS VPN Server-t.
Oka: egyre több szolgáltató nem ad már publikus IPv4 címet. Ellenben IPv6-ot egyre inkább. Így a tunnel-t IPv6-on építeném ki, és azon belül már mindegy 😁 -
Újra feltenném a kérdést : Valakinek sikerült már IPv6-on keresztül VPN kapcsolatot létesítenie RouterOS-el?
PPTP, L2TP, OVPN bármi.
Jelen esetben a MikroTIk/RouterOS a VPN Server. -
válasz
bambano #11188 üzenetére
Ha végig nézted, csak az eleje 2013, a vége már 2019.
Ettől függetlenül nem ez volt a kérdés.
IPv6-al (mint a Digi is) működik a MikroTik, de nem ez a lényeg.
Tudsz-e hozzá kapcsolódni VPN klienssel IPv6-on keresztül?
Azaz, a tunnel IPv6 alapon épül ki, de benne az adatforgalom már más kérdés. -
válasz
E.Kaufmann #11183 üzenetére
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=72506
Yes you are correct, you cannot connect to IPv6 addresses with any ppp client. This feature is not implemented.
-
Valakinek sikerült már IPv6-on keresztül VPN kapcsolatot létesítenie RouterOS-el?
PPTP, L2TP, OVPN bármi -
válasz
Alteran-IT #11125 üzenetére
Jópofa cucc, sajnos kissé borsos áron 😢
-
válasz
E.Kaufmann #10944 üzenetére
Nekem műxik több helyen is NAT-olt hálózatban a külső NTP szerver elérése
Személyes kedvencem a már említett 148.6.0.1 😁 -
válasz
#42556672 #10602 üzenetére
Ami bosszant jó néhány "új" MikroTik eszközben, az a 16MB Flash.
Az saját fórum oldalukon volt is erről egy parázs vita.
Sajnos már sikerült nekem is belefutnom ennek a korlátaiba egy Wap Ac Lte Kit eszközzel. Ekkor ajánlotta a MikroTik support-os csóka az Audience LTE6 változatot.
Azért egy Wap Ac Lte Kit eszközt nem mondanék olcsó eszköznek, és mégis ezen spórolnak 😢 -
Kicsit kezdünk elmenni a Miki témától 😁
-
"Egyébként a véleményem az, hogy ez egy SZAKMAI fórum, nem sima fórum"
Ebben viszont igazat kell hogy adjak.Quick Setup : kezdésnek, gyakorlásának jó, meg tesztelgetni. De kb (sajna) ennyi. A gyártó element kissé a konzumer irányba. Nem érzem túl jó ötletnek. Nem ezzel szereztek maguknak (hír)nevet és tiszteletet. Gondolom ott is kifejlődött egy marketing részleg.
-
válasz
Alteran-IT #10490 üzenetére
Olvasgattam MaCS_70 történetét, és sokáig nem is értettem miért nem tudja megoldani, hogy rá nézzen. Aztán megnéztem pontosan mit is használ : "wap lte"-t. Hát ebben csak 1 ethernet port van. Így már érthetőbb a dolog 😁
Én eddig csak a két ethernet portos "wap ac lte"-t használtam, és ott van hova rakni menedzsment interfészt 😁 -
Hát számomra igen bosszantó ez a dolog.
Egyébként sem nagyon tetszett a MikroTik részéről ez 16 MB flash méret erőltetése, mivel néha még konfig mentésre is alig elég.
De az, hogy már egy izmosabb/nagyobb konfigot sem lehet így használni, teljesen fel háborit(ott).
Egy általam is használni próbált WapAcLteKit nem túl olcsó : 50-55e Ft körül kapható kishazánkban. Suggested price : $169.
Cserébe ennyit már nem bír el. De egy "ős régi" RB951Ui-H2nD vagy RB951G-2HnD még "bőven" van flash tárhely : 128 MB!
Hová fejlesztenek ezek?
Néhány eszközükben van SD vagy USB bővítési lehetőség. Hát ebben nincs.
Kérdeztem a Support-jukat, mit ajánlanak helyette : Audience Lte6 Kit. Suggested price : $279 😂 -
Pár hete próbálok beüzemelni egy "Wap Ac Lte Kit" cuccot, de el-el felejti a konfig egy részét újraindítás vagy táp elvétel után.
Ez a konfig elfelejtés konkrétan annyit tesz, hogy az "Ip / Firewall / Address-List"-ben szereplő összes tétel eltűnik :-(
Jelenleg (egyelőre) Magyar (HU), Holland (NL) és Kínai (CN) IPv4 címlistát használnék, de ha mindhármat betöltöm, akkor újraindítás után mindent kiürít (más listákat is , pár darab van még ezeken kívül).
Ami furcsa még nekem, hogy a "Flash"-re nem nagyon tudok mentést csinálni, csak a memóriába. Elvileg ez is elegendő, de ez az első 16 MB Flash-el rendelkező Miki aminél ez nem fasza (és már legalább 30 db-nál ez nem volt gond).
További érdekesség, hogy a "System / Resources" alatt a "Total HDD Size : 15.3 MiB". Ez normális? -
válasz
joekajoeka #10337 üzenetére
Kezdetnek ez is elég. Ha rutinosabb leszel, teszel mást is 😁
-
Wap Ac Lte Kit témakör :
Hogyan tudom bevezetni az ethernet kábelt szépen a kütyübe?
Kitöröm, kifúrom a vakdugót? -
Valakinek valami tapasztalata van Wap Ac Lte Kit kütyüvel?
https://mikrotik.com/product/wap_ac_lte_kit
Távelérés (VPN) megoldásra kellene.
-
Első körben ezt találtam :
https://www.synology.com/hu-hu/dsm/packages/domotz
Ha lesz időm, kipróbálom
-
Napi, heti és havi forgalmi statisztikát (mérést és jelentést) szeretnék kiszedni a router-ből. Erre van valakinek kész script-je.
Maga a lekérdezés még nem is bonyolult, csak a napi, heti és havi érték kiszámítása ami fejtörést okoz : mi van áramszünet és/vagy újra indítás esetén? -
Eset Security. Kikapcsoltam, de semmi javulás. Kértem tőle egy alapértelmezett beállítást, de nem lett jobb :-(
Másik gépen szintén ugyan ez az Eset, és ott nincs gond. Legalább 10 éve használok Eset-et, de eddig nem volt ilyen jellegű problémám velük. Legfeljebb felhívom a Support-jukat -
Hát nem pontosan MikroTik kérdés, de vele kapcsolatos, úgyhogy először itt teszem fel.
Default configos routerhez (hap ac lite) nem tudok IP alapon kapcsolódni.
Pingelni tudom, de se WinBox, se Web-es felület. Ha adok neki még egy IP címet (a bridge-nek), mondjuk 192.168.77.1, akkor tudok csatlakozni. És még szebb, hogy rajta keresztül megy az internet elérés is :-)
Sejtésem szerint az adott gép (laptop) Win10-el lesz vmi gond, mivel másik gépen/Win-en nincs ez a jelenség : valahol, valamiért blokkolja a 192.168.88.1 IP címet. -
-
Ha csak bizonyos forgalomra szeretnék FastTrak-ot használni, azt hogyan tehetem meg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nyaralás topik
- Vicces képek
- Xbox Series X|S
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Delta Force (2024)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest