- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
félisten
a másik topik nem arra való elsősorban, hogy pl. lehet vitatni matolcsy gazdasági és térszerkezeti fordítókorongját meg a magyar banánját, vagy az usa/eu gazdasági gyorsjelentéseket?
mert az előbbi a poltopikban sem marad meg sokáig, jellemzően ilyen hírekből nem alakul ki eszmecsere.
-
Vesa
veterán
Ez nyilván szubjektív. Én a szürke, koszos, kutyasz*ros magyar városokat tarton űber nyomasztónak, a sok idegbeteg és frusztrált arcú, kedvetlen eberrel az utcákon. De már BP. agglo kiemelt részén, ahol jelenleg lakom, itt is már utálok emberek közé menni. A Dunakanyar még szép ha messziről nézed, csak emberrel ne találkozzak -barátokon kívül-, mert az élettől is elmegy a kedvem sajnos.
-
attiati
veterán
Valahol azért függsz a társadalom állapotától is (műveltsége, mentális és egészségi állapota, értékrendje stb).
A sajátodat, családét és a ismeretségi körödet karban tudod tartani. De a társadalom többi része süllyed és visszahat rád. Igazából elodázza az ember a(z orszag)váltás nehézségeit a következő generációra.
Mármint a családi, baráti körtől távolodást.Feltéve, hogy ezt a rendszert nem lehet leváltani értelmesen. Persze nem annyira vészes a helyzet a nagyszülők világháborús körülményeihez képest, úgyhogy panaszra igazán nincs ok itthon sem.
-
Vesa
veterán
"Szoval en csak boldog hetkoznapokat szeretnek"
Na látod, én pont ezért döntöttem a tiplizés mellett. Én már nagyon rosszul viselem azt a nyugat ellenes 1 bites konteós közeget, ami itthon van. Attól én sem tartok -még-, hogy iszkolni kéne. Ugyanakkor a nagyfiamat is azért beszélem rá külföldre, mert itthon nincs már jövőkép. Feltettem neki a kérdést: Akar-e gyereket vállalni ott, ahol az oktatás a béka hátsója alatt van? Ott, ahol nincs EÜ és rettegni kell attól, ha kórházba kerül az ember? Ott, ahol az őt körülvevő emberek többsége boldogan csatlakozna ismét egy új magyar szovjetunióba? Ha egyetlen egy kérdésre is NEM a válasz, akkor tipli!
Egyébként ilyen lakásokat lehet venni 140k EUR-ért, ez egy közepesen pukkant Zuglói lakás ára.
-
360xbox360
tag
Pár kezdő kérdés
1. Abban az esetben mi történik, ha megadok egy megbízást a mai napra, 100db 100€-ért, de csak 50db teljesül? Levonja a 7€-t és lesz 50db-om 100€ alatti árral?2. Tettem be eladást 11.7-re viszont most jött az üzenet, hogy 11.88on teljesült. Miért adta el valakinek drágábban? Ez átlag ár vagy az összes darabot ennyiért adta el?
3. Ha visszavonom a megbízást akkor van 7€-s Xetra költség?
-
-
Hi!King
őstag
Még nincs gyerekünk, de nekem az a fő problémám, hogy azt látom a környezetemben, hogy amit helikopter szülőségnek nevezel, annak egy részét ha nem csinálják a szülők, akkor iszonyatosat szívnak a gyerekeik. Kb. mindenhez a kapcsolataikat használják fel a középosztálybeli szülők, azok is, akik előtte nem ilyenek voltak, mert sok területen nincs is alternatíva. Pl. öcséméknek épp most van olyan problémájuk, hogy 2.5 éves iker gyerekeiket kiteszik a bölcsiből, de az oviba meg nem hajlandóak felvenni, egy trükkhöz folyamodnak hogy mégis felvegyék, ha az sem válik be, akkor ismerősön keresztül politikai kapcsolatot fognak használni. Ez csak egy apróság a sok közül, a legtöbb szülő rengeteg kiskaput használ olyan dolgokért, amik egy jobb országban önmaguktól járnának. Egészségügyben különösen, ha a gyereknek épp valami baja van.
A magániskola pedig azért nem megoldás ebben a környezetben, mert egyrészt buborékba teszi a gyerekeket, másrészt ami a társadalomban problémás, az felnagyítva megjelenik ott is, mert azok a szülők is magániskolába küldik a gyerekeiket, akiknek fekszik a rendszer, eleve mutyi világban mozognak, csak státusz szimbólumként fizetnek magániskolát a gyereknek. Szóval a hazai magániskola nem olyan, mint egy fejlettebb oktatási rendszerű ország közoktatása, azt úgy nem lehet idehozni.
-
Hi!King
őstag
Attól hogy a szakadár területekkel 8 éve háború volt, ami úgy mellesleg ezen 8 év nagy részében nem vagy alig járt összecsapásokkal, még nagyon hirtelen jött az orosz támadás, nagyon sokan meg voltak győződve, hogy az oroszok úgysem merik ezt meglépni.
Utólag egyébként egy itteni háborút is meg lehetne magyarázni, hogy nem hirtelen jött, lehetne tekinteni előzménynek az ukrán háborút, vagy mondjuk azt, hogy a kormány NATO tagként az orosz érdekeket szolgálta ki, szándékosan akadályozta a finnek NATO csatlakozását...
-
Ixion77
addikt
Vagy hagyni kellene hogy mindenki maga hozzon felelős döntést az ügyben hogy hol és milyen költségekkel tartja/kezeli a pénzét.
Az MNB inkább tárja fel pl. a Questor belső helyzetét és előzze meg a bajt az előtt hogy a haverok kimentik a pénzüket kamatostul a kisbefektetők kárára. Ha meg erre nem képesek, akkor miről beszélünk? Mitől is fognak megvédeni a Revolut esetében?#94861 julius666: +1
Amikor mindenki távozni akar az égő színházból, már késő. -
julius666
addikt
1.-es pont (tipli el innen) nem csak háború miatt lehet aktuális. Ha kiraknak/kilépünk a nyugati közösségből az közel hasonló katasztrófa lenne közvetetten vagy közvetlenül nyugatra termelő/szolgáltató középosztálybeliként. Sajnos ez meg tud történni lassan is, illetve akár úgy is, hogy de jure még bent vagyunk, de facto már nem. Klasszikus békafőzés, mindig kicsit rosszabb lesz, szűkülnek a lehetőségek, de le tudod nyelni (mert mondjuk ideiglenesnek tűnnek), téged épp nem érint közvetlenül, vagy ki tudod ügyeskedni magadnak, hogy kevésbé érintsen. Aztán ha tényleg beüt valami komoly, azon veszed észre magad, hogy már ha akarnál se tudnál értelmesen lelépni, szart se tudsz kezdeni magyar állampolgársággal.
Sajnos ez nem egy elképzelt disztópia, hanem ez a jelenlegi trend. Adóegyezmény bebukása tökéletes példa erre.
-
adalbert1
veterán
Kérdeznék én is, téged a gyermekeid jövője nem aggaszt ha itthon maradtok?
Mert nekem kb. ez lenne a legfőbb ok, amiért mennék, amúgy egész jól elvagyok (habár a társadalom egy részének szűklátókörűsége, érzéketlensége, műveletlensége zavar, de igyekszem a saját kis környezetemben ellenni, azt jobbá tenni), de az nagyon zavaró, hogy a gyermekem megfelelő színvonalú oktatást valószínűleg csak magániskolában kaphatna, ahova szintén túljelentkezés van, tehát nem is biztos, hogy bekerül.
Mellette, ha 1x év múlva ott tart, hogy felsőoktatásba járjon, simán el tudok képzelni olyan forgatókönyvet, hogy a felvételinél informálisan számít majd, hogy apuka/anyuka milyen jó káder, és ezért a legjobb itthoni intézményekbe lehet, hogy be se kerülhetne.
Te hogy látod ezt a dolgot, miként kezeled? -
Ixion77
addikt
1. pont:
A nehézség az, hogy várakozásainkat a racionalitásra szoktuk alapozni. Mostanában viszont egyre több olyan esemény történt, ami a racionalitásnak (legalábbis az enyémnek) ellentmond. Az ebből eredő bizonytalanságot egyesek (pl. én) jelentős nehézségként élik meg.
Számomra például teljesen érthetetlen hogy miért döntöttek úgy az oroszok, hogy Ukrajna megtámadásával tönkreteszik a saját és az EU jövőjét egyaránt. Persze próbáltam az elmúlt egy évben alternatív nézőpontokból megérteni mi történt és miért, de nem kerek az egész továbbra sem.
M.o.-n is egyre több ilyen esemény történik, ezért én megértem az aggódókat. Pl. nem tudok épeszű magyarázatot találni arra, hogy a jegybankelnök egy történelmi kamatemelés sajtótájékoztatóján kiáll és bejelenti hogy "itt a vége", ezzel lenullázva az emelés értelmét. Bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, ad-hoc változások vannak a gazdaság vezetésében, a törvénykezésben, adózásban, államigazgatásban, mindenben... Ez még engem mint átlagsenkit is megvisel, nem is tudom hogy élik meg azok, akik komoly vagyonokat invesztáltak ebbe az országba, és komoly vállalkozásokat próbálnak építeni (pl. Kishantos-ügy, de van még rengeteg).Szerk: A Brexit szerintem simán a populista politika felelőtlenségének eredménye. Szórakoztak a tűzzel, és rosszul sült el.
-
Hi!King
őstag
Ami az aktuálpolitika hatását illeti, apám karrierjének a végére például eléggé erősen hatott az aktuálpolitika, úgy hogy sosem volt politikus, sosem ült politikai alapon kiosztott pozícióban, aztán fentről mégiscsak betette a lábát a politika. Én nem akarom ezt itt leírni, hogy hogyan, miként, de abszolút nem volt előtte várható. Nekem azért könnyebb, mert nincsenek sem képességeim, sem ambícióim vezetői pozícióra, viszont programozóként beosztottként is az átlag fölött keresek és rengeteg ilyen állás van, ha kicsinálná a NER a munkahelyemet, vagy politikai kifizetőhellyé tenné, találnék más munkahelyet.
Az 1-es változat pedig a szomszéd országban lezajlott.
Én soha senkinek nem mondom, hogy ezek miatt ne vegyen ingatlant, de azért óvatosabb vagyok ma már ezen a téren, én biztosan nem csinálnám, hogy a teljes tőkém és még hitel is menjen egy ingatlanba, most egyébként teljes likvidálható pénzügyi tőke + jelenlegi lakás eladása kellene egy olyan lakáshoz, ami feleségemmel véglegesnek lenne tekinthető, és családban már kaptunk megjegyzéseket miért nem lépünk, de én ezt is túl kockázatosnak érzem.
-
julius666
addikt
Köszi a választ!
Másfél éve kb. ugyan ezt válaszoltam volna, azóta 1-es ponttal kapcsolatban kevésbé vagyok meggyőződve. Illetve sajnos a 2-es pont is érint, én a néhány kivétel közé tartozom. (Elmúlt 2-3 évben csak 3x kellett alapvetően átgondolnom meló kapcsán a dolgokat, adózásomba akkorát rúgtak. Ebben azért erősen kiégtem).
#94842 BlackV: ingatlant nem pár nap eladni sajnos, vagy max hatalmas bukóval. Ha pattanni kell, akkor meg pont nem akar majd szinte senki ingatlant venni.
-
julius666
addikt
Magyar ingatlanról van szó? Ha igen, neked a hosszútávú berendezkedés idehaza nem okoz lelki problémát? A személyes véleményedre nagyon kíváncsi lennék, én másfél éve szintén meghoztam ezt a döntést és azért volt pár pillanat azóta, amikor erősen felmerült bennem a kétely, jól döntöttem-e.
-
Drizzt
nagyúr
Azt én is megfigyeltem, hogy most lett csomó olyan lakás, ami eddig egyáltalán nem volt piacon és nagyon hiányzott. Viszont ebben is az az igazi érdekesség, hogy nem is egy lett hirtelen, hanem némelyik eddig nem látott ingatlantípusból kb. ömleni kezdtek a piacra. Lehet ezek kimondottan befektetési célúak lettek és most érzik ideálisnak a más befektetésre áttérést? Nyilván sokféle oka van, de van egy olyan érzésem, hogy ez erős faktor.
Egy példa Egerből: Almagyaron lett 10+ eladó ingatlan. Korábban gyakorlatilag elvétve volt 1-1 darab mutatóba. Persze igen masszív árakon, de ez tényleg a vártól 5 perc séta, belvárostól 10 perc séta, hegyoldal, jó levegő, kertvárosi övezet, javarészt 2000 után épült ingatlanok.
De kínálat ugyanígy XI. kerületben is 15-20%-kal több az év elejéhez képest. Most az a pont van, amikor az emberek nem hiszik el, hogy tényleg megfordulhat az ingatlanpiac ár szempontjából. Ha elég sokáig nem hiszik el, akkor talán nem is fog. A kérdés az, hogy mennyi az elég sokáig. -
julius666
addikt
Azért számomra kérdéses, mikor jutnak a "pénzükhöz" a betétesek. Az FDIC 250k-ig fizet csak belátható időn belül. Persze ha az állam (vagy egyéb nagy szereplő) közbelép, az nyilván változtatna a dolgok konkrét lefolyásán. De ez az inflációs-kamatemelős környezet egyébként se túl kedvező a startupoknak, hát még így. Én biztos vagyok benne sokan megégetik magukat most, akik startupokba pénzt fektettek az elmúlt években.
-
j0k3r!
őstag
Valahogy ki lesznek mentve, már csak azért is, mert ahogyan beszéltük a bank run egy önbeteljesítő jóslat. Különösen 2023-ban, amikor gyakorlatilag azonnal terjed a hír az interneten (az álhír is).
https://finance.yahoo.com/news/us-weighs-fund-backstop-deposits-012216875.html
-
"a jegybank azt szerette volna elérni a kormánypártoknál, hogy a parlamenti többség úgy módosítsa a jogszabályokat, hogy Matolcsy György élete végéig, de minimum 2031-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke maradhasson. A kormánypártok ezt elutasították, a vg szerint emiatt a személyes sérelem miatt bírálta az MNB elnöke a kormány gazdaságpolitikáját az év végén." lol lol lol
-
julius666
addikt
Nem arról van szó, hogy a kereskedés maga saját walletről menne. Abban meg mi olyan hű de drága, hogy én gondolhatok egyet és on-demand kiutaltathatom a játékpénzem egy általam megadott BTC addressre? A tranzakciós ktg-t nyilván én állnám, mint ahogy ez a többi exchangenél megszokott.
-
Ixion77
addikt
-
julius666
addikt
Ezen már sokat gondolkoztam tavaly ősz óta. A közvetlenül érintett, magából az AI szolgáltatás nyújtásból pénzt keresni kívánó cégekbe szerintem már be van árazva nagyon sok az álmokból (lásd nVidia...), ezeken nyerni leginkább akkor lehetne, ha nagy pontossággal meg tudnád jósolni a jövőbeli fejlesztéseket és azok hatását.
Tágabb értelemben véve ezek a cuccok az egész gazdaságot húzni fogják sztem, mindenki érintett lesz. Vagy azért, mert az adott szektorban konkrétan használhatók lesznek az új eszközök (mint amilyen példákat te is írtál), vagy azért, mert a kiéleződő verseny árcsökkentő hatású lesz, ami a termékek/szolgáltatások fogyasztóinál is le fog csapódni. Szóval hosszútávon a szokásos jól diverzifikált ETF-ekkel megveszed a sztori teljes lefutását.
Amire esetleg jobb eséllyel lehetne tippelni, hogy milyen cégeknek lesz a szép új világ fájdalmas, csak hát erre meg kisbüfiként nem nagyon tudsz portfóliót építeni (vagy csak én nem vágom, hogy kell).
#93997 attiati: a hszben, amire válaszoltál pont linkeltem régebbi hsz-em ( #93661 ), ott megtalálod a választ.
-
Ixion77
addikt
Jellemzően nem azok a szektorok/cégek hoznak jól a jövőben amelyekben ma hype van. Márpedig az ChatGPT-ben most határozottan az van, tehát biztos lehetsz abban hogy amit csak fel lehetett fújni a környéken azt fel is fújták.
Még ha nem lenne már késő beszállni, akkor is ott a probléma, hogy konkrétan tudnod kellene mely cégek fognak igazán jól kijönni belőle.
Vegyük például az AI-t: Én kifejezetten számítottam az AI köztudatba való berobbanására és arra hogy jelentős profitnövekedést fog hozni egyes szektorokba. Ezért az elmúlt két évben folyamatosan vásároltam WTAI ETF-et. Az eredmény: még mostani AI mánia után is mínuszban vagyok velükHiába hogy egy-két cég nagyot ment, a többiek visszahúzzák a teljesítményét.
-
aAron_
őstag
Kapitalizáció? Egyik probléma itt is szerintem az, hogy a tech óriások felvásárolják az igazán ígéretes cégeket még kezdetibb stádiumban, IPO előtt. Azok megvásárlása meg nyilván nem lenne koncentrált.
Justetf-en kereshetők AI és Innovation tematikus ETF-ek. Összetevőket nem néztem, de talán valami féle ihletet adhatnak. Amúgy meg szerintem marad a manuális részvény válogatás, megfelelő screener nem hiszem, hogy létezik erre. Pedig mondjuk lehetne rangsorolni, hogy az éves beszámolóban hányszor jelennek meg bizonyos kifejezések.
-
j0k3r!
őstag
Valami AI ETF-et láttam a múltkor, de abban a chip gyártástól kezdve a Salesforce-ig minden volt
Szerk: Esetleg valami reverse engineering vonalon indulnék el. Ha tudsz ilyen cégeket, akkor visszakeresni, hogy milyen ETF-ek birtokolják, hátha találsz olyat, ami nagyjából megfelel neked.
-
j0k3r!
őstag
-
Ixion77
addikt
"Dehat bakker, 75M az jelenleg PMAP-ban havi 1M-t termel."
Nominálértéken. Reálértéken viszont elméletileg 1.5%-ot (100K), gyakorlatilag az is megkérdőjelezhető.
Ezzel szemben az ingatlanok értéke (hosszú távon) le szokta követni a valós inflációt, és azon felül van az esetleges kiadásból/használatból adódó haszon.Nem mondom hogy pont most kell ingatlant venni, sőt azt sem tudom hogy ha ennél is drágábbak lesznek akkor hogy fogja tudni az átlagember megvenni őket. Csak azt mondom hogy a PMÁP (amiben én is benne vagyok erősen) nem szükségszerűen és nyilvánvalóan jobb.
Persze középtávú stratégiának jó lehet most 2 évig PMAP-olni, és aztán venni meg a lakást, ami lehet hogy akkor is ugyanígy 75M lesz. Stratégiának jó, aztán vagy bejön, vagy nem. Én továbbra is úgy gondolom hogy az előző két év durva volt a pénzpiacokon (is), a következő kettő még durvább lesz. -
SzGee
aktív tag
Leveskockára vagy kenyerre költesz többet? Nem térfogatra gondoltam nyilván, hanem árra, nem gondoltam, hogy ez magyarázni kell...
Túrórudi? 1500 Ft 5 db... nyilván nem 40%-al emelkedett...
De amiket felsoroltál, nem tudném belőlük kiemelni olyat, ami nem emlkedett jelentősen... Hogy jön ki a kosárra a 44% Úgy, ahogy a 3x kenyérárra ráírják, hogy 80%... Kamuval -
-
stingy2
senior tag
Abszolút
Vannak előnyei is a kisbefektetői létnek, pl. amit írtál. Vagy mi ki tudunk ülni akár 50%-os DD-t hónapokon, éveken keresztül (2000-2002 pl). Egy alapkezelőt ennyi idő és bukta alatt 3x kirúgnak, felnégyelnek, ledarálnak. (lásd pl. legutóbb Szalma Csaba/Supra). Ezeket természetesen ki kell használnunk.
-
Ixion77
addikt
Értem, csak nem értem
Illetve annyiból igen, hogy AAPL-t eladtam pár napja, GOOG-t és AMZN-t nem.
ISM Non-Manufacturing PMI: forecast 50, actual 55
Kirobban az erőtől az USA gazdasága. -
Resike
tag
-
pictigjis
őstag
a tesla meg boven nem vesztette a mem/hype reszveny jelleget, az arcsokkentes visszahozta a regi szep idoket. most epp az arcsokkentes miatt a legkiralyabb autogyarto a tesla, most ma' tenyleg le fog nyomni mindenkit. egesz jo volt az elozo negyedev, de nem ennyire. csak ugye a piac, az neha igy mukodik
-
ngaba
aktív tag
Én továbbra is tartom, hogy a Tesla lufi (és előbb raknék pénzt a Toyotába, mint a Teslába). Csak hát a piac nem így gondolja...
Egyébként ilyesmire utaltam az előző eufóriás hozzászólásban. Milyen globális eseménynek kell manapság történnie, hogy az indexek ne dolgozzák le a bukást 1-1.5 év alatt? (Megtámadják a Földet az UFO-k?) Milyen csontvázaknak kell még kiesni a szekrényből, hogy pl. a kriptovaluták tényleg földbe álljanak? Stb.
-
attiati
veterán
Hogy van e ok a korábban hitt pesszimizmus fenntartására? Passz.
Volt e ok a múltban? Igen, főleg a fed hiba miatt (ez csak átmeneti infláció, ezért nem emelünk --> bocs, benéztük).
Ugyanez benne van fordított irányban is. Legyőztük az inflációt, lazítunk ---> bocs, benéztük. -
törölt tag
"Nem úgy alakul a gyerek élete ahogy elképzelték"
Nyilván aki egy előre kitalált életet, vagy saját álmait akarja a gyerekre erőszakolni, az csalódni fog.
Én nem írok kontrollról, hanem arról, hogy pénzügyek tudatos kezelésére be lehet tanítani a neurális hálóját azzal ha lát elég mintát.
Lehet hogy középiskolában rossz társaságba kerül, lecsúszik és heroinfüggő lesz, de akkor is ő lesz az akinek lesz elég félrerakva a következő adagra.
-
törölt tag
Az ember pénzügyei kezelésében (és minden másban is) nagyon sokat számítanak a látott minták. Úgy írsz mintha a környezet nem lenne rá hatással, csak a genetika, holott ez tudományosan cáfolt. Környezet és genetika egyaránt számít, az vita tárgya lehet, hogy melyik mekkora mértékben. Ma már az is tudjuk hogy a környezet képes bizonyos géneket aktiválni vagy deaktiválni is, szóval a 2 tényező egymással is kölcsönhatásban van.
Ha olyan példát lát a gyerek amiből azt tanulja, hogy takarékoskodni fontos, és kell a jövőre gondolni, tervezni, ez olyan csomag lesz, amit egy életre magánál tart, akkor is ha extrém kockázatvállaló személyisége lesz. Szóval nem fifty-fifty, hogy lesz-e a tanított mintáknak szerepe, hanem garantálható.
Azért az elég ritka hogy normális családból abszolút szar emberek jöjjenek ki. Ott valami nagyon balszerencsés genetika kell, vagy trauma.
-
törölt tag
Én 400-at vizionáltam idénre az év árfolyamának, de ha 380 lesz, azt is elfogadom.
Holnap fizu, usgyiban utalom is be TBSZ-re és tolom be ETF-be, mert szerintem a mostani euró árfolyam nagyon jó.
Mondjuk kezdek én is félni a piactól, ha tényleg hard landing lesz, akkor fájni fog. De akkor mit csináljon az ember? EUR számlapénz, PMÁP, DKJ? Ah, túl bonyolult ez a befektetősdi.
-
törölt tag
Durva ami ma itt tortent.
Latjatok gyerekek, ezert nem erdemes itt 1-2%-okon az allamkincstarnal spekulalni, mert igy jartok.
Csinaljatok inkabb hitelbol, ahogy en akarom.
BTW meg nem biztos hogy osszejon nekem a hitel, a cegem (deel.com) nem tudja ugyfelkapus elektronikus alairassal, sem fizikai papiron kiallitani a munkaltatoi igazolast, pedig jo kis 10%-os kamattal vennem fel vegulis (unicredit vagy mkb).
-
Vesa
veterán
Persze, de itt van egy keretrendszer, amit nem léphetnek át. Vagy akkor világosan közölniük kell, hogy kizárólag bérből és fizetésből élők vehetik igénybe a szolgáltatást aminek feltétele, hogy a vonatkozó dokumentumokat be kell küldeni. A személyazaonosság igazolását természetesen kérhetik, de véleményem szerint azt, hog a vagyonod honnan származik, csak a NAV kérheti számon!
-
peetie1
aktív tag
Én csak a bulvárt olvasom, ott az mutatkozik, hogy mindegy mit jelentesz a tőzsde esik tőle
Nem örül a piac a JP Morgan vártnál jobb gyorsjelentésének
Gyenge lett a Wells Fargo gyorsjelentése, esik az árfolyam -
julius666
addikt
Én teljesen értem ezt a logikát, egy valamit nem értek: ezzel a számmal mit kezdesz? Kit érdekel 2022-ben "átlagosan" mennyivel költöttél többet? Relevanciája annak van, mennyivel romlott a pénzed 2022 végére, hiszen ez alapján fogod tudni tervezni a 2023-as kiadásaidat (akár te, akár a költségvetés).
Ugyanígy ha infláció követő állampapírt veszek akkor az alapvető elvárásom az lenne, hogy a beletett pénzem kb. tartsa az értékét, kamatfordulókor megkapjam azt a pénzt kamatként, amivel romlott az értéke (+bónusz). Ehhez teljesen irreleváns infó, hogy fél évvel ezelőtt éppen mennyivel került többe a farhát. Januárban fix dátumon kijön a decemberi inflációs adat, utána nem sokkal rá megkapom azt (+bónuszt) kamatként. Szerintem így lenne normális.
-
concret_hp
addikt
az infláció nem az én költésemet méri, hanem hogy mennyit romlott a pénz adott időszak (1 év) alatt, az hogy a két végpont közt mi volt a görbe pontos pályája, szerintem teljesen irreleváns.
JoinR: miért, ha jan-nov 0 az infláció és december elsején drágul minden 15%-ot, akkor az előző definíció azalpján mennyi az árváltozás jan1-dec31 közt?
-
buherton
őstag
Az elmúlt kb 1 évig eszembe nem jutott, hogy elköltözzek Magyarországról. Megértettem azokat, akik mentek, de bennem nem volt ilyen késztetést. De az elmúlt 1 év alaposan betett. Szeretem a magyar nyelvet és amúgy szeretek itt élni minden nyűgjével együtt is. Ennek ellenére ez már nekem kezd sok lenni. Örömmel indulnék neki a nagy világnak, de két gyerekkel (2 és 5 éves) nem olyan egyszerű és az óvodát sem szívesen hagynám itt. Szinte kizárt, hogy hasonlót találjunk máshol.
Bátran merem állítani, hogy Orbán a legkiemelkedőbb politikus az ország mérettel arányosítva és nemcsak a keleti régióban, hanem egész Európában. Szóval, se hülyének, se elmebetegnek nem nevezném.
A két rendszer nem egyenrangú. A putyinista "abszolutizmus" előre haladott állapotban lévő rendszer volt, amikor a háború kitört. Az orbánizmus is efelé halad, de még közel sem tart ott - még. Tölgyessy Péter ezt nagyon jól összefoglalta.
-
aujjobba
addikt
Van neki egyébként valami komolyabb alapja is, mint a citadella?
Mert az valljuk be 2% feletti éves folyó költséggel, 10éves 6.5% forint hozammal nem feltétlen egy sikertörténet (vö. VWCE 0.2% TER, 8.66% 10éves hozam euróban).
Talán nem annyira kockázatos (KIID szerint 3-as), de a COVID kezdetén ugyanúgy beszakadt az is.Amúgy okos embernek tűnik, jó meglátásokkal, a cikkeit szeretem olvasni.
bandus: Alaptörvényt ki írja? Ha változtatni akarnak rajta ki tudja megvétózni?
-
forumpista
aktív tag
Nem veletlen, szerintem most mar a vak is latja hogy dagadt elmebeteg.
Ha megcsinalja a huxitot, valoszinuleg az elmult 1000 ev legkartekonyabb (es legnemzetarulobb) politikusa lesz.es tudom, sokan nem hiszik hogy megcsinalja, mert teljes orultseg, de ugyanezt mondtak egy eve arrol is hogy a masik elmebeteg tuti nem tamadja meg ukrajnat, mert az orultseg.
-
julius666
addikt
Akkor majd kivezetik a 18%-os O/N kamatot. Ha még utána is erősödne a forint ne adj isten, akkor max elkezdenek alapkamatot csökkenteni (valszeg már a bejelentés is elég lenne).
Az erősödés megállítására igen komoly arzenálja van a jegybanknak. Olyan ráadásul, amit szívesen be is vetne, mind a 18%-os O/N, mind a regionálisan kiugró alapkamat nagyon kellemetlen a magyar gazdaságnak, de szerintem személyesen a jegybank vezetésének is hatalmas tüske.
-
balintdavid
tag
OK, szerintem iszom egy kávét, mert továbbra se tudok fogalmazni ezek szerint
Nem, deviza konverzió továbbra sincs webkincstáron belül, de közvetlenül tudod venni az eddigi 2 lépcsős folyamat helyett. (Eddig először pénzszámládra vettél eurót, majd abból pemápot. Most egyből veheted a pemápot devizakártyáról) -
törölt tag
"zero informaciot tartalmaznak a posztjaid ebben a temaban"
Vagy csak te nem figyeltél eléggé. Elég gyakran elég részletesen kifejtem a véleményem, különösen ebben a témában.
"hihetetlenul magas profit margin az eleg jo."
Na ez az. Nincs hihetetlenül magas profit margin. Makacsul tartja magát ez a tévhit, de senki sem hajlandó kicsit részletesebben megnézni a számokat.
"szerinted mennyi a Tesla realis piaci kapitalizacioja most?"
Ha nagyon optimisták vagyunk, elhisszük, hogy a Tesla még pár évig tud növekedni, és a jelenlegi profitot is tartani fogja, akkor kábé 100 milliárd, de ez egy nagyon-nagyon optimista értékelés.
"utobbi ugyanis lenyegeben nem produkal novekedest"
Ja, csak az elmúlt 10 évben mind az eladás, mind a profit masszívan növekedett.
"a Tesla profitja majdnem 2x akkora abszolutertekben, mint a BMW-e."
Tényleg? A BMW az első 3 félévben 16 milliárd eurós adózás utáni nyereséget ért el, a Tesla meg 8,9 milliárd dollárt. A valóságban pont fordítva van.
"evekig toltad, hogy 1) az EV zsakutca"
Tényleg? Forrás?
"2)-vel kapcsolatban meg ott tartunk, hogy 2x annyi profitot csinal a Tesla, mint a BMW."
Lásd feljebb.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- BestBuy topik
- macOS PC-re
- Yettel topik