- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
Hirdetés
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34691 üzenetére
Az újrapasztázás nagyon sokat segít, főleg ha be van száradva. Nekem a régi asztalimba beszáradt és 95+ hőt produkált használat alatt ami brutális. újrapasztázás után 50-60 fok (gyári intel hűtő) lett belőle full használat alatt (i5-2300). Notimon szintén segített letornászni a 88-90 fokot 74-re (i5-6300HQ). Ha moddolni szeretnél tényleg egy Mac Mini házat neki akkor a hűtést én valami custom blower fanos hűtőre cserélném. Láttam már olyat de sajnos nem emlékszem hol.
szerintem simán menni fog rajta. a Mac-nek meg a bootloader-nek az UEFI a fontos és a chipset, na meg a támogatott iGPU, esetedben HD 4600 az támogatott.
A config.plist-ben kell a megfelelő ig-platform-id, vagy a megfelelő Device-properties-inject az iGPU működéséhez, nyílván whatevergreen is. [link] a config.plist-et ez alapján állítanám be, majd szerintem az iGPU (DeviceProperties) részével kell majd megszenvedni és próbálgatni a különböző id-kat.
8 GB az elég neki, nekem jelenleg 4 GB van a notimban mert meghalt a +4 GB stick, így is megy de azért már nem tudok olyan sokmindent egyszerre megnyitni. -
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34673 üzenetére
vagy bekapcsolni a WifiSync-et Finder vagy iTunes-ban és problem solved
r3dsnake: nekem dokumentumaim vannak iCloud felhőben,nagyon hasznos valóban viszont nagyobb fájloknál (pl pont a telefonos adataim) nem tudom ezt használni mert 200 kb feltöltésem van és 700 kb le amivel egy kicsit lenne sok idő. 😅úgyhogy nekem a WifiSync tökéletesen megoldja a problémám. 😁 -
-
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #34659 üzenetére
[BackgroundMusic] szerintem ez az
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34500 üzenetére
erre visszatérve, OC-ra váltás után nekem is előjött pontosan ugyan ez a probléma. Különösen akkor jött elő amikor AD volt az adott videón és az adblock miatt nem tudta betölteni, de néha adblock nélkül is meghalt, szintén az AD miatt, ha olyan videót indítottam amin nem volt ad az simán bejött.
Sőt néha a WindowServer is crashelt pont emiatt és kijelentkeztetett a Mac, be kellett újra jelentkeznem, néha alvás után is crashelt ha a háttérben yt videó volt megnyitva.
Nos én először szoftveres/Safari bugra gyanakodtam viszont a config.plist-el volt gondom, ki kellett szednem belőle néhány dolgot, nevezetesen:
- boot-argok közül: agdpmod=vit9696 (bár ez szerintem nem változtat semmin, de úgy tűnik nem kell ezért nem teszem vissza)
- DeviceProperties/PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0) -> force-online, framebuffer-unifiedmem, enable-hdmi-dividers-fix, enable-hdmi20 -> kivéveEzek után minden jól működik, nem volt bug Safarin adblockal és anélkül sem.
-
kushwavez
senior tag
Az új OpenCore commitokkal már fel lehet telepíteni a Big Sur bétát sima USB installerrel is, nem kell a vm-el szórakozni.
Viszont én majd szépen várom a release-t, elég sok visual bug van benne, a notin a hang és a wifi nem ment, és mivel elég sok kext nincs frissítve így némelyik KP-t okoz (nálam SMCBatteryManager, BrcmFixup) (nem blame, szerintem természetes egy 1. dev bétán), gépen meg nincs kedvem vele annyit szórakozni, HDD-ről elég lassan tölt be, a main SSD-re pedig nem fogom rárakni.
A Catával sem volt annyi bajom nekem legalábbis, bár az iCloud az valami szörnyű már évek óta. Vagy nem akar bejelentkezni, vagy bejelentkezik de akkor nem szinkronizál (Keychain például jelenleg sem akar aktiválódni)...pedig 1 elég fontos dolog amiért használom.@RaZroX: A Gépháztól én is agyrákot kapok, egyszerűen megszokhatatlan számomra, mindig a sima régi Vezérlőpultot szoktam használni. Igazából még a Linuxot is adnám, de valamiért nem látja a notimban az NVMe SSD-m egyik Linux sem és nem tudom rá feltenni, így marad a Win10. Pedig van sok jó Linux distro (Manjaro-t, vagy ElementaryOS-t szerettem volna ferakni, de hát..
) Ha működne a dGPU a notimban macOS alatt akkor meg nem is lenne más rendszerem.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34617 üzenetére
én mindenkinek azt ajánlom, hogy rakja fel a Win 10 Pro v1809-es verziót (hivatalosan le lehet tölteni), a driverek feltelepítése után azonnal állítsák le a frissiteseket (gpdedit, services), mert az én tapasztalatom szerint azok rontanak el mindent. biztonsági frissiteseket a Windows Defender elvégzi így is. Az egy elég stabil és jó verzió véleményem szerint, nem volt vele eddig problémám. Az újakkal viszont mindig volt valami.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34613 üzenetére
a touchpad sajnos némelyik notinal nagyon szépen produkál, néhol (mint nálam is pl) elég bugos es sok gesztus nem működik, csak alap multitouch dolgok mint görgetes, három ujjas click, két ujjas click. a drag & Drop az kifejezetten sz@r nálam, elegge idegesítő is tud lenni. Lehet, hogy meg lehetne ezt oldani a VoodoI2C-vel, elméletileg nativ gesztusokat is tolja, de egyszerűen nem sikerül összehozni, supportot meg nem igazan találok hozza. majd megpróbálok írni a devnek, hátha segít, igazából a notit majdnem csak tapipaddal használom szóval elég fontos nekem.
Itt van, hogy milyen. Elég sok vizuális bug van, de teljesen biztos vagyok abban, hogy ezeket kijavítják, illetve az alkalmazás fejlesztőinek is kell frissiteniuk az adott alkalmazásokat. De egy overall a System elég stabil es elég gyors meg egy HDD-rol is. Viszont a main SSD-re nem tervezem feltenni addig amíg a first release ki nem jon.
Meg ugye ez dev beta 1, sok dolgot nem varok el tőle. Oda is tolja a Feedback Assistant.app-ot, hogy segítsük a fejlesztést, szerintem elég jo dolog ez.Úgy tűnik megint kell egy EFICheckDisable.kext, vagy valami ilyesmi, mert ellenőrizgeti az EFI mappamat es nyilván ir, hogy nem megfelelő. Igazából nincs vele probléma, elküldeni nem küldi az apple-nek a dump-ot, mert megerdezi előtte es lehet választani, hogy elküldöm avagy sem, csak indítás után idegesito (nem mindegyik inditasnal érdekes)
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34606 üzenetére
Érdekes, nem igazán tudom mitől lehet, hogy egyszer megy egyszer nem, bár van tippem. Nekem a wifimmel (bcm94352z) volt olyan anno Sierra alatt, hogy "hideg" indítással működött, viszont újraindítva a gépet már nem működött, csakis akkor amikor sok idő elteltével "hidegen" indítottam. Gondolom a Fast Boot gyorsítótár akkor törlődik és azért, de nem nagyon értettem az egészet. High Sierra-ra frissítve már nem volt ilyen probléma.
Lehet összefüggésben van a RAM ellenőrzés problémával.
-
kushwavez
senior tag
fentebb említett #34584 hozzászólásomban leírt ICH10 SATA Clover Patchel szerintem rendben lenne, a régi Sandy Bridge genes gépemre is azzal sikerült, viszont ahogy látom GTX 960-at használ, High Sierra a maximum. Macerásnak nem volt annyira macerás összehozni, egyedül a videokártyával kellett szórakoznom sokat, mert High Sierra alatt csak patchekkel volt támogatott (R7 370) és nem akart működni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34597 üzenetére
Nekem teljesen normálisnak tűnik a log.
Azt meg, hogy miért ellenőrzi a RAM-ot egyszer, máskor meg miért nem, azt nem tudom.
Ujrainditaskor a lekapcsolas szepen megtortenik, de a kovetkezo indulasnal az Apple logo alatt nem indul el a betoltest jelzo csik.
Ez csak restart után van?
bootolj "-v" versbose boottal, és látni fogjuk hol akad el. -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34587 üzenetére
szerintem simán. a gyenge pont laptopoknál (újabb geneseknél) mindig a touchpad sajnos, meg a nem működő Intel Wifi kártya, de ugye azt lehet cserélni, illetve számolni kell vele, hogy lehet a kártyaolvasó sem fog működni, az ujjlenyomatolvasó az meg biztos. Még az Fn+Fényerő gombok szeretnek nem működni, de persze nem mindegyiknél, előre sajnos nem lehet nagyon tudni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34588 üzenetére
Restart: próbáld megkeresni mi lehet az ami megakadályozza az újraindítást a Konzol/system.log-ból.
Tapipad: Ha jól látom VoodoPS2Controller-t használ a géped, a Clover/Kexts/Other mappából vedd ki azt és tedd be a Library/Extensions mappába, majd csinálj egy kext gyorsítótár újraépítést:
sudo kextcache -i /
majd restartHanghoz töltsd le a legfrissebb AppleALC.kext-et és cseréld ki a Clover/kexts/Other-ben levőt az újra. Ugyanígy megy a többi kextnek a frissítése is. Ha még mindig nincs hang, akkor bootolj alcid=3 boot-argumentummal.
Clover-t csak akkor érdemes frissíteni ha bootbeli problémáid vannak, egyébként felesleges.
Backupot meg mindig érdemes készíteni a már működő EFI-ről esetleg egy FAT32 pendrive-ra és aztán arról be tudod a géped bootolni ha valami nem stimmel. -
kushwavez
senior tag
válasz
Reflax #34592 üzenetére
Verbose boottal indítsd, hogy lássuk minél akad el. Sajnos nem használtam VirtualBox-ot, szóval annyira nem tudok ezekben segíteni, valahol szerintem a settings-en belül van valami custom boot arg, vagy valami ehhez.
Az előző képeknél "Still waiting root device"-t írt, az azt jelenti nem látja a boot eszközt (vagy az Installer USB-t/ISO-t vagy a már feltelepített virtual hdd-t).Valamint kipróbálni, hogy barátnőm iphone-át át lehet e vele "verni" hogy mint ha MAC-be dugnám a telót.
Át lehet vele verni, érzékelni fogja a VM Mac a telefonod és kezelni is tudod vele. Viszont a régebbi verziójú Mac-ek (Mavericks, Yosemite, El Cap) lehet, hogy nem támogatják az iOS 13-at, így ezekkel lehet nem is fogod tudni kezelni, érdemes utána nézni, hogy ezek a régi verziók támogatják-e, a Sierra és High Sierra elég valószínű, hogy tudja kezelni még.
Szeretnék egy MAC-et kipróbálni, de nem a jelenlegi Windows mellé...
Esetleg egy külső SSD/HDD-re is fel tudod pakolni és tudsz vele próbálkozni, én külsőn szoktam a kérdéses géphez vinni a már kész feltelepített Mac-et, majd már csak a config.plist-el kell szórakozni, hogy bebootoljon. Így nem fog problémát okozni a Windows-nak.
Nem tudom melyik az egyszerűbb, ahogy látom a VM is elég szenvedős. -
kushwavez
senior tag
Hanghoz AppleALC.kext-et kell használnod, és alcid=17-es vagy alcid=3-as bootargot.
Energiagazdálkodáshoz config.plist-ben a PluginType-ot be kell kapcsolni (PluginType=1) és HWP-t is, meg tudod nézni iStat Menus-el esetleg, hogy a procid rendesen működik-e.
TouchPad-ra én SmartTouchpadDriver-t használok, de van a VoodoPS2Controller.kext (ami nekem csak basic nyomásokat érzékelt és nem volt gesture), meg a VoodoI2C.kext -> ez elég ígéretesnek tűnik, de nem sikerült összehoznom. Ha sikerült legyszi írd le hogyan, mert nagyon hiányzik.😅
Ha a procid energiagazdálkodása jó, akkor az alvás is jó lesz, illetve megfelelő SMBIOS kell a notihoz (neked MacBookPro14,2 lenne az ideális).
Illetve használd a Lilu, Whatevergreen kexteket is.config.plist-ed Tudod szerkeszteni Clover Configuratorral->
-
kushwavez
senior tag
válasz
Reflax #34583 üzenetére
Module 'CPUIDEarly' power on failed.
Failed to start the virtual machine.
Ebbol nekem az jon le, hogy nem tamogatott a virtualizacio a procin/tul regi.
Csak kivancsisagbol, miert szeretned a vm mac-et? En csak USB telepitore hasznaltam, masra nagyon nem jo, max a Vmware ESXi amit tervezek is majd osszehozni egy szervergepre. Iszonyat lassu es rossz elmenyt ad vissza, mert nincs hw acceleration semmiben sem. Sok esetben az Xcode sem mukodik jol. Irtad, hogy nincs UEFI-s geped, Sierrat, High Sierra-t, meg Mojave-t is fel lehet tenni Legacy BIOS Clover modban (meg az is lehet, hogy a Catalinat is, de en Mojave-ig hasznaltam az egyik Legacy BIOS-os gepemet aztan el lett adva (P61 chipset, 2. gen Intel). Ha van dGPU akkor igazabol jol is fog mukodni. ICH (chipset) patchek fognak kelleni csak a SATA mukodesehez. bar szokott szivas lenni ilyen regi konfiguraciokkal...hat, trial and error
Az AHCI SATA Patch:ICH patch
AppleAHCIPort
Find
40600200
Replace
00000000 -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34581 üzenetére
Nekem is tökéletes lenne egyébként ha nem akadna az a rohadék hang mikrofon használata közben. Elég idegesítő tud lenni, de már így is érett a cserére szegény fülesem, megpróbálok jót választani. Az asztalira mondjuk egy external DAC nem lenne rossz, biztos megoldaná a problémám, laptopon viszont ez nem lenne kellemes.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34575 üzenetére
asztalin igen.
, azért írok néha ékezettel és anélkül is egyszerre, mert néha kijavítja a szavakat az automata javítás ékezetesre, néha meg nem.
szerintem nem lesz gond a 3. genes intelekkel, viszont az iGPU-hoz kext rollback kell majd, már ha itt működik az ilyen (pl. Sandy Bridge 2. gen grafika Catalina-n High Sierra kext rollback-el működik csak) -
kushwavez
senior tag
OpenCore. A Clover elakad a "++++++++..."jeleknel es nem megy tovább. A dev-nek frissítenie kell hozza.
Érdekes amúgy, hogy ezzel a "Big Sur" OC efi-vel tok normálisan bebootol es probléma nélkül tudom használni ezt e beta OS-t, de ugyanezzel az EFI-vel nem működik a Catalina. Vagyis bebootol, de az asztalra erve szinte rogton újraindul a gep (nincs kp log). Szóval most úgy van, hogy a Big Sur drive EFI-jen van az OC efi, a main Catalina EFI-jen pedig a mukodo Clover, azt a boot gombbal meg kiválasztom melyik meghajtót akarom elindítani (automatikusra állítottam a main meghajtót).
-
kushwavez
senior tag
Na, hat vegul ez is sikerült. Úgy nez ki, hogy a VirtualSMC nem tetszett neki es amiatt akadt meg folyton. FakeSMC-re cserelve egyből elindult a Big Sur. Wifi működik oob, hang is van, bluetooth-oak kulon kext kell, grafika Whatevergreennel megy, de lehet az sem kell hozza, majd megnézem. A Safari tényleg elég ígéretes es gyors.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34564 üzenetére
A Clover-re azt mondják, hogy nagyon outdated és az OpenCore-ban van a jövő (ami szerintem butaság). Máshogy működik a kext injektálás (ezért működik a Big Sur OpenCore-on míg Clover-en nem), más/átdolgozott patcheket használ az OpenCore. De olyan iszonyatosan nagy különbség nincsen. Nos, több ideig én is ki szeretném próbálni, mert az asztalin is és a notimon is problémám van az USB mikrofonommal, egy idő után fogja magát és elkezd recsegni/akadni mindkettő rendszeren. Már mindent kipróbáltam rá de semmi sem segített, ezen a szinten én már a bootlovder-re gyanakodok. külső DAC-on gondolkoztam de nekem annyit nem ér meg. Úgyhogy elkezdek szórakozni az OpenCore-al és ha azzal nem lesz ilyen baja, akkor maradok vele és sajna bye-bye Clover, boldog több év volt
De már értem miért ment el a kedvem tőle, anno sem szeretett elindulni az asztalin, most sincs halvány gőzöm se, hogy mi miatt nem akarja az igazságot, és szerintem akkor is csak hagytam az egészet. Talán írok valami fórumra ezzel.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34557 üzenetére
Jo, hat en feladtam az OpenCore-t. Notimon fut, de az asztalin nem, "Couldn't allocate class Apple(valami)controller. Nem csak a Big Sur-t nem tudom vele bebootolni, de a sima Catalina-t sem. Egyebkent fel van telepitve a HDD-re, a kext inject is mukodik, csak nem vagom mi van elcseszve a config.plist-ben. A 3.5" HDD-t meg nincs kedvem kivenni es atkotni notira, hogy megnezzem. probably mukodne, de nekem ennyit nem er meg az egesz. majd ha kijon egy uj Clover akkor kiprobalom ismet. addig el lesz maganak a Big Sur a HDD-n. Semmi error-t es kernel panicot nem kapok, egyszeruen megall es kesz. Akkor volt ilyen amikor a Lilu nem toltotte be magat, de ebben az esetben szerintem ilyen problema nincs. Meg egy valami eszembe jutott igy hirtelen iras kozben, OpenCore-ba meg a kextek sorrendje is szamit a config.plist-ben, lehet ez itt a problema.
EDIT: nem, nem az volt a problema. nem tudom mi. "Couldn't alloc class "AppleIntelPchSeriesAHCI" azt kesz.Igen, szerintem veglegesek. Nekem is fura volt, de igazabol nekem ugy alle cuzammen bejon
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34550 üzenetére
jelenleg nekem is úgy van, hogy létre tudjak hozni egy előretelepített dmg-t, nem lesz túl jó tapasztalatod vele mert VM-ben iiiiiiilyeeeeen lassssúúúúúú lesz minden. kezdtem nagyon elveszíteni a türelmem közben..
Ugye nincs grafika ami miatt akad az egész OS, meg úgy alapból minden nagyon lassú. Ma odáig jutottam, hogy visszaállítottam az előre elkészített Big Sur képfájlt az egyik HDD-re, holnap az OC-t igazítom hozzá.
A telepítő USB-t magát nem lehet bebootolni, vagy ha sikerül is nem lehet vele feltelepíteni az OS-t. -
kushwavez
senior tag
válasz
bazccka #34548 üzenetére
Az van jelenleg is, a Big Sur bétához kéne, ahhoz sajna a Clover nem jó. De azért köszi.
Közben csináltam egy OC konfigot a notimra, be is bootol (Catalina-ra először) viszont nincs sleep és a Kijelző beállításaiban külső monitornak érzékeli a laptop monitort. Át kell nyálaznom az egész OpenCore-t, még túl új nekem...viszont egyáltalán nincs kedvem vele ennyit szórakozni, remélem frissítik a Clover-t és majd tudom azt használni -
kushwavez
senior tag
nincs valakinek egy kesz Z170 chipsetes Skylake OpenCore EFI-je? semmi kedvem nincs megint nekiallni bekonfigni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34538 üzenetére
elméletileg ha már fel lesz frissítve a Clover és a kextek mennie kell majd upgrade-ként is, csakúgy mint real Mac-en. Nem tervezek tiszta telepítést, elég sok dolgom van amit nincs kedvem újra leszedni/bekonfigolni.
Sierra óta App Store-ból frissítettem. Ha friss az update akkor várni szoktam vele pár hetet, hogy a fontos kexteket frissítsék hozzá (pl. Whatevergreen-t kellett notin 10.15.5-re a HD 530-hoz, nélküle nem bootolt, jelen esetben a Clover-nek kell frissítenie úgy néz ki)
Egyébként nem értem, hogy a devek miért nem az új béta macOS verziókhoz igazítják a kexteket. elég valószínű, hogyha bétán működik akkor a release verzióban is fog. De mindig ha kijön egy új verzió pl macOS 10.15.5 akkor várni kell rá fél-1 hetet, hogy a kext működjön, mert utólag csinálják hozzá. itt mondjuk érthető nyílván macOS 11.0-n, hisz ez az első béta és még csak most jött ki. de általában nem "dolgoznak" előre. hehe. de fura így leírni, hogy macOS 11.0végleg vége az X korszaknak.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34536 üzenetére
igazabol nem is a chipset itt a problema, hanem az iGPU. De ha van dGPU akkor nincs problema. Meg meg az is lehet, hogy megoldjak ugy mint most Catalina-n a Sandy Bridge iGPU-t kext rollback-el. De ugy hallottam eleg sok valtoztatast csinaltak a kexteken belul is, es mashogy mukodnek mar. De ezt eleg regen hallottam, majd ha sikerul feltolni jobban korbenezek.
Hetvegen jobban utananezek, hogy mi ez a random restart, egyelore meg magat a logot sem talalom (mar ha van early boot-rol). -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34531 üzenetére
hát, szerintem még elég sok ideje van hátra. ott vannak a jelenlegi Mac gépek Intel procikkal, azoknál a supportot 1000%, hogy nem fogják droppolni. Gyártani lehet nem fognak újabb Inteles Mac-et gyártani, de a régebbi Inteles prociknak ott lesz a támogatás. Gondolj bele, hogy még az Ivy Bridge gen-nek is van supportja Catalina-n ami azért már elég idős. Most Big Sur ahogy látom droppolta az Ivy-t, Haswell maradt. így fog menni tovább egészen az utolsó Intel genig, úgyhogy elég sok idő van még mire kivégzik az egész állományt.
Csináltam neki egy kis partíciót, majd szórakozgatok a telepítésével meg nyomonkövetem a deveket, azt amikor frissítik a kexteket meg a Clover-t tolom rá pendrive-ra aztán lássuk.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34527 üzenetére
az Installer USB az kész, de sajna bebootolni eddig nem sikerült. resi a preboot után rögtön. megvárom a public bétát, szerintem azzal könnyebb lesz majd, meg valószínűleg a Clover-nek is hozzá kell frissülnie. Lehet OpenCore-al működhet, de elég időigényes azt beállítani így nekem nincs is kedvem vele vesződni.
egy log mondjuk jól jönne, de nem találok róla sehol. -
kushwavez
senior tag
nem megy rá semmi, ne aggódj. egyébként jó választás, valami ilyesmit vettem én is, ilyen AIO kártyát, betettem és már ment is natívan macOS-en. Az enyém BCM94360CS2 volt, ez úgylátom BCM95360CD, ha most vennék egyet akkor ilyen lenne.
Bár össze-vissza van írva itt is minden (mint mindenhol alin), valahol BT4.1-et ír, valahol meg BT4.0-t. akkor most melyik? egyszerűbb rákeresni guglin az adott chipsetre és megnézni mi van benne lol -
kushwavez
senior tag
válasz
perfegor17 #34513 üzenetére
majd írd meg, hogy működik-e. Az oldalon nincs OOB-nek jelölve, és High Sierra-ig van jelölve a működése. Elvileg kell hozzá valami patch, meg a High Sierra-s net kext Catalina-n.
edit: akksihoz, ha ACPIBatteryManager-t ahsználsz akkor azt tedd be a Libary/Extensions-ba és rebuildeld a kext gyorsítótárat
sudo kextcache -i /
-
kushwavez
senior tag
válasz
perfegor17 #34508 üzenetére
https://osxlatitude.com/forums/topic/11138-inventory-of-supportedunsupported-wireless-cards-2-sierra-catalina/ ezen az oldalon megtalálod a supported wifi kártyákat notikhoz
a Broadcom kártyák az ajánlottak, ezen belül a BCM94360 féle Mini-PCI-ből, M.2-ből BCM943602. Esetleg még ott van a BCM94352Z is, de ahhoz pár kext szükséges (BrcmPatchRAM3, BrcmFirmwareData, FakePCIID_Broadcom_WiFi, FakePCIID, AirportFixup)
(Az AirportFixup szerintem a többihez is kell, de egyénként OOB mennek). Ezekkel működnek az AirDrop, Handoff funkciók is, én BCM94352Z-t használok, igazából nincs vele különösebb problémám, de néha szeret várakoztatni csatlakozásnál az Airdopnál.Akksi-ra ACPIBatteryManager.kext segíthet, vagy próbáld ki a VirtualSMC-t (FakeSMC helyett) és használd az SMCBatteryManager.kext-et
-
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #34494 üzenetére
Ha nem használod a whatevergreent akkor sem jó?
nekem pl a HD 4000-hez meg most a HD 530-hoz nem kell whatevergreen, csak egy ig-platform-id és natívan ment.
ha úgy sem, akkor próbálj meg beállítani neki valami ig-platform-id-t Clover-ben esetleg többet is, hátha lesz valami tuti kombináció -
kushwavez
senior tag
válasz
eladohardver #34488 üzenetére
nem nagyon értem, de ha a 0 és az í helyzetével van probléma akkor próbáld ki a hungarianpro-t, tedd be a
Library/Keyboard Layouts/
mappába a HungarianPro.bundle fájlt, tolj egy resit és ott lesznek a Billentyűzet beállítások -> Beviteli forrás -> Egyebeknél a PC-s magyar kiosztások. -
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34481 üzenetére
Biztos, hogy az IntelMausiEthernet.kext kell a Te notidhoz? Ellenőrizd az ethernet kártya teljes nevét és típusát (HwInfo64), hogy biztosan ez kell-e hozzá. Van még egy kext az Intel kártyákhoz: SmallTreeIntel. Ha a telepítőben vagy nyiss meg egy Terminal-t és pingeld meg a google-t, hogy lásd van-e élő netkapcsolat. Bár én mindig wifiről csináltam, de nem hiszem, hogy a telepítő nem támogatja a kábelt.
Nem értem, hogy a VoodoPS2Controllerrel miért nem működik a trackpad és bill. Szerintem a laptopod PS/2-n alapuló trackpadet és billzetet használ.
Minden kext-ből szedd le és tedd be a legfrissebbet, hátha az segít, vagy próbáld az ELAN, FocalTech and Synaptics (Smart Touchpad) Driver (Mac OS X) drivert, vagy a VoodoI2C-tIlletve Töröld az SMC*.kext-eket, mivel FakeSMC-t használsz és azok pedig a VirtualSMC.kext-hez vannak (amit nem használsz, nincs bent a VirtualSMC.kext). Ez okozhat random megakadást boot közben. Vagy VirtualSMC-t használj, vagy FakeSMC-t, de kettőt együtt ne.
-
kushwavez
senior tag
válasz
c64fanhun #34475 üzenetére
DELL LATITUDE E7450 - CLOVER UEFI ONLY -> Guide róla
Ha a wifi kártyád Intel akkor az nem fog működni macOS alatt, cserélni kell.
Itt egy lista a támogatott kártyákról: Inventory of supported/unsupported wireless cards
A dual-boot viszonylag egyszerű, ha 2 külön drive van akkor egyikre Win, másikra Clover-es macOS és bootnál a boot key-el kiválasztod melyik induljon először, vagy felrakod a Windows-os meghajtóra is a Clover-t és akkor az bootolja majd mindkettőt.Egy meghajtóra először rakd fel a mac-et és csinálj egy partíciót a Win-nek, majd utána rakd fel a Win-t is, végül jön a Clover másolása az EFI-re , majd EasyUEFI-vel vagy cmd-ből be lehet állítani, hogy az induljon először.
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
ReSeTer #34455 üzenetére
Ellenőrizd a kext-eket az EFI/CLOVER/kexts/Other (már ha Clover-rel hoztad létre a telepítőt) mappában. Elengedhetetlen a FakeSMC.kext, Lilu és a Whatevergreen.kext. Nethez tudni kéne milyen ethernet-ed van, leggyakoribb a Realtek, ahhoz általában a Realtek8111.kext kell, Intel-hez IntelMausiEthernet.
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34429 üzenetére
ja mondjuk nálam is szokott cseszekedni a qBittorrent, de még a Transmission is. μTorrent-et viszont nem vagyok hajlandó használni a 40 reklám miatt amit a pofámba tol. meg amióta routerre rátettem egy 1 TB-s vinyót amit megosztottam SMB-n és mellé egy transmission server-t azóta nincs semmi problémám hála égnek.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34427 üzenetére
Ha a másik meghajtóról másolsz nagy fájlokat a vinyora akkor is beakad? Nekem volt egy 2.5” vinyóm ami szinte zsír új volt és hiába írta ki, hogy 100/100 kondicio, éreztem hogy hal meg. ugyan az volt mint nálad, évekig gondolkozott, beakadt masolasnal és egyéb terhelő dolgoknál és lefagyott konkrétan az egész rendszer. miután pár nap vagy talán egy héttel később megnéztem már 1/100 volt és addigra már teljesen meghalt. az exFAT-tel biztos nincs baja, nekem 4 vinyom is abba van hogy tudja használni a Win is és a Mac is.
-
kushwavez
senior tag
válasz
petya220 #34422 üzenetére
Sajnos a tapipad Mac alatt nagyon rossz, nem sok mindent lehet tenni ellene. Én a SmartTouchPad kextet használom, ez sem a legjobb de legalább tudok vele görgetni, kisebb multi-touch műveletek is működnek. Beállítani a kexten belüli Info.plist-el lehetséges.
Illetve még van a VoodoI2C ami elvileg natívabb és jobb élményt kínál, viszont én sehogy sem tudtam működésre bírni, csak lenyomva érzékelte a kattintást és nem volt se multi-touch se görgetés. -
kushwavez
senior tag
válasz
r3dsnake #34401 üzenetére
szerintem jó megoldás erre, hogy létrehozol a jelenleg is futó config.plist-ről egy másolatot, aminek a neve mondjuk config_win.plist, és ebben módosítod a DefaultVolume sort a Windows-ra, majd egy egyszerű Shell script-tel Mac alól átíratod a config.plist-et config_mac.plist-re, a config_win.plist-et pedig sima config.plist-re majd "reboot".
Windows alól ugyanígy egy Batch vagy PowerShell script-el csak a neveket megcserélve.
Leírva talán soknak és bonyolultnak tűnik, de megcsinálva pár sor az egész.
Egyszerűbb módszert nem nagyon tudok.
Mac alatt reboot_win.sh:sudo mkdir /Volumes/EFI
sudo mount -t msdos /dev/disk0s3 /Volumes/EFI
mv /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/config.plist /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/config_mac.plist
mv /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/config_win.plist /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/config.plist
diskutil unmount /Volumes/EFI
sudo rebootWin alatt PowerShell-ből szerintem egyszerűbb, de meg lehet csinálni Batch-ből is:
reboot_mac.ps1:param([switch]$Elevated)
function Check-Admin {
$currentUser = New-Object Security.Principal.WindowsPrincipal $([Security.Principal.WindowsIdentity]::GetCurrent())
$currentUser.IsInRole([Security.Principal.WindowsBuiltinRole]::Administrator)
}
if ((Check-Admin) -eq $false) {
if ($elevated)
{
# could not elevate, quit
}
else {
Start-Process powershell.exe -Verb RunAs -ArgumentList ('-noprofile -noexit -file "{0}" -elevated' -f ($myinvocation.MyCommand.Definition))
}
exit
}
mountvol b: /s
mv "B:\EFI\CLOVER\config.plist" "B:\EFI\CLOVER\config_win.plist"
mv "B:\EFI\CLOVER\config_mac.plist" "B:\EFI\CLOVER\config.plist"
mountvol b: /d
shutdown /r -t 1
megj.: a mountvol előtti rész az arra kell, hogy automatikusan admin módba indítsa a script-et, anélkül nem megy. ha az UAC be van kapcsolva akkor előjön egy prompt ami engedélyt kér rá.
Illetve ahhoz, hogy a script-et tudd futtatni egy megnyitott Shell ablakból (.\reboot_mac.ps1 paranccsal) engedélyezni kell a script-ek futtatását Windows alól, mert alapból tiltva vannak.
Ezt ezzel a paranccsal tudod megtenni:Set-ExecutionPolicy -ExecutionPolicy Unrestricted
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34405 üzenetére
Igen, Mac alatt Carbon Copy Cloner-rel, Windows alól AOMEI Backupper-rel lehet.
Illetve Mac alatt ki lehet próbálni a sima Disk Utility-t is, kiválasztod az egész meghajtót és csinálsz róla egy DMG képfájlt majd az adott meghajtóra visszaállítod ugyanúgy Disk Utility-ből.
-
kushwavez
senior tag
nincs, nem működik úgyhogy én hibám: Mojave-n még jó volt, de Catán az RX karin az összes rajta levő monitort kikapcsolja és nem tudom visszakapcsolni csak reset-tel. Notin kikapcsolja, de fekete kép lesz az internal monitoron, monitor kábel ki-be, utána jó és az external monitor is ki van kapcsolva, de érdekes módon valamikor jó, valamikor meg bekapcsolt fekete kép fogad úgy ahogy írtad.
Próbáltam switchresx-et is, teljesen ugyan az a helyzet. -
kushwavez
senior tag
válasz
Lincoln76 #34387 üzenetére
https://github.com/Eun/DisableMonitor
ez talán működhet -
kushwavez
senior tag
Annyira nem vagyok híve a niresh és társai féle tákolt telepítőknek. fogalma sincs az embernek mit csinál a telepítő és mókolva vannak az S/L/E mappák is amihez én semmi esetben sem nyúlnék, frissítésnél ha valami nem működik sokkal nehezebb debugolni.
A clean procedure amit leírtam csak olvasva tűnik soknak (meg ha lassú a net akkor), de basically csak létre kell hozni egy Apple-től letöltött telepítőt és a mojave clover-t frssíteni & kicsit módosítani a catához, majd arról bebootolni. A kártyához hála égnek semmi különös mókolás nem kell, csak egy bootflag amit írtál és whatevergreen, majd boom
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #34366 üzenetére
Ha hackli akkor szerintem nem érdemes a bootcamp-el szórakozni. Én is próbáltam párszor, ugyanabba a hibába futottam bele mint te, nem tudom miért nem képes létrehozni a telepítőt. Egyszerűbb Disk Utility-ben hozzáadni a Mac partíció mellé egy Win partíciót és arra rátelepíteni. Telepítőt VM alatt rufus-sal létre lehet hozni, vagy balenaEtcher-rel (bár nem próbáltam ezt)
-
kushwavez
senior tag
válasz
Lincoln76 #34359 üzenetére
Ha van macOS-ed (Mojave) akkor onnan is létre lehet hozni a legfrissebb telepítőt gibMacOS segítségével. Menete:
Clone or Download-al letöltés (Download ZIP)
Navigálj a gibMacOS mappába:
Nyisd meg a gibMacOS.command fájlt, töltsd le vele a legfrissebb macOS telepítőt (a fájlok a macOS Downloads/publicrelease/*/ mappán belül találhatóak).
Miután letöltötte indítsd el a BuildmacOSInstallApp.command fájlt, ezzel elkészítni neked a TELJES (nem internet Recovery) telepítő .app-ot (ha jól emlékszem kérni fogja a BaseSystem.dmg elérési útját, csak húzd be a Terminal ablakába amikor ezt kéri), azon belül pedig az apple által leírt módszerrel létre lehet hozni a Catalina Installer USB-t a "createinstallmedia" segítségével:
Rendszerindító telepítő létrehozása macOS rendszerhez
megj.: azért szükséges a legfrissebbet használni, mert az RX 5600 XT támogatása a 10.15.0 verzión még nincs, emiatt nem fog rajta működni. Ha mindenképpen a régi 10.15.0-s telepítőt akarjuk használni akkor az Intel grafikáról kell bebootolni, updatelni a rendszert min. 10.15.1-re, majd utána az RX-ről bootolni.Ha kész a telepítő a következő lépés a Clover bootloader-ed beállítása. Ha Mojave-ra már be lett konfigurálva akkor a következő a fent leírt EC rename patchek egyikének alkalmazása a config.plist-be, vagy az SSDT-EC.aml betétele az EFI/ACPI/patched mappába, ez elengedhetetlen. Clover/kexts/Other mappában levő Kext-ek frissítése a legújabb verziókra (google-ban megtalálni mindegyiknek a git-jét), Az RX kártyához kellhet a Whatevergreen.kext, illetve érdemes magát a Clover-t is frissíteni a saját git-jéről: https://github.com/CloverHackyColor/CloverBootloader/releases
lehet a telepítővel is telepíteni, de ha a Mojave-s Clover-t akarjuk firssíteni akkor a CloverV2-5115.zip-et érdemes letölteni, ebből a CLOVERX64.efi-t másoljuk be a Clover-ünk mappájába (felülírva a régit).Miután ezekkel megvagyunk booarguments-hez írjuk: "agdpmod=pikera" bootflag-et (RX kártyákon kiküszöböli a fekete képernyő problémát) a config.plist-be.
Esetleg még -v és debug=0x100 bootflageket is használhatjuk, hogy ha elakad a telepítő mutassa hol akad el.A kész Clover mappát helyezzük rá a pendrive EFI mappájába.
Miután úgy fest minden kész bootolj el a telepítővel és nézd meg mi a helyzet
ÉS persze mindenekelőtt ne felejtsünk el backup-ot készíteni a már működő Clover-ről, ha valami elromlik akkor vissza tudjuk állítani.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34352 üzenetére
AppleALC.kext Clover/kexts/Other-be, config.plist-be Devices/Audio/Inject=11 (vagy 1)
2. Ez valószínűleg maga az app hibája, nekem is sokszor volt ez a problémám vele, egyszerűen megakadályozta a gép leállását is és csak kényszerített bezárással lépett ki.Be vagy jelentkezve az iCloud-ba? Ha igen, akkor biztos, hogy csak egy serial-od van, mert minden változtatásnál kérné az appleid jelszavadat és az ellenőrző kódot ha megváltozna. Meg nagyon nem is tud változni mivel ez a config.plist-ben található, kétlem, hogy bármi randomizálná minden indításkor. De ellenőrizd a config.plist-et, hogy megfelelő-e az SMBIOS és minden rész ki van-e töltve (Serial Number, SMUUID, Board Serial Number, Board-ID, stb.)
Egyébként milyen DAC-ot használsz? Szeretnék beszerezni egyet, de még nem kezdtem el nagyon nézegetni utána.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Lincoln76 #34347 üzenetére
Ezt a Rename patchet a config.plist-edbe kell tenni, enélkül nem fog elindulni a Catalina.
Clover Configurator-ral is bele lehet tenni az alábbi képen látható módon (+ gombbal sarokban hozzáadja az üres mezőt, 2x rákattintva szerkeszthető)Vagy lehet egyszerű kodszerkesztovel (pl. TextMate, Notepad++) is hozzáadni az "ACPI/DSDT/Patches" szekcióba, ebben az esetben a képen lathato módon kell kinéznie. A Find, Replace az base64 formátumban van, tehát a fentebb leirt Patchek-et HEX-rol base64-re kell alakítani (online konverter 1 clickel megcsinálja) majd betenni őket a <data> </data> tag-ek köze.
Miután megvan, működnie kellene.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Lincoln76 #34344 üzenetére
hiányoznak az EC rename patch-ek (config.plist/ACPI/DSDT/Patches):
Hexadecimális formátumban
Comment: change EC0 to EC (asztali gépeken ez a leggyakoribb)
Find: 4543305f
Replace: 45435f5fHa az előző nem működik, alábbi kettő közül valamelyik lehet még:
Comment: change H_EC to EC
Find: 485f4543
Replace: 45435f5fComment: change ECDV to EC
Find: 45434456
Replace: 45435f5fHa simán valami texteditorral nyitod meg a config.plist-et így néz ki a dolog (a Find & Replace base64 formátumú, tehát HEX to base64 (online) converterrel át kell alakítani a hexadecimálisról), de lehet Clover Configurator-ral, Xcode-al is:
<dict>
<key>Comment</key>
<string>change EC0 to EC</string>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>Find</key>
<data>RUMwXw==</data>
<key>Replace</key>
<data>RUNfXw==</data>
</dict> -
kushwavez
senior tag
jah így igaz. Nekem az ASUS Dual-EVO RX 5700 eléggé meleg volt, 86 fokra is felkúszott 100% használat közben, a gyári ventibeállításokkal egyáltalán nem hűtötte vissza. egy kis fancurve tweakeléssel viszont letolta szépen 75-78 fokra és még csak nem is hangos. Bár az AMD karik alapból melegebbek, elég rémisztőnek tűnik a 80 fok, de nincs vele gondja a kártyának. 90-100 foknál kell aggódni a throttling miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Notebook hibák
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Programozás topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nincs kill switch az NVIDIA chipekben
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- TCL LCD és LED TV-k
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB Zalman N5 Chieftec 700W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3045, 96% Akkumulátor
- Zebra ZP505 EPL hőpapíros címkenyomtató
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Wimius W2 okosprojektor / Számla + Garancia / 30 000 Ft
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest