-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aureal
őstag
válasz
zizidor #14627 üzenetére
Sajnos már a leírásban szereplő
sudo cp -r rt3290sta-2.6.0.0/ /usr/src/
sor sem működött, mert nem talált ilyen könyvtárt v. fájlt ez a másolási parancs. Gondoltam az útvonal szar, mert a forrás könyvtárra ráakadtam és fájlkezelő szinten admin joggal megnyitva, behúztam a usr/src alá azrt3290sta-2.6.0.0
foldert. De ezek után ez jött vissza konzolban asudo dkms install -m rt3290sta -v 2.6.0.0 --force
parancsra:Creating symlink /var/lib/dkms/rt3290sta/2.6.0.0/source -> /usr/src/rt3290sta-2.6.0.0
Kernel preparation unnecessary for this kernel. Skipping...
Building module:
cleaning build area...
make -j2 KERNELRELEASE=5.15.0-76-generic -C src/ LINUX_SRC=/lib/modules/5.15.0-76-generic/build...(bad exit status: 2)
Error! Bad return status for module build on kernel: 5.15.0-76-generic (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/rt3290sta/2.6.0.0/build/make.log for more information.
-
-
Aureal
őstag
Én most ismerősöm régebbi HP laptopjára dobtam fel a Mint Victoria Matet win7 helyett.
Az a gond, hogy a net (wifi) hol megy vele, hol nem. Pl. firefoxot elindítva bejön a kért oldal, ha kilépünk a böngből vagy új oldalt akarunk benne nyitni (akár pl. youtube), egy időnyi semmittevés után kiírja, hogy nem lehet csatlakozni a kiszolgálóhoz. Felraktam a Chromeot, ott is ez van és újraindítás nélkül semmit sem hajlandó betölteni egyik böngi sem. Sőt a frissítéskezelő futásakor sem mennek letöltések. 10 esetből 1x pedig semmi gond, ugrik a webre mint a szöcske reboot nélkül is.
Ez miért van vajon?Vmi hibás háttér folyamatok cseszik el a net elérést, ami újraindítással inicializálódna? Láttatok már ilyen hibát?
+1
Van a Teamviewerhez hasonló “távbarkácsoló” progi linuxra amit ajánlanátok? -
Aureal
őstag
Bocs, én azt szoktam meg, hogy 5-10 mp-ig a rendszer felajánl vmi grub szerű menüt és ha nem nyomok meg semmit, utána az alapértelmezett rendszerrel indul, de tulkép felkínálja a választás lehetőségét automatikusan. Én ilyet szeretnék ide is.
Szerintem amiről írsz, az manuálisan kikényszerítése a választásnak. (Nem én fogom használni a gépet, idősebb ember…) -
Aureal
őstag
Üdv!
W10 mellé tettem fel mintet és mikor kérdezte, hogy talált egy win particiót és win boot loadert aztán mi legyen vele, ott a 3 opció közül a legelsőt választottam (asszem, hogy telepítse a win mellé normál mód), s innentől reboot folytán csak a w10 indul el, nincs választható boot menü.
Javítható ez vhogy? Vagy indítsam újra el a mint telepítőt pendriveról ehhez? -
Aureal
őstag
-
Aureal
őstag
Én nem tudtam, hogy a virtualbox ezzel esetleg nem működhet, de korábban ahogy írtam, volt vele dolgom (XP) és ott rendesen látszottak a rendszer meghajtók is.
Az a pótkérdésem azért vhogy elsikkadt a gondolataid között, hogy linux install olymód indítható-e iso fájlként (tehát boot cd és usb nélkül) háttértárról, mert ha a windowsra van ilyen (fentebb linkelt) eljárás, a linuxra pláne hogy kellene létezzen. Csak hogy mást is említsek, hálózatilag, lemezképből való tömeges installáció… -
Aureal
őstag
Ide tudnék neked visszautalni mit szeretnék pontosan: #14461
("W7 mellé új partícióra tenném a Mint Victoriát.
Szeretném úgy megoldani, hogy kipróbálhassam hogyan lehet letöltött iso képfájlból W7 alatt elindítani és föltenni.")De feljebb már belinkeltem hozzá a videót az előbb, amit sok keresgélés után megtaláltam.
-
Aureal
őstag
válasz
zizidor #14471 üzenetére
Pont azért kéne kipróbálni, mikor nincs ilyen kéznél.
De asszem megtaláltam: [link: How to Install any Linux(Mint) Directly from ISO image Dual boot Windows 7] -
-
Aureal
őstag
válasz
HummeRC #14465 üzenetére
Nem tudom, de a V.Boxot pár éve már próbáltam, mikor XP támogatott hardvert kellett megnéznem W7 alól vele és a virtual XP simán látta oda való driverrel a hardvert, pendriveot is stb.
Csak a beállításokra már nem emléxem mik voltak.Viszont akkor másképp kérdem:
Windowst is lehet úgy felrakni nem virtuálisan!, hogy ott az iso fájlt kibontom egy boot partícióra és a setup exe-vel indítható a telepítő.
Ilyen megoldás hogy nézne ki Linuxra ha van? -
Aureal
őstag
Sziasztok!
W7 mellé új partícióra tenném a Mint Victoriát.
Szeretném úgy megoldani, hogy kipróbálhassam hogyan lehet letöltött iso képfájlból W7 alatt elindítani és föltenni.
Ehhez az Oracle Virtual Box szoftverét gondoltam alkalmasnak.
A gondom az, hogy így csak mint virtuális gépre volna hajlandó települni. A Mint desktop felállásakor az install ikonnal indítom a telepítő varázslót és nem látszódnak a gép hardveres tárterületei, csak a virtual disk.
Ha a V.Boxot olyan konfigban indítom, hogy ne legyen virtuális lemez, akkor a telepítő belefut abba, hogy a multimedia kodekek nem települhetnek, mert nincs szabad hely nekik. Kihagyni nem lehet a lépést sajna.
Nem értem a V.Boxból hogy nem lát ki a gép tárterületeire a Mint???Tudtok segíteni?
-
Aureal
őstag
Ok, természetesen igazatok van mert más az alap koncepció. Alapvetően ja, baromság god módban uralni egy rendszert userként ez nem vitás.
Nekem idehoztak egy winyót amin ringyóz van meg mellette egy linux, azzal hogy radírozzak szabad helyet rajta úgy hogy a win megmaradjon. Ext3-at nem látta a win ugye, mondom akkor hopsza egy live disc és majd onnan okoskodunk. Aztán látom hogy van jócskán adat a linux alatt is de törölni, formázni nem engedte hozzáférési jog nélkül idegen rendszer dolgait, úgyhogy mindenképp root jog kellett, mert ez esetben a totál mindegy kategória azoknak az adatoknak, amit alap esetben persze jogosan védene a linux. Ez esetben nekem csak a megoldásra volt szükség mindenféle racionális elvek nélkül. -
Aureal
őstag
válasz
ubyegon2 #7790 üzenetére
Slackw.:
2004 januári Chip magazin "mentőöv" lemezmellékleten volt. Haverom adta azzal, hogy "öcsém ilyet még nem láttál! bebootolsz vele és driver telepítések nélkül felismeri a géped!" Akkor ez hihetetlen volt windows után hogy ilyet tud egy os és hogy cdről fut, nem kell felrakni a winyóra.
Oké, szép volt jó volt, csak nem tudtuk már akkor se mire használni. Kipróbáltuk, örom é bódottá. Szóval ettől miért is lettem volna még hardcore linux expert?
Lehet én ülök fordítva a lovon a fél emberiséggel még, de ha a gui-t nem kellett volna vmiért feltalálni, akkor nem is létezne.
Manapság senki nem akar már megjegyezhetetlen parancsokat gépelgetni (főleg elgépelni nem!) és igazából mindenki aki windowsos (lám a dos ott se dívik már) azért óckodik a linuxoktól, mert bármit akar az ember, még mindig rengeteg mindent gépelgetni kell. Erre meg vagy születik vki vagy nem. Aki igen, az meg elmegy programozónak úgy is, de a 99%-a usereknek inkább kattintgatni fog akár mi is lesz.
Na ezt csak úgy leírtam.
De kösz a helpet! -
Aureal
őstag
Köszi fiúk a segítséget!
Még annyit áruljatok el a sok varázsszó rövidítésekhez hogy ezek mik? Parancsok, alkalmazások és ami nincs alapból a Mint liveon azt hogy alkalmazzam?
(linuxon absz. kezdő vagyok csak pl. a win meg nem látja az ext3 partíciót és a linux jogosultságokat sem tudja hekkelni ahogy hallottam, szóval csak ezért gyötrődöm vele...) -
Aureal
őstag
Tehát parancssor nélkül ez nem megy?
Könyvtárakat filmekkel zenékkel stb egyenként így törölgetni, gépírónőt játszva... azt hittem ettől többre képes azért már a linux. Nekem az kéne mint windowson: rendszeradminisztrátori jogkörrel törölhessek kijelölt mappákat egy ablakos fájlkezelöben... -
Aureal
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy Mint live discről futtatva a linuxot, hogy lehet rootként bejelentkezni és mi ehhez a jelszó? Van ez vhol dokumentálva?
Egy régi Slackware cd-n ez: [user: root, passw: toor] volt, de itt???
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged