Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Beépül a Nano Banana a Google Fotókba
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Macrodroid
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
captainnemo
senior tag
lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series SoC Transaction Register (rev 0f)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display (rev 0f)
00:1a.0 Encryption controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Trusted Execution Engine (rev 0f)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series USB EHCI (rev 0f)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Power Control Unit (rev 0f)de talán a wifi hiányát elfogadja
-
captainnemo
senior tag
Köszi sikerült, és most jön az a probléma amiért a laptopot kaptam, se hangkártya, se wifi.
Gugliztam, de nagyon régi ajánlások vannak és nem tudom mivel próbálkozzam. Adott esetben nekem az sem baj, ha felteszek egy régi akár 32 bites distrot, ami működik rendesen. De úgy tűnik ezzel az a baj túl régi, más gépekkel meg az linux alatt az, túl új, és vagy eltűnt a támogatás, vagy még nincs.
aplay -l
**** PLAYBACK hardvereszközeinek listája ****
kártya 0: rt5645 [sof-bytcht rt5645], eszköz 0: PCM (*) []
Aleszközök: 0/1
0 számú aleszköz: subdevice #0
kártya 0: rt5645 [sof-bytcht rt5645], eszköz 1: PCM Deep Buffer (*) []
Aleszközök: 1/1
kártya 1: Audio [Intel HDMI/DP LPE Audio], eszköz 0: HdmiLpeAudio [Intel HDMI/DP LPE Audi]
kártya 1: Audio [Intel HDMI/DP LPE Audio], eszköz 1: HdmiLpeAudio [Intel HDMI/DP LPE Audi]
0 számú aleszköz: subdevice #0Szóval valami rt5645 chipset hangkártya van benne ha jól olvasom, meg ugye hdmi-n is tud elvileg hang jönni.
-
captainnemo
senior tag
Nálam nem volt grafikus gparted a telepített rendszerben (linux mint xfce 64) és nem is tudtam elővarázsolni (sudo apt-get install gparted) ra azt mondta már van, gondolom ez csak parancssoros. Elengedtem, használtam ami van. Ahol neked debian könyvtár volt, ott nekem nem volt.
-
captainnemo
senior tag
Be tudom bootolni magát a rendszert, és megcsinálom a képeket majd, csak macerás, mert be kell bootolnom a pendrive-ról, beírni a grub-ba azt a pár sort. Aztán amikor ott vagyok a rendszerbe megcsinálom a képeket. Kimásolom a bootolt pendrive-ra és feltöltöm ide.
Köszi előre is.
-
captainnemo
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
De amúgy nem 10 éves, hanem 2023-as alapján csináltam.
( 01-28-2023, 03:39 PM)
Update for Linux Mint-21.1-cinnamon-64bit
I succeeded to get the X205TA running and booting Linux Mint-21.1-cinnamon-64bit without problems following this procedure:
First follow this procedure from member tolligalong with some slight changes:
Download linuxmint-21.1-cinnamon-64bit.iso.
Go to http://rufus.akeo.ie and download Rufus.
Burn the ISO choosing 'GPT partition scheme for UEFI computer' and 'FAT32' in Rufus.
After burning is completed download a 32-bit boot efi bootloader (https://github.com/jfwells/linux-asu...t/bootia32.efi).
Copy the bootloader into the EFI/Boot directory on your USB drive that was just burnt.
Get into the BIOS of your X205TA.
Set Secure Boot to 'Disabled'.
Set to boot from USB. (Leave the stick pluged in)
Save changes and reboot.
Be warned there will be a long wait on mmcblk2 timeouts.
Install Linux Mint then reboot (be patient this takes a loooooooong time).
When the USB boots again hit 'c' at the grub menu and enter the following at the grub prompt.
Line 1 (type the line below and hit Enter):
linux (hd1,gpt2)/boot/vmlinuz root=/dev/mmcblk2p2 reboot=pci,force
Line 2 (type the line below and hit Enter):
initrd (hd1,gpt2)/boot/initrd.img
Line 3 (type the line below and hit Enter):
boot
---
After system has started successfully
Open a terminal window and type:
sudo apt-get install grub-efi-ia32-bin
hit Enter and after the promt appeaers again type:
sudo grub-install /dev/mmmcblk2
When finished:
Unmount the USB-Stick
Get into the BIOS of your X205TA.
Set to boot from UEFI OS.
Save changes and reboot.
Voila..... and also the wireless and memory card are working from beginning.
The BT and sound still need some work.
thanks to https://medium.com/@realzedgoat/a-so...s-d39b1d1961ec -
captainnemo
senior tag
válasz
zizidor
üzenetére
A /boot/grub/efi/EFI/ubuntu könyvtár nem létezik, ott ezek vannak
fonts
gfxblacklist.txt
grubenv
i386-efi
locale
unicode.pf2
x86_64-efiPróbáltam a sudo grub-install-t de hibára fut.
sudo grub-install
[sudo] bota jelszava:
Telepítés a(z) i386-efi platformhoz.
grub-install: figyelmeztetés: Cannot delete EFI variable Boot0003.
grub-install: figyelmeztetés: efivarfs_del_variable: unlink failed: Érvénytelen argumentum.
grub-install: figyelmeztetés: efi_del_variable: ops->del_variable() failed: Érvénytelen argumentum.
grub-install: hiba: failed to register the EFI boot entry: Érvénytelen argumentum.Viszont 2. futtatásra lement, de nem bootol.
A rEFInd-el nem tudok bebootolni.
-
captainnemo
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hogy miért?

Mert nincs rá más leírásom.

Ha valaki segít abban hogyan telepítsek és mit, akkor szívesen csinálom.Az sem érdekes milyen disztribúció már többfélét próbáltam.
EFI helyett legacy? Megnézem, de nem foglalkoztam ilyennel, nem vagyok nagyon képben.
Megnéztem semmi ilyet nem látok, semmiféle választási lehetőséget.
Nagyon elegem van lassan veszek a barátomnak egy laptopot, csak ezek a kicsik nagyon drágák.
Windows 8-ig volt támogatás, én azt fel is tettem neki összevadásztam a drivereket.
Aztán feltett egy linuxot, fogalmam sincs hogyan ha nekem informatikusként nem sikerül

Csinált egy bios frissítést (azt minek ne kérdezzétek) és elment a hang.
Megkaptam hozzam helyre.
-
captainnemo
senior tag
válasz
zizidor
üzenetére
ok köszi megnézem mi van ott, mert amúgy ha egy olyan grub-om lenne amiben azok a lépések vannak amiket beírok akkor amikor usb-ről bootolok, akkor annak mennie kéne, viszont nyilván akkor a hd drive hivatkozások mások, azaz ami hd2 az hd1 lesz. legalábbis így gondolom.
-
captainnemo
senior tag
válasz
zizidor
üzenetére
GPT szerintem, de a telepítőre bíztam úgy alakítsa ki a partíciókat ahogy akarja, nem kellett a gépről semmi. Tehát teljes újra telepítés volt.
A rendszer felmegy, de csak az alábbi bootia32.efi-vel
https://github.com/jfwells/linux-asus-t100ta/blob/master/boot/bootia32.efi
Azt több helyen megtaláltam ehhez a géphez ezt lehet/kell használni.
A rendszer fel is települ, de a grub install elszáll, de bootolható, azaz grub rész nem jó "csak".
Ennek javítása a leírás szerint, hogy bebootolok az intall médiáról újra, a grub menüben ''c".
Az alábbiakkal "bootolódik"
Line 1 (type the line below and hit Enter):
linux (hd1,gpt2)/boot/vmlinuz-3.16-0-23-generic root=/dev/mmcblk0p2 reboot=pci,force
Line 2 (type the line below and hit Enter):
initrd (hd1,gpt2)/boot/initrd-3.16-0-23-generic
Line 3 (type the line below and hit Enter):
bootA leírás szerint a grub részt helyre kell tenni így:
sudo apt-get install grub-efi-ia32-bin
sudo grub-install /dev/mmmcblk2Minden hiba nélkül lefut, viszont újraindításkor a grub menu fogad, azaz mégsem jó.
Azaz a rendszer bootolható csak egy normális grub menu kéne.
Nem tudom mit csinálok rosszul.
-
captainnemo
senior tag
Sziasztok,
A barátom frissítette a biost az Asus x205TA laptopján és a hang nem szól azóta. Küzdöttem vele, de a végén eldöntöttem újrahúzom az egészet. Nem vagyok linux guru, de régebben sok évig linuxot használtam, és az alábbiak alapján csináltam.
Mivel ez egy gyenge öreg gép egy mint xfce-t tettem fel rá.
A rendszer szépen fel is ment, de a grub telepítést nem tudta megcsinálni, de erre számítottam és megcsináltam a telepítést követő grub installálást.
A rendszer be is bootol, látszólag telepíti is a grubot, de amikor újraindítom a grub karakteres parancssoros felülete fogad.
Mit kéne másképpen csinálnom?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Gitáros topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- LEGO klub
- BestBuy topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3521, 100% Akksi
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer szék ASUS ROG Destrier Ergo SL400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Rowon