Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz captainnemo #15884 üzenetére

Elég idegörlő ilyen múzeumi szökevényekre telepíteni, eddig kettőre próbáltam, de akkor még nagyon benne voltam a telepítésekbe, közel 10 éve voltak ezek is, mindkét gépre kizárólag az akkori Linux Mint XFCE 17.3 verzió ment fel, de ma már ez nem támogatott.

Van egy igen részletes írás épp a Linux Mint kézikönyv az, itt is szóba került.

Valami választási opció kell legyen a BIOS-ban hibrid/EFI/Legacy vagy akármi...ha nincs semmi, akkor meg csak a Legacyt tudja a gép, így ha MBR particiós sémára van particionálva az eMMC, akkor lehet rá Legacyban telepíteni, hiába írja ki a rendszer az install során, hogy ez így nem lesz OK!

Ez a BIOS frissítés téma nekem is fura, mert ha minden működik, akkor idiótaság megcsinálni, főleg régi gépeken.

Ha sehogyan se boldogulsz, lehet érdemes lenne beírnod a helyzetet a Linux Lezdő topikba, hátha valakinek volt már dolga ilyen eMMC-s notebookkal...

Ez az EFI/UEFI telepítés nekem is elég sötétló még mindig, utolsó pillanatig Legacyt alkalmaztam, mióta nem lehetett, automatikus installt választottam és amit az megcsinált, azt használtam fel később, Gparted-del alakítgatva.

Ha ezt írtad be, hogy sudo grub-install, az nem elég amúgy, meg kell adnod a meghajtó betűjelét is, amire a GRUB-ot telepíteni akarod. Valahogy így sudo grub-install /dev/emmcxx

A sudo fdisk -l parancs megmutatja a meghajtó megnevezését pontosan, ez a sor van legfelül, később felsorolja a particiókat is, ha vannak, de ne azt írd az emmcxx helyére, csak a meghajtó megnevezését! De első lépés, hogy valahogy derítsd ki, hogyan lehet Legacy/MBR-ben telepíteni!

Nagyon elegem van lassan veszek a barátomnak egy laptopot, csak ezek a kicsik nagyon drágák.

Én már ezeréve csak használtüzleti gépeket veszek itt az Aprón, jó pár van családban és több már 8 éve működik. Érdemes szétnézni, mindeg vannak jó vételek! Pár hónapja egy HP Zbook 15 G15-öt vettem 130eft-ért itt, amit boltban ennyiért venni lehetne, az kb annyit ér, hogy repüljpáva lenne azonnal belőle! A pici 14'-os gépek egész olcsón vannak szerintem.

No most már ki tudsz indulni valamerre, remélem előrébb leszel valamivel, de legalábbis máshol akadsz el, aztán onnan lehet folytatni. ;]

De amúgy nem 10 éves, hanem 2023-as alapján csináltam.

Amiben a meghajtó betűjele hda-nak van említve, az tényleg nem 10 éves, hanem 20 inkább! Már 2013-ban is réginek számított, amikor először találkoztam Linuxszal, akkor is sda, sdb volt már. :K

Új hozzászólás Aktív témák