- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fobee000
tag
válasz
#20584850 #3265 üzenetére
Szerintem a csatolási ponthoz elfelejtetted beállítani a /-t, mert anélkül nem fog menni.
Én 100Mb /boot-ot, 2gb swap-ot meg 10giga /-t szoktam hagyni. Annyi nekem elég második rendszernek. De ha a gyökérpartíciót nem adod meg úgy valóban nem engedi telepíteni, ami szerintem nem bug, vagy ha az is, hát be lehet azt állítani és akkor megy
[Szerkesztve] -
fobee000
tag
Na végre már azt hittem sosem érsz ide
Valóban, egy kicsit eltúloztam azt a ''nem nagyon van játék linux alatt'' kijelentést, én akkor viszont a jól ismert és jónak mondott windows-os játékokra gondoltam, mint pl BF2, a valve termékei, stb
Azt hallottam hogy vannak különböző emulátorok linux alá amivel lehet exe-t meg 1-2 win-es dolgot futtatni, csak nem vagyok annyira jártas(még) az ilyesmiben
-
fobee000
tag
Ha viszont nem játszani akarnál vele, hanem esetleg szervert üzemeltetni, nagyobb biztonság, satöbbi, akkor ideális megoldás lenne.Linux alatt például nem kell foglalkozni olyannal mint pl vírusok meg ilyesmi, mert egyszerűen linux alatt ilyen nem nagyon van
A kezelési nehézségeket meg kompenzálja-->''Nem mindegy hogy valamit azért nem tudsz megcsinálni mert nincs rá lehetőség az adott oprendszerben, vagy csak azért nem megy mert nem értesz hozzá''
[Szerkesztve] -
fobee000
tag
Asszem linuxra egyedül az UT kétezervalamennyit csinálták meg, egyébként egyetlen windows-os játék sem fut linux alatt. Teljesen más a parancsértelmező, az exe-t pl abszolút nem tudod elindítani meg ilyenek. Ha játszani akarsz akkor a linux felejtős, nem arra találták ki. Szervernek, fejlesztéshez tökéletes, ilyen szempontból sokkal többet nyújt mint a windowsok, a másik meg hogy valamilyen szakértelmet azért igényel, nem olyan hogy letöltök valamit kattintok kettők és már kész is
-
fobee000
tag
Vladi merre vagy, te jobban vágod a hasonló témákat
-
fobee000
tag
válasz
szasza_1 #3227 üzenetére
Hirtelen nemtom ilyesmit nem nagyon csináltam suse 10.2 alatt, esetleg Yast-on belül nézelődtél már? Hátha van ott hasonló beállítási lehetőség..
Bár ha lenne rá lehetőség akkor az lenne a legjobb hogy a novell szerveren kéne átállítani a kódolást, sokaknak bosszúságot okoznak az ékezetes karakterek unix alatt. Vagy nézz szét itt esetleg kérdezősködj(bár asszem ahoz regelni kell
) [link]
[Szerkesztve] -
fobee000
tag
Üdv! Hát a windowsban megszokott alkalmazásokat elfelejtheted nyugodtan, teljesen máshogy néznek ki a dolgok
Drivert lehet telepíteni, elsősorban videokarihoz kell majd meg még nemtom milyen egyéb cuccaid vannak. Játék linuxra nem nagyon van csak a beépített játékok, de hát gondolom te nem azokkal akarsz játszani. Médiafájlokat minden további nélkül lehet lejátszani, kell hozzá egy jó lejátszó amit ha felraktál akkor működik is. Nem árt ha keresel majd valami leírást is mert majdnem mindent konzolos parancsokkal kell végezni, szóval ha nincsenek előzetes ismereteid linux-al kapcsolatban akkor 1-2 parancsot nem árt előtte megnézni. Remélem nem vettem el a kedved az egésztől
-
fobee000
tag
Na folyamatban van egy 80-as satás vincsi, hátha azt már szeretni fogja a Debian. Mondjuk ez is maxtor lesz, bár az se biztos hogy összejön. Írtam rá olyan árat hogy ha eladják hát akkor jöhet
-
fobee000
tag
Szedtem le Debianhoz ''biblia'' pdf-et, ha gondolod elküldhetem, bár az inkább a használatban segít, nem a telepítésnél jelentkező problémák megoldásában
-
fobee000
tag
Ahogy látom itt nem nagyon pörög az élet
-
fobee000
tag
Ubuntut ma raktam volna fel, de valami gáz van mert egy fájlt hibásnak vél a telepítő a lemezen, pedig a hup.hu-ról szedtem le a 7.04-es feisty-t(server), és azt a képet írtam ki lemezre, na mind1. Más disztribúciókkal meg alapból problémám hogy az alaplapom nem igazán kompatibilis a linuxot többségével (abit ab9), a jmicron vezérlővel van általában a baj. Mondjuk a debian felment eddig, de ott meg utána jöttek a bajok. Nemtom mi lehet a probléma, esetleg guglizz utána hogy kompatibilitás így-úgy, meg aztán hátha ír majd valaki ide aki régebb óta használ ilyesmit.
-
fobee000
tag
Én debiannal 2 napja foglalkozom, de ezek szerint csak a baj van vele
-
fobee000
tag
3 dvd-s változatom van belőle, de szerintem az nem hibás. Csak mert már 4-szer fel lehetett róla telepíteni, hibát közben nem adott, meg közben a magyar mirror-ról is engedtem hogy letöltse azt a 737 darab fájlt. Legelőször amikor feltettem újraindításnál nem csinált ilyeneket, csak a fagyás után. Utána másodjára is jó volt utána megint fagyás utána kalap. Most meg egyből ezzel kezd. Ki kéne próbálnom egy másik vinyót, de most nincs erre szánt negyedik vincsim. Van a rendszer, plusz egy tároló, de ezeket nem akarom megbolygatni.
-
fobee000
tag
Na leformáztam, megint feldobtam a Debiant, (az Ubuntu telepítő azt írta hogy a lemezen hibás egy fájl, lehet szar lett a képrögzítés
) a telepítés utáni első indítás SEM sikerül már, ugyanaz a hiba, ''waiting for root file system'', ja meg előtte ''abnormal ide state'' vagy mi. Szóval a vinyó erre már nem alkalmas valószínűleg
Pedig a HD Sentinel 94%-ot böffent rá, sebaj racknek még jó lesz, ha másra nem is
-
fobee000
tag
Hát már egy ideje tervbe van véve hogy ''jó messzire elhajítom''
Ugyanis az ab9-nek mivel csak egy IDE csatlakozója van, vagyis 2 eszköz megy rá max, ezért sata-ra kell/akarok cserélni pár dolgot, mert most ez a ''kihúzom az egyik vinyót bedugom a másikat'' már kezd lassan az agyamra menni
Meg most lehet feldobok majd próbaképpen egy ubuntu 7.04-et is hátha az jobban fog tetszeni. Na akkor format az egész vinyó
-
fobee000
tag
Na, senki többet harmadszor??
Engem is hanyatt vágott a dolog tegnap olyan este 10 magasságában, még szerencse hogy a másik vinyón ott lapul a jó öreg XP
Azért várom a jelentkezőket
-
fobee000
tag
Na van itt már nagyobb gond is...
Először toltam init 1-et, akkor kérte az nvidia telepítő hogy lehetőség szerint csak 3-asba telepítsem má', akkor nyomtam azt, erre fél nap múlva--> localhost not responding meg portmap-ot keresett de nem talált vagy mi...Na mindegy ez nem is gáz ''annyira'', de utána valahogy lefagyott az X, a képernyőn Hz?? felirat repdesett(ez az utóbbi verzió), a lényeg az hogy újraindítás után a linux nem hajlandó talpraállni. Boot-olás közben megakadt először ott hogy a vinyónál valami nincs rendben, kereste a gyökér partíciót ( ''waiting for root partition'' ) asszem ezt írta ki, megint reboot mert meguntam egy fél nap múl va, ekkor már nem írja hogy valami gáz van csak hogy megint erre várakozik. Ezt a második újratelepítés után is csinálja, ezért raktam újra mégegyszer a rendszert, de hát nemtom
Szar lenne a vinyóm vagy mi lehet a gond? Mert egy régebbi 40-es Maxtor van benne kisérleti jelleggel, de amíg nem fagyott le addig meg semmi baja nem volt a rendszernek. Az a baj hogy az x-es szórakozás közben fagyott meg mindkétszer a gép és nem segített csak a reset
Várom az ötleteket
-
fobee000
tag
Üdv mindenkinek, megint itt vagyok
De ezúttal Debian 4.0 alól nyomom
Elsőre felismert mindent a cucc, nagyon meg vagyok elégedve vele, csak abszolút szokatlan a környezet, na meg hát ebből adódóan miért is ne lenne gondom vele
Szóval a probléma az, hogy tenném fel az nvidia drivert, de az istennek nem tudom lelőni az x-et
Ha kijelentkezek ott nincs ilyen lehetőség(legalábbis én nem látok), ha ctrl+alt+f1-el átmegyek másik terminálra és init 3 arra nem reagál, gdm stop-ra meg azt írja hogy ''művelet megszakítva, a gdm már fut'', szóval hirtelen nem jut eszembe jobb ötlet mint megkérdezni titeket. Thx
[Szerkesztve] -
fobee000
tag
Valószínűleg az lehet a baj, hogy a xen-előttaggal kezdődő kernelt használod(szerintem). Mert nekem is volt 6600gt-m meg most is nvidia-s kártyám van. Ilyenkor fel kell rakni a telepíthető csomagok közül egy másik kernelt és a forrásfájlt,(vagy source vagy devel szerepel a névben) utána rendszerindításnál ki lehet választani asszem hogy melyiket használd. Ne a xen-es legyen az, mert arra nem települ fel a driver. Utána minden ugyanígy, csak a driver telepítésénél kiírja majd hogy egy újrafordított kernel szükséges, de ha a forrásod megvan akkor ezt magától megcsinálja és felrakja a drivert. Az most már más kérdés, hogy nekem pl az agp-s inno6600gt-mel soha nem működött rendesen a driver, 3d gyorsítást nem lehetett bekapcsolni mert a tesztnél mindig lefagyott. Ezt akkor úgy írták hogy 6600gt-nél ez elég gyakori jelenség linuxban, remélem neked azért menni fog.
-
fobee000
tag
válasz
rollins #3197 üzenetére
Akkor még nem volt netünk az albérletben hogy szedjek le hozzá új kernelt, grafikus módba meg semmit nem engedett telepíteni mer ahoz is hiányolja a hálózatot, anélkül kalap-kabát.Azt az első linket nézegettem én annak idején de az ott leírt parancsok közül volt amit az istennek nem akart megenni a Fedora, meg a konfig fájlok sem ugyanazok voltak, szóval a félig-meddig felrakott driver nem működött. Lehet az más verzióhoz készült szóval azt hagytam. Lehet kipróbálom majd a Debian-t vagy az Ubuntu-t, valamelyik majdcsak jó lesz. Meg azért csak kéne mert tananyag is volt előző sulimban meg lesz is a BMF-en, meg amugy is érdekel a dolog. Köszi a segítséget, igyekszem kihozni a dologból valamit
-
fobee000
tag
Üdv mindenkinek! Lehet hogy nem jó helyre írok, legfeljebb majd rám szóltok, viszont sehol nem találkoztam olyan témával, hogy:
Összeraktam a leglehetetlenebb konfigurációt linux kompatibilitás terén. 8800gtx és egy abit ab9-es alaplap. Nos a legtöbb disztribúció az ICH8-as chipkészlet miatt már van úgy hogy a telepítés elején sem ismeri fel a telepítő dvd-t (holott arról fut a telepítés!!), vagy ha ez mégis, akkor meg grafikus telepítésnél ismeretlen eszközre hivatkozva videokártya felismerésnél egyszerűen lelövi a monitort. Na most ezt azért írom mert nem mindenhol találkoztam textes telepítési lehetőséggel. Viszont egy esetben volt olyan mákom, hogy felment a Fedora Core 6-os úgy-ahogy, x-szervert az istennek se tudott indítani több próbálkozás után sem, de felkalapáltam rá az nvidia drivert és úgy már ment. Viszont az integrált hálókártyát esélytelen volt felismertetni vele. A kérdésem az lenne, ilyenkor mit lehet csinálni? Vagy melyik disztribúciót kéne feltennem ami támogatja a cuccaimat? Előre is köszi
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Építő/felújító topik
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Renault, Dacia topik
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest