Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• .tnm

addikt

válasz CPT.Pirk #74055 üzenetére

Hát (amennyiben jól értem a kérdésed) eleve az volt a baj, hogy a Windows EFI-ben volt telepítve a Linux meg legacy (MBR) alapon. Ez nagyon jól szeparálta őket, csak éppen minden OS váltáshoz (mármint mikor windows-t akartam indítani linux uátn) be kellett mennem a bios-ba és átkapcsolni egy kapcsolót, elmenteni, reboot-olni. Most a linux-os ssd-t átkonvertáltam gpt-re, felraktam rá az efi-s grub-ot. Most kb. minden úgy van ahogy szeretném. Boot közben f11-gyel választhatok melyik ssd boot-oljon be. (Sőt akár a linux grub-jából is választhatom a windows-t [bár azt még nem próbáltam].) Az egyetlen félelmem (ami lehet alaptalan, de MBR esetén jártam már így...), hogy valamelyik windows update után (vagy egy reinstall során) a MS bemászik a másik ssd EFI partíciójára is.

@(#74056) csixy

nah, ez pl. jól hangzik a windows elől elrejtéshez. Köszi! a másik irányban valszeg nem működne ez akadályként, mert most, hogy kézzel csináltam az efi partíciót nem is néztem a flag-eket, amiket a gdisk csinált és bizony alapból msftdata került a linux-os efi partícióra. ettől még vígan boot-olt róla. (de ez nem probléma, emlékeim szerint linux telepítés közben van mód kézzel válogatni a partíciókat, ott kevésbé félek, hogy rossz disk-re kerül az efi).

• .tnm

addikt

Sziasztok,

Nem annyira kezdő kérdés és egy kicsit off topik is, de már több órája keresgélek és nem találok értelmes választ.
    Windows telepítésnél van arra mód, hogy kiválasszam melyik hard drive-on hozza létre az EFI partíciót (illetve hova tegye az egyéb boot-os holmijait)?
    Dual boot-hoz kéne: két ssd, egyiken linux, másikon windows. Azt szeretném, ha a két bootloader nem nyúlna egymáshoz, akkor sem ha később újra kell telepíteni valamelyiket (a legtöbb leírás azt mondja telepítsem a windows-t elsőnek, de újratelepítésnél ez már nem lesz opció). Mivel a linux-os ssd m2-es és a VGA alatt van ezért az sem igazán kényelmes, hogy lehúzom telepítés közben azt a drive-ot, amivel nincs dolga az éppen telepítendő Windows-nak.

Új hozzászólás Aktív témák