-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #50415 üzenetére
Azért kapod ezt az üzenetet, mert be kell jelenkezni az Ubuntu azonosítóddal a snap store-ba. Mint ahogy egyébként angolul is írja.
A snap egy újfajta "csomagrendszer" a Canonical-tól (a cég amelyik az Ubuntu-t készíti). Ezek mindent egybe csomagok függőséggel, így nem alakul ki függőségi probléma és a fejlesztőnek is sokkal egyszerűbb dolga van, mert nem kell azon gondolkoznia melyik disztróra települ a programja, mindegyikra ugyanúgy ugyanaz megy.
Ez egy új dolog, most van terjedőben, egyelőre csak Ubuntu használja (ismereteim szerint).
Egyébként ennek a "konkurenciája" a flatpack, ami a Red Hat jóvoltából van. Ugyanazt a célt szolgálja mindkettő.
Jelenleg az új rendszer miatt egyre több alkalmazás jelenik meg ilyenformán csomagolva, ezért a "szoftverbolt"-ban duplázódásokat lehet látni. Ez ilyenkor azért van mert az egyik snap a másik hagyományos .deb. Ez a bejelentkezés csak a grafikus snap telepítéshez szükséges, terminálból anélkül is lehet:
sudo snap install programnev
Pl.:sudo snap install vlc
Program futtatása:
snap run programnev
Terminálból is be lehet jelentkezni egyébként a snap stora-ba (Ubuntu One)
snap login
parancsal, de ennek csak megvásárolt programok telepítése esetén van szükség.
Meg lehet listázni a telepített programokat, letiltani, keresni, vásárolni, stb. Lásdman snap
.Meglátjuk mit hoz a jövő, de én számítok rá hogy x idő után (pár év) a Canonical amit lehet már csak ilyen formában fog csomagolni.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #50186 üzenetére
"Pedig az van, hogy ha valaki használ egy disztrót, annak van topikja, akkor oda kell feltennie a kérdését!"
Akkor ez a topik zárható is, mert minden disztrónak van saját topikja.
Persze az ubuntusok írhatnak ide mert miért ne. Mert az a "kezdők" disztrója. Nem mintha nem lenne Manjaro vagy Antergos ami ugyanolyan könnyen telepíthető. És van aki kezdőként meg is teszi, majd ki van zavarva innen, merthogy ez nem "kezdő disztró".
Attól függetlenül, hogy éppencsak mondjuk az a baja hogy az asztal hátterét nem tudja megváltoztatni. Mertháthogy a pacman. Az kavar be a háttérnek.Vagy csak nekem tűnik - enyhe kifejezéssel - logikátlannak ez?
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #50181 üzenetére
A kérdése nem Arch specifikus, semmi köze sincs a csomagkezelőhöz, és pont ugyanúgy kell megoldani mint akármelyik másik disztrón, mert DE specifikus, és abszolút kezdő szintű!
Ettől egyszerűbben, nem tudom leírni, ha valaki ezt nem érti az ő baja. És ha már itt tartunk, miért jönnek ide ubuntus kérdésekkel, miért nem mennek az ubuntu topikba, ha már van???
Ez egy triviális kérdés volt. Komolyan kezd felidegesíteni már ami itt megy a kezdő topik hülyéskedés körül.
-
BoB
veterán
válasz
Fejlesztő13 #49945 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
Atlantisz48 #49236 üzenetére
17.04-től kezdve hivatalos Ubuntu verzió. Én addig nem javaslom.
-
BoB
veterán
válasz
Balion #48510 üzenetére
A rendszer számára szükséges mappák mindenképpen megvannak (pl var, home, stb), teljesen lényegtelen hol. Ha nem adsz meg külön csatolási pontot telepítéskor, akkor ugyanazon a partíción lesznek mint amin a /. Ez a felhasználó számára transzparens, nem olyan mint pl windowson c: meg d: stb.
A pont-al kezdődő mappák rejtett mappák, azért nem találod.
-
BoB
veterán
válasz
V.Stryker #47893 üzenetére
Gyorsabb lenne ha te magad építenél kicsit, dwm, ratpoison vagy hasonlóval ha csak tényleg annyit akarsz hogy egy böngésző fusson. Automatára beálltod hogy induljon. Ezeknek a window manager-eknek 1MB körül van a fogyasztásuk, igen minimálisak.
Milyen zárt illesztőket tettél fel?
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #47809 üzenetére
Terminálban:
dbus-launch dolphin
Ha így jól működik, akkor utánna már elvileg megy majd rendesen is, nem kell így indítani.
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #47774 üzenetére
Ha már beindult a szavazás, akkor qbittorrent
-
BoB
veterán
válasz
herdsman12 #47715 üzenetére
Az az idő azt mutatja mikor jött létre a fájl. Értelemszerűen ha átmásolod valahova, azon a meghajtón az épp aktuális idő kerül oda, mert akkor jött létre (vagy lett módosítva)...
Hogy egy kép mikor készült, az exif adatok mutatják, ennek semmi köze hozzá.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #46676 üzenetére
A systemd-vel indítod, nem upstart-al, ugye? Nem tudom mit variáltak Ubuntu-éknál, de ez még mindig kevés. Alapbeállításként kellene még látni pár száz sort itt.
Ebben csak warning van, error nincs. De lehet érdemes lenne rákeresni ezekre:
Failed to create permission org.freedesktop.packagekit.trigger-of
failed to commit changes to dconf: GDBus.Error
rg.gtk.GDBus.U
A konfig fájlok jogosultságai, owner rendben vannak?
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #46673 üzenetére
Ennyi? Itt sokkal-sokkal több mindennek kellene szerepelnie, na meg le van vágva, nem látni a jobb oldalt.
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #46669 üzenetére
Nyissál szépen terminált, és
journalctl -rKülönben sosem derül ki. Ez valami unity hiba lesz szerintem.
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #46364 üzenetére
Ajánlom a virtualbox-ot, erre tökéletes.
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #46242 üzenetére
Te, ugye nem abba futottál bele, hogy nem látod ahogy beírod a jelszavad?
Mert azt nem fogod sosem, az direkt ilyyen hogy ne lássák milyen hosszú.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #46180 üzenetére
Nemrég raktam fel virtuális gépre a véglegest, és nincs alapból felrakva.
Nem tudom miért nem tudod leszedni ha nem látom mit ír a terminál...
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #46178 üzenetére
Mi az hogy nem tudtad eltávolítani a 11.2-est? Olyan nincs
Meg alapból fent sincs.
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #46175 üzenetére
Fasza, viszont nem a 16.04 Ubuntu alappal van a gond ahogy írtad, hanem a Mint-el.
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #46170 üzenetére
De fel lehet, nem kell felvenni semmi PPA-t 16.04 alatt, direkt kipróbáltam virtuális gépen.
-
BoB
veterán
válasz
DrojDtroll #46165 üzenetére
Igen.
# rsync -aAXv --exclude={"/dev/*","/proc/*","/sys/*","/tmp/*","/run/*","/mnt/*","/media/*","/lost+found"} / /eleresi/utvonal/ide/tegyed
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #46152 üzenetére
Jól kevered össze-vissza
Szedd le az összes flash csomagot amit felraktál, meg azt a PPA-t is.
# apt update
# apt install browser-plugin-freshplayer-pepperflash pepperflashplugin-nonfreeÉs ugyanaz a flash lesz mind a chromiumban, mind a firefoxban, ami a Chrome-ban. Csak előbbiben PPAPI-n, utóbbiban NPAPI-n keresztül.
A pepperflashplugin-nonfree a flash amit a chrome-ból szed ki, a browser-plugin-freshplayer-pepperflash meg az PPAPI->NPAPI "adapter" hogy működjön FF alatt is.
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #46126 üzenetére
# hwclock --systohc --localtime
PPAPI biztonságosabb. Pont. A csernobili reaktor is biztonságos volt
-
BoB
veterán
válasz
King Unique #46106 üzenetére
Ha ennyire a security része érdekel, akkor alapból nem használod Firefox-al a flash, mert: csak NPAPI van hozzá. Ahogy írták korábban hiába teszed fel a peppert, az egy köztes réteg segítségével az NPAPI-n fog futni.
A PPAPI egyik előnye a jobb védelem, mert extra sec layert tartalmaz. Viszont előbb említett dolog miatt ezt az extra védelmet firefox-nál cseszheted.
lev258: mindegy mi milyen gyakori, olyat nem lehet kijelenteni, hogy "ha nem nézel olyan oldalakat nem vagy veszélyben". Mert egyszerűen nem igaz. Tudom hogy nem csak a yahoo járt így, ezért írtam hogy írtam hogy egy példa a sok közül.
-
BoB
veterán
válasz
lev258 #46103 üzenetére
"Miért, olyan helyeken barangolsz?"
Ezt kellett volna már rég elfelejteni, főleg egy szakmai portálon.
Senki nem emlékzsik ilyenekre, mint pl. amikor a yahoo oldalát feltörték és kártevőket helyeztek el az oldalon? Vagy ilyenkor isteni látomásra nem kellene megnyitni a yahoo.com oldalt? Egy példa a sok közül.
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #46049 üzenetére
Ha változtatni akarsz később a méretén, mit egyszerűbb? Megváltoztatni egy file méretét, vagy egy partíciót átméretezni (és vagy egy másik partícióból lecsípni, vagy hozzáadni)?
-
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #46044 üzenetére
Gyorsítani aztán nem fog a swap. Én 4GB memóriánál állítanék be.
File-ba egyszerűbb. Így kell: [link]
-
BoB
veterán
válasz
DrojDtroll #46030 üzenetére
Ez nem Ubuntu 16.04?Ha már robotika topikban megy a diskurzus, mindegy.
-
BoB
veterán
válasz
DrojDtroll #46027 üzenetére
Nézd meg milyen daemon-ok vannak.
Ha akként fut hiába lövöd ki újraindul.
man systemctl
systemctl list-units -t sevice
systemctl stop xxxx
systemctl disable xxxx
Stb. A manual oldalon ott van minden.
-
BoB
veterán
Plusz még:
Ha egy terminálban ezt látod:
valaki@valami $
vagy
valaki@valami %Akor az azt jelenti hogy nem root van bejelentkezve. Ilyenkor lehet átváltani rá su parancsal, vagy csak egyetlen parancsot végrehajtani a root felhasználó nevében a sudo segítségével.
Ha ezt látod:
root@valami #Ez a root felhasználó. Ilyenkor már nem kell sudo...
-
BoB
veterán
válasz
Flowtation #45890 üzenetére
Leginkább úgy hogy a konnektor és a fogyasztó közé iktatsz egy fogyasztásmérőt, a többi csak találgatás.
-
-
BoB
veterán
válasz
IstvánLászló #45839 üzenetére
Szerintem le kellene cserélned a string tömörítő algoritmust, mert a jelenlegi compression ratio-ja igen gyenge...
Meg valami duplication check sem ártana szerintem. Biztos azt is lehetne implementálni az algoritmusba.
-
BoB
veterán
válasz
lev258 #45778 üzenetére
Az új AMD driver hibdrid driver.
Egyfelől áll a nyílt kernelspace driver-ből (amdgpu), másfelől nyílt (amdgpu), vagy zárt userspace driver-ből (amdgpu-pro).
Azaz van egy közös, nyílt alap.
Így mindenki nyer, a nyílt rész fejlesztése közösen folyik az amd és más fejlesztők által, a zárt és nyílt közötti váltáshoz nem kell újraindítani a gépet (hiszen a változás userspace-ben van), és megszűnik a zárt driver kernel függősége, ami eddig rengeteg bonyodalmat okozott.
-
BoB
veterán
válasz
Atlantisz48 #45730 üzenetére
Jó kis előadás lesz ha fogalmad sincs a témáról
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #45540 üzenetére
GNOME jobban all wayland-el mint a plasma.
Nalam egyelore kdeinit5 segmentation fault-al indul, es lefagynak ablakok, nem lehet ablakokat bezarni.
Grafikus artifact-ok vannak, vibral a kep, VLC 2 ablakkal indul ahol egyikben a video megy, masikban meg ott vannak a hangero, hol tart a film csuszka, menu, stbMikor lesz ez hasznalhato nem tudom....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autós topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged