- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
"1., 100 MB fat32 bios group
2., 300 MB fat32 efi group"
Ez miért is kell így?
Ha nem hibernálsz és van elég RAM, akkor swap sem kell. Ha meg mégis, lehet swap fájlt is csinálni utólag. Érdemes viszont külön / és /home partíciót csinálni (Előbbinek 40-50 GB elég kell, hogy legyen.).
Arra a trükkre, hogy csinálsz egy 250 GB-s SSD-n 10240 GB szabad helyet, kíváncsi lennék. -
lev258
veterán
válasz
cooi11 #67675 üzenetére
1) A Pcfórumot nem látogatom, a cikkeket (főleg a Linux-szal kapcsolatosakat) erős kritikával szemlélem.
2) Külföldi oldalakon olvasgattam róla pár napja. Abból az derül ki, hogy nagy valószínűséggel olyan gépeken működik, melyeket már korábban feltörtek/megfertőztek valamivel, ezt pedig már csak később (akkor már persze egyszerűen) pakolták rájuk. -
lev258
veterán
válasz
Plasticbomb #66870 üzenetére
Nem, a nomodeset működése teljesen más. És ismétlem, csak indításkor befolyásol dolgokat, a betöltött rendszeren már nem.
-
lev258
veterán
válasz
Plasticbomb #66868 üzenetére
Én végignézném egyenként a komponenseket, mert phoronix-on teljesen jó teszteket láttam már tavaly is. A nomodeset-től viszont nem kell félni, csak az indulásnál segít be.
-
lev258
veterán
válasz
Plasticbomb #66866 üzenetére
Minél frissebb kernel kell neked.
-
lev258
veterán
válasz
zoltanz #66806 üzenetére
https://www.wikihow.com/Format-a-USB-Flash-Drive-in-Ubuntu
Ez mindig működik, amikor az ember telepítő pendrive-ot akar "rendes" pendrive-vá alakítani (a Terminálos megoldást szoktam alkalmazni). -
lev258
veterán
válasz
Krisztianby #66737 üzenetére
Másik kipróbálandó dolog a frissebb kernel lehetne (esetleg rolling Linux disztribúció).
A Ryzen még viszonylag újnak számít Linuxon. -
lev258
veterán
válasz
Krisztianby #66735 üzenetére
Az első kép rendben van. A gépről írnál valamit? Előző kernellel nézted (Speciális beállítások menüben kell kisebb számút választani)?
-
lev258
veterán
válasz
Krisztianby #66732 üzenetére
Engem a link a főoldalra irányít át. Lehet nem publikus.
Egyébként a géped adatai is hasznosak lehetnek. Volt frissítés? Pontosan mit raktál fel (melyik verziót)? -
lev258
veterán
válasz
LantosBerry8 #66603 üzenetére
Máskor egy topikban maradj.
-
-
lev258
veterán
válasz
Kenderice #66358 üzenetére
Én disztróváltások helyett utánakeresnék angolul. Úgy rémlik valamikor láttam, hogy az egyik konfigurációs fájlba kellett valamit beletenni. De az is lehet, hogy csak egy csomagot kell feltenni a passthrough miatt.
Javaslom a pavucontrol kipróbálását is.
Itt a Kodit használva írnak róla. -
lev258
veterán
válasz
miazmá #66227 üzenetére
Szerintem bajban vagy.
Ez arra utal, hogy a Windows annak idején nem valódi partíciót csinált, hanem egy virtuálisat, amihez csak ő fér hozzá és csak ő tárolja a fő információkat róla. Egy Windows alól még lehet esélyed visszaszerezni az adatokat, de ott sem garantált.
Szerk.: És úgy látom, néha több lemezt is összekapcsol ilyen módon, így nem tudhatod, fizikailag éppen hol az adat.
Ha meg nincs semmi rajta, törölni kell a partíciós tábláját és egy újat létrehozni. -
lev258
veterán
válasz
FoxiestFox #66192 üzenetére
Ha csak simán felmásolna valamit, attól még nem indulna el azzal a gép.
Az unetbootin is szokott egyéb műveleteket végezni a pendrive-on.
Én tartok tőle, hogy legalább egy rendszerindító reinstall-ra szüksége lesz a Win-nek. Jó tanács legközelebbi alkalomra: Ne használj olyat, aminek nem ismered a működését (vagy legalább alapos legyél, amikor használod). -
lev258
veterán
válasz
FoxiestFox #66190 üzenetére
Ennek a tuxboot-nak kellene utánanézned (sosem hallottam még róla), mert szerintem a lemezindító szektorba is belenyúlt valahogy. A fájlok törlése a C-ről nem fog segíteni, ettől csak elhalálozik majd induláskor.
-
lev258
veterán
válasz
ontheground #66128 üzenetére
Azért arra kíváncsi lennék, böngészőben mit talált. Mert manapság ott a blokkolók többet érnek.
-
lev258
veterán
válasz
Cirbolya_sen #66097 üzenetére
Mi van a /etc/network/interfaces fájlban?
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #66095 üzenetére
PPA: [link]
Majd a 390-est tedd fel. Lehet nomodeset-tel megoldódik a fekete képernyő gondod. -
lev258
veterán
válasz
aquark #65898 üzenetére
Szerintem már nagyon összekavarodtak a dolgok. MBR jellegű partíciós táblánál legacy boot kell. GPT esetén már az UEFI az alap, ehhez viszont EFI partíció is kell. Azt sehol se láttam, hogy lett volna ilyened és csatoltad volna telepítéskor.
btrfs-t meg az használ, aki rendesen ért is hozzá. -
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #65888 üzenetére
Tudom, hogy gyorsabb. Ezt nem kell magyarázni. De az teljesen más dolog, hogy az emberek mindent azonnal akarnak, és ha ez nem így van, azt már lassúnak tituláljuk. Én még sosem akartam, hogy a böngésző abban a pillanatban nyíljon meg, hogy rákattintok. Ettől még gyors. Igen, lehetne gyorsabb. De olyan fontos az nekem?
Múltkor olvastam egy érdekes hozzászólást máshol. Azért kellett a kávékapszulás csodás kávégép, mert reggel képtelen kivárni a 10 perces kotyogóst (nem íz, minőség vagy bármi, hanem csak az idő a lényeg). Itt nem arról van szó, hogy valóban sietnie kell, csak úgy érzi, majd ettől lesz hatékonyabb/kevésbé hektikus a reggele.
Én befejeztem. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #65884 üzenetére
Ez most nem neked szól, de én személy szerint nagyon unom, hogy mostanság sokan ezt szajkózzák. Hogy SSD nélkül minden gép csak egy hulladék. Értem, hogy jó dolog, meg gyors, de valahogy az egész elment egy olyan irányba, mint a tipikus Windows vs. Linux hitviták. Ahol nem kell se indok, se józan ész, csak teljes elvakultság.
Nekem semmi bajom a HDD-kkel, se azok gyorsaságával. És talán meglepődsz, de még sosem volt SSD-m és nem is lesz egy darabig. Nem azért, mert szentelt vízzel tartom távol, hanem mert nincs rá igényem jelenleg. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #65881 üzenetére
"miért adnak még ki ilyen gépeket HDD-vel"
Nagyobb tárhely. Az SSD+HDD kombókért több pénzt kérnek, illetve ilyen esetben lehet már nem fér a DVD-író. Azért még ma is van igény rá.
Steam OS-t ne ajánld, nem erre való.
Én inkább attól tartok, sima disztrókban még nem egészen van rendben a támogatás (felemás), inkább rolling-ban. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #65857 üzenetére
A 64 bites cuccok jellemzően egy kicsit több RAM-ot esznek, viszont az extra utasításkészletből profitálnak. Ha nem okoz zavaró mértékű gondokat, akkor erősen javasolt a 64 bites rendszer.
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #65853 üzenetére
Annak nincs köze a boot-hoz, csak a betöltött rendszerhez.
-
lev258
veterán
válasz
nemethchek19 #65775 üzenetére
A Phoronix Test Suite elég széleskörű tesztelőprogram.
Aida tudtommal nincs Linux alapú rendszerekre (na jó, talán Androidra van valami változata). -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #65610 üzenetére
Tudtommal a CSM mód eleve nem a legjobb, az vegyíti a kettőt. Aztán ki tudja, mi lesz.
Használj rendes UEFI módot, csinálj EFI partíciót. A Valami más-ban a fájlrendszer résznél lesz EFI partíció megnevezés. Azt kell kiválasztani.
Én nem vagyok Mint-es, de a múltkor volt egy olyan, hogy valamiért csak úgy indult el, ha a rendszerbetöltőt is az EFI partícióra pakolta az ember. Nem tudom, így van-e még. Mindenesetre a többi disztró nem így csinálja (a lemezre rakják).
Találsz a neten képes leírásokat eleget. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #65536 üzenetére
Nem akarok belefolyni, de egy gyors keresés szerint azzal kezdődik, hogy a pavucontrol-ban engedélyezi az ember.
A kérdezőnek viszont valóban jobb lesz a Windows. Mint már sokszor írtam, a Linux rendszerekre való áttérésnek tanulással kellene indulnia, nem pedig konkrét célok/igények azonnali megoldásával. -
lev258
veterán
válasz
dellfanboy #65502 üzenetére
A legegyszerűbb mindig az, hogy először a Win, aztán a Linux rendszer. Bocsi, tényleg így van.
A képeden egyébként valami Windows telepítő partíció van (a második)?
Kell ennyi swap? Fogsz hibernálni? -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
NekoChan #65402 üzenetére
A lassúságot figyelmen kívül hagyva, az Endless felhasználói bázisa eleve nem nagy a Linuxos közösségben. Kissé ortopéd rendszer, van aki inkább h*lyebiztosnak nevezné. Természetesen limitációk árán.
Szerintem bármely Ubuntu vagy épp Linux Mint származék jó lenne rá. A grafikus felületek közül kell válogatnod.
A tiédben is van Nvidia kártya? -
lev258
veterán
válasz
hentes555 #65394 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy a telepítő (az ISO) pendrive-ra kerül vagy DVD-re. Persze máshogy kell kiírni, de az más kérdés.
Valamennyi különbséget biztosan tudsz érzékelni így is. Viszont egyik sem lesz egészen a valós, mivel ilyenkor főleg RAM-ból dolgozik, nem merevlemezről. -
lev258
veterán
válasz
GreenIT #65347 üzenetére
A honlapot rosszul nézed.
Ismétlem. Van ott egy Ubuntu felirat (kattintható).
Ha rákattintasz, ott vannak .deb fájlok. Neked a saját rendszeredre való kell. A 18.04-es a bionic. Jó esetben felteszi mellé a szükséges csomagokat is, ha nem, kiírja mit kell feltenni.
A python egyébként része a rendszernek (sok dolog használja/használhatja), csak nem minden csomagja kerül fel alapból. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Iginotus #65331 üzenetére
Mint írtad, mókolt BIOS-t használsz. Könnyen lehet, hogy abban van a bug.
Annyit megpróbálhatsz, hogy Ubuntura frissebb kernelt teszel fel, ez nem nagy munka. És azzal tesztelheted pár újraindítással.
Szerk.: Ne akarj kernelt frissíteni. A zárt AMD driver nem szereti. A tanácsom az, hogy ne csinálj semmit. Ehhez az összeállításhoz jobb, ha nem nyúlsz hozzá. Majd egyszer biztos frissítik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Gyermek PC játékok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged