- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Honor 200 Pro - mobilportré
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- 8000-es akksi került az IQOO Z10 Turbo+-ba
- Egy óra, két rendszer
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Lathronos #26849 üzenetére
Ha jól emlékszem, 1998-ban vezettük be és utána átvette a többi cég is. A fém lemezek nagyon sérülékenyek voltak már a gyártás során is. A legfőbb ok a cserére, az adatbiztonság volt. Ugye már nem tudod a hardvert tönkretenni szoftveresen? Akkoriban ez nem így volt. A teljes HDD-det le tudtam radírozni szoftveresen. Közeli memória címzésekkel bebillegtettel a slidert, ami belekapott a disc felületébe, ahol a scratch sorját okozott. Ez a sorja úgy működött a továbbiakban mint a smirgli, legyalulta a disc-et az adathordozó réteget is belevéve, a lemez hordozójáig. Fizikailag lehetett megsemmisíteni az adatokat egyszer s mindenkorra. Az ilyesmik elkerülése érdekében vezették be az indormatikába a hardver fizikai védelménak direktíváját- szabványt. Egyébként erre az adattörlésre volt vírus is írva akkoriban. Sok ilyen HDD-vel találkoztam akkoriban a gyártásban. Szerencsére garanciális reklamáció során cscak héba-hóba....
-
Fritz Teufel
addikt
Nálam van itthon egy SCSI 4,5 GiB-es "emlék".
Annak idején olyan 150.000 Huf körül volt az ára. Ezt használom bemutató darabnak az ismerőseim számára. Éppen mostanában akarok egy bemutató könyvecskét írni a teljes gyártási folyamatról, képekkel, magyarázatokkal, alkatrész bemutatóval, működési magyarázattal. Ma már úgysem számít ipari titoknak... remélem.
Minden gyártó üveglemezeket használ, mint írtam fentebb. Mi voltunk az elsők ebben ;-)
-
Fritz Teufel
addikt
Már több mint 10 éve nem használnak fém disket a HDD technológiában. Üveg lemezeket használtunk és használnak ma is. Az aktuator nem seekel a rampről, amíg a motor el nem éri a szükséges fordulatszámot. Scratch pedig nincs amióta üveg lemezeket használunk. A disk felülete keményebb mint a slider anyaga. Head printet sem tud okozni, mondjuk egy ütődés.
Sokat tudnék mesélni, hogy milyen brutális a különbség a fém és üveg disk tipikus hibák között... a lényeg, hogy az üveg diskeknél gyakorlatilag megszűnt a fizikai lemezsérülés. Olyannal soha nem találkoztam és gyanítom, közülünk én láttam ilyeneket messze a legtöbbet.
-
Fritz Teufel
addikt
Feltettem az openSUSE-t. Telepítéskor be kellett állítani az órát. Hiába adtam meg Budapest, Magyarországot, valamiért nálam még csak 20:52 van. Két óra eltolódás. Sehogyan nem jövök rá, hogy ezt hol tudnám beállítani. Az óra/idő beállítás automatikusra van állítva, de manuálban is ez az eltolódás van... nem értem...
-
Fritz Teufel
addikt
Ez valami űber durva dolog, ilyent még nem is láttam. A magam általi építés még jóval odébb van.
Egyenlőre az is elég volna, ha csak annyi holmit tenne fel a telepítő mint a Manjaro vagy a Fedora esetében. Olyan 1300 csomag körül. Jelenleg a 2000 csomag van fent, ami már a Buguntu szükségtelen mennyiségével vetekszik. A Debianban annyi az ikon, hogy néha azt sem tudom, hogy mit hol keressek. nem is tudom, hogy mi mire való. A bánatnak nekem nyomtató szerver vagy ATI Catalyst ami nem is működik vagy Nvidia X szerver stb.
A félreértés elkerülése véget: nem azt akarom, hogy gyorsabb legyen, csak azt szeretném, hogy ne települjön vagy 700 felesleges csomag, ami foglal vagy ~2-2,5 GiB-et feleslegesen. Tudom, hogy ez nem a világ, de ha már Linuxot használok, akkor ne olyan legyen mint a Winfos, hogy kerülgetem a felesleges, általam soha használatba nem kerülő alkalmazásokat. Így is gyomláltam mondjuk a Manjarón, mert ami kevés felkerült, azokat is kicserélem a saját preferáltjaimra.VLC -> SMPlayer
Rhythmbox -> Banshee
Shotwell -> Geeqie
Transmission -> qBittorrent -
Fritz Teufel
addikt
Kifejezetten híve vagyok a parancssornak, sokszor csak úgy lesz jó a telepítés, erre már magam is rájöttem. Amit csak lehet, parancssorból telepítek. Magát a rendszert meg sem próbálom, ahhoz ismerni kellene egyrészt az utasításokat, lehetőségeket valamint a telepítés architektúráját. Ha lehetőségem lenne rá, magam építeném a rendszert, ez nem vitás.
-
Fritz Teufel
addikt
Vágj bele nyugodtan. Nagyon megbízható, valóban. Nekem csak az a bajom vele, hogy millió olyan alkalmazást is felsze, amit soha nem fogok használni. Én a könnyűsúlyú rendszere flé hajlok. Nagyon szemezgetek az openSUSE-val. Természetesen csak GNOME DE-vel
Ez is elég stabil, mivel a Novell szintén jól bejáratja a holmiját a Debianhoz hasonlóan csak fele annyi idő alatt (8 hónap).
-
Fritz Teufel
addikt
A Debian telepítésénél egy fejtörős kérdés van a házózati beállításoknál: username:hostname ezt így oldottam meg: 'barracuda:barracuda' ez a számítógéped hálózati azonosítója lenne, de desktopom, nem számít. barracuda a felhasználóm
A wifi-t is kézzel kellett megadni, de ez sem igényel siplomát. Beállítások-Hálózat-Wifi és itt szépen beírod a jelszót és kész. Minden más ugyan az mint a többin. Nem hiszem, hogy ez egy szinttel feljebb lenne mint egy kezdőnél. Ennél a Winfos beállítása is bonyolultabb. -
Fritz Teufel
addikt
Ezzel a megjegyzéseddel nem sokat segítettél a kollégának, maximum sejttetted. Ennyi erővel valami konkrét tanáccsal is segíthetted volna, ha már olvasol és látod a szenvedéseit. Az ami írtál, inkább ingerli a bajban lévő embert mintsem segítené. Persze, bírom én a kritikát, nyomjad csak...
-
Fritz Teufel
addikt
_Dumber_: Köszönöm, mindjárt nézem.
Lehet, hogy a radeon.dpm=1 zavar be? Egyénként úgy emlékszem, hogy a driver frissítése nem elég, a ventillátor akkor túlműködik és majdenm elrepül. Igaz, ha meg a dpm kapcsoló aktív, akkor a laptopom felettébb csendes, ilyen Windows alatt sem szokott lenni. Rejtéy számomra ez a dolog...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Fritz Teufel #26541 üzenetére
Nem jó, éppen ez a modell az egyik kivétel, amin nem működik...
-
Fritz Teufel
addikt
Nem kell megijedni, itt valami más probléma van. A mindörökké stabil Debiant is most kellett hard resetelni. Villant egyet a kijelző, picit fekete kép majd megint villant és visszajött a desktop wallpaper üzemmódban.
Félek, hogy ez nem tesz jót a videokártyának. Itt valami a radeon beállításoknál nem az igazi.
Lövésem nincs, hogy milyen drivert kellene feltennem az ATI Mobility Radeon HD 3650-hez, hogy stabilan működjön.Az érdekesség viszont, hogy az Ubuntu 13.10 egyelten egy alkalommal nem fagyott.
Lehet, hogy ráleltem a megoldásra?!
-
Fritz Teufel
addikt
Valaki tudja, hogy régi Evolution-ben hogyan kell beállítani a Digi mailt? Egyszerűen semmit nem fogad el ez a szar.
The reported error was "Nem sikerült biztonságos kapcsolattal kapcsolódni a(z) imap.digikabel.hu IMAP kiszolgálóhoz: Kimeneti/bemeneti hiba".
Már mindenféle opciót kipróbáltam, de sehogyan nem tudom működésre birni.
De jó, hogy a Debian Chrome-ban sincs hosszú i betű...
Valamikor csak kigyomlálják ezt a sok bugot a Linuxból... esetleg újabb 10-20 év...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Apollyon #26516 üzenetére
Nálad nem csak a frissítés után fagyott a Manjaro??? Nálam egészed addig semmi baj nem volt vele. Egy hibaüzenettel nem találkoztam rajta. Valószínűleg ezért akadtam ki annyira, hogy a frissítés után a xorg fényképet csinált a desktopomból. A döbbenetes az volt, hogy míg az Ubuntu 14.04 is stabil volt ha nem futott flash tartalom (csak az akasztja ki a xorg-ot) addig a Manjaro a harmadik összeomlás után már magától kikészült a felállás utáni 5 percen belül, vagyis egyre instabilabb lett, imnél többször akadt ki.
Ez a Debian tetszik nekem is. Alig várom a frissítést, mert a Gnome eléggé régi verzió (v3.4.2) és pár feature hiányzik a 3.12-ből. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
teleahocipöm #26507 üzenetére
Ha az valóban Gnome, akkor a gnome-shell-extensions weblapon keresztül végtelenül egyszerűen bővíthető. Ha gondolod, le is írhatom, hogy milyen bővítőket használok. Nálam csak a Gnome jöhet szóba, annyira szeretem használni.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
ubyegon2 #26492 üzenetére
Az FF helyett hagytam az Icewease-t, eddig jobbnak tűnik mint az FF és minden kiegészítőt kezel, amit használtam. Talán még a memóriával is jobban bánik (FF ebben gyalázatos), bár még nem használtam sokat, de holnap délutánra már lesz tapasztalat.
Nem is fogom többet használni a Firefoxot, az jegesmaci lett a preferenciám a Chrome mellett.
Egyébként a jegesmaci sem kellene nekem, ha a Chrome-ra lenne többszintű miédialetöltés vezérlő. Tudom, hogy van konzolos, de azt használják a matematikusok, nekem az nem kényelmes. FF-re a Foxyspider tökéletes, de sajnos a Chrome-ra nincs semmi -
Fritz Teufel
addikt
Befejeztem a Debian beállítását. Egy brutális monstrum a Manjaróhoz képest, de remélem, hogy cserében valóban stabil lesz. A Manjarót visszasírom, az pillekönnyű és pofon egyszerűen kezelhető volt. Igaz, a xorg instabilitása nem az ő hibájuk...
Tudtam, hogy elfelejtem levenni az eredeti kernelt! No, akkor még van egy pici munka...
-
Fritz Teufel
addikt
Nálam is lefutott a kernel frissítés. Egy másik metódussal csináltam, de itt is forgatás lett belőle. Nem is találtam a szokásos módszert Debianra. Itt annyi a különbség, hogy az új kernelt beleszerkesztettem a grubba így indításkor válaszható, hogy melyik bootoljon. Mivel szépen elindul, most eltávolítom a régi 3.2-est.
Mindegy, ha stabil, a frissítések sem érdekelnek. Még valami: ha stabil, akkor az ördög valóban nem a kernelben lapul, hanem a x.org szerverben, ahogy Kapitány jósolta.
Legyilkoltam a játékokat, bár nem mertem a teljes eltávolítást választani. A Debian valahol a Manjaro ~1100 és az Ubuntu ~2300 között van a feldobott ~1750 csomaggal. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
Lathronos #26468 üzenetére
Nem sikerül a kernelfrissítés, fogalmam nincs hogyan csináljam, közben a gép tűzforró. Nem szeretném, ha a Linux kinyírná vagy elöregítené idő előtt! Még egy napot hajlandó vagyok szórakozni és befejezem. Kell a laptop, használnom kell. A Windows feldobható hétfő délelőtt és délután már tudom használni.
Ez a régi Gnome is használhatatlan. FEl van telepítve gyárilag egy csomó általam szükésgtelennek ítélt alkalmazás, a gyári Gnome ikonokat nem ismerem és alig találok meg valamit a rengeteg ikon között. Ninenek min max gombok az ablakok fejlécein és ezt ez a Gnome verzió nem is tudja kezelni, úgy látom.
Közben már le is jött az Ubuntu Gnome 13.10...
-
Fritz Teufel
addikt
Felment, de nagyon kezd elborulni az agyan. Most vettem észre, hogy a Debian sem kezeli rendesen a touchpadomat. A kurzort lehet vele mozgatni, a scroll is működik, de az aktív ikonokat csak a touchpad billentyűjével hajlandó kezelni. Ehhh... Ubuntu 13.10 vissza, remélem kibírja pár évig, ha összeborul akkor Windows és befejeztem a Linuxszal. Nem erre a laptopra való ez...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Apollyon #26460 üzenetére
Nem tudom hogyan lehet indítani az x-szet, így most újra telepítem. Mindjárt meg is van. Szerintem kernel csere, aztán kézzel, ahogyan csináltad. Ha nem megy, akkor holnap Windows... ahhoz nem kell informatikusnak lenni. Ebből nagyon elegem van, inkább már a szórakázásról kezd szólni ez a dolog, mint a rendszer használatáról. A Windowst csukott szemmel feldobom és egészen biztosan üzemkész lesz.
-
Fritz Teufel
addikt
Feltettem a Catalyst drivert és újraindítottam a gépet. Az volna a kérdésem, hogy vissza lehet még állítani a gui-t? Ahogy arra számítottam, a driver kinyírta. Kezd nagyon tele lenni a hócipőm ezzel a varázylatos rendszerrel. Egyébként a 13.1-es kellene nekem a 3650 miatt. Az nem probléma, hogy ez mobility és nem pc kártya?
-
Fritz Teufel
addikt
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Apollyon #26441 üzenetére
Kapitánynak igaza van. Amint feltesszük az új kernelt, azzal ki is nyírjuk a x.org-ot. Én is erre gondoltam. Egyszerűen az van, hogy a Linux kernel 3.13 után már nem támogatja a kártyánkat. Már képben van az új Debian is, így ezt sem fogjuk sokáig élvezni. Arra gondoltam, hogy csak 3.13-ra kellett volna frissíteni és nem nyúlni hozzá többet. A 3.13 éppen elég a dpm engedélyezéséhez. Legalább is úgy emlékszem az van az Ubuntu 13.10-en, ami stabil volt nálam. Az is megfordult a fejemben, hogy azt teszem vissza és pár évig jó lesz vagy 12.10 LTS-t. Az Ubuntu 13.10-en nem is kellett a kernelhez nyúlnom, egyből javítottam a grub-ot.
Amikor lejelentettem ezt a hibát a Canonicalnak, ők is a kernelre gyanakodtak egyből. Kipróbáltatták velem a 3.15r1-est is, de annál is összeomlott a x.org. Elvileg dolgoznak a problémán, mert nem csak mi ketten szívunk miatta.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
teleahocipöm #26434 üzenetére
Vajon a Gnome Tweak Tool milyen néven szerepel ebben a béna Debianban?! Most káromkodni tudnék!!!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Apollyon #26432 üzenetére
Remélem nekem is sikerül, kérhetném a segítségedet? Elsőre most ott akadtam el, miután majdnem sikerült beállítanom használhatóra a Gnome-ot. Alig telepítette fel, bezzeg az össze játék fent van. Be kellene állítanom a dpm-et, mert a venti mindjárt szétesik. Aztán érdekelne a többi beállítás, amit eszközöltél. Persze, csak ha nem tartalak fel.
Elindult a szoftverfrissítés, de olyan 50% körül megállt és nem megy tovább... nem értem :s
-
Fritz Teufel
addikt
Debian fent van, a CPU Fan visít... Elsőre tűzoltás, aztán egy csomó felesleges dolgot (játékok, Iceweasel stb.) vissza kell vennem. Majd felteszem azt, ami nekem tetszik.
-
Fritz Teufel
addikt
Megprobalkozom a Debiannal a Windows elott azonban melyik iso-t szedjem le? A drive-om 4GiB-es. Erre lehet Gnome-ot valasztani telepiteskor? Lehet, hogy majd segitsegre lesz szuksegem a repok belovesehez.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
joecontra #26407 üzenetére
Szerkesztettem, de nem jó helyre írtam a radeon.dpm=1 parancsot. Valószínű, hogy az első sorban lévő '=5'utasítást is át kellett volna írni. Ahány disztró, annyi grub és másképp kell bizony szerkeszteni. Debian alatt menni fog, mert az gondolom megegyezik az Ubuntuéval. Az Arch vonalét is tudom már, a Fedorára a googli semmi okosat nem adott. Fedora wiki sem. Annyit írnak, hoga ezt a kapcsolót be kell szerkeszteni, de hogy hova, az szakmai titok. Megpróbálom a Debiant. Ha itt is lefagy x.org, akkor megy vissza a Windows. Kénytelen leszek tudomásul venni, hogy a laptopom hardvere nem bírja a Linux megpróbáltatásait.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Apollyon #26403 üzenetére
Szerencséd van, nálam a Fedora is bedőlt. Szerintem túlmelegedett a videókártya. A Gnome-ban van egy három fokozatú venti beállító, azt tettem fel, de amikor elkezdtem haszálni az FF-ot, sikított a venti. Nem találtam megoldást a dpm-re Fedora alatt sajnos. Annyit hogy az újabb Radeonokat a 3.12-es kerneltől gyárilag támogatja. A mienk meg sajnos régebbi. Kénytelen voltam hard resettel leállítani és most nem bootol. Remek... Nem tudom... érdemes kipróbálni a Debiant vagy egyből a Windowst dobjam fel?
-
Fritz Teufel
addikt
Ehhez a rohadt Fedorához nincs semmi leírás! Nem tudom engedélyezni a dpm-et. Nem igaz, hogy snkinek nem volt vele problémája. Itt teljesen más a grub mint az Ubuntun vagy a Manjarón... Ehhh Windows lesz ebből holnap...
-
Fritz Teufel
addikt
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #26377 üzenetére
A beágyazott flash videók lejátszásakor dől be az X, legalább is nálam. Előre még lejátsza a Firefoxban, de ha belehúzok vagy visszaveszem fullscreenről, akkor másodszorra már nem tudja kitenni full screenre, eldobja a képet a háttérbe aztán elsőre a Firefox fagy le, majd villan a kijelző és vagy fekete kjelző, vagy fehér vagy egy fénykép a desktoptól. Aztán vagy van billentyűzet, vagy nincs. Ha van is nem tudok mihez kezdeni vele, hard reset... annyi, hogy az Ubuntu ezt férfiasan állta, a Manjaró X a második hard reset után magától berosál olyan öt pec után, így teljesen használhatatlanná válik. És csak a 13.3-asnál újabb kerneleken. A Manjaro és az Ubuntu 13.10 is korábbiakat használt, így azok nálam stabilak voltak. Sajnos a 3.15-ös kernel is szar, az is kidől, próbáltam. Nem tudom, hogy akkor most mit tegyek fel, aminél van Gnome is. Éppen a Fedorát tenném fel, de azt nem fogom tudni beállítani, teljesen más itt minden.
Dátum és idő - beállítva
Billentyűzet - beállítva
Telepítési cél - beállítva (10 perc volt, mire rájöttem, hogyan nem törlöm le a data meghajtómat)
Hálózati beállítások - Hostname - fogalmam nincs itt mit adjak meg (localhost.localdomain), a wifi működikÉrdemes ezzel szenvedni? Mi lenne a tanácsotok?
-
Fritz Teufel
addikt
Engem sajnos korlátoz az, hogy Gnome-ot szeretnék használni. Ha meg a x-org előbb-utóbb úgy is összeborul, hiszen a Debinat is frissítik, akkor megyek vissza Windows-ra. Nem akarok állandóan telepíteni, keresgélni, hogy majd akkor ne legyen rendszerem, amikor éppen kellene. Nekem a laptop a desktop, az legyen egy biztos pont. Ha ezt a Linux nem tudja biztosítani, akkor nincs mit tennem.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #26360 üzenetére
Nincs azzal semmi baj, ha a x.org állva marad. Sajnos összedől Ubuntu 14.04 alatt és most a Manjarón is, de ott csak a frissítés óta. Szerintem kernel hiba lehet és itt is panaszkodtak mások is erre, tehát nem egyedi jelenség. A Manjaró sem csak nálam ül a sarokba. Először én is Firefoxra gyanakodtam, mert Ununtunál annak hayználata közben tette fel a kezeit, de Manjaro alatt a Chrome használatakor is szabit vett ki. Ha jó lesz, nem fogom frissíteni a Fedorát, jó lesz az úgy ahogy működik.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #26358 üzenetére
Még Ubuntu alatt próbáltam feltenni, de az lett a vége, hogy 800×600-on lestem a kijelzőt. ATI Mobility Radeon HD 3650 512MB
Este felteszem a Fedorát és meglátom. Aztán utolsó mencsvárként még Debian vagy openSuse. Ha emlékszel, a multkori összeomlásomkor
nem bootolt sem a Fedora, sem a Debian. Most dd-vel írtam ki a Fedorát és pillanatok alatt elindult.
Ha rendberakják a Manjarót, akkor visszatenném, mert nagyon nekem való.Az Antergos meg méginkább, de ott egy csomó minden nem működik konfigurálás nélkül
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #26356 üzenetére
Elírtam- dpm - Radeon kártya miatt folyamatosan mennek a ventilátorok. A touchpad sem jó, nem érzékeli a kattintást. Vagy a touchpad gombját kell nyomnom vagy Entert kell ütnöm az OK-hoz.
Azt vettem észre, hogy a régi kernelekkel nincs gond, az újakon viszond disztrótól függetlenül összeomlik a x.org és van amikor a billentyűzetet is magával rántja. Ezért nem tökölök tovább a Linuxszal. Előbb-utóbb mindenütt frissítenek és akkor kinyírják az addig stabil rendszeremet. Ha meg nem frissítek, akkor meg nem lesz sokkal biztonságosabb mint a Windows.
Nagyon tetszene a Linux, de nem való ez hosszú üzemidőre. Nekem meg ha újra dolgozom, nem lesz időm a hibaelhárításra meg másik disztrókkal való próbálkozásra. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #26354 üzenetére
Nem szenvedek vele, Arch és Ubuntu alatt ugyan az a probléma. Itt a kernellel van valami és meguntam a fejlesztést, akinek van hozzá kedve, folytatja. Nekem valami kész operációs rendszer kellett volna. Ez sajnos nem alternativa... Köszönöm a sok segitséget amit kaptam tőletek!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
joecontra #26352 üzenetére
[barricade@barricade ~]$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
[sudo] password for barricade:
Generating grub configuration file ...
/etc/grub.d/10_antergos: sor: 21: chmod -x /etc/grub.d/10_archlinux: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux
Found initrd image: /boot/initramfs-linux.img
/dev/cdrom: open failed: Nem található adathordozó
No volume groups found
done
[barricade@barricade ~]$A billentyűzetet a táblakiosztásnál cseszték el, ez gondolom kernelhiba. Majd a következő verzióban javtják, ha valaki jelzi nekik. Minden kiosztásban egyel kevesebb gomb van, ezért hiányzik a hosszú i-betű.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #26350 üzenetére
Érdekes lehet, ha nem úgy kell ráfaragni a Gnome-ot. Fogalmam nincs, hogy hogyan lehetne a KDE-t sallang nélkül leszedni és Gnome-ra cserélni.
Egyébként a Manjaro is nagyon jó volr, de nem tudom mit műveltek a frisstéssel. Mire megjelenik a stabil verzió, teljesen instabil lesz, amg az első instabil verzió atom stabil volt. Kitűnő munka! :s -
Fritz Teufel
addikt
Nos, utolsó próbálkozásom a Linuxszal, a Manjaro x.org a nagy frissités óta (r1-ről r3) összeomlik mint a kártyavár ugyan úgy mint Ubuntu 14.04 alatt.
Hát, a Antergos már nem kezdőknek való... nem is tudom megoldani az eddig egyszerűnek tűnő problémákat:1. grub szerkesztés
~/etc/default/grub
Szerkesztettem, ahogyan kell, hogy működjön a dpm. Már csak alkalmazni kellene. A parancs azonban nem működik: - nem találok rá megoldást a neten, a kernel már gyárilag megfelelő: 3.14.4-1
[barricade@barricade ~]$ sudo update-grub
sudo: update-grub: command not found2. aztán a gnome-shell-extension oldal nem ismeri fel a DE-met. Erre sem találok semmi megoldást.
3. a clamav az Istennek sem akar megjelenni a menüben, pedig telepitve van.
4. nincs hosszú i betű a Chrome-ban, eddig ez sem volt probléma
5. a Facebookot nem engedi beálltani az Online fiókok beálltó mondván, hogy "Hiba az alkalmazás elérésénél Sajnos a használni próbált alkalmazás vagy nem létezik, vagy le van tiltva." Azonnal telepteném vagy engedélyezném, ha kiderül hogyan kell... :s
Asszem megy vissza a Windows, kezdem megunni ezt az állandó rendszerfejlesztést. A Windows legalább készen van és atom stabil, a biztonságot meg leszrom...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Fritz Teufel #26301 üzenetére
Rendben. Mit csináltam rosszul?
[barricade@barricade ~]$ sudo dd if=-/manjaro-gnome-0.8.9-x86_64.iso of=/dev/sde
[sudo] password for barricade:
dd: failed to open ‘-/manjaro-gnome-0.8.9-x86_64.iso’: No such file or directory -
Fritz Teufel
addikt
Köszönm! Mindjárt kiderül, hogy mi lesz belőle...
-
Fritz Teufel
addikt
Tudna valalki segíteni, hogy hogyan kell használni a dd-t? Hiába próbálom a arch wiki segítségével, nem megy.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Apollyon #26280 üzenetére
Valószínűleg a multiboot-os pendrive lehetett a probléma. Ha csak az lett volna a drive-on akkor talán nem problémázott volna, nem tudom. Ez a Linux olyan mint egy klimakszos nő... megpróbálom egyenĺőre meghegeszteni a Manjarót. Ha nem megy, akkor holnap Sabayon. A Chakra is tetszetős, de nálam a Gnome a favorit, a start menütől hányingerem van. A Sabayonnak pedig van natív Gnome verziója. Nem komálom az utólagos mókolást. Csomó sallang marad olyankor.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #26275 üzenetére
Manjaro előtt próbáltam, de a telepítő sem indult el akár csak a Fedoránál. Ha minden kötél szakad, akkor Sabayon.
Egyébként harmadik nekifutásra bootolt egy a ratyi, szerintem a frissítésben pancsoltak el valamit. Várok pár napot, hogy mit lépnek, mert most biztosan felkavarták az állóvizet, de ha nem változik a dolog, akkor tiszta Arch azt jónapot.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
teleahocipöm #26270 üzenetére
Szerintem tegyél fel nekik Windows-t, az működik rendesen.
Asszem én is visszeteszem, mert ez a rendszer szinte csak önmagáért van. Több problémát generál, mint amennyit megold. Tényleg nem láttam még hosszú távon működni képes desktop Linux-ot. Esetleg, ha valaki nem frissítette... de az meg úgy... ehhh
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
teleahocipöm #26266 üzenetére
A rendszer szól, ha frissítés érkezett. Ráadásul éppen annyira bonyolult futtatni, mint a Windows updatert. Az más kérdés, hogy ma elbszták a frissítő egyik komponensét, így csak manuálisan lehet futtatni. Nyilván korrigálják majd, de ma már másodszorra próbálom feltenni, mert nekem frissített ugyan, de restart után low memory problémával leáll a boot. Picit mérges vagyok... :s
-
Fritz Teufel
addikt
Manjaro Linux GNOME Community Edition 0.8.10 Pre1-ra 835,13 MiB-es frissítés érkezett.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #26233 üzenetére
Nálam még nem frissült, mióta feltettem. Ez volt körülbelül két hete. Nem olyan rolling release mint gondoljuk. A Firefox még a 28-as verzió. Cserébe nálam atomstabil szemben a Buguntuval. A frissítés automatikus, nem kell hozzá parancsot kiadnom. Persze, ha nagyon akarom, akkor kattintok egy gombra és megnézi, hogy van-e fent friss csomag. Egyszerűbb a kezelése, éppen ezért bonyolultnak tűnik.
-
Fritz Teufel
addikt
Elnézést, én csak segíteni akartam! Majd legközelebb nem teszem, csak ha megszólítanak.
Egyébként fogalmam nincs, hogy a Manjaró kezeli-e alapból, még csak nem is láttam ilyen kártyát élőben.
A Manjarót egy szóval sem ajánlottam neked, de ha már itt tartunk, semmivel nem nehezebb feltenni mint az Ubuntut. Arról sem nagyon tehetek, hogy a kártya nem támogatott. A lehetőség viszont adott és nem kell hozzá agysebésznek lenni. Amúgy, nem nagyon van választási lehetőséged. -
Fritz Teufel
addikt
Szia!
Én sem találtam semmi elegáns megoldást a neten. Egy lehetőséget viszont látok, a NDISWrapperrel való Windows driver telepítését. Van egy videó, hogy hogyan kell használni, végtelenül egyszerűnek tűnik:
Install Windows Driver using NDISWrapper on Ubuntu 10.04
Igen, ez Ubuntu 10.04, de nem hiszem, hogy valami radikális változás állhatott be a használatába az utóbbi időben. Egy próbát mindenesetre megér... -
Fritz Teufel
addikt
Ha ez elterjed, akkor az LXDE valószínűleg elveszti a támogatást, mert ugyan az a csapat fejleszti, egyenlőre erőforrás megosztással. És akkor jöhetnek a LXQt-re építő disztró verziók. Már csak idő kérdése...
Telepítés módja, annak akit érdekel (Ubuntu 14.04/13.10/13.04 és Linux Mint 16/15):
$ sudo apt-get install software-properties-common
$ sudo add-apt-repository ppa:lubuntu-dev/lubuntu-daily
$ sudo add-apt-repository ppa:gilir/q-project
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get upgrade
$ sudo apt-get install lxqt-metapackageLogoff, majd kiválasztod a DE-t és Login...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Merula Alba #26096 üzenetére
Telepítsd fel a Playonlinux alkalmazást is, az szinte a kezednél fogva végigvezet a telepítéseken.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Fritz Teufel #26025 üzenetére
Probléma megoldva: újra megadtam a root password-öt a 'sudo passwd root' paranccsal.
-
Fritz Teufel
addikt
Újra telepítettem a 14.04 LTS-t. Egy olyan problémába ütköztem, amire nem találok megoldást: NOD32 telepítése. Tulajdonságok, Jogosultságok, Fájl végrehajtásának engedélyezése programként pipa ok. Amikor elindul, kéri a root password-öt, amit miután megadok, 'su: Authentication failure' hibával leáll. Egyszerűen nem jövök rá, hogy mi a megoldás. Már két heten nem telepítettem, asszem valamit elfelejtettem... előre is köszönöm a segítséget!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
mefistofeles #25944 üzenetére
Bocsánat, igazad van, tényleg van benne némi csúsztatás! Nem 25-30 driver, hanem pontosan 37db...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #25930 üzenetére
A Fedorával még teszek egy próbát, aztán meglátom. Az Ubuntu kezdi elvenni a kezdeti lelkesedésemet. Az OpenSuse jól hangzana, már a ködös emlékeim miatt is, de sajnos 2003 óta nem használtam Linux-szot, így a tudásom a nullához konvergál. Annak idején használtam: Red Hat, Suse, Mandrake. Nem nagyon akarok belemenni a rejtelmekbe, csak egy stabil operációs rendszert keresek, aztán el is akarom felejteni. Már kinőttem a 20-as éveimből, nem szórakoztat a heti átlag egy telepítés, csak az 5-6 évi egy, mint a Windowsnál.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
mefistofeles #25926 üzenetére
Szerintem már sok esetben ez igaz. Ubuntut használok (még) és ha stabil rendszer volna, akkor tökéletesen meg volnék vele elégedve. Sokkal egyszerűbb mint a Windows, ahol a rendszer installálása után még manuálisan telepítenem kellett vagy 25-30 drivert, hogy a médiagombok és hardvereszközök valamint a gyári szoftverek működjenek. Ubuntunál egy azaz egy darab drivert nem kellett telepítenem, azonnal kész rendszerem volt. Arról nem is beszélve, hogy semmi hálózati beállítás pepecselés. Csatlakoztam a routerem-hez azt jó napot. A többiek linkelték neked, hogy hogyan tudod beállítani a hálózatot. Nem bonyolult, csak a Windows-hoz képes itt máshol van, egyszerűen csak meg kell tanulni hogy hol. Őrülten jó kis operációs rendszer lenne a Linux, ha lenne egy cég mögötte, aki összefogná és irányítaná a fejlesztést, tesztelést és végre sikerülne stabil verziókat kiadni, az kinyírhatná a Windows-t. Persze, akkor már nem lenne ingyenesen, dde ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a jól működő dolgokat, ami mögött emberek nagyon komoly munkája van és nekik is meg kell valamiből élni, azt lehet ingyenesen csinálni.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
mefistofeles #25917 üzenetére
Nyilván nem lehet ugyan azt elvárni egy Linux-tól, mint egy Windows vagy OSX-től. A Windows és OSX fejlesztésén egy csapat dolgozik és nincs is más dolguk, a Linux-szot meg boldog-boldogtalan programozza. Az Open Soruce ötlete remek, de olyan mint a politikában a kommunizmus. Gyakorlatilag a kitalálása pillanatában meg is halt. A jól működő és stabil operációs rendszereket dedikált csapatok fejlesztik és az bizony pénzbe kerül. Van minőségbiztosítás és valódi tesztelés. Aki desktopnak a Linux-ot választja, annak együtt kell élnie az instabilitással, bugokkal, ez van...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
gyenesmartin #25551 üzenetére
http://www.youtube.com/html5 <váltsd át html5-re az alapértelmezett lejátszót.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
gyenesmartin #25543 üzenetére
Próbáld innen: Lubuntu 14.04 LTS
-
Fritz Teufel
addikt
Íme a megoldás: Massive Log Files (UFW) Egyébként szerintem minden további nélkül törölhetőek a napló fájlok, majd a rendszer úgy is létrehozza a következő eseménykor. A fenti eljárás kipurgálja az össze UWF által létrehozott naplófájlt. A rendszer szintű naplózás kiprurgálására is van lehetőség.
-
Fritz Teufel
addikt
ESET NOD32 Antivirus for Linux Desktop
Parancsolj, kérlek! Én is ezt használom, nagy megelégedéssel. Még ha a gépemet nem is kell annyira félteni, a másokét igen. Már ha küldözgetsz, hozol-viszel dolgokat gépek között. Enjoy!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
teleahocipöm #25489 üzenetére
Ha te vagy a root, te vagy a rendszergazda illetve fordítva is igaz
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
teleahocipöm #25415 üzenetére
sudo apt-get install flashplugin-installer -y
-
Fritz Teufel
addikt
vlc alatt nálam sin probléma, de a flash-nél működik. Erre jó ez a megoldás:
"Figyeli, hogy fut e teljes képernyőn VLC/mplayer, vagy chrome/chromium/firefox alól flash tartalom, pl.: youtube"
-
Fritz Teufel
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Civilization VI
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- PlayStation 5
- Jövedelem
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- PC Game Pass előfizetés
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Samsung Galaxy A12 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS C246M i5 9400F 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 Super 6GB Zalman N4 Zalman 600W
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest