-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
spammer #31882 üzenetére
Nem bíznám rá magam ilyen telepítőre, főleg nem UEFI esetén.
(#31909) Jamboo529: Tedd idézőjelek közé, a mostani dupla idézőjeleket cseréld se simára az említett útvonalat meg dupla közé. Nano*-val tudod szerkeszteni a configot:
nano ~/.profileés valami ilyesmit kell csinálnod:
alias mc2='mc /utvonal "/utvonal/--== SERIE ==--"'*
nano használata, röviden:
Alul láthatjuk hogy milyen billentyűkombinációval mit tudunk csinálni, a kis kalap (^) a CTRL-t jelenti, pl.: Ctrl+G előhozza a súgót, Ctrl+K sor kivágása, Ctrl+U az előzőleg kivágott sor(ok) beillesztése, Ctrl+O mentés és Ctrl+X a kilépés. -
Rimuru
veterán
válasz
spammer #31880 üzenetére
Ha letúrod az egészet nem tudsz mit elcseszni.
Legacy BIOS módban úgy kell telepíteni mint egy normális BIOS-nál. Nálam ha USB kulcsról akarok telepíteni akkor is UEFI módban indul el minden (Acer lapos), ezt nézd meg te is. UEFI-nél kell plusz partíció a helyes működéshez de az az 1MB elég hülyeség. -
Rimuru
veterán
válasz
Jamboo529 #31875 üzenetére
Használj aliast. Ha csak SSH-n keresztül kell akkor ~/.profile file-ba kell beleírni. Ha kiadod ezt a parancsot akkor a következő bejelentkezés után már működni fog az alias is (értelemszerűen átírod amire szeretnéd).
echo 'alias mc2="mc /utvonal /utvonal"' >> ~/.profile -
Rimuru
veterán
válasz
herdsman12 #31764 üzenetére
Nézd meg az email kliens beállításait, Preferences -> External Programs, ott tudod állítani alkalmazások belül is hogy mivel nyissa meg.
-
Rimuru
veterán
Az a baj hogy Ubuntun megtartja a régi kerneleket frissítésénél és azokat szokta a listában előre rakni (generálásnál alapból az os-probert később nézi), ilyenkor jobb lehet ha stringként adja meg.
zolka95: LTS=Long Term Support, röviden: tovább támogatott, elvileg stabilabb, régebbi csomagok.
-
Rimuru
veterán
válasz
DrojDtroll #31600 üzenetére
Azt itt is megmondom hogy guest gépen a host+Fn billentyű kell. De attól nem oda bootol, a dm démont kell kilőni.
-
Rimuru
veterán
válasz
PumpkinSeed #31576 üzenetére
Sikerült helyesen a letöltés?
-
Rimuru
veterán
válasz
Fritz Teufel #30654 üzenetére
Én arra esküszök ami beválik neki.
Nézd meg az itteni képeket, elég sokszínű a társaság.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #29778 üzenetére
Itt deb-et se lehet (na jó lehet, úgy ahogy rpm-et is, de felesleges).
Bízz a csomagkezelőben, majd ha megcsinálják a csomagot akkor frissíteni fog(ja/sz). Ne úgy gondolkodj mint Windows alatt, nem kell neked ilyennel foglalkozni (normális esetben). -
Rimuru
veterán
válasz
westcoastog #29104 üzenetére
(#29102) Sobriety: Azt fordítasz bele amit szeretnél használni. Ha csak simán lefordítod alap configgal az sokat nem hoz, bőven elég az a bináris amit kapsz csomagkezelőből.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #28902 üzenetére
Nem kell rá fájlrendszer (igen a particionálatlanra gondol), azt majd a telepítővel megcsinálod (ext4-re).
Nem kötelező Grubot MBR-be rakni, valahogy a Windows rendszerbetöltőjébe is meg lehet oldani, viszont ha hagyod a és mégis letörölnéd a Linuxot akkor egy Windows telepítővel egyszerűen helyre tudod hozni az MBR-t.
[ Módosította: radi8tor ]
-
Rimuru
veterán
Szia!
Tanulás szempontjából ilyenkor tökéletes ha megnézed a parancsok man oldalát (ha nem tudod mit csinál a biztonság kedvéért is jó)
tr -cd '[:alnum:]' - csak betűk és számjegyek lesznek
< - átirányítás
/dev/random-ot már írták
| - csővezeték (ez is egy átirányítás)
fold -w10 - w mint width (szélesség), 10 karakter szélesre szűri
head -n1 - a kimenet első sorát jeleníti meg (n - line)(#28767) kátú: Régebben nem volt minden kernelben swap támogatás, a mai telefoknál nem tudom.
-
Rimuru
veterán
válasz
SidCorky #28624 üzenetére
A particionálást szerintem Windows segítségével csináld, ha a Linux partícióján nem akarsz adatok tárolni 15-30GB bőven elég lehet. A legproblémásabb dolog a telefon lehet neki. Ha tud mass storage módot a telefon akkor simán megy, MTP-vel már nehezebb lehet. A pendrive telepítőt ezzel a programmal csinálnám meg. Ja és ha annyira régi a gép akkor Lubuntut ajánlanám kezdések.
-
Rimuru
veterán
válasz
N0zer0 #28497 üzenetére
Nem azt jelenti egy Openbox, Awesome vagy akármi hasonló hogy minimalizmus és csak gyenge gépekre való, sokan munkára (is) használják. KDE-ben pl.: ezt meg tudod csinálni? A szépség meg részletkérdés, kinek mi a fontos. Megértem a De felhasználókat is, de a többi embert is.
-
Rimuru
veterán
válasz
Fritz Teufel #28493 üzenetére
Nem emlékszem hogy mikor milyen környezetben mondtam, de ott van fent egy példa (én azt használtam). Ahogy CPT.Pirk is mondja van hozzá front end is, pl LXDE-ben is az van alapból (a fenti linken ott van az is és az említett arand is).
N0zer0: Szóval mazohista vagyok? (ha kicsit gyengébb is a gépem)
-
Rimuru
veterán
válasz
tvamos #28211 üzenetére
Van beállítási lehetőség csak másképp kell megközelíteni.
DrojDtroll: Gépelés közbe kapcsoljon ki. Azt hozzáteszem hogy ez szerintem nem működik valami jól. Ha egyáltalán nem kell akkor akár "véglegesen" is ki lehetne kapcsolni, vagy mondjuk indításnál egy ilyet lefuttatni: synclient TouchpadOff=1
-
Rimuru
veterán
válasz
_Dumber_ #28128 üzenetére
Évek óta nem döglött meg a rendszerem systemd váltás is semmi volt, nincs itt gond. Mikor telepített egyszer sem azért volt mert meghalt, csak azt tartottam legegyszerűbbnek a változtatáshoz (vinyó teljes átméretezése/asztali gép -> laptop). Most titkosítottam le a winchestert ezt már teljes rendszermentéssel csináltam.
-
-
Rimuru
veterán
A D-t kell majd formázni, ezt a telepítővel meg tudod tenni, a lényeg hogy kézi particionálást válassz.
A telepítés után választhatsz mit szeretnél indítani (ha ez valamiért elmaradna könnyen meg lehet csinálni).N0zer0: Nem ismerem csak azt tudom hogy haver sokat szívott vele (mobilneten nem akarta frissíteni a flash-t [nem a program haver haver]).
-
Rimuru
veterán
Simán meg tudod tenni, ha telepítesz valami mást akkor a bejelentkező képernyőn (display manager) tudsz váltani a felületek között. Azzal számolj hogy némelyik helyigényes lehet (pl.: KDE). A zárójelbe tett az elvileg nem csak a felületet rakja fel hanem az összes olyan csomagot amit megkapnál akkor ha alapból *ubuntut telepítettél volna (ha nem így van majd az Ubuntusok kijavítanak).
Pár példa:
sudo apt-get install kde-full (vagy kubuntu-desktop)
sudo apt-get install lxde (vagy lubuntu-desktop)
sudo apt-get install xfce4 (vagy xubuntu-desktop) -
Rimuru
veterán
N0zer0: Zárt bootloader esetén egyáltalán nem triviális feladat másik romot rakni a telefonra. Ismerősöm a tabletjét dd-vel zúzta szét.
Decepticon: Régen talán láttam valamit amivel lehet(et) Samsung telefont flashelni, de pl Sony alatt nincs semmi gond. Sőt Linux alól tudtam csak rootolni, Win 8.1 nem szerette a telefont. Amúgy wine-vel nem hiszem hogy menne, viszont Virtualboxban egy Windows segítségével simán meg lehet csinálni.
-
Rimuru
veterán
válasz
Fritz Teufel #25380 üzenetére
Élő példa Adott egy nagyobb hálózat, valamilyen okból egy gyártótól érkező eszközöket letiltott a rendszergazda. Egy informatikához nem értő ember ebből csak azt látja hogy neki nincs internet elérése. Jön hozzánk (ismerősökhöz) hogy nézzük meg (így derült ki a turpisság) adtunk neki másik MAC címet azóta is boldogan tudja használni úgy ahogy eddig.
Ha külső szerver számára látható IP-t akarok változtatni akkor meg proxy/vpn.
-
Rimuru
veterán
A DHCP-t a legkönnyebb belőni. Mivel nem ismerem a Linux Mint-et nem tudom hogy az egyéb beállítások hogy vannak (démon stb.) de ha kiadod a sudo dhcpd intefész parancsot akkor az aktuális munkamenetben lesz net. Az interfész helyére a sajátodat kell írni, pl eth0 (hogy mi a neve megtalálod itt: ls /sys/class/net/ )
-
Rimuru
veterán
Szerintem itt ezt abba kéne hagyni, viszont lehetne csinálni egy Linux felhasználók off topicot, ez alapján akár élet is lehetne benne.
mzx: Megcsinálom én.
-
Rimuru
veterán
Beállítod vele hogy kié legyen a fájlrendszer tartalma (ő lesz a tulajdonosa). Jelen esetben ez te vagy, de lehetne mást is írni, sőt még csoportot is meg lehetne adni (ennek akkor van értelme ha mondjuk többen használják a gépet külön külön felhasználóval) gid="szám"-mal (lekérdezéshez echo $GID, elméletileg a többi felhasználónak is itt kell lennie).
-
Rimuru
veterán
A Linuxos és Windowsos jogosultságok nem egyeznek meg nem érdemes kavarni őket, amúgy meg ha majd megcsinálod amit írtam(írok) akkor a saját normál felhasználódé lesz.
Terminálba normál felhasználóddal beírod ezt: echo $UID
Ilyesmit kapsz, innen a szám kell nekünk (nálam 1000 nálad lehet más lesz):
cc@cc> echo $UID
1000Utána szerkeszted az fstab-ot, azon belül a megfelelő sort (ami az NTFS-hez kapcsolódik), azt a rész kell változtatni ahol van a defaults stb. Követed a szintaktikás ha új dolog írunk be akkor kell egy vessző és beírod azt hogy uid=1000 (neked az a szám kell az 1000 helyére amit kiírt az első parancs.
Egy példa sor:
/dev/sda3 /mnt/Win ntfs-3g defaults,uid=1000 0 0(#24820) mzx: Igen, de neked lehet nem 1000 kell, erre van az első parancs, lásd eme hozzászólás off-ba tett része.
-
Rimuru
veterán
Szerinte attól függ mit akarsz. Használható conky is, de ott van pl vnstat, nethogs, stb.
(#24807) mzx:
Most kell azt a rész szerkesztened amire mondtam hogy ne piszkáld.Azt alakítom át amit írtál hogy mi lett, egyszerűen az user id-t kell beszúrni, uid="szám". A számot megkapod úgy hogy terminálba beírod ezt: echo $UID
ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8,uid=1000 0 0A következő újraindításnál (újracsatolásnál) már elvileg működni fog.
-
Rimuru
veterán
Magyar leírás. Nem kötelező /mnt alá rakni, majdnem oda rakod ahova szeretnéd. Lehet ez a home mappádon belül is, a lényeg hogy létező út legyen, viszont sudozni így is úgyis kell.
Sorban:
/etc/fstab fájt szerkeszd a kedvenc szövegszerkesztőddel, ide kell beírni az adott sort (ehhez már kell root jog).
Ha még nem létezne a mappa ahova csatolni szeretnéd hozd létre, ezt lehet mkdir paranccsal is, de nautilus is megcsinálja.
Ha fel van már csatolva akkor válaszd le (pl. sudo umount /dev/sdxy)
Ha ezekkel megvagy add ki ezt a parancsot, így már most is fel fogja csatolni, ha pedig hibaüzenet fogad akkor azt írd be nekünk. Ha nem ír ki hibát és megtalálod ott ahova csatoltad ezentúl minden indításnál oda fogja neked csatolni.
sudo mount -a(#24727) mzx
pár példa:
sudo mkdir /mnt/Windows
sudo mkdir /media/Windows
mkdir ~/Windows (ekkor a te home mappádon belül lesz, pl.: /home/mzx/Windows) -
Rimuru
veterán
Fstab-ban csatolod akkor nem lesznek ilyen problémáid. Itt megtalálsz mindent ami kell. A csatoláshoz a lényeg kb ennyi:
Első pont maga a partíció, pl /dev/sda3, a második a linux fájlrendszeredben létező mappa (pl létrehozhatod /mnt/windows alá) és mindig ide fogja csatolni, a többit ne piszkáld.
/dev/NTFS-part /mnt/windows ntfs-3g defaults 0 0 -
Rimuru
veterán
válasz
lionhearted #24561 üzenetére
Jó kérdés, ezt én is néztem. Bár nekem az egész partíció kiosztása logikátlan.
SWAP jól jöhet ha használ olyan alkalmazást.
-
Rimuru
veterán
válasz
lionhearted #24561 üzenetére
Gondolom GPT-t használ.
-
Rimuru
veterán
válasz
tvamos #24538 üzenetére
Nem tudhatjuk hogy neked mi lenne jó, az alábbiból az kiderül hogy a KDE nem valószínű hogy jó lesz, és Ubuntu volt a legközelebb a jóhoz. Írd le hogy mit szeretnél (mik az igényeid), mennyire értesz hozzá és mennyit foglalkoznál vele. Slackware "komolyabb" Linuxos előélet nélkül szerintem hiba a volt.
-
Rimuru
veterán
válasz
MasterMark #24435 üzenetére
Hozz létre magadnak, régen én így csináltam. Értelemszerűen az options után a saját eszközöd kell
/etc/modprobe.d/alsa.conf
options snd_intel8x0 index=0
options snd_cmipci index=1 -
Rimuru
veterán
válasz
MasterMark #24433 üzenetére
Nézd meg ezt.
-
Rimuru
veterán
válasz
Apollyon #24397 üzenetére
Van sok más, egyébként a makepkg-t nem mondanám nehéznek. Én személy szerint weben szoktam csomagot keresni akkor meg már ott van a Tarball is.
-
Rimuru
veterán
Augusztus óta van fent a mostani gépemen az Arch (ekkor vettem), azóta majdhogynem hozzá nem nyúltam. A legnagyobb változtatás az volt hogy Grub helyett felment egy Syslinux és külön partícióra raktam a home-ot. Előtte a systemd-re váltás volt "nagy" dolog azt hiszem 2012 Q4-ben, nem nagyon kell foglalkozni vele, egyszer össze lett rakva és megy folyamatosan. De mindenki azt használ amit akar és neki kényelmes.
-
Rimuru
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #23259 üzenetére
"Már felraktam jó "régen" a Windowst", ez azt jelenti hogy már fent van, ezzel (többé) nem kell foglalkozni viszont nem particionáltam vele a leírt okok miatt (ne csessze el a partíciós táblám, plusz volt egy rendszer telepítve) így nem tudtam hogy képes-e GTP kívül másképp létrehozni a partíciós táblát.
Mivel kellett UEFI-s gépre is telepítenem GPT használatával így azt is megismertem (de nem szimpatikus), tudom hogy működik.
Egyik logoutos bejegyzésem utolsó sorai:
"Érdekesség hogy mikor telepítettem Windows 8 is volt fent, majd az újra lett rakva Windows 8.1 formában és gummiboot maradt az alapértelmezett úgy hogy a Windows-t is tudta kezelni."Magyarul utólagos Windows telepítés semmit nem változtatott (igaz ez lehet másképp lenne ha előtte nem látott volna Windows-t, viszont annak az összes korábbi partícióját legyalultam).
MBR esetén tényleg felülírja a rendszerindítót de azt fél perc alatt bármikor megcsinálom, még mindig nem látom hátrányát utólagos Windows telepítésnek, esetleg más problémát tudsz mondani?
-
Rimuru
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #23251 üzenetére
Már felraktam jó "régen" a Windowst, ebben az Acer gépben nincs valami okos cucc, pendriveról csak UEFI-s telepítés akar indulni (Linux is), és inkább Linux segítségével intézem a dolgokat Windows mindenáron létrehozva minimum +1 partíciót bootnak (annyira nem ismerem hogy tudjam ezt hol kéne kilőni) inkább megcsinálom előre a particionálást biztos ami biztos alapon. Plusz amikor megvettem a gépet nem is volt még elérhető számomra Windows a Linux meg evidens úgyis ezt használom.
Milyen hibát kellene tapasztalom utólagos Windows telepítés során? Nehogy már bepánikoljon szegény hogy nem ő az elsődleges rendszerem és nem élvezhet előjogokat.
-
Rimuru
veterán
Egyébként Win8 telepítő tud létrehozni MBR-t? Mivel Linuxra terveztem az egész gépet alap volt hogy ezzel is valósítom meg (Windows utólagosan telepítettem). Legacy-BIOS módban használom mégis történtek érdekes dolgok.
-
Rimuru
veterán
válasz
Claude Leon #23201 üzenetére
És majd Windows alatt nem fog rendesen működni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest