-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én ehhez tényleg tök vagyok, de ezzel menne valamire, mivel azt írta a sudo apt "csomagneve" lefut és telepíti is.
sudo apt-get install gdebi gdebi-core
esetleg kozmetikázni kell a parancsot és akkor van neki egy guis csomagtelepítője.
Vagy ez nem ilyen egyszerű?
A Chromeos -nek mi az ami terminálba ezeket intézi, az apt? Annak nincs értelmes guija?Vagy az lenne a Synaptic?
bocs a sok butaságért, tudásom csekély és hangosan gondolkodtam -
válasz
#33240320 #92168 üzenetére
Nem személyeskedik csak 10-15 éve segítget és megunja az ember mindent szájbarágni.
Kaptam én is épp elég hideget-meleget 5 évvel ezelőtt itt, és látod mégis itt vagyok
Valamint nem fog senki helyetted guglizni mikor Te is megteheted
Valamint ez Linuxos és nem Krómbukk topik, ennek ellenére ne mondd hogy lesz@rják a fejedet mert próbálunk segíteni.
Annak ellenére hogy pl. én még életembe a kezembe se fogtam chromebookot, és ezzel itt sztem. nem vagyok egyedül.
[innen szedd le ] a neked megfelelőt és tégy egy próbát elindul-e egyáltalán.
Ha nem, akkor én kiszálltam mivel megállt a tudományom. És ezért ne haragudj meg. -
-
Uldogelek itt a pc elott es hulyesegeken morfondirozok
Hibernalas, vagy hibird sleep.
Van 4g ramom es 4gb swap particio.
Olyankor mi van ha pl. 4g ram foglalt es mondjuk 2gigat kiswappolt, az 6.
Ezt hogyan gyomoszoli bele 4gigaba ha kerek egy hibernalast? -
válasz
sh4d0w #92037 üzenetére
Épp ez, arra csomót lehet kötni, bárki bármit írkál olvas.
Én így tudom. Akkor mi az akadálya ha elvileg minden jogosultság megvan, illetve pontosan fogalmazva, nincs semmi korlát.
Olyan mint egy 125 lakattal lezárt ajtó, de az ntfs-en se lakat se zár se rigli. Aki akar az megy be és azt garázdálkodik amit akar.
Ezért nem értem, de már nem sokáig mert Te elmagyarázod
A másik amit lehet tényleg rosszul gondolok.
Ha az ntfs adat_1tb partíciómon lévő video_download NTFS mappát becsatolom a /home/tibi/akármi könyvtárba, akkor nem az "akármi" jogai lesznak a mérvadók, nem az eredeti könyvtáré?
Hisz rootként sudoval csatoltam, akkor az a jogosultság lesz, vagy nem tudom jól?
Symlinknél oké, az eredeti, ez teljesen világos.
de mountolásnál..? -
Hallod, jövök neked sörrel vagy csokival!
Másik partícióról, konkrétan a Nobara partícióján létrehoztam egy könyvtárat, csatoltam a /home/tibi alá és működik.
De akkor NTFS miért nem működik? Mi baja az ntfs-sel, amikor azon úgy tudom automatikusan a mindent mindenkinek jog érvényes, és chmodoztam 777, az egész ntfs adatpartíciómat is amúgy.
ext4, engedélyek megadva és működik.
ntfs, minden engedély megadva és nem működik.
Akkor a feladat adott, már csa az okára kéne rájönni -
-
Nekem sehogyse megy, bindeltem az Adat_1TB partícióról csak magát a video_download könyvtárat a /home/tibi/Download alá, 777, és nem megy így sem. Magát a mappát az app így már elfogadja, ha le akarok tölteni akkor megint hiba.
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo mount --bind /media/tibi/ADAT_1TB/video_downloa
d /home/tibi/Downloads
[sudo] tibi jelszava:
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo chmod 777 /home/tibi/Downloads
tibi@TibiXubuntu:~$
Eredmény, egy Yt. próbavideóval:Feladtam
-
válasz
-Skylake- #92022 üzenetére
És Uby,
3 éve nem chmodoztam és Gugli valami olyat írt erre hogy van valami sticky bit vagy mi ami 1, így lett 1777.
Korrigáltam,tibi@TibiXubuntu:~$ sudo chmod 777 /home/tibi/ADAT_1TB/
[sudo] tibi jelszava:
tibi@TibiXubuntu:~$
ez így jó?
Eredmény nulla, a snap app továbbra is "permission denied". -
-
-
tibi@TibiXubuntu:~$ snap interfaces video-downloader
Slot Plug
gnome-42-2204:gnome-42-2204 video-downloader
gtk-common-themes:gtk-3-themes video-downloader
gtk-common-themes:icon-themes video-downloader
gtk-common-themes:sound-themes video-downloader
:desktop video-downloader
:desktop-legacy video-downloader
:gsettings video-downloader
:home video-downloader
:network video-downloader
:opengl video-downloader
:wayland video-downloader
:x11 video-downloader
video-downloader:video-downloader -
'snap interfaces' is deprecated; use 'snap connections'.
tibi@TibiXubuntu:~$ snap connect video-downloader:removable-media
error: snap "video-downloader" has no plug named "removable-media"
Lehet én rosszul gondolom de ez nem removable, ez egy fstabba bedrótozott fixen mountolt beépített sata ssd. Vagy nem jól értem az eltávolítható kifejezést, ez esetben mit jelent akkor? -
tibi@TibiXubuntu:~$ ls -al /media/tibi
összesen 36
drwxr-xr-x 7 root root 4096 dec 13 14:34 .
drwxr-xr-x 3 root root 4096 ápr 14 2023 ..
drwxr-xr-x 24 root root 4096 ápr 14 2023 9315b819-445c-45a9-807c-ac7c8f8396e6
drwxrwxrwx 1 root root 12288 dec 1 17:51 ADAT_1TB
drwxr-xr-x 2 root root 4096 ápr 14 2023 Mindenes
drwxr-xrwx 3 root users 4096 ápr 14 2023 nobara
drwxr-xr-x 4 root root 4096 márc 8 2023 orh_tmsft
Az 1 számú partíció, Adat_1TB amire írni szeretnék a Snapes appal. Szerintem azon mindenkinek minden joga megvan, ráadásul ez egy NTFS adatpartíció amin a Linux nem hinném hogy korlátozna bárkit-bármit.
A Snap app a hunyó, ezzel sztem. semmit nem lehet kezdeni, kérdeztem már ezügyben de nem volt megoldás.
Lehet az ötletem hogy a /home/tibi alá muntolom se vezetne eredményre. -
-
-
-
Lehet 1 adatpartíciót 2 helyre becsatolni a fájlrendszerbe?
Most a /media/tibi/ alá van, be lehet mountolni a /home/tibi/ alá is?Ha igen, hogyan?
-
-
válasz
hunaqua #91973 üzenetére
Nem mondom hogy nem tudnám megoldani hosszas guglizás után de nemszeretem grubterminál.
Ha nincs valami szupertitkosított rendszered, tégy próbát ezzel, live.
[link]
Ez nálam eddig mindent megtalált és ha van műjödőképes kernel meg hozzá az initrd, akkor kikeresed és elindítja neked.
Utána a futó rendszer alól lényegesen könnyebb lesz rendbetenni, nem kell chroottal bohóckodni. -
válasz
Grizzlu #91956 üzenetére
Winfosozni nem kell azért mert Linuxos topikba kérdezel. W11 és ennyi bőven elég.
Ha egy W11 átlagos használatnál rendszeresen megborul annak vagy komoly hardver, vagy erős user oka van, nálam a W10-ek 7-8 havonta produkálnak ilyet.
Secure bootot nem kell kikapcsolni elvileg ha a disztró támogatja, Popos-hez hülye vagyok, nem tudom támogatja-e.
A Fast startup, Gyors rendszerindítást viszont kötelező kilőni a W11-be Ha már a Modern standby-t használja, azt.
Opció még a ctrl+leállításra klikk, ilyankor szabályos leállás lesz és ezután telepíteni, de jobb kilőni.W11 nem megy fel MBR lemezre, gyanítom GPT/UEFI van nálad, de mi az hogy a c-n foglaltál neki helyet, ilyen nincs, esetleg zsugorítottad a c-t és felszabadult 80GB?
Tudnál mutatni egy Win lemezkezelő screenshotot? -
-
válasz
trapi007 #91931 üzenetére
Meg kell sasolni, nálad a hdmi-s videokártya milyen számú, nálam a 0, erre pl. alsamixer terminálba és asszem F6-ra listázza.
Majd azonosítani Pulseaudióba, milyen néven is fut nálad pontosan a kívánt kimenet, nálam hdmi-stereo.És ezt át kéne szabni a Te konfigodra:
#! /bin/bash
sleep 20 ; pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
Nálam 4 éve dettó ez van, bele van szerelmesedve az indításnál az Analóg sztereo kimenetbe, 10-ből 5x minimum azzal indul a rendszer.
A kis szkriptet testreszabod, elmented pl. hdmi_audio_restore néven és bedobod Autostartba annyi késleltetéssel amikor már tutira felállt minden.
Elvileg pont azt műveli mint te a kézimunkával boot után.
Nálam így megy 4 éve. -
válasz
moleculez #91914 üzenetére
Önreklám nélkül,
olvasd el a blogomba a Ventoyos írásomat.
A Timeshift csodákra képes, vagy egyszerűen lemented a mostanit egy Clonezilla vagy hasonló Live alkalmazással, és ha kell visszaállítod bármikor bármire.
Tiemshiftbe beállíthatsz kézi mentést is, azaz lemented pl. a telepítéskori állapotot, majd a következő 1 hét-hónap vagy akár év múlva is lehetséges, mindez automatizálható, tárhely függvényében akár több hónapos mentésre is vissza lehet állni.
Mindezt az élő, futó rendszer alól, praktikus GUI alatt. -
válasz
nagyfejü #91912 üzenetére
Ez így nagyon kevés.
Milyen disztró, milyen telepítő, Ubiquity, Calamares, mi a cél pen partíció struktúra, MBR, GPT, ennek megfelelően van indítva a telepítő, MBR vagy UEFI módba?
Szerintem ott lesz elrontva hogy a rendszerbetöltőt nem, vagy nem jó helyre teteted a telepítővel.
Esetleg triviális, a bios/uefibe nem választod ki hogy a frissen telepített penről bootoljon.
Rlgebbi disztrónál és háklis uefinél bekavarhet esetleg a Secure boot is. -
válasz
moleculez #91909 üzenetére
Amúgy pár éve eléggé disztróhopperkedtem, meg DE próbálgatások és a közhiedelemmel ellentétbe egy teljes KDE Plasma szinte semmivel se erőforrásigényesebb mintta többi DE.
Übergagyi gépen is ezt tapasztaltam.Most nem a pálcika rendszerekrő beszélek amik annyira fapadosak hogy átlagos napi használatuk 2023-ba önszívatás kategória. Pl. próbálj meg guin nevelkedett átlagusert terminál böngészőre rábeszélni
-
válasz
CPT.Pirk #91898 üzenetére
Ez ismerős, W10bootmanager pl. ilyenkor hangos visítozással jelzi hogy biz' el nem indul az uuid ütközés miatt.
Ubuntu nálam ilyenkor meghalt a bootnál.
Ezért is használom a Timeshiftes klónozást, az átirja fstabba az új partuuid-t.
Igaz mást meg nem úgyhogy kell kis kézimunka ilyenkor. -
válasz
ubyegon2 #91882 üzenetére
Nemnem dehogy Win, bár a Winbe is ez van nekem beállítva.
Ubuntu.
A lényeg hogy én sokszor altatom a gépet otthon. Nem részletezett okok miat nálam előfordulhat napi több rövid áramszünet vagy kihúzom a konnektorbol hogy kivigyem a teraszra de nem ez a lényeg.
A hibrid sleep lényege,
rányomok hogy sleep. Oké alszik. Egérmozdításra ébred, eddig jó.
Namost ha alszik és elmegy az áram, mivel az Alvásra nyomva rögtön kiírja a ramot is a swapba, ezért nő, gyerek és bolondbiztos eljárás. Nekem nagyon de nagyon bejött.Itt leírtak szerint jártam el és maga a tökély.
[link]
Frissítés -> 2. módszer: ez a pont és beállítás kellett nekem a linken. -
válasz
ubyegon2 #91880 üzenetére
okés de ha 1-2GB vagy nincs is semmi swap, akkor hogyan megy a hibrid alvás, vagy a hibernálás?
Vagy itt már dinamikus a swapfile, amit nem tudok elképzelni.
Winen van külön swapfile és hiberfile, a c gyökerébe,
az addig se nem hibridalszik se nem hibernál míg a hiberfil.sys fájlt létre nem hozhatja.
Linuxon akkor ez hogy van, vagy már nem divat a hibridsleep? Pl. én minden nap használom az Ubuntun. -
válasz
ubyegon2 #91876 üzenetére
"de külön particiót már nem nagyon használunk swapnak, szerintem."
Teljesen jól gondolod, viszont ha valakinek 1 lemezen több disztró figyel, akkor jobb 1 darab akárhány GB swap partíció mint 3-4x akárhány GB swapfile.
Szerintem
Nálam mikor több disztró volt, ez bevált, használta a Manjaro Mint Ubuntu egyebek a legnagyobb egyetértésben az 1 darab swapot. -
válasz
CPT.Pirk #91863 üzenetére
Van Kuka, 30nap az alapértelmezett megtartási idő. PC-n is és a felhőben is, utána törlődik automatikusan a kuka tartalma.
Viszont régebbi verzióra visszaállást nem láttam sose.
10ezer+ fájlnál nem is tudom működhet-e egy ilyen opció egyáltalán.Rowon,
én az elsők között regeltem be 10envalahány éve a Megára, akkor 50GB volt az ingyenes, és ezt máig megtartotta azoknak akkor regeltek. És én még életembe reklámot, spamot nem láttam tőlük, 10 év alatt összes 2 mailt kaptam tőlük, egy amikor 5 hónapig inaktiv voltam, másik amikor bevezették a lementhető biztonsági kulcsot és kérték hogy töltsem le mert ezzel bármi gebasz esetén vissza tudom nyerni a fájljaimat.
Korrekt.
Van még 5GB ingyenes Onedrive, jár a Microsoft reghez.
Rájuk se lehet rossz szavam, soha nem nyasztattak feleslegesen még. -
Ehhez kapcsolódó kérdésem.
Felhőtárhely, pl. nekem Megasync.
Beszedek egy zsarolót ami letitkosítja az összes fájlomat. Köztük a Mega szinkron könyvtárakat is, ami ugye így azonnal titkosítva lesz a Mega szerveren is vagyis veszett fejsze.
És akkor hogyan tovább, pont a biztonság miatti felhőmásolat is megsemmisült.
2 terás külső hdd-n vannak a mentéseim ami jelenleg is a szekrényben pihen, tehát be vagyok biztosítva de elvi síkon érdekelne, ez valóban így működik? -
válasz
Warton #91828 üzenetére
Ha kell van, de sok a de.
Utolsó free Vuescanom megvan, kb. 2 éve nem használtam de emlékeim szerint tud pdf.
De Windowsos, és portable, és nem tudom elfutkorászik-e Wine alatt normálisan.
Nem tudom most megnézni, melóba vagyok.
Ha ezek ellenére érdekel, szereted a kihívást, és nem antiWine táboros vagy, szólj, megadom a letöltési linkjét. -
válasz
Findzs #91821 üzenetére
Erre nem tudom a választ de én is a natúr Ubuntuval kezdtem, szerintem rettenet...
Ráment egy Xfce, az szerintem már jobb , egészen élhető de a faékhez közelít,
és erre még ment a teljes KDE Plasma.
Na az igen, az DE.
Ennek jópár éve és nekem így megfelel, ha kedvem támad váltogathatok a 3 között. De nem szoktam -
-
válasz
CPT.Pirk #91812 üzenetére
Kapitány, minek nvme kísérletezni, egy sata-to-usb3 ház 2-2500 forintért már vehető, ebbe egy uraságoktól levetett 128 ssd, ezt szintén pár ezerért már utánam dobják.
Postát nem számolva 6-7000Ft. Kb. 2-3 ezressel több talán ha sata m2-usb3 a felállás ami már zsebben is kényelmesen elfér.
Nvme mióta van, durván lementek a mezei sd-k árai, pláne használtba.
Én itt HA.-n vettem nagyon baráti áron 2 éve egy 1 terás WD m2-est, azóta elmondhatatatlan mit nyúzom és működik
Vagy ha tényleg szűk a keret, [akkor egy ilyen] , ilyenem is van évek óta laptop hdd-khez és 1,2' ssd-hez, + egy 3000-es 128 ssd, az kemény 4800Ft -
-
-
válasz
5leteseN #91756 üzenetére
"és a jobb szélen lévő számok elég nyomós érvek"
Az nagyon szép, a 4459. De itt jön a de.
Ez egy lemez szintetikus teszt.
Ahhoz hogy ezt OS szinten tartani lehessen, kell proci is és még pár dolog.
Trabantba hiába teszel nitrót, 90 helyett 110-et fog menni holott a nitro szintetikus teszt szerint más versenyautó 350-et megy vele.Mi az lemezművelet amit ilyen sebességgel szeretnél megvalósítani, esetleg valami erősen középszerű vagy alja gépen? Szerintem értelmetlen ez így.
Egy böngésző nem lesz gyorsabb, a betöltődést leszámolva hisz az eleve ramba tartja a lapokat.
Videó, az meg tetűlassú folyamat.
Kép, video szekesztésnél látom értelmét nem kell a lassú lemezre cachelni. Ide meg az tyaúristen ramja nem elég. És a végén meg úgyis ki kell írni lemezre azt az akárhány gigás mkv-t.Értelme talán ha az egész rendszert be lehetne tolni de ahhoz 32 vagy 64GB vagy még több kellene hisz maga az os meg a kernel oké, gyors, de ha belép a buliba 1 darab lemezművelet, máris reszeltek a koncepciónak. Ha meg ez nincs, értelmét veszti az os fogalma, mindig a kiinduló állapotot tölti be hisz ugye nem irkálhat lemezre.
Ha meg mint szeretnéd, a buli végén kellene a változásokat kiírni, az se 5 másodperc.
Egy indításnál meg mire bedarálja azt a kevéske 25-50-80 gigát a ramba...? Az se 5 másodperc.Szerintem egyedül a swappolást lehetne így megúszni, az meg ma a 16-32GB ramok korában amúgy is elenyésző.
[itt bohóckodok a Ventoy rendszerrel]
Többeknek nem lehet így válaszolni, max. a neveket megemlíted a hsz.-ba.
de nyugodtan válaszolj az utolsóra, vissza lehet keresni meg következtetni kiknek is szól. -
válasz
Graphics #91747 üzenetére
Csak a kedvedért
nincs ez a Librettóm vagy mi Ristoretto de a Gwenview alapból tudja amit akarsz, pl.
gwenview -s /media/tibi/aero_data/Képek/2020_zalakaros/zalakaros01.jpg
a -s a slideshow, ez nálam automatikusan (és logikusan) fullscreennel is jár, és a magadott, pl. zalakaros01 képpel teljes képernyőn indul a diavatítés.
Megintcsak a kedvedértmegcsináltam 35 másodperc késleltetéssel és beledobtam a KDE Automatikus indításba, és reboot után szépen indul a diavetítés.
sleep 35 ; gwenview -s /media/tibi/aero_data/Képek/2020_zalakaros/zalakaros01.jpg
Nézz körül a Ristretto kapcsolóinál, szerintem az is tudja ezt.
Terminál,
ristretto --help -
válasz
5leteseN #91739 üzenetére
A megoldást és választ nem tudok de tele vagyok kérdéssel
Ha amúgy is kiíratod x időnként a ramot az isoba, akkor miért nem használsz egy portable os-t, mi értelme az egésznek?
Live rendszert akkor érdemes használni ramból futtatva ha a darkweben szörfözgetsz, vagy 1 bit nyomot se akarsz hagyni a gazdagépen amin futtatod.
Minden más esetbe portable OS, az meg vidáman elfitkorászik külső meghajtóról, nem pen hanem minimum usb3 ssd.
Ventoy képes bootoltatni ilyet, akár a saját maga alatt lévő ssd-ről, vagy virtual diszkről is.
Kukkantsd meg a blogomba az erről szóló bejegyzésemet, univerzális mindenre használható rendszert lapátoltam össze Ventoy alapon. Eszméletlenül rugalmas.Ez a portabla OS mi okból nem felel meg neked?
Mégegyszer megkérdem, ha amúgy is kiíratod a változásokat az isoba, akkor nem mindegy hogy natív rendszert futtatsz? -
válasz
growler #91714 üzenetére
A' la gugli fordítózás,
"Egyes snapek azonban korlátlan hozzáférést igényelnek a rendszerhez, és ezek klasszikus snapekként vannak csomagolva .--classic
Csak a klasszikus snapek telepíthetők az argumentummal--classic
. Mindazonáltal, bár az érvelést csendben elfogadják a szigorú snap telepítésekor, ez nem befolyásolja a bezártságot. A snap továbbra is szigorúan korlátozott lesz."
Ezt én úgy értelmezem hogyha a csomag amúgy is klasszikusan van összerakva és hozzáfér mindenhez akkor tökmindegy,
ha meg nem engedélyezett neki akkor hiába telepítem classic argumentummal, akkor is szigorúan korlátozott lesz.
Asszem elengedem ezt a downloadert,
nade jön a kérdésem.
Nálam az öreg Ubin snap pythonos a yt-dlp.
És az mindenhova tud letölteni, akármelyik vinyómra.
Akkor ez valószínűleg eleve classic, ezért ér el mindent?
Valaki felhomályosítana? -
-
Van egy snapes videó letöltő applikációm, python alapú.
Hogyan tudnám rávenni hogy kilásson a /home/Tibi mappán kívülre és ne az Asztalra kelljen letöltögenem majd átmásolgatni, hanem a háttérvinyómra tudjon menteni? -
-
válasz
Rimuru #91677 üzenetére
Ez eszembe se jutott volna, köszi.
Így érthető, a /boot nálam is 159MB.
Akkor ezeknél már nincs is /boot könyvtár, egy esetleges efi elkutyulásnál finito a rendszernek, vagy hogyan megy ez?
Mondjuk szenvedélyes disztróhopper vagyok, 5-6 rendszernél már 1giga kell.
Win10 milyen szolid, 25MB elég neki -
-
Nem tudom mi változott pár év alatt de nálam az Ubuntu EFI bejegyzése 2,4+3,6MB azaz összesen 6.
A W10-é meg 25,1MB, a 11-é se lehet sokkal nagyobb.
Mit akar az felpakolni 300 megára..?Nem ismerem a Debian efi metódusát, esetleg telepíted ha engedi efi bejegyzés nélkül, aztán levadászol egy Debian vagy más linuxos EFI bejegyzést, bemásolod az EFI alá és átirkálod a grub.cfg-be az uuid-t. Ebben tudok segíteni, elküldöm az én efi bejegyzésemet és átirkálod és bemásolod.
Ha már nem így működik, elnézést, lánykoromba még így működött egy efi boot.Vagy mint az előző, efi nélküli telepítés és felveszed a W11 Bcd-be a Debiant és akkor a Winnek lesz egy választómenüje.
Hallottam olyat aki látott már olyan embert akinek az ismerősének a haverja ezt megcsináltaelvileg lehet de hogyan, ehhez már én is tök vagyok.
szerk, közbe kaptál ötletet második EFI partícióra, az is jó lehet. -
-
Hm kicsit túlzol ma
Akkor légyszi figyelmeztesd az összes Linux alatti keményvonalas gamert hogy kukázza a rendszerét mivel a Vulkan és társai nem mások Linuxon mint egy játékra kihegyezett Wine. Esetleg be lehetne zárni nagyon gyorsan a Stem Deck projektet is, az egész erre épül gyakorlatilag. mivel a játékok Windowsra jönnek ki elsősorban, dacára a Valve erőfeszítéseinek, 2-3%-ért nem fognak azonnal A osztályú játékokat rögtön kiadni natívan.
Az user nagyon gyorsan vagy ne játsszon Linux alatt,
vagy ne is linuxozzon,
vagy ... ki sem merem mondani, hagyja meg a linuxokat terminálszinten, ssh, szerver és társai, gui nuku és menjen Winre ha bármi mást akar.
Biztosan jót tenne a jelenleg 2-3%-on álló felhasználói tábornak, még ezek is elfogynának.
Hagyjuk meg a választás jogát mindenkinek, mit akar és azt hogyan, milyen rendszer alatt valósítja meg. Ha neki jó, békén kell hagyni.
Én se fikázom sose a Debiant, Manjarot vagy Mintet használókat, továbbmegyek, még a Windowst használókat se,
meg hogy merészel Xfce mikor KDE a király, mert neki így jó. Nekem meg így az öreg Ubuntuval.És nagy ívbe le...tojom a snap, flatpak, portable kifejezéseket, működjön a szoftver, ahogy én akarom úgy.
hogy ezt én snap, flatpak, Ubuntu, PlayonLinux, Wine vagy bármi mással valósítom meg, esetleg termináldiszlexiám van és guizok, az miért fáj másoknak? Mer' linux...?
Maradok tisztelettel
egy majom. -
válasz
ubyegon2 #91621 üzenetére
Nálam Androidon mindig kérdez.
És desktopon is, mindegy milyen, nem azonnal indul a letöltés, még direkt linkre se, downoad gombra kattintáskor is kérdez.
Annyira örülök, Uby hatalmasat nőttél a szememben, bár eddig is elismertelek.
Hát megtörtént.. az első. Igen. Férfi lettél, ezután már nincs mitől megijednél, ez nagyszerű és bátor tett volt. Köszöntsünk sorainkba egy újabb boldog és büszke exetulajdonost.
-
-
Szó igaz értelmében nem látja hanem lwemez s azon beül partíció azonosító, jellemzően uuid alapján hívja meg.
Mint amikor te nem tudod hogy a kövezkező utca az ahová mennél de a navid tudja és szól hogy most fordulj jobbra.
Erre írtam ha uefi szinten mountolt a c port, akkor oké, ha nem akkor meg az előző példánál maradva te ugyan befordulsz jobbra csak nincs ott utca.
Hogy ez a folyamat honnan indul, a beépített lemezről, hálózatból, pendrájvról vagy agy másik univerzumból, az tökmindegy.
UEfI-t tudom csak, MBR nekem nem megy.
Egy UEFI rendszerindítás folyamata:
a UEFI egy komplett mini oprendszer ami tud terminálszerű felületen korlátozott parancsokat végrehajtani csak ezt a funkcióját halandó addig nem látja míg ki nem lép az EFI shellbe, de ez most nem lényeg.
Indul a gép, háttérbe lefut a POST és a uefi belemászik abba a lemezbe amit beállítotál, vagy jellemzőan az F11 választómenüvel meg lehet hívni.
Itt kilistázza az EFI könyvtárban található oprendszereket. Ha 1 van akor indítja.
Példánál maradva, itt az Ubuntumat fogja. Indul a grubx64.efi futtatható, gépi kód szerűség ami már maga a grub.
Ez átadja az Ubuntu könyvtában található paraméterek (grub.cfg) szerint a boot folyamatot, pl. nálam erre az UUID-re:search.fs_uuid 9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 root hd2,gpt2
set prefix=($root)'/boot/grub'
configfile $prefix/grub.cfg
Ez már maga az Ubuntu partíció. Ott a folyamat a továbbiakban a /boot/grub/grub-cfg szerint megy tovább, betölt a kernel, inicializálja az induló ramdiszket (initrd) és elindul az OS.menuentry 'Ubuntu' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os
$menuentry_id_option 'gnulinux-simple-9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30' {
recordfail
savedefault
load_video
gfxmode
insmod part_gpt
--fs-uuid --set=root
--hint-bios=hd0,gpt4
--hint-efi=hd0,gpt4
--hint-baremetal=ahci0,gpt4 9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30
search --no-floppy --fs-uuid --set=root
/boot/vmlinuz-4.15.0-219-generic
/boot/initrd.img-4.15.0-219-generic
(Windows dettó csak ő a BCD-be paraméterezett opciókkal indul de a lényeg kb. ugyanez)
Mint írtam, a folyamat mindgy honnan indul. -
Ja értem.
Ha bios/uefi szinten nem támogatott az usb-c boot, akkor szerintem semmivel nem tudod meghekkelni.
Esetleg Ventoy?
Vagy usb2 pen és [próbáld ki ezt] .
Mindent elindított nálam, efi partíció nélkül képes Linuxokat indítani, csak a /boot legyen rendbe vmlinuz és initrd vonalon.
Nem nehéz vele bánni.
Meg fogja találni, kérdés miután átadta a c-s pendrájvnak a stafétát, mi lesz. -
-
-
-
válasz
csabi98 #91476 üzenetére
Gyanítom autologinod van.
Ne csodálkozz akkor a jelenségen, mivel a böngésződbe vannak tárolva a weboldal és egyéb belépési jelszavaid, 1x valahogy autentikálni kell hogy nem más hanem te vagy a gép előtt.
KDE vonalon a KDE Wallet kikapcsolása a megoldás de normális böngésző kér ilyenkor admin jelszót ha pl. a mentett jelszavakat akarod megtekinteni.
a cinna és Xfce vonalat nem ismerem de a Seahorse az valami kulcstartó ha nem tévedek és pont ezekért felelős.
Halvány emlékeimbe a démonját lehet tiltani...? fene se emlékszik már. -
-
Nálam Unity, Xfce és egy teljes KDE Plasma. Meg van még valami rettenet felület, most nem ugrik be a neve mert 1x próbáltam.
Nálam gond nélkül mennek.
Olyat hogy userszinten, ezt nem tudom, nekem bootnál vagy kijelentkezés után választható (ha így állítom be) melyik DE induljon. -
Munkahelyi szórakozós gép, Ubuntu 18.04.
Kb. 1 hónapja ezt műveli Yutubon,
Ilyenkor vagy elszáll a teljes Pulseaudio és ez segít,
systemctl --user restart pulseaudio
vagy nem omlik össza a teljes hangrendszer da a video megáll a hibaüzivel.
Teljesen random, nem tudtam logikát felfedezni a jelenségbe.
És jön a mégérdekesebb.
Ha a hibát produkáló videót letöltöm és lejátszom a Vlc-vel vagy Smplayerrel, vagy elkezd dadogni a hang és a lejátszás és kifagynak, megállnak a playerek, vagy szintúgy elszáll az egész Pulse mint a webes lejátszásnál.
Sehol máshol, semelyik videoportálon, semmilyen webes vagy helyi videónál, se Fészbukon, sehol nem jelentkezik a hiba.
csak YT. videóknál de itt is 10-ből kb. 3-4. A többi jó.
Valakinek erre ötlete? -
válasz
#70399232 #91383 üzenetére
Én nem tudom a szerver mit szól hozzá de nekem van egy Ubuntu alapú desktopom egy usb-s ssd-n ami eddig kb. 30 pc, laptopba megfordult, mindeféle procis videokártyás cuccba és eddig 4 gépen halt meg úgy heogy nem bootolt be.
Vagyis szerintem tedd át a lemezt a másik alaplapba és go. -
-
válasz
-szabi- #91273 üzenetére
Nem nyúl bele hanem felveszi a saját bootmenüjébe a Wint.
Bios/Uefi általában tud olyat hogy letiltod bios szinten a wines lemezt, de ez a megoldás csak egy jövőbeni kernel update -ig tart.
Le kell tiltani az os-prober-t és akor nem is látja a Wint, grub update esetén sem. -
-
Mazochizmus jelentése: (Wikpedia, Idegen szavak gyűjteménye):
"egyfajta szexuális eltévelyedés, melyben a nemi izgalom akkor fokozódik, ha valaki fájdalmat okoz vagy megalázza az érintett személyt"
"Amikor bizonyos fájdalmak szexuális jellegű izgalmat és testi vagy lelki kielégülést okoznak."
Őszintén, a mutatvány közben hányszor mentél el?
Bár.. a Ventoy projektem közbe én is észrevettem hogy többször nedves lett a bugyimAztán kiderült hogy szimpla inkontinencia.
Gratula a projekthez! -
válasz
BlackV #91197 üzenetére
Nem kell ahhoz elnyomkodni, nekem minden bootnál pillanatra bedob 2 hibaüzit.
Egyik a wireless modul sara, másik a bios/uefi acpi.
Gyógyíthatatlan mindkettő, és nem az öreg Ubi sara mert ezen a gépen a Manjaro is dobta a hibát.
Uby,
sajnos igazad van...múlt vasárnap lettem 59, már a hatvanat taposom, nem őskövület vagyok hanem a naprendszer kialakulásakor ittfelejtett évmilliós lelet -
-
válasz
BlackV #91180 üzenetére
Nem követtem a threadet, ha jól értelmezem bios/uefiból indítanál.
A grub menüt sikeresen letiltottad, tiltsd le az os-probert is és nem lesz az Ubuntun kívül más bejegyzés egy grub update után./etc/default/grub
itt aGRUB_DISABLE_OS_PROBER=true
beállítás, ha nem létezik a sor hozd létre.
Mentés, és egy grub update után tesztelheted. -
-
-
Volt itt ez a halas webgl oldal.
Ugyanaz a vas,
Ubi 5000hal-17fps Win 5000hal-58fps
Win 20000hal-18fps, Ubi 7fps
Böngésző ugyanaz, legfrissebb Opera, hardveres gyorsítás aktív mindkettőn.
Ekkora eltérés oka mi lehet? -
-
Figyelem! a következő sorok durva tartalma az idegekre károsak, és sokkoló hatással lehetnek, akár hosszantartó pszichológiai kezelésre is szükség lehet érzékeny egyéneknél! Uby ezért el se olvassa...!!
Nem, a Bleachbit egy teljesen jó szoftver.
Nekem 5 év alatt semmi kárt nem okozott, hasznot annál többet, a fene se terminálhuszárkodik egy nagytakarítás miatt. Ráadásul nem is deb hanem appimage, jajjj...
Ellentétbe a grubmacera customizerrel, az nekem nem jött be, azután lehetett nemegyszer kézzel helyrekupálni a grub.cfg-t és társait.
Ezért kénytelen voltam megtanulni a grub működését, és a beállítófájljai helyét és működését. -
válasz
classic B #90864 üzenetére
Még annyi, a kiterjesztés a user dolgát nagyban megkönnyíti de pl. Androidon gyakorlatilag nincs is user szintű kiterjesztéskezelés.
Ott a könyvtárkezelés is ismeretlen (átlagról beszélek, ma már kimondottan nehéz egy normális, használható beépített fájlkezelőt találni a telókon) , ehelyett kiterjesztés alapú a megszokott.
Pl. a mediaplayered bedarálja az összes, a main activity-jébe benne lévőket, mpeg, mp4, webm, a mediakonténerek stb. Képnéző jpg jpeg png stb. stb. Mindegy hol, milyen mappastruktúrában helyezkednek el az adott kiterjesztések.
Ez felhasználói plázacicás szempontból roppant kényelmes, teljesen felesleges tudnia hogy épp egy mp4, 3gp, h265 vagy egy matroska videót néz éppen.
Vagyis a user nem mappákba kotorászik, és onnan indítgat videókat meg zenéket hanem ezt a "terhet" leveszi a válláról a rendszer mivel ömlesztve kapja, ez mondjuk egy 2-3000 darabos mp3 gyűjteménynél eléggé frusztráló is lehet -
válasz
classic B #90857 üzenetére
Minden fájl fejlécében benne van hogy mi is tulajdonképpen.
Pl. nevezz át egy blablabla.jpg képet pdf vagy mp3-ra és egérrel húzd bele az Irfanview képnézőbe.
Fel fog dobni egy ablakot, hogy a blablabla.pdf fájl kiterjesztése helytelen, viszzanevezzük .jpg-re?
A Win a kiterjesztést részesíti előnybe, linux rendszerek meg a fájl fejlécet.
Van amikor ez nem teljesen jól működik egyébként de ha a szokásos fájloknak, pdf jpg txt stb. kitörlöd a kiterjesztését, a Linux rendszerek gond nélkül megnyitják. Próbáld ki.
Win ilyenkor bután áll, de ha a fájlt belehúzod egy, annak kezelésére képes programba akkor megjeleníti gond nélkül. -
-
válasz
CPT.Pirk #90837 üzenetére
Nem a magam lovat utom de pl. ilyet is talaltam es nem is egyet a weben.
Lehet egyedi mint az en eszreveteleim de mas is tapasztalta ezekszerint hogy exe gyorsabb mint deb.
Esetleg visszavezetheto talan arra ami szinten maganvelemenyem hogy a wines multiplatform szoftverek egy resze optimalizaltabb mint a linuxos verzio.
Megint sajat tapasztalat, Smplayer Winen telepites utan tokeletes, Linuxokon eddig nekem mindig szogelni kellett a hadveres gyorsitast meg a vaapi beallitasokat (inteles vagyok minden gepemen) mert enelkul megette a proci 30-35%-at.
Optimalizalas utan ez lement 5-8%-ra, ez ordito elteres. Winen azonnal jo. Oka lehet hogy a wines szoftvereket kenytelenek optimalizalni mert hulyek hasznaljak...? Mig akinek linux van az amugy is verprofi. Mas okot nem tudok. -
válasz
zoltanz #90835 üzenetére
Lassan 5 év tapasztalata, 3 pc-n.
Firefox az Operámhoz képest 5 fényévvel lassabb. Ez méginkább kiüközik a legsz@rabb gépemen, ott a Firefox a használhatatlanság határait súroljam míg az Opera teljesen élhető. Ráadásul a Foxi tárolóból telepítve, míg az Opera Snapes.
Edge is jó méghozzá nagyon jó.
Nemrég olvastam egy 2023-mas angol nyelvű fórumon (valamit kerestem és odatévedtem) hogy az emberkének gyorsabb a Wine Firefox.exe futása mint telepített Foxi. Ez igen érdekes jelenség.
Böngészőket félretéve, összes gépemen összes linuxon a natív linuxos képnézegetőknél az Irfanview.exe+wine 50 fényévvel gyorsabb.
Ugyanez van pdf nézegető vonalon, ráadásul az Okular bele is szakad egy pár megás pdf görgetésbe, míg a wine Foxitreader vajsima.
és ugyanez van még féltucat szoftverrel.
Pl. Windowson a Libreoffice fele idő alatt tölt be mint Linuxon. Ugyanaz a hardver, dualboot. De ez igaz egy mezei fájlkezelőre is.
Ismétcsak a saját szememmel naponta látottakat írtam, lehet belémkötni fujolni stb -
válasz
sh4d0w #90710 üzenetére
Sokban igen de most nem értek egyet.
Pl. a Megasync nem nevezhető übergagyi, ismeretlen cégnek és a mai napig nincs benne a hivatalos Ubi tárolókba. (flatpakos van, az is kb. 1 éve, előtte semmi)
És ilyet tudok még féltucatot, csak amiket én használok.
Marad a weboldal, deb install.
Meg a sokat emlegetett szabdságmániám.
Tudod hogy Winről jöttem, ott darkwebes találat,exe letölt, telepít, kipróbál, természetesen tudatába hogy ebből akár Win reinstall is lehet.
Ezt elvárom Linux vonalon is, majd figyelek.
Nem tudok elképzelni desktop OS-t enélkül, számomra a gyári Google Android beskatulyázott, korlátokkal teli rendszere meg a Playstore maga a borzalom. -
válasz
ubyegon2 #90694 üzenetére
Uby én már nem emlékszek mert rég volt de nekem se akaródzott a .deb kétkattintással, aztán egyszer valahogy valamit mókoltam..? és azóta, kb. 3 éve bármit bármikor
Pedig akinek nálam Ubuntubbja van az hazudik, de minimum festi magát.
Én bármit megcsinálok vele, igaz ehhez kellett 4 év bemelegítés -
-
válasz
ubyegon2 #90619 üzenetére
"Mi is a hátránya a MBR/Legacy-nak?"
Lassan 40 éves bár ez nem mérvadó de azért na. Ennyi idő rajtam is látsziknemhogy egy évente dinamikusan fejlődő számtek vonalon.
2TB-ig használható, felett hekkeléssel, 16 felett sehogy. Tudom nem jellemző de 5 év múlva bármi lehet, pl. a fiam nas-ba most is 2 darab 14 terás van.
4 elsődleges, igen tudom lehet a logiakiból akárhány de az már számomra gányolás.
a GPT hozadéka hogy a lemez elején és végén IS le van tárolva a partíciókiosztás és minden információ, ez nagyfokú biztonság.
MBR 512 bit kontra akárhány Gb EFI partíció, amibe minden belefér és egyedileg, nem rondítgatnak bele egymásba a rendszerek.
Ez akár egy mini os-t is befogad, hiba esetén óriási segítség.
Tipikus user para elkerülése, fórumokba sztem. milliós nagyságrendű kérdés ha az utoljára feltett os-t gyalulja, bootképtelen a rendszer. UEFI-nél ez kizárva.
ha minden veszett, az uefi firmware képes (megfelelő parancsokkal, aminek a szintaktikája szinte ugyanaz mint egy terminálé)
manuálisan indítani bármit ami bootképes.
Nem tudom te milyen UEFIs rendszerekkel. gépekkel találkoztál.
Azt tudom hogy a legprimitívebb Atomos pc-m uefije 2016-ban azaz 7 éve kezesebb volt mint bármelyik bios. NEM a funkciókra gondolok, azok a faéknél egyszerűbbek voltak, hanem egy boot, telepítés vagy hiba esetén bármi elindítására. -
válasz
#63718632 #90616 üzenetére
Lényegtelen, ebben igazad van, teljesen lényegtelen mivel hogyan írunk ki vagy szolga módon másolunk egy kibontott iso-t.
Mitől változna meg a fájlstruktúra...?
Egy UEFI bioszos (de hülye elnevezés, a bois az bios) vagyis egy UEFI a post után bedarálja a gépbe dugdosott összes lemezt, pendrájvot, mikro-sd-t, sikítókorongot, és keres rajtuk EFI mappát.
Ha ez megvan, az összeset kilistázza. (beállítás függvényében persze nem de ha belemész a UEFI-be akkor ott az összes, választhatóan)
(ha nem hiszed, együres penre tégy egy EFI mappát, abba üres boot mappát, meg egy üres Ubuntu mappát. meg fog jelenni mint botolható EFI média, rányomva persze semmi nem történik)
Kiválasztod pl. a Win10-et.
Továbbadja a UEFI a stafétát, nevezetesen a bootx64.efi indul és az bedarálja a boot könyvtárat.
Itt mivel Windowsról van szó, a bcd-be beégetett paraméterek szerint megy tovább a boot, ez olyan mint Linuxon a grub.cfg.
A bcd-be lévő paraméterek szerint megy tovább, indul a bootsect.exe, keres a megfelelő könyvtárakba, indítja a telepítőt. Mindegy neki hogy hogy az iso simán ki lett írva, dd-vel lett kiírva vagy másolva lett, a könyvtárnevekés a hivatkozások útvonalai nem változnak meghajón belül, ergo megtalálja.
Linux telepítő,
UEFI megtalálja, enter.
Minő érdekes, szintén az EFI könyvtárban található a következő láncszem, grubx64.efi lesz az áldozat, következik a boot könyvtár, ott figyel a grub.cfg.
Tartalma (csak a lényeget kopiztam):
set timeout=5
menuentry "Ubuntu"
set gfxpayload=keep linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed maybe-ubiquity quiet splash --- initrd /casper/initrd
menuentry "OEM install (for manufacturers)"
set gfxpayload=keep linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed only-ubiquity quiet splash oem-config/enable=true --- initrd /casper/initrd
menuentry 'UEFI Firmware Settings'
fwsetup
A vasraggal kiemeltek ismerősek, igen ezek egy Ubuntu telepítő sorai a monitorról olvasva.
Van több is pl. memtest stb. csak nem kopizgattam.
Utolsó, vissza lehet lépni a UEFI settings azaz beállításokba.
A dőlt kiemelések is ismerősek sokaknak, az már maga az ubiquiti telepítő indítása.
Ez is független a kiírási módtól, ott van minden sor elején hogy cdrom, azaz EZ a helyi média, ez a pendrájv, lemez, ssd hdd mindegy, ezen tessék keresgélni a mappaszerkezetbe.
A vmlinuz meg az initrd nem szorul magyarázatra, az már maga a telepítő ami indul. A telepítő kernele.
Ez kizárólag UEFI !!! És nem kell semmivel kiirkálni, aktívvá tenni a telepítő médiát, dd-zni stb. Flottul megy másolva. Normális, nem 10+éves UEFI-ről van szó. Sőt elstartol fat32, ntfs, talán még exfatról is.
Ha univerzális bios-uefi telepítő a cél akkor nem ússzuk meg a kiírást de én bios/mbr telepítést kb. 4-5 éve nem csináltam, lejárt lemez. Szerintem, de majd Uby jól leolt hogy megint félrebeszélek, a bios az igazi
Bocs a litániáért. -
-
-
-
-
-
-
-
Nem tudja valaki, miért nem működik 1 hete a Youtube videók lejátszása helyi médiaplayeren?
Hiába adom be a YT. linket a VLC-nek, Smplayernek, hibát ír és nem tudja lejátszani.
Minden a legfrissebb, a yt-dlp magába működik, letölti a yt. videókat. De a playerek nem működnek.
Linuxon, Winen dettó. -
válasz
SIPAnonymus #90417 üzenetére
Ha adatlemez, formázd NTFS-re, vagy ha mindenáron EXT akkor az egészet vedd saját tulajdonba, vagy add meg neki a mindenki jogot.
Terminálba hogyan kell, aki tud segít, vagy guglizol.
Én ezeket egy rendszergazdai joggal indított Thunar fájlkezelőbe intézem, jobb klikk a megnyitott mappaszerkezeten, Tulajdonságok, Jogosultságok.
Itt vagy root helyett Users, és/vagy vagy lejjebb a
Többiek: írás és olvasás. Így mindenki tudja írni-olvasni.
Ez ugyanaz mint a chmod 777 csak guisan, mielőtt elsöpör a népharag -
-
-
válasz
CPT.Pirk #90373 üzenetére
Az lehet, ott van fél gigányi számomra ismeretlen valami.
Átírtam az ikonszerkesztővel az elérést, mert persze nem működnek az alkalmazásmenü meg a panel ikonok, érthető.
/snap/opera/249/usr/bin/
minden szuper, a panelen az ikonhoz se kellett nyúlnom, működik.
Nagy öröm ez egy kis linuxosnak. -
Kéretik nekem némi felvilágosítás.
Öreg Ubi 18.04, Operáék már nem adnak ki ehhez böngésző frissítést.
És 1-2 hete bizony látom hogy a YT. rendszeresen elszáll, FB. hiányos, sipákolnak a weboldalak hogy elavult böngésző.
Nosza Snap, Opera felpakol.
Megtaláltam a futtathatóját, kéttkattra indult is.
Az új snapes Opera.
És minden ott van benne.
Kezdőlapom, kedvencek a fiók szinkronom, minden.
A weboldalak tökéletesek.
Ezt hogyan csinálta?
Egyre jobban megkedvelem ezt a snap-et
A youtube-dlp problémámat is megoldotta, most ezt is, egészen userbarát. -
válasz
urandom0 #90304 üzenetére
Kb. értelek viszont átlaguser Winen a tulajdonságlapon 2 kattintással látja, hogy a fájlt pl. 1998-ban hozták létre, és most 2 perce módosították, ami magába foglalja a másolást is.
És pl. Androidon fájl mozgatásnál meg az összes attribútum a mostani.
Linuxon még nem mélyedtem ennyire bele.
Ha meg magát a másolás kifejezést értelmezzük, akkor szolgai módon a paramétereit is másolni kéne, egyértelmüen a létrehozási dátumot is. Mint egy klón. Ami megegyezik az erdetivel.
De majd megcáfoltok hogy rosszul gondolom
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest