Keresés

Aktív témák

• Vertic

aktív tag

Ja, egyébként az egyik guestnek:

4000 db .htm file .html-re átnevezni pl. wincommanderrel lehet win alatt egy mozdulattal (na jó kijelölöd, aztán rename, az kettő :) ).

• Vertic

aktív tag

válasz Adi #34 üzenetére

1) Manapság az autód is mindent megcsinál helyetted, és ha ledöglik esélyed sincs, hogy egyáltalán tudd, hova kéne nyúlni. Ez a számítógépekre is áll (mivel a bonyolultság egyre növekszik - oprendszerek terén is). Persze kezelési ismeretekkel kell rendelkezni, mielőtt nekiállsz használni, de nem mindegy, hogy ez mekkora ráfordítást igényel. Erről azt hiszem már írtam

Egy ilyen tesztre én is kíváncsi lennék azért :) (csak mert én nem tudom objektíven megítélni, hiszen wint sokkal régebben ismerem)

2)Nem. Én szívem szerint már most áttérnék, de majd akkor fogok, ha normálisan fel tudom rakni (a package leírásoknál nem 1 mondat lesz, ami elismétli gyakorlatilag a package nevét :) ), mindent tudok benne csinálni, amit akarok, és lesz egy normális help hozzá :) mert a man page-ek, és a howtok nem azok (bár utóbbiak kicsit jobbak)

• Vertic

aktív tag

válasz Dr.Momo #33 üzenetére

Hát nálunk a BME-n tanítottak UNIX-ot, meg volt ilyen tárgy is, hogy operációs rendszerek... és igen, lightosan tanították (mármint a UNIX-ot), de pl. win-ről szó sem esett (aki akarta elolvashatta az NT-ről szóló részt a könyvben) :))
    És ez nem feltétlen lustaság, csak praktikus okok miatt erre vagyok kényszerítve. Bocs az offtopicért.

Egyébként nagyjából egyetértek, de mivel lassan mindenhol megkövetelik azt, hogy tudd alapszinten kezelni a gépet (mármint munkához), nem biztos, hogy rossz az, ha kapásból lehet kezelni. És ebben a win ott van. Nem tudom miért baj az, ha valaki nem akar érteni a dolgokhoz? A linux kényszerít erre, az m$ meg nem. Persze engem is idegesít, hogy vehetek új gépet folyton, de azért a linux is felvette a versenyt úgy gondolom (legalábbis a KDE2 nálam lassabb, mint a win98 felülete).

• Vertic

aktív tag

Na. Valaki kérdezte, hogy miért nem jó a linux desktop rendszernek, és mondta, hogy sokkal többet is tud, de arra IS jó.
    Hát szerintem pont ezért nem való otthoni gépre a linux. Mert jóval többre képes, és nem arra van kitalálva, hogy bárki leül, és egyszerűen csak használja.
    Félreértés ne essék, szerintem kurva jó a linux, mint olyan.
    Mindenki azzal jön, hogy bármit meg lehet alatta csinálni, és ez valószínűleg igaz is. De sokkal többet kell szívni, hogy sikerüljön. Persze lehet mondani, hogy gondolkodni kell legalább, használni az agyadat, stb. Csakhogy egy otthoni rendszer nem erre való a legtöbb esetben. Vannak persze emberek akik direkt ezt imádják, és tisztelem az álláspontjukat, na nekik való a linux. Annak, aki pedig azt szeretné, hogy menjen a gépe, és nem érdekli, hogyan és miért, nem ő akar a gépért lenni, hanem azt akarja, hogy a gép legyen őérte, na annak nem való. Az használjon windowst. És ezért nem kell hülyének nézni senkit, sem az előbbi, sem az utóbbi típust. De szerintem az utóbbiak vannak többségben, és ezért nem terjed futótűzként a linux, minden előnye ellenére. Ettől persze még nem lesz jobb, vagy rosszabb egyik sem, egszerűen látni kéne, hogy nem ugyanarra vannak kitalálva és kész. Bár az utóbbi időben a SuSe nagyon nyomul, hogy otthon is linuxot használjanak az emberek, és lehet látni, hogy a KDE is egyre csicsásabb, erőforrászabálóbb, és persze instabilabb is :)
    Otthon egyébként sem tudod kihasználni azokat a szolgáltatásait, amik oly naggyá teszik a linuxot (az árán kívül persze): sokfelhasználós különböző jogosultságok kezelésével (otthon kicsi ennek a jelentősége), direkt hálózatos működésre találták ki (lássuk be, otthon senkinek sincs 2-3-nál több gépe), egyfolytában tud biztonságosan üzemelni (az sem jellemző, hogy valaki egy hónapon keresztül bekapcsolva tartaná a gépét, mert otthon ugyebár nem üzemeltet szervert, akkor meg minek...).
    Azt akartam ezzel szemléltetni, hogy a legtöbb ember számára a számítógép használati tárgy, amelyet a szórakoztatóelektronika kategóriába sorolhatunk, és nem pedig egy olyan játék, ami hasonlít a legóhoz, és a kémiai kísérletdobozokhoz, ahol az a lényeg ugye, hogy kiismerd a játékot minél jobban, és profi legyél a kezelésében. A számítógépet a legtöbb ember otthon nem főképp munkára, vagy tanulásra használja, hanem internetezésre, filmnézésre, zenehallgatásra, játékra, és esetleg kisebb szövegek szerkesztésére (nem feltétlenül ebben a sorrendben). Ehhez egyszerűen nincs szüksége linuxra senkinek, és mivel a windowsok kezelését jelentősen könnyebb megtanulni, érthető, ha nem akarnak maguknak kellemetlenséget az emberek.
    Hát ennyi. Ez nem jelenti azt, hogy a linux ellen lennék, mert szeretem én is, de tudni kell, hogy mire való, és arra kell használni (ha meg valaki imád barkácsolni a gépén, hát rajta, neki nem arra kell a gép, mint az átlagusernek -- ettől még nem kell fikázni egyik oldalról sem a másikat)!

• Vertic

aktív tag

Hát, kb. 1-2 hete van fenn egy Red Hat 7.1. Csak azért raktam fel, mert egy házit linux alatt kell ''fejleszteni'' :)))) ). Persze muszály megtanulnom, mert biztos, hogy kelleni fog, de nem lesz soha csak linux a gépemen.

Aktív témák

Hirdetés