Új hozzászólás Aktív témák
-
burkus
csendes tag
A nagy sulinetes rohamban én is vettem egy L1930s-t (jobb híján). A munkahelyemen van egy L1730s (TN+) és egy L1920P (MVA), ezekkel tudtam összehasonlítani. Egyelőre nem futtattam teszteket, csak szubjektív tapasztalataim vannak.
PANEL:
Biztosan S-IPS, oldalról nézve a fekete háttér belilul. Elvileg ugyanaz a panel van benne, mint a 1910B-ben - utóbbiról jó véleményeket is olvastam. Sajnos nincs DVI bemenet, de egy jó analóg kártyával is elég stabil a kép (szerintem).
Először S3 Virge kártyával (135 Mhz-es DAC) próbáltam hajtani, és kiábrándítóan homályos volt minden, most szereztem egy Matrox-ot (300 Mhz-es DAC) és ugrásszerű volt a javulás
.
GRAFIKA:
A digitális fotók színei élénkebbek, mint a 1730s-en, de a sötét részek nem olyan részletdúsak, mint az 1920P-n. Utóbbi jelenség oka valószínűleg a közepes kontrasztarány. A színhelyesség ránézésre elfogadható, talán a fű zöldje túlságosan világos. Szerintem mindenképpen ajánlott egy kalibráció.
SZÖVEG:
Na, szerintem itt van a monitor gyenge pontja. A három monitor közül ezen volt a legfárasztóbb nativ módban szöveget olvasni. Nagyítóval nézve kiderült a turpisság: míg a 1730s-nél és a 1920P-nél vékonyak a pixeleket elválasztó sötét vonalak, és csak közelről észrevehetők, a 1930s-nél jóval vastagabbak és kontrasztosabbak, így normál olvasási távolságról (40-50 cm) is jól észrevehetőek. Ez nappali fénynél nem annyira zavaró, este alacsony fényerőnél viszont nagyon.
Még egy fontos dolog: nem csak függőleges vonalak vannak, mint a másik két monitornál, hanem vizszintesek is, az egész olyan, mint egy sűrűn berácsozott kockás papír. Szinte egyenként látom a pixeleket, de ez legfeljebb csak képszerkesztésnél hasznos, minden más alkalmazásnál hátrányos. (Lehet hogy ez az a más fórumokon emlegetett ''glittering effect''?)
Eddig azt hittem, a szöveg olvashatósága csak a stabil képtől függ (ebben nincs hiba), most kikerült, hogy az is baj, ha nem elég homogén a szöveg háttere (a ''kockás papír'' hatás miatt).
DVD:
Gyors jeleneteknél nem tapasztaltam utánhúzást (ellentétben a 1920P-vel).
A homogén részeken megjelentek a gradiensek, de ez 60 Hz-en nem volt zavaró, 75 Hz-en viszont már igen.
ÖSSZEFOGLALVA:
Mindenképpen jobb, mint egy TN filmes monitor, leszámítva a ''kockás papír'' effektust.
Ez az emberek nagy részét nem zavarja, de aki a vásárláson gondolkodik, mindenképpen próbálja ki a monitort sötét szobában is, alacsony kontraszt mellett.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest