Hirdetés
- iOS alkalmazások
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megbüntették, ezért feloszlatná az EU-t Elon Musk
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#89309696
#3102
üzenetére
Nem értelek titeket. Írtam világosan, a fekete iható, HA friss.

Összes többi instant kuka. Daráló bejáratásra se jó a sok kávézsír miatt...Szerintem fél kiló az a negyed, a feketéből biztosan.
De én bevallom, már megszorulva sem veszem ezeket. Inkább nem szorulok meg
-
-
indukcijós? Dehogynem. Mindkettőből gyárt a Bialetti ilyet is. Nekem kotyesz van, de azt nem ajánlom, a Brikkát meg igen.
Polarstar
Én csak leharcolt darabokkal találkoztam és sikítva gyűlöltem őket. Még az is lehet, hogy hiányzott valami szűrő belőlük. Csak a kráterre emlékszem mindig, amit a kávéban ütöttek. -
Szerintem a szarvasi egy pocsék konstrukció, egy lukon áttolja a vizet a pogácsán, szarrá csatornázva az egészet - és bár a Hausert nem ismerem, de felépítésre az előbbire hajaz. Ezért a pénzért én egy egyszerű kotyógósat használnék, vagy méginkább Brikkát. Utóbbinak legalább van presszójellege, gondolom ez a cél. Abból is a négyszemélyest, az pont kettő

Ni. -
-
válasz
#89309696
#3084
üzenetére
Diszkontban nem nagyon lehet "olaszos" pörkölésen kívül mást kapni (kivéve akcióban, mint most a lidliben a Costa blond, vagy mi a neve). Sőt, általában élelmiszerboltokban ezt a vonalat kapod, ha eltekintünk pl. az Omnia világos pro verziótól; de tekintsünk el

Ez még magában nem akkora baj, bár az automaták szétszedhetetlen őrlőjének nem tesz jót az olajos, mindent dzsuvával, kávézsírral feltelítő, égett bab.
Sparnak van valami premium saját márkája (benzinkutakon szoktam régebben látni, míg érdekelt), ha frisset fogsz ki, egyáltalán nem rossz. Én az aldi fekete "barista" espressoját is ihatónak gondolom szintén, ha friss.
a Tchibot is szokás aljazni, de a milánói presszójuk automatába nekem megfelelt. A szicíliai inkább a gépet teszi tönkre. A "barista" meg drága a tudásához képest.
Többi boltról majd a többiek
-
-
-
-
-
-
válasz
koxkids
#3006
üzenetére
Ez igényfüggő. Nagyon kis pénzért egy Hario skerton pro (csak az, a többi nem) is elnavigál, csak eltekered vele az életed, világos pörire már sucks és ami 70 rugó, az azért nyilván jelentősen jobb egy 15k-s terméknél. De a kettő között nemigen van ajánlható, vagy legalábbis nem ismerem első kézből.
-
válasz
Mortein
#2992
üzenetére
Az alátét segít a finomabbra őrlésben, ami olcsó őrlők esetében különösen hasznos, ha alapból képtelenek presszó finomságot előállítani.
Csak offban teszem azonban hozzá, hogy jellemző módon diszkontban venni speciális eszközöket (bicikli, PC, kávékészítő dolgok stb) nem a legjobb ötlet, kivéve, ha még fogalmad sincs az egészről. 18k forintból nagyon nehéz (nem igazán lehet) minőséget kihozni, pláne, ha ilyen parasztvakító dolgok vannak rajta, mint LED kijelző.A karos kávéfőző 4 évvel ezelőtti modelljét használtam 2 évet és miután kiismeri az ember a fekete lelkét, egész elfogadható, a nagyon kevés pénzért. Pl. ipari szűrőtartó mérete van, vagy volt anno (58mm) és ez máris némi javításra ad lehetőséget - tisztességes szűrőkosarak beszerzése pl.
De sosem fogsz vele tudni előáztatni, nyomást, vagy hőfokot szabályozni. Olaszos kávézásra megteszi, kezdetnek. -
-
-
válasz
koxkids
#2937
üzenetére
Semmilyen őrölt kv-t nem érdemes venni. Se boltban, se pörkölőnél. Mármint, ha bármilyen ízigénnyel szeretnél fellépni. A kapszula vákuumos, abban olyan marad, mint mikor csomagolták (bármilyen is volt akkor
). A zacskós darált azonnal oxidálódik a levegőn, ahogy kibontottad, az aromák meg csak úgy huss! -
válasz
koxkids
#2917
üzenetére
Úgy. Természetesen a Graef nagyon olcsó, ennek megfelelően
1 foglalkozni kell a beállításával. Szinte biztosan kell a gyári emelő alátét, amellyel finomabbra őröl. Akár kezdheted is rögtön a beszerelésével (5 perc).
2 ütni kell a pulthoz mint a répát, különben nem adja ki a cuccot -> rohadt hangos az egész procedúra.
3 vizezni kell a babokat őrlés előtt, különben nem adja ki a cuccot.
4 ez az egész hosszú távon elég idegesítő
5 egyáltalán nem asszonybarát, meglátásom szerint egy nő sem fog foglalkozni ilyen hülyeségekkel. Nekik plug&play kell: Niche Zero. Igaz, hogy az majdnem egy nullával drágább
-
-
válasz
Peterhappy
#2876
üzenetére
Nem ismerem a konkrét kávékat, meg a gépedet se, de egy automatát (igazából bármelyiket) nagyon könnyű túllőni. Egyszerűen nem tud megbirkózni egy komplex babbal, csak a legprimérebb ízek jönnek át rajta, ami bonyolult babnál keserű, vagy savanyú dominancia.
Én nem tudok jól főzni a karossal se, de azért sikerült már olyan helyen megfordulni, ahol nem esnek pofára egy jó kis
kőbányaietióp világossal. Meglepő dolgok derülnek ki az ízekről. Ez pedig már a lejtő kezdete, melyen nehéz megállni
-
-
válasz
Peterhappy
#2868
üzenetére
Én 18 éve járkáltam - mikor még a germánoknál éltem - Costába és nagyon kedveltem. Vagy törzsfejlődésen mentem át (bár a finom, déli jellegű presszót akkor is, meg most is szeretem), vagy a cég volt akkoriban jobb.
Off hegyek: Kétszer ittam verhetetlen és helyfüggetlen presszókat életemben; tán 2000 tavasza körül Rómában, egyszerűen nem tudtam rossz helyre betévedni, kezdve a főpályaudvar restijével, ahol a feles műanyagpohárban b@szta elém a néni, miután feltűzte a blokkot a szögre, mint nálunk a komenizmusban, 76' táján. A másik Irún, baszkföldön, kicsit régebben, mert arra volt dolgom pár hétig. Olyan krémes, sűrű gyilkokat azóta se. Baszkok nem viccelnek. Ami még nagy meglepetés volt, hogy Portugáliában minden putriban kapsz koffeinmenteset (ex-nejem szokta volt kedvelni) és jót. Ehhez képest itthon még mindig úgy kell szájhagyomány útján összevadászni az iható kávét felszolgálni képes helyeket
-
-
válasz
Peetta14
#2822
üzenetére
Nem sértegetni akartalak, bocs

Egyrészt nyilván ízlés kérdése (szerintem az xsmart remekül néz ki, mint egy kis barátságos űrlény a sarokban pisilve), másrészt bizonyítottan jól szerelhető, iható kávét főző ÉS kedvező árú mindenes.
Én most vettem egy prius3-mat. Nekem is jobban tetszene az Alfa ugyanannyi pénzből, de ez sajnos sokkal jobb autó, noha rusnya 🤷iatti@ senkit sem biztattam túlkapásokra
Én is húsz dekásban tartom fagyasztva, mert egyértelműen megtartja így a minőséget (vagy legalábbis nagy részét), míg a szekrényben simán megdöglik egy hét alatt, kinyitva. -
válasz
Peetta14
#2815
üzenetére
A kávé nem arról szól, mi néz ki jobban az asztalon...
Tök jó lesz a Melitta, a legpasszolóbb színben vedd!Polarstar@ uh brother, ez jobban mar, mint a kromofág. Mindennek az alja, mikor két ilyen ótvar cápa összeáll...
Mekker@ babkávét vegyél nyilván ÉS tartsd a fagyasztóban. Hardcore arcok adagonkén fagyasztják; nekem nincs akkora hűtőm.
-
válasz
Peetta14
#2810
üzenetére
Vegyél használt saeco xsmart plus-t (a Philips előtti verziót), ha találsz valahol jó állapotút. Esetleg Pesten Bécsi úti szervízben tudnak segíteni. Annál több pénzt automatára kár költeni...
ServerWorks@ a bellarom az melyik discont is? Nyilván valami oem beszállító. Az etiop sidamo finom fajta, automatában nem fog jól működni, hacsak nem pörkölték szarrá (de nyilván úgy tettek).
-
válasz
Peterhappy
#2798
üzenetére
Egy kalap izé az omnia barista. 3gy forinttal se ér többet a sima kivitelnél. Amit szintén nem veszek.
-
-
-
válasz
viktorhu
#2760
üzenetére
Brita nem ajánlott; undorító, zselés lerakódásokat csinál a kazánban
Csap alatti komoly szűrő, ha van rá hely és pénz.
Az a fajta változás, amit visszafelé veszel észre leginkább, ha nekiállsz pár hónap szűrt/kevert után csapvízzel főzni a cuccot. Mármint azon túl, hogy a kevert/szűrt víz nem teszi tönkre a gépeidet, a csap meg igen. -
Egyáltqalán nem téged szeretnélek b@aszogatni, inkább általánosságban, csak a konkrét poszt miatt:
Pont manapság annyira nem polkorrekt a pet palackok szaporítása, ezzel a módszerrel pedig igazából maximalizáljuk a szemetet, ahelyett, hogy csökkentenénk.
Ha csak deszt vizet veszel, ott egy 5L kanna megy a levesbe, ennél nem tudunk közelebb kerülni a jóhoz, csak ha magunk desztilláljuk otthon, na az kicsit overkill az emberek 97 százalékának.
Viszont a desztvíz+sók kombó egy havi gyakorlat után alig-alig vesz el bárki életéből és mint írom ez a legkevesebb szeméttermelés (azt már alapvetésnek tekintem, hogy visszaváltós szikvizet iszunk és nem áruházi műanyagtemetőt vásárolunk).
-
válasz
#15611648
#2712
üzenetére
Semennyire, csak ha cél a reggel két percen belül letudott kávéfőzés, bármi nemű agymunka befektetése nélkül.
Előnye a mindig pont ugyanolyan kávé. A hátránya is.
A fenntarthatóság kérdés, mert bár a kapszula komoly szennyező, de nagyon kevés kávét használ fel, márpedig maga a kavetermesztes öko szempontból rémes. -
-
válasz
#49155328
#2638
üzenetére
Nem vitatkozni szeretnék, de a frenchpress arra való, hogy lenyomd a kávét. Ergo nagyon szorul, a dugattyú, letörik a kezed napi rendszerességgel ebben tejkrémezni 10-20 húzás, mi? 50....
Tudom, mert van ilyenem. Másrészt a finom acél hálót se erre találták ki, inkább sűrű habot csinál, mint krémet. Nem jó az állaga, vagy nekem nem tetszik.
De a Tschibo se jó, legalább 0,75L. Minek ekkora szarokat gyártani 🤷 -
válasz
RetepNyaraB
#2629
üzenetére
Rárepültem a témára, mert felszívtam magam a málló teflonbevonaton.
Árkeresők semmire se jók, cserébe véletlenül ráakadtam a Tschibo verzióra.
Acél, 3 decis (kisebb relatíve), indukcijós is, mi kéne még? Persze a szűrője lehet vacak, ki kell próbálni.
Egyébként a bialetti előtt egy Frabosk creamerem volt, porcelánból, azonos működési elv - nyilván a meleg tejet kellett beleönteni. Sajnos összetört és nem kapható. -
-
Ja, egy emberre felejtős, illetve marad belőle napi háromra
A sorjásságban is igazad van, csekkoltam, de nekem csak a legfelső fél centin kopott meg - valszeg a pumpa fedő erősebb, mint a bevonat, ami tökfeleslegesen érintkezik a bakelit fedővel, ami meg ugye forog, csiszatolódik. Hülyekínaiakolaszok
. A teflonnak csak annyi az előnye, hogy nem ég le. -
Én külön melegítem egy acél tejkiöntőben (indukciós a lapom, a bialetti meg teflonos alu, ez az egyetlen bajom vele), amíg forró nem lesz az edény oldala. Ha felforralod nem jó, ha hideg, akkor a kávéd nem lesz jó. Legyen meleg
. Utána igyekszem úgy pumpálni, hogy ne menjen bele levegő (nem emelem ki a tejből a pumpát, de ezt érzed húzogatás közben... ööö...). Ha már jelentős ellenállása van és olyan érzés, mint egy sima olajdugattyú, akkor jó. Utána párszor oda-vissza kell öntögetni pl. egy másik pohár és a habosító között, ettől lesz homogén. -
-
-
-
-
válasz
viktorhu
#2558
üzenetére
Régebben a kis saeco xsmall plus (az eredeti, Isten nyugtassa)
mindenféle Tschibot megevett zokszó nélkül.100% arabokat. Don't fosch!
Az ízarány meg már ízlés kérdése. Boltban várásolt kávé igen nagy valószínűséggel nem világos etióp lesz, ami mondjuk egy kihívás már bárminek (az Omnia gyárt újabban ilyet, de büntet, akárhogy próbáltam, rusnya egy állat), hanem sötétre gyorspörkölt olcsó akármi. 20% robusta bőven elég a vastag krémhez és a testhez. Ha növelik az arányát, az már csak az olcsósítás miatt történik többnyire. -
válasz
viktorhu
#2547
üzenetére
Perszehogy, csak azt nem sikerül átnyomni, mint infót, hogy a kis manufakturális pörkölők ellenőrzött területről, minőségi alapanyagból dolgoznak, szerelemből (persze pénzért, de itt azon van a hangsúly, hogy csillogó szemmel basztatja a pörkölőgépét, mert érdekli hogyan lehet jobb, mint tegnap). Amint a gyártás átkerül nagyüzemire, ez mind megy a levesbe. Lavazza, Illy, whatever. Ne legyen semmi illúziód. Annyival jobbak, mint egy Omnia, hogy azért a pénzért amit elkérnek, már vehetnek eggyel jobb alapanyagot.
Vásárolhatsz olasz cuccot, de találj hozzá olasz kispörkölőt. -
válasz
viktorhu
#2538
üzenetére
Pedig ahogy Koxx írja. Én is nagyon szeretek az olaszoknál kávézni (mostanra sokat romlott ám a helyzet, a turista helyeken már bármilyen szutykot letolnak a torkodon, hülye amerikainak ez is sokkterápia a mocsárléhez képest, amit ők kávé gyanánt vedelnek), valamiért nekik nem éri meg fosul lefőzni a cuccot és teljesen érthetetlen, hogy itthon miért van annyi pocsék kévézó, benne egy pár milliós profi géppel, amit mondjuk pár napos tanfolyamon meg lehetne tanulni jól beállítva használni, ráadásul relatíve kávébabtól függetlenül (noha a jó minőségű - és friss!! - alapanyag legalább 50% fontosságú
)
De ez jelen esetben nem az alapanyagon múlik, mert az olasz presszóban mindig is jelentős robusta rész volt, minél délebbre mész, jellemzően annál több. A robusta pedig erős, fekete, krémes, sűrű, keserű. Se több, se kevesebb. Plusz a pörkölés, amivel tényleg nem szaroznak; feketére égetni, azt' jólvan.
Én sajna nem vásárolok külföldről kávét, ebben így nem tudok segíteni...(#2541) Polarstar @ a frisset pont be lehet fullasztani, mert friss. Minél döglöttebb, annál hamarabb fog átfröccsenni a szűrőn, nulla krém mellet.
-
válasz
koxkids
#2527
üzenetére
Én azért nyomtam évekig ennek az aldi verziójával...
Ki kell ismerni, hogyan tudsz vele ihatót főzni és sokat nem szabad elvárni tőle. Ezeknek nulla a hőstabilitásuk: 15 percet fűtöd, utána eresztesz belőle üresen fél decit, vársz újabb egy-két percet és csapolhatsz egyet. Persze nem bolti, porított zarándokszarból, hanem veszel egy alsó kategóriás őrlőt legalább ugyanennyiért (pl Graef CM702), vagy kéziből egy Hario Skerton Prot (bár az életed eltekergeted vele, de jóval olcsóbb) és rendes kávéval eteted. Ja, egy tamper is kell hozzá, mert az a műanyag viccnek is rossz, de egész komolyan. Legalább akkora lenne, mint a szűrő, de gondosan kisebb
(#2524) viktorhu @ ha magyar kispörkölőtől vásárolsz, akkor őt támogatod és tudod, mit veszel. Olasz, előre csomagolt gyári szarnál fogalmunk sincs a pörkölési dátumról és többnyire arról sem, mi van a zacskóban. Nem beszélve magáról a pörkölés menetéről, ami a legfontosabb. Sokszor volt már itt is: pl. Pallyotz GetUp blendet nehéz lesz elrontani, vagy Kapuczineren a Velencei gondolások, esetleg Palermo aranya és egyéb 6000Ft/kg körüli dolgok.
Ez nem zárja ki, hogy jó kis cuccot tudsz venni boltban is, ha épp szerencséd van és friss gyártásút fogsz ki. De ez a része teljesen lutri és utána is rengeteg kérőjel marad, ami hosszú poszt lenne... -
válasz
viktorhu
#2515
üzenetére
Én most néztem be ide és nem vagyok szakértő, ezért is kértem elnézést előre, meg utólag
Ha a karos gépen világossal vacakolok és véletlenül sikerül (nem lesz savanya), akkor ott hosszú (akár 15-20sec) előáztatás van nulla Bar mellett. Mikor épp elkezd csöpögni, lassan feltekerem 6-7 Bar közé a nyomást és kb még 20-25 sec alatt folyik ki ~40g ital. Minél hosszabb az előázás, annál finomabb őrlés kell, hogy ne nyomja át gyorsan. Ha Nálad állítható az átfolyás, azt is fékezni kell lehetőség szerint. Ha mérhető, akkor üresen 50-60ml/10sec. Hőfok kávé függő, de világos cucc többnyire magasabb hőfokot hálál meg, míg egy klasszik presszó kifejezetten alacsonyabbat.
Mindezt pedig fenntartásokkal kell kezelni, mert nem vagyok barista
Szóval az automatába én klasszik, "olaszos" presszókat vennék, azokkal nem lesz baj. Persze nem bolti szarokat, hanem tisztességes magyar kisüzemi, friss pörkölésű, minőségi cuccot. Azt pedig adagonként használnám fel (többit a fagyasztóba, lehetőleg vákuum alatt) és semmiképp sem tölteném megdögleni a gép tartójába.
Ez nyilván nem lesz 2400Ft, mint az Aldis kilóára (ami amúgy ár/értékben nagyon jó, csak abszolútban vacak
), de 4-5 rugós kilóáron már igenis lehet gazdálkodni. A kávé élvezeti cikk, ez van. -
válasz
viktorhu
#2510
üzenetére
Helló, bocs a beleugatásért: jellemzően a tiszta arabica és világosabb pörkölésű kávék tudnak savanyúak lenni. Azok nem mezei automatához valók szerintem, egész egyszerűen. Kell nekik a jó őrlő, hőstabilitás, állítható hőmérséklet, állítható előáztatás, lehetőleg szabályozható nyomás. Ezek egyike sincs meg egy átlagos, akár drága automatában. Utána pedig meg kell tanulni lefőzni, ami egyáltalán nem magától értetődő, sőt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudjuk, de nem tesszük: a magyarok többsége nem törődik adatai védelmével
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Call of Duty: Black Ops 7
- Steam Deck
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- Léghűtés topik
- Filmvilág
- iOS alkalmazások
- További aktív témák...
- Honor 200 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X13 G1- i5-10310U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- Xiaomi Redmi 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest




). A zacskós darált azonnal oxidálódik a levegőn, ahogy kibontottad, az aromák meg csak úgy huss!
. A teflonnak csak annyi az előnye, hogy nem ég le.

Mr.Csizmás

