Hirdetés

Keresés

Hirdetés

CyberSecurity Connect - blended learning, valódi labor kísérletezésre. Kiberbiztonsági képzés profiktól!
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)

Új hozzászólás Aktív témák

  • RetepNyaraB

    veterán

    válasz vtomi2 #2578 üzenetére

    Biztos volt már elég bolti téglád, annál legyen finomabb, de a presszónál jelentősen durvább. Kezdetnek.

  • RetepNyaraB

    veterán

    válasz viktorhu #2558 üzenetére

    Régebben a kis saeco xsmall plus (az eredeti, Isten nyugtassa)
    mindenféle Tschibot megevett zokszó nélkül.100% arabokat. Don't fosch!
    Az ízarány meg már ízlés kérdése. Boltban várásolt kávé igen nagy valószínűséggel nem világos etióp lesz, ami mondjuk egy kihívás már bárminek (az Omnia gyárt újabban ilyet, de büntet, akárhogy próbáltam, rusnya egy állat), hanem sötétre gyorspörkölt olcsó akármi. 20% robusta bőven elég a vastag krémhez és a testhez. Ha növelik az arányát, az már csak az olcsósítás miatt történik többnyire.

  • RetepNyaraB

    veterán

    válasz viktorhu #2547 üzenetére

    Perszehogy, csak azt nem sikerül átnyomni, mint infót, hogy a kis manufakturális pörkölők ellenőrzött területről, minőségi alapanyagból dolgoznak, szerelemből (persze pénzért, de itt azon van a hangsúly, hogy csillogó szemmel basztatja a pörkölőgépét, mert érdekli hogyan lehet jobb, mint tegnap). Amint a gyártás átkerül nagyüzemire, ez mind megy a levesbe. Lavazza, Illy, whatever. Ne legyen semmi illúziód. Annyival jobbak, mint egy Omnia, hogy azért a pénzért amit elkérnek, már vehetnek eggyel jobb alapanyagot.
    Vásárolhatsz olasz cuccot, de találj hozzá olasz kispörkölőt.

  • RetepNyaraB

    veterán

    válasz viktorhu #2538 üzenetére

    Pedig ahogy Koxx írja. Én is nagyon szeretek az olaszoknál kávézni (mostanra sokat romlott ám a helyzet, a turista helyeken már bármilyen szutykot letolnak a torkodon, hülye amerikainak ez is sokkterápia a mocsárléhez képest, amit ők kávé gyanánt vedelnek), valamiért nekik nem éri meg fosul lefőzni a cuccot és teljesen érthetetlen, hogy itthon miért van annyi pocsék kévézó, benne egy pár milliós profi géppel, amit mondjuk pár napos tanfolyamon meg lehetne tanulni jól beállítva használni, ráadásul relatíve kávébabtól függetlenül (noha a jó minőségű - és friss!! - alapanyag legalább 50% fontosságú :((( )
    De ez jelen esetben nem az alapanyagon múlik, mert az olasz presszóban mindig is jelentős robusta rész volt, minél délebbre mész, jellemzően annál több. A robusta pedig erős, fekete, krémes, sűrű, keserű. Se több, se kevesebb. Plusz a pörkölés, amivel tényleg nem szaroznak; feketére égetni, azt' jólvan.
    Én sajna nem vásárolok külföldről kávét, ebben így nem tudok segíteni...

    (#2541) Polarstar @ a frisset pont be lehet fullasztani, mert friss. Minél döglöttebb, annál hamarabb fog átfröccsenni a szűrőn, nulla krém mellet.

  • RetepNyaraB

    veterán

    válasz koxkids #2527 üzenetére

    Én azért nyomtam évekig ennek az aldi verziójával...
    Ki kell ismerni, hogyan tudsz vele ihatót főzni és sokat nem szabad elvárni tőle. Ezeknek nulla a hőstabilitásuk: 15 percet fűtöd, utána eresztesz belőle üresen fél decit, vársz újabb egy-két percet és csapolhatsz egyet. Persze nem bolti, porított zarándokszarból, hanem veszel egy alsó kategóriás őrlőt legalább ugyanennyiért (pl Graef CM702), vagy kéziből egy Hario Skerton Prot (bár az életed eltekergeted vele, de jóval olcsóbb) és rendes kávéval eteted. Ja, egy tamper is kell hozzá, mert az a műanyag viccnek is rossz, de egész komolyan. Legalább akkora lenne, mint a szűrő, de gondosan kisebb :W

    (#2524) viktorhu @ ha magyar kispörkölőtől vásárolsz, akkor őt támogatod és tudod, mit veszel. Olasz, előre csomagolt gyári szarnál fogalmunk sincs a pörkölési dátumról és többnyire arról sem, mi van a zacskóban. Nem beszélve magáról a pörkölés menetéről, ami a legfontosabb. Sokszor volt már itt is: pl. Pallyotz GetUp blendet nehéz lesz elrontani, vagy Kapuczineren a Velencei gondolások, esetleg Palermo aranya és egyéb 6000Ft/kg körüli dolgok.
    Ez nem zárja ki, hogy jó kis cuccot tudsz venni boltban is, ha épp szerencséd van és friss gyártásút fogsz ki. De ez a része teljesen lutri és utána is rengeteg kérőjel marad, ami hosszú poszt lenne...

  • RetepNyaraB

    veterán

    válasz viktorhu #2515 üzenetére

    Én most néztem be ide és nem vagyok szakértő, ezért is kértem elnézést előre, meg utólag :))
    Ha a karos gépen világossal vacakolok és véletlenül sikerül (nem lesz savanya), akkor ott hosszú (akár 15-20sec) előáztatás van nulla Bar mellett. Mikor épp elkezd csöpögni, lassan feltekerem 6-7 Bar közé a nyomást és kb még 20-25 sec alatt folyik ki ~40g ital. Minél hosszabb az előázás, annál finomabb őrlés kell, hogy ne nyomja át gyorsan. Ha Nálad állítható az átfolyás, azt is fékezni kell lehetőség szerint. Ha mérhető, akkor üresen 50-60ml/10sec. Hőfok kávé függő, de világos cucc többnyire magasabb hőfokot hálál meg, míg egy klasszik presszó kifejezetten alacsonyabbat.
    Mindezt pedig fenntartásokkal kell kezelni, mert nem vagyok barista :)

    Szóval az automatába én klasszik, "olaszos" presszókat vennék, azokkal nem lesz baj. Persze nem bolti szarokat, hanem tisztességes magyar kisüzemi, friss pörkölésű, minőségi cuccot. Azt pedig adagonként használnám fel (többit a fagyasztóba, lehetőleg vákuum alatt) és semmiképp sem tölteném megdögleni a gép tartójába.
    Ez nyilván nem lesz 2400Ft, mint az Aldis kilóára (ami amúgy ár/értékben nagyon jó, csak abszolútban vacak :DDD ), de 4-5 rugós kilóáron már igenis lehet gazdálkodni. A kávé élvezeti cikk, ez van.

  • RetepNyaraB

    veterán

    válasz viktorhu #2510 üzenetére

    Helló, bocs a beleugatásért: jellemzően a tiszta arabica és világosabb pörkölésű kávék tudnak savanyúak lenni. Azok nem mezei automatához valók szerintem, egész egyszerűen. Kell nekik a jó őrlő, hőstabilitás, állítható hőmérséklet, állítható előáztatás, lehetőleg szabályozható nyomás. Ezek egyike sincs meg egy átlagos, akár drága automatában. Utána pedig meg kell tanulni lefőzni, ami egyáltalán nem magától értetődő, sőt.

Új hozzászólás Aktív témák