Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobilhasználat külföldön
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Yettel topik
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
-
Mobilarena
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DNReNTi
üzenetére
Azért szerintem jelenleg még igen nagy túlzás, hogy a jQuery felett "eljárt a kor".
Egyszerűen még nem tartunk ott, bármennyire is menő lenne, a jQuery-nek az egyik lényege továbbra is megmaradt, vagyis röviden leírni mindazt, amit amúgy hosszabban, de amúgy tényleg megoldhatsz plain JavaScripttel. (A másik lényege persze a cross-browserség megteremtése, de most ettől tekintsünk el, mert nem érdekes a téma szempontjából.) Szerintem igaza van fordfairlane-nek akkor, amikor azt állítja, hogy ezen vacogni felesleges premature optimization. Ahogy haladunk előre, a középkategóriás (vagy akár még az olcsóbb) okostelók is egyre komolyabban vehető processzorokkal vannak felszerelve, úgyhogy szerintem kezd csökkenni a súlya annak is, hogy mobilon mennyire érezhető a jQuery-nélküliség (vagy sem).
Az általad linkelt oldal egy-két példája is mutatja, hogy azért kódszépség tekintetében vannak még mindig bőven különbségek egy rövidebb, beszédesebb kód és egy szószátyárabb, de menőbb (hiszen plain JS) kód között. Meg ott a ZeptoJS és társai, amik az alapvető funkcionalitást tartalmazzák, az is megfontolható lehet, ha a jQuery súlya fájdalmas.
Pont nemrég került elő, hogy korábban írtam saját célokra egy böngészőbővítményt, aminek annak idején az összes kódját plain JS-ben pötyögtem, mert nagyon menőnek éreztem akkor, hogy így minden sallangtól mentes lesz, de 1-2 hete némi agypihentetésnek egy részét átírtam inkább jQuery-re, mert egyszerűen zavart, hogy mindent olyan szószátyár módon kell leírnom.
A kód karbantartását is nehézkesebbnek találtam, pedig nincs gondom a JS ismeretével ilyen szinten.
martonx foglalta össze röviden, hogy nyelvi szinten lenne elvárható némi rövidítés és funkcionalitás-bővítés, mert remek, hogy jönnek az új nyelvi feature-ök, de amíg frontenden legalábbis (!) így is library-re szorul az ember a szebb, tömörebb kód érdekében, addig nem okoz akkora felhőtlen örömöt, hogy ezeket is kézhez kapjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- Okos Otthon / Smart Home
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- BestBuy topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Apple watch Series 9 45mm stainless steel bontatlan! 1 év Apple jótállás
- Apple watch Series 10 46mm cellular jet black bontatlan 1 év Apple JÓTÁLLÁS AKCIÓ!
- Szép állapotú iPad Pro M1 256GB wifi + cellular. Kijelző karcmentes. Kamera résznél mintha lenne egy
- G.SKILL Trident Z RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP - 99 hó garancia
- Corsair VENGEANCE 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Xiaomi 14 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Intel Xeon E5-2600v4 processzorok készleten 2680v4,2683v4,2697v4,2697Av4(áfás számla, 2 év garancia)
- Eladó Samsung Galaxy S21 FE 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Egyszerűen még nem tartunk ott, bármennyire is menő lenne, a jQuery-nek az egyik lényege továbbra is megmaradt, vagyis röviden leírni mindazt, amit amúgy hosszabban, de amúgy tényleg megoldhatsz plain JavaScripttel. (A másik lényege persze a cross-browserség megteremtése, de most ettől tekintsünk el, mert nem érdekes a téma szempontjából.) Szerintem igaza van fordfairlane-nek akkor, amikor azt állítja, hogy ezen vacogni felesleges premature optimization. Ahogy haladunk előre, a középkategóriás (vagy akár még az olcsóbb) okostelók is egyre komolyabban vehető processzorokkal vannak felszerelve, úgyhogy szerintem kezd csökkenni a súlya annak is, hogy mobilon mennyire érezhető a jQuery-nélküliség (vagy sem).
A kód karbantartását is nehézkesebbnek találtam, pedig nincs gondom a JS ismeretével ilyen szinten.