Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Speeedfire #5024 üzenetére

    Ha jól láttam abból a pár másodpercnyi ránézésből, valami slideshow-szerűséget szeretne készíteni, az meg pont az a tipikus eset, amikor bármit is rögzíteni id-vel a lehető legrosszabb ötlet. Ha ugyanarra az oldalra két darab slideshow-t is szeretne tenni (mert mondjuk az egyik divben a partnerek listája csúszkál jobbra-balra, a másikban meg pl. képeket mutatnak a legutóbbi konferenciáról, vagy a tököm tudja), akkor máris meg van lőve, és nyúlkálhat bele megint a kódba, és jöhet rá, hogy a francba, jobb lett volna kapásból egy fokkal általánosabb megoldani.
    Ha meg már amúgy is jQuery-ről van szó, akkor már kiindulástól kezdve rossz a megközelítés, eleve jQuery-plugint kellene fejleszteni, és akkor bármilyen selectorra működhetne a dolog. Attól, hogy pluginként építi fel az ember a kódot, semmivel sem lesz bonyolultabb, sőt, még legalább valami értelmes keretet is ad, és a doksi is igencsak beszédes:
    http://learn.jquery.com/plugins/basic-plugin-creation/
    A konkrét slideshow-struktúrával kapcsolatosan nyilván kell némi megkötésekkel élni, az nem lehet akárhogyan, de a selectort ne rögzítsük már le előre.

    Aztán még ott van az az érv is, hogy a slideshow-kódokból Dunát lehet rekeszteni, a lightweighttől kezdve a nehézbombázóig, mindenféle effektekkel teletűzdelve, ingyenes és fizetős egyaránt van ilyenekből, nem biztos, hogy érdemes feltalálni a spanyolviaszt.
    Ha esetleg nem tök általános slideshow-ról volt szó, hanem ennél picit specifikusabbról, és muszáj hozzáfejleszteni vagy saját kódot írni, attól még a fentiek az általánosabb, kevésbé bebetonozott kódkészítéssel kapcsolatban ugyanúgy igazak.

    Szerk.:
    Amúgy Jim-Y jól mondja, ez általános szoftvertervezési elv is.

    Természetesen a fenti elveket csak az kövesse, aki igényes a saját kódjával szemben is, és nem sajnálja azt a plusz pár percet, amit egy picit általánosabb, több helyen (akár a megjelenített oldalon belül többször, akár más projektben) is felhasználható megoldás nyújthat. Szerintem ez olyan dolog, hogy ha az ember folyamatosan így próbál gondolkodni, akkor eleve sokkal nagyobb körben teheti működőképessé a kódját (és például nem fogja akkora macerának érezni egy rögzített azonosító helyett egy általánosabb osztály felhasználását).

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák