- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Windows 10 Mobile (Windows Phone) szakmai topik
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- A Telekomnál is elérhetővé vált a Vivo csúcsszériája
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
az applet a kliens gepen fut, nem fogja elerni a szerver soros portjat.
-
shev7
veterán
ja, még egy kis adalék, amit lehet rosszul csinálok, de nem volt egyértelmű, hogy kell alkalmazni:
fordításkor:
javac -classpath xom-1.2.6.jar PropertiFileReader.java (sikeresen lefordul)
futtatáskor:
java -classpath xom-1.2.6.jar PropertiFileReader (ekkor jönnek a hibák)a xom, a java és a class fileok egy mappában vannak.
bocsi a dupláért.
PropertiFileReader vs PropertyFileReader
a file nevenek meg kell egyeznie a class nevevel
-
shev7
veterán
Tehát elméletileg meg lehet azt csinálni, hogy ami az appleten gombok, meg panelek, azt egy konzolos környezetre "lefordítani"...
nem egeszen ertem mit akarsz mondani, illetve elerni. mit akarsz mire leforditani?
-
shev7
veterán
Elég elborult dolog jutott az eszembe, előre kérek mindenkit, hogy ne harapja le a fejem érte

Adott egy Applet, ami mondjuk szabványos grafikus cuccokkal dolgozik. A megjelenítéshez az én gépemen lévő libeket használja, vagy az ő belé van kódolva. Konkrétan arra gondoltam, hogy kitartó munkával tudnék-e a forráskód ismerete nélkül új "skint" írni rá?az applet azt hasznalja amit a geped virtul machin-je ala rak.
-
shev7
veterán
Belefutottam két apróságba, amikkel végképp nem tudok mit kezdeni:
metóduson belül lehet-e metódust definiálni? Ha igen, akkor hogyan? Az eclipse-nek nem tecc az ötlet.
Konkrétan arra kellett volna, hogy egy metódus gyakorlatilag automatizálva tudjon létrehozni swing komponenseket - jelen esetben JButton objektumokat. De ehhez az osztály többi metódusának semmi köze nem lenne, ezért gondoltam, hogy a gombokat felhasználó metóduson belül definiálok egy függvényt/metódust. Ilyet egyáltalán nem lehet?A másik: egymásbaágyazott osztályokat használva hogyan tudom elérni egy adott példányból az őt magába foglaló objektumot? Megfogalmazva kissé bonyolult, de...
class Xy {
...
class zz extends JFrame {
public zz(){
// na innen hogy tudok hivatkozni az Xy osztály aktuális példányára?
// Itt a super() az a JFrame konstruktorra mutat. Ha meg Xy. minősítéssel
// hivatkoznék rá, akkor csak a statikus tagokat érem el. (és nem feltétlenül konstruktorból szeretnék hivatkozni a külső példányra)
}
}
}Lehet, hogy csak elfelejtettem valamit a korábban olvasottakból?
Az elso kerdesedet nem igazan ertem. Mit csinalna a "belso metodus"?
A masodikra pedig: Xy.this a valasz.
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
Apropo java: tudja valaki, hogy változott-e valami a java licencelésével kapcsolatban azóta, hogy az orcle felvásárolta a Sunt?
Olvastam ezt az android-google ellen készülő pert és úgy elméláztam, hogy mi a helyzet pl. a néhai ibm jdk-val, netán az open-jdk-val és egyáltalán a java-ban írt alkalmazásokkal?"Olvastam ezt az android-google ellen készülő pert"
Az teljesen masrol szol. A google irt egy sajat VM-et, a Sun azt allitja, hogy a VM kodjanak egy reszet toluk nyultak. Ennek a pernek semmi koze ahhoz, hogy te irsz egy java alkalmazast.
-
shev7
veterán
jelzi, hogy az U-t nem mint tipust kell ertelmezni, hanem az generikus.
-
shev7
veterán
Azt tudom, az már létezett akkor is, amikor el akartam kezdeni játszani vele. De kellett mellé a telefonhoz valami SDK is, ami úgy fest, most is szükséges. Vagy valamit félreértek, de nagyon: nokia.com-on találtam egy topic-ot, ahol jónéhányan panaszkodtak, mert a mai napig nincs linuxos SDK a nokiákhoz... mindenesetre az Eclipse követelne valami SDK-t, amit windows-on még csak-csak alá tudok tolni, de én inkább linuxon jáccanék.

hat en anno csak szimpla szoveges menus alkalmazasokkal szorakoztam, de emlekeim szerint a j2me eleg volt. Bar elofordulhat hogy rosszul emlekszem....
-
shev7
veterán
Még valami eszembe jutott: ha arra vetemednék, hogy mobiltelefonra próbáljak összetákolni valami egyszerűbb java programot... Van már szabványos fejlesztőkörnyezet hozzá vagy még mindig úgy kell összevadászni valami SDK-t/JDK-t minden egyes telefonhoz? (költői túlzás, de amikor évekkel ezelőtt megfordult a fejemben valami hasonló, akkor kb. az volt a helyzet, hogy a Siemens telefonomhoz csak a siemens-es anyaggal lehetett programot készíteni)
regota van mar J2ME. Annak mennie kell a J2ME kompatibilis telokon.
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
NetBeans-t használok de gondolom ez látszik a szemétből amivel tele van. Egyenlőre kísérletezem azért nem szép még a kód.

// <editor-fold defaultstate="collapsed" desc="Generated Code">
private void initComponents() {
jTextField1 = new javax.swing.JTextField();
jButton1 = new javax.swing.JButton();
setBackground(new java.awt.Color(255, 255, 255));
setLayout(new javax.swing.BoxLayout(this, javax.swing.BoxLayout.LINE_AXIS));
jTextField1.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 24)); // NOI18N
jTextField1.setForeground(new java.awt.Color(153, 153, 153));
jTextField1.setBorder(new javax.swing.border.LineBorder(new java.awt.Color(149, 149, 152), 1, true));
add(jTextField1);
jButton1.setText("Keresés");
add(jButton1);
}// </editor-fold>
// Variables declaration - do not modify
private javax.swing.JButton jButton1;
private javax.swing.JTextField jTextField1;
// End of variables declarationPróbálkoztam egy olyannal, hogy a Frame-re BorderLayout-ot tettem. Erre behúztam 3 panelt North,Middle,South. Ezekre pedig egyenként FlowLayout-ot. Így működik is a dolog.
Viszont a Middle-be még kellene 3 RadioButton, de ezt csak utólag tenném fel, és a TextField alá kellene besorakozniuk mindegyiknek külön sorba. Viszont ez nem biztos, mert a plusz funkciók megírására lehet nem marad időm.egyebkent itt volt a hiba:
setLayout(new javax.swing.BoxLayout(this, javax.swing.BoxLayout.LINE_AXIS));
a LINE_AXIS egymas melle pakolja a dolgokat. Neked PAGE_AXIS kellett volna...
-
shev7
veterán
egy kis kodot dobjal mar fel pastebin-re, hatha okosabbak leszunk
-
shev7
veterán
Ez tökéletes, köszi.
Viszont ilyen hiba van most:
String out=null;
for (int i=0; i<=ras.getHeight()*ras.getWidth(); i++) {
out=null;
out=(String.format("%08X",Integer.reverseBytes(Float.floatToIntBits(elevationData[i]))));
bw.write(out);
bw.flush();
//builder.append(space);
}majd egy idő után jön egy ilyen exeption ( a ras.getheight()*ras.getwidth() egyébként 65535 szokott lenni, tehát ennyiszer megy le a for):
java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException: 16384 méghozzá arra a sorra írja, ahol out=(String.format("%08X",Integer.reverseBytes(Float.floatToIntBits(elevationData)))); van. Ennek eredménye ugye nem lehet 8 karakternél több, direkt már le is null-ozom a stringet, de mégis kijön ez, hogy haladhatja meg a 16k karaktert? Ez mitől van?en ugy gondolnam, hogy az elevation data-ra irja a outofbounds exceptiont. Biztos eleg nagy az a tomb? 16384 = 2^14, tul "kerek" nem futottal bele valami limitbe? Hogyan hoztad letre a tombot? Mekkora a length erteke?
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
és itt a jó kimenet okozó kód:
Integer.toHexString(Integer.reverseBytes(Float.floatToIntBits(elevationData[0])))
Most viszont azt nem tudom hogy a java big endian, vagy little endian formában tárolja a float-ot? Merthogy a célfájlt viszont egy full wines alkalmazás használja, az x86 meg little endian, de javaban még is meg kell fordítani.en arra tippelek, hogy bar little endian a tarolas, de a toHexString az vegulis a hexa erteket adja meg a szamnak. Neked viszont nem az kell, hanem a hexa karakterek a gepi megjelenites formajaban. Ezert csinalsz egy forditast, majd a tohexstring megforditja neked ujbol, igy megkapod azt amire szukseged van.
-
shev7
veterán
akkor mar csak az a kerdes, hogy a celfaljban egy ilyen elem: AC378D41091FA941 minek is felel meg.
-
shev7
veterán
csak azt nem ertem, hogy ha a bemenet vegulis egesz, akkor abbol hogyan lesz tort? Vagy kvantalni kell 0 es 1 koze?
-
shev7
veterán
egyrészt már rájöttem hogy az nem is float32, hiszen 8 hexa számnak kéne lenni, de 16 van uh ez valami 64bites dolog.
"de miert float? miert nem egesz tipusban tarolod?"
Ott még nem tartok hogy optimalizáljam, csak megfelelő outputot kéne összehozni.
Na meg nem binárisban kéne kiírni, hanem a hex értékeket sima szövegként, ugyanis egy xml-be kell majd kerülnie. Amúgy binárisban kiírva sem úgy néz ki ahogy kéne, hanem krikszkrakszos lesz.
ilyennek kéne lenni a végeredménynek, vagy legalább is a blob részben lévő adatoknak.
[link]aham, sorry, felreertettem. szova hexa karaktereket kell kiirni.
az egesz dolgot csak azert mondtam, mert ott nincs tortresz, es valoszinuleg ha hex stringge konvertalod nem szorakozik a normal alakkal. bar most igy nem vagyok biztos benne. hogy az integernek van tohexstring metodusa. megneztem, van. En azt probalnam meg

-
shev7
veterán
Egy geotiff domborzati térképből szöveges alapú domborzati térképre szeretnék egy konvertert csinálni.
A geotiff úgy néz ki, hogy egy 16bites grayscale kép (amit persze sima képként nehéz olvasni), mindegyik pixel színértéke egy magasság. Ennek olvasásával nincs is gond, szépen beolvastam az egészet egy float tömbbe, mivel hogy a kimenő adatnak is 32bites float formátumban kéne lennie. Na de a float osztálynak van egy olyan metódusa, hogy tohexstring, de ez valami ilyen formátumba alakítja, hogy 0x1.bp7 ugye a p7 azt jelenti hogy 7. hatvány. Na de nekem tiszta float32-es hexben kéne, tehát ilyen valami ilyesmi kinézetre(ez nem ugyan az a szám!): 4192C240F6A90A41, (ez egy fordított sorrendes float32, mert a cucc amihez kell érthetetlen módon így használja, de a fordítás az nem téma)
Ezt hogyan?de miert float? miert nem egesz tipusban tarolod?
MOD de ha binaris fileba irod ki, szerintem a megfelelo formaban fogja kiirni.
-
shev7
veterán
a widlcard generic collectionok read-only-k. Nagyon jol hasznalhatok fuggvenyek bemeneti parameterekent.
Mivel a masodik esetben cc tipusa "unknown", ezert nem tethetsz bele semmit, hiszen ez az unknown semminek sem ososztalya.
Mivel read only, ezert amire hasznalhato az az, hogy fuggveny bemeneti parameterenek megaodod. Es akkor a fuggvenyt meghivhatod HashSet<Cage<Lion>> es HashSet<Cage<Tiger>> parameterrel is.
-
shev7
veterán
ja, mostmár valamennyire értem
mostmár nagyjából megvan az alapja az egész programnak, csak azt nem tudom hogy oldjam meg a kommunikációt két olyan objektum közt amikor egyik számára nem ismert a másik obj.példány neve, mégis meg kéne hívni a metódusát
konkrétan arról van szó hogy a bábuk tömbjét (class Babu extends JPanel) adatelemként tartalmazó objektum (class Tabla) tartalmazza a tömböt módosító metódusokat is , ezeket kellene meghívni az egyes bábúkra aggatott eseménykezelőkből (MouseListener), csak hát a az eseménykezelő nem tudja a nevét a táblának ami egy másik osztályban, az ablakban kerül példányosításra (Ablak extends JFrame)
ami leegyszerűsítené a dolgokat hogy a Tabla class implementálná a MouseListentenert is egyben, és így abból egyszerűen meg lehetne hívni a 'Tabla' metódusait
azonban ez ellentmondana a terveimnek (külön classok) illetve az újrafelhasználhatóságnak[link]
itt találtam megoldásokat, csak ebben az esetben nem olyan egyszerű mert nem az eseményt kiváltó objektum metódusát kell meghívni hanem annak az objektumnak (tábla) a metódusát ami az eseményt kiváltó objektumok tömbjét tartalmazza adattagként ( Babu[][] mezok = new Babu[5][5]; )Erre szerintem a legegyszerubb, ha minden babunak van referenciaja a tablara, meg egy getter metodusa hozza. A babuk peldanyositasanal atadod a tabla objektum referenciajat is, az esemenykezelobol meg meghivod a hozza tartozo get-et, es maris megvan amit szeretnel.
-
shev7
veterán
"az Event getSource() methodusa Object-et ad vissza."
na, kösz ezt nem tudtam (gondoltam magát a konkrét objektumot adja vissza mert az összehasonlítás egy ugyanolyan tipusú objektummal és az instanceof, toString működött eddig is, de akkor ezekszerint nem ezért )Na, megvan a probléma: rossz volt a zárójelezés és ezért nem fogadta el a cast-olást

Igen magat az objektumot adja vissza. De Object is, hiszen javaban minden osztaly az Object osztalybol szarmazik. Ugy latom az objektumorientalt programozas alapjai hianyoznak egy kicsit.
persze hogy mukodtek. Mert a getSource azt az objektumot adja vissza amit te szeretnel. Ennek a toString metodusa kerul meghivasra stb. (De attol hogy ennek a tipusa Babu, attol az meg Object is, hiszen abbol szarmazik. A toStringre nem szol be a fordito, mert olyanja van az Objectnek is)
DE ez mind futasi idoben tortenik. Forditasnal viszont a fordito nem tud semmit errol az objektumrol, neked kell megmondanod, hogy mi az.
-
shev7
veterán
Helló, ismét lenne egy kérdésem, ezúttal eseménykezeléssel kapcsolatban:
Habár már dolgoztam MouseListener-el, és jól is müködött
most hogy elkezdtem újrairni a programomat különálló osztályokban (egy táblajáték) egyre több a probléma, az egyik hogy az eseménykezelő e.getSource() metódusa elvileg az 'e' eseményt kiváltó objektumot adja vissza
ennek az egyik metodusát hivnám meg ( getBackground() , mivelhogy egy JPanel példányról van szó)
de nem hajlandó leforditani se, arra hivatkozva hogy a getBackground()-ot nem találja az ősosztályban (Object) , amit nem értek, hiszen be van importálva az az osztály amiböl a kérdéses objektum van példányositva (JPanel), illetve ugyanez müködött amig egyben volt az egész programa fordítási hiba:
.\elements\EsemenyKezelo.java:13: cannot find symbol
symbol : method getBackground()
if( e.getSource().getBackground().equals(Color.GREEN) )Azt nem értem, hogy miért simán Object-ként kezeli, miért ott keresi a getBackground()-ot, mikor konkrétan lehet tudni hogy az egy 'JPanel'-ból származtatott 'Babu' osztályú objektum, és abban benne van ez a metodus
u.i: úgytünik castolással se müködik, illetve akkor se ha az obejektum csak simán JPanel
"úgytünikcastolással se müködik, "
Ezt kifejtened? marmint hogyan castoltal? mert pont az a megoldas.
ugyanis ez: "mikor konkrétan lehet tudni hogy az egy 'JPanel'-ból származtatott 'Babu' osztályú objektum" hulyeseg. nem lehet tudni. Legalabbis a kodod nem tudja. az Event getSource() methodusa Object-et ad vissza. Neked kell megmondanod, hogy ott eppen ez az Object mi is valojaban, ezert kell castolni.
-
shev7
veterán
azt mondod, hogy elég lehet a visszakapott komponenst ekképp: (TextField)myComponent -tel 'átalakítani' ?

szerintem kezdj el nezegetni valami konyv utan ami elmagyarazza az objektumorientaltsag, orokles stb. alapjait. De igen, eleg

-
shev7
veterán
próbálom én struktúrálni

debug ment folyamat, visszakaptam (elvileg) mindig, gyk. nem. rossz dolgot adtam vissza a getComponentAt()-tel, de a ha egyenlő return c; teljesen jól működik

az az újabb kérdés, hogy ha visszakapok így egy komponenst, ami eredetileg textfield volt, miként tudom kinyerni a textfield tartalmát? - csak most állok neki kutatni, de mivel egyelőre dunsztom sincsen, merre keressem, ha valakinek van tippje, szóljon

legegyszerubb javadoc-ban megnezni milyen tagfuggvenyei vannak. biztos lesz getText vagy hasonlo. (arra figyelj, hogy Compnent-et kapsz vissza, szoval kasztolnod kell)
-
shev7
veterán
Szia!
Az adott komponensre rálel név alapján, és másik fórumon ki is lettem javítva, hogy a
this.getComponentAt(c.getLocation())
felesleges, simán return c; elég lenne utána. Kezdek tanácstalan lenni

Nem akarok minden textfield-et úgy létrehozni, hogy TextField akarmi = new TextField(); mert a huszadik ilyen után egy nagy maszlag lesz a programból."mert a huszadik ilyen után egy nagy maszlag lesz a programból."
strukturald a programod, es akkor nem

egyebkent meg equals-szal mukodnie kell. Debuggold, hogy kapod-e vissza egyaltalan a c.getName() hivasokbol azt a nevet amit szeretnel...
-
shev7
veterán
public void printTicket(){
System.out.println("* * * * * * * * * * * * * *");
System.out.println("** **");
System.out.println("** Lottery Tickets **");
//access each element of the arrayList and call its printLine() method
for (Numbers n : lottoLines)
{
n.printLine();
}
}néha rádupláz szerkesztésnél :/
basszus
nem neztem vegig a kodot, azt hittem mar benne van a kiiratas

-
shev7
veterán
sziasztok, segitseget szeretnek kerni, hazi feladat megoldasa kozben elakadtam.
egy lottoszam sorsolo programot kell keszitenem.
ket class van, Ticket es Numbers. a numbers class kisorsol 6 szamot es sorrendbe allitja oket. a ticket classnal pedig meg kene oldanom, hogy adott mennyisegu tickettet lehessen kerni, es azokat ki is leessen nyomtatni.a nyomtatas reszenel akadtam el.
Numbers class:
public class Numbers
{
//fields
private Random randomNumber;
private int[] index;
private final int MAX = 6;
private final int MAXSIZE = 49;
// Constructor : Initialise number array
public Numbers(){
index = new int[MAX];
randomNumber = new Random();
generateNumber(MAXSIZE);
sortNum();
}
// Method : Generate 6 random numbers in a range 1 to 49
public void generateNumber(int n){
for(int i=0;i<MAX;i++){
index[i] = randomNumber.nextInt(n) + 1;
for(int k=0;k<i;k++){
if(index[k] == index[i]){
i--;
break;
}
}
}
}
// Method : Sort 6 numbers in ascending order
public void sortNum(){
int t;
//outer loop - j number of passes
for(int j=0;j<index.length;j++){
//inner loop - one pass
for(int i=0;i<index.length-1;i++){
if (index[i] > index[i+1]){
t = index[i];
index[i] = index[i+1];
index[i+1] = t;
}
}
}
}
// Method : Format and display 6 numbers to the screen
public void printLine(){
for(int i=0;i<index.length;i++){
System.out.printf("%2d ",index[i]);
}
System.out.println();
}
}Ticket class:
public class Ticket
{
private int numberOfLines;
private ArrayList<Numbers> lottoLines;
// Constructor : Creates an arrayList of Lucky Dip numbers, takes one argument to load the numberOfLines field.
public Ticket(int numOfLines){
lottoLines = new ArrayList<Numbers>();
for(int i=0;i<numOfLines;i++){
lottoLines.add(new Numbers());
}
}
// Method : Display the ticket details and the list of Lucky Dip numbers to the screen.
public void printTicket(){
System.out.println("** Lottery Tickets **");
//access each element of the arrayList and call its printLine() method
}
}a kerdes annyi volna, hogy hogyan tudom kinyomtattatni a kert ticketteket?
koszonom
biztos vagy benne, hogy a nyomtas alatt tenyleges nyomtatasra gondolnak, es nem csak siman a kepernyore kiiratas? (az is print....)
-
shev7
veterán
Java EE Developers = google-lel goyrsan megtalalod, hogy mivel nem akarsz nagyvallalati kornyezetre kodolni nem kell neked az enterprise edition.
Java and Report Developers = mivel tovabbra is kezdo szintrol van szo, nem hiszem, hogy riportok fejlesztesevel kezdenel ergo ez sem kel...
kizarasos alapon
... -
shev7
veterán
-
shev7
veterán
huhh.... remelem nem fogsz nagyon meglepodni, vagy nem ertettem felre a kerdest angyon
if (ticketsLeft) {
// van jegy
} else {
//nincs jegy
} -
shev7
veterán
nem tudom mit akarsz csinalni, de ha egyszeruen megoldhato access-ben akkor miert nem abban csinalod?
Masreszt adatbazis hozzaferes sokkal kenyelmesebben megoldhato javabol es sokkal gyorsabban is mukodik, mint az excel file manipulalas.
-
shev7
veterán
a double buffernek pont az a lenyege, hogy nem torolsz semmit. A bufferben felrajzolod ujra az EGESZ tartalmat, majd a buffert tartalmat kirajzolod a keprnyore. Ha torolsz kozben akkor villogni fog. A torles mar csak ilyen. Van mikor szerencsed van es nem latszik, de akkor is villog.
-
shev7
veterán
Sziasztok!
Van egy olyan tervem hogy írok egy adatbázist javaban... ami abból állna hogy 2 "class" ...
1: kezelések
2: paciensekértelemszerűen úgy nézne ki hogy sok páciens, és minden páciensnek sok kezelés...
a kérdésem pedig az hogy ti milyen módszert ajánlanátok az adat tárolásra... én arra gondoltam hogy egy excel fileban tárolni a pácienseket és a kezeléseket is.
sztetek ez elég jó, vagy van rá jobb módszer, és ha jó, akkor hogy valósítható meg pontosan?.
azt irtad, hogy adatbazist akarsz. Akkor miert excelben tarolod azadatokat, miert nem adatbazisban?

-
shev7
veterán
Huhh!
Megmondom őszintén, hogy ebből nemsokat értek.lehet, hogy az orai jegyzet is sokat segitene. Gondolom nem adnak ki ilyen hazit anelkul hogy valamit elmondtak volna az adatbazis - java kapcsolatrol.
-
shev7
veterán
Ezzel mi lehet a gond?
class Blanks {
public static void main(String[] arguments) {
System.out.println("The " + arguments[0]
+ " " + arguments[1] + " fox "
+ "jumped over the "
+ arguments[2] + "dog. ");
}
}Azt írja a könyv,hogy adjak meg neki 3 angol melléknevet,de hol és hogyan kell neki megadni?

parancssorban?

-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
Hi!
Van egy olyan porbléma, hogy van egy jsf datatable, az megjelenít sok rekordot (azonosító név, cím stb). De címből több lehet, és ezt úgy kéne megjeleníteni, hogy akinek több címe van több sorban megjelenítődik, úgy hogy minden adat ugyan az, csak a cím más, és annyiszor ez, ahány címe van. Erre tud valaki valami megoldást?
es ha a cimek kulon adattablaba lennenek es ebben a tablaban lenne egy azonosito, hogy ez a cim melyik rekordhoz tartozik, es mar a lekerdezes ugy adna vissza az eredmenyt ahogyan te szeretned? (joinolnad az eredeti tablat a cim tablaval)
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
Lehet nem a megfelelő topikba írok, előre elnézést kérek érte, de csak ezt az 1et találtam
.
A windowsomra egyszerűen nem lehet telepíteni a Java Runtime Enviroment-et. Hiába telepítem, felmegy rendesen, de a firefox is jelez, hogy nincs java, meg a limewire sem akar elindulni. Mitévő legyek?
.
A Rendszer egy Byte XP Xtreem2, ami egy SP2-es windows alapú buherált rendszer."A Rendszer egy Byte XP Xtreem2, ami egy SP2-es windows alapú buherált rendszer."
Lehet, hogy ez a baj

a kornyezeti valtozoknal a path-ba es a java_home-ba helyesen kerul be a telepitesi konyvtar?
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
Nem is marad, ügyes ez a java nem ez az első x akta. Nem a régi fordítás marad meg mint írtam, hanem benne marad egy régen kivett rész, de már az új rész is benne is benne lesz.
Tehát kivettem pár kiírást, clean futtat, megint ottvan megint clean megint ott. Ok nem olyan nagy dolog, úgyis csak konzolra írt. Majd később belerakok 2 új metódust, clean újraindít, metódusok mennek, de még mindig megy a kiírás is, úgy hogy a forráskódban már rég nincs benne.ugye nem fogsz nagyon megharagudni, ha ezt most nem hiszem el.

-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
aztaq, szétfejelem a monitort...
vagy egy ilyen
<navigation-rule>
<from-view-id>/index.jsp</from-view-id>
<navigation-case>
<from-action>#{beanf.new_record}</from-action>
<from-outcome>bemployee</from-outcome>
<to-view-id>/pgs/branch_employee.jsp</to-view-id>
<redirect/>
</navigation-case>
<navigation-case>
<from-outcome>bmanager</from-outcome>
<to-view-id>/pgs/branch_manager.jsp</to-view-id>
<redirect/>
</navigation-case>
<navigation-case>
<from-outcome>branch</from-outcome>
<to-view-id>/pgs/branch.jsp</to-view-id>
<redirect/>
</navigation-case>
<navigation-case>
<from-outcome>region</from-outcome>
<to-view-id>/pgs/region.jsp</to-view-id>
<redirect/>
</navigation-case>
<navigation-case>
<from-outcome>cemployee</from-outcome>
<to-view-id>/pgs/central_employee.jsp</to-view-id>
<redirect/>
</navigation-case>
</navigation-rule>Minden megvan ott ahol írva van, pontosan ott, 20x ellenőriztük, 2-en. A bean visszaadja amit kell, ezt is elleőriztük. Mégsem történik semmi amikor navigálnia kéne.
Mindent megpróbáltam, többféle módszert, nem működött. Most valami isteni sugallatra
a <from-view-id> /index.jsp string végére nyomtam egy d-t, tehát /index.jspd, ami persze nem létezik, és ez ki is írta. az eclipse. De elindítottam a felületet, és hopp elkezdett működni a navigáció. Semmi más navigation rule nincs, minden többször lett ellenőrizve, úgy lett írva ahogy a nagykönyvben meg van írva. Akkor mégis miez? Asszem hívhatom muldert és scullyt...csak egy megjegyzes, bar biztos megoldottad a hibat. Korabban hasonlo kerdesed mar volt, es valaszoltunk is ra. Ha a from-view-id-t megadod, akkor a nav rule csak arra az oldalra mukodik. Ha altalanosan ervenyes navrule-t szeretnel nem kell megadnod a from-view-id-t. A masodik esetnel valoszinuleg azert mukodott, mert hibas id-ra nem huzta ra a navrule-t, es valoszinuleg globalist csinalt belole...
-
shev7
veterán
a list az interface. Interface-t nem lehet peldanyositani... valami olyat probalj meg peldanyositani egy List tipusu objektumba ami tenyleg peldanyosithato. Ahogy a kolega emlitette ArrayList vagy Vector stb...
-
shev7
veterán
emelett van sok tutorial ami a jaas es a jsf egyuttmukodeserol szol, biztos talalsz olyat amit hasznalni tudsz

-
shev7
veterán
igen, sessionben tarolja az authentikacio eredmenyet.
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
akkor nem allitottad be rendesen a jaas-t. Be kell configolni melyek azok az oldalak amik csak hitelesites utan erhetoek el.
A loginkeres beallitasa nem annyibol all, hogy letrehozok egy login oldalt. Security context es tarsait be kell allitani
-
shev7
veterán
nem, ez csak a login.jsp-re vonatkozik, az van a from-view-id -ban. Utananeztem, ez nem kotelezo mezo. Ha ezt a tag-et kitorlod, akkor minden oldalra mukodni fog. Most szerintem az a problema, hogy attol, hogy atiranyitott a loginra, te meg tovabbra is az index.jsp-n vagy, es arra nincsenek nav ruleok.
-
shev7
veterán
Ez ennyire gáz nem lehet...
<navigation-rule>
<from-view-id>/login.jsp</from-view-id>
<navigation-case>
<from-outcome>loginPass</from-outcome>
<to-view-id>/main.jsp</to-view-id>
<redirect/>
</navigation-case>
<navigation-case>
<from-outcome>loginFail</from-outcome>
<to-view-id>/error.jsp</to-view-id>
<redirect/>
</navigation-case>
</navigation-rule>Mit csinál? Böngészőbe http://localhost:8080/xxxxxx/faces/
ez az index.jsp-t nyitja meg, ami rögtön csinál egy redirectet a login.jsp-re. Úgy nyomogathatom a gombot, nem fog tovább irányítani. De ha úgy kezdem hogy http://localhost:8080/xxxxxx/faces/login.jsp, akkor működik...
Ez miért?csak egy tipp, mi van akkor, ha index.jps-vel is felveszed ezeket a szabalyokat?
-
shev7
veterán
Aaa ezt nemhiszem el, kikészít ez a szar. Van egy index.jsp, az átirányít a login.jsp-re, ahol egy jsf-es form bekéri a felhasználónév/jelszót, katta gombra, lefut a managedbean eljárása ami ellenőrzi , és visszatér egy loginPass, vagy loginFail stringgel. Szépen beállítottam a navigation rulesben, hogy a login outcome-ja ha loginPass, akkor menjen x jsp-re, ha nem akkor y-ra. De leszarja! Beírom, szépen a managedbean eljárása kiírja konzolra hogy sikerült e, vagy nem, de nem irányítódik át az a tetves oldal. Ugyanúgy ottmarad a loginképernyő. Mi az istent kell még ezzel csinálni, hogy végre hajlandó legyen működni? Ja és persze szokás szerint semmi hibát nem ír ki.
hogy nez ki a login form? JAAS-t hasznalsz?
-
shev7
veterán
het ha a lek.getMezo() idezojelek kozott adja vissza a stringet akkor idezojelek kozott van.
de tenyleg sok szivastol mentened meg magad ha prepared statementeket hasznalnal.
Ezt irtad:
"SELECT * FROM MUNKAK WHERE "+lek.getMezo()+" LIKE "+lek.getErtek()+""
ez kene helyette:
"SELECT * FROM MUNKAK WHERE \""+lek.getMezo()+"\" LIKE \""+lek.getErtek()+"\""
-
shev7
veterán
akkor mar csak az van hatra, hogy te is " koze tedd

-
shev7
veterán
Most ott tartok, hogy az adattáblába az adatok mell kellene egy gomb, amit ha megnyom a júzer, a táblázat ugyanabban a sorában lévő egyik adatot beírja egy h:inputtext-be. Ez javascriptel úgylátom megoldható lenne, ha a datatableban a gombokat úgy generálná, hogy annak az action értékében látszódna az a bizonyos adat. Szóval az kéne hogy van egy lista, id-kkel, és ha rákattintok a lista valamelyik sorában lévő gombra, a mellette lévő id-t berakja az inputtextbe, azért hogy ne a listán kelljen keresgélni az id-t és bemásolni, hanem a sorban való kattintással bekerüljön. Erre tud valaki megoldást?
hat minden sorba raksz egy gombot, gondolom nincs vele problema... minden sorban tudod az id-t (mivel ki is iratod ha jol ertem). Nem jsf-eztem egy ideje, de nem latom akadalyat...
-
shev7
veterán
Hopp viszont érdekes dolgot csinál. Szóval ennek az alapja egy hibernates adatbáziskezelő programocska, ami már rég kész van, csak most így jsf-es felületet csinálok neki. Szóval az van, hogy a Mrbean nevű beanben mindenféle eljárás, elég egyszerűek, csak már meglévő adatbáziskezelő osztályból veszi ki az adatokat, indít eljárást, szóval csak egy közvetítő. Az már kész van egy ideje, hogy a jsf-es felületen lehet felvinni új rekordot, vagy frissíteni meglévőt.
Most az van, hogyha a valami műveletet hajtottam végre webes felületről, ha nyomok egy frissítés a böngészőben, újra végrehajtja az előző művelet. Most 3x rányomtam a frissítésre, és 3x rekordot hozott létre ugyanazokkal az adatokkal. Hogy lehetne azt elérni hogy ne lehessen frissíteni, vagya jsf mindig 0-ról induljon?amikor frissitesz bongeszoben, a bongeszo a legutolso kerest kuldi el ujra a szervernek. Ha az a keres egy uj rekord felvetele volt akkor ujra egy uj rekord felvetelet fogja kerni
-
shev7
veterán
van ilyen f:selectitems, meg h:datatable. pl f.selecteditems-hez láttam egy példaprograomot, egy list<selectitem> bemenete, de persze kipróbálva nem működik, mert mindenre azt írja hogy arraylist (még arra is ami nem), és selectitemet vár el (aminek semmi érdelme, mert egyenként máshogy is be tudom rakni a lista elemeit...
ha tablazatot akarsz megjeleniteni akkor h:datatable a baratod
Ezt probaltad? Most talaltam. A beannek legyen egy getStudents() metodusa ami arraylisttel ter vissza, az arrazlistben levo objektumoknak meg legyen getName() metodusa, akkor mukodni fog.
<f:view>
<h:form>
<:dataTable border="1" value="#{StudentBean.students}" var="line">
<h:column>
<h:outputText value="#{line.name}" />
</h:column>
</h:dataTable>
</h:form>
</f:view>MOD: de egy csomo jobban konnyebben hasznalhato library van, pld a tomahawk.
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
vagy keresel egy neked tetszo kesz komponenst, vagy kezzel megcsinalod a html outputot.
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
Van egy ilyenem
private boolean isDate(String datum) {
Date dtm= null;
SimpleDateFormat datumform = new SimpleDateFormat("yyyy.MM.dd");
try {
datumform.setLenient(false);
dtm = datumform.parse(datum);
return true;
break;
} catch (ParseException e) {
return false;
}
}dtm = datumform.parse(datum); sorr azt írja, hogy type mismatch, cannot convert Date to Date. Dehát nem is Date to Date, hanem String to Date. Mibaja?
de jol mondja, hogy Date to Date, nem lehet, hogy a dtm-es Date az java.sql.Date? vagy valami mas ami nem java.util.Date
-
shev7
veterán
javabol nem fogsz exe-t csinalni. A fordito csinalt neked egy jar filet. Azt tudod futtatni. Vagy ha magatol nem megy akkor a java -jar xyz.jar paranccsal.
MOD: igen tudom, lehet javabol is exe-t csinalni...
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
Sziasztok,
hogy én ezt a topikot mennyire kerestem!Javaban majd javascriptben kellen megírnom egy programot, ami egy könyvtárban lévő könyvtárakat és txt fájlokat listáz ki, majd kattintásra jelenít meg .
Ehhez kellene segítség, minimális java ismeretekkel rendelkező kezdőnek...ja és az eclips jött be nálam

pontositani tudnal? hol vannak a fieok (helyi gepen,tavoli gepen)? de mindket esetben a java lesz a baratod es biztos nem a javascript

-
shev7
veterán
Hello!MOst próbálkozom a java fejleszgetésel és leszedtem a jdk 1.6 és egy program futtatót szeretem volna irni ami ugy kezdödik hogy ''import XXX;'' és le akkarom fordítatni és azt irja ki error és rámutat a pontos vessző allá de nem tudom h mi lehet a baj vele!Valaki tudna benne segíteni?
[Szerkesztve]csak ennnyi van benne?

illetve egy pontos hibauzenet sem artana
[Szerkesztve] -
shev7
veterán
namost a netbeans form szerkesztoje neha eleg ''fura'' dolgokat tud csinalni, de az teny, hogy eclipse-hez alapbol nincs, pluginkent biztos telepitheto, de mivel altalaban szerver oldalon programozok, nincs tul sok tapasztalatom ezzel...
-
shev7
veterán
persze elofordulhat, de szerintem nem az ide hibaja. Nem lehet, hogy az eclipse regebbi java sdk-t hasznalt? Mindenesetre az uj eclipssel nekem meg nem volt bajom.
MOD: protezis: en ugy vettem eszre, hogy a netbeans jol ledonti maganak, hogy melyik file milyen kodolasu. Pl properties file odolasat meg nem tudtam netbeansben megvaltoztatni. Ha lehet is elegge el van dugva benne ez a funkcio. Inkabb hasznaltam a karakter kodokat.
[Szerkesztve] -
shev7
veterán
Én azért szeretem, mert elérhető Windows és Linux alatt is. Persze Eclipse is, de futottam már bele olyan hibába Eclipse-ben, ami NetBeans alatt nem jelentkezett. Ami egyedüli probléma NetBeans-ben, hogy Windows-Linux verziók valamiért összevesznek az ékezetes betűkön...mondjuk shev7 kolléga lehet, hogy mindjárt kioktat a megoldásról, bár ezért nem sértődnék meg.

Sianisszeretned, mi?

sajnos nem foglak. ez kodolasi beallitas, es nem nagyon talaltam (bar nem vittem tulzasba) erre vonatkozo beallitast a netbeansben. (Szemben az eclipse-szel) Nem szeretem a netbeans-t, mert az eclipse-hez kepest erezhetoen lassabban fut a gepemen, de jelenleg azt hasznalom, mert ugy ereztem sokkal jobb tamogatast nyujt j2ee, jsf fejleszteshez (mar a beepitett sun server miatt is). De ugy gondolom, hogy par nap amig megtanulod egy uj ide-ben azokat a parancsokat amiket szoktal hasznalni, utana mar eszre sem veszed a kulonbseget. (Masodallasban eclipse-et hasznalok
) -
shev7
veterán
-
shev7
veterán
A legjobb könyv a Sun féle referencia.
[link]
És esetleg ennek kicsit mélyebben taglalt verziói. ESR írta a Hacker HOWTO-ban, hogy az igazi programozó olyan, hogy programnyelvtől függetlenül pár nap alatt bármilyen nyelven megtanul programozni. A lényeg az, hogy a programozást magát kell megtanulni a szintaktikát azt pedig az adott nyelv dokumentációjából pillanatok alatt megtanulod.
Amúgy hanyadik nyelv a Java neked?
Sianis''A lényeg az, hogy a programozást magát kell megtanulni a szintaktikát azt pedig az adott nyelv dokumentációjából pillanatok alatt megtanulod. ''
Ez teljesen igy van. En pl Basic-et sosem tanultam, de ha egy komolyabbb excel macrot ossze kell dobnom, nem vagyok meglove. Persze tovabb tart mint egy profinak, meg biztos nem hasznalom ki a nyelv osszes lehetoseget, de ha evente egyet kell irnom, akkor azert nem tanulok meg basicul
-
shev7
veterán
Igen igazad van erre már rájöttem...

fordigatom parancssorbol is meg jbuilderből is, most kezdem átlátni még csak hogy mi hogy van, utánna majd lehet nekifeküdni a bonyolultabb dolgoknak!
Remélem megértem a dolgokat ebből a könyvből eddig egész érthető!
Van véleményed az Angster féle Java könyvekről?nincs

-
shev7
veterán
Letöltöttem a Jbuilder 2007 es változatát, mostmár kezdem megszokni, a netBeans-szel is ugyanaz lett volna a gondom mmint ezzel hogy van egy csomó dolog ami nem úgy van leírva mint a könyvben így még az is plusz idő mire rájövök hogy van és azt az időt mire rájövök tudnám magára a forráskódra is szentelni

De a földön sehol nem lehet már találni 8.0-át!!a programozasban nem az ide a lenyeg...
foleg erdemes elindulni ugy, hogy az elos progikat parancssorbol forditod. Akkor erted meg igazan a lenyeget
[Szerkesztve] -
shev7
veterán
Sziasztok!
A következő Exception-t kapom:
javax.mail.MessagingException: Could not connect to SMTP host: smtp.gmail.com, port: 300;
nested exception is:
java.net.SocketTimeoutException: connect timed out
Ezt szeretném lekezelni:
catch (SocketTimeoutException e) {
}
Félig kész kódrészlettel, de a fordító azt mondja, hogy:
java.net.SocketTimeoutException is never thrown in body of corresponding try statement
Miért adja ezt nekem? A kivételt dobja a program, szóval le is kell kezelni.
Sianisez nested exception. Kb ugy mukodik, hogy meghivod a librarynak egy fuggvenyet, ami meghiv egy masikat. Az a masik egy SocketTimeoutException-t dob, amit az altalad hivott fuggveny elkap, es MessagingException-kent dob tovabb. Tehat neked sosem kell elkapnod a SocketTimeoutException-t, azt megoldja a library, es a MessagingExceptionben hozza tudomasodra, hogy SocketTimeout tortent.
-
shev7
veterán
akkor normal, windows alkalmazasok letrehozasara nem szokas java -t hasznalni?

nem ertem a kerdesedet
nem mindegy, hogy jar, vagy exe file-t kell inditani? Vagy ha a JRE a kerdes, akkor igen, mindenkeppen kell JRE ahhoz, hogy java alkalmazast futtathass.
Hogy nem szokas, azt nem mondanam. Pl az eclipse es az azureus is javas. Igen tudom, ezek exe-vel indulnak, nemtudom mit kell ahhoz csinalni, hogy legyen exe-d, de az kb annyit csinal, hogy a jar file-t elinditja...
MOD: rakeresve a ''jar to exe''-re van par talalat, de ugy nezem fizetosek. Meg tul sok ertelmet nem latom
sztem mindegy, hogy jar-t kell inditani vagy exe-t.
[Szerkesztve] -
shev7
veterán
Hi!
Igazabol ez nekem egy kicsit magas, de szerencsere en is talaltam egy tutorialt, ami erthetobnek tunik, van benne egy kesz program, ami mukodik is....
Mar csak atalakitom Grafikus feluletre es jo is lesz alapnak....
Azert koszi a segitseget!
Mas:
Ha irok egy Java progit legyen az nagyon egyszeru, vagy bonyolult progi, hogyan csinalok belole vmi futathato filet? ( exe -t )
Vagy ha ez nem lehetseges, akkor milyen lehetosegek vannak? Hogyan tudom atvinni egy masik gepre a progit?
Eddig ha el akartam inditani a progit, akkor vagy a command -ban java program paranccsal inditottam el vagy a NetBeans el az F6 gomb segitsegevel.... ez nekem nem kielegito!
Elore is koszi!
Foresta link vegen is ott van egy teljes mukodo forraskod
egyebkent nem art ha erted mi tortenik 
exe-t szerintem nem fogsz belole csinalni. De a netbeans a forditas utan csinal belole egy jar filet. Ha telepitve van a jre a gepen, akkor ''a jar file ugy mukodik mintha exe lenne'' -
shev7
veterán
No, nekem csak a modszer kell, hogy hogyan lehet url -rol tolteni?
Vki?
UP! -
shev7
veterán
en viszont egyetertek wiggen-nel. A C sokkal alkalmasabb a megfelelo hozzaallas elsajatitasara. Az alapokba sokkal konnyebb c-ben belejonni, pont azert, mert nem kell ''szivni'' osztalyokkal. Aztan ha megvan egy biztos alap, preferenciatol fuggoen lehet mozogni c++ c# vagy java iranyba.
-
shev7
veterán
ha jol nezem a JBuilder az fizetos. (Bar mintha a Turbo JBuilder ingyenes lenne, de nem volt kedvem regisztralni)
Szoval ket tanacs:
1. Mindegy, hogy milyen IDE-t hasznalsz, az alapfunkciok amik ahhoz kellenek, hogy el tudj kezdeni programozni az ingyenesekben is megtalalhato (NetBeans, Eclipse)
2. Tanulj meg jol kereseni. A programozas tipikusan olyan, hogy rengetegszer fogsz olyan probelmaval talalkozni amire nem tudod a megoldast, de masok mar biztos megoldottak. Azert a JBuildert megtalani (illetve megtalalni azt az infot, hogy fizetos) nem olyan bonyolult. -
shev7
veterán
hat most igy fejbol nem
vannak altalanosan hasznalhato cuccok, meg van minden adatbazisszerverhez sajat kliens is. En azokat szoktam hasznalni, de ahhoz tudni kene milyen adatbazisrol van szo, de az kiderul a connection stringbol. De mielott ebbe belemegyunk fejtsd vissza, hogy egyaltalan szukseged van-e erre. -
shev7
veterán
nem.
Ha megvan a forras, akkor nagy az esely arra, hogy abban minden benne van ami az adatbazos kapcsolat felepitesehez kell. Egy megfelelo sql kliensalkalmazassal meg tudod nezni az adatbazis tartalmat. -
shev7
veterán
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
ez a resz azert nem jo, mert elkapod az exception-t de errol semmilyen visszajelzes nincs. Tehat ha esetleg ilyen hiba tortenik, akkor az nem fog kiderulni:
catch (IOException ex) {
return;
}
catch (ClassNotFoundException ex) {
return;
}
(Bar ha letrejon a file, akkor elvileg itt nem lehet hiba...)
A tobbi elsore jonak tunik...
De masodikra mar nem
nem fogod elhinni, a Host.javaban van a hiba, azert null a toStringed, mert nem jol allitod be a HostName-et.
public void setHostName(String Hostname) {
this.HostName = HostName;
}
Parameterkent atadod a Hostname-et, de a beallitashoz mar az osztaly sajat HostName valtozojat (nagy N-nel) hasznalod, ami termeszetesen null, ezert lesz null.
Illetve a kiiratas sem jo
for (int i=0;i<this.Hostok.size();i++) {
oout.writeObject(HostAdatok);
}
gondolom nem az aktualisan beolvasott cuccot akarod n-szer kiirni, hanem a Hostok.get(i) -t
Egy jotanacs. A getter-setter metodusokat mindig generaltasd. (Netbeansben encapsulate fields-nek hivjak a menupontot ami megcsinalja)
[Szerkesztve] -
shev7
veterán
Nem gondoltam, hogy ennyire pöcsölős ez a dolog, no de ez van!

Tehát:
- Kiírás előtt be kell olvasni az összes elemet egy tömbbe. Itt gondolom, hogy valamilyen dinamikus tömbkezelest kell írnom, vagy ha jól emlékszem pont erre jó a Collection?
- Olvasáskor hogyan valósítható meg, hogy minden objektumot beolvasson?
Sianis''- Kiírás előtt be kell olvasni az összes elemet egy tömbbe. Itt gondolom, hogy valamilyen dinamikus tömbkezelest kell írnom, vagy ha jól emlékszem pont erre jó a Collection?''
Peldaul egy ArrayList (jol raereztel ez egy Collection is, csak megvan az az elonye, hogy peldanyosithato, mivel a Collection csak egy interfesz
) tokeletesen megfelel a celnak.
''- Olvasáskor hogyan valósítható meg, hogy minden objektumot beolvasson?''
Addig olvasol az ObjectInputStreambol, amig el nem ered a file veget.
Egyebkent nem pocsolos, csak egyszer kell alaposan megerteni
-
shev7
veterán
''- Ne írja felül a fájlban lévő adatokat.''
Ez legjobb tudomasom szerint nem fog menni. Mikor beirod fileba akkor elotte egyebb infok is bekerulnek, nem csak a konkret tartalma a valtozoknak. Ha appendelsz a filehoz azt nem fogja szeretni. Nagy valoszinuseggel csak az elso iras adatait tudod behozni.
Ket megoldas:
- mindig a teljes tombot irod ki/olvasod be
- sajat iro/olvaso modszert talalsz ki. -
shev7
veterán
-
shev7
veterán
Sziasztok!
Csináltam egy osztályt, aminek a következő adattagjai vannak:
private String HostName;
private int Port;
private String UserName;
private char[] Password;
Ezeket kimentem egy fájlba. Hogyan fogok tudni őket visszaolvasni? Azt szeretném, hogy eredményként egy tömb jöjjön létre, amiben ezek az adattagok lesznek beolvasva. Köszi a segítséget!
SianisHa az osztaly implementalja a Serializable interfeszt, akkor ObjectOutputStream-mel konnyen ki tudod irni fileba, illetve ObjectInputStream-mel ugyanilyen egyszeruen visszaolvasod.
-
shev7
veterán
Hello!
Egy elég láma kérdésem lenne. Azt szeretném megtudni, hogy hogy kell egy backing beanben eltárolni egy paramétert úgy, hogy később is lássam. A konkrét probléma: van egy login.jsp és hozzá egy login.java. A login oldalon beírod a felhasználónevet / jelszót, ami innen átdob egy nyitóoldalra, mondjuk welcome.jsp. A welcome oldal backing beanjében request paraméterként megkapom mondjuk az aktuális user objektumot, ami egy entity. Innen linkekkel átmegyek másik oldalra, majd visszatérek. Mivel csak request paraméter volt a user, a visszatéréskor már nincs meg. Azt szeretném, hogy megmaradjon
. A rendszerbe nyilván egyszerre többen is beléphetnek, tehát mindenkinek a saját user-ét kéne eltárolni. Hú, ez gondolom most nagyon nem összeszedett, amit kérdeztem
. Bocsánat, annyira nem vagyok otthon j2ee-ben... De nagyon megköszönném, ha tudnátok segíteni vagy mondjuk linket adni, hogy hol van ez leírva rendesen.
Előre is kösz!request helyett sessionbe rakd, akkor megmarad.
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
hozza kell adnod a project libraryhoz, majd o bemasolja maganak buildnel. (Legalabbis az eclipse es a netbeans biztosan)
-
shev7
veterán
ezeket nagy if (vagy case) elagazasokat kicsit gondosabb tervezessel ki lehet kuszobolni.
Bizony így van. Szerintem 6-8 case -nél többet inkább adatszerkezettel (tömb, hash) érdemes megcsinálni. Karbantartani is könnyebb, meg a kód is rövidebb.
Egyébként visszatérve a Java-hoz, szerintem ez a fajta case ügyetlen.
A falra tudnék mászni a fall-through tulajdonságától meg mert nem lehet ilyeneket írni:
case 1..10
vagy
case 1,2,3
vagy case (i>10)
stb.
Persze, valószínűleg épp ezért (1,2,3 és 1..10 hiánya miatt) kell a fall-through tulajdonság, mert így ilyeneket lehet írni:
case 1:
case 2:
case 3: System.out.println(''1..3''); break;
De ez azért eléggé ronda egy kódban. Szerintem.
KLha jol tudom a switch case szerkezet egy goto-nak fele meg. Ezert van az, hogy nem lehet felsorolni a case utan tobb erteket, mivel akkor nem stimmelne a label. Es ezert van az, hogy kell a break, mert goto utan a kovetkezo sorban folytatod. Persze biztos meg lehetett volna oldani maskepp, de az nagy valoszinuseggel lassabb lett volna.
mod: Ha megnezzuk a C# fele switch megvalositast, akkor az annyibol kezdo-baratabb, hogy muszaj kitenni a break-et, ezert nem is nezheted be a fall-through-t
[Szerkesztve] -
shev7
veterán
-
shev7
veterán
Most, hogy másodszor/harmadszor olvasom el a Java könyvemet, ''újabb'' érdekességekre bukkanok...
StringBuilder equals metódus
Úgy látom, nincs felülírva a StringBuilder osztályban az equals.
Akkor így szoktak két StringBuilder-t összehasonlítan?:
StringBuilder s1 = new StringBuilder(''Hello'');
StringBuilder s2 = new StringBuilder(''Hello'');
System.out.println(s1.toString().equals(s2.toString()));
És tudja valaki, miért nincs az equals felülírva a StringBuilder osztályban?
Előre is köszönöm
KLhat mondjuk erre kezenfekvo valasz az, hogy egyreszt nem egyertelmu mikor egyezik meg ket StringBuilder objektum (marmint tobbfele megkozelites is elkepzelheto), illetve, hogy nagyon ritkan hasonlitasz ossze ket stringbuilder objektumot, ami sokkal inkabb elkepzelheto az az, hogy egy Stringhez hasonlitod.
De barmikor kiterjesztheted a StringBuildert, es akkor ugy mukodik az equals, ahogyan csak szeretned
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- BMW topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- E-book olvasók
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- www.olcsogamerpc.hu - ÚJ GamerPC 51 - Intel i5-12400F - RTX 5060 - 16GB DDR4 - 1TB NVMe - GARANCIA
- Corsair DOMINATOR PLATINUM RGB 64GB (2x32GB) DDR5 5200MHz CMT64GX5M2B5200C40
- ÚJ Apple Macbook Air 13,6 M4 10C CPU/8C GPU/16GB/256GB - Ezüst - Magyar - 4 Ciklus -2.5 év garancia
- Lancia Delta 1.4 T-Jet 2009
- HP EliteBook X360 830 G8: i7-1186G7/32GB/512GB NVMe SSD/13"3 FHD,IPS,Matt,Touch/WIN11 Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i7-10G I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi 17 Ultra 512GB Black Karcmentes állapot 16GB RAM 2029.03.11. garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 180SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E555 - AMD A8 I 8GB I 512SSD I HDMI I 15,6" I Cam I W10 I Garancia!
- Arany János - Kapcsos könyv
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Konkrétan arra kellett volna, hogy egy metódus gyakorlatilag automatizálva tudjon létrehozni swing komponenseket - jelen esetben JButton objektumokat. De ehhez az osztály többi metódusának semmi köze nem lenne, ezért gondoltam, hogy a gombokat felhasználó metóduson belül definiálok egy függvényt/metódust. Ilyet egyáltalán nem lehet?

nem neztem vegig a kodot, azt hittem mar benne van a kiiratas