Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nem egyszerű műfaj ez az EKG
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Tasker
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
úgy látom, sokak számára vannak homályos foltok ipod használat terén, úgyhogy gyorsan összefoglalok pár dolgot, hátha megkönnyítem vele a kezdők életét, a többiek meg ha úgy gondolják hivatkozhatnak rá.
mikor elkezdünk ipodot használni, illetve mielőtt megvesszük, nem árt figyelembe venni pár dolgot. az ipod kezelőfelületét eredetileg a nagy, most már classic nevet viselő lejátszókhoz tervezték, úgy, hogy nagy mennyiségű zene között is gyorsan és kényelmesen el lehessen igazodni.
ezért az ipodok egy saját, adatbázis alapú rendszerbe másolják fel zenéket, amelyek az operációs rendszer számára nem elérhetőek, mint mp3 fájlok (ennek már copyright okai is vannak). ennek következtében, bár sima usb-tárolóegységként is működnek, ahhoz, hogy a felmásolt zenét meg is tudjuk hallgatni, szükség van egy kliensprogramra, amivel felrakjuk rá azokat. ez alapból az itunes, ha valakinek mindenképpen alternatív megoldás kell, én a winampot használtam az első generációs nanomhoz, ott tudtam lefelé is másolni (léteznek erre külsős programok, a google segít), de a classicom és az iphone miatt végleg itunes felhasználó lettem.
ez windows alatt nem egy leányálom, de leginkább csak némi megszokást igényel. és rendesen karbantartott music libraryt. az ipod igényli a rendesen karban tartott id3 tageket, úgyhogy amennyiben ilyen szempontból hiányos mp3 gyűjteményünk, érdemes ezt pótolni, mivel a korábban már említett adatbázis alapú rendszerben az előadók, albumok, stílusok alapján fogunk navigálni elsősorban. a tagek rendbeszedésére aránylag jó eszköz az itunes, mivel több fájlt kijelölve, majd jobb egérgomb után get info-t nyomva ezen fájlok egyes attribútumait közösen állíthatjuk. e folyamat közben nem árt egy kis időt fordítanunk az album artworkök beszerzésére sem.
sajnos kis hazánkban az itunes music store hiányában ezt vagy fizetős programokkal, vagy kézzel kell megoldanunk. de mivel úgyis az albumaink id tagjeit rendszerezzük, ezt is gyorsan elvégezhetjük. a korábban már említett, csoportos kijelölésre nyomott get info ablaknak van egy kis négyzet alakú része, ahova az album artwork-öt simán drag'n'drop módszerrel behúzva a program hozzáadja azokat a fájlokhoz. az én módszerem az, hogy amazonon rákeresek a zenére (magyar előadónál google) és simán áthúzom az itunes ablakába.
ha ipodunk rendelkezik videolejátszási képességekkel és ezt ki szeretnénk aknázni, ahhoz a videóknak h264-es tömörítésű mp4 fájloknak kell lennie. ehhez az esetek nagy többségében konvertálnunk kell, amire én az anymax software termékeit használom. fizetősek, de nekem ez vált be a legjobban, jó szoftverért pedig megéri fizetni. egyszerűen kezelhetőek, mégis elég sok minden beállítható, ha az ember úgy akarja. dvd-k grabbeléséhez pedig az apple termékét, a handbreaket ajánlom, elérhető windows-ra is, ingyenes. konvertálás után érdemes lehet ezeket a fájlokat is a get info fül alatt feltaggelni, és szortírozni film/sorozat/zenei video szinten, hogy az lejátszón átláthatóbbak legyenek a dolgok.
ha ezekkel végeztünk, el is kezdhetjük felmásolni a zenéket kedvenc eszközünkre, ami egyszerűen, ráhúzós módszerrel történik. az itunes bal oldalán a menüből kiválasztjuk a megfelelő pontot (zene/film,/sorozat/stb...), és ráhúzzuk a szintén bal oldalt található ipod menüpontra, a többit pedig már elvégzi a szoftver.
lehetőség van ugyanakkor ennek a műveletnek az automatizálására is, az ipod ikonjára kattintva a beállítási lehetőségek között megadhatjuk, milyen médiaformákkal és hogyan (teljes library, vagy csak bizonyos playlistek) szinkronizáljon az eszköz. ugyanígy importálhatjuk outlook-os/mail-es kontaktjainkat (sajnos a thunderbird nem támogatott), valamint fényképeinket. ugyanakkor érdemes vigyázni a szinkronizálással, mivel az apple feltételezte, hogy csak egy géppel használjuk majd az ipodot, így ha ezt bejelöljük, másik gépről nem fogunk tudni zenéket felrakni rá, ami eléggé kellemetlen és a lejátszóhoz képest kevéssé felhasználóbarát, így ennek a funkciónak használatát leginkább podcastokhoz és képekhez tudom javasolni.röviden ennyi, pár tipp, trükk, rövid megjegyzés:
- ha mindenképp zenét akarsz elhozni valahonnan, és hallgatni is akarod, majd utána gépre másolni, akkor rakd fel itunes-zal is, meg usb-drive módban is, ez a legegyszerűbb. már mondtam, hogy a winamp pluginje másol lefelé is, de a winamp és az itunes párhuzamos használata az ipod managelésére okozhat nem várt és meglepően kellemetlen meglepetéseket.
- a lejátszóban nincs egyéni eq lehetőség, bár maga az eszköz elég sok opciót felkínál. ezen lehet segíteni a jól megválasztott fül/fejhallgatóval, ne sajnáljunk rá pár ezer forintot. úgy láttam a fórumban sokan a sennheisert preferálják, régebben nekem is az volt, de azóta váltottam egy akg k12p nevű fülesre, és teljesen elégedett vagyok vele. 4000 forint volt.
- a lejátszó nem támogat semmilyen formátumot, ami a hivatalos honlapon nincs feltüntetve, ezekhez konvertálni kell. ugyanakkor a tavaly ősszel kijött készülékek kivételével majd mindegyik tud futtatni egy külön erre a célra írt linux disztribúciót, illetve specális firmware-eket, amelyek megoldhatják ezt a gondot de ezek biztosnágos működésére nincs garancia. én maradtam a konvertálásnál, valamint azóta nem foglalkozom ogg formátumú zenékkel.
- az új rendszernél (3g nano, classic) előfordulnak fagyások, emelyek korábban nem voltak jellemzőek, de ez egy resettel megoldható, csak a középső gombot és a menüt kell megnyomni, majd úgy tartani, amíg nem látod az alma jelet. ugyanakkor a rendszeres fagyás intő jel, érdemes vele a forgalmazóhoz fordulni. mindentől függetlenül érdemes frissíteni a szoftvert, ha kijön egy új verzió, ez az itunes-on keresztül történik, más megoldásról nem tudok.
- az utóbbi jópár generáció már egyáltalán nem támogatja a firewire kábeleket, csak feszültséget kapnak róla, úgyhogy ha így kívántad felgyorsítani az adatátvitelt, el kell, hogy keserítselek. az egyetlen megoldás az usb maradt. hálózati töltőknél nem tudok inkompatibiltási gondokról.
- szintén változott a helyzett a video kimenetekkel. az 5.5g-s ipod volt az utolsó, aminek a jack kimenetébe volt építve a video jel, az újabb cuccoknál (classic, 3g nano, touch) már csak a dock csatin keresztül lehet video jelet kiküldeni, a régi, jack aljzatba dugható kábelek nem jók hozzájuk. működnek viszont azok a régi megoldások, amelyek eddig is dock csatlakozón küldték ki a jelet, akár s-videora is (pl. régi universal dock, jbl radial).
- a legjobb tok az ipod zokni. és ne tartsd egy zsebben fémtárgyakkal, bár az új, alu előlap bírja a gyűrődést, a régiek lakkszerű műanyag frontja és a króm hátlap iszonyatosan képes karcolódni. ezekre esetleg védőfóliát is érdemes venni.
- és ha használtan veszed, tegyél meg egy szívességet azzal, hogy a beszeljukmac.com-on lecsekkolod a sorozatszám alapján, nem lopott-e. nem tart sokáig, és lehet hogy nagy szívességet teszel valakinek.
ennyi jutott most eszembe, remélem tudtam segíteni pár embernek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fiio m15s dap hordozható zenelejátszó
- Bontatlan, iPhone 16 Pro Max 256gb, natúr titán, 3 év garanciával, eladó!
- Nintendo Switch CFW okos! 32+64GB Dual Boot OFW+CFW Tinfoil Hekate + hordozó tok + üvegfólia
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával