- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Letiltás - hogy is van ez?
- Mobil flották
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
diegho #18828 üzenetére
Bár tudom, hogy a 2008-asok sokak szerint szarok, de én ezt ajánlanám: L803B107
Ilyen van nekem is, 3400-on, 1,28V körül stabil, 3200-on (8*400) 1,2V-on stabil, 2970-en a gyári VID feszültségén viszi, és nem vészes a melegedése sem... Ja, a VID:1,2625V, ilyet simán találsz szerintem több száz DB között. (Ennél kisebb VID-eseket ne nagyon nézz, mert azok nagyon melegedősek....) -
-
HSM
félisten
válasz
diegho #17373 üzenetére
Ja, értelek.... Az is elképzelhető... Nem tudom, hová kötötted be a fogyasztásmérőt, de ha oda, ahová gondolom, akkor fontos tényező a táp átlag 70-85% közötti hatásfoka, + a proci tápellátó rendszerének a hatásfoka, +a csipszet megnövekedett fogyasztása (smallfft-esetén is.) Szóval ott tűnik el a 35-40 és a 60 különbsége.... A 4gigás E8200 is reális, az 1,2V csirke egy ilyen procinak.... Én 3200-on láttam egyet, 1,24V körül, az 35W körül kért, ha jól emlékszem...
-
HSM
félisten
válasz
diegho #17369 üzenetére
A 6750 C1E fogyasztására 8W-ot írnak... ez nálam meg is volt (6-7W között volt) De volt nálam egy 6550 is, aminek szintén 8W elvileg az C1E fogyasztása, mégis nekem kevesebb, mint 4W-ot kért enni.... (És azonos órajeleken, feszültségeken kevésbé is melgedett, gyengébb hűtővel, mint a 6750!!!!) Ezeket a specifikációkat úgy írják meg, hogy a legtrébben sikerült procik is teljesítsék, ergo kellemes ráhagyással....
Nézd meg itt a 8200-as teljesítményfelvételét! [link]
30W-tal több az üresjárathoz képest! (Kb én is ennyit mértem rá....)"ráadásul lapom szerint 53W-ot fogyaszt a procim... akkor ha elindítok egy prime-ot miért több mint 60W-al ugrik meg a fogyasztásom? netán az eist ilyen okos és termeli a cucc az áramot? érdekes dolog mert idle 20-25W körül ír ki húzva ez 35-40W különbség és 60 felett ugrik meg, azért nem tudok konkrétat írni mert már nem tudom lemérni." --> Bocsi, itt nem értem, mire gondoltál....
Amúgy gondold már végig... Kicsit jólsikerült procid va, ha a specifikált feszültségén 3200-on megy.... Egy ilyen csipnek nem cucc 1600-on mennie....
Az a baj, hogy ezek eseti és nem általános értékek... Hiába, hogy nekem az 1,2675-ös vid-es q6600 lazán megy 1,06V-on, ha másik 5db 1,1V alatt rebootol... Ráadásul ezeket az értékeket úgy lövik be, hogy a legvacakabb lapban is jók legyenek....
Pl barátnőm notijában a T7100-as proci Idle 0,95V-ot kap, 1200mhz-en 1,1-et, 1800-on meg 1,3V-t.... Nem csoda, ha 35W-os a tdp-j, amikor simán le lehete vinni akár 20-ra is, csak irreálisan megnövelné a selejtarányt, komolyabb előtesztelést igényelne.... -
HSM
félisten
válasz
diegho #17361 üzenetére
Utánanéztem pár dolognak....
A lapomon ez a 6 fázisú PWM tápáramkör van: [ISL6327 link]
Ez méri a processzor áramfelvételét, tehát nem szoftveres humbuk.... Az everest meg az U*I képlettel alkotja meg ebből a proc áramfelvételét....
Az eggyel újabb verziójának már "hivatalosan" is van ilyen mérőkimenete : [ISL6336A link] "Accurate Current Monitoring Output Pin (IMON)"
Egyébként ez a régebbi verzió is méri az egyes fázisok által felvett áramerősséget, véleményem szerint valahogy megoldották, hogy ezzel a régebbi verzióval is monitorozható legyen. (A techikai feltételek már ennél is adottak....)
Nem tudom, ez a fajta mérés miért nem lehet elfogadható pontosságú?
(Az isl6336A datasheet-je igen nagy pontosságot említ, ha jól értelmeztem....)
Kíváncsian várom a véleményed. -
Maxxter
senior tag
válasz
diegho #17364 üzenetére
Nincsen a lapnak semmi baja, mert vígan megy 498-as FSB-t is ha olyan proci van benne. Pl.: E6600.
Új biost nem tudok feltenni, mert így is a legújabb van fent.
Senki nem találkozott még ezzel a problémával vagy csak egyedi eset? Mint egy barátom ugyanilyen lappal, E4500-ös procival 333-as FSB-nél megáll a tudomány. Pedig másik procival az is ment 490-et -
HSM
félisten
válasz
diegho #17359 üzenetére
Nem állítottam semmi ilyesmit.... Bocs, a hobbykertészt kikérem magamnak!
Intelligens mérnök nem mond ilyet....
Amúgy a BME-n tanulok, de ilyen beszólások után erre nem vagyok büszke....
Elég régóta foglalkozom számítástechnikával....
Komolyan mondom, lemegy a vizsgaidőszak, lemérem a komplett gép teljesítményfelvételét....
CSAK A TE KEDVEDÉRT!
És bár lehet, hogy mérnök vagy, de hogy hol kaptál érettségit, azt nem tudom, még azt se értetted meg, amit leírtam. Én csak azt állítottam, hogy ez a szoftveres mérés nagyságrendileg helyesen méri a processzor telseítményfelvételét.. Ennyi. -
HSM
félisten
válasz
diegho #17356 üzenetére
Azért less már rá erre is... [link]
Szerverrendszer, 2 db régebbi, nagyteljesítményű, feszemelt 4-magossal...
Persze rengeteg periféria és nvidia (pláne sli) vidkari jól meg tudja dobni a tljesítményfelvételt.
Nekem 450-es a tápom, és maximum 168W-ot tud a gyengébb 12V-os ágán, az erősebben 180-at. Márpedig a procim akkor ennél többet semmi szín alatt sem fogyaszthatott, [link] ennyin néztem maxon... (Azóta mentem kicsit feljebb is, 1,33-nál 125W körül volt a max....) -
HSM
félisten
válasz
diegho #17349 üzenetére
Ugye nem hiszed el a TDP értéket?????
Csak hogy néhány 65W tdp-s procit említsek: [link]
[link]
[link]
[link]
[link]Ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy E6300 (B2) és egy E6550 (G0) ugyanannyit fogyaszt?
Itt egy PH-s tesz: [link]
Nézd meg az E4400 és az E6700 terhelés alatti értékét.... asszem no comment.... Ennyit a TDP-ről....
+[link] A proci sokkal nagyságrendekkel jobban fűtött a gépben, mint a 6750, ugyanazon a feszen, 3600-on.Beowulf_78: Stimmel....
(Bár inkább 160-180W
)
-
HSM
félisten
válasz
diegho #17347 üzenetére
Az teljesen korrekt.... Mondjuk a 3500/1,5V-nál kicsit többre számítana az ember de ezek szerint ennyi... A 3200-as eredmény is reálisnak tűnik.... Nekem 3200-on a régi 6550-em is 4X wattot fogyasztott.....
De ami 100%-ig biztos, hogy ha abszolút értékében nem is biztos, hogy megbízható a mérés, de arányaiban teljesen! Nem véletlen írtam, hogy +33% sebesség, +100% fogyasztás!
-
HSM
félisten
válasz
diegho #17345 üzenetére
Ez az "agyonhúzás" mit jelent?
Mert a 2140-nek "agyonhúzás" ha 3400-on járatod 1,33V körül (Kb így lehet a mért adatodból)
De ugyanúgy agyonhúzás, ha 3400-on 1,45V-on használod.... A proci feszültsége a döntő teljesítményfelvétel szempontjából, nem az órajel. Nekem eddig gyönyörűen, pontosan a várt értékeknek megfelelően mért. Nyilván, egy ilyen áramerősség-mérő nudli egy jó multiméteres méréshez képest, de szerintem elfogadható pontossággal ad képet a processzor fogyasztásáról.U.I.: Nálam még az is szépen látszik, amikor a proci terhelés hatására beáll egy adott fogyasztásra, majd ahogy melegszik, nő egy nagyonpicit a fogyasztás.
Ráadásul a quadommal mértem már 118W-os fogyasztást is, nem kelett hozzá sok, 1,34V körüli feszültség, és 3400 körüli órajel.
Ez miért nem reális érték????U.I.2: A régi 6750-em is 65W-ot fogyasztott, 3600-on, 1,33V-on.
Prime95 smallfft-vel kell amúgy mérni, ott fogyaszt a legtöbbet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hogyan tuningold a PC-det, hogy a maximális teljesítményt hozd ki a játékodból
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Google Pixel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- Gamer Notebook! Lenovo Ideapad Gaming3! I7 10750H / GTX 1650Ti / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest