- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Steve198310 #256 üzenetére
Physx ma már CPU-n is megy normálisan, amikor kijött akkor core2-esek voltak és azokhoz jól jött a külön gyorsítás. Ma már olyan erősek a procik hogy azokon is jól fut.
Idle fogyasztásra: Biosban legyen bekapcsolva a PCIE ASPM, az elvileg megoldja.
Intel kártyákon már eléggé védett a bios, nem lehet mókolni. Illetve drivertelepítéskor néha a kártya biosa is frissítésre kerül azaz felülíródna ha moddolnád.
Venti vezérlés driverből nem megy kézi beállítással? (nem minden kártyánál engedélyezett)
-
-
Rákerestem gyorsban és jelentős teljesítménycsökkentést okoz neki kódolásnál a rebar hiánya. [link]
Rebar támogatás pcie 3.0-tól van mivel a szabvány része azaz ivy bridge már tudta, gyakorlatban a gyártókon múlt hogy belerakták-e vagy sem. Ha létezik rá moddolt bios akkor elvileg nincs akadálya hogy működjön. Utólag is belerakható de biost kell moddolni hozzá és nem annyira egyszerű. [link] -
Intel IGP és Iris XE DG1 kártyákon nem fut Stalker2 és new game nehézség kiválasztása után pályabetöltésnél az alábbi hibát dobja:
PCD3D_SM6 but it is not compatible with PCD3D_SM5
Ez egy eléggé semmitmondó hibaüzenet, tekintve hogy pl Iris XE támogat hadveresen SM 6-ot, meg ugye alapból dx12_1-es és ennél régebbi kártyákon is megy a játék.
-
-
Most akkor 8 bites + színközelitéssel az ugyan az mint 8bit+frc nem?
10 bit az átvitelre utalna de az monitor oldalról 8bit+valamit jelent.
Szóval elvileg montor szemponjából a 10bit az ugyan az mint 8bit+valami.
Inteles driverből nekem sem ment a 10bit csak windowsból állítva és és úgy még a HDR-t is bekapcsolta miközben a monitor nem is tudja (gondolom hivatalosan kevés a HDR-hez 10bit és 370nits de nem LED monitor). -
-
-
-
-
válasz
paprobert #197 üzenetére
Való igaz. Kezdő usernek jogos hogy nem tudja mit kell csinálni.
Az biztos hogy ha kell akkor itt a fórumon tudunk segíteni elég nagy eséllyel. Nem mindenben de sok dologban.
Nekem amúgy legnagyobb negatív élményem Arc kártyával az volt amikor starfield premiumot megvettem és semennyire sem tudtam vele játszani a prémium elővételi ideje alatt. Persze Bethesda volt a hibás, nem adott teszt lehetőséget Inteléknék és úgy is kommunikálta hogy nem támogatja a játék. (mondjuk elég sok mindenben ilyen a hozzáállásuk)
Leginkább pozitívum hogy Cyberpunk totál maxon RT-vel játszható volt 60fps körül. [link] (bár most RTX3080-asom van, az azért path tracinggel framegennel bőven jó teljesítményt nyújt [link] [link] )Kell Intelnek is a framegen rendesen hardveres AI magokat használva. Xess meg jó minőségű.
-
válasz
paprobert #195 üzenetére
Tegyük hozzá hogy a nem indul / hibásra legtöbbször van megoldás kis googlézás után. Illetve ugye a kártya hivatalosan is dx12-es, alacsonyabb módot emulálva futtat ami már önmagában hozza magával a bugokat.
Ha valami nem megy akkor legtöbbször dxvk mód meg szokta oldani a problémákat. Nagyon régi játékoknál pl SimCity4 nem a gpu-nál kell keresgélni hanem más lesz a gond.
Nyilván a tesztelőtől nem várható el hogy minden egyes nem induló játékra keresgéljen megoldást aki viszont játszani akar az meg fogja tudni oldani a gondokat nagyrészt.
Starfield meg fut 60fps-el 100% scale framegennel fullhd-n közel minden ultrán kivéve egyes helyeken de ott nálam az RTX3080-as is ledöglik. L4D 2 meg játszható de nem ultrán.
Mindegy nem folytatom a lényeg hogy a videón látható nem fut nem jó lista nagyrészt kezelhető.Ha azt nézzük hogy intelnek ez az első gen kártyája (nem számítjuk most az i740-est és a nem kiadott egyebeket) akkor igen jó eredménnyel jött be a piacra.
-
-
-
Biosban keress ASPM néven beállításokat és kapcsold be őket.
High Power Consumption when Intel® Arc™ Graphics Card is Idle
-
-
-
-
Alvás nálam nem is tudom mióta nem működik, az előző gépemen sem ment. Nem is tudom letesztelni.
A 2011v3-as platformaimon a turbo unlock hack miatt szétfagy a gép sleepből visszatérve. A 2066-os gépemen pedig el sem megy aludni. Bár olyan gyorsak a gépek hogy 3-4s alatt login képernyőn vagyok, nem sok értelme lenne az alvásnak. A többi gépemet meg nem kapcsolom ki.
Tudom ez nem problémamegoldást csak én nem tudom tesztelni, lehet nálam se menne. -
Mindegyik DP portot próbáld ki. Igazi DP portos a monitor vagy valami adapterrel működik?
Nekem csak DP portos monitorjaim vannak (még a 20 éves Belineát is DP-DVI adapterrel használom új gépeken). Nem tapasztaltam ilyen A770, IrisXeMax, A380-as kártyáknál de az is igaz hogy csak 60hz-es monitorjaim vannak. -
-
-
GTA5 bőven jó A380-assal is ([link])
Gyenge volt dx9-ben valóban másfél éve mivel nem is támogatta, most úgy működik hogy a driver automatán lefordítja a kártya számára jobb formára (vulkan, dx12)
Ha valami cím mégis rosszul futna akkor külön van rá ilyen fordító (DXVK) amit csak ki kell csomagolni a játék könyvtárába. -
-
-
-
-
válasz
elfelejtette #140 üzenetére
Ha használsz AV1-et (újabb youtube 4-8k videók) akkor az A380 előrelépés, viszont ha már játék is szempont akkor az A750 vagy RX6600 a minimum.
Nvidia oldalon RTX3050 és felette, AMD oldalon RX6600 és felette tud AV1-et.
Intelnél az Iris XE ami a minimum AV1-re (ez az Arc széria elődje) itthon sajnos nem kapható. (én kínából vettem egyet 20-30eft között van) [link]
Annyi extra hogy az Intel A széria tud egyből be és kikódolni is. -
-
Intel Raytracingben erősebb. Meg amúgy fejlettebb jóval (AI gyorsítás, skálázás, AV1 de/encode...)
Modernebb játékokban már most számít. Rx6600 erőben jó de kifutó széria.
[link]
A750 LE meg egy igen jó minőségű és jól összerakott kártya.
Szóval ha újabb játékokra kell, DX12, RT-vel akkor intel. De ha régi dx10-dx11-eseket akarsz játszani akkor az rx6600.
Ha időtállót akarsz akkor A770 16Gb de drágább jóval. Amúgy A750 ár értékben a legjobb -
-
-
Érdekes, látszólag jó. Leszámítva a 3. képet mert ott kellene lennie a nagyobb bar méretnek. Tippre másik driver kellene.
https://www.amernimezone.com/#download -
-
-
-
-
válasz
E.Kaufmann #115 üzenetére
Tippre keress az ivms-ben valami opciót hardveres gyorsítás címen és kapcsold ki.
Amúgy nálam meg a techson NVMS1000 halt be de az windows update óta (GPU-tól függeltenül) és hiába rakom újra nem lehet indítani, pontosabban indításkor kéri hogy válaszak mentési meghajtót de üres a lista és nem enged tovább. Hikvision és Techson kínai vackok fos támogatással, mindkettővel volt dolgom. Techson rendszereket raktam össze jópárat, volt hogy 32 kamerásat is vegyes kamerákkal na az volt még szívás. Cégnél techson van és hát döglött már be DVR, meg a régiek csak IE alatt működtek normálisan na azt is reszelni kell windows oldalról hogy adjon képet IE alatt.
Intel Arc rokona, pontosabban elődje az az Iris XE volt, drivere is ugyan az. -
válasz
E.Kaufmann #113 üzenetére
Hát akkor nincs több ötletem.
-
válasz
E.Kaufmann #111 üzenetére
Lehet hülyeség de nincs letiltva véletlen virtuális memória? Vagy valami overlay fut a háttérben (msi afterburner, rivatunner stb)
Windows nem-e régi, esetleg valami okos optimalizáló volt-e futtatva? -
válasz
E.Kaufmann #108 üzenetére
Nincs kizárva a rossz kártya lehetősége sem. Redditen lehet olvasni hibás kártyákról is.
Quadrókról meg csak jókat tudok mondani. Leginkább az M2000 az ami megfogott azaz a legolcsóbb hardveres vp9-es kártya volt egy időben. De egy rakás másik quadro/tesla/grid kártyám is volt meg van is még pár.Savage4 S3TC miatt jó választás volt
már ami kihasználta de amúgy forradalmi újítás volt.
Nekem akkoriban a legrosszabb 3d kártya volt ami csak létezett (Alliance AT3D [link] 2D ben is szar volt) és mellé voodoo1 majd voodoo2. A Savageknek meg jobb képe volt szerintem sokkal. Nvidia persze idővel keményen elhaladt és vitt mindent sebességet, képminőséget... -
-
-
válasz
E.Kaufmann #99 üzenetére
A driver frissíti a fw-t is így van. Kipróbálhatod hátha javult valamit.
-
válasz
E.Kaufmann #96 üzenetére
Win10 frissítve van teljesen?
Ha nem félsz tőle akkor egy win11-et azért megpróbálnék a helyedben.
Rebar nem feltétele a működésnek de sok teljesítményt visszavesz a hiánya. -
-
Legfrissebb Driver + Starfield Patch eléggé megdobta az fps-t zárt tereken. Lodge részen a korábbi 30-40 helyett 50-60-al megy a játék.
Starfield kezd javulni olyan szintre ami részemről már az elfogadható kategória. -
Intel® Graphics Driver 31.0.101.4824
Starfield továbbra is instabil.
De a Bethesdánál már összedolgoznak az Intellel hogy megcsinálják. -
-
-
válasz
MasterDeeJay #82 üzenetére
-
Teszt folyamatban Intel DG1. Avagy a legolcsóbb modern videókártya ami csak létezik (20eft + áfa)
GPU-Z totál belekavarodott, felcserélte a gépben lévő A770-essel a shader számot de a rop/tmu stimmel.
HW info sem ismeri rendesen mert 512 a shader száma nem a max verziót vettem meg.Aida meg nem is látja....
-
válasz
MasterDeeJay #79 üzenetére
Jött válasz. Nem esik bele.
Kár érte, pedig különlegessé tette volna.Based on your product serial number, we can confirm that your product is not impacted by the security advisory.
-
-
-
https://github.com/doitsujin/dxvk/releases
letöltöd ezt:
dxvk-2.2.tar.gzMajd kicsomagolod a dll fileokat a játék exe mellé.
-
Nem hiszem hogy átlagban rx7600 szint lenne. Oké nyers számításokban lehet, de ennek játékokhoz nincs köze. (azaz dx12-ben RT-vel esélyes hogy le is hagyja)
Lásd A770 is RXT3070-3070Ti ellenfelének készült aztán csak pár esetben hozza ezt a szintet, leginkább alatta van jóval. Driverben mindig fejlődnek valamit.
Az árán múlik majd minden. -
Vigneau
Igen de úgy könnyű hogy elég kevés konfiguráció van azaz konkrétan talán két féle ram kerül a kártyákra.
Nagyjából mindegyik referenciát követi. De abból dícséretes hogy így mindig friss van a kártyán. Ez persze nem újdonság annyira, még 2020-ban vezették be az DG1-eseknél.https://www.techpowerup.com/gpu-specs/arc-a770.c3914
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/arc-a750.c3929
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/arc-a380.c3913
Ami szomorú hogy még mindig nem lehet vram-ot húzni, pedig nekem az A770 16Gb Le-nél lenne tartalék még biztosan.
-
Ha kellene valakinek:
Guide: Flashing Intel ARC GPUs
https://www.techpowerup.com/forums/threads/guide-flashing-intel-arc-gpus.311964/Alapvetően nincs szükség Intel kártyákon bios frissítésre, a driver telepítéskor ellenőrzi hogy van-e friss és a telepítés közben rakja fel az új biost. Tehát egy friss bioshoz elég egy friss drivert felrakni.
-
-
Rendletem kínai verziós XE DG1-et próbának. (teclast márka, aktív hűtős)
Azt tudni kell hogy ez speckó a maga nevében, annyira hogy gyárilag az eredeti verziókon nincs is bios és a lapba integrált biossal megy a kártya. Ez annyira rosszul sikerült és kevésbé terjedt el hogy pl Asus a kártyáit egyenesen letagadja hogy létezik.Még az Intel sem engedte hogy elterjedjen talán az ARC széria érkezése miatt.
Na de a kínai verzón látok bios chipet így lehet hogy az működni fog bios moddolás nélkül is. Paraméterei ismertek, szokásos AV1 8k decode meg egyebek megy vele szóval igazából netezős, filmnézősnek jó, játékra nem.
Majd beszámolok róla! -
16Gb vram is kezd már lassan ajánlott lenni. Némely esetben a 8Gb már kevés.
A tesztben az RTX4060Ti 8Gb verziója van, Az Inteles kártya 16Gb-os verzió.
Meg valamit azért ér a több ramsávszél is gondolom:
RTX4060 272Gb/s
RTX4060ti 288Gb/s
RX7600 288.Gb/s
RX6750XT 432Gb/s
RX6800 512Gb/s
A750 512Gb/s (kár hogy nincs valami rev2 javított 16Gb verzió)
A770 512Gb/s (560Gb/s LE kártyákon) -
Eredetileg is az volt a terv hogy az Intel saját gyártású kártyái csak termék felfuttatás miatt kellettek. Csoda hogy eddig adták azt ami van. Pontosan ezért is volt limited edition a neve. Én nem bántam meg hogy a 16gb-os LE-t vettem.
Meg persze az LE-k eleve túltervezett kártyák voltak drága megoldásokkal amelyek igazából az RTX3070 ellen készültek specifikáció szerint (aztán RTX3060 szint lett belőle). Így elve nem volt érdemes sajátként gyártani.
Most már van elegendő gyártó, GPU is van dögivel.Vramot továbbra sem tudunk húzni pedig a 16Gb-os LE karikon van tartalék.
És továbbra is várjuk a PH tesztet.
-
Drivert én kézzel rakom fel, autodetect nem is működik. Egyszer fagyott ki a gép amikor játékot nem zártam be csak leraktam tálcára és úgy kezdtem frissíteni.
Idle 500rpm kellene hogy legyen. 40-50fok körül. Lehet félpasszív is menne 40 fokon.
50w idle fogyi orvosolható ha biosban bekapcsolod a pcie aspm-et (ez meg fogja oldani a ventit is elvileg)
Rebar, igen az minimum követelmény de már minden normális gép tudja. (Még x99 lapok is bios moddal)
Venti nálam nem hangos inkább a coil whine az ami nálam zavaró. Igaz én 60-75fps-el játszom régebbi játékokkal amiknél nem is igazán pörög a kártya.
Csgo-ra nem jó ez a kártya, nagyon régi a motor alatta. Dx12 az amit tud inkább. Csgo inkább nvidián megy jól.
Overlay van valami fps kijelzéses, én mondjuk semelyik driver funkciót nem használtam. Rgb tartományt sem használtam, van icc profil a monitoromhoz (kalibrált ips paneles)Cikkedhez:
Valami ott nem jó ha Cyberpunk RT vel egy számjegyű fps-ed van. Nálam ultra Rt is átlag 40-el futott igaz fullhdvel. Nem minden ultrán 60fps az átlag RT-vel. (Min:30 max:90) Az igaz hogy nagy proci van alatta és rakás ramsávszél (i9 7980xe 4.6ghz, 4x8gb ddr4 4000)
Illetve olyan sem lehetne hogy nem indul el valami. -
-
Szerencsére én még a ma már réginek számító monitoromon (dell 2311h) is DVI után DP portot használok azt meg akár mivé lehet alakítani.
Részemről a DP port az ami a leginkább bejön, azt rakják a workstation kártyákra és monitorokra is. Hdmivel nekem voltak gondjaim kompatibilitás terén. (Pl: Rpi4 hdmije alapból nem működött a tv-mel)
Legacy hiánya kissé zavar, nekem több gépem is cmos clear után legacy only videoval megy default szóval be kell raknom egy régi kártyát ha valamit babrálok. (Supermicro x11 lga3647, asrock x299, dell t5810) -
Ha valakinek kellene Asrock A380 ITX szétszedve:
(techpowerupról vannak a képek, nem saját)Ramok Samsung K4ZAF325BM-HC16. PCIe csatin látszik hogy 8x megy a GPU felé de valamiért további részek is be vannak kötve.
VRM Monolithic Power Systems M2940 PWM, Monolithic Power Systems MP86992
Bios SPI Winbound 25Q64JVSIQ ami egyszerű Ch314a-val kiolvasható.
Sajnálatos módon csak UEFI biosa van, így nem ad képet régebbi gépeken ahol legacy only a vbios (pontosabban biosnál nem ad képet, csak OS alatt) -
-
-
AV1 kódolásban is elég jól megy az Inteles megoldás:
RTX 3090/4090-el összemérhetően.https://www.capframex.com/tests/AV1%20Video%20Decoding%20on%20Intel%20Arc%20A770
-
-
-
DRIVER VERSION: 31.0.101.4125 BETA
DATE: February 16, 2023 -
-
-
Kissé érdekes, de gondolom nem optimalizált driver okozza a két riválisnál a gyenge RT eredményt.
https://www.techpowerup.com/review/hogwarts-legacy-benchmark-test-performance-analysis/6.html -
-
DRIVER VERSION: 31.0.101.4091
WHQL
DATE: February 1, 2023https://www.intel.com/content/www/us/en/download/726609/intel-arc-iris-xe-graphics-whql-windows.html
https://downloadmirror.intel.com/767293/ReleaseNotes_101.4091_WHQL.pdf
-
Felhasználói visszajelzések alapján jelenlegi overlayes control panelt ki fogják dobni a fenébe, lesz helyette új.
LTT Switching to Intel Arc - Conclusion!
https://youtu.be/j6kde-sXlKg -
-
-
Extra Tipp
Ventivezérlés bekapcsolása referencia Intel kártyákon:
Hiányzó menü azaz nincs ventivezérlés a GPU hőmérsékelt alatt:Keressük meg a:
C:\Program Files\Intel\Intel Arc Control\resource\js\pages\performance
helyen a performance_tuning.js file-t majd íruk át az alábbi sort: (rendszergazdaként indított jegyzettömbbel vagy notepad++ programmal)
Erre: (vessző se maradjon le!)visible: true,
Tehát így kell kinéznie:
-
-
Esetleg ha valakinek kell későbbi OC-ra a referencia kártyákon lévő ramtípusok.
A380 - K4ZAF325BM-HC16 (2000)
A770 - K4ZAF325BM-HC16 (2000)
A770 LE 16Gb - K4ZAF325BM-HC18 (2250) -
GUNNIR is kiadta a 16gb-os A770 verzióját.
Forrás techpowerup:
https://www.techpowerup.com/303845/gunnir-outs-16gb-arc-a770-photon-graphics-card-with-triple-fan-cooler -
Intel sok sok év után újra ringbe száll a diszkrét videókártyák piacára. Bár kissé döcögősen de az első generáció kártyái és mobil megoldásaik részben megérkeztek.
Forrás Techpowerup GPU database: [link]Az asztali kártyák maximális teljesítményéhez elengedhetetlen az alaplap és cpu oldaláról a RESIZABLE BAR támogatás. Pcie 4.0 ajánlott de nem kötelező.
Legfrissebb Windows 10/11 driver amely az alábbi linken elérhető:
https://www.intel.com/content/www/us/en/download/726609/intel-arc-iris-xe-graphics-whql-windows.htmlEgyéb tudnivalók és hasznos dolgok:
Idle fogyasztás csökkentése:
https://prohardver.hu/hir/intel_arc_vga_kevesebbet_fogyaszthatnak.htmlIntel Arc nem hivatalos overclocking tool:
https://skatterbencher.com/arc-oc-tool/Directx to Vulkan fordító DX9/10/11-es játékokhoz ha szükséges:
https://github.com/doitsujin/dxvk/releases
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- BestBuy topik
- Mobil flották
- Milyen monitort vegyek?
- OLED TV topic
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- EA Sports WRC '23
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest