- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Mindent vitt az iPhone az ünnepi időszakban
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Redmi Watch 5 Lite - filléres fitnesz felügyelő
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyunyu
félisten
válasz MaxxDamage #1960 üzenetére
Annyiért már billentyűzetet is lehetett volna kapni.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
válasz Gardaai #1810 üzenetére
Elvileg az MX Keys a K800 utóda.
Amiben változott az elődhöz képest:
- újabb rádió (fixen unifying helyett 3 eszközhöz csatlakozhat BT+unifyinggal/bolttal)
- 2x NiMH ceruzaakku helyett integrált LiIon
- microUSB helyett USB-C a töltőcsatija
- integrált csuklótámasz helyett felpattintható csuklótámaszt kapott (ami nem mindig tartozék)
- más formájú "kupakok" (nem lett kényelmesebb...)Gyakorlatilag csak a rádiós meg az akku technológiát frissítették a bemutatásuk közt eltelt ~10 év vívmányaival, ezeken felül csak a dizájnt sikerült elmágikusbillzetezniük.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz Gardaai #1805 üzenetére
Mivel más nem árulja ezt a verziót, feltételezem, hogy ez valami alzás házibarkács lehet, reagálva a piaci résre.
Mínusztech 2014 óta egyáltalán nem gyártott a drágább billzeteikből magyart.(Második magyar K800 széria kb. 5 év alatt fogyott el a boltokból...)
-
nyunyu
félisten
Esetleg veszel Alzában egy "magyar" MX Keyset.
Mondjuk szép az nem lett.(Pár hónapja hirdették óriásplakáton.)
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz bszilvagyi #1687 üzenetére
Jobban jársz a német PBT kupakokkal, azok felülete nem kopik el pár hónap alatt.
-
nyunyu
félisten
válasz Gary009 #1671 üzenetére
Egy hete írtunk pár elektronikai szaküzlet címet a másik topikba.
Árwill meg MikroElektron neve nem jutott eszembe, azok a XI. Bercsényi utcai boltok (Allee mellett)Amikor 2.5 éve szünetmentes akkut vettem az Árwillban, akkor nem problémáztak rajta, hogy ólmozott
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Jó, hogy írod, mert a CK550-kben a kapcsolón van átfűzve a 4 lábú LED.
Az meg nem megy bele a felül teljesen zárt polikarbonát házas kapcsolókba.
Szerencsére nem reménytelen, mivel a kéznél lévő kapcsolóim közül egyedül az Outemu Sky Silentnek van zárt teteje, Silent Lemon, White-on SMD LEDhez tervezett alj ellenére megvan a klasszikus LED helye.
Gateron Silent Brownon meg eleve csak átfűzni lehet a LEDet.Ja, Cherry MX RGB Red NEM jó erre a célra, de az Outemuk, Gateronok, Kailhek többsége, meg a sima, nem RGB Cherryk is.
(Esetleg rápattintod a mostani Gateron Brownjaid tetejét a Cherry RGBre, ha már azonos méretűek, de ahhoz mindkét kapcsoló szettet szét kell pattintani.)[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Ott valami nem kóser a bolttal.
Amennyire emlékszem, 30$ környéke volt az egy full billzetnyi (=110db) Gateron, mielőtt fixen előre felszámolták az ÁFÁt, mostanában 40$, Cherry meg még többe került.
(55€ volt német ÁFÁval a nemRGB-s MX Developer Kit, amikor pár éve rövid ideig lehetett kapni.)Vagy itthon, amikor találtam ~3-4 éve mezei MX Blacket (MX1A-11NW) a Conradban, akkor is volt vagy 150Ft darabja.
Nézem a beszerkesztett linkedet, hát ez nagyon nem eredeti.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz FireKeeper #1630 üzenetére
MX Blackbe átteszed a problémás Red rugóját+stemjét?
Utána már senki meg nem mondja, hogy az nem MX Red volt eredetileg.De igazából elég lenne a rugója is, mivel a stemjük csak a színben különbözik.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Ha színeket akarsz, akkor vegyél fehér blank PBT kupakokat, aztán ha jól rémlik, akkor ruhafestékkel színezd meg olyan színűre, ahogyan szeretnéd, hogy kinézzenek.
Műszálas/nejlon/poliamid ruhára való festék kell, sima textil festék nem jó a PBT kupakokhoz.
Ilyesmik:
iDye Poly, Rit, Dylon MultiPurpose (lehet még kapni a kicsi tégelyest? Ezt találtam helyette)De próbálkozás előtt vegyen inkább 2-3 blank szettet, mert elsőre biztosan nem fogja eltalálni a megfelelő kupak áztatási időt, aztán vagy túl világos, vagy túl sötét lesz a végeredmény.
5-10 percnek elégnek kéne lennie!Ősrégi pancsolási leírásom.
-
nyunyu
félisten
Ali előre felszámolja az ÁFÁt, aztán ha szerencséd van az AliExpress Standard Shipping-gel, akkor az ExpressOne hozza házhoz külön díjfizetés nélkül a cumót, az országba érés után 2-3 napon belül.
Ha nincs szerencséd, és CN végű ragszámot kapott a csomag (pl. China Post Registered Air Mail), akkor túszul ejti a királyi posta, aztán vagy online fizetsz 400 HUF válságdíjat 2 napon belül, aztán 1 héttel a "vámkezelés" után átveheted a helyi sóhivatalba elzarándolkolva, vagy másfél héttel később a sóhivatalban fizetsz 800-at.
(Hmm, túszul ejtett DP-HDMI adapteremnél +1.02$ lett volna az Ali Standard Shipping, cserébe kimaradt volna a postás közjáték. )
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #1443 üzenetére
Alapvető gond, hogy a magyar ABCben 14 magánhangzó van, míg az angolban csak 5, így kilenccel több gombot kell dedikálni a betűknek (26 vs 35), így a programozáskor gyakran használt írásjeleknek már csak az AltGr layer marad.
Ha forráskódokon optimalizálsz layoutot, akkor egy angolra jobban hasonlító optimális layoutot fogsz kapni, míg ha doksikat elemzel, akkor viszont a spécibb írásjelek (zárójelek, $, #...) fognak háttérbe szorulni az ékezetes magánhangzók miatt.
Én lusta vagyok optimalizálni, magyar QWERTZ-en programozom.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz kiskakas #1425 üzenetére
Redragon billzetekben Outemu socket van, ami csak a vékony lábú kapcsolókkal kompatibilis, nem Outemu gyártmányúakat maximum egyszer lehet belekalapálni, aztán vagy működik, vagy nem.
Az viszont jó kérdés, itthon árul-e egyáltalán valaki külön kapcsolókat.
Outemu gyártmányok:
- sima Outemu Blue/Black/Brown/Red/Purple/Gold/Silver/Teal
- dustproof Outemu Blue/Black/Brown/Red
- Outemu Silent White (lináris), Grey (taktilis)
- Outemu Sky 62/68gr
- Outemu Sky Silent 62/68gr
- Gazzew Boba variációkJellemzően Alit szoktuk linkelni, mint elérhetőségeket, de az 4-6 hét, mire ideér.
Eddig innen, innen, innen, innen rendeltem különböző Outemukat.
(Meg az első Outemu Skyt direktben Gazzew alias /u/heroinbob-tól)Egyáltalán milyen jellegű kapcsolót szeretnél?
-
nyunyu
félisten
Ez melyik Tai-Hao kupakszett?
Meg egy-két Duckyt is láttam itt-ott, meg Miya Pro Pandát is, amit a nemszeretemék gyártanak maguknak+Duckynak.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
K4 gyári képén is alma layouttal vannak elrendezve a kupakok, gondolom onnan vehette, hogy melyik ikon hova való.
-
nyunyu
félisten
Vagy csak almás layoutot használ, ahol Ctrl, Alt, Cmd a sorrend
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Be kell tenni egy mélyebb hangú szolenoidot, aztán az gépelés közben elnyom minden magasabb hangú dolgot
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Ó, ez tetszik.
Tehát ha vennék egy mods all-in beiget (66$), meg egy szóköz pakkot (9$), akkor bármilyen modern billzetre át tudnám tenni a 3000SAV vagy 3000SAD kupakszettemet?
Grr, 1800 Num0/Num-/Num+-ja még mindig hiányzana, +26$ a numpad addon.
Meg amilyen hülye vagyok nem tudnék ellenállni a Win95 pakknak (5$), meg az icon mod pakknak (19$), R5 alsó sornak (15$).
Bár a Win95 limitálná a kirakható mintát bézs sakktáblára (nincs fehér opció, mint a többiből)Ez így alles zusammen 140$, és csak a 40$-os alpha settet tudnám megspórolni
Ehh, 3000SAV/SAD-okon fixen R5-ös a numpad alja, az meg elütne az R4 all-intől, ha nem venném meg a numpadot mégegyszer.
Kb. annyira, mint amikor az R5-ös 3000HAX-ot bolondítottam a 9009 R4-eseivel. (Ctrl vs kurzorok, numpad magassága)[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
El bírnék viselni egy BSP dyesub PBT kupakszettet * mondjuk chalk sémában.
De sajnos olyan biztos nem lesz, hiszen már Win gombos billzetekre se gyártottak kupakszettet, 6.25 szóközük sincs, meg azóta a dyesubot is teljesen abbahagyták, custom se rendelhető.
*: 3x3 kupakos képemen középső sor.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #1369 üzenetére
~28 éves klasszikus bézs Cherry:
Ennél jobban csillogna a GMK?
(ami gyakorlatilag ugyanez, csak a felhasznált ABS színe változott.)Hang meg a platetől függ.
Mivel alacsonyabb, mint az OEM kupak, így rövidebb légoszlop van a plate és a kupak belseje között, az magasabb hangot eredményez. (amit aztán a plate pluszban visszhangosít)Plate mentes Cherry billzeteken a PCB+alacsony kupak távolsága nagyobb, mint egy platetel szerelt billzetben a plate+OEM kupaké!
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz horvathmate1 #1363 üzenetére
felnéztem a gyártói honlapra. 60USD + 12USD shippingért onnan még rendelhető volt a GMMK ISO TKL alap.
Olyan sok a listaára?
(Összesen 55.5$-t fizettem a teljes méretűért, mert valami villámakció volt a weblapjukon.)
-
nyunyu
félisten
-
nyunyu
félisten
válasz esfrost #1334 üzenetére
Ezen a kiosztáson garantáltan hülyét kapnék a csillag megkeresésétől.
AltGr+fel 1+jobbra 4 gomb???Eddigi csillagos szívásaim a fel 1+ jobbra 0 (winkeyless) /1 (winkey) /2 (1800/75%) gombból adódtak.
Mondjuk tegnap meg a céges laptopon keresgéltem egy darabig a balra kacsacsőrt, mert valami alkalmazás shortcut ráült az Alt-M-re.
(Í gombot nem szoktam használni az ISO billzeteken...)Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
válasz vviktorr16 #1311 üzenetére
Alulról a második kellene neked.
-
nyunyu
félisten
válasz vviktorr16 #1308 üzenetére
Megnéztem a sajátjaimat: el van szúrva a szóközeik belsején a felirat.
Én base csomagomban lévő szóközre 6.5 van írva, de a kiosztása, extra stab hüvelyei egy az egyben megegyeznek a Ducky billzetem 6.25U szóközével, tehát szabvány billzetekre rá kéne hogy menjen.
(nem tudom, a két szélsőn kívüli hüvelyek milyen nemCherry stabhoz kellhetnek)Az extra szóközpackban a 7U-son nincs felirat, ez rámegy a régi winkeyless Cherry 1000/3000/1800 szériákra.
6U szóköz belsejében megtévesztésül 6.25 felirat van, de ezt nem tudom, mire lehet húzni a szimmetrikus 6U-t használó billzeteken kívül, mert az extra középső hüvelye nem ott van, mint a win gombos Cherry 1800-ak kapcsolója, azokra nem jó.Ha tehát a base packodban 6.25 feliratú kupak volt, akkor rosszat kaptál.
Írj rájuk, és újat küldenek.
(Ma jött meg egy új numpad szettem az előző hiányos helyett)Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
válasz Domonkos #1298 üzenetére
K375 csatiján 26mm az 1 és 27-es lábak távolsága, így a 0.05"-ös kábeleket nem lehet rádugni/forrasztani.
[ Szerkesztve ]
-
-
nyunyu
félisten
Elég sokáig tartott a mémgenerátornak.
2013. őszén vettem az MX Brownos MX-Board 2-t egy Hong Kong-i webshopból
2016. tavasszal építettem át Gateron Clear rugó+stemre, nemsokra rá Gateron Brown rugó+stemre.
2016. nyáron vettem egy MX Blues Cherry 1000-et.
2017: XD84 legózás éve, aztán ócó1800
2018. augusztusban rendeltem heroinbobtól Outemu V2.2 stemeket+68gr rugókat, amik a sötét Cherry 1000-emben landoltak.Hmm, nálam is 5 év volt a heroinbobig eljutás?
-
nyunyu
félisten
válasz Machinesloth #1284 üzenetére
Pár gondolat:
- Széééép a Kailh hotwap socket, de miért nem fúrtak lyukakat a PCBre a PCB mounted kapcsolók plusz lábainak?
Így figyelhetsz arra, hogy 3 lábú, plate mounted kapcsolókat vegyél, vagy törögetheted le egyesével a műanyag lábakat.- Nincs jobb Alt?
Magyar kiosztásra állítva szophatsz a Ctrl+Alt+gomb kombókkal (AltGr+gomb helyett)
Pl. Ctrl+Alt+I=ÍHello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
Mennyire használható szerinted a molesztálatlan ócó1800?
Win logóját elnézve ez is a rettentően reszelős MX Black korszakból van.2006-os, megkent+MX Brownra átépített+bezöldült példányt szerettem melóra használni, de a többi, 2012-ben gyártott példányom botrányosan rossz.
-
nyunyu
félisten
válasz #11493888 #1251 üzenetére
Már csak a monitort kéne Ambilighttal tuningolni a maximális
ízlésficamhozRGB élményhez.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
Ja, 3 hónap alatt sem múlt el a biciklibelső szaga, hiába raktam ki az erkélyre szellőzni (gumi másik felét be se hoztam karácsony óta, azóta is kint telel), öblítettem Silannal, áztattam ecetbe, kávézaccba.
Aztán rájöttem, hogy a Lock LEDek helyét, meg a plate rögzítő csavarokat elfelejtettem kiszabni, meg a beszoruló kapcsolók helyét is ki kéne igazítani, így inkább elővettem a filcet, mert azzal egyszerűbb dolgozni.
Persze azóta sem rajtam össze a GMMKt, mivel még mindig nem jött meg a kapcsolónyitóm a kenendő Outemu kapcsolókhoz.
-
nyunyu
félisten
Sok sikert a pontosan 19,05 mm-enként elhelyezett pontosan 14×14 mm-es kivágásokhoz.
Lehet vele szopni 3-4 órát, mire rájössz, hogy nem elég nagyjából kivágni a kapcsolók helyét, aztán vered a fejed a falba, hogy miért nem a modular foammal/előregyártott filccel kezdted.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz Machinesloth #1228 üzenetére
~3 éve mintha Haxiboy akart volna valami ilyesmit csinálni, de nem találom a privijeim között a linkjét.
Nem hiszem, hogy lett belőle valami, mert azóta custom billzetek legózása helyett talált magának jövedelmezőbb hobbit.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz Machinesloth #1216 üzenetére
dqdb linkelt régebben egy szlovák webshopot, ahol 2860+1650 szállításért vágnak hozzád 3x1ml SuperLubeot.
Szombaton rendeltem, hétfőn feladták, szerdán nálam volt a futár.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Világos kupakból lehet sötétet csinálni dyesubbal, fordítva nem működik, így a WOB az reverse dyesub lesz, ahol mindent festenek, kivéve a feliratot.
Melyik csillog jobban?
Jó kérdés, képen 2 PBT+1 ABS, valamint 2 doubleshot és egy dyesub kupakszettet rejtettem el:Többit rátok bízom.
-
nyunyu
félisten
válasz Barnahalo #1095 üzenetére
Azzal az olcsó fém nyitóval nem lehet nagyfülű kapcsolókat (Kailh, sima Outemu) nyitni, mivel a nagyfülűeknek szélesebb a háza, nincs bemélyítve a fülek helye rajtuk, mint a Cherry klónokon.
Illetve a Cherry jellegű házasak közül a Gateron (+Alias, Zeal?) PC tetejének füleit eléggé leamortizálja, visszarakva lötyög a helyén.
Cherry, Outemu Sky nejlon tetejével nincs gond, meg a modern 4 fülű Outemuk (Ice V2/Sky) PC tetejével sem.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz RoryBreaker #1078 üzenetére
Ha van 68 ezred egy egész billzetre, akkor ez, feltéve ha a gyártója nagy kegyesen legyártja.
Asszem régebben lehetett külön is kapni ezt a kupakszettet 80€-ért, de jóideje nem láttuk.
Vagy gyártatsz Maxnál vagy WASDnál egy vékony tejfölösdobozt, amilyen színekben szeretnéd.
De az is lesz vagy 50-60$+szállítás, plusz a billzet, amire ráteszed.Legalsó képedről meg a 25-30$-os Tai-Hao kupakszettek jutnak eszembe, de azokból nincs magyar, és ISO addon se mindegyikhez van.
(Állítólag ráfeküdtek a nagyobb európai nyelvekre, így várható brit, német, francia verzió!)[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz RoryBreaker #1076 üzenetére
Legtöbb MX/klón kapcsolós billzeten lehet kupakot cserélni, de mégis mi az elképzelés?
- kiosztás (ISO/ANSI, méret...)
- anyag
- szín/dizájn
- kupakprofil
- világítás kompatibilis legyen-e
- büdzsé (nem olcsó műfaj a custom keycap.)Mielőtt kérdezed: jó minőségű magyar világítós kupakszettről még mindig nem tudunk.
-
nyunyu
félisten
válasz Ricsi273 #1052 üzenetére
Ahhoz felesleges az RGB.
-
nyunyu
félisten
válasz Ricsi273 #1049 üzenetére
Mintha lenne barebone * az ISO GMMK Compactból is?
De most egyik barebone sem kapható.*: komplett ház, PCB. plate, stabok összeszerelve.
Csak plate mounted kapcsoló+kupak kell hozzá pluszban.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Hááát, nem is tudom, Holy Panda diagramjához képest a 62gr Outemu Sky is taktilisebbnek tűnik, hasonló keménység mellett.
Más tészta, hogy a valamivel keményebb 68gr Outemu Skyon nem szeretek hosszabban gépelni, mert fárasztó+hangos, így most ideiglenesen a Gateron Brown stemmel szennyezett vintage MX Bluet használom. (Gateron Brownnál keményebb, MX Brownnál taktilisebb.)
GMMKba szánt 68gr Outemu Sky Silentekbe meg rendeltem valami ócó 60gr rugót, azzal talán nem lesz annyira fárasztó.
-
nyunyu
félisten
Lutri.
Volt akinek nem kellett ÁFÁt fizetnie a GMMK barebonera, de olyan is, aki rendelt mellé pár kapcsolót, kupakot, csuklótámaszt, aztán azt megfogta a vámhivatal.
Egyébként meg idén július 1-től az EUn kívüli shopoknak is kötelező előre felszámolni a vevő országa szerinti ÁFÁt, különben automatikusan visszafordítják a rendelt árut.
Cserébe megszűnik a mostani, vámos szemmértékén alapuló eljárás.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
válasz kalozhun100 #1035 üzenetére
1.3mm az MX kereszt vékonyabbik oldala, annál vékonyabb fúróval megfúrod?
Kupak hüvelyét lehetőleg hagyd egészben.
-
nyunyu
félisten
Hmm, egy rakat újabb kapcsoló van rajta, de pl. a ~2 éves Outemu Sky hiányzik.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Üdv a 40 grammos rugós Gateron Cleart használhatatlan vacaknak tartók klubjában
MX Silent Rednek meg ugyanolyan 50grammos rugója lehet, mint a Red/Blue/Brownnak, csak a hangtompító vastagsága miatt nem lehet 4mm-ig lenyomni, így a rövidebb bottom-outhoz kevesebb erő tartozik.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Korábban írtam a Varmilonak és elvileg 2021 Q1-Q2 körül lehet majd custom keycap-eket rendelni és ugye ott lesz magyar is és pbt is (elvileg)
Erre első reakcióm egy fetrengveröhögős szmájli lenne, de az sajnos nincs a PHn, és lusta vagyok máshonnan linkelni.
Szóval addig álljál féllábon.
(Előbb elkészül valamelyik billzetem, mint hogy az kapható legyen.)
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #1002 üzenetére
Dehogy forgatom a szememet, örülök neki, hogy a mecha piac fejlődésével többféle alkatrész opció is elérhető lett.
Mikor ~5 éve elkezdtem ezekkel mélyebben foglalkozni, akkor még egy blank PBT szettért kértek 35-40$-t, sőt az első hófehér Gateron PBT szettem még ISOt sem tudott.
Második, MassDropról rendelt NPKC szettemhez már volt ISO opció, de azt meg elszabták, 4 szürke gombot tettek a sakktáblás alapszett mellé.Olcsóbb, jobb ár/érték arányú opciók megjelenésének kifejezetten örülök, mivel az egyre újabb layout variációkat lefedő kupakszettek hatalmasra dagadtak, egyre megfizethetetlenebbek lettek a prémium kupakszettek.
Nekem a fájdalomküszöböm 75-80$-nál van, 100$-t talán még kifizetek nagy duzzogva egy jó kupakszettért, de őszintén a GMKk legyenek szemre bármennyire tetszetősek, engem már nem vonzanak a 150+$ árcímkéikkel.
Meg amúgy is kiszerettem a klasszikus doubleshot Cherry kupakokból, nem szeretem a tükörsimára és nagyon csúszóssá kopó felületüket. (Pl. 29 éves sötétszürke Cherry 1129HBD)KATokat én is nézegettem, de mivel nekem a mániám a sakktábla, KAT Refinedből meg csak egyszínű blokkok voltak, nem lehetett értelmes áron sakktáblás teljes kiosztást összelegózni az opcióiból, így a menő kupakszett iránti sóvárgás helyett győzött a józan ész, miszerint nem akarok feleslegesen több pénzt elverni a billzeteimre.
(Aztán szembejött a Ducky, de az más tészta.)
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #981 üzenetére
Félve merem bedobni ötletnek az o-ringet, mert úgyis lehurrogtok, hogy nem mechába való.
Az a 1.5mm, amivel csökkenti a szóköz lenyomhatóságát sokat számít, mivel a rugó nem nyomódik annyira össze, mint nélküle, és nem tudja olyan erővel kilőni a kupakot.
Végeredményül sokkal kisebbet fog felfele koppanni.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
válasz HELLAFLUSH #950 üzenetére
Más sorrendben vannak a különböző színeket vezérlő lábai.
Sajátodat ki tudod próbálni, ha valamelyik LED két középső lábára +3V-ot kötsz, akkor ha zölden világít, akkor R+GB a kiosztása, ha kéken, akkor R+BG.
Ha nem világít, akkor cseréld fel a lábakat, mivel a LED az polaritás érzékeny.Vigyázz, ha nagyobb feszültséget kötsz rá, akkor ugyan vakítóan fog ÉGni, de az nem tart sokáig
-
nyunyu
félisten
válasz HELLAFLUSH #948 üzenetére
Tolómérővel mérd meg tizedmiliméter pontosan az SMD LEDek méreteit, aztán aszerint tudsz keresni Alin.
Pl. 5050 led az 5.0x5.0mm méretű.
Meg nem ártana ellenőrizni a lábkiosztását sem, hogy ugyanolyan sorrendben legyen a táp, föld, adat-, adat+ láb.
Aztán már csak olyat kell keresni, aki tud ilyen apró mütyüröket forrasztani. (Eszköz+gyakorlat!)
Szóval nem lesz triviális.
-
nyunyu
félisten
válasz BestofJAVA #944 üzenetére
Ha faragsz a kupakokból, akkor beépíthető.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz BestofJAVA #933 üzenetére
A laposság most is fontos, ezért a billentyűkupakok helyett bármi más, lapos gombfelület is elképzelhető.
Akkor veszel egy marék Kailh Chocot, meg rávaló kupakokat?
-
nyunyu
félisten
válasz BestofJAVA #931 üzenetére
Nem tudom, létezik-e a Pro Micro&klónjainál kisebb 32U4 mikrokontrolleres Arduino (klón).
Micro klónok kb. másfélszer akkorák. (Ezen a képen egy 4-5$-os Micro klónnal játszottam)Kapcsolók meg amit éppen rákötsz, arra nincs megkötés.
Mivel makrópadot építesz, gondolom olyan kapcsoló kéne, amihez billentyűzetre való kupakokat is lehet tenni...[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz lime.pro #917 üzenetére
Bukta, már a GMMK oldalán sincs magyar tejfölösdoboz.
Régebbi linkjük, ami direktben mutatott a magyar kiosztású kupakszett képére sem él már.Iponban, Aquában sincs már árlistán.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz BestofJAVA #912 üzenetére
Itt egy nagyon primitív Arduino példakód, ami Ctrl+N-t küld USBn, ha a 2-es láb és a föld közé épített kapcsolót lenyomják.
Kell hozzá valamilyen natív USBt tudó, ATMega32U4 mikrokontrolleres Arduino (klón): Micro, Pro Micro, Leonardo...
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz DrojDtroll #910 üzenetére
Mert a képeden látható lézerezett+festékkel feltöltött POM kupak így néz pár év használat után:
Képeden az E-n, kisebb részben az A-n is látszik már a festék kopása.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz BestofJAVA #906 üzenetére
Évekkel ezelőtt láttam valamelyik külföldi billzetbuhera fórumon olyan megoldást, ahol valaki egy IBM Model M-ről vágta le a numpadot, és a fóliamátrix oda eső részét hajtogatta be a maradék "SSK" billzet alá, de most nem találom azt a topikot.
Aha, ez lesz az.Ott is azzal kezdődött a művelet, hogy a fém hátlapra szegecselt fóliából kiimádkozta óvatosan a szegecseket, majd fém hátlap megfelelő helyen elvág, numpad alatti részt gondosan szigetelve behajtogatta a hátlap alá.
Ez így működhet, hogy lesz két elektronikailag egésznek látszó billzeted, de mindegyiken csak azok a gombok működnek, amiket nem szigeteltél le, és meghagytad a kupakjait.
De a mai gumidóos/ollós billzeteknél a fólia eléggé sérülékeny, szóval nem olyan egyszerű a művelet, mint amennyire elsőnek látszik, könnyen tönkreteheted a donor billzet alkatrészeit.
Plusz billentyűsort+azok értelmezését viszont így nem tudod megoldani, ahhoz mindenképpen egyedi billzetvezérlő/mikrokontroller kellene az általad felprogramozott firmwarerel, ami kezeli azt, hogy melyik gomb milyen funkciókódot/makrót/akármit küldjön a gépnek.
Ahhoz viszont nem tudod házilag hozzáforrasztani a fóliát!Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
válasz BestofJAVA #904 üzenetére
Szívesen behajtanám a kapcsolást is tartalmazó fóliát a billentyűzet megmaradó felébe, de szorosan össze van dolgozva az alsó táblával, és szerintem nem tudom leszedni róla.
Gondolom, könnyen meg is sérülhet.
Ja, hogy valami ollósat akarsz kettébontani?
Fólia miatt esélytelen, nem lehet forrasztani.
-
nyunyu
félisten
válasz BestofJAVA #898 üzenetére
Azóta is lusta voltam billzet PCBt hegeszteni
Első körben szétnéznék a QMK firmware oldalán, ott van egy csomó custom billzethez előre definiált kiosztás, konfigurátor, stb.
Arduino Pro Micronak mintha lenne 15-16 lába, ha direktbe rájuk kötsz 1-1 kapcsolót, akkor még dióda sem kell, hanem definiálsz 1x15-ös mátrixot, minden láb egy-egy oszlopot fog címezni.
-
nyunyu
félisten
Ki is számoltad, mibe kerül, mire megveszed a nyomtatót, spéci papírt, prést, tintát, elszabsz 4-5 blank kupakszettet, mire sikerül kikísérletezni a helyes beállításokat és összehozni egy tűrhetően sikerült kupakszettet?
Ennyire még én sem voltam elvetemült.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
SS 6GV2 vagy 7G, ha még találsz valahol olyat.
Kb. az a két mecha volt az utolsó mohikán BAEvel.
Igazából amit írtál, hogy rövid bal Shift, hosszú jobb, 1U BackSpace, az kb. az UK kiosztású SS 7G.
6GV2-n a \ gomb a jobb Shift bal sarka helyén volt, nem a BackSpace bal fele helyén.Teljes méretű custom PCBt nem nagyon kapni, GH80-3000-en kívül nem nagyon rémlik, hogy lenne.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz #16820480 #861 üzenetére
Háttérvilágítás kompatibilis Duckykat se nagyon találni, mindenhonnan ki vannak fogyva, akár német, akár brit kiosztással keresem.
~50€+szállításra kell számítani.
-
nyunyu
félisten
Melyik Outemu?
V2.2 előtti Outemuknak vastagabb a stem szára, mint a Cherry kapcsolóknak, így az MX stem lötyögni fog az Outemu kapcsolóház aljában lévő csőben.
Cherry rúdja 2.0mm, míg az Outemu Purple V1 stem ~2.1mm, beragad a Cherry házba!
-
nyunyu
félisten
Milyen cuccot tudtok ajánlani, ami:
- 3mm vastag
- nem vezet elektromosan
- nem töltődik fel elektrosztatikusan
- hangszigetel
- könnyű vágni/faragniIkeás fiókbélés túl vékonynak bizonyult...
-
nyunyu
félisten
Ctrl és Option ("Alt","AltGr") gombok függetlenek egymástól, csak az alma logós Commandok nem.
Tehát PCre konvertálva max olyat layoutot tudsz összerakni, hogy Ctrl1-Alt1-Win-szóköz-Win-Alt2-Ctrl2.
Alt gombokat nem tudod a PCn megszokott helyére tenni.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
AltGr nem javítható, mivel az AEK2-n a szóköz két oldalán található Cmd gombok fizikailag ugyanazt az áramkört kapcsolják.
Vagy mindkettő Alt, vagy mindkettő AltGr, ha a konverterben átprogramozod a layoutot.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Matias Quiet Clickekben puhább rugó van, mint a régi Dampened Alpsokban, így nem annyira fárasztó rajtuk gépelni.
Viszont a Matias kapcsolóival komoly minőségi problémák vannak, szeretnek hamar pusztulni.
Más Alps klón meg nem nagyon kapható
-
nyunyu
félisten
Kupak leszedőt nem teljesen értem, miért kell kombinált, ha nem hotswap a billentyűzeted.
Inkább valami ilyesmit vennék, az átéri a szóközt is.Mondjuk a szóközre kell legkevésbé a kupakleszedő, alányúlsz egyik oldalon, lepattintod a stabról, másik oldalon lepattintod a stabról, aztán magától leesik a kapcsolóról, pláne a Gateronokról. (Cherryknek, Outemuknak feszesebb stemje van!)
Ami nekem szívfájdalmam: mostani világításorientált polikarbonát tetős kapcsolók merevebbek, jóval nehezebb szétpattintani őket, mint a nejlon házasokat.
Úgyhogy elgondolkoznék egy kapcsoló nyitón.
Viszont az 5$-os 3D nyomtatott példányok szeretnek törni, 25$-t meg nem szívesen adnék egy CNCzett alumíniumért.De ha csak pár kapcsolóban cserélsz rugót, akkor ez kihagyható.
-
nyunyu
félisten
Ránézésre pár dolgot látok:
- ónszippantóból szerintem a random elektronikai boltban kapható ezresbe kerülő is tökéletes- Keycaps: PBT, Double Shot, DSA family : ez már önmagában ellentmondás, pláne hogy még világítás kompatibilis is legyen?
Jobban jársz egy világos alapon dyesubbal, azt legalább lehet kapni, meg a monitor fényénél is olvasható.- pákát a csavarhúzó formájú heggyel érdemes használni.
Ceruzahegy a mütyür SMDkhez kell, rendes alkatrészek forrasztására nagyon nem alkalmas.- Kapcsolóból, LEDből szerintem felesleges annyival többet venni, neked bőven elég a 80 is.
Szóközhöz keríts valahonnan egy keményebb rugót (akár komplett kapcsoló formájában), mert a Gateron Brown nem igazán alkalmas a 6.25-7U szóközök visszarúgására.
Nekem erre a célra az MX Black rugója vált be (~82gr) Gateron Black rugója ha jól rémlik, akkor ennél valamivel puhább.
Ha osztott szóközt szeretnél, akkor tárgytalan.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
2.54mm-es tördelhető tüskesorra gondolsz?
Filléres tétel az elektronikai boltokban.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Tai-Haot megkérdezni, hogy van-e ISO Shiftjük, meg \ gombjuk klasszikus szürke-bézs sakktáblához Alps mounttal.
Komplett Alps kupakszettjük még mindig van, kérdés, hogy ISOban, meg bézsben is?
Igaz a kilencvenes évek eleji olcsóferdeszemű billzeteken még lézerezett vagy matricázott Tai-Hao ABS kupak volt, nem ilyen fancy doubleshot.[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
-
nyunyu
félisten
Aprón lehet(ett) kapni döglött Tesoro Durandalokat alkatrésznek 5k-ért.
Asszem a barna kapcsolósok már elfogytak, de ha a saját billzetedből átteszed a rugót+stemet bármelyik másik Cherry MXbe, akkor teljes értékű MX Brownt kapsz.
Legalábbis a melós ócó1800-am így lett átépítve Brownra a döglött PCBs MXB2 újrahasznosításával.
a space az egyetlen gomb ami alatt fordítva áll a switch... és pont ezzel is van csak baj... (180°-al elforgatva van alatta, így a külön LED az alsó oldalán van, nem a felsőn mint a többinek)
Ez miért okoz gondot? MX nagyjából 180 fokos forgásszimmetrikus, fejjel lefele is ugyanúgy működik, legfeljebb az alacsonyabb kupak profilok tudnak bekavarni azzal, hogy előbb koppannak a fejjel lefele kapcsolón bottom-outkor.
Ezért nincs világítós billzet Cherry profillal, hanem mindenki OEMet használ, ami nem érzékeny erre.Ja, eredetileg alul van a LED helye a kapcsolón, csak a világítósokon szokták fejjel lefele használni.
Ránézésre a 90 fokos szimmetria is megvan, de ez nem teljesen igaz, mert egy leheletnyit eltér a kereszt X és Y vastagsága, így a szorosabbra tervezett kupakokat szétrepeszti, ha balra vagy jobbra elforgatva húzod rá az MXre.
(Ebből volt kavarodás az első Kailh Boxed szériánál, hogy ott az Y tengely is ugyanolyan vastag, mint az X, így a Cherry specifikációjú kupakokat megrepesztette. Ez főleg a GMKt érintette, kínaiak nagyobb ráhagyással gyártott, lötyögősebb kupakjai nem törtek.)[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz haiiro_o #666 üzenetére
Utolsó pár építős videóját elnézve saccra 300-400$ lehet darabja...
Mondjuk a ma épített Rama M65A-nak csak a CNCzett alu háza+PCBje volt annyi, kapcsolók (Zealio? ~65$ a 65db), kupakok (GMK 9009 170$?) nélkül...
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz haiiro_o #664 üzenetére
ISO TKL DIY elektronika, meg hozzávaló ház híján valószínűleg még mindig az a legolcsóbb megoldás, hogy az ember vesz Amazon.de-ről valami nagyon jóáras német TKLt 30€ környékén *, aztán kicseréli benne az Outemu Bluekat valami neki+környezete számára szimpatikusabbra (~25-30$ a 90 kapcsoló), valamint kitömi a házat, hogy ne visszhangozzon.
Ha véletlenül Outemu Red vagy Brown kapcsolós az ócókínaibillzet, akkor első körben nem feltétlenül kell kapcsolót cserélni, azok nem zengenek úgy, mint a Bluek.Ha meg nem szimpatikus a német kiosztás, akkor még mindig lehet 25$ körül kapni magyarra lézerezett PBTt Alin, esetleg jóval combosabb dyesub PBTt is, de az sokkal zsebbenyúlósabb. (Base 15.3+mod 16.7+modpro 16.7+HU 15.1=63.8$)
Utóbbival pimpelés helyett akár már az GMMK TKL is szóba jöhet, az 115$ magyar kupakokkal, Gateron Brownnal.
(Igaz, az már hotswap, és perkey RGB)*: Lehet még ilyet világítás nélkül kapni??? Nem találok.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Ha már az 1u kupakban ilyen szép kifli van, ami azért a legtöbb PBT gyártónak még sikerülni szokott egyenesre
akkor a Space-ben lévőre már tippelni sem merek.
Nyilván az ellenkezőjére is tudok példát mutatni.
(Kááár, hogy BSP már nem gyárt dyesub kupakot, minőségben simán vernék a mai mezőnyt.)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tanuljunk angolul!
- BMW topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- eBay
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Sony XPERIA 10 IV 128GB, fehér színben + ajándék
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- MSI G31TM-P21 LGA775 alaplap + Xeon E5430 Quad Core CPU
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6/i5-G4/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6220 laptop (12,5/i5-G2/4GB/128SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla