- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 vagy Samsung S25
- Fejlődik az okosóra piac, csak visszafelé
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Egy óra, két rendszer
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
Ezek a tápok is az ATX szabványnak megfelelőek, de pl. a HD-Pex esetében kettészedték AC-DC adapterre (ez 230V-ból csinál 19V-ot, kb. mint egy laptoptöltő) és DC-ATX részre.
Mindkettővel lehet variálni, hogy mennyire jó minőségű, stabil feszültség tartású példányt raksz be.
Az belső AC-DC adaptert lehet helyettesíteni külső táptéglával, vagy trafós, lineáris egységgel.
És persze még lehetne tovább fokozni, határ a csillagos ég...
Riser vagy fix vagy szalagkábeles. Egy PCIe slotba csak egy kártyát tudsz berakni. -
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Csak az egyik részére tudok választ adni:
Igen, a Kodiban kell beállítani a sztereóra lekeverést filmek esetén. Minőségben nem fogsz veszteni kb. semmit, csak ugye a több csatorna hiánya miatt a térérzet tűnhet el, bár ez külső DAC és sztereó erősítő függvénye is.
Amúgy szerintem külön DAC és külön sztereó erősítő.
Ha a PC-ből USB-n akarsz kimenni, akkor vegyél majd a HTPC-be tuningolt USB kártyát.
-
Patice
nagyúr
Hát, én ezen a lapon csak egy aranyozott USB 3.1 csatit látok. Szerintem ez nem USB DAC-hoz kitalált port.
Több gyártónál vannak már ilyen lapok, elnevezésük:MSI: USB Audio Power
Gigabyte: USB DAC-Up
Asus: TrueVolt USBGiga lapom van ilyen USB-vel (B85N Phoenix), de szerintem a ház paneltápja + külső adaptere többet számít hangban, mint ez az USB port. Én egy belépő USB DAC + fejes kombóval (FiiO E10 + Shure 240a) nem hallottam különbséget a DAC-Up port és egy sima USB port között. Viszont ATX táppal lehet már más lenne a helyzet.
Szóval kb. marad az iFi, mint tuningolási lehetőség. Ezt meg nálam kipróbálhatod, úgyis vannak még nálam kábeleid.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #731 üzenetére
Nem tudtam ezeket a háttér részleteket.
Így már értem, hogy miért istenítik AVX-es topikokban a HQ Player-t, meg a felkonvertálást + mindenféle szűrőket, hogy szoftveresen, még a PC-n megcsinálják a DSD konverziót, hogy azzal etessék a DAC chipet.
És abban lehet ráció, hogy a nem DSD képes chipeket azzal a frekvenciával etessük PC-ről, amit max. bír?
-
Patice
nagyúr
Az, hogy a kivetítő tud 12bitet, az egy dolog, de tudsz rá küldeni ilyen anyagot?
10bit HEVC-el nem fog semmit csinálni mert nem tud. A PC-d fogja azt először dekódolni és natív, 10 bites adatfolyammá alakítani, hacsak valamilyen programmal, vagy algoritmussal nem számoltatsz belőle 12 bitet. Ha ezt egyáltalán bírja/tudja a GPU. És kérdéses, hogy nyersz-e vele valamit.
A HDR-hez más színtér-szabvány szerinti kódolás is kell (bt709 --> bt2020), azaz a forrás anyag kódolásának is ilyennek kell lennie. Az, hogy egy anyag 10bit-es az nem egyenlő azzal, hogy HDR-es is.
Hasonlattal élve: CD felbontású anyagból nincs túl sok értelme DSD-t konvertálni, mert ami nincs, azt nem fogod tudni előállítani semmiből.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #669 üzenetére
Köszi!
Szétnéztem aprón, találtam is egy fémházas Cisco-t.
Neked most milyen routered van?
-
Patice
nagyúr
És ha már itt tartunk (kéne nekem is egy sima gigás switch a médiához külön), akkor van különbség a 6-7 ezer forintos TP-Link/D-Link gigás, fém házas switchek és kb. minimum 10-essel drágább Netgear/Linksys/Cisco gigás switchek között hangban?
-
Patice
nagyúr
Amit olvasol, az full zenelejátszás, dual PCs stream, kb. mint a streamereknél az UPnP/DLNA...
Ezeknél el tudom képzelni, hogy hoz a hálózat a hangon.
Amit mi tolunk a zenelejátszós topikban, meg akár a HTPC-sben, ott NFS vagy Samba protokollt használunk, amire - elméletben - nincs hatással a kábel.
Én a kis zenelejátszó kütyüjeimnél és a filmlejátszós gépeknél is NFS-t használok. Lehet ezért nem hallottam még difit kábel vs. wifi között?
-
Patice
nagyúr
Én csak a "komolyabb wifi"-ről tudok nyilatkozni kicsit.
Nemrég cseréltem a már korosodó, de még mindig tökéletesen működő TP-Link 1043ND-met egy Asus RT-AC68U-ra. Így már nincs gondom az újabb tesztelős cuccok AC-s wifijével és az N-es hatótáv/jelerősség is nőtt.
Wifivel jóval olcsóbban úsznád meg az egész bulit. A lényeg az, hogy a vevő oldal is tudjon "visszakiabálni", azaz, ha egy HTPC-t akarsz vezeték nélkülivé tenni, akkor combos wifi kártya kell bele.
Pár hónapja utánanéztem, hogy otthoni hálózatok esetén mik a lehetőségek, ha gigabit fölé akarna menni az ember. Reménysugár lehet, hogy újabban már van rezes 2-5 Gbps hálózati szabvány is és nemsokára jönnek az ilyen SOHO eszközök is, amik ezeket már támogatják és talán képesek kiszolgálni is.
A földön járva: használj natúr CAT5e kábeleket, amiken nincs árnyékoló harisnya és védőföld bekötés.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #580 üzenetére
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #577 üzenetére
Szomszéd topikban vésnek róla páran.
-
Patice
nagyúr
Tényleg nem akarok ebből vitát, de egyszer utánaolvastam TCP/UDP protokollnak, meg, hogy Samba, NFS, stb. melyiket használja.
Én történetesen NFS-t használok a filmekhez és a zenékhez, ami meg UDP-t használ, aminél meg nincs hibaellenőrzés...
És igen, UPnP by WiKi: én arra következtetek a szócikkből is, hogy az UPnP is UDP-n megy HTTP réteggel.
-
Patice
nagyúr
válasz
Gabesz26 #546 üzenetére
Hja, akkor szerintem elég a "mezei" CAT7 kábel, ez az árnyékolások és a vezetékek vastagsága miatt már szerintem elég lesz, hogy "jobban aludjál". Csatlakozónak a végére a Telegärtner (THX robim
) szvsz. még túlzás lenne, ha még nincs olyan körítésed, amit dunkel írt.
Közös CAT7 rendelésből maradt még egy használható darabom gondolkoztam rajta, hogy fel kéne dugózni és kipróbálni a nappalimban, hogy switchtől esetleg számít-e az én láncomban, csak még erre nem került sor, így nem tudok saját tapasztalatról nyilatkozni. No meg az a CAT7 kábel majd egy centi átmérőjű és kurta merev. Telegärtner/Weidmüller csati a végére meg nem két forint. Esetleg CAT6 csati? Ezeknek pl. csak akkor látnám értelmét - így tapasztalat nélkül - ha az otthoni hálózatod is földelve van korrektül.
Egynek az árából már S905-ös boxot lehet venni, ha pl. Kácsás árat nézem.
Amúgy én inkább arra várok, hogy kezdjen terjedni az otthoni 10 Gigabit + optikai kábelek a falban.
De majd az unokáimnak talán már megtaníthatom, hogy kell majd ez
eket krimpelni.
-
Patice
nagyúr
válasz
Gabesz26 #540 üzenetére
AQ méterre kapható CAT kábeleivel szerintem nem lőhetsz nagyon mellé, bár tény, hogy meglesz az ára.
Ha jól láttam, nekik is van saját CAT csatlakozójuk, ami tiszta Weidmüller klón szvsz.
Talán valami ilyesmi a cél?
Esetleg még Pityu tudhatja az infót, a régi CAT7 kábel rendelésből, amiből hangfalkábelt csináltunk.
(#541) djnice:
És mi van, ha nem TCP-n megy a cucc????
(#542) drdr:
Szerintem neki nem a gigabites átvitelért kell ilyen kábel.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #524 üzenetére
Az azért kell, hogy legyen "normális" WASAPI?
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #504 üzenetére
OK, de azt is Windózerrel csináltad, vagy nem?
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #502 üzenetére
Egyszer meg kellene látogassalak, hogy mit mutat nálad a Braswell, csak kíváncsiságból.
Nekem plazmaTV-n semmi gondom nincs a színekkel, telítettséggel, élességgel, sőt. De én nem Win-t használok legtöbbször. Kíváncsi lennék az összenézésre.
-
Patice
nagyúr
OE alatt szerintem nem élnek azok a "képjavítók", amiket be lehet kapcsolni Win alatt, ergó nem kell semmit se ki- vagy bekapcsolni, meg nem is lehet. Olyan a képe amilyen.
Ha kell a 4K kompatibilitás, akkor szerintem várj még kicsit és az asztali Kaby Lake processzorok friss Gen 9.5-ös IGP-je tudni fogja azt, amire szükséged van.
Rendszernek OpenELEC helyett mehet LibreELEC, vagy az EGL-es Kodi Ubuntu Serverre rakva.
Vagy ha még kisebb fogyasztású cucc kell, akkor a szintén idén ősszel megjelenő Apollo Lake is jó lehet majd neked, de itt már vannak limitációk 4K-n...
-
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #452 üzenetére
DSPlayer-es Kodi konfig fájljával próbálkoztál?
Amúgy igen, az a baj megint, hogy a mi igényünk annyira rétegigény, hogy ezért nem foglalkozik vele senki. Pedig lenne benne pénz, csak akkor egy új márkát kellene felhúzni köré. --> Pénz kell hozzá, nem kevés.
Engem nagyon érdekel ez a téma is, programozás is, csak hát nem IT-s vagyok eredendően.
Pedig ha értenék hozzá, kitanulnám a programozást, akkor tuti összehoznám és jól eladnám gyártóknak.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #449 üzenetére
Gondolkodtam egy kicsit azon, hogy miért nem akarta a Kodi csapata valahogy integrálni a MadVR támogatását. Talán azért, mert a madVR DirectX9-et használ még mindig, viszont az új VideoPlayer meg DirectX11.X-et használ (meg majd gondolom idővel 12-őt is).
A DSPlayer-es Kodi-n sem csodálkozom így, hogy sokan kiszálltak belőle és maradt kb. egy ember, aki fejleszti saját szakállára.
Kíváncsi leszek a jövőben ennek lesz-e folytatása, mégis bekerül-e a madVR támogatás, vagy Madshi fogja átírni majd DX11-re, vagy 12-re?
Valahogy az az érzésem, hogy most mindenki vár a másikra. AMD a Zen-nel jön, Intel készül erre megfelelő ellenféllel, Kodi vár az Intelre, mert az AMD szóba se áll velük driver-t illetően, Madshi szerintem meg megvárja, hogy a DX12 elterjedjen --> vár a Zen-re, meg az Intel válaszra. A kör bezárult. Amíg AMD nem lép, addig Intelnek felesleges nagyon fejlesztenie, ha meglesz a DX12-es alap, szerintem Madshi akkor fog lépni és akkor jöhet elő valószínűleg a Kodi + hivatalos madVR támogatás.
Addig marad a külső lejátszó meghívása.
-
Patice
nagyúr
Hát igen, a tavalyi Fonós találkozón sem nagyon értették, hogy mi ez a kocka dolog. Lehet megelőzte a korát.
Egyszer volt róla szó, hogy elmegyek a kockával Fapacihoz, aztán sajnos egyéb okok miatt nem jött össze. De ami késik nem múlik.
Mondjuk Dunkel fórumtársunk nálam hallotta a HTPC előtt.
Az egész még 3 évvel ezelőtti történet, amikor a Win10 még a fasorban sem volt. Akkoriban simán körözte a Win8.1-et hangban. Szóval fejlődünk hardveresen de szoftveresen még inkább.
Megértem, hogy a mostanit nem cserélnéd le, ezért én is csak azt tudom javasolni, hogy abból főzzél, ami van. Az a HD4600-as Intel IGP is elbír pár alap algót, próbáld ki.
(#446) bajnokpityu:
OK, hogy ez nem MadVR alá való vas, de nem is arra lett kitalálva. Képileg max. XT-nél volt egyszer alkalmam vizsgáztatni, hát nála OK, hogy kevés volt, de mentségemre nem volt nagyon szégyenkeznie valója - szerintem.
Egy összevetésre kíváncsi lennék egyszer, összehozhatnánk esetleg. Csak kíváncsiságból. Az eredményt úgy is tudjuk.
Hangban a Win10 + Foobar + Fidelizer legalapabb optimalizáció most eléggé rendben van és csak a ház paneltáp + külső kocka adja a naftát alá.
Minimserver nálam adott mostanában egy olyan pluszt az egész itthoni felállásnak, hogy csak mosolygok pl. amikor a konyhában benyomom BubbleUPnP-vel a Synology NAS-on futó MinimServer-rel a Chromecast-re az anyagot (pont ma lepődtem meg, hogy a Moanin 24/192-ben simán lement hiba nélkül, pedig elméletileg 24/96-ig támogatja csak a FLAC-okat).
Roon mostanában nagyon tetszik, szerver adott most már hozzá, kicsi kliensek is vannak már páran, ahová lehetne streamelni az anyagot. Csak még meg kell keresnem a rávalót.
-
Patice
nagyúr
Pedig lehet meglepődnél, hogy a nagy géphez képest mit tud. Nem azt mondom, hogy lekörözi, de nem lenne nagyon lemaradva tőle.
Én csak azért foglalkozom ezzel a vonallal, mert durva, hogy miket tudtam kihozni hangban ezekből a kis lapokból, kockákból. ennek analógiájára tetszett meg a Braswell vonal, ami egy - erősen SZVSZ - realista kompromisszum a nagy HTPC-k/zene PC-k és az egylapos gépek (pl. Raspberry, BananaPi, Alwinner SoC, Amlogic SoC, Freescale SoC, stb.) között.
Az alacsony fogyasztás miatt könnyű lineárisan tápolni, és egész jó képet is ki lehet belőle hozni, SSD-vel meg elég pörgős, hogy a Win10-et is bírja. Dunkel látogatása után nekem is az a cél, hogy a Braswell mellé csináltatok egy lineáris tápot + USB kártyát és akkor kb. ki is max.-oltam azt a lapot.
A következő fejlesztés meg az "audiofil szerver" lehet, aminek a szoftveres alapjait már látom, csak az is pénzbe kerül, mert további javulást most nem igazán látok e téren ingyenes szoftverekkel.
-
Patice
nagyúr
Ja, biztos olcsó, elmeBay-on nincs is fent, gondolom a több százezres kategória.
Ezért szvsz. csak az az út lesz járható, amit Pityu is javasolt --> alacsony zajú (mérve!) kapcsoló üzemű ATX PC tápot kell keresni a mozi PC-hez.
Az audio részét meg úgy látnám kivitelezhetőnek, hogy külső tápos USB kártyával mennél ki...
VAGY
Troll ON
Veszel egy ilyet és táplálod akksiról és a zene letudva. MOzira meg építesz másik gépet.
Troll OFF
-
Patice
nagyúr
Hát, akkor itt max. egy AMD A10 fér bele a tápba, szóval alaplap és proci csere kellene. Dedikált videókártya meg már más tészta lesz.
Ahhoz már valami ilyesmi szörny kellene.
-
Patice
nagyúr
Erről jutott eszembe:
Pár napja frissítettem az EGL-es Kodi-n és észrevettem, hogy most már lehet 3dlut kalibrációt is integrálni a Kodi-ba. Ez a DVDPlayer --> VideoPlayer váltás egyik hozománya + szintén OpenGL alapokon a dithering is hasznos feature.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #405 üzenetére
Ha jól olvastam, akkor igen.
AMD Zen a proci részt erősíti, IGP-t nemigazán.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #398 üzenetére
Köszönjük a tapasztalatok megosztását!
-
Patice
nagyúr
Tegnap éjszaka próbáltam volna a kocka + volumio párossal (mert ez kezeli az UPnP forrásokat is), de valamiért letérdelt teljesen a Volumio. Vagy a DAC miatt, vagy a Library frissítés következtében. (Ezért nem is szeretem használni, mert nem stabil.) Ma nemsokára haza térek és megnézem mi a helyzet a Voyage MuBox-szal. Ezt nemrégiben sikerült kiegészíteni upmpdcli csomaggal, így már képes fogadni máshonnan is az anyagot, csak a kontroll pont része hibádzik még. Ekkor jött képbe a BubbleUPnP.
Cubox egyáltalán nincs parkolópályán, vannak itt is alternatívák mostanság megint, bár a hardveres limitációin nem tud túllépni. Ahogy fejlődnek a power-bank-ok egyre jobb alternatívák lesznek a kocka alá a kapcsi üzemű táp helyett.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #380 üzenetére
kodi 17ből még csak alfa 3at látok.
Tegnap a Win10-re felrakott 08.11 nightly build már azt írta magáról a Preferences alatt, hogy "beta1"
BubbleUPnp is amúgy Java-s, Linux alá itt is ez az ajánlás:
First you must ensure that Java 7 or higher is installed:
$java -version
If Java is not installed, the easiest way is to install the Oracle Java 8 JRE via the webupd8team PPA:
$sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
$sudo apt-get update
$sudo apt-get install oracle-java8-installerAlthough the Oracle JRE is preferred, the OpenJDK 7 or higher should also work:
$sudo apt-get install openjdk-7-jre-headless
(Forrás)
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #380 üzenetére
... lehet a streamerem nagyítja fel a különbségeket...
Lehet, vagy inkább az, hogy a te streamered, erősítőd, hangfalad, szóval úgy az egész láncod kicsit más nagyságrendben mozog árban és minőségben is, mint nálam.
A Java viszont érdekes kérdés, mert Linuxra van OpenJDK, azaz egy nyílt forráskódú (gondolom én...) "generikus" változat, és van Oracle Java is, mint eredeti.
Synology NAS-ok generációi eltérnek proci szempontból, van ARMv5, ARMv7 és Intel. Ugye most a DSM6.0 a legújabb OS rájuk. Minimserver oldalán ezt írják:
"The new Java8 and Java7 packages in DSM 6.0 install OpenJDK by default. OpenJDK performs well on an Intel-based NAS but it runs about 5 times slower than Oracle Java on ARM processors. Because of this performance issue, MinimServer checks for Oracle Java when running on a Synology ARM-based NAS and reports an error if Oracle Java isn't installed." (Link)
Ebből én arra következtetek, hogy nem mindegy, hogy a Java mennyire gyorsan fut adott vason, úgy látszik ez fontos a MinimServer-nek, pl. lehet az alacsonyan tartandó latency miatt.
Nekem a DS213-as NAS az ARMv5 procis, így az Oracle oldaláról szedtem le a megfelelő csomagot, ahogy a szerverhez is.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #366 üzenetére
No, család most egy kicsit OFF és így van időm mókolni otthon, meló után. Tegnap eljutottam odáig, hogy van fent a szerveren:
Win8.1
Win10
Win Server 2012
Win Server 2016 TP5
Hyper-V Server 2012 R2
Hyper-V Server 2016 TP5
Ubuntu Server 16.04 LTS
Debian JessieMég van annyi hely, hogy esetleg egy Fedora/CentOS, meg egy Arch felmenjen és akkor már csak mindegyiken végig kell játszanom a MinimServer telepítését.
A teszt zenék egyelőre az OP rendszerek SSD-jén lesznek, így nem kellett külön a HDD-kel szórakoznom még.
Tegnap éjszaka A Debian-ra már csak egy Gnome GUI felrakása után sikerült felrakni a MinimServer-t, de valamiért nem látszódtak a zenék, pedig maga a szerver futott - Kodi látta. Grafikus felületen kicsit könnyebb lesz felrakni úgy érzem.
Debian után Win8.1-en is gyorsan felraktam, és meghallgattam a HTPC-n Kodival mit zenél, mit szól (mivel más DLNA renderer eszköz éppen nem akadt otthon). A HTPC USB-n kapcsolódott egy M2Tech Evo Two "családhoz", aztán Valhalla CuAgSS kábellel NAD C375BEE erősítőbe, onnan Ortofon kábel a Focal Electra 906-ig.
Amíg a telepítő pendrive-okat csináltam asztali gépen, addig a Synology NAS-omra is felraktam végre a Java-t és a MinimServer-t és az egész zenei könyvtáramat beindexelte.
Tegnap próbáltam ki először a HTPC-n betallózva UPnP forrásként a MinimServert egyszer a NAS-ról, egyszer a Win8.1-ről.
Már a Synology NAS-ról is tök jól szólt az Ubuntu Server-re rakott EGL-es Kodi, ami ALSA-t használ (ez a Win alatti ASIO/WASAPI Linuxos megfelelője). Kb. olyan jól szólt, mint a HTPC-n a Win10 + Foobar2000 + Fidelizer legalapabb optimalizálással.
Ezen felbuzdulva átbootoltam a HTPC-n Win10-re, gyorsan frissítettem a Kodit 16.1 Jarvis-ról, 17.0 Krypton Beta 1-re, aztán szintén USB kimenetet használva a hanghoz betallóztam megint a Synology-s MinimServer-t, meg a Win8.1-est is és túl sok különbséget nem hallottam, bár ez már éjfél után volt, szóval ma még rágyúrok.
Aztán asztali gép Win10-ére is feldobtam gyorsan a MinimServer-t és erről is k**jól szólt a Kodi.
Ma gyorsan összehallgatom még a Synology, Win8.1 és Win10 változatok hangját a Win10-es Kodi-n. De nagy meglepetésre nem számítok már ezek után.
Aztán most még agyalok a BubbleUPnP kipróbálásán, hogy a MinimServer hangját ki tudjam használni a konyhában is a ChromeCast Audio-val.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #366 üzenetére
Win10 herélés még csak úgy megy, hogy letiltok, leszedek pár dolgot róla és kész. Lehet, hogy ebben is el kell majd mélyedjek, mert előbbiek miatt csak annyira foglalkoztatott, hogy asztali OP rendszerként használható legyen.
Lehet a Braswell-es gépen majd próbálkozok pár dologgal. Netes leírások alapján csináltad?
-
Patice
nagyúr
A desktop OP rendszerek szervernek történő használata kétségtelen, hogy kényelmes megoldás, de előítéleteim vannak.
Valahogy számomra fura, hogy felrakok egy rendszert, aztán elkezdem kigyomlálni, mert tele van sok felesleges folyamattal, ami a tervezett felhasználáshoz nem kell.
Nekem szimpatikusabb a másik oldalról közelítés: alapnak elég annyi, amivel működik a gép, aztán rápakolható az, ami kell és kész.
Lehet, hogy Win10-zel is meg lehet osztani a dolgokat, de engem ezen kívül is érdekel a szerver téma és kihívás, hogy tudjam ezt is.
(#363) bajnokpityu:
A kézzel herélés mit jelent? PowerShell-ben letiltogatni egyesével minden processzt, aztán próbálgatva kiderül mi kell, mi nem?
Egy duál LAN portos kártyát lehet be fogok én is szerezni, nem a bridge miatt, hanem hogy akár több virtuális gépnek is saját dedikált LAN-ja legyen.
"még mindig nem értem, mire jó ez a vt-d. mármint 1 gép, egy oprendszer fut egyszerre, akkor miért nem szimplán reboot, amikor ABzni kell őket?"
Device passtrough-val meg lehet úgy csinálni, hogy csak épp az a gép fusson virtuálisan, amelyiket hallani akarom és nagyon gyorsan lehet így váltogatni szerverek között, vagy ha kísérletezni akarok az egyiken, akkor nem azt kell szétcsesznem, amit épp használok esetleg és már jól bekonfigoltam.
Virtualizált rendszereket távolról lehet menedzselni egy ilyen közös gépen (hypervisor), így nem kell távoli asztal sem. Egy vason elfut több rendszer, akár párhuzamosan és egy streamer így láthatja akár mindet egyszerre.
(#364) python1:
Na ilyesmik miatt sem szeretnék használni desktop rendszert szervernek.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #360 üzenetére
A hardver + kábelek az OK. A szerver gép most a nappaliban van és egy (fémházas) TP-Link switch-en keresztül csatlakozik mindenhez. Ami a nappaliban van, az a switchen keresztül kommunikál.
A terv: van egy 256 GB-os SSD-m, ezt kiürítem és átrakom a szerverbe. Így lesz elég hely a több OS-nek, hogy gyorsan tudjak váltani közöttük. Debian Jessie + Ubuntu Server lesz akkor Linux oldalról, meg lehet a Debianra felrakok egy OMV-t (Open Media Vault). Windwos oldalról inkább csak Server 2012, Server 2016, meg esetleg Win10 érdekes, bár az összehasonlítás miatt lehet egy Win8.1 is kéne, hogy szerverként hogyan viselkedik. Kicsit kilóg a sorból a VMware ESXi, mert ez nem egy Linux alapú cucc, hanem teljesen saját fejlesztés --> virtualizációra kitalálva, tehát csak virtuális gépek futtatására alkalmas és támogatja a VT-d-t.
Heréléshez mit használjak? Audiophil Optimizer vagy Fidelizer?
A bridge-elés alatt mit értesz? Dual-LAN-os hálókártyán a két port bridge-elését, vagy a switch bridge-elését?
VT-d azért kell, hogy a szerveren több OS is mehessen, ha virtualizálni akarok és oda tudjam adni az egyes komponenseket hardveresen a virtuális gépeknek, hogy azokat ne virtuálisan kreálja alá a rendszer, ami proci erőforrást igényel. Ezen az úton csak azért indultam el, mert kia akartam/akarom próbálni, hogy mennyire életképes egy mindenes rendszer, ha nem egyszerűen akarom megoldani, hanem odafigyelve azokra a dolgokra, amik befolyással lehetnek a kép- és hangminőségre. Hangban még nem tudtam kipróbálni, hogy van-e hatása, jovő héten lesz egy kicsivel több szabadidőm meló után kísérletezni.
"A streamer gyártója is Linuxos NAS-t árul..."
Otthoni környezetbe szánt Windows-os NAS még nem sokat láttam (pl. Techus). Talán azért mert "normál" esetben nem kevés pénz a Win Server licensz és nagyon megdrágítaná a terméket, más részről meg nincs olyan admin felületük, mint egy Linuxosnak, így mezei user nem fogja tudni magának otthon konfigolni. Egy stremaer gyártó meg valószínűleg nem fog embereket tartani és fizetni azért, hogy állítgassák nekik otthon a NAS-t.
Emiatt is kezdtem el utánajárni, hogy a MS Hyper-V Server (ami ingyenes) mit tudhat. Ez egy direkt virtualizáláshoz kitalált (lebutított) Win Server, olyasmi, mint a Win Server Core módja, ugyan úgy csak parancssorod van kb. tehát alapból egy kvázi "herélt" Win Server OS-ed van (ingyen!), amire találtam pár leírást, hogy simán felrakható egy-két desktop program is.
A Win Nano server pedig az új Docker-es éra Windows-os megfelelője. Arra találták ki, hogy Win Docker image-ket futass rajta. Ezek az image-ek (ha jól tudom) abban különböznek a külön virtuális gépektől, hogy csak a futtatni kívánt alkalmazást és a futtatáshoz szükséges dolgokat tartalmazza csak. A "titok" az, hogy közös kernelt kell hsználniuk az alkalmazásoknak, azaz van külön Win-es Docker image, meg Linuxos, stb. Ilyeneket elméletileg mindenki gyárthat magának, ha tud.
Legalábbis eddig én így fogtam föl ezeket a dolgokat.Synology a DSM 6.0-val már elhozta gyárilag a lehetőséget, hogy a(z Intel procis) NAS-on Docker image-eket lehessen futtatni. Szerintem nemsokára más is követni fogja őket.
QNAP már szintén engedi a virtualizációt a Braswell-es NAS-okon, stb. Szóval úgy látom efelé megy a világ ezen a fronton.
Szóval ezért érdekel a virtualizáció. Core i5 4460T-s procinak van 4 magja, ebből pl. oda tudok adni 1-1 magot a virtuális gépeknek, így elméletileg maga a virtualizált rendszer alacsony terheléssel és minimális processzekkel terhelve futhat. Persze megértem a hangi előítéleteidet, nekem is vannak, de amíg ki nem próbáltam, addig fenntartásokkal kezelem.
Az utolsó kérdés már csak a tárhely a teszthez. Mivel Linux + Win párharc lesz, ezért arra gondoltam, hogy két vinyót csinálok, amiknek a tartalma azonos lesz, de az egyik NTFS-re lesz formázva, a másik Ext4-re. --> Lesz dolgom vele, hogy előkészítsek mindent a teszthez.
-
Patice
nagyúr
Srácok, egy kis tanácsra lenne szükségem.
Illetve előtte egy kérdés Pityutól: Te a szerverek között hogy hallottál különbséget? Amikor csak fájlszerver szerepkörben volt és úgy játszottál le róla DLNA/UPnP-n? Vagy Samba/NFS megosztással? Vagy magára a szerverre is kellene lejátszó program?
Agyalok, hogy hogyan tudnám összehozni a szerveres összehasonlítást úgy, hogy minél kevesebb eltérés legyen a szerver OS-ek között. Ebben is jöhetnének ötletek.
Eddig azt gondoltam csak ki, hogy egy nagyobb SSD-re pakolnám fel az OS-eket (Win Server 2012, Win Server 2016, Hyper-V Server 2012? Hyper-V Server 2016? Nano Server? Ubuntu Server 16.04, VMware ESXi 6.0, esetleg még Oracle szerver - de ezt nem nagyon ismerem)
A megosztások létrehozása sem lesz egyszerű de megoldható úgy gondolom, vagy MinimServer-t kellene mindegyikre felrakni? Vagy JRiver szerver? Ez utóbbival csak az a gondom, hogy nem használtam még.
Szóval jöhetnek az ötletek, gondolatok, észrevételek.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #353 üzenetére
Most egy Core i5 van a szerverben, mert i5-től van az Intel procikban VT-d támogatás, ami megfelelő alaplap és OP rendszer esetén támogatja a Direct I/O-t, azaz VT-d-vel hardveres szinten van támogatás.
-
Patice
nagyúr
Ha XPenology a cél, akkor állítólag azért, mert a rendszer a HDD-kre települ gyári esetben. Xpeno esetén ugye nem gyári hardverre rakod a szoftot, így jelentős sebességnövekedést okoz az SSD. Azt olvastam, hogy a DSM webes felülete is sokkal pattogósabb, fürgébb, gyorsabban reagálóbb lett, ha SSD volt az első kötet/lemez.
Nekem azért kell az SSD, mert virtualizálni akarok a szerveren és a virtuális gépeknek is jót tesz ha SSD-n vannak, legalábbis a rendszer. Pl. XPeno-t tervezek futtatni egy MS Hyper-V-n, ami egy natív hypervisor ugye, amit pont arra találtak ki, hogy az ember VM-eket futtasson rajta.
Ha nem akarnék ennyi mindent kipróbálni, akkor már simán telepítettem volna natívan a vasra az XPeno-t. Próbálgatni akarom a különféle DLNA-s szervereket, meg több szerver OS egymás mellett, akár natívan, akár virtuálisan, stb.
Ja, és ha a rendszer(ek) egy SSD-n vannak, akkor device passtrough-val át tudom adni a virtuális gépeknek a fizikai merevlemezeket, úgy, így csak az adott VM rendszere fér hozzá.
-
Patice
nagyúr
HFX Classic háza volt már valakinek? Ha igen, akkor mik a tapasztalatok? Jól tud hűteni a hőcsöves rendszer?
-
Patice
nagyúr
Nem, aztatat nem ette meg. Csinálnom kellett sajátot. A hardverazonosító eleje azonos volt, a vége nem.
Viszont most, hogy van végre hálózat, már csak annak kell utánanéznem, hogy hogyan kell engedélyezni azt, hogy távoli asztallal és/vagy másik gépen Hyper-V Manager-rel tudjam vezérelni headless virtualizációs host-ként.
F***om ebbe is, Linux alatt csak felrakom az SSH szervert és PuTTy-al simán elérem egyből és csinálhatom amit akarok. Itt meg még azt is engedélyeztetni kell parancssorból, hogy tudjak hozzá kapcsolódni.
-
Patice
nagyúr
VMware ESXi-t már próbáltam, a köcsög alapból nem mászik fel PCIe-es kártyába rakott mSATA SSD-re.
Kicsit tweakelni kell hozzá, a megoldást már linkelték nekem a WMvare topikban, de még nem volt időm kipróbálni (ma mentek el a gyerekek nyaralni kicsit, majd mostanában
).
Ha sima SSD-re akartam volna rakni, akkor nem lenne gondom vele.
Oracle VM Server-t megnézem még, köszi!
Ubuntu Server-t próbáltam, egész jól lehetett vele dolgozni (Samba server, EGL-es kodi, Transmission, Headless Virtualbox), csak nem vagyok még jártas Linuxban annyira, hogy a felmerülő jogosultsági problémákat parancssorból meg tudjam könnyen oldani. De adok még neki egy esélyt, lehet, hogy virtuálisan elkezdem megcsinálni és meglátom meddig haladok vele, a parancsokat meg feljegyzem magamnak.
De most új ötletek jöttek, pl. Ubuntu Server alap + KVM és így működhet Linux alatt is a device passtrough, azaz pl. a PCIe-es kártyába rakott SSD-t teljes egészében oda tudnám adni egy VM-nek, vagy elméletben az IGP-t is.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #328 üzenetére
Még nem próbáltam ki.
MS Hyper-V Server 2012 R2-őt raktam fel nemrég, de a lapom Intel NIC-jét nem ismeri alapból és nem tudtam rá sehogy sem drivert felrakni. Megoldásokat találtam neten többet is, de valamiért egyikkel sem sikerült megetetni vele a drivert.
3 mini-ITX lapom közül kettőn Intel NIC van, a Braswell-es lapon van csak Realtek, amivel állítólag nincs driver probléma.
Szóval ezért is megy az agyalás nálam.
Hyper-V Server pont azért lett volna jó, mert az alap így Windows lenne, de tudnék virtualizálni rá elméletileg bármit (XPenology, EGL-es Kodi, stb.) device passthrough-val.
Lehet csak ki kell várnom még kicsit, és majd ha megjelenik az első kiadása a WinServer 2016-nak, akkor lesz a Hyper-V-ből is 2016-os kiadás, amiben talán lesz támogatás az Intel-es NIC-hez.
Vagy kipróbálom ebből is a Preview5-öt.+
Server 2016 helyett engem jobban érdekel a Nano Server.
-
Patice
nagyúr
Megjelenítőt nem cseréltem, csak procit az épített NAS/szerver gépben. A korábban beszerzett Pentium G3450 helyett most egy Core i5 4460T van benne.
Penya átköltözött az asztaliba (korábban HTPC 1), és elsőnek a szerverre felraktam az Ubuntu Server 16.04 LTS-t és elkezdtem felrakosgatni a szükséges csomagokat, elkezdtem konfigolni, és kipróbáltam persze htpc-nek a szerver gépet az EGL-es Kodival mert érdekelt, hogy tényleg meg lehet-e csinálni egyben egy NAS + HTPC kombót és rövidke tapasztalatok alapján igen. Csak az a hátrány, hogy mindent parancssorból kell csinálni, ami nem erősségem, de szerintem neki fogok esni még egyszer. És amiért kérdeztem az előbbit, az az, hogy valahogy az i5-tel még pattogósabb volt az egész rendszer és valahogy jobban tetszett a képe, mintha pontosabb, élesebb lett volna az egész. De lehet csak placebó az egész, ahogy írtad.
Szerverre nem tudtam sehogy sem felrakni a MS Hyper-V Server 2012 R2-őt normálisan, mert a szerverben használt lap integrált Intel hálókártyájához nincs natív driver
De lehet ezzel is futok még majd egy kört.
Most még ki akarom próbálni a szerveren a VMware ESXi-t, így virtualizálva futtathatok mindent (XPenology + EGL-es Kodi Ubi Serverrel, meg még akárhány VM-et, amit a vas elbír.)
Közben meg agyalok, hogy esetleg átvariálhatnám a meglévő hardver elemeket, és a HTPC1-ben lévő Giga B85N Phoenix lapba átraknám a Core i5-öt, és vagy a Szerver házba raknám át, vagy a HTPC1 házába.
Ha mondjuk bejönne HTPC-nek ez a felállás, akkor a HTPC2-ben lévő N3150-es lap menne szervernek, és mondjuk natívan rá egy XPenology, a szerverben lévő Asus lap + Pentium 3450 meg lehetne asztali gép a HTPC2 fekete, fekvő házában, amibe van most is optika (blu-ray író) és bele tudnék még tenni két 3,5-es HDD-t.
Szóval elvagyok...
-
Patice
nagyúr
Srácok, Intel HD 4600-as IGP valamennyi algót elbírna MadVR-ből, ugye?
Ha igen, akkor most újra megpróbálkoznék Win10 vonallal - csak egy elvetemült ötlet.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #306 üzenetére
Köszi neked is!
Tényleg, a ródium ki is ment a fejemből.
-
Patice
nagyúr
válasz
xtremetuning #303 üzenetére
Annak egy kicsit jobb a tápja.
-
Patice
nagyúr
válasz
xtremetuning #301 üzenetére
Hát azért talán kicsivel jobb, mint egy Dune (van juke-box...
)
THX
-
Patice
nagyúr
válasz
#75912448 #297 üzenetére
Az EGL-es Kodi pont azért használ alap OP rendszernek egy csupasz Ubuntu Servert, hogy semmi se szóljon bele az előadásba. Az intel driver mellett nincs semmi Linuxon, amivel extrán állíthatnék bármit. Szerintem ami drivert felrak a speckó repóbol telepítés közben, az pont annyit csinál, hogy hozzáférnek a hardveres képességekhez, semmi többet (tudtommal). Az Intellel való együttműködés miatt a fejlesztő csapat kezében van az Intel driverének használata.
Múltkor a másik HTPC-s topikban írt róla djnice, hogy felfedezett egy hibát, amiről kiderült, hogy az Intel driverből ered, nem a Kodiból. 2-3 hétre rá, már volt/van is frissített driver hozzá, ami orvosolta ezt is.
Egyszer össze kellene ülnünk egy napra nálad, hogy megnézhessük mit bír pl. madVR-rel a Braswell.
XT egyszer már ledünézte a képét....
-
Patice
nagyúr
válasz
#75912448 #291 üzenetére
Az EGL-es Kodi vonal nekem azért tetszik, mert inkább arra törekedtek, hogy minél kevesebb konverzión essen át a kép és a hang, mire a vas kitolja magából.
Ehhez megkapták Inteltől az IGP drivert és elég sok mindent tudtak így kézben tartani a cél elérése érdekében. Az, hogy adott IGP milyen algókat tud futtatni már nem rajtuk múlik, szerintem így is megdöbbentő, hogy mire nem tudtak rávenni egy nem túl izmos Bay Trail-t "átengedés" terén.
Nekem ez tetszett meg benne, hogy olyan szintre sikerült optimalizálniuk ezt, hogy a kis fing Braswell is egész korrekt képet tud villantani 6W TDP mellett. Persze vetítőn ez már kevés lehet, de nem lennék benne biztos, hogy hardveres körítéssel (pl. jobb táp, jobb ház, jobb HDMI kábel) ezt ne lehetne tovább fokozni.
+ A linkelt fórumon a fejlesztők azt nyilatkozták, hogy minél jobb alapanyaggal etetjük ezt, annál kisebb lesz a madVR előnye. És simán eszi a BD50-es anyagokat is, manapság ez meg már nem igazán gond, max. a tárhelyet kell hozzá belőni.
Én maradok ezen a vonalon: erős, nagy, gyors szerver sok adattal, kicsi lejátszó eszköz minimális körítés igénnyel és fogyasztással. Ez nekem eddig bevált zenére és mozira egyaránt.
-
Patice
nagyúr
válasz
#75912448 #287 üzenetére
Reclock-hoz hasonló lehet az EGL-es Kodi 17 megoldása, amikor a Kodiban (ajánlás szerint) a "Sync playback to display" opciót bepöttyözöm, akkor hallom a TV-n, amikor pl. indulásnál váltja a frekit, akkor frankón nyávog a film hangja, mint régen a magnóban a kazi, mint amikor húzta a szalagot.
Azaz ilyenkor belenyúl az EGL-es Kodi is a hangba, viszont a kép elég folyós lesz tőle. Audiofüleknek nem ajánlott mód. Nem használom.
Nekem elég jó sztereón a Kodi hangja, bár igaz, hogy a leírásban van egy kis tweak hozzá.
(edit /etc/security/limits.conf and add before the end. remember kodi is the username, not the application. This will allow your user to get the audio thread a bit more priority.
Code:
kodi - nice -1
) -
Patice
nagyúr
válasz
xtremetuning #268 üzenetére
Mekkora TDP-t bír el a tápod és a házad?
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #266 üzenetére
No ezt még nem tudtam.
-
Patice
nagyúr
Én azt várom pár éven belül, hogy az IGP-k/APU-k olyan szinten lesznek, hogy tudnak majd elfogadható mennyiségű algót futtatni alacsony fogyasztás mellett és akkor elég mondjuk a HDplex + nem túl nagy lineáris táp.
Vagy pl. barebone gépek, amikben elég erős az IGP, azokhoz mehet a 19V-os külső táp egyből (pl. Intel NUC, vagy Asrock BeeBox).
Intel a legutóbbi "szteroidos" IGP-it csak laptopokba meg "high-end" Xeonokba rakta bele.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #215 üzenetére
Kodiban az Audio beállításoknál van az a menüpont, hogy a kiválasztott hangkimenetet meddig foglalja le a Kodi ("Keep audio device alive"). Az alapbeállítás talán 1 vagy 2 perc.
Select the behaviour when no sound is required for either playback or GUI sounds:
[Always] - continuous inaudible signal is output, this keeps the receiving audio device alive for any new sounds, however this might also block sound from other applications
[1- 10 Minutes] - same as Always except that after the selected period of time audio enters a suspended state
OFF - audio output enters a suspended state. Note - sounds can be missed if audio enters suspended state
Note: This is not supported on Raspberry PI devices because of high CPU usage
-
Patice
nagyúr
Ismét a nép nevében.
A linkelt oldalon:
"This fixes the issue mentioned in https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=94845 on IVB+(except BXT/KBL)
v2: Remove the adding <1> in GEN7 shader (Emil)"
BXT = Broxton, KBL = Kaby Lake
Azaz (ha jól értelmezem) Gen7-es Intel IGP-k érintettek, tehát (IVB+) IVB = Ivy Bridge, + Haswell (Gen7.5),
Kérdés, hogy a Broadwell (Gen8) és a Braswell (Gen8) érintett-e, mert ezek már frissebb architektúrák.
A SkyLake-től örökölt Gen9-es architektúra lesz a Broxton és Kaby Lake platformokban, ezek már nem érintettek.Ha jól emlékszem, te egy Haswell-es mobil procin próbáltad ki.
-
Patice
nagyúr
"Most ha nem csinálok egy ilyen tesztet, akkor így marad?"
Nagyon jó kérdés.
Korábban kérdezted másik fórumban (nem szó szerint), hogy a színtér helyesség ennyit jelentene?
Valószínűleg igen, vagyis nem a helyessége, hanem az, hogy nem megy át annyi konverzión az EGL-es Kodit használva. És valószínűleg sok embert - köztük engem is - már ez meggyőzött, hogy jobb, mint amit egy normál Win + Kodi telepítéssel elérhető, Intel vasat feltételezve. Intel driver támogatással elérték azt, hogy "a képet csak átengedje" és minél kevesebb konverzión essen át az anyag.
Érdekes lesz, hogy mit fognak reagálni rá a külföldi fórumban.
Részemről marad ez a megoldás, amíg nem lesz jobb vasra pénzem. És addig várok, mert talán meglépik azt, hogy a MadVR-t beépítik a Kodi-ba, ahogy a BS Player-es Kodiba be lehetett. 16-->17 váltás asszem pont arról szól, hogy a Kodi régi DVD Player-ét "átírják" és lett belőle VideoPlayer, ami ha jól olvastam a 17-es Kodiban debütál majd.
Abban nem vagyok biztos, hogy már az elejétől benne van ez a hiba. Én a DVDPlayer --> VideoPlayer átállásra gyanakszom, hogy az vitte bele a hibát. Ezt a Kodi 17 alpha-val már átéltük, de amíg nem mainstream/stable verzió, addig sajna előfordul az ilyesmi. Volt nekem is gondom a lejátszó váltás környékén (kb. idén Február Március), nagy valószínűséggel különböző kernel-ek miatt, de utána ez is megoldódott egy újrarakással (~ gyári kernel használatával)
A gyári lejátszók meg próbálkoznak mindenféle hardveres képjavítóval, amihez gondolom megint csak megfelelő szoftver/algoritmus kellene, azaz fejlesztés, amire persze sosincs elég idő és főleg pénz.
Izgalmas időket élünk.
-
Patice
nagyúr
Ha mindenki azt mondja, hogy előrelépés, akkor valami csak lehet benne. "Ennyi légy nem tévedhet"
Ami felveti azt is, hogy eddig milyen szar volt...
Szóval én nem pártolok el attól, hogy kiderült egy bug - a nightly verzióban - azaz lehet, hogy eddig jó volt, csak a legutóbbi napi mentés(ek)be került bele a bug. De legalább kiderült és foglalkoznak vele. Köszönjük a nép nevében!
Kíváncsi leszek, hogy a teljesen átszabott Kodi mit fog tudni felmutatni.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #144 üzenetére
No ezt még nem tudtam. Királyság. Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Prémium! Felsőkategória! Asus Rog Strix Maximus Z790 Hero Wi-fi Alaplap!
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest